slapend gist?

Geupdate op 11 augustus 2019 in Gist vragen
28 op 9 augustus 2019

Hey stokers,

Ik heb 7 aug 8kg suiker en 20liter water met arsegan port gist in de gistings vat gedaan.

Nou wilt hij niet starten op het pakje staat 10-20liter most zonder gist starter

Ik weet dat dit gist bedoelt is voor vruchtenwijn en niet voor suiker. Maar dit zal toch gewoon moeten werken?😁

Ik ben van plan om 2e zakje gist bij te voegen is dit handig?

 
  • Geliked door
Antwoord
4 op 9 augustus 2019

Misschien kan het gist niet tegen de osmotische druk.

Heb je het SG gemeten?

Forum Lid
op 9 augustus 2019

Ik denk dat de gistvoeding ontbreekt

Niet veel gisten vergisten graag zuiver suiker

Ik zou een 10 min. koken en na afkoelen 2 zakjes nieuwe gist erbij , het eerste zakje gist die gegeven is zal dienen als voeding.

Of  Robbert weet misschien betere raad

Crew member
op 9 augustus 2019

Heel scherp!

Forum Lid
op 9 augustus 2019

Ten eerste . Het SG meten !
En zou ik advies geven water toe te voegen . 8 kilo op 20 liter water is veel .
Ook al zijn er gisten die dit zogenaamd kunnen verwerken , het is vragen om meer vervuiling doordat gist te zwaar eraan moet trekken .
Dus verdunnen !
daarbij toevoegen van wat citroenzuur of wijnsteenzuur en wat gistvoedingzout ( ammoniumsulfaat ).
Of een alternatief als voeding stukje fruit en paar gekookte bonen
( gist verwerkt suikers maar suiker is geen voedsel voor het gist)
Het is nog maar enkele dagen dat het staat dus eerst het aanwezige gist aanvullen met wat nieuw gist .
Gist voor vruchtenwijn moet geen probleem zijn maar gebruik wel voldoende !
Als het dan na 48 u nog niets doet zou je zoals Stook ook zegt even kunnen koken , afkoelen , voedingszout en nieuw gist .

Forum Lid
op 9 augustus 2019

Dankjewel ik ga het toepassen Heb al weer een hoop geleerd vandaag 😂😂

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
12 op 9 augustus 2019

Ik denk veel te veel suiker in combinatie met geen voeding.

Als je hebt aangevuld tot 20 l heb je een start SG van 1.152, bij toevoegen van 20l water 1.122.

In het ene geval zou je uitkomen op 18,8 % in het andere op 23%.

Zelfs een genetisch gemanipupeerde turbo gist heeft daar moeite mee.

Dus behalve zorgen voor gistvoeding zou ik ook nog wat verdunnen.

 

Forum Lid
op 9 augustus 2019

Ja nja ik had me vergist in de suiker 😂 sg had ik idd gemeten ik kwam uit op 1.124 geloof ik😑

Forum Lid
op 9 augustus 2019

Thanks

Dus 1 zakje koken in water afkoelen en 2 zakjes gist bij de (voeding)

En idd verdunnen

Forum Lid
op 9 augustus 2019

Wat voor gist je ook gebruikt ook al zijn het die ” volprezen dubieuze ” turbo zooi .
Ga nooit boven een SG van 1100 !
Je voorkomt slecht starten of niet starten van vergisting en je houd meer goede alcohol over ook al heb je een paar % minder .
Er is minder vervuiling / bijsmaak dus ook minder voor en naloop .

Forum Lid
op 9 augustus 2019

Dit wist ik dus ook niet ik ga hem zo verdunnen naar 1100
Gooi nog een zakje gist er bij en eventueel een banaan😂

Forum Lid
op 9 augustus 2019

Mijn eerste stook 2 jaar geleden was ook van 20 liter water en 8 kilo suiker met een alcotec turbo 48 en doosje tomaten puré .

De alcohol heb ik 3 maal over gehaald en er bleef een slechte smaak achter van nagel remover 

Heb alles weggedaan

Forum Lid
op 9 augustus 2019

De nagelremover smaak komt door Acetaat vorming .
In slecht milieu gaat gist meer zuren uitstoten . zuren binden aan alcohol .
Gist stress en nog teveel zuurstof is vaak oorzaak .

Crew member
op 9 augustus 2019

Alcotec 48 bevat al voeding zodat toevoegen van tomatenpuree niet nodig is. 

Nagellakremover/aceton …… temperatuurgecontroleerd vergisten, dan heb je ook minder of geen giststress. Maar omdat de meesten dit in een emmer vergisten die op een plaats staat waar wisselende temperaturen heersen, hebben ze vloeibare koolstof op de markt gebracht om nog een beetje e.e.a. te corrigeren. 

Forum Lid
op 9 augustus 2019

Ik denk te veel stres door een te veel aan suiker , ik vergist  namelijk temperatuurgecontroleerd

 

Crew member
op 9 augustus 2019

Dat ziet er goed uit 🙂

Ik denk ook dat het teveel aan suiker een erg hoge osmotische druk heeft veroorzaakt.

Forum Lid
op 9 augustus 2019

Heel plausibel Stook ..
SG 1100 blijft gewoon een grens waar beter onder te blijven is .
Meeste gisting komen anders te veel onder druk .
5,5 kilo op 20 liter , een simpele saccharomyces cerevisiae gist , wat gistvoeding , paar gram bonen , beetje citroen of wijnsteen zuur . En altijd goed resultaat

Forum Lid
op 10 augustus 2019

Wat bedoel je met die bonen ? suikerbonen , witte bonen ,moeten deze gekookt worden ? 

Of een sinaasappel , heb ik ook ergens gelezen.

Forum Lid
op 11 augustus 2019

Gewoon witte , bruine bonen of kapucijners even koken .
Je kunt ook sinaasappel of sinaasappelsap gebruiken .
Bonen zijn wat neutraler in smaak .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 9 augustus 2019

Oud trucje, gooi 1 sneetje bruin brood erbij. Dient dan als voeding

Forum Lid
op 9 augustus 2019

Brood is oude truc maar het moderne brood kunnen zouten en stabilisators tegenwoordig inzitten . deze kunnen de gist om zeep helpen .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 9 augustus 2019

Voor degenen die wat meer over gist willen weten een kijktip vanavond:

https://www.nd.nl/nieuws/wvttk/vanavond-op-tv-de-smaak-van-joel-over-gist.3512685.lynkx

 

Forum Lid
op 9 augustus 2019

Bedankt voor de tip. Staat in de opname lijst.

Crew member
op 10 augustus 2019

Uitzending gemist? Volledige versie:

https://www.npostart.nl/de-smaak-van-joel/09-08-2019/KN_1708791

 

Crew member
op 10 augustus 2019

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 11 augustus 2019

Jullie zijn geweldig de gisting is gestart wat ik gedaan heb:
Gister Verdunt naar 1.100, nieuwe gist er bij, citroenzuur en vandaag voedingszout. Ik zal de tips meenemen naar de volgende keren als ik aan het prutsen ben 😀

Ik zal dat filmpje over gist morgen eens kijken

Forum Lid
op 11 augustus 2019

Eind goed , al goed .
👍👌👌

Forum Lid
op 11 augustus 2019

Mooi! Leuk en leerzaam

Forum Lid
op 11 augustus 2019

Zeker! Als ik daar in de buurt kom moet ik zeker even zo een lambiek bier proberen

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren