Slechte vergisting neutraal

Geupdate op 2 mei 2019 in Gist vragen
66 op 28 april 2019

Na enkele keren een neutraal te maken met turbogist heb ik 4-5 weken geleden eens bakkersgist gebruikt om te kijken of deze nog beter gaat zijn.

De vergisting ging de eerste 2 weken goed vooruit maar vanaf dan zeer langzaam, de laatste 2 weken is het van 1028 naar 1020 gegaan en er is geen activiteit meer in waterslot maar het waterslot staat niet ‘gelijk’ (zo zie ik meestal dat het volledig is uitgegist).

Ik heb 4kg suiker gebruikt in een paar liter water, dit 25min laten koken en dan verder aangevuld tot 20liter. Een klein beetje citroenzuur toegevoegd om de ph goed te zetten en 30gram bakkersgist.

Zou ik te weinig bakkersgist (droge korrel) gebruikt hebben? Alles staat in een gistkast op 23°C.

Kan ik dit nog redden door er nog wat gist bij te doen? Mijn vorige batches zijn allemaal leeggedronken en ik ben ongeduldig aan het wachten tot deze is uitgegist 🙂

 
  • Geliked door
Antwoord
5 op 28 april 2019

Had turbo gekocht of een ander professionele gist uit stookwinkel en je was vandaag dronken geweest. Sterker, al een week. 

Legitieme vraag overigens ben ook benieuwd. Kan je ook uitleggen waarom je van Turbo bent afgeweken? Wat was niet naar je zin en wat dacht je juist in bakkersgist te kunnen vinden? 

Forum Lid
op 28 april 2019
Kan je ook uitleggen waarom je van Turbo bent afgeweken?Van Lummel

Al enkele malen gelezen dat het een minder scherpe neutraal ging opleveren en ik heb bakkersgist altijd in huis van zelf pizzadeeg e.d. te maken. Daarom dat ik het eens wou proberen. Maar ik was wel al van plan om wodka gist ook eens te proberen.

 

Ik heb diamoniumfosfaat nog liggen denk ik, hoeveel zou ik ervan mogen toevoegen?

Ik heb wel tijdens het koken wat gistvoeding toegevoegd dat ik normaal voor bierbrouwen gebruik, ik denk dat daar mijn fout zit, dit is servomyces en geen diamoniumfosfaat…

Forum Lid
op 28 april 2019

Volgens de recensies zou servomyces een nieuw wonder gistvoeding zijn . Ik zou servomyces, diamoniumfosfaat em marmite gebruiken. Maar niet te veel, overdaad schaadt. Ik spreek altijd over mespuntjes en drupjes.

Forum Lid
op 29 april 2019

Ik heb deze middag 2 mespuntjes diamoniumfosfaat toegevoegd, morgen eens kijken of er wat activiteit is.

Forum Lid
op 29 april 2019

gebruik diamoniumfosfaat = 3 gram per 10 liter .

Forum Lid
op 2 mei 2019

Ik heb het vat leeggegoten, de vergisting kwam niet meer op gang en die paar € suiker zal ik niet voelen.

Ik denk dat ik te lang gewacht heb met nog wat gistvoeding toe te voegen…

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
14 op 28 april 2019

Ik denk te weinig voeding. Beter doe je het roggebrood whiskey recept of die met tomatenpuree. Het is zowiezo wel even wennen als je turbo’s gewend bent want daar zit alles in maar qua smaak vind ik t eindproduct met bakkersgist veel zachter dan turbo’s.

Forum Lid
op 28 april 2019

Klopt dat Turbo scherp is. Maar bijv wodka gist uit stookwinkel is perfect. 6 kilo suiker en vergisten op 21 graden en het smaakt super. En toevallig had ik 2 batches gemaakt, still wodkagist en prestige, die was overigens al een paar jaar oud. Allebei goed. Heel anders als turbo. Gist is een niet te onderschatte factor heb ik met schade geleerd. Maar dat leer je door het te doen (en proeven) is mijn ervaring. 

 

Forum Lid
op 28 april 2019

Die heb ik nog nooit gebruikt. Ik zal t eens bestellen en proberen.

Forum Lid
op 29 april 2019

Ik heb de alcotec vodka gist voor suikerwash besteld en dan nog een alcotec vodka gist voor graan + zakje enzymen.

Ik ga beide eens maken (1 wash met suiker en 1 met graan dus) en zien wat het beste is.

Forum Lid
op 29 april 2019

Een suikervergisting hoor je in principe ander gist voor te gebruiken dan een graan vergisting .
Je zit ook anders in PH .
zal je ook rekening mee moeten houden .
En een suiker vergisting distilleer je anders dan een graan vetgisting .
Ze hebben beide een andere doelstellingen .
Voor het een is een suiker vergisting beter voor ander de granen

Forum Lid
op 29 april 2019

Waarom moet je een suikerstookwijn anders distilleren dan een graanstookwijn? Afgezien van een misschien ander verloop van de cuts van de spiritrun.

Forum Lid
op 30 april 2019

Een suikerstookwijn is maken van een schone alcohol zonder enige bijsmaak die je eventueel ook nog nadroogt naar 98- 99% om zo neutraal mogelijk te zijn .
Hierin macereren je kruiden of fruit of smaaktoevoegingen e.d.
om na te distilleren of met een essance een likeur te maken .
bij een graanstook maak je gebruik van de zachtheid en kenmerken van de granen en deze kenmerken gebruik je als basis van de drank waarvoor je die vervolgens gebruikt .
.
suikerstook= alcohol
graanstook = basis drank.

B.v . Een jenever of Gin gebruik je NOOIT suikerstook voor Omdat het de volheid en ” warmte ” nodig heeft voor de drank

natuurlijk voor gemak kun je en worden ze door elkaar gebruikt en gebroddeld voor huis tuin en keuken drankjes maar dan ben je niet serieus bezig en is het kneierij van een ergens op lijkende drank.

Je distilleert uiteindelijk zelf om betere kwaliteit dan de gemiddelde Gall en gall drankjes te maken .

Forum Lid
op 30 april 2019

p.s. ter verduidelijking
Fruitstook = basis drank
aardappelstook = basis drank
graanstook = basis drank .
suigercane – rum = basis drank
bij suikerstook = alcohol ! dus hetgeen je het aan toevoegd of erop trekt is dan de basis van de drank .
je voegt dus de smaak later toe aan de alcohol .

Forum Lid
op 1 mei 2019

Ik heb een t500 met helm of een kolom. Als ik een suikerwash afstook doe ik dat met de kolom behalve de roggebroodwhiskey deze doe ik met de helm 2x. Ik vind m heel smakelijk. De graanstook heb ik ook met de helm afgestookt en niet anders dan de roggebroodwhiskey. Zou ik dit dan anders moeten doen?

Forum Lid
op 1 mei 2019

een suikerstook doe je op kolom eventueel met koeling en op temperatuur zo dicht mogelijk op de 78,3 graden .
Je haalt meerdere keren over ( hangt van kwaliteit ketel en regelmogelijk heden af aantal keren om zo hoog en smogelijk percentage te halen en zo weinig mogelijk bijsmaak . min 2 x overhalen .
Je kun hierbij ook forceren / boosten om schoner en hoger te komen .
Eventueel kun je wanneer percentage tegen 99% -100% wil hebben alcohol nog drogen ( het laatste vocht onttrekken )
Een suikerstook is voor alcohol dus wil in in principe rond 92% of hoger uitkomen.

Een graan vergisting Distilleer je 2 tot 3 x op helm of korte kolom .
In sommige gevallen een 4 e keer met kruiden.
T is een beetje afhankelijk van waarvoor je deze gaat gebruiken daar pas je ook methoden en inrichting van ketel op aan .
Granen stook ( behalve een whiskey of granen vodka want dat is al de finale drank ) is dan een basis drank die je nog verrijkt met smaken .
De temperatuur op de brug kan dus variëren en ook het beoogde percentage . voor als doel neem b.v. absinth gebruik je 88% in 2e overhalen ( 3 is op kruiden )
Voor een ouderwetse jenever 3 x overhalen tot 72 -78% in laatste overhaal gebruik je kruidenkorf .
Gin 3 of 4 x overhalen en de laatste is met korf ook tot 74-78%
maar aantal keren hangt af van kwaliteit van brouwsel en smaak .
Maar ook van wat de ketel inrichting doet.
kan zijn dat er een stap / overhaal meer tussen zit .

Forum Lid
op 1 mei 2019

Met de kolom op de t500 kom ik tot max 92%. Weet niet zo goed hoe ik hoger kom om zo neutraal mogelijk te krijgen want ik moet als ik nog een keer overhaal weer verdunnen tot 40%. Ik denk dat ik dan een andere installatie moet bouwen. Zou ik wel leuk vinden overigens maar heb nu de ruimte nog niet. Interessant ook dat drogen van de alcohol om tot 99% te komen. Hoe pak je dat aan? En als deze suikerstook dan op 99% zit is er dan nog een verschil in smaak met 99% van een graanstook? Terug verdunt naar 40% natuurlijk.

Forum Lid
op 1 mei 2019

Ook met t500 kun je forceren om hoger percentage te halen +|- 96 dus geen andere installatie nodig
dit doe je door kalk toe te voegen 4gr per liter .
ook kun je dit doen door geconcentreerde glycerine toe te voegen .
( door forceren kun je met beetje ervaring zelfs met een simpele alambiek de 90 + % halen )

alcohol drogen doe je met b.v. watervrij kopersulfaat en b.v. ongebluste kalk hoe dit werkt ga ik niet uitleggen via forum omdat ook minder ervaren mensen mogelijk gaan experimenteren wat tot ongelukken kan leiden .

Graan stook word zinloos als je dat doet voor schone alcohol van percentages hoger dan 92 %
graan stook doe je voor basis drank .
suiker stook voor alcohol .

Forum Lid
op 1 mei 2019

Dank je Robbert, ik zal de kalk truc eens proberen.

Forum Lid
op 2 mei 2019
Ook met t500 kun je forceren om hoger percentage te halenVan Robbert

Kun je dit ook niet door een vermogensregelaar er tussen te zetten zodat hij niet continu op vol vermogen staat?

Forum Lid
op 2 mei 2019

als je nauwkeuriger temperatuur kunt regelen zodat op de brug temperatuur tijdens de distillatie op 78,3 gr blijft zal je winst hebben door continu hoog alcohol kunt blijven stoken .
Maar meer de kolom inrichting aanpassen zou winst in percentage kunnen geven .
Ik denk dat je de tekortkomingen van de T500 goedkoper kunt omzeilen met kalk of Geconcentreerde Glycerine .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 28 april 2019

Als je alleen suiker, water en gist hebt gebruikt dan loopt het vast.

Zoals markb als zei, je moet altijd gistvoeding toevoegen.

Je kunt nog een beetje tomatenpuree of gistvoeding toevoegen en dan moet hij wel weer gaan.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 28 april 2019

Klopt, in een zakje turbogist zit al gistvoeding. Een beetje Marmite en diammoniumfosfaat doet wonderen. Ik ben zelf al lang van de turbo afgestapt. Snel en hoge alcohol gaat ten koste van de smaak. Wodka of bakkersgist gaat prima of je maak zelf je gist.

Forum Lid
op 28 april 2019

Klopt bakkers gist is prima maar moet ook voldoende voeding erbij hebben .
Diammoniumfosfaat , havermout , Appelstroop , sinaasappelsap , een stuk fruit , marmite , vegemite , pindakaas zijn al enkele mogelijke aanvullingen . sommige zweren bij tomaten puree maar ik zou die niet aanbevelen .
Let altijd op wat het PH is na toevoegen van voedingen .
Bakkers gist of zelf een gist passend bij het te vergisten product maken geeft ten alle tijden neutraler resultaat dan de gemodificeerde of gemanipuleerde turbo gisten .

Forum Lid
op 29 april 2019

De ervaring die ik heb met droge bakkersgist is dat hij soms niet goed is,met natte nooit een probleem gehad.gebruik ook nooit extra voeding etc.stook wel fruit of mais.

Forum Lid
op 29 april 2019

bij fruit en mais is er voldoende voeding aanwezig . 👍

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 29 april 2019

P.S. De gist van Mangrove Jack is van de weinige commerciële gisten die een zeer goed en zeer neutraal resultaat geven .
Voor gemak en ook beginners zeker aan te bevelen .

Forum Lid
op 30 april 2019

Hey Robbert, wat is de referentie van deze gist svp?

Forum Lid
op 30 april 2019

Ik heb deze gist geprobeerd bij een paar verschillende vergistingen .
Met zeer goed resultaat .
En ik ben vrij kritisch .
Ik heb geen verpakking en specs nu bij de hand maar als je Munckerik even vraagt die kan je alles erover vertellen .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
10 op 30 april 2019

Stattler .
Even opgezocht de types

..

Forum Lid
op 30 april 2019

Dank voor de info Robbert, ga ik proberen! Groet

Forum Lid
op 30 april 2019

graag gedaan Stattler .
Die cider gist geeft een verrassend resultaat . gaat ook wanneer temperatuur wat aan lage kant is . op suiker , fruit en granen prima .
zelf activeer ik meestal even gist met wat lauw water en wat siroop of sinaasappelsap voor het toevoegen .
Deze gist gaat snel aan de slag en je hebt 3 weken geen omkijken ernaar .

Forum Lid
op 30 april 2019

Ik heb die gist liggen en gebruik hem voor mijn cider. Hij kan inderdaad tegen hoge alcoholconcentraties en haalt er elke gram suiker uit! Het resultaat is bovendien steeds heel helder. Maar omdat hij veel esthers produceert vreesde ik nare bijsmaken te hebben voor neutraal. Ik veronderstel dat deze dus een 6tal kg suiker kan hebben op 25l om tot zo’n 14% te komen? En ik vermoed dat ik ook gewone gistvoeding toe mag voegen? Heb er nog liggen om roggebrood whiskey mee te maken… 🙂

Forum Lid
op 30 april 2019

produceren van esters heeft ook te maken welk Product je vergist .
Bij 6 kilo suiker en ook neutrale voeding zal de bijsmaak zeer weinig of niet storende zijn en wanneer je met een goed ingerichte ketel werkt zo goed als geheel verdwijnen .
( ik zeg het niet gauw over fabrieks gisten maar deze presteert boven verwachting .
Wanneer je niet zelf gist maakt is dit zeker een aanradertje )

( Roggebrood Whiskey ? 😅😅 sorry 😅😅 tja ieder wat wils 😃 . waarom snap ik alleen niet . waarom niet volgens gewone methode ?? Whiskey is een van de eerste dranken die je leert maken omdat het vrij simpel is net als vodka , aquavit en gin . de instap dranken van het distilleren. )

Forum Lid
op 30 april 2019

Hela vriend 🙂 ik ben mijn stookleven begonnen met whisky volgens de methode en heb momenteel 20l aan 65% in een eiken vat zitten en 80l mash staat momenteel vrolijk te pruttelen. Maar de roggebrood whiskey doe ik ook, het is een snel gemaakte borrel die iedereen hier graag drinkt, en veel bezoekers geloven gewoon dat het whisky is, dus waarom niet? Ik ga mijn zelfgemaakte single malt niet in een whisky cola gieten hoor 🙂

de neutraal gebruik ik om ‘gin’ te stoken. En ja ik weet dat ik daarvoor een graanalcohol moet gebruiken, maar dat doe ik wel eens als ik heel veel tijd heb, want ik brouw ook nog bier 😋

Bedankt voor de tip, ik ga dit proberen voor mijn volgende neutraal in de T500 🙂

Forum Lid
op 30 april 2019

Top ! gelukkig ik schrok al .😅😅 ik ben gewoon een beetje een puritein en een zeikerd 😁
Ik drink ook de cognac zelf en de vieux voor de gasten trouwens 😅

De mangrove doet het goed op granen .
Mocht het zo zijn dat je Eens wil proberen een traditionele whiskey gist te maken . Ik heb daar wel een recept voor Voor je .

In t 500 kun je hoog percentage stoken dus met die mangrove zit je goed voor zeer neutraal .

Forum Lid
op 30 april 2019

Maak je geen zorgen, diep vanbinnen ben ik ook een zeikerd 😊 de mangrove Jack gisten vind ik best wel goed. Ik gebruik ze regelmatig voor bier, maar ook voor mijn whisky mash, ben reeds een tijdje afgestapt van de speciale whisky turbogisten. Ik heb iets minder opbrengst, maar beter resultaat. En ik ben zeker geïnteresseerd in traditionele whisky gisten, dus laat maar komen! Iets met lactobacillus misschien? 

Forum Lid
op 1 mei 2019

Klopt inderdaad . En het schiet me net te binnen dat ik volgens mij dit al eerder heb geplaatst maar t is vrij simpel .
Het lijk ook een beetje vreemd maar het was een vrij gebruikelijke methode van voor de tijd van de fabrieks gisten .
Je gebruikt Water + 1 kilo kool ( witte kool , spitskool of Chinese kool ) + Jeneverbes + lijsterbes + stuk appel + paar eetlepels karnemelk .
fermenteer dit als een soort ouderwetse zuurkool maken .
In een pot laten staan voor ruim 1 week op kamer temperatuur en dan zet je het koel weg kelder . wanneer na ruim een week fermentatie goed opgang is kun je nu deel gebruiken .
Door de manier van gebruik kun je ook naar eigen wens smaak beinvloeden .
Je kunt een complete schep nemen van kool en vocht en deze toevoegen maar je kunt ook in zeef of doek uitpersen en alleen het vocht gebruiken .
met alleen het vocht is gisting minder fel en zachter resultaat .
Er zijn die ook lavendel of paardenbloem gebruiken in het te fermenteren mengsel.

Forum Lid
op 1 mei 2019

Merci! Wordt mijn volgende project!

Forum Lid
op 1 mei 2019

goed plan 👍.
je kun trouwen ook nog stap verder gaan .
Als je het vocht van de fermentatie waar dus ook de Lactobacillales ( melkzuurbacteriën ) in zit toevoegt aan een spelt , patent of tarwebloem en daarvan een deeg kneed . na 24 uur verwijder je de gevormde kort en je voegt weer een zelde hoeveelheid meel toe . dit laat je weer rusten op kamer temperatuur .
ns 48 uur herhaal je dit nog een keer .
als goed is zal het dan gaan rijzen .
na 4 tot 6 uur zet je het afgedekt met bakpapier of geperforeerd folie in koel kast heb je een prijs gist .
je kunt dan elke week een deel gebruiken .
het deel vul je weer aan met lauw water rn na enkele uren zet je het terug in koelkast .
Deze cultuur kan 3 tot 5 j stand houden .
nu en dan even deel verversen en wat gist voeding toevoegen .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 30 april 2019

Robber wat is ptching rate? Veel van het etiquet kan ik verder ook niet plaatsen maar daar kan je ons vast bij helpen. Maar wat bedoelen ze nu? 

Forum Lid
op 30 april 2019

Simpel gezegd Het gaat om verhouding. pitching rate heeft te maken met hoeveelheid gistcellen per milliliter.
Een gist heeft per gram een bepaalde hoeveelheid cellen . Het aantal cellen is bepalend voor prestatie .
Boven staande verpakking geeft aan 100gr gist op maximaal 500 liter .
Dus bij die maximale hoeveelheid mash of wort kan het gist nog optimaal werken .
Zou je die 100gr op meer liters dan die 500 doen ( low pitching ) zal de gist in stress raken en dus meer vervuiling / bijproduct uitscheiden en minder ethyl . ( denk aan Azijnzuur , zwavelzuur , boterzuur ,acetaten en andere alcoholen zoals o.a. methyl )
High pitching zou b.v. zijn 100 gr op 250 Of 21 l. wat dan beter resultaat geeft .

( een te veel gist betekent snel stoppen van gisten door voedings te kort . dus snel verwerken om bederf door autolyse / zwavelwaterstof tegen te gaan .
Maar om zover te komen zit je op Meer van hoeveelheid en je ziet dan beetje elastiek achtige draden gist dwarrelen )

Forum Lid
op 30 april 2019

p.s. de attenuation is de hoeveelheid het gist maximaal kan omzetten.
de flocculation heeft te maken met snelheid van bezinken en manier van klaren van de gist

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
8 op 1 mei 2019

Gisteren mijn bestelling al binnen gekregen, op het zakje van alcotec vodka voor graan staat het volgende: Goed voor tot 5kg graan te vergisten OF 4kg suiker en 2kg moutextract.

Dus wie een graanalcohol wil maken kan dit ook doen met suiker en moutextract, zo moet je geen schrootmolen hebben, niet maischen,… Ik heb dit allemaal wel en ik heb nog 1 zak van 25kg pilsmout dat op moet dus ik ga dit volgend weekend eens proberen.

Als je met pilsmout werkt moet je wel nog een zakje amylase toevoegen en alles even laten koken, gewone amylase voor bierbrouwen is hiervoor niet geschikt.

Forum Lid
op 1 mei 2019

Natuurlijk kan je suiker met granen vergisten zonder te maischen .
Zetmeel is een polysacharide .
Deze moet je vrijmaken om te vergisten .
Dat kun je doen met enzym maar je kunt ook het eigen enzym vrijmaken.
Het is wel verstandig om sowieso de graan even te kneuzen of malen en even koken .
Anders krijg je een scherpe alcohol .
Des te makkelijker je her voor het gist maakt des te minder gist bijproducten.

granen kun je ook koken en daarna paar dagen vriezen . Bij koken zuigen de cellen vol water bij het dan vriezen barsten cellen en liggen de suikers en eigen enzym vrij .
kun je volstaan met alleen gist toevoegen .

Forum Lid
op 1 mei 2019

p.s. De zetmeel omzet of vrijmaken van polysacharide moet je wel eerst doen ! Kan op vele manieren dus .
Je kunt niet gewoon graan , suiker in vat gooien en gaan met het spul .

Dat geld ook voor alcotec .gist deze heeft niet mogelijkheid om dit zelf te doen .

staat zelfs in eigen beschrijving dat je toch ander enzym nodig hebt .
“Pure Vodka fermentation

Alcotec Vodka Turbo Yeast is based on a very pure fermenting yeast strain and contains the necessary GA (gluco amylase) enzyme to break down dextrins left from use of grains, rice etc. If you use this for pure sugar/water washes, it will work just as well but you don’t actually use the enzyme. This turbo is similar to Alcotec VodkaStar but the main difference is that the Alcotec Vodka Turbo is a bit faster and contains enzyme. Note that for grain based recipes, you will also need another enzyme treatment before fermentation to break down starch components. That is best done with Alcotec Alpha Amylase Enzyme. Alcotec Vodka Turbo comes in 73g sachets for 25L fermentation, or in 25kg sacks for the alcohol industry. This product is currently not available for the Australian and NZ markets but we are working on it. ”

Forum Lid
op 1 mei 2019

Wat ik met de pilsmout zou doen:

pilsmout schroten en 1.5u a 2u op 68°C maischen, 10min op 78°C en zetmeeltest doen. Daarna half uur laten koken en zakje amylase toevoegen.

Alles laten afkoelen tot 23°C en dan de alcotec vodka gist erbij. Moet ik de pilsmout mee laten vergisten of niet? het is de bedoeling om hiermee een neutraal te maken dus ik denk van niet.

Forum Lid
op 1 mei 2019

Ja de pilsmout laat je mee vergisten met de suiker .
Of het zinvol is hangt af van doelstellingen van jou neutrale alcohol .
Tot welk percentage ga je en waarvoor te gebruiken. Bij hoger percentage dan 92%
is het nagenoeg zinloos om een graan of mout te gebruiken .

Crew member
op 1 mei 2019

Waarom zo lang op 68ºC maischen? 

Wat doe je na het maischen? Spoelen/spargen of koken met al het mout er nog bij? 

Kaf bevat tannine en kook je deze mee dan krijg je al die tannines in je mash. Gebruik je geen biologische mout dan kook je ook alle residuen van gewasbeschermingsproducten uit die weer in je mash komen.

 

Wanneer je maischt hoef je geen amylase meer toe te voegen.

Forum Lid
op 1 mei 2019

zo zie je maar dat we niet zonder jou kunnen Munckerik . Ik lees meestal over dat deel maischen heen . Ik ga er misschien te vaak van uit dat iedereen hier wel die basis van het maischen onder de knie heeft .😊

Crew member
op 1 mei 2019

Ik krijg regelmatig vragen over het maischen Robbert en kom er dan achter dat er bij sommigen nog wat onduidelijkheid over is 😉

Forum Lid
op 1 mei 2019

Ja ik kan het me eigenlijk wel voorstellen omdat het toch een proces met meerdere stappen is .
Ik brouw dan al lange tijd geen bieren meer maar het is wel een basis ook voor meerdere dranken
Ik doe het misschien al te lang 😌
Het is zo een routine In de basis die je dan fluitende gedachten loos tussen dingen door doet . De likeur is dan waar meer de aandacht op ligt bij mij.
Jij als meester bierbrouwer bent er dan ook specifieker dagelijks met het brouwen op zich bezig .

Heerlijk dat in deze hobby zoveel facetten zit . 👍👍

Een goede bierbrouwer maakt vele goede whiskey’s
Een goede whiskey maker is te eenzijdig om diverse goede bieren te kunnen maken . 😅😅😅
( eigenlijk moet iedereen beginnen met wijn of bier dan is de basis breeder voor goede dranken .)

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 1 mei 2019

Dus als ik het goed begrijp Erik dan heeft koken na het maischen geen zin als je whiskey maakt? 

Forum Lid
op 1 mei 2019

Als je op graan vergist zeker niet koken na maischen! Indien je gaat spargen dan mag je koken maar hoeft het niet… ik kook meestal toch een tiental minuten…

Crew member
op 1 mei 2019

Ik zou niet met de kafjes in je mash gaan koken omdat daar stoffen en smaken inzitten die je niet in je mash wilt. Wanneer je maischt zoals maischen bedoeld is, kook ik wel kort maar  sommigen koken niet. Ik zou de boel ook niet gaan vergisten met de kafjes er nog in maar ook daar denken sommigen anders over.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
10 op 1 mei 2019

Waarom wil men überhaupt koken voor het vergisten? Ik heb hier even geen
beeld bij waarom.

Ik heb zelfs al het idee dat je met normale pils/pale mout zelfs met 30 minuten
maischen op 62 graden al klaar bent. De rest (%) wat je daarna nog wint weegt
eigenlijk niet op tegen de tijd/energie die je er in stopt.
Dit is zeker voor de grote professionele stokers die grote hoeveelheden doen,
Maar als het mij een uur scheelt per batch dan neem ik dat wel voor lief.

Crew member
op 1 mei 2019

Waarom wil men überhaupt koken voor het vergisten? Ik heb hier even geen
beeld bij waarom.

Van BadKarma

Ik spoel mijn bostel royaal uit en dan kook ik het in tot het gewenste volume. 

Forum Lid
op 1 mei 2019

Waarom niet gewoon goed berekenen? Ik gebruik het programma brouwvisie
en dat werkt perfect, gewoon koken op 1 min zetten en je bent klaar.

Forum Lid
op 1 mei 2019

Koken voor vergisten is een vrij normale handeling voor zoals Munckerik zegt volume te verminderen . -inkoken –
Maar ook om de wort steriel te maken .

Crew member
op 1 mei 2019

Ik heb een Mac en daar werkt Brouwvisie niet op 😉

Ik gebruik de Grainfather app en daar kun je een ook goed op berekenen  maar spoel graag goed de suikers eruit. Dat korte koken van mij hakt er ook niet in hoor, ik heb zonnepanelen.

 

Forum Lid
op 1 mei 2019
Koken voor vergisten is een vrij normale handeling voor zoals Munckerik zegt volume te verminderen . -inkoken – Maar ook om de wort steriel te maken . Van Robbert

Voor bierbrouwen wel maar niet voor stoken hoor.

Forum Lid
op 1 mei 2019

Ik heb een Mac en daar werkt Brouwvisie niet op 😉

Ik gebruik de Grainfather app en daar kun je een ook goed op berekenen  maar spoel graag goed de suikers eruit. Dat korte koken van mij hakt er ook niet in hoor, ik heb zonnepanelen.

 

Van Munckerik

Voor de Mac moet je even hier kijken. Misschien leuk om eens te proberen.

Forum Lid
op 1 mei 2019

Ik weet hoe het werkt Badkarma . Maar soms zijn ook praktische redenen . In de distilleerderij waar ik in 1979 rond liep kookte we ook in dat duurde vrij lang.
De still kon maar 2150 liter houden . na spoelen hadden we rond 2400 liter in bekken . Dus moesten we er rekening mee houden betreft liters.
Ik brouw trouwens al jaren geen bier meer .( bier komt hier nooit op. ) alleen voor dranken brouw ik Basis mash.
Het moment van overgaan op gisten lopen methodes uitelkaar .
ik gebruik ook wel andere methodes dan Maischen om zetmeel om te zetten .
Is maar net wat ik voor doel heb .
(en of ik zin heb in mouten , eesten en die kermis )

Steriliseren of pasteuriseren doe ik indien nodig .
zeker als je de gisting wil sturen zonder invloeden van andere oorzaak .
Ik gebruik als ik haast heb en niets anders in huis bakkers gist en anders zelfgemaakte gisten dan maakt het ook bij voorbereiding op distillaat wel en uit of je voren pasteuriseert of steriliseert.

Crew member
op 2 mei 2019

Voor de Mac moet je even hier kijken. Misschien leuk om eens te proberen.

Van BadKarma

Ik heb dat al eens geprobeerd maar helaas. Geeft ook niets want ik gebruik naast de Grainfather software ook Beersmith. 

Crew member
op 2 mei 2019

Voor bierbrouwen wel maar niet voor stoken hoor.

Van BadKarma

Wort steriel maken om te gebruiken voor stoken kan ook zeker geen kwaad.

Wat Robbert zegt; om e.e.a. te sturen. Uit ervaring weet ik hoe snel je een wilde gist te pakken hebt. Mijn uitlekkende wort was een keer al aan het gisten voordat de rest aan de kook was. 

Forum Lid
op 2 mei 2019

’t is sowieso belangrijk om steriel te werken of alvorens bepaalde enzymen toe te voegen te steriliseren op pasteuriseren.
Een spontane gisting kan werking van bepaalde enzymen tegenwerken of stoppen omdat ze niet werken in een gistrijke omgeving.
Ook kunnen wilde gisten andere gisten tegenwerken .
En net als munckerik zegt het kan snel gaan.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren