Sinaasappel-koffielikeur ‘Quarante-quatre’

Geupdate op 8 mei 2019 in Likeuren
68 op 19 februari 2016

Geen Quarante Tres maar Quatre, dit vanwege de 44 suikerklontjes en 44 koffiebonen die je nodig hebt in dit recept.

Benodigdheden:
1 grote of 2 normale biologische sinaasappels
44 koffiebonen
44 suikerklontjes
1 halve vanillepeul
1 liter Eau de vie of een goedkope wodka als je niet over eau de vie beschikt

Neem een flinke Weckpot.

Pak een heel grote sinaasappel, of anders 2 normale. Wel biologisch want de niet biologische sinaasappels zijn aan de buitenkant behandeld met een waslaagje en dat is funest in dit recept.

Was de sinaasappel, wrijf hem goed droog. Maak met een mes heel veel kleine kerfjes in de schil en steek de koffiebonen hierin. Als je niet alle koffiebonen in de schil kwijt kunt dan geeft dat niks, leg ze maar op de bodem van de Weckpot en leg de sinaasappel met zijn met koffiebonen gevulde schil hier bovenop.

verdeel de 44 suikerklontjes gelijkmatig rond en op de sinaasappel en steek het vanillestokje tussen de suikerklontjes.

Begieten met Eau de Vie, wodka of eventueel Cognac (dit is wel een duurdere oplossing maar ook erg lekker)

Persoonlijk ben ik voor het gebruik van een goede eau de vie!

Laat de drank heel toepasselijk 44 dagen trekken, de suiker zou nu helemaal opgelost moeten zijn. Filter het geheel en Proost!

Uw zelfgemaakt Quarante Quatre!

Foto ter illustratie (Op de foto zijn kruidnagelen gebruikt ipv koffiebonen, maar zo snap je wat de bedoeling is)

 
  • Geliked door
  • Ludolph
Antwoord
0 op 30 maart 2016

Mijn vader maakte dit recept vroeger al. Het had toen volgens mij een andere naam. Het probleem was alleen dat het nooit de 44 dagen haalde. Elke dag een klein borreltje proeven haha. Echt heel lekker!

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 5 april 2016

Haha ja dat is een bekend probleem met deze hobby. Zoveel borrels die tijd nodig hebben. Kan me voorstellen dat dat in veel huishoudens niet werkt

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 13 april 2016

je kunt wel normale sinaasappels gebruiken als je deze schoonmaakt met een soda oplossing hiermee kun je de stoffen namelijk van de schil verwijderen

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 14 april 2016

Klopt, maar je raakt zo ook al een deel van de kleur en de smaak kwijt. Het beste is om voor biologisch te gaan. Koop ze niet los maar altijd in een netje, dan kun je op het label lezen of de waslaag  gebruikt is of niet. Staat er altijd op.

Forum Lid
op 9 december 2016

ik doe dat al jaren maar dan met kruidnagel ,maar wil dit recept ook wel eens proberen ,niet iedereen houd van kruidnagel , gooi ook citroen met suiker en zonder suiker in een pot,nu ga ik mint die nog buiten staat in een fles gooien kijken wat dat word.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 9 december 2016

ik doe dat dal jaren,maar ik gebruik kruidnagels,maar ik wil ook wel eens met koffiebonen proberen,kruidnagels vind niet iedereen lekker,gooi ook gewoon citroenen met en zonder suikker in een pot, ga zometeen met mint proberen is nog niet bevroren .gr.?Chris

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 9 december 2016

muntblaadjes in sterke alcohol worden binnen de kortste keren zwart en slap en geven bijna geen smaak af. Ik heb het geprobeerd en viel erg tegen

Forum Lid
op 9 december 2016

Strandjutter bedankt kan ik mischien de fles nog redden heb het er net in gedaan.gr.?Chrisv

Forum Lid
op 9 december 2016

heb hem omgeschud maar smaakt naar munt,heeft er maar 4uurtjes ingezeten,maar wel flinke hoeveelheid gebruikt dus er kort in laten en het was verse mint.gr.?Chrisv

Forum Lid
op 15 december 2016

Heb nu een gallameloen in een pot gedaan met40%ben benieuwd wat dat word.in roemenie boren ze een gat in een watermeloen en vullen die met zelfgestookte en laten die een a twee mnd staan de binnezijde lost op schijnt lekker te zijn ,ik heb het zelf niet geprobeerd,maar als ik het getest heb laat ik wat horen.gr.?Chris.v

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
8 op 4 januari 2017

mag ik vragen op hoeveel percent alc ja dit hebt gemaakt

ik heb hier 50 percent en moet dus naar denk ik 40 percent ,heb eens ergens een formule gevonden maar ben ze kwijt,help dus

grts wally

 

Forum Lid
op 4 januari 2017
Forum Lid
op 5 januari 2017

Ik kijk niet op een % iedereein die mij bezoekt weet dat het bij mij plus minus is, maar ik probeer wel 40% aan te houden.voor een vrouwen drankje.ik zelf drink aleen puur, soms vind ik een van 50% ook lekker,maar dat is persoonlijk,maar hou je aan 40% of minder,bv.28 %voor dames drankjes,gr.?Chris.v

Forum Lid
op 5 januari 2017

he wally gooi een beetje water er bij en meet het alc.gehalte,hou een beetje van 50%reserve voor als je te veel verdunt hebt,ik werk niet met moeilijke formules,gr.?Chris.v

Forum Lid
op 5 januari 2017

Fabrikanten hanteren:

Likeuren 15 á 16%, sterke dranken zoals jenever, whisky etc 38 – 40%

Forum Lid
op 5 januari 2017

Dat klop wat je zegt,maar ik ben geen fabrikant en soms is het met wat meer% lekkerder,net zo als ik soms een glaasje van50% leker vind,jack is ook 45% dat is maar wat je lekker vind,gr?Chris.v

Forum Lid
op 5 januari 2017

tnks allemaal

 

Forum Lid
op 8 januari 2017

Ik wil mijn likeurtje wel graag rond de 30-40%, zo drinkt het vrouwtje er ook wat minder van en kan ik wat langer meegenieten 😉

Forum Lid
op 8 januari 2017
zo drinkt het vrouwtje er ook wat minder van en kan ik wat langer meegenieten Van Hoedjevanpapier

 Ja, ja, ik begrijp ‘em………..

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 4 februari 2017

Heerlijk dit drankje! Toprecept!

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 7 februari 2017

Morgen komen mijn nieuwe potten met kraantje binnen en dan ga ik dit recept maken. Wil deze nu wel eens proeven!

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 7 februari 2017

Ik zou het ook wel willen maken, maar lijkt mij een beetje geprul om de koffie bonen in de sinaasappel te steken. Hoeft dat ?

Forum Lid
op 7 februari 2017

Je kunt denk ik ook sneetjes in de sinaasappel maken en dan de koffiebonen erin steken

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 7 februari 2017

ik heb ze nu ,dus twee opgezet over een week of drie ,suiker is opgelost en mmmmmm is geproeft ,LEKKER

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 8 februari 2017

Ik heb al 3 mnd peren,ananas en citroenen met suiker en zonder suiker staan en vond nog 5liter wilde kersen op alcohol ln de kelder zaterdag komt bezoek gaan we proeven,denk dat het lekker is ruikt in ieder geval goed.gr.?Chris.V

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 8 februari 2017

De mijne staat ook.

Ik heb het recept wel 1,5 keer gedaan anders is het zo weinig. De sinaasappels waren alleen in zeer groot formaat beschikbaar dus dat zijn er maar 2 geworden, anders komen ze boven de drank uit. Om toch een beetje vals te speen heb ik van 1 sinaasappel de schilletjes toegevoegd (zonder het wit, net als bij het limoncello maken)

Je kunt de sinaasappel nu al ruiken, ik denk dat dit best lekker gaat worden.

Oh ja, ik begon met kerfjes in de sinaasappel te maken en dan een koffieboon er in, maar je kunt de koffieboon ook zonder kerfje de schil in drukken, Gaat heel makkelijk.

Oh ja, de sinaasappels zijn biologisch, dat scheelt weer boenen op de schil.

Brouwmaat
op 8 februari 2017

Om toch een beetje vals te speen heb ik van 1 sinaasappel de schilletjes toegevoegd (zonder het wit, net als bij het limoncello maken)

Van Ben

 

Ben, ik denk dat dit zelfs beter is dan de hele sinaasappel of kan iemand mij uitleggen waarom zou je (de) hele sinaasappel(s) erin zou doen? 

Forum Lid
op 8 februari 2017

Ik volg slechts het recept. Wel is het zo dat er nu ook sap door de gaatjes in de schil uit de sinaasappel kan worden getrokken door de alcohol. Of dat ook echt gebeurt  weet ik niet.

Iedereen is lyrisch over dit recept dus ik probeer het uit ?

Brouwmaat
op 8 februari 2017

Ben benieuwd Ben, na mijn skivakantie ga ik het ook eens proberen 😉

Maar…. als er sap door de schil kan dan toch ook de bittere smaak van het wit erdoor (zeker wanneer je de schil perforeert dmv de bonen)?

Forum Lid
op 8 februari 2017

Daar dacht ik zelf ook aan. Aan de andere kant is dat misschien maar een heel klein beetje en dat dat toch door de suiker wordt overheerst. Het grote oppervlak wit onder de schil is toch voor 99% nog afgedekt door de schil.

Ik denk dat het gebruik van hele sinaasappels ook een beetje voor de show is hoor, het ziet er zo gezellig uit zo’n pot met die bonen in de schil. Maar als je de koffiebonen, de suiker en een hand vol schilletjes in een pot gooit smaak het misschien wel even lekker.

Voor nu heb ik gewoon het recept aangehouden, we zullen het zien. Iedereen hier zegt dat het lekker is.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 8 februari 2017

Het Franse woord “Quarante Quatre” betekent “44”

Forum Lid
op 8 februari 2017

Dat is juist, dus mijn pot heb ik met 1,5 recept gevuld. Vandaar 66 klontjes en 66 bonen.

Forum Lid
op 19 februari 2017

dus soixante-six …. ik zou er nog 3 suikerklontjes bij doen ….. dan is t  ?????   🙂

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
5 op 25 september 2017

dit lijkt me een lekker recept kan ik dit ook maken met alcohol 96%, kan ik dan hetzelfde recept aanhouden of moet ik iets aanpassen om op het eind wel iets over te houden wat te drinken is?

Forum Lid
op 25 september 2017

P.ik maak hem met 40% is eigenlijk al sterk voor likeur,maar ze vinden het lekker.maar 96 % lijkt mij wel erg sterk.meestal zijn likeurs ook niet zo sterk.maar je kunt er goeie olie mee maken van 96%.gr.?Chris.V.

 

Forum Lid
op 25 september 2017

tnx, zal deze binnenkort eens gaan proberen met 40%.

 

Forum Lid
op 25 september 2017

Maakt volgens mij niet uit je vult het later toch aan met water tot drinksterkte.

Forum Lid
op 25 september 2017

Ik heb een schep bonen in een weckpot gedaan met 92 procent alcohol en een aantal weken laten staan om te testen. Je proeft heel goed de smaak zoals de bonen ruiken.

Mijn vraag is welke soort bonen of merk heeft een perfecte smaak die je echt eens moet proberen ?

Forum Lid
op 26 september 2017

Gompie,als je het later op drinksterkte maakt verdun je ook de smaak.gr?Chris.V.

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
6 op 14 december 2018

Ik wil dit recept ook maken en heb alles huis en simpeler kan niet. Dacht ik. Op welk percentage moet ik mijn (turbo) alcohol afmeten. Heb namelijk nog effe op andere sites gekeken en  als ze spreken meestal over brandewijn welk percentage dan? Iedere fles lijkt een eigen percentage te hebben. Wie heeft het gemaakt met turbo alcohol en op welk percentage. Dat zou fijn zijn om te weten. Jij hebt toch geen turbo alcohol Chris? Of gewoon verdunnen naar 40%. 

Admin
op 14 december 2018

Ik heb het wel eens gemaakt met wodka, mn vader met jenever. Gaat allemaal prima. Begin gewoon op 40%. Iets minder kan ook als de dames niet van te sterk houden.

Forum Lid
op 15 december 2018

Ik zou 50% nemen. Die sinaasappels zorgen voor verdunning, ik vind t wel lekker als t eindproduct goed straf is.

 

en met bijna alles bij deze hobby: daarna flnk laten staan. Tijd is smaak

Forum Lid
op 15 december 2018

Bedankt voor de tip, dan volg ik jan want ik maak hem voor vrouwen en niet voor mezelf anders was ik wel voor die 50% gegaan. Maar dan krijg je het gezeik weer dat het te sterk is. 

Forum Lid
op 15 december 2018

44 suikerklontjes en 44 koffiebonen…..logisch toch dat je dan voor 44% gaat 🙂

Forum Lid
op 16 december 2018

Man man man, zulke simpele logica en ik heb er niet aan gedacht. Natuurlijk heb je 100% gelijk. Volgende keer doe ik het wel met 44%. Begrijp overigens wel waarom dit geen 44 dagen haalt. Nu al lekker. Fantastische sinaasappelsmaak maar de koffie en vanille moet nog komen denk ik. Die proef ik heel erg op de achtergrond. 

Forum Lid
op 16 december 2018

Daarom ook dat ik opzettelijk de 44 dagen maceratie achterwege heb gelaten. Een weckpot met kraantje is al helemaal uit den boze bij dit brouwsel. Koffiebonen en vanille hebben langere tijd nodig om hun aroma’s vrij te geven

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 15 december 2018

Moet dit hem worden recept exact gevolgd zelfs het halve vanille stokje en geen hele

Forum Lid
op 15 december 2018

Lummel zet hem op de verwarming gaat sneller.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
5 op 15 december 2018

Gaat goed komen, lekker tijdje laten staan, maar proeven kan al vrij snel hoor 😎

Forum Lid
op 15 december 2018

Ja Jan,na 15 min.kun je hem al proeven,maar dan is hij niet op smaak,en van dat proeven is hij al op voor het klaar is,je kent Lummel,lekker warm zetten,ik zet hem in de zomer in de zon.

Forum Lid
op 15 december 2018

Geen woord gelogen Chris, kom net uit het bos en had hem al weg gezet in het donker voor 44 dagen maar verdomd ik proef waar hij naar toe gaat.

Echt gewoon in het licht? Dan doe ik dat. 

Forum Lid
op 15 december 2018

Dit dus na ongeveer 2 uur. Suiker niet opgelost. Zie je het halve vanillestokje. Zal ik er 1 van maken of zo houden.

Admin
op 15 december 2018

Niets aan doen Lummel, specerijen gaan snel overheersen. Gun het de tijd. Suiker is over een week wel opgelost. Niet schudden, je kunt zo nu en dan de pot een beetje walsen. Dit gaat lekker worden. Tenminste, ik beloof dat de dames het lekker zullen vinden. Ikzelf houd niet zo van zoet.

Forum Lid
op 15 december 2018

Ik ook niet dus de weckfles zal het wel 44 dagen redden. Maar hou je wel van zoet,  ja dan istie voor de 44 dagen op. Geen discussie mogelijk. Red ik het wel?

En kost goddomme geen drol. Laat hem zoal het is. Verwarming of niet dat is effe de vraag. En anders maak ik er 2 en probeer beiden manieren een buil kan je er niet aan vallen hahaha

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 23 december 2018

1, 33 liter in de maak. Nu het moeilijke gedeelte; nl. er +/- 44 d vanaf kunnen blijven.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 8 januari 2019

Sinds 15 december staat mijn pot nu en ik moet zeggen dat hij echt lekker is. Eerst sinaasappel en dan vloeit de koffiesmaak helemaal uit. Nog 22 daagjes wachten. 

Brouwmaat
op 8 januari 2019

Ik had niet verwacht dat je er zo lang van af kon blijven Lummel, dit getuigt toch wel van zelfdiscipline.

Forum Lid
op 9 januari 2019

Sinds  de t500 is schraalhans geen keukenmeester meer dus kan ik prima wat vergeten. 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
8 op 20 april 2019

Ik heb het ook gemaakt vandaag 😁 alleen met 30 suikerklontjes, moet niet te zoet worden. Nu 40 dagen wachten, ben benieuwd.

Forum Lid
op 20 april 2019
Forum Lid
op 23 april 2019

Vroeger werd dit vaak in de zomer gemaakt,en op de vensterbank in de zon gezet,dan hadden de vrouwtjes met kerst een lekker borreltje,ik gebruik ook vaak hele zwarte kersen uit Roemenie die zet ik dan op alc.en suiker.vrouwtjes zijn er gek op.ik zelf drink het niet,heb het wel geproefd,moet zeggen is lekker.dus nu is de tijd er voor,op de vensterbank in de zon krijg je nog meer smaak.

Forum Lid
op 4 mei 2019
Forum Lid
op 5 mei 2019

Ja is comerciele drank,ik drink alleen wat thuis gestookt is.

Forum Lid
op 8 mei 2019

Deze gemaakt en staat nu 2,5 week…….HEERLIJK,!!!!

0,45ltr alcohol van 93%

0,55 ltr barle duc

30 suikerklontjes

halve vanille stokje

 

……als die de 6 weken maar gaat halen 😂👌👌👌

Forum Lid
op 8 mei 2019

Ja is comerciele drank,ik drink alleen wat thuis gestookt is.

Van ChrisV

De commerciele heet 43 ChrisV….  

Forum Lid
op 8 mei 2019
Admin
op 8 mei 2019

Haha mooi gemaakt Cees 😁

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren