Starten met gin te destilleren

Geupdate op 23 december 2018 in Stookforum
11 op 11 november 2016

Ik ben van plan om zelf een lekkere gin te destilleren en hiermee te experimenteren. Nu ben ik nog op zoek naar een stookketel van 2 à 3 liter.  Heb zelf wel een mooie site gevonden en een ketel nl. https://www.destillatio.eu/en/distillation-stills/coppergarden-column-still-2l-thermometer/a-10908/
I
s dit een goede als ik start met een basis van pure alcohol en kruiden en daarna er maceraten aan toevoeg?

 
  • Geliked door
Antwoord
0 op 14 november 2016

Misschien toch beter deze nemen : 

http://www.stookwinkel.nl/product/3-liter-kolom-distilleerketel/

Hier zit alles bij om mee te kunnen starten.
Heeft er iemand hier ervaring mee of mij hierbij kan helpen?

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 14 november 2016

Je hebt een recept voor je kruidenmengsel nodig. Bij brouwland in Belgie hebben ze een ruim assortiment kruiden en jeneverbessen, Ik las laatst ergens dat je je recept bij een bedrijf volledig kon laten blenden zodat je uiteindelijk gewoon met een zak gemengde kruiden voor jou Gin recept de deur uit loopt. Ik ben het adres echter kwijt. Als iemand weet waar dat is dan zou dat super zijn!

Als je eenmaal beschikt over de juiste kruiden dan kun je ze gewoon mee laten stomen in de kolom. Wat je ook wel ziet is als mensen geen kolom hebben ze dan kleine hop kookzakjes met de kruiden in de ketel boven de vloeistof hangen. Dat heeft hetzelfde effect. Op deze manier krijg je een blanke gin.

Tot slot kun je ook je kruiden in je schone alcohol laten macereren (trekken) Je kunt de kruiden dan voor het gemak ook in een hopkookzakje doen of later door een doek passeren om zo te filteren. Het nadeel is dat je gin dan niet zoals in de winkel blank is maar geel door de jeneverbessen. Dit schijnt vroeger heel gebruikelijk te zijn geweest overigens. Dus voor de een een nadeel en voor de liefhebbers van authentiek misschien wel een voordeel.

Het recept voor je kruidenmengsel moet ik je schuldig blijven. Er bestaan natuurlijk vele soorten recepten. Ik zal mij er nog eens in gaan verdiepen, wellicht is iemand mij voor met een goed recept!

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 14 november 2016

Bij The art of tea herbs & spices in Haarlem hebben ze ook aardig wat kruiden en specerijen. Heb er zelf wat ingrediënten gekocht om tonic te maken en later gin.
http://www.the-art-of-tea-herbs-spices.nl/product-categorie/g-specerijen/

Forum Lid
op 15 november 2016
Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 15 november 2016

Ga binnenkort weer even bij Brouwland kijken. In ieder geval nog wat doppen, flessen en Oxi nodig.

Krijg vrijdag T500, gisten, emmers, etc.

Nog aanraders om mee te nemen voor beginnende stoker?

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 15 maart 2017

maar welke gin is er dan beter ? gedisteleerde gin of getrokken gin ? 

mvg gerdy

Forum Lid
op 15 maart 2017

gerdy, anders dan jenever is de echte Engelse gin van huis uit gewoon gemaakt van pure alcohol met toevoeging van kruiden.

Op dit forum is gin al meerdere kerenbesproken, dus ik adviseer je je eerst even in te lezen bij “RECEPTEN”.

Forum Lid
op 16 maart 2017

gerdy, anders dan jenever is de echte Engelse gin van huis uit gewoon gemaakt van pure alcohol met toevoeging van kruiden.

Op dit forum is gin al meerdere keren besproken, dus ik adviseer je je eerst even in te lezen bij “RECEPTEN”.

Van Betweter

 idd ron ,(als ik ron mag zeggen,want nick namen vind ik als een klucht)

is al een paar keer besproken bij “recepten”.en er dan ook veelvuldig gepraat over macereren. zo wil ik ook mijn gin maken dit is dan ook de gemakkelijkste weg,maar een collega (waar ik ook de uitdaging mee durf aan te gaan om 25 verschillende gin te maken,is normaal een fluit van een cent)is een echte gin drinker.en die zegt dat gin nogmaals moet gedisteleerd worden,en zo zie ik de bomen niet door het bos. want ten eerste wil ik niet dit nogmaals herdisteleren omdat ik geen alambiek heb , en deze ketel neemt de smaken mee in het stook proces. (dit word toch zo uit gelegd hier op dit forum) dus nog een derde ketel zie ik helaas niet meer zitten is ook trouwens mijn ding niet . ik ben meer overtuigd dat je de smaken beter eruit haalt door te macereren.

dus mijn ondervindingen door hier en overal te lezen is :

met gin kan je jou ding doen als je maar de vuist regel vast houd dat gin een minimum van 37,5 graden van alcohol behoud en er 20 gr/l jenever bessen in zit. van de rest is het eigen smaak die telt en de creativiteit van de maker.

dus het komt er op neer dat je heel gemakkelijk de hype van”gin” kan ontkrachten.

dus gin is een ding waar er echt mee te lachen valt 😉

mvg gerdy

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 16 maart 2017

HOE KAN IK ZELF EEN ECHTE GIN MAKEN?

 

De meeste mensen weten niet dat Vodka en Gin hun leven op dezelfde manier beginnen.

Je kan bijna zeggen dat Gin hetzelfde is als Vodka met een smaakje aan. Maar klopt dit wel?

Wat is Gin nu exact?

Gin is eigenlijk een redelijk neutrale alcoholische drank die op smaak wordt gebracht door er verschillende kruiden aan toe te voegen.

Er worden wel enkele voorwaarden gesteld om je drank Gin te mogen noemen. Zo moet het bijvoorbeeld minstens 37,5% alcohol bevatten en officieel zou er ook jeneverbes in moeten zitten.

De kleur van je Gin zal afhangen van welke kruiden je gebruikt. Maar in het algemeen zal de kleur eerder geel-oranje uitslaan. Er zijn hier natuurlijk ook weer mogelijkheden om de kleur een beetje aan te passen met een speciale filter. Maar omdat de meeste mensen dit waarschijnlijk niet hebben liggen thuis gaan we hier niet verder op in.

Wat heb je nodig?

Een glazen fles/bokaal waar je je drank kan indoen

70cl basis alcohol

Kruiden

Een zeef

Een kan

Wij stellen de Copperhead Gin voor om dit te proberen. Deze heeft een lekkere en kwaliteitsvolle smaak die niet gaat overheersen.

Kruiden

Dit is een van de leukste stappen omdat dit jouw Gin zo speciaal maakt. Je bepaalt helemaal zelf wat en hoeveel je erin doet.

Hier zijn natuurlijk honderden opties voor… We zullen je enkele typische ingrediënten geven waaruit je kan kiezen.

    • Jeneverbes : Dit geeft het een gepeperde en licht lavendel-achtige smaak. Het beste zijn de traditioneel gedroogde bessen omdat ze een geconcentreerde smaak afgeven.

    • Koriander zaadjes : Deze vult de jeneverbes mooi aan en geeft citrus tinten aan je drank.

    • Engel wortel : Zorgt voor een goede blend tussen de smaken en heeft een beetje een houten /grond smaak

    • Citroen of appelsien zest : Maakt het geheel wat frisse

    • Zoethout poeder : Dit verzacht de smaak en maakt het in het algemeen een beetje zoeter.

De meeste van deze ingrediënten kan je gemakkelijk in de supermarkt terugvinden. Als je toch iets niet zou vinden helpt Google je op weg.

Stappenplan :

    • Weeg al je kruiden mooi af

    • Steriliseer een bokaal met kokend water en voeg de kruiden er aan toe

    • Overgiet de kruiden met de alcohol

    • Laat het 24u trekken

    • Tijd om te proeven, als het een beetje naar jeneverbessen smaakt ben je op de goede weg

    • Voeg nog kruiden toe om de smaken af te stellen

    • Laat het nogmaals 12 tot 24 uur staan

    • Proef nogmaals, indien je tevreden bent kan je de kruiden eruit zeven (met een koffiefilter)

    • Laat het een paar dagen staan en herfilter zodat je Gin minder troebel wordt

    • Eindelijk is het tijd om in flessen te gieten en van je creatie te genieten

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 16 maart 2017

idd ron dit bericht staat al eens bij “recepten” .

 

Forum Lid
op 23 december 2018

Om een echte dry gin te verkrijgen dien je het opnieuw te verstoken. Je hebt dan tevens een echte gestookte gin ipv een neutraal met wat toevoegingen

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren