Rum van melasse stoken

Geupdate 6 dagen geleden in Stooktips
8 op 10 november 2019

Nu met een  uurtje geleden heb ik een melasse van 80% met demi water tot 
40% verdunt en er op smaak ( veel proeven ) anijs en sepia (zoet ) bij gedaan . 
ik ben nu een beetje teut en dan is alles lekker. Maar dit gaat erg smakelijk worden .

Forum Lid
op 10 november 2019


De stevia kruiden geven een mooie groene kleur .

Forum Lid
op 10 november 2019

ook de bitter anijs ( sencha ) is samen met eik erg lekker . 😋😋

Crew member
op 10 november 2019

Geniet ervan Bauke! Ziet er heerlijk uit.

Forum Lid
op 10 november 2019

Doe ik ook ,dank je , en veel kruiden komen uit eigen tuintje .

Crew member
op 10 november 2019

Ook nog. Hoe leuk is dat!

Forum Lid
op 10 november 2019

Niets beter en leuker en lekkerder dan voor zover mogelijk de kruiden uit eigen tuin.

ziet er super uit Troet !!

Forum Lid
op 10 november 2019

Inderdaad voor zover mogelijk . 

Forum Lid
op 10 november 2019

Helaas lukt het mij fysiek niet meer maar had een 10 jaar geleden nog een 40tal verschillende kruiden in mijn tuin. Het hele jaar door met de seizoenen mee verse kruiden uit de tuin. 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 13 november 2019

De eerste spiced rum wat een geweldige smaak. Maar een paar dagen met wat eiken, piment, steranijs vanille peper kruidnagel gember en sinaasappelschil en palmsuiker maar twee dagen laten trekken maar nu al aan het filteren. Precies genoeg smaak voor een spiced rum. 5 liter in totaal en 5 liter blank gehouden…

Forum Lid
op 18 november 2019

dit is een leuk recept , ga ik ook proberen ( volgend jaar )
mijn rum met bitter anijs op eik is erg smaakvol .

Forum Lid
op 18 november 2019

Ook een leuk recept Mac, gaan we de volgende keer ook eens proberen 😋

Forum Lid
op 19 november 2019

Jullie zijn goed bezig👍🥃proost.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 30 november 2019

Ik kon niet zo snel meer vinden van wie de tip kwam. Maar iig bedankt. Nadat de blanke rum met water was gemengd had ik helaas een “blind” geslagen distillaat. Ik dacht dat het nog wel zou wegtrekken maar helaas. Vond eigenlijk de smaak en reuk daarna ook niet top. Maar ja geduld is een ……. hier op het forum de tip om het alcohol percentage te verhogen en wat een mirakel met wat 96% toevoeging werd het weer helemaal helder en ruikt en smaakt inmiddels naar rum. Dus top tip 👍🏻

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 30 juni 2020

Nu de melasse eraan zit te komen ga ik binnenkort de rum ook maar maken.

 

Ik wil 2 gistvaten van 25 liter gelijktijdig maken.

hiervoor wil ik 4 ltr melasse en 2 kg rietsuiker gaan gebruiken.

is dit een beetje de juiste verhouding voor de rumgist van Jan?

melasse maakt de ketel nogal vies heb ik begrepen.

dit kan ik oplossen door De melasse met 8 ltr water te verdunnen en op te warmen tot 85 graden.

dan moet ik hem de volgende dag kunnen overhevelen naar een gistvat en de rietsuiker kunnen toevoegen.

gist erbij en wachte. Tot hij klaar is.

uiteraard is dit per ton.

welk percentage alcohol kan ik ongeveer verwachten?

Forum Lid
op 1 juli 2020

Ik gebruik 5 liter melasse, 2.5 kg rietsuiker 1 kg mout en mijn zelf gekweekte suikerrietstengel gist. De eerst keer vul ik aan met water tot 25 liter, de keren er na gebruik ik water en 8 liter dunder van de keer er voor. Ik doe 4 maal een striprun op deze manier. Met een gemiddeld van 5 liter a 45 %. Deze stripruns doe ik bij elkaar(want het is wel een RumRun) Na de spiritrun had ik vorig jaar 11 liter blanke rum en 7 liter bruine rum van 40%. De blanke was begin van het jaar goed op dronk de bruine een half jaartje(nu) later.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 9 juli 2020

Iemand heeft de rapporteer bericht knop gebruikt om te reageren, ik weet niet wie, maar dan komt het dus in mijn mail terecht. De rapporteerknop is bedoeld om misstanden te melden. Dit bericht is dus bedoeld voor member Mac, maar ik kan niet zien wie het geschreven heeft.

 

Dit schreef hij :

Hello Stookforum,

You have a new report from: Stookforum

Thread content :

https://www.stookforum.nl/wp-content/uploads/Naamloos-92.jpg

De eerste spiced rum wat een geweldige smaak. Maar een paar dagen met wat eiken, piment, steranijs vanille peper kruidnagel gember en sinaasappelschil en palmsuiker maar twee dagen laten trekken maar nu al aan het filteren. Precies genoeg smaak voor een spiced rum. 5 liter in totaal en 5 liter blank gehouden.

Report message:

Hoi Mac, had je bericht al een tijdje opgeslagen maar heb jij dat prachtige recept van je ‘spiced rum’ toevallig op papier. Zou graag wat en hoeveel je precies hebt gebruikt voor de 5 liter. Dank je alvast.

Thread Link: https://www.stookforum.nl/reply/re-rum-van-melasse-stoken-1190/

Thread link:

RE: Rum van melasse stoken

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 9 juli 2020

Sorry Jan, dat was van mij.
Ik val altijd door de mand als ik iets te snel ergens op reageer 😬.

Het berichtje was dus voor ‘Mac’.

Forum Lid
op 9 juli 2020

Excuus voor het ongemak. Je hebt het druk genoeg.

Admin
op 9 juli 2020

No problemo hoor 🙂 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
7 op 13 juli 2020

Best handig zo’n forum zeg😂, hoe deden ze dat vóór er internet was 😂?

 

Als ik met de rum wash de striprun doe, en ik wil de dunder gebruiken voor de volgende wash, moet ik hem dan doorstoken naar 0%? Ik las ergens dat men doorstookt tot 20%, maar kan ik de dunder dan ook gebruiken voor de volgende wash, als er nog alcohol in zit? 

Forum Lid
op 13 juli 2020

Allereerst lijkt het mij sterk dat je met rum een strip run doet . Strippen is het smaakloos maken van alcohol.
Een eerste overhaal is het helder stoken van de
drank , de tweede is het scheiden van de ziel van voor en naloop.
je kunt ook rum wanneer je daar een juiste ketel voor hebt in een keer stoken . .
Ook via een secondair in een keer .
Er zijn veel spook verhalen en onzin verhalen over dunder en dunderpit .
Dunder is van oudsher burned ale .
Dus de restanten in ketel waar de hitte , stook overheen is geweest .
Deze liet men zitten en met de nieuwe wash aangevuld .
( Tegenwoordig gebruikt men geen dunder meer maar het concentraat van essentiële stoffen geïsoleerd uit dunder . Deze zijn voor particulieren niet verkrijgbaar )
Nee je hoeft de restanten niet door te stoken tot 0 % het zijn alcoholen en verschillende zuren die esters vormen waardoor smaken ontstaan of afbreken .
Doorstoken tot 20% is onverstandig .
Je moet stoppen op smaak , geur ,en helderheid .vaak is het verval al bij 52 – 46 %
Ga je langer door krijg je smaak verlies of smaakvervuiling .

Dus bij Stoken van een rum . Wat je overhoud in ketel kun je burned ale / dunder noemen .
Je kunt bij de eerst volgende 1 E overhaal deze herintroduceren . En mee stoken .
Ook kun. Je de restanten eventueel bij eerstvolgende vergisting gebruiken . Daarvoor moet je wel in dampen en daarbij de alcohol verliezen omdat anders gisting niet om gang komt .
.
Een bewaarbak noemt men wel dunderpit .
Maar vroeger was de dunderpit de vuilstort achter de fabrieken waar ook een balk over heen liep waarover men heen zat om in die vuil put / beerput te schijten .
Er flikkerde ratten en ongedierte in en verdronken wat weer mooie nieuwe geromantiseerd e spook verhalen opleverde .
men schepte wel eens een klein beetje zooi uit dunderpit omdat die net als elke andere rotting stond te gisten .
Het gebruik daarvan is verboden

Forum Lid
op 13 juli 2020

Nou, de eerste stook dan 😁. 

 

Ik had begrepen dat je wat over is van de eerste stook als dunder kon gebruiken in het gistvat voor de volgende wash.

 

Maar begrijp ik dat als ik dat wil doen, ik wel alle alcohol uit de dunder moet halen omdat hij anders niet gaat gisten?

 

En wat bedoel je met ‘indampen’? 

Forum Lid
op 13 juli 2020

Er zijn vele manieren om rum te stoken, en 2 maal stoken is helemaal niet raar. ik volg een manier die ik niet zelf heb verzonnen en hierbij doe je een aantal run’s achter elkaar (ik doe 4). Ik gebruik de eerste keer melasse, rietsuiker en water. Ik stook iedere keer lang door, tot 20% bewaar ik de rest gooi ik weg. Helemaal o% zal het niet worden maar ik wil zo weinig mogelijk alcohol in de ketel overhouden. Ten eerst is dit niet meer het beste spul maar ook omdat ik de volgende keer 8 liter van dit overblijfsel weer gebruik om 25 liter stookwijn te maken. En je wil dan niet dat de gist in de slechte alcohol rond zwem. De vier strip run’s gooi ik bij elkaar en doe dan een spirit run. De  cut’s die ik dan maak gebruik ik meestal tot 45%. Meer van de eerst voor de blanke rum en meer van de laatste voor de bruine rum. Je kan ook een gedeelte na een strip run achter laten in de ketel, en daar de nieuwe stookwijn bij doen voor de volgende strip run. Dit zijn allebei veilige manieren om een dunder te gebruiken. De melasse geef de rum de smaak maar de dunder geef je rum karakter.

Forum Lid
op 13 juli 2020

Aantal keren stoken is afhankelijk van ketel waarop gestookt wordt en kwaliteit van het begin beslag .
Zelf gebruik ik de concentraat additief in plaats dunder . Voordeel van de additief is altijd constant resultaat en makkelijk doseren .
En ook geen onverwachte bijsmaakjes .
Is alleen zeer moeilijk aan te komen in algemeen ..je kunt ook delen aanvullen . Voornaamste bestanddelen zijn diethyl , azijnzuur , zwavelzuur , propaan carbonzuur ,boterzuur , en gevaarlijker de bacteriën , .
(Volgens mij had ik een topic waarin ik met moderne dunder additief en oude ketel rum stappen toonde . Kan alleen niet meer vinden )

Forum Lid
op 13 juli 2020

Het leuke van deze rumrecepten is, 

iedereen doet het anders.

Mijn basis is,

2.5 liter molasse,

15 liter water,

gist erop en gaan.

2 x stoken 

1e keer tot 20 % , met voorloop.

2e keer tot 30%, met voorloop.

wordt de smaak scherper bij 40% dan gaat dit bij een volgende 2e stook.

Hier geen dunder, iets wat stinkt, en dat doet het, gaat bij mij niet in de drank,

en om met iemands woorden hier te gaan lopen.

“Geen kneierij met suiker bij vergisting”, 

Na een aantal dagen met watten als stop laten luchten. (Ikea 1 liter fles)

Zoethoutstukken erin , vanillesuiker erbij (zakje 7 gram), snufje kaneel.

Nu een aantal weken laten trekken, en dan filteren.

Sköll.

ps geen vanillesuiker achteraf toevoegen, dan kan je beter goedkope rum gaan halen.

De vanilletoon moet subtiel zijn ,niet overheersend.

Forum Lid
op 24 juli 2020

Mijn eerste Melasse Rum T500 ervaring……


Ben op 12 juli gestart met 3 liter Melasse & 2 kilo Rietsuiker aangevuld tot 20 liter. Geen start SG of PH gemeten, maar vertrouwd op de alleskunner; de Rum Turbo gist.
Op kamertemperatuur Prestige Rum Turbo er over uitgestrooid en uurtje later doorgeroerd.
De eerste 2 dagen ging het vergisten lekker voorspoedig. Maar na 2 dagen viel het waterslot stil.
Waterslot verwijderd en emmer een beetje geschud. Na 2 dagen nog steeds niks. Deksel gelicht en rustig doorgeroerd. Er was nog wel wat gaande; vlammetje ging voorzichtig uit. Maar in de dagen daarop geen waterslot activiteit. Deksel voor de tweede keer gelicht. Nogmaals voorzichtig doorgeroerd; helemaal niks noppes nada….. De emmer verder een kleine week met rust gelaten.
Vandaag de stoute schoenen aangetrokken en overgeheveld naar een 15 liter emmer. Dit voor alle zekerheid door een theedoek gezeefd. Iedereen had mij immers verteld dat je bij een molasse vergisting aardig wat troep overhoud. (Dus 5 liter weggegooid)

Nou dat bleek dus hartstikke mee te vallen. Wat het vermoeden op de onvolledige vergisting dus duidelijk bevestigde.
Vervolgens heb ik 2 liter in m’n kleine alambiekje verstookt.

En het resultaat viel best wel mee. Ben geen Rum-kenner, maar was best wel lekker.

De 300 cl opbrengst uit die 2 liter is trouwens al op. Was prima (verdund) puur te drinken. Dat wordt alleen maar lekkerder als je het kan laten rusten. Verder was m’n kleine keteltje, met wat naspoelen ook weer schoon. Nog 13 liter te gaan……….
Die 13 liter heb ik (tegen beter weten in) in m’n T500 gestript. Heb géén Dome met bijbehorende Condensor. En heb ook géén vermogensregelaar. Uit de Reflux kolom alle RVS ringetjes en alle koperen Zadeltjes verwijderd. En alle slangen zoals gewoonlijk aangesloten. Daarna heb ik met het koelwater, met het naaldkraantje, puur op een druppelsgewijze uitstroom gestuurd. Zeg maar een druppel per seconde. De scherpe voorloop geur verdween al snel. En daarna heb ik per 100 ml met de dobber het alcohol percentage in de gaten gehouden. En beide neusgaten zover mogelijk open gezet, met de gedachte dat wanneer ik maar iets van een verbrande lucht zou ontdekken, ik direct de stekker eruit zou trekken. Maar alles leek goed te gaan. De kooksteentjes dansten af te toe stevig. Mijn gedachte was; zolang die steentjes nog lekker los zitten, brand er toch zeker niks aan….

Pas toen alc % duidelijk begon te kelderen en ik dacht iets van minuscuul kleine roetdeeltjes in m’n maatglas te zien, gestopt. En die 100 ml weggegooid.
Nadat alles een beetje was afgekoeld de kolom verwijderd. Inhoud van de boiler in het riool laten lopen. Dat was toch wel even schrikken.

Stevig aangekoekt en op de bodem toch iets aangebrand. Maar alles was redelijk eenvoudig schoon te maken. De ketel is weer spic en span. Maar nou die kolom nog. Daar zit toch een vreemd luchtje in. En m’n vingers komen bruin terug; uit de kolom, hè. Om daar nou in te gaan zitten wroeten, met een rager of lange borstel, lijkt me niet zo’n goed idee. Hopelijk krijg ik dit er weer uit, met wat azijn water destilleren…..??? Da’s voor morgen. Ben het nu even zat.

Crew member
op 24 juli 2020

Mooi verslag alvast man! Toppie!
Jan weet vast het beste hoe je die ketel reinigt, ik vermoed azijn…

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 24 juli 2020

Prachtig fotoverslag weer!

Azijn werkt perfect een laagje azijn op de bodem en een uur later veeg je alles met 1 veeg zo van de bodem. Dit maak ik soms mee bij de Grainfather, maar het stel echt niets voor 😄

Forum Lid
op 24 juli 2020

De boiler is geen probleem. Is gemakkelijk te reinigen. Je kan overal makkelijk bijkomen Maar die kolom…… Heb ‘m nu leeg opgehangen boven de gootsteen. En elk half uur gooi ik er een warme milde citroenzuur oplossing in. Dat laat ik er dan rustig doorlopen.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 24 juli 2020

Wat een leuk verslag Stumphole en erg leuk de foto’s erbij 👍.

Forum Lid
op 24 juli 2020

Thanks Paolo. De opbrengst had best wat meer mogen zijn; Nog suggesties over wat ik nu kan doen? Alles bij elkaar, aanlengen en dan de fijnstook? Of per aangelengd flesje een fijnstook? Of met iets macereren? M.a.w. wat is nou echt lekker voor een volgende stap?

Crew member
op 26 juli 2020

Daar is denk ik geen pasklaar antwoord voor. Probeer te werken op “smaak” en geloof me, het wordt altijd een succes. Zolang je het maar laat verouderen.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
14 op 25 juli 2020

Leuk verslag Stumphole, je zou de volgende keer wel kunnen overwegen om wat dingen anders te doen. Melasse staat er om bekent dat het in het begin wat druk vergist en dan rustiger wordt. De vergisting  is dan nog aan de gang, dus geduld. 2 a 3 weken is heel normaal. Ik wacht 3 weken voor de vergisting en wacht dan nog 1 week om de dikke drap naar de bodem te laten zakken. Dit gebeurt pas op het eind als het vergistingsproces is gestopt. Maar ik zou zeker niet de emmer open maken en ook niet roeren. Met je kleine ketel zal je het beste(lekkerste) resultaat behalen, maar dat duur wel wat langer. Het zwarte wat je in je drank en kolom ziet zal waarschijnkijk schuim zijn. Dit kan je voorkomen(of verminderen) door rustig te stoken(met een vermogensregelaar) en/of een paar druppeltjes plantaardige olie in je stookketel te doen. De beslissing om 1 of 2 maal te stoken zou ik vooraf maken. Doe je de eerste keer een strip run of maak je gelijk cut’s. Ik gebruik voor de blanke rum meer begin cut’s en voor de bruine rum meer eind cut’s. Aan de blanke rum kan je beter beoordelen of het gistproces en de stook naar tevredenheid is verlopen omdat de smaak van de bruine rum wordt beïnvloed door de ingrediënten die je later toevoeg. En ja, de smaak verandert met de tijd, dus drink niet alles gelijk op maar bewaar wat voor later 😉

O ja, ik was mijn melasse altijd. 1 deel melasse 2 delen water, 20 min. op 85 graden houden en dan een nachtje laten staan. De dikke drap die dan op de bodem ligt gebruik ik niet. Hier door wordt je rum niet alleen zachter van smaak maar je ketel blijft ook schoner (jouw ketel was overigens helemaal niet zo vies hoor).

Forum Lid
op 25 juli 2020

15 liter rum a70% gestookt deze week👌

Crew member
op 26 juli 2020

Goed gewerkt @ndre! Dat wordt Cheers man!! 😉

Forum Lid
op 26 juli 2020

2 emmertjes met wat gist erop.

Forum Lid
op 26 juli 2020

Als het goed is staat er voor mij bij jan melasse.ik gebruik normaal altijd sugarcane die ik dan zelf verwerk.

Ik zal dus even moeten zien hoe deze melasse voldoet..

Het aantal x overhalen bepaald de ” kwaliteit ” van melasse en hoe de vergisting in verlopen .

Meestal voor bruine rum haal ik 1 x over . 

Ik maak dan 1 scheiding voor voorloop en 1 voor naloop .

( Meer cuts zijn niet nodig ) 

Blanke rum maak ik meestal in 2 overhalen . 

Daarbij maak ik in 2 e overhaal de voorloop scheiding en naloop .

 

Voor rum geld hetzelfde als meeste andere Dranken in de scheiding ziel en naloop is niet de rum smaak vinden belangrijk maar het moment van keren van smaak .

Zoek je naar alleen de meeste ” goede” rum smaak in maken van scheiding is kans op later een lean Taste.

De rum smaak komt pas na enige tijd staan / lageren .

Net gestookte rum is nooit lekker . 

 

 

 

 

Admin
op 26 juli 2020

Jouw melasse staat bij Bauke 😄

Forum Lid
op 26 juli 2020

@Rumo: Bedankt voor uw advies. Ben nog niet zolang bezig met deze hobby. En al helemaal geen rum kenner. Als ik al ooit rum dronk, dan met een flinke scheut cola er overheen. Nu ik me er een beetje in verdiep verbaasd het me een hoeveel soorten rum er eigenlijk zijn. Ik heb overigens vanaf 19-07-2020 nog een emmer met 20 liter staan, in dezelfde verhoudingen. Dit keer met de Rum Distillers Yeast van Still Spirits. Ook deze lijkt stil te vallen. Maar als ik daar het deksel iets indruk, krijg ik toch een voorzichtig bubbeltje. Afblijven dus!!!

Forum Lid
op 26 juli 2020

Heeft de amalyse bij melasse nu wél of géén nut eigenlijk?

 

Als je de melasse wast, kun je er ook gelijk de amalyse bij doen. Maar ik lees erg tegenstrijdige meningen/berichten over het nut ervan. 

Forum Lid
op 26 juli 2020

Ik weet niet hoeveel verschil het maakt, want ik heb bij al mijn rum projecten enzymen gebruikt. Maar niet uit een zakje. Ik gebruik bij iedere vergisting minimaal 1 kg mout.

Ik was de melasse door 1 deel melasse en 2 delen water 20 min. op 85 gr. te houden. 
Dan afkoelen, 30 min. 55 gr. , 60 min. 65 gr. en 30 min. op 72 gr. (dus simpel maischen)
De andere dag de pan afgieten en de dikke drap op de bodem kan weg.
Dan volg je je eigen recept.
Forum Lid
op 26 juli 2020

O ja, na het afkoelen dus bij 55 graden doe ik de mout er bij. 😁

Forum Lid
op 26 juli 2020

Riets suiker en  melasse bevatten diverse suiker en ook een kleine hoeveelheid gebonden suikers / zetmeel. 

Je het toevoegen van amylase wat enkelvoudig enzym is geeft een weinig toegevoegde waarde .

Mout gebruik geeft wat karakter maar ook daarbij zal de hoeveelheid winst in omzetten zetmeel weinig zijn .

Een goede gist voor melasse  heeft ook eigen enzym en is in staat om dat deel voldoende aan te pakken .

Forum Lid
op 26 juli 2020

Een heeel stuk teug in dit topic waren een paar leden heel positief over het toe voegen van de amylasen. Ook in andere recepten kwam ik dit tegen. Ik gebruik nu al mout in iedere vergisting voor de gistvoeding en ik merk dat mijn eigen gekweekte gist er goed op gedijt. Door deze 2 dingen te combineren ben ik tot boven genoemde methoden gekomen, en ik ben toch al bezig met het wassen van de melasse dus zoveel werk meer is het niet. En niet onbelangrijk ik ben zeer tevreden over het eind resultaat.

Forum Lid
op 26 juli 2020

Als je amylase wil gebruiken is mout de beste optie in toevoegen .

Maar je kunt ook gewoon vanuit een goede gist voor rum beslag gemaakt  op de cane zelf waardoor je voldoende enzymen inherent aan product ( rum ,) hebt .

Gebruik van uitsluitend melasse en deze wassen betekent dat er ook aromatische stoffen en delen die estervorming bewerkstelligen ontbreken .

Rauwer basis product geeft meer van authentieke rum .

 

 

Forum Lid
op 26 juli 2020

Jouw melasse staat bij Bauke 😄

Van Stookforum

Welke ?

Forum Lid
op 30 juli 2020

Bij mij. Ik heb Rob zijn melasse in Ommen. Moet even kijken welke dag ik zijn kant op kan. Maar zoals jullie weten gaat mijn leven op het moment niet over rozen en melasse. 😉

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 7 dagen geleden

Momenteel mijn melasse mash aan het stoken in een 12L potstill ketel. Begonnen met 8L mash.

Na de verloop weggenomen te hebben, eerste fractie van 50 mL aan 54%, tweede fractie van 100mL 53%. 400mL later zit ik op 34% en begint het iets minder helder te zien (een beetje wit-troebel). Iemand hier ervaring mee?

Forum Lid
7 dagen geleden

Ben mijn eerste ruwstook aan het doen en krijg op 4 liter mash 1 liter 20% uit dat inderdaad aardig troebel is. Ik denk dat dit door foezels komt, hogere alcoholen als propanol, butanol, et cetera, esters, ethers, allerhande hoger kokend spul dat slecht oplosbaar is in laag alcoholische oplossingen en ook niet al te geweldig ruikt, maar in kleine hoeveelheden wel karakter kan bieden. Daarom doe ik eerst een ruwstook (en waarschijnlijk uiteindelijk nog een tweede om gehalte hoog genoeg te brengen) voor ik de fijnstook doe, zodat ik eruit kan halen wat ik er niet in wil hebben en ook voldoende opbrengst en alcoholgehalte kan hebben.

Ik geloof dat het voor een potstill gebruikelijk is om de stook te verdelen in minstens één ruwstook waarin je al dan niet de voorloop wegneemt maar verder geen fracties maakt, en een fijnstook waarin je fijne fracties maakt en op smaak en aroma fracties uitkiest om samen te voegen. Dit ook om een hoger percentage te maken waar werkelijk mee te werken valt. Uit 8 liter mash na slechts 550 ml destillaat al onder 40% geeft je niet veel kans om echt wat goeds te maken. Ik denk dat de aanrader hier geduld is, maak hier een ruwstook van en stook verder tot je totaal ergens tussen 40% en 20% zit, en verstook dat vervolgens allemaal in een schone ketel.

Als ik ongelijk heb of wat vergeet zal vast een ervarener lid wat toevoegen of verbeteren.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 6 dagen geleden

hallo forumleden

vrijdag een vatje van 25 l met melasse gemaakt en eentje met witte druiven extract tot daar alles goed wordt ik zaterdag vroeg om6 uur wakker en ga naar de vaatjes kijken ben ik vergeten om water in de waterslotjes te doen de witte druiven sloegen direct aan maar de melasse niet en weet niet of het aan het vatje licht of kan ik alles wegwerpen

gr erik

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 6 dagen geleden

of kan ik de melasse in een onder vergistings vatje doen

Forum Lid
6 dagen geleden

Geen zorgen maken .omdat je waterslot droog stond .
Je kunt in principe vergisten onder een thee doek .
Tijdens vergisten is er aan oppervlakte stijgen van co2 die indringen van zuurtstof tegen gaat .

Zuurstof indringende komt inde regell door roeren of iets dergelijks tojdens vergisting.

Waterslot is een stank afsluitertje en een bescherming tegen indringende insecten .

Forum Lid
6 dagen geleden

bedankt robbert

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren