Spaanse ketel, Alquitara

Geupdate op 10 januari 2019 in Mijn installatie
3 op 9 januari 2019

Beste allemaal, 

Korte vraag: wat zijn de voor en nadelen van de spaanse ketel vergeleken met bvb de alambiek?

Bedankt!!

 
  • Geliked door
Antwoord
2 op 10 januari 2019

wat de een als voordeel ziet kan voor de ander een nadeel zijn .
T is maar net hoe je zelf het ervaart .
Alquitara zijn hele fijne keteltjes om “fruit” wijnen mee te stoken .
Brandy , cognac , Calvados maar ook een whiskey.

Voor hoge alcohol percentage wat lastiger . maar ook dat kun je wel bereiken maar dan moet je forceren .
t is geen moderne ( semi ) automaat waar een blind paard mee kan stoken maar beetje oefening leuke maar ook mooie ketels .
Door eeuwen heen bewezen goed werkend .
(Veel door zelfbouwers beetje nagemaakt)

Forum Lid
op 10 januari 2019

Perfect keteltje voor mij dan zou ik denken. Zeker omdat je er een mandje met kruiden/bessen/vruchten/etc. in kan hangen. Leuk om hier dan weer te experimenteren om een extra touch in de drank te steken.

Je zegt dat het niet echt geschikt is voor hogere alcoholen, hoe komt dat dan? Als je op een temperatuur werkt waarbij water niet kookt kan je toch een even hoog percentage bereiken? Of wat bedoel je met forceren? 

In elk geval goede uitleg Robbert, bedankt!

Forum Lid
op 10 januari 2019

Wanneer je op de brug exact op 78,3 zal stoken met een dergelijke type ketels is meestal max percentage rond 80% .
voor gewone fruit stoken , whiskey e.d. hoog genoeg .
Wil je schone alcohol stoken is dat wat laag .
Met forceren bedoel ik mee oude methode van toevoegingen om met simpele alembiek of potstill . ook alcohol percentages van boven 90% te stoken ..

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren