Rum van melasse stoken

Geupdate 6 dagen geleden in Stooktips
5 op 21 juni 2019

Ik ga een groot risico nemen, ik ga voor de “Lummelvergisting”.

5 L Melasse/Molasse, aanvullen tot 25 Liter met water,tot 30°C. Gist erop strooien ,en na een half uur doorroeren , en verder kon/kan er niets fout gaan. Tomatensaus, is voor de pasta. En wie zegt: “Dat Wordt duur”. Ik rij 500 km om naar Pinodestoker, een topmelasse te halen, en dan gaan praten,dat de prijs per glas hoog wordt? Koop eens een top wijn/rum/wiskie/cognac/calvados/jenever. Zeker weten dat ik onder de prijs zit, en een hobby beoefen je goed, of je laat het. Even de 35° buiten voorbij laten gaan, en dan beginnen we eraan.

 

Forum Lid
op 21 juni 2019

Goed zo,wat is duur.en wat heb je er voor over om iets te stoken waar je geen kater van krijgt.

Forum Lid
op 4 juli 2019

20 l melasse van Pino met 9 kg suiker opgelost in water van 80 graden aanvullen met koud water tot een sg van 1100 . Bij een temp van 25 graden 4 zakjes rumgist van de stookwinkel en het staat hevig te gisten . Door de slangen die er op zitten is de lucht voor de vogeltjes . 1-6 gestart . In totaal 80 l .

Forum Lid
op 11 augustus 2019

 

Forum Lid
op 11 augustus 2019

1-7 alles in flessen geheveld om te klaren . Sg . 1010 . 

Forum Lid
op 11 augustus 2019

Als ik tijd heb zal ik meteen stoken, zoals de eerste 3 keren, maar om ze zo te klaren is zeker een oplossing ,als je niet alles meteen kan stoken.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 21 juni 2019

Gisteren de melasse 3 1/2 liter en 2 1/2 kg rietsuiker erbij aangemaakt met een 6 liter kokend water in de ton gedaan. Vanochtend met water aangevuld tot 25 liter (24gr). Gist erover gestrooid en na half uur erdoor geroerd, afgesloten met waterslot. Na 4 uurtjes al aan het pruttelen. 

De “ Lummelvergisting” voor de volgende keer. 

En nu, geduld………..

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 25 juni 2019

Ik las ergens voor de rum……. ‘de snippers van Jan’ nu ben ik op de website aan het zoeken maar welke…?? 😬

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
11 op 6 juli 2019

 Vraagje voor de specialisten. (Munckerik, Jan) Moet voor de rum ongeveer een Brix 18 hebben (SG 1075), en een PH van 5.5, welke middelen hebben we om PH te laten stijgen of dalen? Ik weet er zijn meer specialisten maar Jan en Munckerik hebben de stoffen leverbaar uit voorraad. (Hoop ik). Ik probeer deze week nog zonder te corrigeren , te beginnen, maar ik wil ook het verschil kunnen ervaren. En welke PH meter kan ik gebruiken ,want molasse is donker, en beïnvloed mijn PH papier veel te veel. Meteen een advies voor een brix meter is welkom. Overigens zijn deze waarde al bekend vanaf de jaren 1935 en. Neem op het moment “The Distiller’s Guide to Rum” door, en de onderzoeken en kennis van Arroyo worden hierin nog steeds hoog aangeschreven. Heb dit boek al enkele jaren, ben het nu opnieuw aan het doorspitten. Arroyo’s papers ben ik al doorheen.

Forum Lid
op 6 juli 2019

@Paolo voor rum, niet getoast, maar mag wel “voorrijpen” in bourbon, wiskie, jenever, puur alcohol, wijn wodca. Elke drank geeft zijn eigen touch. Maar authenciteit, komt er met 90+ % alcohol.

Forum Lid
op 6 juli 2019

Dank je William, zo leren we weer elke dag wat bij 👍

Crew member
op 6 juli 2019

Hoi William, daar kun je brouwzouten zoals melkzuur, calciumsulfaat of calciumchloride voor gebruiken. Om pH te verhogen zou je natriumbicarbonaat kunnen gebruiken (dat verkoop ik niet). Het is veelal ook vaker zaak om de pH te verlagen dan om te verhogen. Als je brouwzouten toevoegt duurt het ongeveer 15 minuten voordat je weer moet gaan meten.

pH meter…. zijn vaak allemaal wel goed (ik heb ze nog niet, weet niet of Jan ze al heeft).

Brixmeter hebben Jan en ik allebei, refractometer SG/Brix

Forum Lid
op 7 juli 2019

Vandaag 10 liter molasse verdeeld over 2 MJ RVS vergistingsvaten, met conical fermenter thermo jas eromheen. 5 liter 80°C water erover, 10 minuten geroerd, aangevuld, met koud water, tot maximale vulhoogte, gist erop , na 10 minuten doorroeren.  Mijn zelfbouw bruinenbonen ontluchter voor de vogels erop, en het pruttelde al. 11 uur begonnen, half 2 al activiteit. Nu tijd voor een koffie. (permanentie ; vandaag “noodnummer” voor de kinderen)

Crew member
op 7 juli 2019

Mijn zelfbouw bruinenbonen ontluchter voor de vogels 

Van william

Dat vraagt om een foto 😉

Forum Lid
op 8 juli 2019

Hier mijn opstelling, zonder geurhinder gaat via de bruinebonen pot via een slang de CO2 naar buiten. (150 cm hoger)


Crew member
op 8 juli 2019

En die onderste foto is bovenop het dak waar je slangetje uitkomt? en weg is de co2.
Geweldig!

Crew member
op 8 juli 2019

Creatieve oplossing 🙂

Die laatste foto ontgaat mij ook.

Forum Lid
op 8 juli 2019

De stoeprand is van het tuinterras, op de begane grond. Tussen deze stoepranden ligt het uiteinde van de slang. 5 meter van de woning. Het blauwachtig streepje tussen de randen, is de slang.

Forum Lid
op 8 juli 2019

Leuke oplossing, zoiets moet ik ook maar eens gaan doen. Vrouwtje klaagt altijd over de eerste dagen van een vergisting 😏

Crew member
op 8 juli 2019

Tuinslang of aquarium lucht slangetje boven in je waterslot steken en andere uiteinde uit het raam(op een klein kiertje) hangen. Co2 zakt naar de grond en maakt de plantjes in je tuin blij.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
7 op 11 juli 2019

De fermenters staan nog steeds stilletjes door te bubbelen, volgende week vrijdag begint de vakantie, dus Rumstokeja, dan nog wat spullen bestellen en ontvangen, en na wat dagtrips, rusten op ligbed op Graszodia.

Forum Lid
op 11 juli 2019

Graszodia , wat is dat ?

Forum Lid
op 11 juli 2019

De fermenters staan nog steeds stilletjes door te bubbelen, volgende week vrijdag begint de vakantie, dus Rumstokeja, dan nog wat spullen bestellen en ontvangen, en na wat dagtrips, rusten op ligbed op Graszodia.

Van william

Graszodia , wat is dat ?

Forum Lid
op 11 juli 2019

Thuis op de grasmat (Gras zoden 🙂 )

Forum Lid
op 11 juli 2019

Helaas geen gras dus met water behelpen .

Forum Lid
op 12 juli 2019

Met water behelpen,…… vandaag komt het dus van boven en van onder bij jeTroet😬.

leuk zo’n sloep, aan het roer te zien 👍 hoop alleen op wat beter weer voor je.

Forum Lid
op 12 juli 2019

Valt best mee we wonen aan het water . 

Forum Lid
op 12 juli 2019

Dat gevoel ken ik want ook wij wonen (bijna) aan het water. Er zit een fietspaaltje tussen. 30 jaar een bootje gehad tot deze voor 2 jaar geleden gejat werd…. @&€#% dat snap je wel. Ik kan niet meer zonder 😉

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 18 juli 2019

Ouzo effect:     (Hebben het onlangs op dit forum over gehad maar kan niet meer vinden waar)

-een prachtige 3.2 liter van 67% heldere rum gemaakt. Ruikte heerlijke en smaakte evenzo. Voor ik de snippers er in wilde doen en overgeheveld naar een andere/grotere fles alles keurig gereinigd met PuroSan. In nieuwe schone fles er 2 liter kraanwater bijgedaan. Vanochtend balen als een stekker, al mijn mooie heldere rum zit een waas in en drijft een minibeetje iets op.   Ook in de extra fles met het restje rum en wat water toegevoegd wat niet meer zo kraakhelder maar helderdere dan de grotere fles. 

Jullie snappen, ik baal als een stekker.

Iemand een idee of gewoon houtsnippers erin en lekker wegzetten een paar maanden?

 

Forum Lid
op 18 juli 2019

in je distillaat zitten oliën die door het alcohol percentage van 67 % wel opgelost werden.

Nu heb je er twee liter water bij gedaan en is het ABV +/- 40 %.

Dan lost de olie niet meer op en wordt het troebel.

Voeg maar wat schone alcohol met een hoog percentage toe en het is weer helder.

Niet terug lengen onder 45% voorkomt het.

Forum Lid
op 18 juli 2019

Kan inderdaad olie zijn ,maar ook je water.je kunt proberen om het door twee laagjes ongeparfumeerd keuken rol te doen met daar tussen twee laagjes wc papier.werkt bij mij heel vaak.kijk of je een keukenzeef hebt,theezeefje maar dan groter.mischien moet je het er twee keer doorhalen.

Forum Lid
op 18 juli 2019

Dank je lespaul en Chris, 

ik ben met het makkelijkste begonnen, filteren. En, jawel, een schoon destillaat weer terug gelukkig. De tip van jou LesPaul, prima, maar had even geen alcohol meer staan. De uitleg is uiteraard ook weer interessant.

 

 

Forum Lid
op 18 juli 2019
Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 18 juli 2019

Als je het aanleng met water zorg dat het van gelijke tempr is en eerst water dan de rum erbij . dit heb ik gelezen en ondervonden of het moet toevallig goed uitgepakt zijn bij mij.

Forum Lid
op 18 juli 2019

Dank je Pino, dat de temperatuur gelijk moet zijn wist ik toevallig en heb daar opgelet maar eerst water daarna alcohol …… voor een volgende keer. Alle beetjes helpen. Thanks 👍

Forum Lid
op 18 juli 2019

Ik filter het zo altijd als het grijs word.ben blij dat het gelukt is.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
6 op 18 juli 2019

Ik heb vandaag de helft van mijn Rum stookwijn gestookt in mijn 15 liter Whisky ketel

Ik vond het gewoon ruiken naar alcohol van gewone suiker , of zal dit nog veranderen met de houten blokjes of snippers , of had ik beter mijn inox ketel gebruikt , dan kon ik alles in 1 maal verstoken . of heb ik teveel alcohol gesnoven vandaag dat ik het niet meer ruik.

Ik heb 4,5 kg Molasse en 3 kg suiker gemengd met water tot 25 liter SG 1083,7 na afkoelen de gist (Rhum distillers’s yeast) bij gedaan en laten vergisten , einde SG 1006 na 14 dagen. dus ongeveer 10% 

Forum Lid
op 19 juli 2019

Je hebt vast te weinig alcohol gesnoven ): ): , de Rum-smaken, zullen er zeker inzitten. Ook als je niet op hout zet, zal de smaak er moeten zijn. Dat Rum de tijd nodig heeft, om zich te “zetten” is geen geheim. Buiten zetten in de zon, en s’nachts veilig “buiten” laten afkoelen. Op zijn tijd het dopje los, en ChrisV zal tevreden is. Snippers en blokjes werkt ook, persoonlijk laat ik die weken in wat alcohol (wodka). 

Forum Lid
op 19 juli 2019

Ik had 31/2 liter melasse en 21/2 kg suiker en van de week gestookt. Verbaasde mij hoeveel smaak en geur er aan zat. Nu staat het inderdaad buiten met wat snippers.

Forum Lid
op 19 juli 2019

Hoe lang laat je dit dan buitenstaan ? 

En als je blokjes of snippers laat weken in de wodka , hoe lang is dat dan , en haal je dan de houten blokjes er uit om vervolgens in je rum te doen of gebruik je de wodka om te mengen

Vandaag mijn tweede deel verstookt en moet zeggen het smaakt toch anders dan mijn pure alcohol , heb ze allebei geproefd vandaag , zal wel goed komen

Forum Lid
op 20 juli 2019

De wodka verminderd de scherpe vanillesmaak, welke ik niet zo graag in de rum proef. In de wodka is die dan weer heerlijk.

Forum Lid
op 20 juli 2019

William, waarom laat je de blokjes eerst weken in Alcohol? Volgens mij heb je dat ergens al eerder geschreven maar niet te vinden.

btw.: met 31/2 liter melasse geen vanillesmaak/geur. Nu bezig met 5 liter melasse dus ben benieuwd of je dat dan wel wat meer hebt.

Forum Lid
op 20 juli 2019

Op het moment 1840ml van +50% , dit is de 1e stook, en ga hier geen 2e van maken. Smaakt heerlijk, dus snippers erop en wegzetten. 5 Liter Rum molasse en halve kilo suiker. Nu nog doorgaan tot  20% en dit samen met 400 ml voorloop, nadien  voor 2e stook opsparen.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 20 juli 2019

Door op alcohol te weken gaat de scherpte van de niet geroosterde houtsnippers af. De scherpste tannines ben je dan kwijt. Overigens 24 uur is voor mij genoeg.

Forum Lid
op 20 juli 2019

Als je eiken gebruikt moet dat 3 jr gedroogd zijn,ik gooi eiken snippers en oud gerookt eiken bij de mais.ook gebruik ik daarna de oude snippers die ik heb bewaard in wat vd druiven,dan komt die smaak vd druiven er ook een klein beetje in.ik laat altijd de flessen van5 ltr.buiten in de zon staan,s’nachts koeld die dan weer af,ik draai wel regelmatig de dop los.er zijn mensen op het treffen die mijn drank geproefd hebben.weet dus niet wat die er van vonden,maar nu kan ik hem langer laten liggen word dus nog beter.(hoop ik)🤔

Forum Lid
op 20 juli 2019

Wat ik vergeten ben,ik laat ze ongeveer vier weken buiten staan,gooi op 5 ltr.een zakje vannilesuiker er bij en 5 -10 suikerklontjes.

Forum Lid
op 22 juli 2019

Als je buiten zet in de zon hoe warm mag dit komen ,want met dit weer kan de temperatuur hoog oplopen

Forum Lid
op 25 juli 2019

Chris, heb je het over de suiker en vanillesuiker in de rum of….? Wist niet dat jij ook rum stookte al ve4baas ik mij nergens meer over bij jou 😜

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 20 juli 2019

En de grainfather gaf aan 100° , dus uit. 5 Liter Pinodestoker molasse halve kilo suiker (ik heb dus iets vals gespeeld), 1840 ml van 50% en een perfecte smaak. 1600 ml van 40% voor 2e stook (hats en tails) . 150 ML over de grind voor de engeltjes. Dit waren de eerste 150ml. Deze jongen is tevreden. Overigens van de week het 2e vat ,zonder suiker. Nu ketel laten afkoelen en rest opruimen. Vergeet niet de ketel is 100°C, dus kokend heet, dus alles dicht laten en rustig laten afkoelen, vanavond ketel pas leeggooien.

Forum Lid
op 21 juli 2019

Heb vandaag de 2e MJ Fermenter gestookt. Totaal 4L 50% van goede kwaliteit. 3L voor 2e stook van 40%, en ja ik heb mijn procenten naar beneden afgerond.(Wil geen Betweter/Lummel discussie) Dus goede oogst van 10 Liter Pinodestoker Molasse en een halve kilo suiker. 2e vat wel beter leeggemaakt, wist nu dat ik tot onder de kraan kon leegmaken. Halve kilo suiker heeft dus in mijn ogen weinig opgeleverd.

Zéér tevreden Skoll William.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
5 op 24 juli 2019

Aan welk tempo mag je bubbels verwachten bij een melasse fermentatie?

Achtergrond: een maand geleden een eerste vat met totaal 25 liter waarvan 5 liter bio-melasse (45 à 50% suikergehalte, geen bewaarmiddelen), 5 kg geïnverteerd rietsuiker en Alcotec rumgist, na 3 weken fermenteren gestookt (5.5 liter @54% en 1 liter tails @ 20% (materiaal:  Still Spirits T500 ketel met koper alambiek). Van de stookrest 10 liter genomen (dunder) en in fermentatievat samen met nog eens 5 liter melasse en 5kg geïnverteerd rietsuiker, plus Alcotec rumgist. Bron: dit forum plus http://aussiedistiller.com.au/viewtopic.php?f=25&t=6246&p=105302#p105302

Na 3 dagen nauwelijks activiteit in het waterslot; temperatuur: ’s nachts 20°C, overdag +30°C (staat buiten). Deze ochtend stond het slot zelfs “negatief” alsof er lucht “in het vat werd gezogen”; deksel eraf, randen goed gereinigd, DAP voedingszout erbij (3g/l) en deksel terug goed vastgeklikt. Een uur later: elke 27 seconden een bubbel, 4 uur later: elke 18 à 20 seconden een bubbel (versnelt dus lichtjes).

Doel is nog een derde generatie dunder te fermenteren, dan alles samen @ 20 à 30% via alambiek stoken.

Dit is totaal nieuw voor mij, nog nooit eerder melasse gefermenteerd.

Forum Lid
op 24 juli 2019

Bij mij begonnen de bubbels na 2 1/5 uur door het waterslot. Bij 18°C na 5 uur vergisting één bubbel per 10 seconde. Na 3 dagen 1 bubbel per 30 sec. Het gaat snel minderen, maar pas uitgegist na 2 weken. Still Spirits Rum Gist. Ik werk niet met Dunder.  Alles met de Grainfather met helm gestookt. Wil de volgende batch met de 12 L. alambic gaan verwerken, maar nu is het wéér een aantal dagen veel te warm, om me in te spannen. Water naar kelder sjouwen, koken in kelder, en dan, 3 weken, de lucht niet uit de kelder krijgen, vind ik geen goed vooruitzicht. Ik behoud graag de lieve vrede in huis. 🙂 

Forum Lid
op 24 juli 2019

Ik heb gisteren mijn 2de rum beslag gemaakt . voor 25 liter 3,15 kg blackstrap molasse , 2 kg ruwe rietsuiker , 200 gr kristalsuiker en 3 liter Dunder , vergist met Rum Distiller’s Yeast 

Begin SG 1.071 en zit nu al op SG  1.005 en dit in een 30tal uren

Forum Lid
op 25 juli 2019

Van brice3010

Ter info: de fermentatie lijkt na 4 dagen goed op gang gekomen: flinke luchtborrels elke  10 seconden; het vat staat buiten, overdag +/-35°C, na middernacht koelt het tot 25°C.

Mij lijkt het dat om een of andere reden deze rumfermentaties meerdere dagen tijd nodig hebben om op dreef te geraken.

 

Forum Lid
op 3 augustus 2019

Hi stokers, even delen. Ik heb inmiddels 1000+ liters rum was gestookt. Na lang verschillen testen kwam ik uit op 4kg klasse en 2.3 a 3kg goede rietsuiker op een 25ltr batch met een sg van 1115-1120. Met verse rumgist na 3 dagen de sg 1010-1020 en einde activiteit. Ik laat het daarna zeker 3 weken staan en rustig bezinken. Vervolgens hevelen en de laatste 5cm laten zitten. Het gister dan hergebruiken.de nieuwe hoeveelheid erin en na 2 dagen begint de vergisting weer.
Dit lukt wel 3 of 4 keer achter elkaar.

Ik stook in een kolom met 3 bubble plates en reflex.

Forum Lid
op 3 augustus 2019

Jeetje, vol auto spelling fouten. Sorry

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
6 op 26 juli 2019

Omdat onze partners onze hobby vanwege de geur, soms niet begrijpen. De vernieuwde Bruinenbonen pot ontluchter.

 

 

Forum Lid
op 26 juli 2019

Hierboven de onderdelen die we nodig hebben. De Vitting ligt er om aan te geven waar de holle draainippel vandaan komt , en voor dient.  De draainippels worden netjes vastgemaakt in de deksel van de pot. Afdichten met silicone ringen heeft de voorkeur, maar als je boor de juiste maat heeft , is een rondel (da rond ding met gat (revet)) genoeg. 

Forum Lid
op 26 juli 2019

Alle draadstaven die je ziet zijn dus hol

Forum Lid
op 26 juli 2019

Hier is de pot dicht en als je het waterniveau voor de onderste 2  draadstaafjes (invoer vanaf vergistingsitem) vol genoeg doet staan deze 2 onder water en de laatste ( de uitvoer) boven water.

 

Forum Lid
op 26 juli 2019

Nu nog de afbeelding van de aansluiting aan de fermentor. en via de uitlaat van de pot kun je de geur naar buiten via bijvoorbeeld een raampje afvoeren. Ik werk via de ontluchtingsbuis, omdat ik naar boven moet afvoeren.

Crew member
op 26 juli 2019

Perfect! Mooi project. Top William!!

Forum Lid
op 11 augustus 2019

Tussen de revetten (rondellen) rubbere ringen steken, , er is nog steeds een minimale geur die vrij komt.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 26 juli 2019

Ziet er goed uit William,

ga ik ook eens maken al heeft mijn vrouwtje er geen bezwaar dat het een paar dagen ‘ruikt’ in de hobbykamer/ reserve slaapkamer. Dat geluk heb ik.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 27 juli 2019

Zo gister een 100 batch gemaakt met melasse ,35 liter melasse wat eerst in het bestel autotje had gestaan in de brandende zon dus dat was lekker dun.totaal met water 100 litervat vol ff mn elleboog er in voelt als baby badje gist er in en klaar gisten maar .,o ja kalk heb ik er ook in gedaan en er was geen kalk bij de super ,doosje witte kalk krijt gekocht in koffiemolen gedaan mooie kalkpoeder gemixt met water en toegevoegd aan de batch ff roeren en gisten maar . Gelukkig is het nu afgekoeld buiten dus de ramen kunnen open pff je verging zowat in de tuinhuis. De omgeving temperatuur in de tuinhuis is niet boven de 24c geweest want die is goed geisoleerd, 14,5x 3,5 gedeeld door 2 is 25,4 kg suiker gedeeld door 10 is 2543 gr suiker per 10 liter dus hoop ik uit te komen op +-13% kijk wat het geven gaat.

Forum Lid
op 27 juli 2019

Goed bezich,nu nog geduld.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
5 op 29 juli 2019

Vanmorgen 2 x15 liter Dame Jeanne’s gevuld met 3.5 kg molasse (= 2.5 liter volgens “de vliegende reporter” en Pinodestoker). Hier 1.5 liter bijna kokend water op gegooid, toen afgevuld met 11 liter koud water. De verhouding is nu groter , dan voorheen. 5 en 20 liter water tegen 2.5  en 12.5 liter (geeft 5 op 25) nu. Nu gaan kijken of de eindverhouding van alcohol beter is dan de vorige keer. Het is in de kelder nog steeds 18°C, geen suiker erbij deze keer, bleek geen verschil. Is er in verhouding meer alcohol, dan zat er teveel molasse in de 25 liter. De Grainfather maakt het niets uit, en “ons bin zunig”. Als de molasse op is, zuip ik de rest van mijn leven nog van die rum, of ik moet de inname gaan opschalen. 🙂 🙂 🙂 .

Mocht ik in verhouding op beide Dame Jeanne’s meer Rum over houden, dan pak ik de volgende keer natuurlijk 2 Liter molasse. En ja 2 Dame Jeanne’s want 1 fles testen is geen test, de ene gist kan sneller/beter reageren dan de ander. Het gemiddelde van de 2 bij “normale” vergisting maakt de marge. 

Forum Lid
op 29 juli 2019

Leuke van Dame Jeanne’s ten opzichte van RVS (inox) of plastic emmer is, je ziet het bruisen als of het frisdrank is. Overigens luisteren aan een vat, hier 2 gehoorapparaten. Mijn zakhorloge hoor ik nog maar amper tikken. (Nee géén batterij geval, die gebruik ik niet) 

Forum Lid
op 30 juli 2019

Ja een Dame Jeanne is mooi maar als hij gevuld is met 15 l rum van 80 % en je laat de fles uit je hand glippen is het wel even schrikken . 😩😩

Forum Lid
op 30 juli 2019

Mout gaat in 15 Liter Dame Jeanne (D.J.) flessen, gestookt in 5 Liter D.J’s, en als ze goed zijn, in 1 Liter flessen. Bier in bierflessen. 0.25 cl en 0.35 cl. En ik hoop dit nooit mee te maken, ooit 25 L mout over de keldervloer, en 6 weken, schraal bier lucht in huis. Mijn gekneusde ribben en ontwrichte schouder vond ik minder erg, maar mijn ego had het een lange tijd minder goed.

Forum Lid
op 1 augustus 2019

De 29e Juli des morgens de vergisting gestart, vandaag is de hoofdvergisting zo goed als gedaan. Zou Zondag dus waarschijnlijk al kunnen stoken , maar wacht één week extra, zodat het zeker uitgegist is. 10 of 11 Augustus 2×15 Liter. Ben benieuwd of ik nu de 4.2 Liter ook haal ,voordat de Graanvader zegt, tis gedaan. 4.2 liter en 300ml voorloop, was het vorige getal 7/50L=0.14 per liter 30Lx0.14=4.2 liter. Dit is 4.2 van +45 %.

 

Forum Lid
op 3 augustus 2019

Zojuist met zaklamp gekeken, mijn bruine bonen pot moet verbeterd worden, in de Dame Jeanne’s zie ik nog activiteit, terwijl één van mijn ontluchters niet meer reageert , dus een verlies/slechte afdichting aan Dame Jeanne of bruine bonen pot. 🙂 Zo zie je maar, beter langer wachten dan snel beginnen. Weer op het feit gewezen, geduld is onze vriend. Ik weet Jan roept luisteren aan vat, fles etc. Maar ik hoor dat dus niet meer. 2x versterking. 🙂

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 29 juli 2019

10 liter molasse geeft meer dan 7 liter rum van 45%. Dus we moeten zuinig zijn , met onze grondstof.  🙂 🙂 🙂 🙂   Chips, &#@ç  ik moet meer flessen gaan regelen.

Forum Lid
op 29 juli 2019

Goed bezig William, mazzel dat je een koele opslag heb!  

Reuze benieuwd naar het resultaat

Mijn tonnetje met melasse, dunder water gist van de vorige wash etc. Staat al een week tussen de 27 en 32gr. Gelukkig was het wel de nodige dagen echt uitgegist. Kan ik het gewoon laten staan of gelijk maar stoken? 

Forum Lid
op 29 juli 2019

Stoken als je tijd hebt, een week laten staan is niet zo een probleem, maar bij langer zou ik overhevelen. Dode gist is een vorm van vervuiling die op langere termijn je smaak zeker beïnvloed.

Forum Lid
op 29 juli 2019

Dank je,

zeker met dit warme weer denk ik. Las onlangs dat je normaal gesproken melasse mash een maandje zou moeten laten staan voor je het stookte, juist voor de smaak. 

Ach, weer wat te doen van de week 😬

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 29 juli 2019
Forum Lid
op 29 juli 2019

Als het de 28Kg voor 42,85 is ziet er dat niet slecht uit. Alleen, wat is je suikergehalte? Het wordt als meststof aangeboden, en daar heb je geen suiker bij nodig. Dus kan het suikergehalte ver onder de 50% zitten, waardoor je een lager alcoholpercentage kunt verwachten. Helaas kan ik dat niet vinden. Bij de Caribbean Black Strap staat dat hij ook goed te gebruiken is om rum te produceren, maar dat zie je dan ook in de prijs.

Forum Lid
op 29 juli 2019

Op het label staat 46% totale suikers.

Forum Lid
op 29 juli 2019

Das een goed percentage, moet lukken, de molasse van Pinodestoker zat wat ik me herinner iets rond de 50% en moest je zelf af (laten)halen.  1 liter molasse geeft, meer dan ,0.7 L van 40% “The Brice Rum”. 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 30 juli 2019

@ Pino,

vorig jaar een paar cannetjes gehaald bij je. het staat nog steeds op vat te rijpen omdat ik weinig tijd heb om te stoken. toevallig gister stiekem even geproefd. wat is dat lekker geworden. hoe langer je wacht hoe beter.

nog bedankt van vorig jaar haha

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
12 op 1 augustus 2019

de eerste 10 liter Pino melasse zijn ruw gestookt in 3 batches

batch 1, 5 kg melasse 1.5kg rietsuiker totaal 20 liter. opbrengst 3.7 liter 45% ruwstook op 100% vermogen

batch 2, 3 liter dunder 4 kg melasse 3 kg rietsuiker totaal 22 liter opbrengst 4.6 liter 52% ruwstook op 85% vermogen

batch3, 3 liter dunder 4 kg melasse 3 kg rietsuiker totaal 22 liter opbrengst 5.1 liter 55% ruwstook op 70% vermogen 

alle ruwstook wel moeten filteren door keukenpapier ivm een licht bruine kleur in het distillaat. smaak verschil zit zeker tussen generatie 1 en 3. 

na de vakantie maar is op het gemak alles bij elkaar gooien en op smaak gaan stoken. iemand enig idee wat de opbrengst gaat worden? weet wel dat ik heel langzaam ga stoken,

stook is gedaan met een t500 met koperen alambiek. en vermogensregelaar

Forum Lid
op 2 augustus 2019

Ik persoonlijk heb de molasse met de Grainfather en helm gestookt. De rum met lichtbruine kleur, heb ik niet gefilterd, aangezien deze de beste smaak heeft, en geen 2e stook krijgt. Van de 7 liter 300 ml weggooien. (2 batches van 25 liter) 2×400 ml heads , 2x1750ml hearts , en totaal 1350 ml tails. heads en tails gaan mee voor een 2e stook. De hearts staan op  een handvol eikenchips. Dopje op en af is nog niet mogelijk door drukte van volk in de buurt.

Forum Lid
op 2 augustus 2019

(…)

Van mac

Bedankt voor deze prachtige info!

Lijkt erop dat een vermogenregelaar inderdaad een noodzaak is op een T500. Jouw info is vooral interessant omdat je 2 dingen aangeeft: 1. stoken op lager vermogen is van belang om langzaam te destilleren en betere kwaliteit te geven en 2. de opeenvolgende generaties dunder geven geen significant verschil in opbrengst. Maar ja, smaak is niet te definiëren en jouw methode met “dundergeneraties” is voldoende beschreven om dan ook toe te passen.

De eerste batch bevat echter 1.5kg rietsuiker versus 3kg in batch 2 en 3, dus moeilijk een beduidende vergelijking te maken mi.

Zeer nuttige info om hier te posten, bedankt!

 

Forum Lid
op 2 augustus 2019

(…)

Van mac

Filteren heb ik zelf niet nodig gehad: mijn allereerste rumstook 10 dagen geleden gaf een blanke kleur. Ik had gestookt op 50% vermogen, duurde wel 6 uur om 6 liter @54% te bekomen; zelfde setup: T500 met koperen helm, temperatuur tussen 50° en 65°C.

Forum Lid
op 2 augustus 2019

Als je alambiek stookt moet de temperatuur boven in de helm voor een rustige stook toch 78 graden zijn ? Maar waar meet je dan een temp. van 50 en 65 gr. C ,kan iemand mij dat uitleggen ?

Forum Lid
op 3 augustus 2019

Ik gok dat dit de temp van het koelwater is.

 

Forum Lid
op 3 augustus 2019

Natuurlijk , ik zat gecompliceerd te denken , dit is mogelijk .

Forum Lid
op 3 augustus 2019

ik meet vlak voor de koeler .

Forum Lid
op 3 augustus 2019

78.37°C alles er onder is gif mannen.
Meet je temp op hoogste punt in damp kanaal maar ruim voor de condensatie om geen mis wijding te krijgen.

Admin
op 3 augustus 2019

Hillbilly wat leuk weer eens van je te horen 😀

Forum Lid
op 3 augustus 2019

78.37 graden is mij bekend maar meten ruim  oor de condensor is een goede tip .

Forum Lid
op 28 oktober 2019

Mooi glas Mac. Waar heb je dat gekocht?

 

Forum Lid
op 11 november 2019

zo beter Hillbilly ?

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 4 augustus 2019

gewoon gas er op en brullen met je spullen ff stippen dus , daarna rustig cuts maken eerste beetje weg gooien 50 cc op 25 liter stook dan proef ik het wel . je kan het horen aan je ketel ping ping de ping ping zit ie tegen kookpunt aan ,duurt het niet lang en dan komt het gas wat terug en zie je aan de straal hoe hard het gaat.Ik zit dan op 1,5 liter per uur mooi rustig .Waar ik nu mee stook zit geen temp meter op het is slecht voor indicatie.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 4 augustus 2019

1 Week staat mijn molasse te vergisten en de goeie ontluchter geeft nog steeds één blup per 2 a 3 seconden. Proces is ook nog steeds in beide Dame Jeanne 15 liter flessen te zien. Leven is zwaar als je 5 minuten naar een soort bruis in een fles kijkt en steeds blup, blup, blup moet aanhoren. 😉  Ik doe bij het stoken, 150 ml op een 25 liter weg. Heb nu de condensor (kolom) voor de Grainfather gekocht en zal dit nu opsparen, zodat ik “binnenkort” genoeg heb om vloeistof voor mijn alcoholbrander te maken. Kan ik meteen een suikermix maken, om mijn kersen te macereren. Het leven is zo slecht nog niet.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 4 augustus 2019

Nu kan ik mijn vergisting perfect volgen, en ontdek het volgende. De afgestorven gist zakt naar beneden en valt op een nog niet vergiste bodemlaag.. Deze afgestorven laag is zo dik, dat de levende gist niet meer bij de laag er onder kan komen. Hoe lossen jullie dit op? Had bij mijn MJ fermentors dit ook al gezien, maar dacht: ” Zal mijn verbeelding zijn” . Dus niet.

Forum Lid
op 4 augustus 2019

Fles niet te vol en elke week flink roterende beweging maken dan komt het weer los en gaat het weer gisten .