Smartstill ervaringen en tips

Geupdate op 21 april 2019 in Stooktips
269 op 6 december 2016


Hallo vrienden, vriendinnen, mede moonshiners en belangstellenden.

Ik ben Nimrax en ik bedrijf deze hobby vanaf 2009.

Dankzij deze website kan ik mijn tips kwijt en kunnen we zo elkaar slim maken. Mijn voorkeur ligt in stookwijn uit suiker destilleren.

Dit is omdat dit relatief het minste inspanning kost in verband met mijn driedubbele nekhernia, dus moet ik wel het ‘gemak dient de mens’principe toepassen. In 2012/2013 heb ik op youtube wat filmpjes geplaatst(alcohol maken(stoken) in 2 delen). Momenteel doe ik dingen anders en slimmer.

Ik publiceer dit niet om mensen op verkeerde gedachten te brengen of om aan te zetten om wetgevingen te overtreden. Alcohol is ook erg verslavend.

Door suiker te vergisten heb je geen methylalcohol en die stof zorgt voor je knetterende koppijn na consumptie. De commerciële alcohol uit de slijterijen worden gestookt uit, bijvoorbeeld, Belgische stookwijn. Deze wordt gemaakt van afval fruit en of afgekeurd fruit die nog net te goed is voor verwerking in veevoeders. Ook bier bevat methylalcohol in wettelijk toegestane waarden. Wikipedia,zoekwoord: ‘moonshine’.

Ik ben er van overtuigd dat deze producten je nieren en lever veel meer aantasten dan suikergist moonshine die je zelf maakt.

Dat je wel legaal elke maand 250 liter bier en stookwijn mag maken,prima.

Maar ojee, als de eerste druppel uit je destillator komt dan pleeg je eigenlijk een economisch delict. Jammer. Ik vind dat iedereen voor de hobby voor eigen consumptie legaal zou moeten mogen stoken. Al was het alleen al om de giftige commerciële producten te kunnen mijden.

Hier mijn tips en stookavonturen.

Alles begint met water. Een vergistingston met deksel,incl.waterslotje van tenminste 30liter, een zakje vodka of turbo gist en 6 pakken suiker.

TIP: Koop een vergistington met een kraantje aan de onderkant. Zo tap je stookwijn af zonder het bezinksel(residu) in je ketel te krijgen.

TIP: Stookwijn klaart zichzelf. Na 2 weken geduld hoef je geen klaringsmiddel(wijnsteenzuur) meer te gebruiken.

TIP: Bevestig een 2 meter lange tuinslang aan je keukenkraan met een gardena aansluiting.

Bij bouwmarkten zoals multimate, Praxis,Gamma,Hornbach, zelfs de welkoop) kun je een adaptertje kopen waarmee dat kan. Je schroeft het bestaande filtertje van het uiteinde van de kraan, schroef het adaptortje erop en draai je gardena tuitje erop. Nu kan je perfect je ton schoonmaken+vullen. Je huisdier wassen… of het wordt in beslag genomen door de vrouw of dochter die er perfect de haren mee kan verven en uitspoelen boven de gootsteen… Erg handig en kost nog geen tientje.

Ok.

Ik maak dus gebruik van een smartstill mark II rvs destillatortje.

Best degelijk Chinees import product om water mee te destilleren,zo schreeuwen de verkopers ervan. Maar wij weten wel beter, vrienden.

Zo heb ik er een keertje de inhoud van een paar flessen rode wijn ermee

gedestilleerd. Nou, de onderkant van de RVS ketel en de steentjes onderin zijn nog altijd rood gekleurd. Verder niets ergs aan voor mijn ketel hoor. Maar goh, wat een troep is wijn dan,denk ik. (Voorloop weggegooid, smaakte verder neutraal).

TIP: koop een refractometer.0-80%. Dit is een soort een-oog- verrekijkertje. Je kan hiermee met elke druppel die uit je installatie komt precies bepalen hoe hoog het percentage alcohol is die je stookt op elk moment. Echt een must – have.

Zo stop ik mijn stook op 10%. Dan is meestal mijn alcohol stook 35-40 procent.

Dan HER-destilleren. Gaat prima. Gooi je 1e stook terug in je schone,lege ketel en stook opnieuw. Dan wordt de aclohol waarde hoger. Wat je hier niet moet doen is het volgende.

Ik verwarm mijn stookwijn altijd voor met de waterkoker. Dit deed ik met mijn 35-40% alcohol ook.

Ik giet het in de ketel en toen zag ik nog een restje 35% staan van een liter ofzo en gooide dat (koud) bij de 78 graden hete alcohol die al in de still zat.

Ik wou dat ik het gefilmd had maar het was spectaculair. Levensgevaarlijk tegelijkertijd. De hete alcohol kwam bruizend uit de still en de helft van de inhoud belandde op het aanrecht. Doodzonde. Maar wel een schoon aanrecht. Zelfs steriel te noemen hierna. Dit nooit doen dus!

TIP: Smartstills maken nog wel eens ruzie met je aardlek schakelaar in de meterkast. De meest voorkomende oorzaak is dat er vocht in je 230V aansluitconnector is gelopen. Droog deppen met een tissue of wc papiertje en probleem opgelost.

Nu ben ik ondermeer opgeleid tot electricien en repareer ik mijn smartstill

zelf. En weet je wat? De techniek is zo simpel, iedereen zou het kunnen.

De meest voorkomende storing is de spannings regelaar, aangesloten aan het snelheids regel draaiknopje.(technisch genaamd:potentiometer).

Deze spanningsregelaar is van de firma KEMO, klein kastje, 4 draden. Te koop bij conrad punt nl en zo kan je ketel weer jaren mee.

Het verwarmingselement is van goede kwaliteit en als je doorgaans op 78 graden stookt kan je jaren ermee toe.

TIP: Suiker is suiker,zou je zeggen. Gek genoeg vergist de goedkoopste suiker vaak het beste. Mijn favoriet: Kilo pakken suiker van de Aldi.

Goedkoop en vergist als een sneltrein.

TIP: Snoepjes moonshine. Als je oud snoep hebt liggen van sint maarten

Sinterklaas, kerst… gewoon lekker vergisten en proost!

Discovery Moonshiners.

Echt of nep? Antwoord: Fake!

Ik zit er wel graag naar te kijken met een vers gestookte moonshine, samen met mijn buurjongens die mij wel eens helpen met moonshinen.

Dan roepen we alledrie tegelijk: Ohhh…dat kan helemaal niet.

Terwijl ik onder de meest steriele omstandigheden (nog net geen mondkapje op) suikerbeslag in mijn ton sta te roeren …zie je die Amerikanen rustig hun vieze vingers door hun ‘maish’ halen. Niet afgedekt, wespen en fruitvliegjes erin. Tja…

Dan komen we in de aflevering dat ze het zelf toegeven. We stookten alleen water. Tickel is geen crimineel, beelden die echt waren kwamen van wijlen Popcorn en voor de rest.. it’s all scripted.(In scene gezet).

Toch hebben ze soms goede ideeën en voor mij een hoog entertainment niveau. Lekker voor bij de borrel;)

Het verhoogt ook steeds weer mijn respect voor collega moonshiners die zelf een koperen installatie in elkaar hebben gezet. Geweldig vind ik dat!

Door het koperwerk smaakt de moonshine ook anders dan uit rvs stookketels. Ik ben dol op vernuftigheden.

Zo kwam ik ooit bij iemand thuis die een stookinstallatie had van koper, de koeling liep in 2 slangen naar buiten, door zijn jaccuzzi of bubbelspa heen in een spiraalkoperslang op de bodem van het zwembadje met een pompje(gesloten cirquit) en dan weer naar binnen om de alcohol dampen weer te koelen. Toen de stroom ook nog van zonnenpanelen vanaf het dak van zijn schuurtje kwam en ik mijn hand in het water stak van 38 graden….sjeesus wat goed bezig!

Water was regenwater uit een ondergronds bassin. Maakte ie na het regenwater gekookt te hebben ook zijn stookwijn van… Groene moonshine!

Aanvullingen,opmerkingen,kritiek,complimenten altijd welkom!

Cheers! 😉

 
 • Geliked door
 • Murmillo
 • Scoozy
 • Lambiek
 • Stookforum
Antwoord
0 op 7 december 2016

Leuk geschreven stukje    🙂

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 9 december 2016

dat het fake is ben ik met je eens,maar ik kom 14jr in het oostblok daar stoken ze van suikerbiet tot wortel,als je het fruit ziet wat in de vaten zit wat ze nog moeten stoken dan schrik je,de higiene nooit van gehoort ,stoken gebeurt in een alu ketel,eindproduct prima ,ik drink als ik daar ben alleen dat spul ,nooit ziek nooit hoofdpijn,en ik moet toegeven ook nog lekker,ik heb daar een jaar gezeten en heb het daar ook geleerd,niet moeilijk een cursus stoken daar iedereen stookt,ik heb geleerd op een houtvuur met niets anders dan een alcohol meter ,als die niet voorhanden is een beetje van het stooksel in het vuur grote steekvlam veel procent,ik werk hier ook zo aleen sinds een jaar op een gaspit,hoef ik geen hout te kappen.een ketel pijp van 2.5 cm dik 2.5 mtr lang naar vat van 200 ltr regenwater pijp loopt naar onderen daar dun pijpje op gesoldeerd gaat door vat naar buiten en lopen maar,totale kosten,e125- laatste wat ik gestookt heb zijn 250 kg pruimen.en ik vind het leuk om op deze primitieve manier te stoken ik gebruik ook zo min mogenlijk suiker en gewone bakkersgist opbrengs mischien wat minder maar het is van puur fruit en en ik kan makkelijk aan fruit komen als het moet stook ik wel een keertje extra.gr.?Chris

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 10 december 2016

Kleine toevoeging nog:
TIP: Als je een smartstill met stookwijn laat droogkoken tot de beveiliging hem uitschakelt zit het residu wat verbrand is ook in je koelbuis. Het is mij 1x overkomen en het kostte mij een nieuwe still want het was niet meer te fixen en bij het  destilleren erna bleef de moonshine naar brand smaken. Niet doen dus, zet desnoods een timer erop.

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 3 januari 2017

vraagje als nieuw lid ,moet ik twee maal distileren of mag ik ook op bv. 35 percent stoppen en er likeur van maken ???????

tweede vraag ,als ik met suiker stook is dit nooit giftig ???

dank u 

wally

 

Forum Lid
op 26 maart 2017

Oei Wally, ik heb je bericht blijkbaar compleet gemist en de antwoorden op je vragen zijn: Een tweede keer distilleren is alleen nuttig als je een hoog Alc% wil. Beter is gewoon je stookje afwachten tot het klaar is en dan is de 35%v.Alc. veilig en uitstekend om meteen te nuttigen. En tot slot: in de chemische formule van suiker-vergisting komt methylalcohol niet voor. Dus volledig veilig. Zelfs suiker-stookwijn kun je in principe drinken.

 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 23 januari 2017

Waar heb jij je Smartstill gescoord? Op de Nederlandse webshops betaal je al gauw €230 voor een regelbare.

 

Ben zelf wat aan het knutselen met een snelkookpan en koperen leiding. Er wordt vaak gewaarschuwd dat je van het drinken van je eigen stook dood kan gaan of op z´n minst blind wordt. Wel irritant om te lezen hoe commerciele alcohol gemaakt wordt. Heb zelf al eens wat geëxperimenteerd en heb gemerkt dat het product veel zuiverder en zachter is dan het meeste spul van de slijterij. Mijn blog met een proefopstelling: http://biermaken.blogspot.fi/2016/02/thuis-destilleren-met-keuken-middelen.html

Forum Lid
op 19 juli 2017

Ik zag er zelfs een op Aliexpress vanuit een EUshop voor pak he beet 80€

 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 25 maart 2017

Nimrax,

hoe maak jij je SmartStill schoon en doe je dit na elke stook ?

Hoe is de kwaliteit van de alcohol tov bv koper ?

 

Forum Lid
op 25 maart 2017

CaPo70, een SmartStill (voor 4 liter stookwijn) is gemaakt van RVS en behoeft behalve schoonspoelen met warm water, weinig of geen onderhoud omdat hij gaat van 76 graden tot aan het kookpunt.

Het enige is na een paar keer gebruik de kalkaanslag verwijderen en het zakje met actieve kool vernieuwen.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
5 op 26 maart 2017

Betweter,dankjewel voor je antwoord en ik moet nog even erbij vermelden dat als je
de still doorgaans alleen gebruikt om stookwijn te distilleren er geen kalkaanslag optreedt.
De kwaliteit ethanolalcohol is erg zuiver.
Een koperen still brengt foezeltjes en kopersmaak in je destillaat en kan de smaak verbeteren.
Dan gebruik ik smart-rings. Die vangen voor een deel de overdruk in de ketel op als hij gaat “hoesten”. Na afloop van de stook gooi ik de afgekoelde stookwijn (die naar kattenpis ruikt,trouwens),weg. Ik giet hem op 1 liter na leeg en “hussel’de still een paar keer rond zodat de steentjes het stookwijn achterblijfsel/residu los-vegen en dan voorzichtig helemaal leeg gieten in de gootsteen.

 

 

Forum Lid
op 28 maart 2017

Hallo Nimrax ik zelf heb ook Smartstill en wel degelijk content!Heb een vraagje waar dienen de steentjes voor die er bij geleverd zijn grtj!

Forum Lid
op 28 maart 2017

Dat je vanaf de bodem niet van die grote luchtbellen krijgt, want dat stoort bij het distilleren. Dus voorzichtig afgieten en de steentjes opnieuw gebruiken.

Forum Lid
op 28 maart 2017

Oké dank u voor de tip betweter! Eens proberen ?

Forum Lid
op 18 mei 2017
Na afloop van de stook gooi ik de afgekoelde stookwijn (die naar kattenpis ruikt,trouwens),weg. Ik giet hem op 1 liter na leeg en “hussel’de still een paar keer rond zodat de steentjes het stookwijn achterblijfsel/residu los-vegen en dan voorzichtig helemaal leeg gieten in de gootsteen.
Van Nimrax

 hoi,

dus als je hem leeg gooit met schud je hem rond met deksel? of beter gevraagd moet je die kop ook schoonmaken ? of alleen de ” rvs ” schaal ?

 

grt. mike

Forum Lid
op 18 mei 2017

maar dan heb je die still toch ook zeker 12 uur aan staan. als je hem tot op 1 liter leegkookt. ben je wel ff bezig. mij is altijd geleerd om te stoppen als er rond de 35 procent komt? of is dat een fabeltje. gooi er 4 liter in en gooi dan 2 liter weg met een regelbare still. ik gooi de shine er koud in. dan vol vermogen. bij de eerste druppels zet ik hem iets boven half. dan 7-8 uur druppelen. uit en weg. hoor graag of ik hier iets aan kan verbeteren.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 4 april 2017

Hallo nimrax een vraagje kan ik met Smartstill ook stookwijn van fruit verwerken en behoud de smaak dan BV van appels druiven enz grtj likeurtje !

Forum Lid
op 4 april 2017

Het kan wel, mits je het zakje met actieve kool verwijderd, maar er kan maar heel weinig in natuurlijk.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 4 april 2017

Hoi Likeurtje, ja dat kan. Ik stook wel eens iets te snel -suiker stookwijn- en dan zit er zelfs een suikersmaak aan het distillaat. Maar wees niet bang om te experimenteren en daarna op het forum te rapporteren. Betweter vulde al aan: Als je het koolstof filter achterwege laat, blijven aanwezige smaak essenties best aardig intact. Ik heb ooit 4,5 kg honing -(op recept 6kg suiker turbogist want suiker heeft een hogere suiker dichtheid)-mogen vergisten en gedistilleerd. Had ook nog steeds de authentieke honingsmaak. Er is om gevochten, beste bio-borrel ooit.

Forum Lid
op 23 juli 2017

In jouw filmpje ,zag ik dat jouw carbonfilter groter is dan wat ik gebruik.
Die van mij al ongeveer 2×5 cm zijn en moet je dubbelvouwen .
Maakt filtering met minder of meer nog wat uit in smaak

 

 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
5 op 14 mei 2017

hallo ik heb een vraag kan je in een smartstill ook rum of whiskey stoken?

Forum Lid
op 14 mei 2017

Tuurlijk! Yes you can.

Forum Lid
op 14 mei 2017

oke dankje!

Forum Lid
op 18 mei 2017

Je kan nog steeds rum bestellen twannie

Forum Lid
op 18 mei 2017

Pino, je bedoelt waarschijnlijk dan zij bij jou nog steeds suikerrietmelasse kan bestellen.

Forum Lid
op 18 mei 2017

Ja Natuurlijk melasse ik had rum in mn hoofd stom he .Thanks Betweter

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
5 op 1 juni 2017

ik heb een smart still gekocht naar het uitpakken en in elkaar zet wou ik beginnen mar water destilleren maar hij staat nu 2 uur aan en er komt nog steeds niks uit weet iemand hoe dit komt?

Forum Lid
op 1 juni 2017

Als je alleen water wilt distilleren zit je volgens mij op het verkeerde forum, ha, ha.

Ik zie dat je een nieuw model hebt gekocht met een digitale temperatuurmeter.

Ze verkopen de Smartstill zogenaamd om er water mee te distilleren, maar een ieder weet dat ie is bedoelt om er alcohol mee te distilleren.

Normaal als je er 4 liter stookwijn in stopt zal hij boven de 78 graden beginnen met alcohol af te geven van zo’n 35%. Dat hele proces duurt dan bijna 4 uur.

Dus als je hem met water vult met een veel hogere verdampingstemperatuur zal dat veel langer duren, omdat hij deze temperatuur normaal pas bereikt aan het einde van de alcohol run.

Forum Lid
op 1 juni 2017

ik had er water ingedaan om schoon te maken en om te kijken hoe het werkt maar ik had er kokent water in gedaan dan zal hij toch bijna gelijk moet gaan lopen en niet dat er naar 2 uur nog steets niks uit komt of zie ik dat verkeert?

Forum Lid
op 1 juni 2017

En als je de stekker van de ventilator op de Smartstill eruit trekt, komt hij dan ook niet sneller op temperatuur?

Die ventilator is er alleen om te koelen zodat de alcohol wordt gescheiden.

Forum Lid
op 4 juni 2017

Heb je het probleem nog opgelost Twannie? Of retour afzender…?

 

Forum Lid
op 5 juni 2017

nee nog niet morgen nam het bedrijf met me contact op over hoe of wat dus ben benieuwt

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 4 juni 2017

Beste Nimrax,

Ik lees dat je een kraantje aan de onderkant van de emmer moet gebruiken om het bezinksel niet af te tappen. Maar het bezinksel zit toch juist onder in de emmer en komt als eerste naar buiten. Of heb ik het mis?

Forum Lid
op 4 juni 2017

likorman, op de eerste plaats laat ik de stookwijn volledig uitgisten, wat je met een refractometer of Tilt kunt controleren. Daarna gebruik ik een in- uitschuifbare hevel,  zodat je zo hoog mogelijk in je gistvat afhevelt en naar gelang het nivo zakt, de hevel ook mee laat zakken.

Er zijn er ook die de hevel op de bodem van het vat plaatsen, waardoor er toch residu meekomt. Laat het gistvat ook nooit schuin staan, want dan komt de dode gist weer in beweging. Het kraantje op het gistvat gebruik ik niet.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 4 juni 2017

Heey Likorman! Je hebt het helemaal goed! De kraanopening bevind zich zo’n 2cm boven het residu. Je kunt dus zonder dat mee te nemen, je hele vat legen met je kraantje zonder bezinksel. En heel voorzichtig de ton naar je toe kantelen bij het laatste restje.(No waste) 😉

 

Forum Lid
op 4 juni 2017

Betweter en Nimrax bedankt voor de tips. Het hevelen deed ik al, het kraantje ga ik uitproberen met de suikerwash.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
11 op 7 juni 2017

Ik ben een beginnend stoker met een smartfiil II.

is het juist als ik 4 liter stookwijn in de smartfill doe en na 2 liter opgevangen te hebben te stoppen en aan te nemen dat ik dan de alcohol wel uit de stookwijn heb gehaald?

ik heb de thermostaat van de smartfill op “drie uur” gezet.

Forum Lid
op 7 juni 2017
Forum Lid
op 7 juni 2017

Beste Borrel, ik ben zelf eens begonnen met een Smartstill van rvs, alleen zat er toen geen temperatuurmeter op.

De inhoud is idd 4 liter. De stooktijd per keer is 4 uur. Er van uitgaande dat je een stookwijn hebt gemaakt met Turbogist, heb je dus theoretisch 0,2 liter alcohol in elke liter stookwijn. Dus 4 liter stookwijn = 4 x 0,2 liter = 0,8 liter alcohol.

Dat is dus theoretisch wat er aan alcohol inzit. Alleen krijg je er de 1ste run maar zo’n 40% alcohol uit.

Dus stook je de hele 25 liter stookwijn op in 6 x 4 liter van 4 uur = 24 uur voor de eerste run.  Wat daar totaal uitkomt voeg je samen en stook je voor de 2de keer. Zo ook een derde keer.

Als je geluk hebt heb je aan het einde van de 3de run een alcoholpercentage van zo’n 80%. Meer zit er niet in.

Forum Lid
op 7 juni 2017

Hoi ik heb een smartstill en wil ook stookwijn omzetten naar zo hoog mogelijke alcohol gehaalte maar ik zat te twijvelen of Schuimstop | Anti-Foam druppel nodig zij of is dat geen noodzaak 

Forum Lid
op 8 juni 2017
ik zat te twijvelen of Schuimstop | Anti-Foam druppel nodig zij of is dat geen noodzaak Van Jonathan

 Beste Jonathan, ik heb nog nooit dergelijke producten gebruikt, dat is ook totaal niet nodig. Het hoogste rendement behaal je door een goede vergisting zodat alle vergistbare suikers worden omgezet in alcohol. Daarbij zijn een aantal zaken van groot belang:

 1. Gebruik een goede Turbo gist
 2. Neem de vergistingstemperatuur die op de verpakking staat vermeld in acht.
 3. Bouw een klimaatkast van een oude koelkast die zowel kan koelen alsook verwarmen. Op die manier kun je de temperatuur tijdens de vergisting constant houden. Er is op dit forum een topic met goede bouwadviezen.
 4. Koop goede meetapparatuur om de vergisting te volgen en te kunnen controleren.
Forum Lid
op 8 juni 2017

dank je voor je snelle reactie 

Ik gebruik 

– kraanwater

– 9 kilo suiker ( albert heijn basic suiker wit )

– 1 zakje gist Alcotec-48 uur Dual Turbo Gist

– emmer met waterslot 

– zakje Alcotec Turboklar v. 25 l maar die gebruik ik als het stop met borrelen dan nog 24 uur wachten 

daarna stoken met smartstill 

-op de temperatuur sticker staat dat de emmer 23 graden is 

wat is eigenlijk de beste temperatuur dat ik moet aanhouden voor de emmer ergens op het forum had ik gelezen 25 graden klopt het 

hij staat al 3 dagen te borrelen 

volgende keer ga ik wel een kast maken dan kan ik de temperatuur constant houden 

voor beter qualiteit stookwijn 

Forum Lid
op 8 juni 2017

Beste Jonathan de beste vergistingstemperatuur verschilt per gistsoort, zoals Betweter al zei :

Neem de vergistingstemperatuur die op de verpakking staat vermeld in acht.

Een goed eindresultaat valt of staat met de vergisting.

Succes trouwens verder…

 

Forum Lid
op 8 juni 2017

Ik bereik trouwens zeer goede resultaten met de volgende gist :

Mijn lijstje :

Still Spirits Turbo Pure

Vloeibare kool voor gebruik met turbogist

Kieselsol/Chitosan Turbo Klaringsmiddel

 

Forum Lid
op 8 juni 2017

Met 9 kilo suiker moet de temperatuur van de stookwijn tussen de 18 en 24 graden blijven. Staat op de verpakking. Denk dat het nu wat te warm is. Maar een kniesoor die erop let. 

Forum Lid
op 9 juni 2017

Hoi lummel

ik denk dat de temperatuur wel goed zit 

want op de emmer temperatuur sticker stond 23 graden 

het is nou gezakt naar 21 graden 

op de verpakking staat tussen 20 en 30 graden houden

Vergistingstemperatuur 20-30°C (optimaal bij een temperatuur van 25°C).

Ik gebruik Alcotec-48 uur Dual Turbo Gist

Forum Lid
op 9 juni 2017

Ik bereik trouwens zeer goede resultaten met de volgende gist :

Mijn lijstje :

Still Spirits Turbo Pure

Vloeibare kool voor gebruik met turbogist

Kieselsol/Chitosan Turbo Klaringsmiddel

 

Van CaPo70

 Hoi CaPo70

dank je voor je tip ik ga volgende keer proberen ik ga ze alvast bestellen 

heb je trouwens dit geprobeerd 

https://www.stookwinkel.nl/product/top-shelf-distilling-conditioner/

Een dopje Distilling conditioner bij je wash voor je de ketel aanzet zorgt ervoor dat de wash niet gaat schuimen en zo overkookt.

Of heb je daar geen last van 

Forum Lid
op 2 augustus 2017

 

ik heb ook een regelbare smartstill. maar haal in de 1e run netje 70 % zonder moeite. zwakt daarna af. bij 2e run. haal ik rond de 82 %.

 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 14 juni 2017

Hallo vrienden, ik heb nu het warme weer terugkeert best wel stankoverlast in huis van 2 gist tonnen. (dag 1 nog maar en blaast als een gek).
Nu blijkt een simpele tuinslang gewoon prima te passen in een standaard waterslotje.
Dit werkt echt fantastisch!

 

Admin
op 14 juni 2017

Leuk gedaan!!!!

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 14 juni 2017

Yesss en het kan nog beter, geen bubbel geluidsoverlast meer in huis als het water uit de slotjes gehaald wordt en dan buiten de twee slang uiteinden in een bakje water hangen… cola fles..emmer water(storm bestendig) whatever 😉

 

Forum Lid
op 14 juni 2017

Moonshiners bubbelspa powered by Turbo Yeast!

Ik mis het gebubbel eigenlijk ook wel weer. Dus k ga ff buiten zitten met een biertje;-)

 

 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 9 juli 2017

Zelf stoken mag onder de (1995)Europeesche wetgeving.

Alleen de verkoop van je eigen alcohol niet.

De Nederlandse staat besteed hier geen advertentie aan, vanwege begrijpelijk redenen. De staat houd niet van concurentie.

 

Wat wel jammer is dat diverse leverancieren van stookapparatuur nu ineens roomser dan de Paus willen zijn. Als je een prijs opvraagd willen ze je vergunning zien,

En ze komen allemaal uit het “illegale ( nu niet meer ) circuit.

 

Brouwmaat
op 9 juli 2017

Het is heel simpel; volgens de Nederlandse wet mag je zonder vergunning niet in het bezit zijn van een stookketel. Dus hoe zou je dan alcohol willen stoken?

Er is overigens een topic dat over wet en regelgevend gaat.

Brouwmaat
op 9 juli 2017
Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 20 juli 2017

Leuk uw ervaring hier te lezen.  Ik heb zelf 2 airstills waarvan er een kapot is nu.  Moet dus op zoek naar een vervanging.  Ik heb ook een alambic maar ik vind het niet handig en zeer gevaarlijk.  Bij mij is de top er afgekomen is is de alcohol damp in de gasvlam geslagen. 

Ik verwarm dus enkel voor op het gasvuur met temperatuurcontrole.

Bedankt voor de tip, ik merk dus ook dat de suiker van den aldi enthousiaster is dan die van de colruyt. 

Ja die kopersmaak, enkele koper koppelstukken van de doe het zelf voor leidingwater en de smaak is ook beter.

Ik zou zelf niet meer investeren in een smartstill met temperatuur regeling.  Hoe minder electronica in de potstill hoe beter vind ik.

Zelf gebruik ik een dimmer en zo kan ik er 2 tegelijk aansturen.  Die zijn op ebay te vinden voor 1 dollar.  (een type dat de ac aftopt)  We op letten met 2 smarstills de koeling iets beter moet van de dimmer.  Je kan het compact bouwen, bij mij was het orgineel gemaakt om een frietpot op de kamping te laten werken dus is het een soort verloopdoos.

 

 

 

 

 

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 21 juli 2017

JvdB jij ook bedankt voor je posting.
Mag ik vragen wat er defect is aan je still?
Zolang je verwarmings- element nog werkt is hij doorgaans wel te fixen…

 

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 21 juli 2017

Of met de deur in huis te vallen , zonder een fles mee te nemen?
Mash gemaakt laten bezinken overhevelen desnoods nog een keer laten staan en overhevelen .
Dan stoken  4 lr voor 4 uur 

Ik deed 3 lt voor 3 uur met als resultaat 48 %
Enkel een dobber  geen refractometer.
Wat is nu min of meer de juiste methode , er van uitgaand dat ik zou kunnen meten met een refractometer.
Tot hoever moet je gaan

 

 

 

Forum Lid
op 21 juli 2017

Hoi Hlubach,

Inmiddels hevel ik niks meer over want een kraantje onderin een gist ton doet wonderen en krijg je geen residu mee bij aftappen.
Ik heb om 4 liter stookwijn te destilleren met een smartstill m2
ongeveer 8 uur nodig.
Bij 10 % op de refractometer breek ik de stook af vanwege de lagere alcoholen en bijsmaken die je dan krijgt beneden de 10%alc. grens.

 

Forum Lid
op 21 juli 2017

Heb geen kraantje aan het gistvat , dus moet hevelen .
Volgens mijn gebruiksaanwijzing   4 liter  en proces 3 tot 3,5 uur (1 uur opstarten)
als ik dat doe kom ik ongeveer uit op 1,4 lt alc 48%
Dus in geval van stoken met behulp van een refractometer , kijk ik dus  naar de 10% grens .
Dus is het percentage alc wat je er uit haalt geen 48 maar lager, wat inhoud niet meer verdunnen

 

 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 21 juli 2017

Oh, ik heb ook tonnen zonder kraantjes gebruikt. Dan trok ik het deksel los en haalde ik er met een maatkan een paar scheppen uit en dan hup, in de waterkoker(s). Dan zet je je still alvast aan en wacht je tot je stookwijn kookt. Klap het in je still, kop dr op en je hebt je eerste druppels binnen 15mins.
Ik zit, als ik niet “snoep”van mijn stook, op gemiddeld zo’n 35 % perfecte neutrale alcohol. Onverdund. De rest is al mee gedistilleerd zuiver water. Dus super mooi basic alcoholletje waarmee je echt van alles kunt maken. Zonder hoofdpijn na een keertje doorzakken.Cheers!

 

Forum Lid
op 21 juli 2017

Die smarstill die is gebarsten.  (het gedeelte waar de vloeistof in moet).  Helaas..  Zal het houden voor wisselstukken.  Want zou prijs kunnen vragen maar de verwarming zit er op met soort pasta.  Zal wel deftige rekening worden denk ik.  Heb al gezien nieuw vanaf 180 euro zonder regeling.  (die ik dan toch achteraf toepas met verloop)

Hlubach dat is dikwijls ook een persoonlijk proces.  Zie hier niet goed of fout in van hoe je het doet.  Ik destilleer de laatste tijd maar één keer.  Ik neem ruim wat voorloop dat gaat in de handzeep of in de ruitenwisservloeistof.  Er zal wel een deel heads bijzitten, maarja..

Naar mijn ervaring zijn er nog 2 manieren, namelijk de machine begint anders te klinken op het einde.  (kloklokklok)

De andere voor mij is de geur én vinger eronder en proeven.  Het einde van de stook zal je zeker herkennen, geloof me.

Oh en voor mij persoonlijk gaat er zeker 0.5 liter naloop weer in de volgende stook.  Ik draai het toestel op het einde gewoon terug volledig open om er sneller aan te komen.

Aan al dat klaren enzo heb ik ook geen verhaal, zoals gezegd gewoon kraantje gebruiken.

Je kan een restje houden in het gistingsvat en op het laatst eens goed schudden en opkoken.  Kan je als voeding volgende keer gebruiken.  Je gist zal turboooo zijn dan.

Forum Lid
op 22 juli 2017
Ik neem ruim wat voorloop dat gaat in de handzeep of in de ruitenwisservloeistof. Er zal wel een deel heads bijzitten, maarja..Van jvdbossc

Wat is de hoeveelheid in ml voorloop die je afneemt ? en hoeveel hou je netto over van bruikbare alcohol na 1 vulling ?

Mvg Scoozy

Forum Lid
op 22 juli 2017

Uit 4 liter haal ik ongeveer 1,5 liter 35-40% alc.
Voorloop gooi ik niet weg ivm suikervergisting
Naloop vanaf 10% ketel uit. Klaar.

 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 21 juli 2017

Er zijn er meer hier op het forum die op gevoel werken.
Ik meet zelden nog iets behalve naloop.
Klaren met wijnsteenzuur ben ik ook mee gestopt. Onnodig voor mijn productie.
Het verwarmingselement is inderdaad onderop de rvs ketel geseald. En ik heb het vaker gelezen, sommige ketels klappen kapot. Zelf nog nooit gehad behalve de kemo fijnregelaars die ik via conrad.nl kon vervangen.

 

Forum Lid
op 21 juli 2017

Hey Nimrax,

als ik je goed begrijp, laat je de ruwstook lopen tot er ongeveer 10% ABV uit de smartstill komt.  Maar wat is jouw procedure om de fijnstook te verwerken? Maak je “cuts”? Voor welk % ABV stop je met overhalen in de fijnstook? 

Plan je nog een NimraxRemix van jouw nieuwe werkwijze? 

Cheers,

Lambiek

 

Forum Lid
op 21 juli 2017

Er zijn er meer hier op het forum die op gevoel werken.
Ik meet zelden nog iets behalve naloop.
Klaren met wijnsteenzuur ben ik ook mee gestopt. Onnodig voor mijn productie.
Het verwarmingselement is inderdaad onderop de rvs ketel geseald. En ik heb het vaker gelezen, sommige ketels klappen kapot. Zelf nog nooit gehad behalve de kemo fijnregelaars die ik via conrad.nl kon vervangen.

 

Van Nimrax

Valt het kapot klappen onder garantie? Lijkt mij wel toch?

Forum Lid
op 22 juli 2017
wat is jouw procedure om de fijnstook te verwerken? Maak je “cuts”? Voor welk % ABV stop je met overhalen in de fijnstook? Van Lambiek

Nimrax jij als doorwinterde smartstill stoker; deze quote interesseert mij ook wel 🙂

 

Mvg Scoozy

Forum Lid
op 22 juli 2017

Lambiek, ik doe geen cuts, het is ding aan en gaan. 10% bereikt:klaar.
Ik zou een update filmpje kunnen maken, is veel werk maar ik ga het overwegen want ik krijg via youtube ook deze verzoeken, zelfs van ver buiten onze landsgrenzen.

Dragon, als je ketel kapot klapt binnen 3 jaar heb je garantierecht. Stel de leverancier aansprakelijk en laat hun het maar oplossen.(NL burgerlijk wetboek) Gewoon bellen!

En
Scoozy, leuk dat je interesse hebt! Begin er nou niet aan het is veel te leuk en lekker.

Cheers 😉

 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
6 op 22 juli 2017

Had nog een restje over , verdund tot 35% toen wat gedroogde ananas erin gedaan en laten staan.
Nog iets te weinig smaak dus een verse ananas gehaald en nog 2 ringen erin gedaan.
Kost nu moeite om er van af te blijven .

 

 

Forum Lid
op 22 juli 2017

Hahahaha gewoon stiekum effe checken, doen meester stokers ook hoor. Zwaar beroep. Respect voor. Klinkt heerlijk trouwens..ananas.. tja.. goed idee. Cheers!

 

Forum Lid
op 22 juli 2017

Ananas… Daar heb ik zelf nog niet eens over nagedacht. Klinkt wel erg goed!

Is het niet verstandiger om de ananas te laten trekken op een hoger percentage? Of is een lager percentage (zoals 35%) ook voldoende? Ik lees overal dat hoe hoger het percentage hoe beter. Maar als het percentage zo hoog is, dan moet je dat achteraf verdunnen. Dan verdun je de smaak ook neem ik aan.. Als je al de desgewenste percentage hebt, dan verander je ook verder niks meer aan de smaak achteraf. Of heb ik het fout?

Forum Lid
op 22 juli 2017

Hoe ik fruit verwerk in moonshine:

Eerst suiker bakken in een pannetje met suiker in water.(Karameliseren).
Dan een lege pot van Hak ofzo. Daar gaa een centimeter karamelsiroop in. Dan hele pot vullen met vruchtjes. Hierna hele pot volgieten met moonshine 35-40%
Deksel op het potje en langzaam paar keer roteren om alles te mixen.
Na 3 dagen al superieur…

 

Forum Lid
op 22 juli 2017

Krijg je dan geen kleine hoeveelheden? Zo’n pot gaat natuurlijk niet zo heel veel in. Lijkt me dat dan ook de opbrengst niet zo veel is? Max een glas of zo ?

Forum Lid
op 22 juli 2017

Ligt eraan hoe groot de glazen pot is die je beschikbaar hebt. Zie het als “boeren jongens”. De alcohol trekt in de vruchtjes maar de siroop die overblijft is dan toch nog zo’n 15-20% vol Alc. Ik had vorig jaar blauwe bessen van een lokale bessenboer geruild voor een potje moonshine vruchtjes voor zijn vrouw. Ik die bessen als bovengenoemd verwerkt en aan mijn ouders gegeven. Binnen 30 minuten was het hele zootje teut.

Forum Lid
op 22 juli 2017
Of is een lager percentage (zoals 35%) ook voldoende? Ik lees overal dat hoe hoger het percentage hoe beter. Maar als het percentage zo hoog is, dan moet je dat achteraf verdunnen. 

Van Dragonyichi

Het is variable soms is +90% beter soms is 40% beter, bv walnoten kan je beter op 40% macereren

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 23 juli 2017

Stook wel, maar ben natuurlijk ook een leek.
Maar wat is het verschil tussen de verschillende gisten ,
Whisky .Rum ,Водkа.
Nu gebruik ik voor alle smaken gewoon de Turbo Yeast.

Forum Lid
op 23 juli 2017

Ik weet het ook niet precies maar het valt mij wel op dat hoe goedkoper het gist hoe groter de inhoud van het zakje en daarmee het slechtste, scherpste eindproduct. Dat verschil hebt ik duidelijk geproefd tussen Alcotec 2,75 per zakje als je er tien koopt en still spirtis. Nimrax had laatst een zakje Alcotec in een weddenschap gewonnen en wilde hem opsturen maar mijnheer bedankte voor de eer. 

 

Forum Lid
op 23 juli 2017

Resistentie van alcohol, temperatuur en suikergehalte om te beginnen

Alsook hebben verschillende gisten verschillende smaken. Hoeveel esters etc geproduceerd worden. Een wodka gist gaat bv iets minder smaak doorgeven dan een distiller yeast. 

 

In sommige gisten zitten extras bv rum en whiskey gisten hebben een amylase enzyme. Ik denk in wodka gist ook maar ik ben niet zeker.

Turbogist heeft dan gistvoeding/zouten etc zitten,…

Fruitgisten hebben dan pectonase enzymen toegevoegd gekregen

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 2 augustus 2017

Niet zo zeer een vraag over de Smart Still, maar meer over meten .
De dobber meet de mash van 14 % de refractometer (net binnen) meet 24%.
Een kant en klare Whisky waarvan ik met de dobber dacht op 35% te zitten meet 29% .

Refracto meter staat mooi op nul ingesteld

 

 

 

Brouwmaat
op 2 augustus 2017

Wat is het bereik van de dobber? Een dobber in een mash is geen ideaal meetinstrument ook al heb je een bereik van 0 tot 100%. Restsuikers geven een vertekend beeld. En wanneer je restsuikers hebt is een refractometer ook niet betrouwbaar.

 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 2 augustus 2017

Dobber in de mash heeft geen zin, is enkel voor distllaat. Mash op je refractometer ook niet. Suikerhoudend verstoort de meting.

Verder altijd meten bij een vloeistof temperatuur van 20 graden.

Succes!

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 2 augustus 2017

Duidelijk .
Vandaag dus refractometer en Dig temp meter binnen .
Kan dus leuk worden .
Is er ook nog een verschil in meten met dobber /refractometer  in distillaat met essence

 

 

Forum Lid
op 2 augustus 2017
Is er ook nog een verschil in meten met dobber /refractometer  in distillaat met essenceVan hlubach

Hoi Hlubach, wel als je er suiker in opgelost hebt maar met alleen essence heb ik nooit verschil in % ervaren.

Forum Lid
op 2 augustus 2017

Goed begrijpend  een distillaat van 35 % met essence bijft35 % aangeven
maar een amaretto waaraan suiker aan het distillaat word toegevoegd is geef t ander resultaat
Dus refracto meter  puur distillaat meten

 

Brouwmaat
op 2 augustus 2017

Precies!

 

 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 1 september 2017

Hoi Nimtax,

 

waar koop jij zo’n zakje actieve kool voor in de filter van de Smartstill?

Forum Lid
op 8 september 2017

Ik heb je vraag totaal gemist Bassie. Bij Brouwmarkt of Vinimare -Almere.

 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 1 september 2017

Nimrax!!

Forum Lid
op 8 september 2017

Jaaahaaa 😉

 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 7 september 2017

Denk je dat je met die smartstill ook gin kunt maken? Maw als ik de botanicals laat macereren (of hoe heet dat, laten trekken) en dan dit destilleer, zouden de smaken dan mee destilleren in dit apparaat?

Ik doe het nu met een simpel destillatie opstelling maar die smart still ziet er minder rommelig uit en schappelijke van prijs

Forum Lid
op 8 september 2017

Ben een beetje laat, maar ivm de heads neem ik 10% voor andere gebruiken.  Handig voor de handzeep, ruitenwisservloeistof, die ook niet gratis is.  Persoonlijk merk ik als het zwaar doorhangen is dat het een pak scheelt de dag achteraf.  Geen voorloop nemen daar ben ik het persoonlijk niet mee eens.  De eerste druppels stinken als vergif.  Wil je niet drinken.  Nogmaals dat is mijn persoonlijke overtuiging…  Ik neem ook telkens maar max 0.75 liter af per run.  Een ruime naloop van max 1 liter is voor de volgende batch mee te gebruiken.

Gin heb ik ook al gemaakt.  Ik neusde toen het internet af en heb ook jeneverbessen besteld bij een brouw winkel.  Als je die plet met andere kruiden kan je een deel in het beslag toevoegen bij vergisting.  Favoriet bij mij is koriander en laurier als extra.  Let wel laurier geeft snel specifieke smaak.

Bij stoken kan je toevoegen etc.  Ik gebruik ook chili pepers hiervoor. Is speciale smaak achteraf.  Groeit hier nu vrolijk in de veranda.

Veel plezier.

 

Forum Lid
op 8 september 2017

Je kan een smartstill vergelijken met een alambic uit niet koper.  Smaken komen dus steeds mee door.  Als je de smaak wat zachter wil enkele koperen koppelstukken op de bodem van de doe het zelf.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren