Smartstill ervaringen en tips

Geupdate 7 uur geleden in Stooktips
1 op 8 september 2017


Crosto, er is ook een “kruidenmandje” voor smartstill te krijgen voor 9,95.

Van rvs en die kun je boven je stookwijn plaatsen,in je still en dan kruiden in het mandje, air-kop erop en kijken wat het wordt. Ik gebruik het niet maar ik stel me voor dat het wel werkt.

 

 

Admin
op 8 september 2017

Still spirits heeft deze ook voor hun Air Still. Ik heb ze niet liggen, maar mocht er interesse zijn kan ik hem meebestellen. idd ook voor 9,95. Het stelt ook geen ruk voor.

De infusion basket:

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 8 september 2017

Verdorie nu heb ik er ook zin in.  Gaat zo de ketel in.

 

[url=https://ibb.co/nFqt4F][/url]
[url=https://nl.imgbb.com/]image hosting[/url]

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
22 op 8 september 2017

@Jvdbossc…Dat poedertje rechts van de citroen, is dat cocaïne of lichtreflectie van je flitser op je camera? En inderdaad…Krijg er ook goede ideeën door… hmmm

Jan… passen die van jou ook in de smartstills? 

 

Forum Lid
op 8 september 2017

Dat is een slecht afgekuiste plank, omdat het toch maar in het beslag moet.  Mandje heb ik ook niet.  Zou er ook niet in passen want ik vul tot boven.  Moet je dan wel 1 keer per jaar eens ondervinden dat het overkookt die airstill.  Neem ik er graag bij.

Forum Lid
op 8 september 2017

Mag nu wel opwarmen, normaal warm ik voor op gasvuur.  Maar wil dat het toch wat trekt..

 

Forum Lid
op 8 september 2017

Overkoken heb je met verse stookwijn het meeste last van is mijn ervaring.
Voorverwarmen doe ik met 2 waterkokers. Is zo klaar.
En Jan, je hoeft geen antwoord meer te geven op mijn vorige vraag.
Smartstill = Airstill.

 

Forum Lid
op 8 september 2017

Voila, na 4 uur één flesje… Had de dimmer redelijk toe gezet..  De chili peper overheerst.  Binnen uurtje zijn het jeneverbessen en pompelmoes, grotendeels zonder schil.  Zal beter zijn.  Proeven is enkel toegestaan na 8 uur.

Forum Lid
op 8 september 2017

Het “proeven” is ondertussen goed gelukt.  Dat met die peper is niet slecht dat met die pompelmoes is serieuze doorslag op de smaakpapillen, je proeft het goed en je ruikt het door.  Ik vind het experiment geslaagd.  Wel ook weer 4 uur de tijd genomen voor 0.75.  Deze keer op temperatuur gebracht op gas.

Waterkokers zijn prima om voor te verwarmen, maar ik probeer mijn energie te beperken.  Daarom op gas.  Zou kwa prijs veel goedkoper zijn, maar naar het schijnt is het maar 50% omdat een waterkoker specifiek ervoor gemaakt is, en je op een vuur ook energie verspeelt..

@Nimrax ben tegen drugs.

 

Admin
op 9 september 2017

@Jvdbossc…Dat poedertje rechts van de citroen, is dat cocaïne of lichtreflectie van je flitser op je camera? En inderdaad…Krijg er ook goede ideeën door… hmmm

Jan… passen die van jou ook in de smartstills? 

 

Van Nimrax

Hoi Nim,

Sorry voor het late antwoord, ik had de vraag even niet gezien. De spulletjes die ik verkoop zijn bedoeld voor de Airstill van Still Spirits. Ik weet niet of die ook passen in de smartstill, die volgens mij van Aliexpress komt of niet?  Still Spirits heeft voor hun eigen producten wel exact passende spullen. Zowel de carbon cartridges als de Gin Infusion Basket. Ik las dat jij carbon zakjes gebruikt, die zijn weer niet geschikt voor de Airstill van Still Spirits.

Forum Lid
op 9 september 2017

@Jvdbossc, alcohol valt onder harddrugs. Maar snap wat je bedoeld. 😉

@jan, de smart vs air-stills zien er hetzelfde uit, vandaar dat ik veronderstelde dat het compatibel zou moeten zijn. Ze worden uit China geïmporteerd, waarschijnlijk de zelfde fabriek. Maar blijkt dus toch anders te zijn. Thanks!

 

Forum Lid
op 9 september 2017

@Admin Wat heb ik dan eigenlijk gekocht?  De mijne komen van een Nederlandse concullega..  Zijn ondertussen al drie jaar oud..

Forum Lid
op 9 september 2017

@jvdbossc Probeer te achterhalen waar je NL stookculega hem heeft gekocht.
Als het bij bijvoorbeeld Brouwmarkt of Vinimare gekocht is, heb je gegarandeerd een smartstill.

 

Forum Lid
op 9 september 2017

Ja dan is het smartstill, heb ook al Chinese gezien, maar is het geen troep?  

Forum Lid
op 9 september 2017

Je moet er een beetje geluk mee hebben, net als met auto’s.
Ik verbaas me over de goede kwaliteit rvs en warmte element.
En in veel gevallen is een defect te repareren.

 

Forum Lid
op 9 september 2017

 

@Nimrax ben tegen drugs.

 

Van jvdbossc

Zijn we hier op het forum allemaal vandaar dat we zuipen. 

Forum Lid
op 9 september 2017

Ik vergis mij enkel van fles s’avonds 🙂

Forum Lid
op 9 september 2017
Forum Lid
op 9 september 2017

Het nadeel van bovenstaande URL, deze machine kun je geen fijnstook doen.
750watt vol continu. Maar om zuiver water te maken zeker een aanrader.

 

Forum Lid
op 9 september 2017

Kan je met een smartstill ook een fijnstook doen? Wist ik helemaal niet ik dacht dat het net zo’n apparaat was als de t500. Gewoon gaan. 

Forum Lid
op 9 september 2017

Ik vergis mij enkel van fles s’avonds 🙂

Van jvdbossc

Met drugs vergis ik me wel eens vrouw. 

Forum Lid
op 9 september 2017

Met drugs vergis ik me wel eens vrouw. Vandaar dat mijn vrouw zo tegen drugs is. 

Van Lummel

Ja dat heb ik met drank ook.  En dan s’ochtends een manier vinden om het verblijf in te korten..

Forum Lid
op 9 september 2017

Yess Lummel. De smartstill mark II of het goedkopere type met een externe vermogensregelaar kun je met een draaiknopje hem perfect afstellen en als je eenmaal de 78-79 gradengrens hebt gevonden druppelt hij rustig en in 10 uur heb ik er 4 liter stookwijn doorheen. Een smartstill heeft 300watt max vermogen en ik heb ooit op 78 graden het verbruik gemeten en kom je op 80watt. Ouderwetse gloeilamp verbruik.

 

Forum Lid
op 9 september 2017
Forum Lid
op 9 september 2017

Nimrax, tjonge maar 80 watt. Ik ben al benaderd door energiebedrijf of de behoefte voorlopig voldoende is anders overwegen ze een kerncentrale voor mijn huis. 

Forum Lid
op 20 januari 2019

Ja, lekker zuinig heLummel. Ik zou zonnenpanelen overwegen 😉
Kleine correctie hierboven, ik schreef in 10 liter stookwijn in 4 uur moet zijn:
4 liter stookwijn in 4 uur. Eigenlijk 3,5 uur want dan zit ik al in de eindloop onder de 20%ABV en breek ik de stook af.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 9 september 2017

citaat jvdbossc ” Ja dat heb ik met drank ook.  En dan s’ochtends een manier vinden om het verblijf in te korten..”

Tip Lummel, gewoon s’morgens wegsluipen en natuurlijk de avond ervoor een vals telefoonnummer geven. 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
8 op 25 september 2017

ik ben nieuw in deze wereld, zou graag pure alcohol willen krijgen voor diverse likeurtjes oa limoncello. Is dit makkelijk te doen? en kan ik er 96% mee krijgen? 

graag wat informatie alvorens een apparaat aan te schaffen.

Dus alle tips, trucs en adviezen zijn meer dan welkom. 

Forum Lid
op 25 september 2017

P,ik maak zelf geen likeur,maar ik weet wel dat het geen 96% hoef te zijn,er zijn div.leden op het forum die Limmoncello maken,zelf stook ik alleen fruit welk ik dan gedeeltelijk op eiken lager.gr.?Chris.V.

 

Brouwmaat
op 25 september 2017

 en kan ik er 96% mee krijgen? 

 

Van p

Op welk apparaat doel je P? Op de Smartstill?

Ik denk dat je beter voor een T500 kunt gaan, dan haal je tussen de 92 en 94% ABV

Forum Lid
op 25 september 2017

ik maak de limoncello wel met 96%, Door het hoge percentage haal je meer smaak uit de ingredienten, Ook sambuca en drop likeur met 96% gemaakt.

Brouwmaat
op 25 september 2017

Ik heb limoncello gemaakt met gekochte alcohol van 96%. Ook heb ik limoncello gemaakt met alcohol van 94% (uit de T500). Ik gebruik dan iets meer alcohol en iets minder water. De limoncello die ik gemaakt heb met de alcohol uit de T500 smaakte beter! Hier had ik wel Sorento citroenen voor gebruikt. Het verschil tussen het gebruik van 96 en 94% alcohol is m.i. te verwaarlozen.

 

Forum Lid
op 25 september 2017

Wat ik me altijd heb afgevraagd; Is het niet dat wanneer je gaat macereren met 96% , en het een tijd laat staan. Als je dat daarna verdunt tot drink sterkte met gedestilleerd water… Word de smaak dan niet heel waterig? Daar ben ik altijd bang voor als ik iets op alcohol wil laten trekken, bang dat het wachten voor niks is geweest omdat de smaak dan te waterig word.

Forum Lid
op 25 september 2017

ik heb de limoncello gebotteld en deze is zeker niet waterig.

 

Forum Lid
op 25 september 2017

Op welk apparaat doel je P? Op de Smartstill?

Ik denk dat je beter voor een T500 kunt gaan, dan haal je tussen de 92 en 94% ABV

Van Munckerik

ik bedoel inderdaad de smartstill. Heb ook gekeken naar de T500. Maar moet eens kijken wat en of qua aanschafprijs interessant is. Alleen maar voor thuis gebruik. Of misschien toch gewoon af en toe een fles 96 kopen 

Brouwmaat
op 25 september 2017

Dat is een eenvoudig rekensommetje 😉

 

Je weet wat een liter alcohol van 96% kost.

8 Kilo suiker en een zakje gist (eventueel vloeibare kool) staat daar tegenover. De aanschaf van een ketel…. tja hoe vaak ga je stoken?

Het zelf stoken is natuurlijk het plezier en dat mis je bij een liter 96% kopen.

Voordeel van een T500 is dat je in een stook klaar bent en met een Smartstill moet je volgens mij vaker stoken en wil je een hoger percentage dan moet je alles weer verdunnen en nogmaals stoken en wellicht nogmaals (maar dat weet ik niet precies want ik heb geen Smartstill).

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 25 september 2017

1x stoken heeft ook wel voordelen. Zal me er eens goed in gaan verdiepen tnx voor jullie reacties.

Brouwmaat
op 25 september 2017

Veel wijsheid!  😉

 

Die eerder genoemde liter van 96% tegenover 8 kilo suiker en gist betekent dat het 1 liter van 96% tegenover zo’n 4,5 liter van 92/94% is.

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 4 april 2018

Net dit topic gevonden, niet eerder gezien dat er al een smartstill topic was. Had ik het eerder gezien dan had ik gisteren geen nieuw topic geopend.

Smartstill geschikt voor stoken na macereren?

Er zijn verschillende stills, de airstill, en drie verschillende smartstills.

Het stoken na het macereren gaat volgens een bericht hier het best met een regelbare.

Ik kan van de regelbare smartstills niet vinden hoe ze werken:

  • regelen ze damptemperatuur of kun je vermogen instellen?
  • Wat is het verschil tussen smartstill Mark II en Mark III?
  • kun je een niet regelbare smartstill gebruiken met een vermogensregelaar of gaat de ventilator dan te langzaam draaien en condenseert hij dan niet meer goed?

Ik wil er een naast de T500 met helm om ook kleinere hoeveelheden te kunnen maken, nu nog uitzoeken wat goed (genoeg) werkt.

Hopelijk kan iemand me wijzer maken.

 

Forum Lid
op 4 april 2018

Ik heb een gewone smartstill en lukt perfect zonder regelaar, je kan een vermogensregelaar tussen plaatsen indien nodig maar heb dit nog niet nodig gehad. Ik gebruik hem om kleine batches te maken en alsook om kleine test run te maken. Ik gebruik daarbij een oude porto fles van 5L met waterslot en de vergiste hoeveelheid past perfect in de smartstill ;). Voor de neutrale alcohol gebruik ik mijn T500 en suikerwash.

Forum Lid
op 4 april 2018
Ik kan van de regelbare smartstills niet vinden hoe ze werken:
regelen ze damptemperatuur of kun je vermogen instellen? Wat is het verschil tussen smartstill Mark II en Mark III? kun je een niet regelbare smartstill gebruiken met een vermogensregelaar of gaat de ventilator dan te langzaam draaien en condenseert hij dan niet meer goed?Van Mick

Hoi Mick, hierbij de antwoorden op je vragen.
De mark I is met een externe module ook te regelen.
De mark II is regelbaar met een draaiknop. Hiermee stel je het vermogen in. De koelventilator gaat separaat mee met de stroom naar het verwarmingselement. De ventilator draait nooit te langzaam.
Stel na je voorloop je still af op ongeveer 1 druppel distillaat per seconde.
De mark III ? Niets over te vinden, nog niet van gehoord.
Als je nog meer vragen hebt, stel ze gerust of kijk nog een keer mijn filmpje op youtube: https://www.youtube.com/watch?v=RPXf_rMHnwo

Cheers!

 

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
6 op 4 april 2018

Ik heb een smartstill Mark II.  De regelaar regelt vermogen.  Maar daardoor vermindert ook de snelheid van de koeler-ventilator.  Ik gebruikte hem soms tot 55 à 60 % vermogen en dan koelde de ventilator nog voldoende.  Sommigen verbinden de ventilator direct met een stopcontact en niet via de smartstill; dan blijft de ventilator op volle kracht draaien los van het smartstill-vermogen dat je instelt.  (Heb je wel een ander soort verbindingsstekker nodig)

Een regelaar is toch wel nodig denk ik als je kruiden mee in de pot gaat stoken.  Pas op, sommige onregelbare airstills hebben ook een groter vermogen en dan is het zeker nodig. 

 

 

Forum Lid
op 4 april 2018

Ik heb al een vermogensregelaar voor de T500 (om met de helm te stoken).
Dan zou ik dus met een gewone smartstill i.c.m. die vermogensregelaar toe kunnen?

Hoe makkelijk is het om de ventilator op een eigen stekker te zetten?

 

Forum Lid
op 4 april 2018

Heel makkelijk, Mick. Is ook gewoon 230V.
Heeft het zin? : Nee, totaal niet, je helpt de CE goedkeuring om zeep, hij draait hard nonstop (onnodig veel geluid). Mijn advies: niet doen. 

 

Forum Lid
op 4 april 2018
Pas op, sommige onregelbare airstills hebben ook een groter vermogen en dan is het zeker nodig. Van Suzevoke

AIR-still (standaard onregelbaar), 750 watt continu vol vermogen, speciaal voor zuiver water distilleren. Niet voor alcohol maken ontworpen.
Een smartstill II (geschikt voor fijnstook) heeft een vermogen van max.350watt.

 

Forum Lid
op 4 april 2018

Ik sluit mij daar bij aan.  Koelt nog voldoende, zelfs op lagere toeren.  

 

Forum Lid
op 4 april 2018

Heel makkelijk, Mick. Is ook gewoon 230V.

Mijn advies: niet doen.
Van Nimrax

Dat zegt nog niks over of je de draden ook kunt bereiken, doorknippen en of er ruimte is voor een andere verbinding.

Advies en aanvulling van Suzevoke: heel duidelijk!

Conclusie: vermogensregelaar die ik heb voor de T500 in combinatie met een gewone, goedkope SmartStill zonder regeling is net zo goed als een met regeling, zonder mods te gebruiken.

Ik weet nu wat te doen, dank jullie!

 

Forum Lid
op 4 april 2018

Graag gedaan man. Stook ze en Cheers alvast!

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 7 april 2018

Vandaag een niet regelbare smartstill ontvangen. Gevonden op marktplaats, nog helemaal nieuw, heeft een hele tijd ongebruikt in de kast gestaan en werd nu opgeruimd. Blij mee!

 

Forum Lid
op 9 april 2018

Hey Mick succes ermee 😉 hier hetzelfde heb ook eentje staan is al 2 x gebruikt en staat terug mooi in de doos 🙁 zonde heb er dan nog 2 containers bij gekocht.

 

Forum Lid
op 9 april 2018

Hadden we eerer moeten weten, hadden we wat kunnen regelen…

Wat is het minimum dat er over moet blijven na een run?

Kun je een 0,75 l van 40% herdistilleren of is dat krap?

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 23 april 2018

Gisteren de smartstill voor het eerst gebruikt.

400 ml alc van 93%, daar 350 g hazelnoten (10 min in de oven op op 180 °C en dan gehakt) 2 weken in laten trekken.

Verdunt tot 30% en in de smartstill gestookt. Is een mooi borreltje uit gekomen dat met een maandje staan vast nog wat beter wordt.

Het is een wat vettig borreltje, is het aan te raden de still nog even na te stoken met water en/of azijn?

 

 

Forum Lid
op 23 april 2018

Hoi Mick, wat ik me kan bedenken is dat oliën van de hazelnoten je distillaat verrijkt hebben. Wellicht kun je het verouderingsproces versnellen. 
En een korte na-stook met azijn/water kan nooit kwaad.
Rum (melasse stook) krijg je nooit meer uit je ronde koelbuis-systeem, ik had daar een aparte still voor…

 

Forum Lid
op 23 april 2018

Dan ga ik voor de nastook.

De oliën maken het inderdaad lekker. Verouderingsproces versnellen: Is denk ik niet nodig. Dit is een borreltje voor de herfst en de winter.

Forum Lid
op 23 april 2018

Lekker man, goed bezig! Cheers alvast 😉

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
6 op 10 mei 2018

Maken jullie cuts in de hearts met de smartstill, of scheiden jullie alleen de voorloop en naloop van de hearts? 

 

Forum Lid
op 10 mei 2018

Hoi Willempy, persoonlijk gooi ik bij suiker-turbo vergisting geen voorloop weg en check ik met de refractometer tot er nog 10% ABV uitkomt. Bij 10 of minder stop ik de stook en heb ik een neutraal distillaat van tussen de 35 en 40%, direct bruikbaar.

 

Forum Lid
op 10 mei 2018

En wat doe je bij een graanstook? Ik proef enig verschil in de verschillende cuts, maar de opbrengst is nou niet dat je zegt ik kan een paar honderd ML missen…..

 

 

Forum Lid
op 10 mei 2018

zoals nimrax het schrijft doe ik het ook maar stook wel 2 maal 

 

 

Forum Lid
op 11 mei 2018
En wat doe je bij een graanstook?Van Willempy

Nog nooit gedaan. Met ruiken en proeven kom je al een eind,Wim.
Er zit niet veel tannine in graan die voor hoofdpijn kan zorgen, het wordt wel sterk aanbevolen op andere fora om een (minimale) voorloop weg te gooien.

Brouwmaat
op 11 mei 2018

Tannine (polyfenolen), die voornamelijk in de kafjes van het graan zit, heeft een bittere smaak maar heeft ook een conserverende werking. Bij bier is dit een prettige bijkomstigheid (ook hop bevat tannine). Echter een te veel moet je zien te voorkomen. Tijdens het spargen (uitspoelen) van je (whisky)masch of bierwort moet je er voor zorgen dat de pH niet boven de 6 komt. Vooraf je spargewater aanzuren kan een goede optie zijn.

Forum Lid
op 11 mei 2018

Inderdaad Willempy met graanstook moet je niet teveel weggooien want er zit maar 6% alcohol in, tenminste zonder toegevoegde suiker. Ik stook met de reflux en gooi voor de vorm 50 ml weg ( weet niet of het echt nodig is) en dan laat ik de reflux hem helemaal leegtrekken tot de wash 100 graden is. Dan heb ik 95% eruit wat erin zit. Maar wat je dan in handen hebt is puur goud. 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 11 mei 2018

Wat is graan? (Koren)

Hieronder staan diverse soorten graan.

Wat geeft “graan” aan liters pure alcohol per 100 kilogram. (gegevens F B Wright 1907)

Tarwe 26.5 L/100Kg

Rogge 23.3 L/100Kg

Gerst 20.8 L/100Kg

Haver 18.1 L/100Kg

Boekweit 20.8 L/100Kg

Mais 20.8 L/100Kg

Rijst 29.1 L/100Kg

Spelt ?

Gerst geeft 55% zetmeel tegen paardenkastanje 40% zetmeel.

 

Forum Lid
op 11 mei 2018

Toptips! Ik was gerst aan het stoken en heb ongeveer een litertje uit 5Kg gehaald, precies wat wiliam in zijn tabelletje heeft staan. Een reflux heb ik (nog) niet, dus die tip slaan we op! Bedankt allemaal! 

 

Forum Lid
op 11 mei 2018

@William,

Dat is inderdaad een mooi lijstje en ik gebruik ook gerst en denk dat het klopt. Zit even uit mijn hoofd te rekenen ( en uit mijn geheugen te putten) en ik kom op 24 liter/90% dus zit aardig in de buurt. In ieder geval geen grote verschillen. 

 

Maar dan trek ik de wash met de reflux ook maximaal leeg. Dus wash tot 100 graden laten komen. Overigens proef ik nauwelijks verschil tussen het begin en het eind van de reflux. Eigenlijk vind ik reflux veel beter als met een alambiek maar dat is vloeken in de (stook) kerk geloof ik. Hahaha…. 

 

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
17 op 17 januari 2019

Hallo allemaal,

Ik heb ook een vraagje. De Smart Still lijkt me een leuke kennismaking met de hobby..tot zover ok toch? Maar nu raak ik even de weg kwijt…er zijn er namelijk best veel..en welke te kiezen is lastig. Zuivere neutrale alcohol maken is niet mijn eerste prioriteit. Dan kan ik beter de T500 kopen. Maar leuk als het ook met een SmartStill kan. En dan in meerdere runs. Maar iets van smaak meenemen vind ik ook wel iets hebben en gaat mijn voorkeur naar uit. Ik zie verschillende uitvoeringen.. Heb al veel gelezen van @nimrax maar ben er toch nog niet helemaal uit…

  • Smartstill Mark 1 aan/uit?
  • Smartstill Mark 2 temperatuurregeling
  • Smartstill Mark 3 temperatuurregeling met extra koelelement in koeler
  • Air Stil
  • Aqua Still? Met temperatuurregeling en thermometer?

Welke kiezen???

Ben benieuwd naar jullie meningen! Thanks! JJ

Forum Lid
op 17 januari 2019

jay jay hallo

ik ben ook begonnen met een aliexpress smartstill 2 stuks dan een echte overgenomen van nimrax dan een alambik en uit eindelijk een t 500 gekocht met alles erop en er aan als ik van het begin had geweten dan had ik direkt de T500 gekocht maar was niet zo de alambik heb ik weer verkocht maar nu heb ik nog de 3 smartsill staan (die ik bijna niet gebruik) en de T500 dus haar er uit wat je zelf wil maar doe het niet zoals ik ! koop direkt het goede

gr erik

Forum Lid
op 17 januari 2019

jayjay kijk eens rond op dit forum er zijn zoeven weer een T500 aangeboden en een airstill maar er staan dikwijls ook eigenbouwers op met ketels voor een prikje  ! mss eens uitzoeken wat je zelf eigenlijk wil stoken

gr erik

Forum Lid
op 17 januari 2019

Hallo Erik,

Bedankt voor je antwoord. Ik heb al veel gelezen over de T500. Superding om neutrale alcohol mee te maken. Maar ik wil ook drank maken met smaak. Dan kom je op de T500 Reflux, Copperdome, condenser…dat loopt nogal in de centen. Ik wil maar kleine hoeveelheden maken. Gaat me meer om het experimenteren dan om de hoeveelheid drank.. Groetjes. JJ

Forum Lid
op 17 januari 2019

Hoi JayJay.  Ik ben ook begonnen met een smartstill 2. Een goede keuze om de eerste kneepjes van het vak te leren.  En je kunt hem later als je overschakelt naar iets groter blijven gebruiken om jenever, gin, absint, … en dergelijke te maken.  Daar is hij meestal beter geschikt voor dan uw grote ketel.

Een temperatuur regelaar zit er op een smartstill niet op.  Daar ben je niets mee in de stookwereld.  Het is een vermogensregelaar.  Waarmee je regelt of je snel of traag stookt.  

 

Forum Lid
op 17 januari 2019

jayjay

om te beginnen stoken is de smartstill ok ik ben ook zo begonnen en als je een 1 koopt koop er een vermogensregelaar bij ! bij de 2 zit die erbij daar kan je echt je stooksel laten druppelen maar je moet zelf voor u uitmaken wat je wil en wil stoken maar hulp krijg je hier op dit forum wel

gr erik

Forum Lid
op 17 januari 2019

Ik ben begonnen met een Smartstill 3 (uit Nederland), perfect apparaatje om het alcohol stoken te leren kennen. Nu een eigen gemaakte ketel waarmee ik 90% alcohol haal. De Smartstill gebruik ik nog steeds om likeurtjes te maken, de alcohol die met de diverse kruiden heeft staan trekken. Sommige likeuren of bijvoorbeeld Gin kan het zijn om de kruiden mee te stoken en dit kan heel erg goed in een Smartstill, ook als er eventueel iets is aanbrand d.m.v. de kruiden is dit makkelijk schoon te maken. Het is handig om de kruiden in een kookzakje te doen om dit te voorkomen. Meestal is een recept voor likeuren onder de 4 liter, wanneer je gelijk 20 liter wilt maken dan zal de T500 beter van pas komen.

Forum Lid
op 17 januari 2019

Ook hier een smartstill met externe vermogensregelaar (gebouwd met dank aan dit forum). Ik maak whiskey, schone alcohol en rum zit eraan te komen (met dank aan Pino). Ik heb een T500 overwogen, maar vind het klooien met de smartstill eigenlijk wel leuk. 

Forum Lid
op 18 januari 2019

Ik gebruik ook een smartsill met externe vermogensregelaar, dezelfde als ik gebruik voor T500.
De smartstill heeft een laag vermogen, de regelaar die ik heb voor m’n koelwater pomp zou ok gebruikt kunnen worden (een dimmer uit de bouwmarkt).

Forum Lid
op 19 januari 2019

Een dimmer uit de bouwmarkt werkt inderdaad prima. Voor de regelbare variant betaal je zo’n 40 euro meer terwijl een dimmer maar een tientje kost. Wat betreft het dimmen van de koeling zijn de meningen verdeeld. Persoonlijk vind ik ‘m te langzaam draaien bij een heel laag vermogen (1 druppel per 3 seconden om een hoog % te krijgen). Wat Nimrax zegt over CE goedkeuring snap ik niet. Je hoeft helemaal niet aan het apparaat te sleutelen, je doet de stekker van de koeling gewoon niet in het apparaat maar sluit die rechtstreeks aan op het lichtnet met zo’n Amerikaanse stekker die ook vaak wordt gebruikt voor computervoedingen.

 

Leuk om te lezen dat er meer mensen zijn die niet per se een T500 hoeven te hebben. Persoonlijk ben ik een matige drinker en vind het geklooi best leuk en vind het geen enkel probleem om pas na 3 x stoken op 90+ % uit te komen. Het voordeel van de Smartstill vind ik dat de smaken goed meekomen. Je kan er echt een prima whiskey of gin mee maken. Voor zuivere alcohol is dat weer een nadeel maar dat is op te lossen door te filteren door carbon. Dat kost weer meer tijd en moeite, maar ik zie het als een hobby waar ik van geniet. Sterker nog, de lol zou er bij mij met een T500 snel vanaf zijn. Leuk als je voor snel en veel gaat, maar niet mijn ding.

Forum Lid
op 19 januari 2019

Een dimmer uit de bouwmarkt werkt inderdaad prima. Voor de regelbare variant betaal je zo’n 40 euro meer terwijl een dimmer maar een tientje kost. Wat betreft het dimmen van de koeling zijn de meningen verdeeld. Persoonlijk vind ik ‘m te langzaam draaien bij een heel laag vermogen (1 druppel per 3 seconden om een hoog % te krijgen). Wat Nimrax zegt over CE goedkeuring snap ik niet. Je hoeft helemaal niet aan het apparaat te sleutelen, je doet de stekker van de koeling gewoon niet in het apparaat maar sluit die rechtstreeks aan op het lichtnet met zo’n Amerikaanse stekker die ook vaak wordt gebruikt voor computervoedingen.

 

Sterker nog, de lol zou er bij mij met een T500 snel vanaf zijn. Leuk als je voor snel en veel gaat, maar niet mijn ding.

Van Steenbok

Sterker nog, ik weet zeker dat er met de t500 een wereld van ongekende mogelijkheden voor je opengaat. En je hoeft niet met 25 liter te stoken. Ik stook ook wel eens met een liter of 10. Gewoon oppassen voor droogkoken. Maar snel is een feit. Ik ga zo even 10 liter stookwijn stoken omdat ik benieuwd ben naar de smaak en toch een paar uurtjes tijd heb. Opwarmen, uurtje stoken en je hebt weer een liter. Zelfs 2 bij turbo. 

Forum Lid
op 19 januari 2019

zo is dat lummel sinds ik de T500 staan mijn smartstills werkloos niet dat ik ze weg doe ofzo maar ja ik heb nog veel staan en dan is de T500 beter

Forum Lid
op 19 januari 2019

Is het echt zo moeilijk te accepteren dat iemand er anders over denkt? Ik zoek geen ongekende mogelijkheden. Twee runs van 25 liter stookwijn per jaar is voor mij ruim voldoende. Dan is het echt onzin om een T500 te kopen. Zeker als je ook iets met smaak wil fabriceren.

Forum Lid
op 19 januari 2019

steenbok ik kan dat goed accepteren dat iemand met een smart still stookt ik ben zo ook begonnen maar dit jaar had ik zoveel fruit ik had op een gegeven moment 1700l staan en toen maar de beslissing genomen om een T500 te kopen ! met de reflux stook ik niet veel maar met de koperhelm en condencer heel veel !volgend jaar zal ik veel minder fruit hebben omdat alles kort wordt gesnoeit

 de meeste reakties zijn alleen maar info en daar moet jij het beste uithalen

gr erik

Forum Lid
op 19 januari 2019

Is het echt zo moeilijk te accepteren dat iemand er anders over denkt? Ik zoek geen ongekende mogelijkheden. Twee runs van 25 liter stookwijn per jaar is voor mij ruim voldoende. Dan is het echt onzin om een T500 te kopen. Zeker als je ook iets met smaak wil fabriceren.

Van Steenbok

Dus zonder kennis van de t500 weet jij nu al dat jij meer smaak produceert met jouw smartstill dan met een  t500. Ok, ik keb helaas geen smartstill dus wie ben ik om dat te betwisten. 

Forum Lid
op 19 januari 2019

lummel

ik heb er 3

en voor mijn fruit gebruik ik de T500 met koperhelm

volgende week ga ik een rooster uitproberen  om het aanbranden tegen te gaan en ja met de hoeveelheid fruit dat ik staan heb is de T500 de beste oplossing natuurlijk als je maar een paar maal wil stoken is de smart still wel een leuk ding om goedkoop en weinig te stoken

Forum Lid
op 20 januari 2019

Allemaal bedankt voor de tips. Zojuist een Aqua Still gekocht (Air still / Smart still met temperatuursturing) Een vergistingsemmer met aftapkraan, SG meter, alcoholmeter, wat gisten, eikenhouten snippers en nog wat spul om mee te gaan spelen.

 

Forum Lid
op 20 januari 2019

JayJay, Graag gedaan en eerdaags lekker knutselen ermee. Cheers alvast man! 😉

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
11 op 20 januari 2019


Als je air/smartstill even niets te doen heeft kun je er een pak suiker 1kg , zakje droge bakkersgist bij +- 25 graden water tot 4 liter aanvullen, roeren, gist erbij en dan de luchtkoelings kop erop plaatsen. Na 1,5 week kun je het stoken.
Robbert, wat beveel je aan als toevoeging in deze setting?

Forum Lid
op 20 januari 2019

2gram citroenzuur , 1,5 – 2 gr Gist voedings zout erbij e.v.t. lepel gekookte erwten of wat havermout

Forum Lid
op 20 januari 2019

Thanks man!

Forum Lid
op 20 januari 2019
2gram citroenzuur , 1,5 – 2 gr Gist voedings zout erbij e.v.t. lepel gekookte erwten of wat havermoutVan Robbert

Domme vraag maar kan op dit forum. Wat is voedingszout en zijn erwten of havermout een alternatief of is het en en. En waar kan je voedingszout kopen? Waar  en wat kost dat dan bijv. 

Forum Lid
op 20 januari 2019

Goede tip. Was al benieuwd hoe ik een kleinere hoeveelheid stookwijn kon maken. Uiteraard kun je alles terugrekenen, maar dit is handiger!

Forum Lid
op 20 januari 2019
En waar kan je voedingszout kopen? Van Lummel

In onze eigen  online snoepwinkel:
https://www.stookwinkel.nl/product/gist-voedings-zout/

Voor 25 liter stookwijn. Dus voor 4 liter 1/6e deel van het zakje van 2 euro.

Forum Lid
op 20 januari 2019

Gistvoedings zout is diammoniumfosfaat .
Verkrijgbaar bij stookwinkel maar ook bij AH kleine zakjes van volgens mij DrOetker .
Erwten , bonen , havermout , rijst , een puur fruitsap ( geperste sinaasappel ) zijn allemaal bruikbaar i.p.v. gistvoedings zout .
( er zijn ook mensen die tomatenpuree gebruiken maar zou ik niet adviseren eerder afraden ) Zelf gebruik ik beperkt gistvoedingszout met wat erwten of havermout .

Forum Lid
op 21 januari 2019

Waarom tomatenpuree afraden? Is toch een ingredient van het Birdwatcher recept. Werkt prima bij mij..

Forum Lid
op 21 januari 2019

Allereerst het Birdwatchers recept is een buitenlands recept met gisten en producten uit die regio . ook het water wat word gebruikt is van andere kwaliteit dan ons water . Dus je kan sowieso alleen 100% er op varen als je die producten uit dat land gebruikt .
Tomaten puree is erg zuur en er zitten diverse extra kleur en smaak stoffen in .
Wanneer gist alcohol en co2 produceert zijn er ook nog andere stoffen aanwezig zoals o.a. zwavelzuur , azijnzuur diverse vetzuren en zouten .
O.a. zwavelzuur werkt als een Katalysator die meewerkt om zuren te binden .
Ethyl Acetaat en methyl acetaat ontstaan . door binden van de alcohol aan zuren .
Acetaten omdat ze gebonden alcoholen zijn komen dus vrij makkelijk mee in het distillatie en zijn moeilijk te scheiden .
met gevolg bijsmaak , geur en andere mogelijk bindingen en oxidaties in jou drank .
Dus ondanks dat tomaten voeden voorzien ze ook van extra zuren.
en daarnaast de vervuiling / verkleuring van gistton . wat lastig schoonmaakt.

Forum Lid
op 21 januari 2019

OK, ik ga eens een suikerwash opzetten met havermout of iets dergelijks. Eens kijken of dat minder bijsmaak geeft.

Forum Lid
op 30 januari 2019

Ik heb een 15L vaatje. Ik wil 13L suikerwash opzetten. Ik wil ongeveer 2,5kg suiker inverteren. Hoeveel havermout zou ik erbij moeten doen? En moet het meekoken?

Forum Lid
op 30 januari 2019

Je kunt de havermout meekoken met suiker of even apart koken zodat het wat zacht is dus niet pap.
Met 2,5 kilo zou ik een half a 2/3 koffie kopje havermout doen .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 22 januari 2019

JayJay dacht eens slim te wezen..en kocht zichzelf een Aqua STill. Leuke aanbieding, met glazen kan blabla. Vooral gekocht vanwege de instelbare werktemperatuur. Vandaag binnengekregen. Voor de eerste keer maar een water ingedaan. Temperatuur ingesteld op 80 graden…. wat denk je? Stopt dat kreng als ie op 80 is. Niet alleen met verwarmen, maar ook met koelen…Oftewel hij stopt dus. Pas als ik hem op 100 graden zet, blijft hij continue lopen..

Dat gaat denk ik een probleem worden?. ..aangezien ik water wel uit de kraan kan halen en graag wat wil stoken..

Forum Lid
op 22 januari 2019

moet toch lukken dacht ik

ik heb zo 2 alibaba ketels staan en  met een vermogensregelaar lukt dat ook ok het is geen T500  maar dit ziet er mooi uit en moet volgens mij lukken eerst goed opwarmen en dan terug zetten tot die druppelt

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
22 op 22 januari 2019

Waar ik mij zorgen om maak…is dat ie dus uit slaat als ie een temperatuur onder de 100 graden heeft bereikt. En dus ook de koeler stopt.. Zet ik em op 100 graden… dan druppelt ie als een malle…ben bang dat deze te hard gaat. Maar goed. Heb alleen nog getest met water..wacht nog op mijn vergistingsvat.

Forum Lid
op 22 januari 2019

jayjay

 met water is dat bij mij ook anders probeer het eens met stookwijn en bekijk het dan eens verder en je zal hier op het stookforum wel genoeg hulp krijgen

gr erik

Forum Lid
op 22 januari 2019

Mijn advies:
Op 100 zetten(max) en dan stoken met een vermogens regelaar die je tussen je airstill en de steker (het 230V kabeltje) kan monteren.
Dan heb je een smartstill mark II.
Aanbevolen ver.regelaar: Kemo (let op er zijn meerdere uitvoeringen).
Leverancier www.conrad.nl

Forum Lid
op 24 januari 2019

Ok, ik lees dat ie tot 400 watt gaat en mijn AquaStill vraagt 750 watt. Weet dus niet of dat goed zal gaan.

Omdat mijn vergistingsemmer en andere spulletjes nog steeds niet binnen zijn, vandaag voor de grap 3 liter goedkope wijn er in gedaan. Ding op 95 graden gezet. Binnen een half uur begon ie al te druppelen. De eerste 100 ml door de gootsteen gedaan. Toen ik zo een 600 ml had ben ik gestopt. Die had ik echt binnen 25 /35 minuten. Vreemd snel..

Nu heb ik geen alcoholmeter maar toch even snel paar druppels geproefd. Als ik mag gokken dan zal het tussen de 55/60% zijn. Erg sterk. Komt veel smaak mee en had wat weg van Grappa… nu even in een fles gegoten en wachten tot de meet spullen er zijn…

Forum Lid
op 24 januari 2019

JayJay, klopt. Ik heb ook eens een run gedaan met een 750w.Airstill.
In winkelwijn zit niet zoveel alc. als stookwijn dus die airstill KNALT het er door in no time. Nu heb je een mooie rode rvs ketel aan de binnenkant…
En je hebt voor een aitstill een vermogensregelaar van bijvoorbeeld monoblock nodig.
Dan nog is fijnstook met de 750w.Airstill een ramp. Het gaat meteen veel te snel.
Hierom is een ketel met max 300-350W element veel geschikter.
Hoe langzamer je druppels distillaat uit de machine komen, hoe hoger de kwaliteit kwa smaak en reuk van je distillaat.
Voor kruidentoepassingen/hasj olie maken en dergelijke maakt de smaak niet uit, daarvoor kan je wel met dit ding een quick fix stookie doen.

Forum Lid
op 24 januari 2019

Balen.. dus toch eigenlijk een verkeerd ding gekocht…

Forum Lid
op 24 januari 2019

Wellicht niet. Niet dat ik uit ervaring spreek (+ nieuw op dit forum) maar ik heb deze bijbesteld op Ali express: 

€ 16,36 | EU Plug AC 220V 4000W SCR Electronic Voltage Regulator Temperature Motor FAN Speed Controller Dimmer Electric tool Adjustable

 

Ik had daar nml ook een water distilleerder gekocht van 750watt, voor 88,-

Ik hoop met die regelaar er iets van te kunnen maken.

Daarnaast, alle siliconen rubbers goed gewassen, dat scheelde al in de smaak van het water dat er uit kwam, maar kak zeg, het smaakt nog steeds vreselijk. Ik heb het vermoeden dat dat ligt aan het laatste metalen tuitje waar de koolstof in zou moeten. Ik denk er dan ook aan om dat uiteinde van de koel kop te verlengen met een stukje koperbuis en daarmee die ”rvs” tuit geheel achterwege te laten.

Zodra de regelaar binnen is, wil ik eea wel eens uit gaan proberen. Is wellicht een testje met een goedkoop pak witte wijn een idee?

 

Forum Lid
op 24 januari 2019

Hi Boeser,

Ik was ook al een beetje aan google’n naar een geschikte vermogensregelaar. Nu neem ik de 400 Watt van Ali met een korreltje zout, maar 750 Watt zal ie wel trekken. Ben benieuwd wat jouw ervaringen gaan zijn! Ik heb overigens nog geen tijd gehad naar dat tuitje te kijken. Ook een goede tip. Thanks!

Forum Lid
op 24 januari 2019

Eerlijk is eerlijk, ik heb (g)een idee waar ik aan begin en waar het zal eindigen haha ik ben in ieder geval zeer geïnteresseerd en hoop hier nog een boel te leren.

Forum Lid
op 24 januari 2019

Hier ook een newbee hoor. Moet ook alles nog leren. Lees al wel geruime tijd alles wat los en vast zit op dit forum. Zie ik nu goed dat die vermogensregelaar een EU stekker heeft maar US output?

Klik

Brouwmaat
op 24 januari 2019

In de output passen alle soorten stekkers.

Forum Lid
op 24 januari 2019

Maar dan is de Aquastill niet meer geaard? ( Ben A-Technisch)

Brouwmaat
op 24 januari 2019

Klopt, dit is zonder randaarde. Ik ben ook niet zo technisch hoor 😉

De vermogensregelaar is wel geaard, weet niet of dat voldoende is.

Forum Lid
op 25 januari 2019

Aarding is niet meer dan dat de geel/groene draad (randaarde) aangesloten/verbonden wordt in de RVS ketel, of de grootste metalen delen ervan, van de machine. Het is bedoeld om je een stroomschok te besparen bij problemen. De aardlek in je meterkast meet steeds hoeveel stroom de meterkast verlaat. Bij aanraking ziet het meteen dat er minder stroom binnenkomt dan dat er uit gaat en schakelt de aardlek uit. Nog voor je de klap kan voelen.

In Jip en Janneke taal uitgelegd…
Ga ik dood als er geen randaarde is? Of iets mogelijk mis mee is? Nee hoor!
Ookal “heurt het misschien wel niet”;
Alcohol is veel gevaarlijker.

Cheers!;-)

Forum Lid
op 25 januari 2019

Ik heb heel makkelijk de stekker aangepast zodat ik wel de aarde kan gebruiken. Daar ben ik persoonlijk toch een voorstander van.

Dit had ik ook in het apparaat zelf kunnen doen maar de soldeerbout is KaPuT dan had ik de AU stekker achterwege kunnen laten. 

Brouwmaat
op 25 januari 2019

Slim Serge 🙂

Forum Lid
op 25 januari 2019

Leuk. Meer mensen dus met deze materiaal combinatie 🙂

Forum Lid
op 25 januari 2019

Hallo Stookvriendjes,

Vandaag de AliEX velmogenslegelaal ;-)besteld. Daarnaast eindelijk mijn vergistingsemmer en meetspulletjes binnen gekregen. Dus nu staat er een hele emmer lekker te borrelen. Ik had natuurlijk ook verkeerd Still Spirits gist besteld en dan lees je achteraf dat ie niet geschikt is voor de AirSTill. Maar so be it. Water met alcohol is water met Alcohol denk ik dan maar. 

Vandaag kreeg ik opeens een brainwave. Ik dacht als ik de temperatuur nu eens wat laag instel..dan gaat ie aan tot de gestelde temperatuur….OP temperatuur gaat ie uit, en een paar graden ONDER de temperatuur gaat ie weer bijstoken.Toen dacht ik, als ik de kop nu eens met een PC stekker rechtstreeks aan het lichtnet hang, dan blijft deze in ieder geval draaien als de verwarming even pauze neemt. Hierdoor heb ik iets rustiger kunnen stoken. Weer de 3 liter (nieuwe) goedkope wijn genomen, nu dus langzamer kunnen stoken en netto 500ml 45 AVB overgehouden wat al stuk beter van geur en smaak was dan de voorgaande run. Dus als ik straks mijn velmogenslegelaal heb, kan ik wellicht nog soort van fijnstook doen. Ik krijg weer een beetje moed en nee niet door de drank..;-)

Forum Lid
op 26 januari 2019

JayJay, interessant experiment, blijf vooral je ervaringen posten!
En als je je stookwijn van StillSpirits goed laat klaren is ie gerust wel weg te stoken met je Airstill hoor.

Forum Lid
op 26 januari 2019

Nimrax,

Zal ik zeker doen. Zo had ik deze ochtend al weer een bijzondere ervaring als Newbee.. Gisteren emmer met stookwijn aangemaakt..suiker..gist..koolstof.. In één van mijn kantoren gezet.. temperatuur daar ingesteld op 20 graden…. kom ik deze ochtend op de zaak…opende in de deur van kantoor…viel ik bijna om van de alcohollucht ;-). Waterslot was als een gek aan het brullen. Dus de temperatuur maar even wat lager gezet. En voortaan een ander plekje zoeken voor de emmer! Ruikt toch wat sterk zeg. En ik ervaar nu ook…één emmer is geen emmer. Zal er een paar bij kopen.

Leerpunten tot nu toe:

  • Gistemmer niet op je werkplek zetten..
  • Tijdens het stoken met je alcohol dobber werken, dat werkt niet. Beter refractometer bestellen of een Parrot maken. Hierdoor sneller te bepalen wanneer te stoppen met stoken.
  • één emmer is geen emmer zeker als je geen haast hebt en gist lekker de tijd wilt geven..
  • Aqua Still is een geinig ding, maar uit de doos niet direct het meest ideale apparaat.
  • Aqua Still is niet voor de liefhebber van grote hoeveelheden. Maar wel leuk voor de “klungelaar” die het meer voor de grap doet en niet te veel wenst uit te geven.
  • Smaak komt wel bijzonder goed mee. Of dat een voordeel of een nadeel is kan ik je later pas vertellen.
  • Wijn stoken is economisch gezien niet slim. Maar het kan. Ketel niet rood of aangebrand. Omspoelen en schoon.

Tot zo ver!

Forum Lid
op 26 januari 2019

Het stankprobleem los je nog beter op door een tuinslang of een transparant slangetje (aquarium benodigdheden), in je waterslotje te steken als je het dopje eraf haalt. Hang het uiteinde van je slang uit het raam naar buiten door een kleine kier en klaar ben je al. Co2 zakt naar de boden en verwaaid meteen.
Kan de kachel gewoon weer op 20+ 😉

Forum Lid
op 26 januari 2019

Hahaha…hmmm raam op een kier in mijn toko met schietsportspullen is vragen om problemen denk ik…. 😉

Forum Lid
op 26 januari 2019

Dan ga je lekker genieten van de zure lucht en vraag je je brandverzekering om korting. En plaats waarschuwing stickers:

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
13 op 26 januari 2019

Hahahaha geweldig 🙂

Forum Lid
op 1 februari 2019

Vanavond was mijn eerste experiment. Metaal smaak kwam idd van de uitstroom tuit waar het koolstoffilter in kon. Vervangen door 12mm koper pijpje. Extra pc kabel voor de kop, vermogensregelaar ertussen (75v). Stel koperen zadels van de bouwmarkt erin, twee liter liebfraumilch: rocket fuel. Nog net weg te hakken. Doet denken aan Palinka en Soju. Geinig.

Nu zou ik een volgende keer wel een kleinschalig simpel receptje willen proberen. Las het idee van het pak suiker en bakkersgist erin en dan week laten staan. Fantastisch. Zijn er meer kleine eenvoudige recepten die iets lekkers opleveren zonder meteen 20 liter mash te hoeven maken?

Forum Lid
op 1 februari 2019
Zijn er meer kleine eenvoudige recepten die iets lekkers opleveren zonder meteen 20 liter mash te hoeven maken?Van Boeser82

JAzekers en ik ben er zelfs volop mee bezig(video). Kleine projecten die goedkoop zijn en iedereen succesvol kan maken, spreekt mensen aan.  Wordt vervolgd 😉

Forum Lid
op 2 februari 2019

Of delen door…. 🙂

Forum Lid
op 2 februari 2019

@Boeser en de rest..

Goed kom te horen dat de vermogensregelaar werkt. Ik verwacht die van mij maandag of dinsdag te ontvangen. Kreeg gisteren een mail van AliE dattie op Schiphol was aangekomen. Tegen die tijd is ook mijn 25 liter suikerwater wel klaar met gisten. Kan ik eindelijk aan de slag 🙂 .Ik had inderdaad ook al een run gedaan met wijn en een stekker op de koeler.

Denk dat ik jouw voorbeeld ga volgen en de tuit ga vervangen door koper. Ik vraag me alleen af wat de koperen zadels voor je doen in de ketel. Volgens mij is dat meer voor in een helm/koeler/reflux?

 

Thanks!

Forum Lid
op 6 februari 2019

Vandaag mijn Ali EX “velmogenslegelaal” binnen gekregen. Of eigenlijk…twee vermogenslegelaals. Chinees kan niet zo goed tellen tot één. Nummel één? Doe maar Twee… of zo,. Dus ikke grote blij ;-). Maar nu wat anders...mijn TURBO gist staat nu 12 dagen te pruttelen…en ik heb iedere seconde nog bubbels in het waterslot. SG geeft iets van 900 nogwat aan. Toch nog maar even laten pruttelen?

Forum Lid
op 7 februari 2019

Hahaha die Chinesen ook he… Maar je hebt er toch wel voor 1 betaald,hoop ik?
En je turbogist, die zit in de “na gistings fase”. Er wordt nog alcohol en co2 gemaakt maar loopt op zijn einde. Je kan het gaan verstoken. Klaren hoeft niet per se, alleen heb je meer kans dat je kop van de ketel geduwd wordt tijdens het stoken. Dit is om overdruk te vermijden en kooksteentjes kunnen hierbij veel “klappen”opvangen.
Als je geen haast hebt, kan je het nog een paar dagen laten staan, echter heel veel extra aan alc. levert het niet meer op.

Forum Lid
op 7 februari 2019

Ik heb er maar één betaald ja :-), Bedankt voor de tips wederom! Maar ik heb toch nog een vraaggie..ik heb bij het aanmaken van de stookwijn ook zo een zakje actieve koolsmurrie toegevoegd. Misschien dan toch beter even klaren met Turbo Clear? Of zeg van …maakt allemaal niets uit? Bedankt.

Forum Lid
op 7 februari 2019

Graag gedaan en nee hoor, meeste actieve carbon ligt op de bodem en wat je meekrijgt met aftappen blijft in je ketel als stookresidu over en mag de gootsteen in na de stook.Cheers alvast man 😉

Forum Lid
op 7 februari 2019

Ok, dan kan ik morgen aan de kook en de ruwstook 🙂 . Ik denk gewoon alles op de 750 watt er doorheenjagen, en dan later met de vermogensregelaar drup-drup, fijnstook en cuts maken?

Forum Lid
op 7 februari 2019

Mijn advies, zodra je uitloop krijgt meteen terug regelen naar drup drup.. minimale voorloop weggooien(die heeft een hoog alc.%..) en daarna gewoon doorstoken tot je op 20% zit..(je geen alcohol meer proeft in je druppels) en dan ga je met je opbrengst lekker doen wat je in gedachte had, Zal totaal 35-40% ABV zijn.
Met je volgende stook ga je eventueel experimenteren met cuts en beslis of je daar iets mee kan. 😉

Forum Lid
op 7 februari 2019

Okido, ben vandaag met een Vinometer aan de slag geweest…maar das echt een onding. Nu refractometer besteld, kan ik hopelijk beter bepalen wanneer ik moet stoppen met stoken a 20%. Morgen dan maar voor het eerst aan de gang. Spannend #beginner.

Forum Lid
op 7 februari 2019

Goede move,refractometer! Weet je Jayjay, als je het doet dan ben je er al. Je hebt alleen een lastige ketel met te veel vermogen maar, dit gaat je lukken man. Heb vertrouwen en morgen kan je nippen en heb je resultaat van je moeite. Cheers alvast!

Forum Lid
op 7 februari 2019

Check mijn allereerste stook…
https://www.youtube.com/watch?v=RPXf_rMHnwo

 

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 7 februari 2019

Ja je hebt helemaal gelijk…en geduld is een schone zaak..maar ik merk aan mezelf dat je na een tijd meelezen hier zo snel mogelijk voor het eerst aan de gang wilt als je je spulletjes eenmaal in huis hebt.. Daarnaast ben ik toch wat onzeker en wil ik het niet meteen fout doen. Daarom is het super dat er een forum is zoals hier! Binnenkort lach ik mijzelf uit omdat het allemaal goed gekomen is en kan ik andere newbie’s helpen met mijn ervaringen 😉

 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 12 februari 2019

Even een update en wat vreemde gewaarwordingen om te delen.

Afgelopen week de Stll Spirit Turbo Classic 8 deels ongeklaard en deels natuurlijk geklaard door mijn Smart Still met Temperatuur en Vermogens regelaar gehaald met de koeler direct aangesloten op netspanning.

Tot nu toe:

  • Ik vang 1 liter op per 4 liter stookwijn. Ik gooi de eerste 75ml weg.
  • Zodra de Still begint met lopen, schroef ik het vermogen terug
  • ABV is op één liter niet te meten met dobber die tot 70% gaat
  • Pas na flink verdunnen kan ik meten
  • Een run duurt ongeveer 1.5 uur met druppeltempo
  • Ketel staat op 95 graden
  • Destillaat ruikt wat zuur maar smaakt wat zoek

Ben nu toch voornemens een tweede stook te doen met het maken van Cuts. 

Waar ik me over verbaas:

  • Snelheid
  • Hoge alcohol percentage

Cheers!

 

Forum Lid
op 12 februari 2019

Oeps vergeten. De ongeklaarde run had wat meer nare geurtjes en een wat zoetere smaak dan de laatste natuurlijk geklaarde run..

Forum Lid
op 12 februari 2019

JayJay, goed bezig man. In topic vervuiling/ smaakverbetering lees je tips hoe je de smaak kunt aanpassen/optimaliseren.
Als je distillaat zoet proeft is er suiker wat nog niet vergist is, meegekomen uit je stookwijn. Die moet dan nog even langer staan.
Ik vang doorgaans de eerste 10ml. voorloop op voor de ruitenwisservloeistof 😉
Nodig is dit niet, suikervergisting heeft geen methyl in de formule.
Gaat dan alleen om wegnemen ivm.smaak.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
9 op 16 februari 2019

Ik heb dezelfde aquastill jayjay. Heb hem aan de onderkant opengemaakt om te bekijken of je de beveiliging kan omzeilen zodat de still blijft lopen bij het behalen van bepaalde temperatuur. Ik denk dat er 1 draad omgeleid moet worden, namelijk die van de thermostaat (2 zwarte draden die naar zijkant van de still gaan om de temperatuur te meten. Wellicht 1 van de 2 zwarte draden doorknippen

Forum Lid
op 17 februari 2019

Stel dat het werkt, dan blijft hij doorgaan met verwarmen en zal de temperatuur dus oplopen. Dan bereik je hetzelfde effect als je ketel op max zetten..

Forum Lid
op 17 februari 2019

Dus vandaar dat je aan een vermogensregelaar vast zit.

Forum Lid
op 18 februari 2019

Weer even een update:

Vandaag tijd gehad om de tweede stook te doen. Ik vond het eerste destillaat toch wat onsmakelijk ruiken en wat zoetig smaken. Dus de hele mikmak terug naar 35% gedaan en vandaag zo langzaam mogelijk laten pruttelen. Dan merk je dat je ondanks de vermogensregelaar toch nog vrij snel gaat met 750 Watt. Het is niet anders.. Te veel vermogen terug en de complete set slaat uit. Doet ie dus niets meer. Dus kan niet verder terug dan half “gas”.

Vervolgens heb ik een soort van Cuts gemaakt:

  • 50 ml = gootsteen
  • 250 ml heads = voor latere headsrun
  • 500 ml hearts
  • 700 ml tails
  • Hearts en tails voor zover goed ruikend door elkaar gemixt
  • Resterende tails voor latere stook.
  • Teruggebracht naar 40%

Resultaat, nagenoeg geurloze en neutraal smakende Vodka.

Hoop gedoe, maar resultaat in ieder geval beter nu.

Ik twijfel tussen de Vodka Star en de SS Pure Turbo voor de volgende run. Ik lees verschillende meningen. Ik heb nu wel het idee….des te puurder het er in het begin in de Air STill gaat, des te beter het er uit komt…

Cheers!

 

Forum Lid
op 18 februari 2019

Het is nooit verkeerd om een voor en naloop ruim te houden maar voor een alcohol stook heb je nu veel ” afval ”

Forum Lid
op 18 februari 2019

Ja dat dacht ik zelf ook… had het gevoel dat ik wat meer over zou kunnen houden. Wat is jou advies? Minder heads weggooien en meer tails gebruiken?

Forum Lid
op 18 februari 2019

Ik zou bij dr spiritrun van 4 liter 20 ml foreshots weggooien. Daarna gewoon opvangen en doorgaan tot 65%. De rest weggooien. Bij mij zit er dan nog zo een 10 % alcohol in wat in de stille zit. Is het niet waard om te bewaren. Of je heads hearts rails scheid moet je Zelf bepalen. Kan je doen. Dan 200 milliliter heads. 600 heads, 200 milliliter tails. Dan ben je er wel zo ongeveer doorheen

Forum Lid
op 18 februari 2019

Ik zou als eerste adviseren de temperatuur onder controle te krijgen . De hoeveelheid voorloop en naloop is geen vast gegeven voor hoeveelheid dat hangt af van product wat je stookt .
Alles wat komt voor 78,3 graden op brug is afval , weggooien dus . wanneer het hart begint te lopen is er een moment dat smaak breek . van scherp naar zacht daar zit de eerste scheiding . wanneer de temperatuur goed onder controle is blijft het alcohol gehalte vrij lang hoog . zodra het percentage zakt ga je opletten en ruiken en proeven de naloop nadert . op gegeven moment daalt het heel snel dan is de alcohol in ketel zo goed als op . voor het ” instorten zal ook smaak weer breken daar begint de naloop.
Bij een normale goede overhaal is ongeveer 15 % – 20% van totaal aantal gewonnen alcohol voor en naloop dus de
niet bruikbare alcohol .

Forum Lid
op 18 februari 2019

Goede tip. Eigenlijk moet ik dus een parot gaan knutselen voor dat ding en daarnaast beter snuffelen en proeven. Maar een Smart Still heeft helaas geen meetbare brugtemperatuur, en ketel temperatuur snapt ie ook niet echt.. tis een veredelde waterkoker met luchtkoeler in mijn ogen..

Forum Lid
op 18 februari 2019

i.d.d. snuffelen , proeven en Parot .
Stoomsnelheid zijn dan de indicaties .
Dat is ook zo het ging om smartstill .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 18 februari 2019

Wat voor regelaar gebruik je? Toch wel 1 die tot 750 watt gaat?

Forum Lid
op 18 februari 2019

Tot 4000 (klik) 

Ik heb dezelfde als jij denk ik. Maar ik vermoed dat dat ding een minimale..-is het nu spanning of voltage?- nodig heeft om überhaupt te kunnen functioneren.. 

Forum Lid
op 18 februari 2019

Vermogen (P) is een natuurkundige grootheid voor de energie (arbeid) per tijdseenheid. 

http://www.4nix.nl/vermogen-p–u-x-i.html

 

Forum Lid
op 18 februari 2019

Ha Nimrax, nu gaat het licht echt bij me uit 😉 . Iets met (on) vermogen haha.. heb al 18 jaar het zelfde mobiele nummer omdat cijfers net Russisch voor me zijn. Laat staan natuurkunde… Maar toch bedankt voor je aanvulling! 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 18 februari 2019

Jayjay ik denk dat die te grof is. Ik ga er voor 1 die tot 750watt kan regelen aangezien de machine ook max 750 verbruikt. Dan is de draaiknop nauwkeuriger dan een draaiknop die tussen 4000w en 1w gaat.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
5 op 3 maart 2019

WITTE PASTA?

Hallo Allemaal, zoals jullie weten ben ik al een tijdje met de Air Still aan het hannesen. Dat houdt me van de straat zullen we maar zeggen. Vandaag iets geks.

Omdat ik bij mijn allereerste aankoop stookspulletjes lukraak de juiste en verkeerde dingen had gekocht, lag er nog een zakje Turbo 8 te wachten op vergisting. Omdat ik inmiddels weet dat dat niet het beste gist is, heb ik het met wat minder suiker en op een lagere temperatuur laten gisten en geklaard met een zakje a+b klaringsmiddel. So far so good. Mooie heldere stookwijn.

Dus ik vandaag de eerste 4 liter in de still gemikt voor een striprun. Ging goed, tot er op een gegeven moment wit behangplaksel uit de condenser kwam. Toen dacht ik, hmm misschien heeft ie een kookbubbel gehad.

Dus de ketel even uitgezet, af laten koelen, opnieuw aangezet, en na 100ml had ik weer heerlijk blanke heldere alcohol wat er uit kwam. Opgelucht. Toch maar eens kooksteentjes kopen.

Doorgestookt tot ik 1L had opgevangen met in totaal 49% ABV. Ik maak mijn ketel open en zie direct iets wat leek op witte pasta langs de bovenste binnenrand.  Nog niet eerder ervaren. Loste op in water..maar leek net soort van kit. Zou het residu zijn van het “overkoken” binnen in mijn ketel of heb ik een ander probleem? Kan ik de 1L herstoken of voor de zekerheid weggooien? Hellup!

Forum Lid
op 3 maart 2019

je heb Waarschijnlijk gewoon schuimvorming gehad.
Je kunt gewoon herstoken.

de alcohol die je gaat herstoken wel even controleren op percentage en eventueel verdunnen tot rond 40% .
Wanneer je een stookwijn hebt die zou kunnen gaan schuimen kun je paar druppels zonnebloem olie toevoegen .
Dan schuimt het niet meer . en kookt niet over .

Forum Lid
op 3 maart 2019

Heey JayJay, het is residu die langdurig verhit is geweest. Ondanks dat je suiker verspild hebt met klotegist is en blijft het een suikervergisting en sporen van meegekomen gist is totaal onschadelijk. Dus als de smaak je aanstaat kun je er een likeurtje mee maken. Ik zit hier niet om gist af te kraken maar mijn Turbo 8 eindigde ooit in “behang plaksel”, een soort alcohol napalm aanval voor ratjes en ongedierte  in het riool.
Je kan het sowieso opnieuw stoken hoor, alleen je wint er niet heel veel mee.
In elk geval cheers man! 😉

Forum Lid
op 3 maart 2019

Thanks Robbert en Nimrax,

 

Dan ben ik weer gerustgesteld 🙂

@robbert Het verdunnen had in inderdaad begrepen maar goede aanvulling! Zonnebloem olie ga ik de volgende stook toevoegen.

@Nimrax, Ik weet dat het klotegist is 😉 Heb gisteren mijn bestelling binnen gehad met SS Pure, Carbon, en klaringsmiddel. Dat schijnt beter te zijn. Maar ja, had nog zakje liggen, dus wilde het toch maar vergisten. Wel met 6KG suiker in plaats van 8 KG. Al i het maar om ervaring op te doen.

Bedankt mannen!

Forum Lid
op 4 maart 2019

Hallo Allemaal, begin onderhand een beetje de balen te krijgen. De GOED GEKLAARDE Turbo 8 bleef vandaag ook met zonnebloemolie schuimen. Uiteindelijk had ik genoeg opbrengst uit de spiritrun om terug te kunnen verdunnen naar 4 liter 30%. Daar een fijnstook van gedaan. Geen last van schuimen, mooi helder,etc. Bijna blij.

Zowel de Head, Hearts, als Tails roken naar mijn hond. En dan niet op zijn beste momenten..  Uiteindelijk 500 ml hearts en 600 ml tails opgevangen.

Water erbij om terug te verdunnen naar 40%. Sloeg het opeens blauwachtig/witachtig uit. Smaakte daarnaast naar iets wat je de meest doorgewinterde al dronken Rus niet wilde inschenken. Niet zo blij! Rest van de stookwijn door de gootsteen. Morgen de SS Pure met Carbon maar eens gaan vergisten.

Forum Lid
op 5 maart 2019
de SS Pure met Carbon maar eens gaan vergisten.Van JayJay

Gaat er een nieuwe wereld voor je open. Gist kan je project maken of slopen.
Succes JayJay!

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
11 1 dag geleden

Zo inmiddels de SS Pure met carbon in de wash gestookt. Ondanks alle hoop op een beter resultaat valt het toch weer wat tegen:

  • 14 dagen laten vergisten
  • geklaard met a/b zakje
  • mooie heldere stookwijn na het klaren
  • Stripping run / terug verdunnen tot 30%
  • Spiritrun: 50 ml foreshot / 250 heads /1 liter opgevangen voor consumptie (tot 60%ABV / rest van tails opgevangen bewaard)

De 1 liter per run ruikt nog steeds niet heel fris. Neutraal smaakt het ook niet. In ieder geval niet om puur te drinken. Had gehoopt op een soort Vodka. Wellicht wel geschikt voor in de cola, maar ik drink liever puur.

Toch een teleurstelling. Misschien toch maar T500? Of een Air Still met minder vermogen?

Er komt mij toch teveel smaak door. Dus de volgende keer maar geen suikerwash meer doen maar iets wat juist bedoelt is om een fatsoenlijke smaak mee te geven? Odin’s roggbrood Whiskey Bijvoorbeeld?

Forum Lid
1 dag geleden

Wat voor ketel heb je dan ? 60% stoken is erg laag .
Je zou ook een ander neutraal gist kunnen nemen .

Forum Lid
1 dag geleden

Deze:

Forum Lid
1 dag geleden

Ah ja . zijn leuke dingetjes om erbij te hebben . Zijn i.d.d. erg beperkt .
Je kunt een neutraal gist proberen en de stookwijn wat boosten bij overhalen . of de 2e overhaal boosten . Daarvoor kun je in zo een keteltje het beste wat geconcentreerde glycerine toevoegen aan het te overhalen vocht .

Forum Lid
1 dag geleden

robbert zou een dubbelle bodem voor zo iets ook een nut hebben als je bv citrusvruchten op de bodem legt en dan vodka erin en laten stoken voor de smaak of kruiden bv ? ik heb zo 3 van die werkloze dingen staan sinds ik de T500 heb 

 

Forum Lid
1 dag geleden

wanneer je een dubbele bodem hebt kun je i.d.d in zo een ketel likeurtjes maken zoals jij beschrijft .
Nog leuker zou zijn er twee geperforeerde platen en een buisje in zetten en er een percolator systeempje van maken . Zo kun je zeer volle smaken trekken en concentraten maken .

Forum Lid
22 uur geleden

robbert 

hier gaan we weer dokter eens zo iets uit en maak zo iets en breng het mee naar de bbq  en we zijn weer vertrokken naar iets nieuw 

ps ik betaal alle onkosten 

gr erik

Forum Lid
21 uur geleden

Ik zou dat zeker een leuke uitdaging vinden .
vroeger wel met alcohol percolator gewerkt .
zo een smartstill moet mogelijk in klein daarvoor geschikt te maken zijn.
Eigenlijk zou ik even zo een apparaatje even opzicht voor wat inmeten en proberen hier moeten hebben .
(wel wat met zo een apparaatje gespeeld maar niet een voorhanden .)

Forum Lid
11 uur geleden

Robbert 

ik heb er toch 3 staan die ik bijna niet meer gebruik dus ik schenk u er eentje het is wel een namaak van ali expres zonder vermogen regelaar

dus als jij via email even uw adres door mailt dan doe ik het pakket morgen bij dpd binnen en heb jij dat apparaat woensdag

gr erik

Forum Lid
7 uur geleden

Super Erik ! Ik stuur een mailtje ! ( ik stuur jou een plaatje terug voor dubbele bodem smartstill Kun je in ieder geval alvast wat testen daarmee .

Forum Lid
7 uur geleden

Je kunt dan ananas stukken in smartstill leggen . daarop zet je alcohol 35- 40 % . laat dit 2 dagen in de smartstill afgesloten staan en dan met 1 kruidnageltje en 1/8 vanille boon overhalen

Forum Lid
7 uur geleden

robbert top

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren