Rum van melasse stoken

Geupdate 20 uur geleden in Stooktips
2 op 21 juni 2019

Ik ga een groot risico nemen, ik ga voor de “Lummelvergisting”.

5 L Melasse/Molasse, aanvullen tot 25 Liter met water,tot 30°C. Gist erop strooien ,en na een half uur doorroeren , en verder kon/kan er niets fout gaan. Tomatensaus, is voor de pasta. En wie zegt: “Dat Wordt duur”. Ik rij 500 km om naar Pinodestoker, een topmelasse te halen, en dan gaan praten,dat de prijs per glas hoog wordt? Koop eens een top wijn/rum/wiskie/cognac/calvados/jenever. Zeker weten dat ik onder de prijs zit, en een hobby beoefen je goed, of je laat het. Even de 35° buiten voorbij laten gaan, en dan beginnen we eraan.

 

Forum Lid
op 21 juni 2019

Goed zo,wat is duur.en wat heb je er voor over om iets te stoken waar je geen kater van krijgt.

Forum Lid
op 4 juli 2019

20 l melasse van Pino met 9 kg suiker opgelost in water van 80 graden aanvullen met koud water tot een sg van 1100 . Bij een temp van 25 graden 4 zakjes rumgist van de stookwinkel en het staat hevig te gisten . Door de slangen die er op zitten is de lucht voor de vogeltjes . 1-6 gestart . In totaal 80 l .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 21 juni 2019

Gisteren de melasse 3 1/2 liter en 2 1/2 kg rietsuiker erbij aangemaakt met een 6 liter kokend water in de ton gedaan. Vanochtend met water aangevuld tot 25 liter (24gr). Gist erover gestrooid en na half uur erdoor geroerd, afgesloten met waterslot. Na 4 uurtjes al aan het pruttelen. 

De “ Lummelvergisting” voor de volgende keer. 

En nu, geduld………..

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 25 juni 2019

Ik las ergens voor de rum……. ‘de snippers van Jan’ nu ben ik op de website aan het zoeken maar welke…?? 😬

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
11 op 6 juli 2019

 Vraagje voor de specialisten. (Munckerik, Jan) Moet voor de rum ongeveer een Brix 18 hebben (SG 1075), en een PH van 5.5, welke middelen hebben we om PH te laten stijgen of dalen? Ik weet er zijn meer specialisten maar Jan en Munckerik hebben de stoffen leverbaar uit voorraad. (Hoop ik). Ik probeer deze week nog zonder te corrigeren , te beginnen, maar ik wil ook het verschil kunnen ervaren. En welke PH meter kan ik gebruiken ,want molasse is donker, en beïnvloed mijn PH papier veel te veel. Meteen een advies voor een brix meter is welkom. Overigens zijn deze waarde al bekend vanaf de jaren 1935 en. Neem op het moment “The Distiller’s Guide to Rum” door, en de onderzoeken en kennis van Arroyo worden hierin nog steeds hoog aangeschreven. Heb dit boek al enkele jaren, ben het nu opnieuw aan het doorspitten. Arroyo’s papers ben ik al doorheen.

Forum Lid
op 6 juli 2019

@Paolo voor rum, niet getoast, maar mag wel “voorrijpen” in bourbon, wiskie, jenever, puur alcohol, wijn wodca. Elke drank geeft zijn eigen touch. Maar authenciteit, komt er met 90+ % alcohol.

Forum Lid
op 6 juli 2019

Dank je William, zo leren we weer elke dag wat bij 👍

Crew member
op 6 juli 2019

Hoi William, daar kun je brouwzouten zoals melkzuur, calciumsulfaat of calciumchloride voor gebruiken. Om pH te verhogen zou je natriumbicarbonaat kunnen gebruiken (dat verkoop ik niet). Het is veelal ook vaker zaak om de pH te verlagen dan om te verhogen. Als je brouwzouten toevoegt duurt het ongeveer 15 minuten voordat je weer moet gaan meten.

pH meter…. zijn vaak allemaal wel goed (ik heb ze nog niet, weet niet of Jan ze al heeft).

Brixmeter hebben Jan en ik allebei, refractometer SG/Brix

Forum Lid
op 7 juli 2019

Vandaag 10 liter molasse verdeeld over 2 MJ RVS vergistingsvaten, met conical fermenter thermo jas eromheen. 5 liter 80°C water erover, 10 minuten geroerd, aangevuld, met koud water, tot maximale vulhoogte, gist erop , na 10 minuten doorroeren.  Mijn zelfbouw bruinenbonen ontluchter voor de vogels erop, en het pruttelde al. 11 uur begonnen, half 2 al activiteit. Nu tijd voor een koffie. (permanentie ; vandaag “noodnummer” voor de kinderen)

Crew member
op 7 juli 2019

Mijn zelfbouw bruinenbonen ontluchter voor de vogels 

Van william

Dat vraagt om een foto 😉

Forum Lid
op 8 juli 2019

Hier mijn opstelling, zonder geurhinder gaat via de bruinebonen pot via een slang de CO2 naar buiten. (150 cm hoger)


Crew member
op 8 juli 2019

En die onderste foto is bovenop het dak waar je slangetje uitkomt? en weg is de co2.
Geweldig!

Crew member
op 8 juli 2019

Creatieve oplossing 🙂

Die laatste foto ontgaat mij ook.

Forum Lid
op 8 juli 2019

De stoeprand is van het tuinterras, op de begane grond. Tussen deze stoepranden ligt het uiteinde van de slang. 5 meter van de woning. Het blauwachtig streepje tussen de randen, is de slang.

Forum Lid
op 8 juli 2019

Leuke oplossing, zoiets moet ik ook maar eens gaan doen. Vrouwtje klaagt altijd over de eerste dagen van een vergisting 😏

Crew member
op 8 juli 2019

Tuinslang of aquarium lucht slangetje boven in je waterslot steken en andere uiteinde uit het raam(op een klein kiertje) hangen. Co2 zakt naar de grond en maakt de plantjes in je tuin blij.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
7 op 11 juli 2019

De fermenters staan nog steeds stilletjes door te bubbelen, volgende week vrijdag begint de vakantie, dus Rumstokeja, dan nog wat spullen bestellen en ontvangen, en na wat dagtrips, rusten op ligbed op Graszodia.

Forum Lid
op 11 juli 2019

Graszodia , wat is dat ?

Forum Lid
op 11 juli 2019

De fermenters staan nog steeds stilletjes door te bubbelen, volgende week vrijdag begint de vakantie, dus Rumstokeja, dan nog wat spullen bestellen en ontvangen, en na wat dagtrips, rusten op ligbed op Graszodia.

Van william

Graszodia , wat is dat ?

Forum Lid
op 11 juli 2019

Thuis op de grasmat (Gras zoden 🙂 )

Forum Lid
op 11 juli 2019

Helaas geen gras dus met water behelpen .

Forum Lid
op 12 juli 2019

Met water behelpen,…… vandaag komt het dus van boven en van onder bij jeTroet😬.

leuk zo’n sloep, aan het roer te zien 👍 hoop alleen op wat beter weer voor je.

Forum Lid
op 12 juli 2019

Valt best mee we wonen aan het water . 

Forum Lid
op 12 juli 2019

Dat gevoel ken ik want ook wij wonen (bijna) aan het water. Er zit een fietspaaltje tussen. 30 jaar een bootje gehad tot deze voor 2 jaar geleden gejat werd…. @&€#% dat snap je wel. Ik kan niet meer zonder 😉

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 4 dagen geleden

Ouzo effect:     (Hebben het onlangs op dit forum over gehad maar kan niet meer vinden waar)

-een prachtige 3.2 liter van 67% heldere rum gemaakt. Ruikte heerlijke en smaakte evenzo. Voor ik de snippers er in wilde doen en overgeheveld naar een andere/grotere fles alles keurig gereinigd met PuroSan. In nieuwe schone fles er 2 liter kraanwater bijgedaan. Vanochtend balen als een stekker, al mijn mooie heldere rum zit een waas in en drijft een minibeetje iets op.   Ook in de extra fles met het restje rum en wat water toegevoegd wat niet meer zo kraakhelder maar helderdere dan de grotere fles. 

Jullie snappen, ik baal als een stekker.

Iemand een idee of gewoon houtsnippers erin en lekker wegzetten een paar maanden?

 

Forum Lid
4 dagen geleden

in je distillaat zitten oliën die door het alcohol percentage van 67 % wel opgelost werden.

Nu heb je er twee liter water bij gedaan en is het ABV +/- 40 %.

Dan lost de olie niet meer op en wordt het troebel.

Voeg maar wat schone alcohol met een hoog percentage toe en het is weer helder.

Niet terug lengen onder 45% voorkomt het.

Forum Lid
4 dagen geleden

Kan inderdaad olie zijn ,maar ook je water.je kunt proberen om het door twee laagjes ongeparfumeerd keuken rol te doen met daar tussen twee laagjes wc papier.werkt bij mij heel vaak.kijk of je een keukenzeef hebt,theezeefje maar dan groter.mischien moet je het er twee keer doorhalen.

Forum Lid
4 dagen geleden

Dank je lespaul en Chris, 

ik ben met het makkelijkste begonnen, filteren. En, jawel, een schoon destillaat weer terug gelukkig. De tip van jou LesPaul, prima, maar had even geen alcohol meer staan. De uitleg is uiteraard ook weer interessant.

 

 

Forum Lid
4 dagen geleden
Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 4 dagen geleden

Als je het aanleng met water zorg dat het van gelijke tempr is en eerst water dan de rum erbij . dit heb ik gelezen en ondervonden of het moet toevallig goed uitgepakt zijn bij mij.

Forum Lid
4 dagen geleden

Dank je Pino, dat de temperatuur gelijk moet zijn wist ik toevallig en heb daar opgelet maar eerst water daarna alcohol …… voor een volgende keer. Alle beetjes helpen. Thanks 👍

Forum Lid
4 dagen geleden

Ik filter het zo altijd als het grijs word.ben blij dat het gelukt is.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
6 4 dagen geleden

Ik heb vandaag de helft van mijn Rum stookwijn gestookt in mijn 15 liter Whisky ketel

Ik vond het gewoon ruiken naar alcohol van gewone suiker , of zal dit nog veranderen met de houten blokjes of snippers , of had ik beter mijn inox ketel gebruikt , dan kon ik alles in 1 maal verstoken . of heb ik teveel alcohol gesnoven vandaag dat ik het niet meer ruik.

Ik heb 4,5 kg Molasse en 3 kg suiker gemengd met water tot 25 liter SG 1083,7 na afkoelen de gist (Rhum distillers’s yeast) bij gedaan en laten vergisten , einde SG 1006 na 14 dagen. dus ongeveer 10% 

Forum Lid
3 dagen geleden

Je hebt vast te weinig alcohol gesnoven ): ): , de Rum-smaken, zullen er zeker inzitten. Ook als je niet op hout zet, zal de smaak er moeten zijn. Dat Rum de tijd nodig heeft, om zich te “zetten” is geen geheim. Buiten zetten in de zon, en s’nachts veilig “buiten” laten afkoelen. Op zijn tijd het dopje los, en ChrisV zal tevreden is. Snippers en blokjes werkt ook, persoonlijk laat ik die weken in wat alcohol (wodka). 

Forum Lid
3 dagen geleden

Ik had 31/2 liter melasse en 21/2 kg suiker en van de week gestookt. Verbaasde mij hoeveel smaak en geur er aan zat. Nu staat het inderdaad buiten met wat snippers.

Forum Lid
3 dagen geleden

Hoe lang laat je dit dan buitenstaan ? 

En als je blokjes of snippers laat weken in de wodka , hoe lang is dat dan , en haal je dan de houten blokjes er uit om vervolgens in je rum te doen of gebruik je de wodka om te mengen

Vandaag mijn tweede deel verstookt en moet zeggen het smaakt toch anders dan mijn pure alcohol , heb ze allebei geproefd vandaag , zal wel goed komen

Forum Lid
2 dagen geleden

De wodka verminderd de scherpe vanillesmaak, welke ik niet zo graag in de rum proef. In de wodka is die dan weer heerlijk.

Forum Lid
2 dagen geleden

William, waarom laat je de blokjes eerst weken in Alcohol? Volgens mij heb je dat ergens al eerder geschreven maar niet te vinden.

btw.: met 31/2 liter melasse geen vanillesmaak/geur. Nu bezig met 5 liter melasse dus ben benieuwd of je dat dan wel wat meer hebt.

Forum Lid
2 dagen geleden

Op het moment 1840ml van +50% , dit is de 1e stook, en ga hier geen 2e van maken. Smaakt heerlijk, dus snippers erop en wegzetten. 5 Liter Rum molasse en halve kilo suiker. Nu nog doorgaan tot  20% en dit samen met 400 ml voorloop, nadien  voor 2e stook opsparen.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 2 dagen geleden

Door op alcohol te weken gaat de scherpte van de niet geroosterde houtsnippers af. De scherpste tannines ben je dan kwijt. Overigens 24 uur is voor mij genoeg.

Forum Lid
2 dagen geleden

Als je eiken gebruikt moet dat 3 jr gedroogd zijn,ik gooi eiken snippers en oud gerookt eiken bij de mais.ook gebruik ik daarna de oude snippers die ik heb bewaard in wat vd druiven,dan komt die smaak vd druiven er ook een klein beetje in.ik laat altijd de flessen van5 ltr.buiten in de zon staan,s’nachts koeld die dan weer af,ik draai wel regelmatig de dop los.er zijn mensen op het treffen die mijn drank geproefd hebben.weet dus niet wat die er van vonden,maar nu kan ik hem langer laten liggen word dus nog beter.(hoop ik)🤔

Forum Lid
2 dagen geleden

Wat ik vergeten ben,ik laat ze ongeveer vier weken buiten staan,gooi op 5 ltr.een zakje vannilesuiker er bij en 5 -10 suikerklontjes.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 2 dagen geleden

En de grainfather gaf aan 100° , dus uit. 5 Liter Pinodestoker molasse halve kilo suiker (ik heb dus iets vals gespeeld), 1840 ml van 50% en een perfecte smaak. 1600 ml van 40% voor 2e stook (hats en tails) . 150 ML over de grind voor de engeltjes. Dit waren de eerste 150ml. Deze jongen is tevreden. Overigens van de week het 2e vat ,zonder suiker. Nu ketel laten afkoelen en rest opruimen. Vergeet niet de ketel is 100°C, dus kokend heet, dus alles dicht laten en rustig laten afkoelen, vanavond ketel pas leeggooien.

Forum Lid
20 uur geleden

Heb vandaag de 2e MJ Fermenter gestookt. Totaal 4L 50% van goede kwaliteit. 3L voor 2e stook van 40%, en ja ik heb mijn procenten naar beneden afgerond.(Wil geen Betweter/Lummel discussie) Dus goede oogst van 10 Liter Pinodestoker Molasse en een halve kilo suiker. 2e vat wel beter leeggemaakt, wist nu dat ik tot onder de kraan kon leegmaken. Halve kilo suiker heeft dus in mijn ogen weinig opgeleverd.

Zéér tevreden Skoll William.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren