Starten met gin te destilleren

Geupdate op 11 juni 2019 in Stookforum
24 op 11 november 2016

Ik ben van plan om zelf een lekkere gin te destilleren en hiermee te experimenteren. Nu ben ik nog op zoek naar een stookketel van 2 à 3 liter.  Heb zelf wel een mooie site gevonden en een ketel nl. https://www.destillatio.eu/en/distillation-stills/coppergarden-column-still-2l-thermometer/a-10908/
I
s dit een goede als ik start met een basis van pure alcohol en kruiden en daarna er maceraten aan toevoeg?

 
  • Geliked door
Antwoord
0 op 14 november 2016

Misschien toch beter deze nemen : 

http://www.stookwinkel.nl/product/3-liter-kolom-distilleerketel/

Hier zit alles bij om mee te kunnen starten.
Heeft er iemand hier ervaring mee of mij hierbij kan helpen?

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 14 november 2016

Je hebt een recept voor je kruidenmengsel nodig. Bij brouwland in Belgie hebben ze een ruim assortiment kruiden en jeneverbessen, Ik las laatst ergens dat je je recept bij een bedrijf volledig kon laten blenden zodat je uiteindelijk gewoon met een zak gemengde kruiden voor jou Gin recept de deur uit loopt. Ik ben het adres echter kwijt. Als iemand weet waar dat is dan zou dat super zijn!

Als je eenmaal beschikt over de juiste kruiden dan kun je ze gewoon mee laten stomen in de kolom. Wat je ook wel ziet is als mensen geen kolom hebben ze dan kleine hop kookzakjes met de kruiden in de ketel boven de vloeistof hangen. Dat heeft hetzelfde effect. Op deze manier krijg je een blanke gin.

Tot slot kun je ook je kruiden in je schone alcohol laten macereren (trekken) Je kunt de kruiden dan voor het gemak ook in een hopkookzakje doen of later door een doek passeren om zo te filteren. Het nadeel is dat je gin dan niet zoals in de winkel blank is maar geel door de jeneverbessen. Dit schijnt vroeger heel gebruikelijk te zijn geweest overigens. Dus voor de een een nadeel en voor de liefhebbers van authentiek misschien wel een voordeel.

Het recept voor je kruidenmengsel moet ik je schuldig blijven. Er bestaan natuurlijk vele soorten recepten. Ik zal mij er nog eens in gaan verdiepen, wellicht is iemand mij voor met een goed recept!

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 14 november 2016

Bij The art of tea herbs & spices in Haarlem hebben ze ook aardig wat kruiden en specerijen. Heb er zelf wat ingrediënten gekocht om tonic te maken en later gin.
http://www.the-art-of-tea-herbs-spices.nl/product-categorie/g-specerijen/

Forum Lid
op 15 november 2016
Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 15 november 2016

Ga binnenkort weer even bij Brouwland kijken. In ieder geval nog wat doppen, flessen en Oxi nodig.

Krijg vrijdag T500, gisten, emmers, etc.

Nog aanraders om mee te nemen voor beginnende stoker?

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 15 maart 2017

maar welke gin is er dan beter ? gedisteleerde gin of getrokken gin ? 

mvg gerdy

Forum Lid
op 15 maart 2017

gerdy, anders dan jenever is de echte Engelse gin van huis uit gewoon gemaakt van pure alcohol met toevoeging van kruiden.

Op dit forum is gin al meerdere kerenbesproken, dus ik adviseer je je eerst even in te lezen bij “RECEPTEN”.

Forum Lid
op 16 maart 2017

gerdy, anders dan jenever is de echte Engelse gin van huis uit gewoon gemaakt van pure alcohol met toevoeging van kruiden.

Op dit forum is gin al meerdere keren besproken, dus ik adviseer je je eerst even in te lezen bij “RECEPTEN”.

Van Betweter

 idd ron ,(als ik ron mag zeggen,want nick namen vind ik als een klucht)

is al een paar keer besproken bij “recepten”.en er dan ook veelvuldig gepraat over macereren. zo wil ik ook mijn gin maken dit is dan ook de gemakkelijkste weg,maar een collega (waar ik ook de uitdaging mee durf aan te gaan om 25 verschillende gin te maken,is normaal een fluit van een cent)is een echte gin drinker.en die zegt dat gin nogmaals moet gedisteleerd worden,en zo zie ik de bomen niet door het bos. want ten eerste wil ik niet dit nogmaals herdisteleren omdat ik geen alambiek heb , en deze ketel neemt de smaken mee in het stook proces. (dit word toch zo uit gelegd hier op dit forum) dus nog een derde ketel zie ik helaas niet meer zitten is ook trouwens mijn ding niet . ik ben meer overtuigd dat je de smaken beter eruit haalt door te macereren.

dus mijn ondervindingen door hier en overal te lezen is :

met gin kan je jou ding doen als je maar de vuist regel vast houd dat gin een minimum van 37,5 graden van alcohol behoud en er 20 gr/l jenever bessen in zit. van de rest is het eigen smaak die telt en de creativiteit van de maker.

dus het komt er op neer dat je heel gemakkelijk de hype van”gin” kan ontkrachten.

dus gin is een ding waar er echt mee te lachen valt 😉

mvg gerdy

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 16 maart 2017

HOE KAN IK ZELF EEN ECHTE GIN MAKEN?

 

De meeste mensen weten niet dat Vodka en Gin hun leven op dezelfde manier beginnen.

Je kan bijna zeggen dat Gin hetzelfde is als Vodka met een smaakje aan. Maar klopt dit wel?

Wat is Gin nu exact?

Gin is eigenlijk een redelijk neutrale alcoholische drank die op smaak wordt gebracht door er verschillende kruiden aan toe te voegen.

Er worden wel enkele voorwaarden gesteld om je drank Gin te mogen noemen. Zo moet het bijvoorbeeld minstens 37,5% alcohol bevatten en officieel zou er ook jeneverbes in moeten zitten.

De kleur van je Gin zal afhangen van welke kruiden je gebruikt. Maar in het algemeen zal de kleur eerder geel-oranje uitslaan. Er zijn hier natuurlijk ook weer mogelijkheden om de kleur een beetje aan te passen met een speciale filter. Maar omdat de meeste mensen dit waarschijnlijk niet hebben liggen thuis gaan we hier niet verder op in.

Wat heb je nodig?

Een glazen fles/bokaal waar je je drank kan indoen

70cl basis alcohol

Kruiden

Een zeef

Een kan

Wij stellen de Copperhead Gin voor om dit te proberen. Deze heeft een lekkere en kwaliteitsvolle smaak die niet gaat overheersen.

Kruiden

Dit is een van de leukste stappen omdat dit jouw Gin zo speciaal maakt. Je bepaalt helemaal zelf wat en hoeveel je erin doet.

Hier zijn natuurlijk honderden opties voor… We zullen je enkele typische ingrediënten geven waaruit je kan kiezen.

    • Jeneverbes : Dit geeft het een gepeperde en licht lavendel-achtige smaak. Het beste zijn de traditioneel gedroogde bessen omdat ze een geconcentreerde smaak afgeven.

    • Koriander zaadjes : Deze vult de jeneverbes mooi aan en geeft citrus tinten aan je drank.

    • Engel wortel : Zorgt voor een goede blend tussen de smaken en heeft een beetje een houten /grond smaak

    • Citroen of appelsien zest : Maakt het geheel wat frisse

    • Zoethout poeder : Dit verzacht de smaak en maakt het in het algemeen een beetje zoeter.

De meeste van deze ingrediënten kan je gemakkelijk in de supermarkt terugvinden. Als je toch iets niet zou vinden helpt Google je op weg.

Stappenplan :

    • Weeg al je kruiden mooi af

    • Steriliseer een bokaal met kokend water en voeg de kruiden er aan toe

    • Overgiet de kruiden met de alcohol

    • Laat het 24u trekken

    • Tijd om te proeven, als het een beetje naar jeneverbessen smaakt ben je op de goede weg

    • Voeg nog kruiden toe om de smaken af te stellen

    • Laat het nogmaals 12 tot 24 uur staan

    • Proef nogmaals, indien je tevreden bent kan je de kruiden eruit zeven (met een koffiefilter)

    • Laat het een paar dagen staan en herfilter zodat je Gin minder troebel wordt

    • Eindelijk is het tijd om in flessen te gieten en van je creatie te genieten

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 16 maart 2017

idd ron dit bericht staat al eens bij “recepten” .

 

Forum Lid
op 23 december 2018

Om een echte dry gin te verkrijgen dien je het opnieuw te verstoken. Je hebt dan tevens een echte gestookte gin ipv een neutraal met wat toevoegingen

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
6 op 3 mei 2019

http://ducske.be/likeurrecepten

Een schat aan recepten, incl. verschillende methodes om gin te bereiden.

Forum Lid
op 3 mei 2019

Veel recepten en veel mogelijk heden .
Ik persoonlijk hou van authentieke bereiding.
Een granen Alkohol uit gerstemout en 1 of 2 andere granen gebrouwen en gedistilleerd.
Hoofd ingrediënten van origine zijn
Jeneverbes en sleedoorn bessen ,
anijszaad
koreander
venkelzaad
karwijzaad
wortelzaad / peenzaad.
Dit in een korf waarover de Alkohol gedistilleerd behoord te worden .
Ook op authentieke wijze is gin een van de aller simpelste drankjes om te maken.
Een leuke drank voor beginners om mee te oefenen en ook nog iets met smaak te kunnen spelen .

Forum Lid
op 3 mei 2019

Dag Robbert,

kan je aub wat meer uitweiden over de granen: welke, hoeveelheden, hoe bereiden, hoe voorbereiden voor distillatie,.. Of evt een link naar wat jij een betrouwbare info bron beschouwt?

Ik vind over dit onderwerp geen samenhangende uitleg tot nu toe. Dwz: een complete gebruiksaanwijzing incl. ingrediënten, hoeveelheden en “hoe-te-doen”.

 

Forum Lid
op 3 mei 2019

Mijn referentie liggen hier naast mij en op zolder in diverse leerboeken likeurstokerij , manuals voor de distilleerderij , handboeken wijnmakerij en bierbrouwerijen , manual for essens and liquors industry . guide for manufacture of liquors. En instructieboeken uit distilleerderij waar ik een aantal maanden heb rondgelopen . Diverse Naslagwerken uit verschillende eeuwen vanaf 1740 tot aan ergen 1990 .

Beteft Gin :nodig voor 5 l Gin :
45 l water ,
7,2. kilo grof roggemeel
4 kilo gerstemout
3 liter giststarter
Hiervan een beslag maken .
[ Dit is standaard brouw proces waarmee iedereen wel bekent is dus sla ik verder over ]
Controleer altijd met jodiumtest of alle zetmeel is omgezet !
voeg de Gist [ Giststarter] toe .
Wanneer alles volledig is vergist distilleren in pot stil [ alambiek ].
Dit kan op verschillende manieren .
Vul de pot stil [ alambiek ] met de stookwijn . ,1e stook distilleren tot 1/3 van de hoeveelheid is opgevangen die zal ongeveer 22.% alcohol zijn .
we nemen dit deel en stoken 2e keer tot we weer ongeveer 1/3 hebben hiervan opgevangen . alcohol percentage zal dan ongeveer 64 -68 % zijn .
neem 30 cl hiervan en hou die apart !
Hierna vullen we de helm / korf met bessen en kruiden . dit kan d.m.v deze in een kaasdoek te binden en die in helm / brug te drukken .of een mandje in hals onder de helm .
De alcohol aanlengen met water en voor 3e keer overhalen .
nu zal de damp de smaak stoffen meenemen voor de gin smaak .
Stoppen met stoken als alcohol percentage in de overkomende vloeistof is gezakt tot 50 %
De voorloop van deze 3e stook verwijderen wanneer de alcohol van scherp naar zoet gaat
Hier begint het best nat .. in naloop rond die 55% -50% ook proeven om op tijd te stoppen en rest verwijderen.
[ Deze manier van destilleren heeft een zeer volle smaak ]

Andere manier van stoken is :
De ketel vullen en distilleren tot de uitstromende alcohol nog rond 50% is .
deze alcohol voor 2e maal opnieuw overhalen stoppen rond 55 % met scheiding van voorloop en naloop .
ook nu neem je ongeveer 30 cl apart .
De helm /korf/ zakje of doek vullen met de kruiden en overhalen tot we een alcohol percentage van 60 % hebben hierna stoppen .Voorloop proeven op scherpte en omslag moment naar zacht zoetig.
na stoken op drink sterkte brengen met water . 37,5 tot 40 % is gebruikelijk voor gin .

Nu de basis vulling van de korf / zak / mand .
Hierin gaat :
Jeneverbes en sleedoorn bessen totaal gewicht 50gram
anijszaad 20 gram
koriander 15 gram.
venkelzaad 20 gram
karwijzaad 10 gram
wortelzaad [ peen zaad ] 10gram .
de verhouding Sleedoorn en jeneverbessen is van Gin tot Gin verschillend .
sommige gins bevatten uitsluitend sleedoorn .
Ook gewichten van de basis kruiden en zaden word in gevarieerd
Hiermee kunnen we dus beetje naar eigen voorkeur stoeien en gin naar eigen smaak wat aanpassen .

Niet te vergeten !
De tijdens distillatie apart gehouden delen van 30 cl . vermengen we met water tot dezelfde sterkte als de gemaakte gin .
Met dit deel is het nu mogelijk de robuuste gin naar eigen smaak zachter te maken door iets of alles toe te voegen.
Dit doe je na min 2 dagen . de verse drank zal de eerste 48 oxideren aan zuurstof en de verschillende smaken huwen .

Forum Lid
op 3 mei 2019

p.s. zaden en bessen vooraf kneuzen .

Forum Lid
op 4 mei 2019
Mijn referentie liggen hier naast mij en op zolder …. . Van Robbert

Amai, die post kopiëer ik voor mijn plakboek, pagina 1. Bedankt!

 

Forum Lid
op 4 mei 2019

plakboek met recepten ? ik heb diverse oude ook van soms al bijna vergeten dranken .
Gisteren nog iet over old school frambozen likeuren
maken hier ergens geplaatst.
( ouwe lullen ouwe spullen 😅)

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
5 op 10 juni 2019

Voor alle kruiden is er maar 1 adres voor mij ( ik heb hier belang bij )

https://www.pit-pit.com/

Alles geleverd in afsluitbare potjes en perfecte jeneverbessen ( en al de rest ook natuurlijk )

Forum Lid
op 11 juni 2019

Ik kan daar niet eens wortelzaad vinden. Verder wel mooie site.

Forum Lid
op 11 juni 2019

Ja ik beweer niet dat ze alles hebben , bij mij was het voornamelijk een leverancier vinden met kwalitatief goede kruiden . En dat heb ik bij hen gevonden . Hun jeneverbessen zijn fantastisch , geen uitgedroogde zooi maar echt smaakvol net zoals alle andere kruiden .Mijn gin is alvast fantastisch

Forum Lid
op 11 juni 2019

Ja dank voor delen.

Forum Lid
op 11 juni 2019

Graag gedaan

Forum Lid
op 11 juni 2019

peenzaad kun je gewoon bij welkoop halen ..

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren