Skoldt’s Absint – recept en werkwijze, Tried and True Recipy

Geupdate op 21 juli 2018 in Spirits
3 op 7 juni 2018

Voor de volledigheid pen ik nog eens mijn recept neer.  Dit is min of meer mijn eigen Tried & True recept.  Smaken verschillen dus aarzel niet om zelf te experimenteren.

Neem neutrale alcohol van 85° à 90°.  Per liter voeg toe :

  • 40 gram alsem
  • 50 gram venkelzaad
  • 80 gram anijszaad (geen steranijs !)
  • 6 gram zoethout
  • 5 gram kalmoes
  • 3 gram gemalen korianderzaad

Laat dit geheel minimaal 2 dagen macereren.  Schud het mengsel regelmatig.  Het resultaat is een groen-bruin sopje die je al een idee geeft van hoe de absint zal ruiken.

Dump alles (ook de prut) in je ketel, voeg water bij om af te lengen naar een veilig distilleerbaar alcoholpercentage.  Per liter maceraat voeg ik 2 liter water toe.  

Voor de bereiding van absint gebruik ik een gewone alambiek met thumper.  De thumper is optioneel.  Distilleer de absint op klein vermogen.  Dit gaat traag maar garandeert wel een hoger alcoholgehalte.  Traag betekent ongeveer 2 à 3 druppels alcohol per seconde die uit je ketel komt.  Normaliter heb je in dat geval een start-abv van 80°+.  Probeer te eindigen met een distillaat van gemiddeld ongeveer 60° à 65°.  

Het resultaat is een kleurloos destillaat met de typisch bittere anijszoete geur.  

Nu heb je twee mogelijkheden. 

  1. Ofwel laat je het destillaat voor wat het is.  Dan  heb je een ‘blanche’ (een niet-gekleurde absint). 
  2. Ofwel wil je je destillaat kleuren en verder ‘fine-tunen’ met allerlei kruiden.  Traditioneel kleurt men absint groen.  Dit heet dan een ‘verte’.  Vandaar ook de naam ‘La fée verte’ (de groene fee).

Ikzelf kleur mijn absint altijd.  Ik gebruik daarvoor volgende kruiden :

  • Munt (vers) (10-tal muntblaadjes)
  • Citroenmelisse (gedroogd) (1 eetlepel)
  • Hyssop (gedroogd) (1 theelepel)
  • Citroenschil (2 citroenschillen 2cm breed en 6cm lang)

Laat macereren, schud ook regelmatig.  Je zal de kleur zien veranderen naar opaalgroen.  Als je vindt dat je drankje een mooi kleur heeft, filter alles door wat keukenpapier.   Trek vervolgens alles op donkerkleurige flessen.  De reden hiervoor heb ik hierboven reeds vermeld.

Als je wat in een glas giet en daarbij water voegt, dan slaat het mengsel wit.  Dit effect noemt men de ‘louche’.  De louche wordt veroorzaakt door de etherische oliën van anijs en het effect vindt plaats wanneer door toevoeging van water het alcoholpercentage onder 45 à 50° duikt.

Sommigen drinken absint met wat suiker.  Ik vind hem lekker als ie wat bitterder is.

 
  • Geliked door
Antwoord
0 op 7 juni 2018

Leuk! Dank je wel Ik ga het proberen

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 21 juli 2018

Beste Skoldt,

Dank voor je absint recept. Ik ben net aan het stoken om de juitse alcohol te maken , en daarna met de absint te beginne.

Op het web kwam ik recepten tegen waarin lindebloesem wordt gebruikt. Heb je daar ervaring mee? Wat doet het met de smaak van de absint? Ladywit

Forum Lid
op 21 juli 2018

Sorry ladywit, geen ervaring met lindebloesem. Misschien een experimentje waard? De beste drankjes zijn altijd per toeval tot stand gekomen!

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren