Spontane gisting melasse :)

Geupdate op 20 juli 2020 in Spirits
24 op 17 juli 2020

Na het uispoelen van de IBC met wat heet water heb ik het beetje wat er uit kwam in een jerrycan gestopt, ik denk dat het nog geen 4 liter is. Dit is spontaan gaan gisten. Ik heb nu al een paar keer de dop losgedraaid 🙂 Het schuim staat er dik op.

Ben benieuwd of de can het houd, ik laat hem nu dicht en zal hem in een emmer zetten. Eens kijken of hij ontploft haha. Grappig dat ook melasse een wilde gisting begint!

 
  • Geliked door
Antwoord
7 op 17 juli 2020

Nu lach je nog 😅 bij mij is eentje eens gesprongen door heet water en reinigingsspul. Lucht erin zette flink uit en boem, keuken was meteen schoon.

Admin
op 17 juli 2020

Ik heb hem in een emmer gezet voor de veiligheid. Maandag eens zien of hij het heeft overleefd 🙂

Forum Lid
op 17 juli 2020

OMG, ik hoop dat mijn 20 liter op zolder veilig staan, zou een lekker zooitje geven…..

 

Forum Lid
op 17 juli 2020

Gelukkig, ze staan er nog keurig bij 🙂

Admin
op 17 juli 2020

Deze is wel verdund hoor. De pure cans is niets mee gebeurd 😁

Forum Lid
op 17 juli 2020

Dop eraf en theedoek over gat leggen .
Mik er wat accasia tak of blad in .
(Wilgen blad en schors ook geschikt .)

Forum Lid
op 17 juli 2020

?

Crew member
op 17 juli 2020
?Van Snurrebreut

Hij bedoelt gistvoeding.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 17 juli 2020

Hopelijk staat hij niet in je zaak Jan

Admin
op 17 juli 2020

Beter daar dan thuis Ton 🤣 ik heb hem veilig in een emmer geplaatst. Natuurlijk had ik hem kunnen sluiten met een doek, maar ik vind het wel een grappig experimentje 😛

Forum Lid
op 18 juli 2020

Grappig experimentje is het zeker, ben benieuwd naar het verloop🤣

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 19 juli 2020

Ook hier een spontane vergisting bij 2 van de 4 jerrycans. Ik draai af en toe de dop even los, want ik heb geen zin in een melassebom.

Forum Lid
op 19 juli 2020

Zijn die verdund of niet?

Forum Lid
op 19 juli 2020

Nee, ik had ze nog niet open gehad. Als Jan er alvast gist in heeft gedaan, dank je maar dat had niet gehoeven 😉 .

Forum Lid
op 19 juli 2020

Oei, hier ook maar even gechecked, maar geen druk hier…
Zou deze spontane gisting wel inzetten voor een rum poging😉 overgebleven deel misschien ff steriliseren (kwartier op 80°C) mits je het later pas wilt gebruiken.
Wel indrukwekkend dat ie met ca 50% suiker aanslaat, dus deze gist zal onder druk kunnen presteren denk ik dan

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 19 juli 2020

De mijne was wel verdund, ik had de ibc ermee uitgespoeld.

De vaten die er nog zijn zijn geen van allen bol gaan staan. De melasse kan niet wachten om rum te worden 😛

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 19 juli 2020

Ik blij ben ik niet. Heb er 3 staan.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 20 juli 2020

Het leek wel een ballon 😄

Voorzichtig opengedraaid, het leek 10 seconden lang wel een compressor. De co2 die er uitkwam deed pijn in mn neus. Het schuimende goedje bij een nieuwe emmer water en melasse gegooid en het begon bijna direct te schuimen. Wat een geweld in de emmer! 

Forum Lid
op 20 juli 2020

Hulde voor de jerrycan!

Crew member
op 20 juli 2020

Ja die kunnen heel wat hebben. Vanaf nu dicht laten ok?   🤣🤣🤣

Admin
op 20 juli 2020

Ja die kunnen heel wat hebben. Vanaf nu dicht laten ok?   🤣🤣🤣

Van Nimrax

Dat was het plan 😉 Maar heb hem nu gebruikt als starter op een nieuwe batch. Eens kijken of deze “wilde” gist echt zo sterk is 🙂

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 20 juli 2020

Indrukwekkend de kracht van co2. Ook bizar dat de jerrycan niet lek is gegaan

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 20 juli 2020

Hij stond knap Bol Jan, de vorm van een jerrycan had hij nog amper. Ben benieuwd naar het eind product.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 20 juli 2020

Indrukwekkend hoeveel druk er opgebouwd word. En zo t zien kwalitatief goede jerrycans

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren