Snel, goedkoop en heerlijk appelwijn recept

Geupdate op 12 mei 2019 in Bieren en wijnen
52 op 15 februari 2016

Dit recept is ingestuurd door ons lid Gozewijn, bedankt daarvoor! Recept van een heerlijke frisse witte wijn?  Daar gaat ie dan: Stort je in de kosten en koop bij de Liddl 10 pakken appelsap van 1,5 liter voor in totaal € 7,00. alsmede 10 kilo suiker voor eveneens  7,00. Suiker oplossen in 10 water. Een lepeltje gist erbij als je vloeistof 30 graden is. Na 2 weken heb je 25 liter witte wijn  met 14% alcohol. Ik heb dit gedaan omdat ik een vloeistof wilde om te destilleren. Deze  appelwijn was echter veel te lekker dus hebben wij we hem gebotteld met behulp van Kareltje.   Zo noemen we  ons kurkapparaat. Het volgende wijnrecept uit een Engels receptenboek mislukt altijd maar is zeer geschikt om te stoken. Vergist een mengsel van  tuinbonenschillen, selderij, peterselie, aardsappelen en suikerbiet. Het smaakt nergens naar maar je kunt het prima destilleren.. Wel een ruime voorloop weggooien !

 
 • Geliked door
Antwoord
0 op 16 februari 2016

Wil dit wel goed gisten Gozewijn? 

Ik hoorde eens dat de goedkope sap pakken veel conserveringsmiddelen bevatten waardoor de gist dood gaat. Is dat een broodje aap?

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 17 februari 2016

Dit gist prima hoor, kies wel voor biologische appelsap (of druivensap, bessensap etc…)

Als je de suiker in water oplost laat het 10 tot 20 minuten in het water koken voor een betere vergisting.

Wil je het helemaal el cheapo houden neem dan gewoon bakkersgist. Gaat prima.

Wil je het verstoken en zoveel mogelijk smaak behouden, los de suiker dan niet op in water maar ga voor 100% sap en los daar de suiker in op. Deze appelwijn  zal prima zijn als appelwijn maar na het distilleren verlies je veel smaak. Dit is vooral het geval bij appelsap en helemaal bij sap uit pakken aangezien dit al gemaakt is uit geconcentreerd sap.

Verder idd een prima basis voor een Goedkope maar verfrissende appelwijn, die je wat mij betreft , gekoeld al troebel kunt drinken. Distilleer je en is een zoete of droge wijn dus niet belangrijk dan volstaat 6 a 7 kilo suiker op deze hoeveelheid.

Forum Lid
op 18 februari 2016
Bedankt voor deze prima aanvulling Ben.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 22 februari 2016

ik heb zelfde formule wel door potstill gejaagd en dit was ook een lekker resultaat

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 22 februari 2016

Dan ga ik het ook eens kans geven! Het klinkt niet verkeerd. Ik had het alleen eens ergens gelezen of gehoord dat sap uit pakken niet goed werkt, maar kan me voorstellen dat biologisch sap wel werkt.

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 23 mei 2016

Zo, ik heb ook een experiment gedaan en ben zeer tevreden.

Ik ben naar de Lidl gegaan en heb 10 pakken sap gekocht van 1,5 liter. Bij mij waren ze Euro 0,89 per pak, misschien ander soort?

Ik wilde een appelcider met een heel laag alcoholgehalte, het liefst een cider die een beetje in de buurt komt van Jillz. Een drankje waar je gerust veel van kan drinken zonder dronken te worden, een heerlijke dorstlesser dus.

Nu komt het: Bij mijn appelsap heb ik alleen een zakje Schnaps gist gegooid en geen korreltje suiker. De pakken bevatten al heel veel suiker, of het natuurlijke suikers zijn, dat weet ik niet, ik denk dat Lidl er ook wel iets bijgestopt heeft.

Na 5 dagen was alle suiker op en stopte de gisting. Het percentage is uitgekomen op 7,5% alcohol. Eigenlijk hoopte ik op een maximum van 5% maar dat is verder niet erg.

Ik heb een zakje turboclear gebruikt om de boel te klaren en op de 7e dag heb ik kristalheldere en zeer smaakvolle appelcider gebotteld in petflessen (de 1,5 liter flessen van de cola en sinas)

De appelcider heeft natuurlijk nog geen koolzuur en dat hoort wel bij een lekkere cider. Daarom heb ik bij iedere fles 3 suikerklontjes gegooid die hebben gezorgd voor een kleine nagisting op de fles. Met de Champagne gebeurt dit ook (Liqueur de tirage) Je voelt aan de petfles dat hij knetterhard wordt, dat betekent dus dat er echt druk word opgebouwd. 

13,5 liter cider overgehouden van dit 7 daagse experiment. Laat het bezinksel lekker liggen op de bodem van fles, dit zit vol goede gistcellen die snakken naar nieuwe suikers. Vul je fles of emmer gewoon weer opnieuw met sap bovenop de oude gistcellen en herhaal het hele proces opnieuw.

Drink het uit de koelkast of met ijsklontjes, een heerlijke mousserende dorstlesser op een warme zomerdag!

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 25 mei 2016

Heb je ook gistvoeding gebruikt en citroenzuur om de invert suiker te maken?

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 25 mei 2016

Nee, want ik heb 0 gram suiker toegevoegd. Alleen voor de nagisting 3 suikerklontjes per 1.5 literfles. Dus alleen sap van de lidl en een zakje schmaps gist. Dat is echt alles

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 14 juni 2016

goedemiddag,

ik heb de wijn gemaakt volgens het recept.
de smaak is goed , maar iets te zoet.
is het gewoon water toevoegen om het zoete eraf te halen?
of hebben jullie tips om iets anders te doen?
en hoelang is dit houdbaar in flessen?

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 14 juni 2016

Dag Jeroen,

Het recept met de suiker dus?

Dan kunnen er 2 dingen gebeurd zijn. Of je most was nog niet uitgegist, of je hebt een hoog alcoholpercentage bereikt waardoor de gist dood is gegaan voordat de suiker op was.

Veel mensen vinden een zoete appelwijn lekker. Persoonlijk houd ik meer van een droge wijn. 
Je zou inderdaad kunnen aanlengen met water, al gaat dat wel te koste van de smaak. Je kunt er ook voor kiezen om een 2e batch te maken en daar geen suiker aan toe te voegen, en dan vervolgens mengen met je 1e batch. Ik denk dat dat het beste resultaat geeft.

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 14 juni 2016

Bedankt

ik heb het ca 16 dagen laten borrelen, maar het borrelt nog een beetje.
met water erbij was idd lekkerder maar vond ik zonde.
denk dat ik ga voor een 2e batch.
en dan mixen

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 17 december 2016

ik hou niet vanuit pakjes is voor mij ook de lol er vanaf ben een moonshiner,dus als ik appelsap wil koop ik 15kg appels gooi die door de sapcertefu ,resultaat ik weet zeker dat het zonder conserverings middelen is,zelfs in verpakkingen zit gif,als ze op een pakje cigaretten al niet schrijven dat daar groom6 in zit, wat verzwijgen ze dan in een pak appelsap.ik vertrouw de voedings industrie dus helemaal niet,gr.?Chris.v

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
5 op 22 maart 2017

Beste heren, 

Gisteren ben ik door Betweter enthousiast gemaakt om wat met appelsap te gaan doen en daar ging stookforum nog eens overheen om het met champagnegist te laten vergisten om eau de vie te maken van appels. Nu is het enige wat ik ooit gemaakt heb de stookwijn met alcotec 48. Dus laat ik even van jullie expertise gebruik maken. Dit is mijn ketel die gekocht van een hobbyist en hij zei dat dit ging om een Oostenrijkse ketel, van andere hoorde ik dat het een franse Calvados ketel is. In ieder geval ben ik hem aan het schoonmaken en heb er al een keer stookwijn door gegooid en haalde 78%. 

Forum Lid
op 22 maart 2017

Wat je ziet aan de buitenkant is de temperatuurmeter van de bak met water waar de ketel inhangt. Deze bak is ongeveer 25 liter en ik vul de bak tot glazen buisje half vol is.  Dan zie je ook nog rechts een stalen staafje liggen op een balletje. Je moet goed kijken. Dat balletje houdt de stoom tegen en is iets verzwaard door dat metalen staafje.  Ik heb de temperatuur ruim op 108 graden gehad en de hele binnenketel gevuld met water wat 100 graden bereikte. 

Forum Lid
op 22 maart 2017

Wie kent deze ketel? Als het een Oostenrijkse ketel is zal Betweter het vast weten. En wat kan je hier het beste mee doen? Dan ga ik me daarin verdiepen voor mijn eerste stook om eu de vie te maken. 

Admin
op 22 maart 2017

Het is een leuk ding! Het is dus een Eau Bain Marie, zoals deze dus: http://www.stookwinkel.nl/?s=bain+marie&post_type=product

Maar hij heeft weer een helm van een Schotse Whisky ketel 🙂

Bain marie is ideaal tegen aanbrandgevoelige producten. je kunt wanneer je fruit stookt inplaats van alleen de vloeistof dan de hele pulp er in gooien zonder dat het aanbrand.

Maar voor de beste smaak te behalen raad ik je toch aan alleen de vloeistof te verstoken. in de pulp vind je ook weer (heel veel) dode gistcellen die de smaak niet ten goede komen. 

Maar deze ketel is heel goed te gebruiken en eigenlijk voor alle doelen geschikt.

Als je nu vindt dat de inhoud niet snel genoeg heet wordt dan kun je ervoor kiezen de dubbele wand niet te vullen met water maar met antivries of een mengsel antivries/water (koelvloeistof dus) daarmee haal je veel hogere temperaturen.

Ik vind het een heel leuk ding!

Forum Lid
op 22 maart 2017

Bedankt ik ook dus hem aan het opknappen want hij heeft 10 jaar buiten gestaan. Die tip van de antivries had je al eerder geplaatst op het forum en heb dit serieus overwogen maar omdat deze ketel op gasflessen werkt kost het opwarmen een hoop energie. Ik kan ook gewoon de tuinslang op de hete kraan plaatsen en koppelen aan dat kraantje onder de temp meter. Dan is het water gelijk 50 graden. 

OK ik ga fruit verstoken, laten we zeggen appels. Ik heb geen sapmachine dus ik moet daar spul voor hebben en champagnegist en dat gooi ik in een vergistingsvat of gewoon in de ketel zelf? En dan haal ik 8 procent alcohol? Hoe warm moet het zijn voor de gist? Dat is in de ketel minder goed te sturen als in een vergistingsvat.

Forum Lid
op 22 maart 2017

 

Ik heb geen sapmachine dus Van Lummel

Hoy,

Bij ons als je een bepaalde minimum hoeveelheid appelen hebt  (bij ons Ongeveer 150 kg), kun je die naar de loonperserij brengen de prijs valt redelijk mee en het is bovendien nog gefilterd en gepasteuriseerd, en je hebt geen gesmodder.

Je kunt misschien er bij jullie eens achter horen.

mvg

 

 

.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
8 op 22 maart 2017

Niet vergisten in de ketel maar in een vergistingsemmer. Temperatuur? Ik heb het in de woonkamer staan en let verder nergens op. Komt altijd goed.

Je hebt geen sapcenrifuge, had ik ook niet maar voor 25,00 bij de Hema heb ik een heel eenvoudig ding gekocht en hij doet het prima. Voor een paar tientjes meer bij een kookwinkel heb je meteen een heel goede die veel sneller werkt.

Wil je zonder centrifuge werken dan heb je wat meer werk te doen. Alle klokhuizen er uit en heel klein snijden of nog beter raspen. Zo komt er al een beetje sap vrij. Nu pecto enzymen toevoegen, per 25 kilo zou 1 zakje van 4 gram moeten volstaan maar ik zou voor de zekerheid iets meer nemen. Deze enzymen breken de celwand van de appel af zodat het sap wordt vrijgegeven. roer alles goed zodat de enzymen overal lekker bijkunnen en doe daarna de champagnegist erbij.

1 zakje is voldoende voor 25 liter maar ook voor 100 liter, het is dus niet zoals bij de turbogist dat je je aan een recept moet houden omdat het een droge korrelgist betreft en geen mengsel is van gist en allemaal hulpstoffen.

Hoelang gisten? Gewoon tot het uitgegist is. Dat kan enkele dagen zijn of een goede week. Afhankelijk hoe zoet je appeltjes zijn en of je er suiker aan hebt toegevoegd of niet.

Is het uitgegist? Dan zou ik het door een zak filteren zodat er zo min mogelijk prut meekomt en dan zo de ketel in en stoken maar.

Als je suiker toevoegd krijg je hoger alcohol percentage maar scherpere smaak. Wil je voor kwaliteit en ben je bereid een beetje in te leveren op kwantiteit? Vergist dan enkel en alleen je appels en verder helemaal niets.

Hier kan eigenlijk helemaal niets aan mis gaan.

Dus kort samengevat:

Appels en sapcentrifuge + gist

OF:

Appels en Rasp + Pecto enzymen + gist

 

 

Forum Lid
op 22 maart 2017

Duidelijk, geen suiker toevoegen en zoete rijpe appels scoren. Sapcentrifuge kopen en dan heb je ongeveer een alcoholpercentage van 8 procent. Dat verstook je maar wel op een bepaalde snelheid heb ik begrepen. Ik las op het forum, wie weet ik niet meer dat 60 procent de meeste smaak gaf. En dan heb je Eau de Vie die je gelijk kan drinken of moet deze ook nog rijpen. En proef je nog wel de appel terug? Het makkelijkste is natuurlijk de appelsap tip van Betweter om daar achter te komen. Maar zo moeilijk is het dus allemaal niet, ik dacht zelf te moeilijk.  

Forum Lid
op 22 maart 2017

Ook sommige professionele brouwerijen in Nederland werken op stoom:

Kaspar Schulz installatie,  verwarmd dmv stoom

Forum Lid
op 22 maart 2017

Het systeem met stoom is eigenlijk geniaal en tegelijk heel veilig. OK wat zou jij doen in mijn geval, appelsap voor de eerste keer of een bulk werk op de hals halen om aan goede appels te komen – die notabene bij mijn ouders in de Betuwe – afgelopen jaar lagen te verotten. Zelfde geldt voor pruimen, peren en kersen. Maar de nieuwe oogst duurt allemaal nog een half jaar. Ik heb overigens een druif tegen het huis staan die makkelijk 40 kilo leverde dus dat kan ook nog. Maar ja, dat duurt allemaal nog effe. Wat zou jij doen? Hoeft ook niet perse met appels te zijn, het gaat me meer om het spelen. 

Admin
op 22 maart 2017

Het hangt er helemaal van af wat je wilt. Wil je echt stoken? Ik denk van wel want daarom zijn we hier 🙂 Dan zou ik toch echt fruit gebruiken, Je kunt natuurlijk wel oefenen met de appelsap uit de winkel manier, maar later wil je betere kwaliteit en ga je toch met vers fruit werken.

Wil je Cider, lekker fris en sprankelend uit de koelkast op warme dagen, dan is de appelsap uit de winkelmanier een heerlijk recept! 

Hierboven is er ook al aardig wat over geschreven.

Met andere soorten fruit werkt het eigenlijk precies hetzelfde. Druiven moet je alleen ff pletten, dat wordt een rommel in de sapcentrifuge. Lekker rijpe pruimen werkt ook goed maar die knijp je met de hand uit zodat je de pit er zo uitwipt 🙂

Voor alle soorten fruit geldt: Geen of zo min mogelijk suiker toevoegen en alleen gist gebruiken.

Forum Lid
op 22 maart 2017

Haha, ja zo werkt het. Steeds meer en beter willen zit in de mens ingebakken. Ik heb een hoop geleerd en ga eens kijken waar ik 40 kilo overrijp fruit kan scoren. Anders wordt het wachten tot van de zomer. 

Forum Lid
op 22 maart 2017
Dan zou ik toch echt fruit gebruiken,Van Stookforum

 bij ons kun je vers appelsap bij de fruitkwekers kopen ( die laten dat persen bij de loonperserij).

Zijn er bij jullie geen fruitkwekers ( boeren), dan kunen jullie daar jullie licht eens gaan opsteken, het kost natuurlijk wel meer maar het is vers, bij ons heb je zelfs biologisch appelsap vers van de boom om het zo te zeggen.

groetjes

Admin
op 22 maart 2017

Volgens mij gebeurt dat hier ook wel. Ik zal eens zoeken straks!

Forum Lid
op 22 maart 2017

Zeker in de Betuwe, zal mijn moeder zo eens bellen.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 22 maart 2017

Het is juist ontzettend makkelijk 😉

Eau de vie kun je direct drinken. Mischien herken je niet direct de appelsmaak. Soms komt dat inderdaad pas na een paar weekjes rijpen. Maar het is direct lekker.

Stook gewoon, ruik en proef voorzichtig wat je voor en naloop is. Ga geen bepaalde snelheden aanhouden die je gelezen hebt, dat gaat in ieder geval ten koste van je kwantiteit 🙂 Met de kwaliteit zit het wel goed, geloof me!

Het hart bewaar je en leng je terug naar een procentje of 40 (of jouw drinksterkte) Na het aanlengen met water moet de alcohol en water even aan elkaar wennen, dat noem je huwen. Na een tijdje ga je steeds meer de fruittonen herkennen.

Bij peer zijn deze tonen meer aanwezig dan bij appel trouwens. Je kunt ze ook door elkaar vergisten en stoken.

Ik bewaar altijd een flesje in mijn vriezer (borrelglaasje ook in de vriezer bewaren) Heerlijk om een zelfgemaakte ijskoude eau de vie te drinken.

 

 

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 22 maart 2017

Nog een goede tip die ik vaker hoor.

Ga op het einde van een marktdag, bijvoorbeeld zaterdagmiddag om een uur of 17.00 naar de markt en ga de diverse fruitboeren langs. Ze staan de hele dag te roepen om hun rijpe fruit te verkopen maar houden het einde van de dag nog zat over dat voor een heel klein prijsje weg mag. je zal niet de enige zijn maar de fruitboeren zijn er blij mee. Ze hoeven het niet mee terug te nemen en ze hebben er nog wat voor terug. Vraag gewoon of ze mooie krat prijzen voor je maken en ding daarna eventueel nog wat af. Het is markt he, dan kan dat 😉

Rijpe ananassen bijvoorbeeld worden er echt niet lekkerder op om ze nog een paar dagen te bewaren tot de volgende markt, en ze zitten wanneer ze goed rijp zijn stampvol suikers die nog net niet spontaan zijn gaan gisten 🙂

Forum Lid
op 22 maart 2017

Ik werd net blij verrast door je pakje. Hartstikke bedankt voor je service met grote S. 

Admin
op 22 maart 2017

Zo helpen we elkaar toch 🙂 

Forum Lid
op 24 maart 2017

Ik heb een groothandel in fruit 1 ton is geen probleem maar ik heb ook vrinden die mij 500kg appels bezorgen voo € 0 ben geluksvogel ik moet soms fruit laten staan,ik koop nooooiiiit iets uit een pakje aleen suiker en gist.gr.?Chris.V

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
8 op 15 april 2019

Dag allemaal,

Ik ben een newbie maar wel heel enthousiast. Ik wil bij Jan deze week een westkin starter set vergistingsemmer kopen om dit te gaan maken. Echter ik heb nog een aantal vragen:

 • Is deze appelwijn droog of zoet? Ik en mijn partner houden namelijk van droge wijn.
 • Welke gist kan ik het beste gebruiken voor rond de 14% alcohol? In de beschrijving staat een lepeltje gist.. maar welke dan? volgens het beginners boek kan champagnegist maar dan moet er minder suiker in, zon 6 kg.
 • Als het klaar is, kan ik dan het beste met de droesem hevelslang de flessen vullen en de droesem tot halve cm aftappen? En de rest weggooien?
 • Moet ik voor het bottelen ook klaren? 

Heb geprobeerd zoveel mogelijk te lezen om zo weinig stomme vragen te stellen.

Alvast bedankt voor jullie reactie!

Forum Lid
op 15 april 2019

Stomme vragen bestaan bij ons forum niet beter vragen dan je drank verkloten.alleen ik stel domme vragen,krijg antwoord om dat ze medelijden hebben met een oude man

Crew member
op 15 april 2019

Er van uitgaande dat je het appelsap recept bedoeld (meer informatie topic sprankelende appelcider), antwoord op je vragen:

Is de appelwijn droog of zoet? Antw.-In begin zoet, als suikers vergist zijn: droog. 
Welke gist: Elke gist is goed,beter geen turbo maar droge bakkersgist uit de supermarkt. Dr.Oetker is bijzonder geschikt maar je kunt ook experimenteren met stookwinkel speciaal gisten als Jack’s Mangrove cider of champagne gist.
Na 4 dagen kun je al proeven of het wat wordt. Elke dag zal door de fermentatie de wijn minder zoet maar sterker aan alcohol worden.
Bottelen: Het handigste is een vergistingsvat met kraantje onderin. Hiermee aftappen en her residu blijft achter. Hevelen kan ook.
Klaren kan maar hoeft niet. Hou er rekening mee dat je wijn dan nog steeds langzaam door gist. (Ik bottel in lege,schone coca cola flessen, die kunnen veel druk aan).
Je kunt (ook voor cider waar koolzuur op zit) de vergisting stoppen door 10 minuten op 70 graden je flessen te verhitten. Nooit je fles of medium plaatsen in een pan waar het vuur onder aanstaat. Na plaatsing pas bij warmen.
Wie weet kan je hier iets mee en aanvullingen/opmerkingen welkom.

 

 

Forum Lid
op 15 april 2019

En als je die cola flessen gebruikt,maak ze niet helemaal vol maar knijp ze wat in,om dat de wijn nog wat druk op kan bouwen heeft de fles zo plaats.

Forum Lid
op 15 april 2019

Er van uitgaande dat je het appelsap recept bedoeld (meer informatie topic sprankelende appelcider), antwoord op je vragen:

Is de appelwijn droog of zoet? Antw.-In begin zoet, als suikers vergist zijn: droog. 
Welke gist: Elke gist is goed,beter geen turbo maar droge bakkersgist uit de supermarkt. Dr.Oetker is bijzonder geschikt maar je kunt ook experimenteren met stookwinkel speciaal gisten als Jack’s Mangrove cider of champagne gist.
Na 4 dagen kun je al proeven of het wat wordt. Elke dag zal door de fermentatie de wijn minder zoet maar sterker aan alcohol worden.
Bottelen: Het handigste is een vergistingsvat met kraantje onderin. Hiermee aftappen en her residu blijft achter. Hevelen kan ook.
Klaren kan maar hoeft niet. Hou er rekening mee dat je wijn dan nog steeds langzaam door gist. (Ik bottel in lege,schone coca cola flessen, die kunnen veel druk aan).
Je kunt (ook voor cider waar koolzuur op zit) de vergisting stoppen door 10 minuten op 70 graden je flessen te verhitten. Nooit je fles of medium plaatsen in een pan waar het vuur onder aanstaat. Na plaatsing pas bij warmen.
Wie weet kan je hier iets mee en aanvullingen/opmerkingen welkom.

Van Nimrax

Dank! Hier kan ik zeker wat mee.
Het gaat mij dan ook inderdaad om het appelwijn recept, daarna wil ik de cider proberen.

 • klaren hoeft niet omdat de appelsap schoon is en niet zoveel residu heeft?
 • Gist. werkt één zakje van dr Oetker 7gr. of moeten er 2 in op 25 liter? En haal ik dan wel rond de 14%?
 • Ik had nog een vraag over het aantal kilos suiker. In de beginnerstutorial staat een lijstje met kilos suiker en de gist. of moet ik gewoon het recept aanhouden met de 10 kilo suiker. Gozewijn spreekt over een lepeltje gist maar wat voor gist is dat? 

Dan nog een laatste vraag, ik heb een kleine scheikundige achtergrond. Helpt het als ik het water en suiker invert met citroenzuur? 

Ik ga inderdaad een vat bestellen met een kraantje en ook alvast het bottelbuisje voor de cider erna. Ik heb vandaag expres de coca cola flessen al niet ingeleverd. Daarnaast heb ik een aantal melk jerrycans van 1,5 liter. deze kunnen druk ook goed handlen. test ik elk jaar met oud en nieuw met carbid. 

 

Forum Lid
op 15 april 2019

En als je die cola flessen gebruikt,maak ze niet helemaal vol maar knijp ze wat in,om dat de wijn nog wat druk op kan bouwen heeft de fles zo plaats.

Van ChrisV

dank! goede tip ga ik doen. 

Crew member
op 16 april 2019

klaren hoeft niet omdat de appelsap schoon is en niet zoveel residu heeft? Je zult zien dat na dag 12 je wijn steeds helderder wordt. Wacht totdat je tevreden bent. Proeven hoort daar ook bij 😉
Gist. werkt één zakje van dr Oetker 7gr. of moeten er 2 in op 25 liter? 2 is beter, Te veel gist is geen punt. Te weinig wel. En haal ik dan wel rond de 14%? Met de hoeveelheden suiker in het recept, zeker wel. Mijn ervaring: je raakt er pittig teut van,pas dus op. Je kunt het % alc. eventueel meten. Ik had nog een vraag over het aantal kilos suiker. In de beginnerstutorial staat een lijstje met kilos suiker en de gist. of moet ik gewoon het recept aanhouden met de 10 kilo suiker. 10 Kilo is wel heel erg veel, appelsap is ook al suikerhoudend, ik adviseer max. 2 kg maar weet je...Lekker helemaal zelf bepalen! Experimenteer en gegarandeerd gezellige avondjes, hoe je ook varieert. Gozewijn spreekt over een lepeltje gist maar wat voor gist is dat? Onbekend, naar alle waarschijnlijkheid droge bakkersgist. Van Murmillo

Tip van Chris is een goede. Vul je flessen voor 80% en knijp dan die laatste 20% zuurstof eruit en sluit je fles. Je fles zal terug poppen in oorspronkelijke vorm maar nu met koolzuur ipv.zuurstof en overdruk.
Succes!

 

Forum Lid
op 16 april 2019

Dank weer voor de reactie. Wat ik niet zo goed begrijp is dat jouw advies is maximaal 2kg suiker en het recept zegt 10. Wat is de afweging daarvan? Ik wil graag rond de 14% halen. Als dat met 2kg ook kan is dat natuurlijk super. Maar na alles wat ik heb gelezen zie ik dat het met 2 kg niet lukt. Of zegeviert je ook op de appelsap zijn eigen suiker? Zojuist het vergistingvat besteld. 🙂

Admin
op 16 april 2019

10 kilo is ook wel heel erg veel hoor.voor 14% heb je zo uit mijn hoofd ongeveer 2,5 kilo per 10 liter nodig. Maar dan heb ik geen rekneing gehouden met de suiker die al in het sap zit. Ik schat dat je op een emmer van 25 liter maximaal 4 kilo suiker toe kunt voegen.

Maar je zou het soortelijk gewicht van het sap daarvoor eerst even moeten meten.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
9 op 19 april 2019

Gisteren was het dan zover. Met mijn nieuwe vergistingvat aan de slag. 15 liter appelsap erin, 4 kg suiker opgelost in gekookt water en terug gekoeld naar 26 graden. Zakje mangrove (stookwinkel) witte wijn gist erin, voorzichtig geroerd. Deksel erop en water in het waterslot. Kan niet wachten tot bubbeltjes…… echter toen ik vanmorgen beneden kwam, nog geen bubbeltjes.
Ben ik nu te ongeduldig?

Crew member
op 19 april 2019

Murmillo, het handigste is om je waterslotje te vullen met slechts enkele druppels, zo dat het net aan afsluit. Je kunt nu de vergisting beter volgen. Check wel nog even of je vergistingsvat deksel echt goed geklikt zit en je je waterslotje diep genoeg in de siliconen afsluitdop hebt geprikt, zodat er daar ook geen lek zit.
En dan geduld ja. Krijg je dorst van,ik weet het ;-).

Forum Lid
op 19 april 2019

Ik ben ook suiker aan het vergisten met wodkagist van stookwinkel en heb de temperatuur op 20 graden gezet. Goed te zuipen is me opgevallen, voorheen maakte ik wodka van gerst maar dat is wel wat werk.

 

En dan duurt het op deze temp toch echt wel een tijdje voor het waterslot gaat lopen. Een paar dagen kan zo maar. Ik ben er inmiddels aan gewend maar als je net begint duurt wachten lang.  

Forum Lid
op 19 april 2019

Dank. Ben nu op het werk dus bij thuiskomst zal ik bovenstaande controleren. Ik ben inderdaad ongeduldig. Laat ik het zo zeggen, ik had veel vuurwerk verwacht. 😉

Forum Lid
op 19 april 2019

Ik geloof dat ik in de bijna 8 jaar dat ik nu bezig ben maar een keertje slecht gist heb gehad. En dat was aan het begin dus kan ook mijn eigen fout zijn geweest. Kortom het  komt altijd goed, hoe koeler hoe langzamer maar wel betere kwaliteit dan opjagen. Turbo voor olie kwak ik erin en kijk niet eens naar de tem. Pak gewoon 11 liter heet water om suiker op te lossen en de rest lauw. Gewoon op gevoel. Maar minstens 33 graden zelfs bijna 40 graden is wel eens gelukt.  Dan gaat het veel sneller. Maar niet lekker. 

Forum Lid
op 19 april 2019

Zojuist thuis gekomen en waterslot voor de helet leeggegooid. Verder in het dekselgaatje gestopt, en ik zag zojuist een blupje.

Forum Lid
op 19 april 2019

Het eerste blupje is bijna zoiets als voor het eerste keer klaar komen. Overweldigend. Hahah, ben vast weer stoned. 

Crew member
op 19 april 2019

Lummel, vergeet je kiempjes niet te checken. Het is bij mij net popcorn, die zonkalender werkt geloof ik optimaal. Maar nu de zooi in potjes zetten…ik heb er de energie niet voor…

Forum Lid
op 19 april 2019

Ik ook niet. Heb ze laten uitdrogen. Maar ze krabbelen op. 

Forum Lid
op 19 april 2019

Hebben jullie ook elk jaar goden plantjes staan?
Het blubt nu aardig door. Lag aan mijn geduld en het waterslot.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 12 mei 2019

Dag allemaal. Mijn eerste brouwsel is een feit en het is heel lekker. Met dank aan Nimrax. Mijn appelwijn is goed gelukt en iedereen vind het lekker. Ik zelf wil bij de volgende batch proberen een halve uitgeknepen citroen + de schil (uiteraard biologisch) toe te voegen voor een extra zuurtje.

Tip voor as week. Lidl heeft pakken appelsap 4 voor de prijs van 3. Have fun.

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren