Stel je even voor

Geupdate 6 dagen geleden in Stookforum
3 op 17 oktober 2018

Goede middag mijn naam is Marcellino en ben pas begonnen om wat bier en alcohol te maken ben ook zelf destileer keteltje aan het maken En hoop wat wijzer te worden op deze forum zal later nog wat foto’s toevoegen van mijn keteltje groetjes Marcellino

Forum Lid
op 17 oktober 2018

Welkom Marcellino,voor advies,ben je op het goede forum,het is een grote fam.die graag helpt,sucses met de bouw,hoop hem vlug te zien en dat hij snel in werking is.gr.Chris.

Forum Lid
op 18 oktober 2018

Welkom Marcellino

Forum Lid
op 18 oktober 2018

Hoi Marcellino, welkom bij ons gezellige en leerzame clubje!

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 21 oktober 2018

Hier is Will Cribs, maak al jaren limoncello. Net nieuwe uitdaging aangegaan met een brouwsel mede. Ook nog een batch cassis op wodka in de kast staan die kortelings afgewerkt mag worden. Hoop hier nog inspiraties op te doen. En ervaringen uit te wisselen. Shol! Ja ben een Belg.

Forum Lid
op 21 oktober 2018

welkom will

Forum Lid
op 21 oktober 2018

Will, welkom!

Forum Lid
op 21 oktober 2018

Welkom will,is niet erg dat je een Belg bent,ik ben een Limburger is erger???

Forum Lid
op 27 oktober 2018

Welkom Will

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 22 oktober 2018

Goedemiddag,

ik ben Jack en woonachtig in het oosten van het land. Sinds kort ben ik in het bezit van een keteltje voor het stoken van alcohol met als doel het maken van bijv. limoncello of ouzo.

Vraagje: ik heb ongeveer 22 liter stookwijn gemaakt van:

-8 kilo suiker, 7 gram citroenzuur, 12,5 gram voedingszout, zakje turbogist en zakje vloeibare koolstof.

Starttemperatuur 30 graden en vervolgtemperatuur 23 graden dmv een verwarmingselement.

Nu na 6 dagen begint het gisten af te nemen en heb ik een monster genomen en wat blijkt?

0,0% alcohol !! Hoe kan dit, volgens de verpakking van de turbogist zou het alcoholpercentage ongeveer 20 % moeten zijn.

Wat doe ik fout??

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
8 op 22 oktober 2018

Goedemiddag,

ik ben Jack en woonachtig in het oosten van het land. Sinds kort ben ik in het bezit van een keteltje voor het stoken van alcohol met als doel het maken van bijv. limoncello of ouzo.

Vraagje: ik heb ongeveer 22 liter stookwijn gemaakt van:

-8 kilo suiker, 7 gram citroenzuur, 12,5 gram voedingszout, zakje turbogist en zakje vloeibare koolstof.

Starttemperatuur 30 graden en vervolgtemperatuur 23 graden dmv een verwarmingselement.

Nu na 6 dagen begint het gisten af te nemen en heb ik een monster genomen en wat blijkt?

0,0% alcohol !! Hoe kan dit, volgens de verpakking van de turbogist zou het alcoholpercentage ongeveer 20 % moeten zijn.

Wat doe ik fout??

Brouwmaat
op 22 oktober 2018

Welkom Jack.

Voedingszout en citroenzuur is met turbogist niet nodig.

Ik denk dat je met een alcoholdobber meet……. dan meet je altijd 0% in een stookwijn. Je kunt stookwijn met een vinometer meten of…. met een hydrometer of refractometer maar dan moet je ook je start SG hebben gemeten om het uit te kunnen rekenen.

En er zit zeker alcohol in hoor 😉

Forum Lid
op 22 oktober 2018

Welkom Jack. Als het 6 dagen heeft staan gisten, zit er zeker alcohol in. Ik gebruik helemaal geen meter. Ik proef voor het gistproces en erna. Er voor is het behoorlijk zoet, erna is het zurig / droog. Nog wel even laten klaren, voor je gaat stoken.

Forum Lid
op 22 oktober 2018

Welkom Jack,

Ik kom ook uit het mooie oosten van het land,

Erik heeft gelijk wat betreft het meten van het alcohol percentage,

Succes met het stoken.

Groet, @ndré

Forum Lid
op 22 oktober 2018

Hmmm… En dan zeggen ze dat de wijzen uit het oosten komen..?!

Forum Lid
op 22 oktober 2018

Jack welkom. En Auke, wijzen uit het oosten of idioten uit het westen, ik zeg cheers man!

Forum Lid
op 24 oktober 2018

iedereen bedankt voor de reacties.

Ik heb gelijk een vinometer aangeschaft en dank zij de supersnelle levering gisteren een meting gedaan.

Ik mat een alcoholpercentage van 24%, niet slecht toch?

Forum Lid
op 24 oktober 2018

Jack.. Dat is zeker niet gek!

Forum Lid
op 27 oktober 2018

Welkom Jack

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 22 oktober 2018

Hallo, ik ben Chris uit Belgisch Limburg. Nieuw op het forum maar lees al even mee. Heb een 20 l RVS ketel en al een keer of 10 gestookt. Paar keer met honing-shine en paar keer met suiker voor alcohol om likeurtjes te bereiden (zoals limoncello) Ik heb al wat langer geleden een opleiding in de scheikunde gehad en pak graag alles wat wetenschappelijker aan…Ik experimenteer dus ook graag!

Forum Lid
op 22 oktober 2018

Heey ChrisPi, leuk dat je ook meedoet. Welkom en we zijn hier dol op experimenten.
Cheers man 😉

Forum Lid
op 22 oktober 2018

Hallo Chris,

Welkom op dit leuke en leerzame forum.

Groet, @ndré

Forum Lid
op 22 oktober 2018

Welkom C(h)risPi

Forum Lid
op 22 oktober 2018

Welkom Chris,gr.Chris.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
7 op 25 oktober 2018

Hallo, ik ben Martin. Ik maak graag rum, goede rum vind ik heerlijk, en door het zelf te maken kan ik de smaak naar mijn hand zetten. En het geeft je wat leuks te doen naast een druk leven natuurlijk.

Natuurlijk hoop ik er een leuke hobby aan te hebben, en hoop hier veel te kunnen leren!

Forum Lid
op 25 oktober 2018

Martin welkom,en de leden zijn graag bereid hun kennis te delen.gr.Chris

Forum Lid
op 25 oktober 2018

Welkom Martin

 

Forum Lid
op 25 oktober 2018

Leuk, ik ben benieuwd!

Forum Lid
op 25 oktober 2018

Martin, welkom. Veel rum info hier dus dat zit goed. Cheers man! 😉

Forum Lid
op 25 oktober 2018

Dank jullie wel! Ik heb me ingelezen (bedankt voor het handboek voor beginners trouwens!) maar heb toch nog even een vraag: 

Als de stookwijn klaar is, en ik heb het een paar dagen laten rusten, kan ik dan de stookwijn aftappen, en het bezinksel weg doen? Of moet ik nog iets aan de stookwijn toevoegen nadat het is uitgegist, voordat ik het aftap?

Forum Lid
op 26 oktober 2018

Of moet ik nog iets aan de stookwijn toevoegen nadat het is uitgegist, voordat ik het aftap?Van funloving

Je kan nog klaringsmiddel gebruiken maar is niet noodzakelijk. Mooiste is als je met een kraantje onderin je ton de stookwijn kunt aftappen. Zorgt ervoor dat je het bezinksel niet mee stookt. Cheers alvast 😉

 

Forum Lid
op 27 oktober 2018

Ok dank je wel!

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 26 oktober 2018

Mijn naam is Geert en ik ben terug begonnen met het maken van wijn en alcohol. ik had het nog gedaan zo’n 30 jaren geleden maar ben er toen mee gestopt bij gebrek aan tijd. Ik ben mij volledig aan het toeleggen met het stoken van alcohol dit door gewoon suiker te vergisten. De eerste stook processen zijn geslaagd en bij de eerste stook had ik al een gedeelte die 70° haalde.

Forum Lid
op 26 oktober 2018

Welkom Geert, op dit geweldige forum.

Forum Lid
op 26 oktober 2018

Ziet er goed uit, Geert! Welkom en stook ze 😉

Forum Lid
op 26 oktober 2018

Welkom van weg geweest Geert,zo zie je maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan,blij dat je weer tijd hebt en deze mooie hobby weer opgepakt hebt,en zo te zien niet verleerd.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
6 op 27 oktober 2018

Ik ben al jaren een stoker mijn leeftijd is 74 jaar.

ik woon in de Kop van Noord Holland

met een paar vrienden hebben we een T500 met kolom aangeschaft en die wordt intensief gebruikt.

Mijn doel is om een zo zacht mogelijke jonge jenever te maken, maar wat ook erg lekker is mijn Gijn, Limonchello en Sloe-Gin

 
 
Brouwmaat
op 27 oktober 2018

Welkom Koolmees.

Een zo zacht mogelijke jenever….. goede distillatiemout gebruiken.

Forum Lid
op 27 oktober 2018

En een paar keer terug verdunnen naar 40% en terug de reflux in. Het wordt elke keer beter. Ik ben geloof ik een keer tot 5 keer herstoken gekomen en na 4 keer merkte ik geen of nauwelijks verschil meer. Je verliest iedere keer wel wat alcohol, maar dat is niet erg als dat het slechte spul is toch? De engeltjes moeten ook af een toe een verzetje hebben. 

Forum Lid
op 27 oktober 2018

Welkom Koolmees,wat Lummel zegt dat klopt.sucses.gr.Chris.

Forum Lid
op 27 oktober 2018

 Welkom Koolmees.

Forum Lid
op 27 oktober 2018

Koolmees, ook net als ik uit de kop van NH, welkom!

Forum Lid
op 1 november 2018

Hallo Koolmees!

Wat doe jij om die zachte Jenever te maken? Receptje?

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 27 oktober 2018

Mijn naam is Bob, getrouwd met een leuke, spontane, vrolijke thaise vrouw en al 25 jaar staat ons tweede thuis in Ayuthaya in Thailand. Afgekort Yutya (joetja) Wonen daar aan de rivier buiten de stad. Als medisch-chemisch analist opgeleid , maar nu als zelfstandige werkzaam in de reklamewereld. Stoken vanuit familie meegekregen. In mijn jeugd liep ik langs de jenever stokerijen waar mijn opa en meerdere familieleden werkten. Ben er vaak binnen geweest dus weet hoe het daar aan toeging. Helaas is er in Schiedam niet veel meer van over. Nu bijna met pensioen dus gaan we de familie traditie weer nieuw leven inblazen. Zelf weer lekkere drankjes proberen te maken die net weer iets anders smaken.

Forum Lid
op 27 oktober 2018

Welkom Bob

 

Forum Lid
op 27 oktober 2018

Bob, welkom! Geen slecht leven, zo te lezen en
leuk dat je voor deze hobby hebt gekozen,
het wordt alleen nog maar beter! Cheers man! 😉

Forum Lid
op 28 oktober 2018

welkom Bob,het is een virus waar je moeilijk vanaf komt.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
5 op 28 oktober 2018

Dag allemaal,

Ik woon in de provincie Groningen en stook al enkele jaren. De laatste tijd heb ik veel last an scherpte.Het werken met cuts is mij niet onbekend.m aar ik zal dat moeten preciseren.

Ik hou van whisky maar stook het liefst palinka van appel en van pruimen.

Forum Lid
op 29 oktober 2018

Heey hallo Socotra! Welkom en sterkte met de scherpte(?), mijn gevoel zegt dat je een andere gist moet proberen. Cheers man! 😉

Forum Lid
op 29 oktober 2018

Welkom Socotra

Forum Lid
op 29 oktober 2018

Welkom,Socotra op het forum,palinca is van pruimen en 55%,word veel in Hongarijen en waar ik kom Roemenie gestookt.gr.Chris.

Forum Lid
op 29 oktober 2018

Dag Chris, ik was in Roemenië op vakantie en wij bezochten een dominee die palinka stookt van pruimen, van appels en van peren. Hij stookt bij de appels en de peren de vergiste pulp mee en noemt het allemaal palinka en verkoopt het ook. Socotra

Forum Lid
op 2 november 2018

Socotra,ik stook de pulp ook mee,ze stoken daar de pitten ook vaak mee,maar van orgine is palinca van pruimen en 50-55%.en verkopen doen de meeste.maar het beestje hoef daar maar een naam te hebben,kijken niet zo precies.??

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 29 oktober 2018

Dag allen,

Ik ben Janis en op dit forum gaan lezen vanwege mijn interesse voor zelf gemaakte producten. Na een overvloed aan druiven ben ik rode wijn gaan maken. In de tussentijd zijn appels, peren, sleedoorn en koffie gevolgd. Ik wil een eigen pot still maken en heb daar nog wat vragen over. Het gaat mij meer om de beste smaak, niet de puurste vorm van alcohol.. Gegroet! 

Forum Lid
op 29 oktober 2018

Hoi Janis, er is niets leukers dan een product vervaardigen die ook nog superieur is aan winkelkwaliteit. Welkom en veel succes met het maken van je eigen pot still. Cheers alvast man! 😉

Forum Lid
op 29 oktober 2018

Janis welkom op het forum,ik ben ook iemand die zo veel mogenlijk zelf maakt.wat je eet ben je.gr.Chris.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 30 oktober 2018

Hi

Belg hier, die helaas/gelukkig (schrappen wat niet past) recentelijk de rijen van gepensioneerden is gaan vervoegen.

De heerlijke lente en zomer van dit jaar leverden me kruiwagens fruit op. Met veel tijd en fruit omhanden, en het beu zijnde om alles in confituur te draaien die toch niemand eet, leek het me wel leuk om dat fruit om te zetten in drank.

Bijgevolg staan er nog steeds overal flessen te broebelen (voor de nederlanders : dit is het juiste woord voor pruttelen/borrelen) Het maakt mijn echtgenote niet echt gelukkig maar met dit gure weder kan ik al die mandflessen toch niet in de koude garage dumpen ?

Ik hoop uiteraard een drinkbaar resultaat te bekomen maar overweeg toch een poging te doen iets te bouwen teneinde er de alcohol uit te halen.

Ik hoop dat er hier mensen zijn die bereid zijn me verder te helpen met dit project. Maar meer later daarover.

Groetjes aan allen

Forum Lid
op 30 oktober 2018

Welkom Psycat

Forum Lid
op 30 oktober 2018

Psycat, prachtige hobby is dit en we adviseren u graag! Welkom!

Forum Lid
op 30 oktober 2018

Welkom Psycat,hulp vind je hier altijd,zelf ben ik een fruitstoker,maar stook met plezier heel primitief,dat is voor mij ook de sport vh.stoken,met zo min mogenlijk middelen iets goeds maken.gr.Chris.

Forum Lid
op 30 oktober 2018

Thanks William Nimrax en Chris

 

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 31 oktober 2018

Dag, ik ben Harmke, 58 jaar en een beginner.
Na de overvloedige druivenoogst heb ik besloten om eens wijn proberen te maken.
Nu staan er 2 flessen van 15 liter te gisten.
Aangestoken door het artikel van snelle cider ook maar een fles met appelsap aangezet.

Ik ben zeer benieuwd wat het eindresultaat word en zal jullie op de hoogte houden.
Heel fijn ook dat je in de winkel zoveel keus uit verschillende gisten hebt en dat er zo razendsnel geleverd word.

Forum Lid
op 31 oktober 2018

Harmke,welkom op het forum.ben benieuwd naar het resultaat,sucses.gr.Chris.

Forum Lid
op 31 oktober 2018

Hoi Harmke, goed dat je je zo goed inleest. Gist is heel belangrijk voor je eindresultaat. Welkom!

Forum Lid
op 31 oktober 2018

Welkom Harmke. Een van de weinige vrouwen op dit forum?

Forum Lid
op 2 november 2018

Welkom Harmke

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
5 op 31 oktober 2018

Goededag Edwin hier 46 jr uit het oosten van het land

Paar maanden geleden begonnen met deze geweldige hobby gestart met een voor de verjaardag gekregen 10 liter alambiek werkt mooi en goed 

Lees veel hier en heb er erg veel aan dank alle voor de duidelijke info 

Groeten 

Forum Lid
op 31 oktober 2018

Welkom Edwin op het forum,je hebt een verjaardag kado gekregen waar je veel plezier aan kunt beleven.gr Chris.

Forum Lid
op 1 november 2018

Edwin, welkom en cheers man!

Forum Lid
op 1 november 2018
Forum Lid
op 1 november 2018

welkom edjegld

Forum Lid
op 2 november 2018

Welkom Edwin

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
6 op 5 november 2018

hoi allemaal, ik ben jan 

ik kom uit het noorden(groningen)

na het erven van een stook ketel van mijn pake is deze vorig jaar op zolder beland bij ons thuis,
eigen recepten en meters en kruiden alles was hier bij.

nu hadden we dit jaar een hoop appels aan de boom en dit zijn we gaan vergisten en hebben we gestookt, ik lees sinds ik de stookketel hier heb al veel mee en nu blijkt dat het stoken niet echt moeilijk is.

over smaak valt wellicht te twisten er zijn al een aantal dingen goed gegaan en fout natuurlijk, maar voor de 1e keer is het toch tof dat er drank uit gekomen is wat te drinken is

Forum Lid
op 5 november 2018

Welkom Jan,dus nu heb je de smaak te pakken.

Forum Lid
op 5 november 2018

Welkom Jan,

leuk dat je op het forum bent beland, er volgen zeker nog lekkere drankjes, voor raad en advies kun je hier ook altijd terecht. Wat voor een soort ketel stook je mee? En Mooi dat je ook recepten hebt, als er goede recepten bij zitten is het misschien iets om hier te delen?

Groet, @ndré??

Forum Lid
op 6 november 2018
Forum Lid
op 6 november 2018

dit is de stook ketel, en hij doet het best goed

 

Forum Lid
op 6 november 2018

Welkom Jannemanneman! Ik heb een vergelijkbare opstelling, en heb ook leuke resultaten. Al had ik soms een iets grotere capaciteit willen hebben. Je kunt goed stripruns maken, om die nogmaals te stoken. Dat levert, bij mij een mooie zacht borrel op.

Forum Lid
op 6 november 2018

er gaat nog hier zeker een grotere ketel komen, maar dat zal eerst nog op zich laten wachten. ik heb nog wel meer hobby,s waaronder een nissan bluebird en een maxima, de kinderen en de honden en katten willen ook aandacht hebben dus heb ik hier niet zo haast mee

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 6 november 2018

Welkom Jannemanneman (Jan) op dit geweldige forum.

Met vallen en opstaan, heb je een geweldige hobby gevonden.

Het wordt alleen maar beter, lekkerder en spannender, want na elke stook , leer je bij.

Forum Lid
op 8 november 2018

Je word er positief verslaafd aan??????

Forum Lid
op 8 november 2018

Jannemanneman, welkom! Alle waarschuwingen zijn terecht, moonshinen is veel te leuk! Cheers man 😉

Forum Lid
op 14 november 2018

onderhand toch al 300 liter verstookt, gelijk een grote drum van 200 liter met appels laten gisten en hier en daar nog wat in gistingemmers potten en flessen, de opbrengst valt zeker niet tegen maar met een keteltje van 5 liter moet je wel geduld hebben, maar ik ben er door heen gekomen, nu alles weer schoonmaken en weg zetten voor de volgende runs

Forum Lid
op 14 november 2018

jannemanneman amai wa ne naam seg

 ik stook ook elke 2 dagen een t500 leeg ik heb ongeveer 1700 liter in mijn tonnen zitten en dat ga ik niet meer mee maken ik heb 50 l suiherwash staan en de rest is kersen pruimen appels en peren en nu heb ik nog 1 leeg vat van 150l voor de kweeperen of op zijn duits Quitten en dat eerst eens verstoken ik heb al 60l in de kelder staan maar volgens de weerberichten komt hier de sneeuw volgende week aan dus stooktijd

gr erik

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
6 op 8 november 2018

He allemaal,

Ik ben Serge en heb ook deze fantastische hobby ontdekt. Ik ben begonnen met een Smartstill om kennis te maken met de manier van stoken. Al snel kwam de drang om een eigen ketel te maken en ben ik aan de slag gegaan. Via mijn werk kwam ik al gelukkig aan diverse onderdelen en kon de bouw beginnen, wat een fantastisch gevoel gaf dat. Omdat ik met bierbrouwen al een keer begonnen was heb ik de brouwketel aangepast zodat ik een grotere hoeveelheid in 1 keer kan doen, voor de fijnstook heb ik een 10 liter ketel gemaakt. 

Omdat ik al veel informatie op dit heerlijke forum heb kunnen vinden kon ik aan de slag.

De eerste 2 keer heb ik om kennis te maken met de ketels dit gedaan met water, ook om verder goed schoon te stomen…. Daarna een turbo-suiker stookwijn, waarmee ik via essences al lekkere smaken heb gekregen (met 3 soorten eiken en verouderd).

Ik voelde mij klaar voor het betere werk……. via Bio-brouwmaat een geschroot pakket op maat voor de Hard Mocha aan de slag. Man man!!!!!! wat een onrust als het anders gaat dan bij de keren van een turbo gist…. maar via held Erik gerust gesteld met zijn geduld en ben ik op weg naar een heerlijke whisky.

Ondertussen ook aan de slag met Odin’s rogge (2de generatie), ook hier goed op de pH waarde letten, corn flake en een eigen mengsel van rogge en een pak Eat Natrual cereals.

 

Brouwmaat
op 8 november 2018

Welkom hier Serge! Ik ben benieuwd hoe je fijnstook is verlopen of ben je daar nog niet aan toegekomen?

Straks laten rijpen volgens de bijgesloten handleiding en je hebt een heerlijk glas whiskey om de feestdagen mee door te komen 😉

Mocht je nog vragen hebben dan weet je me te vinden.

Forum Lid
op 8 november 2018

Welkom Serge, en geniet van je whisky, dat gaat zeker lukken.

Forum Lid
op 8 november 2018

Welkom Serge,leuk dat je er bij komt,het is inderdaad een hele mooie hobby die nooit gaat vervelen,en het geeft een kick als het eindproduct ook nog lekker is.gr.Chris.

Forum Lid
op 9 november 2018

Fijnstook is gedaan en staat nu op een koele donkere plek voor rijping . Uiteraard even geroken en geproefd en dat belooft wat 🙂

Forum Lid
op 9 november 2018

??

Forum Lid
op 9 november 2018

Hoi Serge, inderdaad, geduld hebben hoort er ook bij. Gun het de tijd en de beloning is groot. Goed bezig man. Cheers alvast! 😉

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 9 november 2018

Beste forum leden,

Al een paar weken ben ik aan het lezen op dit uitgebreide forum waar ik een prima sfeer proef. Leuk om te zien en te lezen hoe distilleren men kan bezig houden. 

Ik ben Niels, woon in de kop van Noord-Holland en brouw al een jaar of twintig mijn eigen bier, heel leuk om te doen en met prima resultaten. naast dit bak ik graag brood en rook ik vlees en vis. Veel hobby’s rondom eten en drinken. Ik heb een technische achtergrond en werk in een lab omgeving. 

Door een vriend een beetje besmet geraakt met de gedachte om zelf whisky te gaan maken. Hij heeft mij laten proeven wat er ook nog kan worden gedaan met een geslaagde vergisting. Dat was zo goed dat ik ambitie heb gekregen om zelf een installatie te gaan bouwen. Ik ben eerst gaan lezen op verschillende fora. De Amerikaanse zijn zeer informatief en je vind daar vele verhalen en ideeën. 

Ik heb twee keer een gerstewijn gemaakt en door verschillende stookers laten distilleren. Weer een mooi resultaat wat mij nog meer enthousiast maakt om dit goed op te pakken. Door te lezen en te ervaren meen ik te weten wat voor soort distilleer installatie ik zou willen om tot een mooie whisky te komen.

Een maandje geleden een mooi vat gevonden, een oud reactorvat van 40 liter in RVS. Dit vat heeft een ruime flens die makkelijk kan worden verwijderd en zeker luchtdicht afsluit. Via marktplaats kan je mooiste koopjes vinden met een beetje tijd en geduld. paar weken geleden naar een oud ijzer handelaar geweest in Zaandam die veel koper materiaal heeft liggen en waar je even rustig mag kijken en zoeken naar je materialen. Voor een bedrag onder de honderd euro mijn koper materiaal gekocht. Samen met m’n broer van de week een paar flenzen gemaakt uit messing op de draaibank en dit is deze week hard gesoldeerd.  

Vrolijke groet,

Niels

Forum Lid
op 9 november 2018

Welkom Niels, 

 Je pakt het meteen goed aan.

Sköll William

Forum Lid
op 10 november 2018

Heey Niels,welkom! Puik keteltje man! Mooi design, lust voor het oog. Ga je godendrank mee maken Groetjes van Nim uit de Kop van NH en je bent altijd welkom voor een Kop koffie, cheers man! 😉

Forum Lid
op 11 november 2018

Welkom Niels,mooi gemaakt,goed bezig zo,en nu vullen,Nimrax je nodigt een stoker niet uit voor koffie,????

Forum Lid
op 14 november 2018

Niels, puike installatie. Zet hem op en welkom hier 😉

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
18 op 13 november 2018

Hallo, ik ben Joost en woon in Drenthe. Met mijn reisbureau Tot hier en verder organiseer ik in 2019 twee drankreizen.

Whisky met Bob is een 10-daagse whiskyreis naar Schotland. Het wordt eilandhoppen met een nuchtere reisgids, want we zijn het enige reisbureau dat een Bob meestuurt op je whiskyreis. Wel zo handig als je na een rondleiding in een destilleerderij de whisky ook echt wilt proeven.

Tot in de pruimentijd! is een 8-daagse rakireis naar Albanië. We gaan op bezoek bij verschillende Albanese rakistokers, van de destilleerderij waar het product netjes in (glazen) flessen belandt tot de herder die zelf zijn druivenoogst tot pulp stampt.

Zelf ben ik tijdens een stage in Roemenië (veelvuldig) in contact gekomen met palinca. Via omzwervingen bij de buren in Hongarije (palinka), Tsjechië (slivovitsj) en Servië en Macedonië (rakija) ben ik in Belarus (samogon) en Rusland (wodka) beland. Ik vind het prachtig om verhalen van tegendraadse stokers te horen die trots zijn op hun eigen drank.

Al stook is zelf (nog) niet, ik heb een aantal hobbydestilleerders in mijn omgeving, lees er graag over en werd door een vriend over dit forum getipt!

Forum Lid
op 13 november 2018

Als je zelf wil leren stoken, of zoals de sommige ander hier, de theorie onder controle krijgen, heet ik je welkom, als je alleen reclame voor reizen komt maken, laat ik de beoordeling over aan onze Jan. Hij mag de grens bepalen, en zal dan mogelijk ook met jou in gesprek gaan/ We hopen dat je bezoek oprecht is en dus bij deze: Welkom,  Joost.

Admin
op 13 november 2018

William, dit is vooraf besproken met mij, deze reizen kunnen erg aantrekkelijk zijn voor onze leden, zie ook onze 2 eerdere stookreizen naar zweden ?

@tothierenverder maak er maar een apart topic voor aan, dan lezen meer leden het. Vooral het bezoeken van stokers in Albanie kan ik me voorstellen dat het voor veel leden erg interessant kan zijn!

Forum Lid
op 13 november 2018

Dankjewel voor je woord van welkom, William 🙂 Ik kan me je vraagtekens voorstellen. Soms is een virtuele nee-nee sticker wenselijk, dus ik heb eerst met Jan gesproken omdat ik me afvroeg of jullie hier op het forum regels over hebben.

@Stookforum, ik zal er een apart topic voor aanmaken!

Forum Lid
op 14 november 2018

Joost,welkom,ik kom zelf 16 jr.in Roemenie,in Moldova,stook ook op hun manier,ben dus een van die tegendraadse stokers,stookzefs met een ketel van daar,en in mijn vacantie tijd in Roemenie stook ik daar ook,maar dan op hout.ik stook zonder moderne aperatuur.alleen mijn alc.meter en die heb ik eigenlijk ook niet nodig,spuug wel in het vuur,?heb hier in de buurt in Nl. een Albanese stoker een Griekse en kennis met een uit Bosnie.gr.Chris.

Forum Lid
op 14 november 2018

Volgens mij kan er wel een aparte reisbestemming naar Chris bij komen…. 🙂

Forum Lid
op 14 november 2018

Bij mij is elke stoker welkom,ook beginnende.dus? Vandaag begin ik op een primitiev manier met rode wijn maken,volgende week begin ik met suikermais,te vergisten.

Forum Lid
op 15 november 2018

Gaaf, Chris! En dan zeker niet zo’n moderne ketel die je in de grote Roemeense supermarkten kunt kopen? Ik vind het altijd een prachtig gezicht als je er op een markt komt en je ziet er een aantal naast elkaar uitgestald staan.

Klinkt inderdaad als een leuke bestemming wat dichter bij huis 🙂

Forum Lid
op 15 november 2018

Is inderdaad een ketel gekocht van zigeuners,hand gemaakt €125- en een pak koffie.het leuke is dat ik in Roemenie heb leren stoken,al ik nu bij de fam.kom dan zetten ze mij achter de ketel.ze vinden mijn drank lekkerder.de leerling leert nu de leeraar.kom bij veel stokers daar,ik zit er op een dorpje,en iedereen stookt daar.6 wkn.daar betekend 6 wkn.onder invloed.???hier stook ik ook heel primitief is een sport voor mij met zo min mogenlijke middelen te stoken,en iets goeds te produceren.

Forum Lid
op 15 november 2018

6 weken onder invloed… klinkt als een intensieve werkvakantie!

Wat voor fruit gebruik je in Roemenië? En hoe komt jouw drank dan lekkerder? Doe je iets anders dan de Roemenen?

Forum Lid
op 15 november 2018

Ja.16 petekinderen daar dus 16 keer bezoek en 16 keer tegenbezoek,zijn al 32 dagen,dan fam.bezoek vrienden bbq.heb er 5 getrouwd,bruilloften doopfeesten etc.meestal stook ik abrkozen of ander fruit,stook hier meestal druiven,+-1000 kg per jr.ik stook alleen fruit ,heb 25 kg bio suiker mais mee genomen van schoonmama.die wil ik zaterdag gaan vergisten.ik werk inderdaad anders dan hun,ik neem mijn tijd zorg goed voor het vuur dat is een kunst en koel goed,als de drank klaar is zet ik hem in de zon en laat hem daar staan de nachten in Roemenie zijn koel s’morgens even de dop er af en zo word hij zachter,gooi er eiken op en laat hem zo een week in de zon staan,hun nemen niet de tijd,als er maar alcohol in zit.?hier neem ik nog meer tijd voor mijn drank.had nu 350 kg druiven wild laten vergisten dus zonder gist en suiker.82 ltr van 40-42% een 50 ltr.staat nu op eiken met walnootdoppen beetje vanile suiker en honing.afgelopen jr.50 ltr.meegenomen naar vac.adres.dachten dat ik whisky bij me had.?zijn opgegaan heb daar nog bij moeten stoken?ja elke dag bezoek het hele dorp kent mij en zijn gek op die gestoorde holander.maar hier in NL is het ook de zoete inval.had beter een kroeg kunnen beginnen,kon ik er nog wat aan verdienen????volgende week is Adriana jarig word weer leuk voor mijn lever?moet met mijn bijna 67 beetje rustig aandoen zeggen ze,maar ben gezond en gestoord goeie combinatie?

Forum Lid
op 15 november 2018

Ik kreeg ook heel even de “stroopwafel” nasmaak van William, vergeef het ons…
Joost: Welkom! Een trippie van Joost is gegarandeerd altijd proost! 😉

Forum Lid
op 19 november 2018

Chris, ik krijg het idee dat jij dan ook wel uit kunt leggen wat er op deze foto’s gebeurt. Een installatie zoals hier heb ik niet zo vaak gezien:

Forum Lid
op 19 november 2018

ja wadde

das vlaams 

gr erik

Forum Lid
op 20 november 2018

Nee dat ken ik ook niet,maar ik zou de hele instalatie moeten zien,dan zou ik denk ik het wel weten,maar er zijn een hele hoop eigen bouwsels,maar volgens mij is dit een heel oud model,kan zo ook niet zien hoe ze koelen.zit ook niet compleet in elkaar.

Forum Lid
op 20 november 2018
volgens mij is dit een heel oud modelVan ChrisV

Dat idee had ik ook toen ik deze meneer zag. 

Ik zal volgende keer betere overzichtfoto’s van de hele installatie maken 🙂 Deze was nog wel in gebruik in ieder geval. Rakija in Macedonië.

Forum Lid
op 21 november 2018

Bij nader inzien is de ketel om te stoken ingebouwd.die twee pijpen lopen door een koelvat,boven op de stookketen zal of een constuctie komen om te draaien ivm,aanbranden op de bodem te voorkomen,of komt gewoon een dekseltje op,maar denk het eerste.denk dat ze twee pijpen gebruiken om sneller en beter te koelen.

Forum Lid
op 23 november 2018

Dankjewel, Chris! Misschien moet ik er nog eens teruggaan om te kijken wanneer het in gebruik is, al kon ik er vanwege de Macedonische voertaal weinig chocola van maken. Ik begreep eigenlijk alleen dat wie het laatste restje uit de fles dronk aan de beurt was om een nieuwe fles te halen.

Forum Lid
op 23 november 2018

Ik ben zeker dat ik er mee kan stoken,zij stoken op hout,doe ik in Roemenie ook.ik hou wel van die oude ketels,en primitief stoken,op de manier van onze voorouders.zij werken op de zelfde manier als ik,is ook in stand gebleven door armoede,stoken met wat je hebt.en dat vind ik kunst.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 15 november 2018

Hallo, ik ben Frederik en woon in Wetteren Oost-Vlaanderen.
Ik ben een beginnend stoker.
Werk als bakker dus gist en suiker gemakkelijk en voldoende beschikbaar.
Mijn voorkeur gaat uit naar whisky maar experimenteren is ook leuk.
Nu staat er al appelsap te vergisten.
Groeten en tot hoors, Frederik

Forum Lid
op 16 november 2018

Hallo fred81 ik kom van Destelbergen dus niet ver van jou he,als er dingen zijn waar ik kan helpen dan stuur je maar grtj likeurtje ???

Forum Lid
op 16 november 2018

Hallo is inderdaad niet ver. Ben mij nu vooral aan het inlezen en op zeer kleine schaal aan het voorbereiden.grtj Frederik

Forum Lid
op 16 november 2018

Ik zou zeggen laat u gaan Fred 81,heb een maat en is ook bakker in St – kruis winkel Luc Neyt is de naam,ken je misschien!Heb je nog tijd over om nog wat drank te maken ? grtj ?

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 15 november 2018

Welkom Frederik.

Forum Lid
op 15 november 2018

Fredrik, welkom en cheers man! 😉

Forum Lid
op 15 november 2018

Frederik welkom,je bent al goed bezig.

Forum Lid
op 30 november 2018

Dank je Jan , de suiker rogge. staat al weer volop te gisten.👍

Admin
op 30 november 2018

Fijn Troet, door de storing kon ik ook geen mail meer lezen. Maar het is goedgekomen!

Ik heb je graveerfrees ook ontvangen en hij werkt erg fijn. bedankt!!

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 30 november 2018

Hallo ik ben Pascal uit Den Haag. Heb ooit kort op de laboratoriumschool gezeten in Delft. Ik staarde meer uit het raam dan dat ik de oersaaie berekeningen oplostte dus haakte voortijdig af. Na het lezen van het Handboek voor de Vinexjager raakte ik jaren later behekst door de alchemie. Als hobbychemicus (Guust Flater?) probeer ik met mijn toegepaste keukenvlijt de supermarkt zoveel mogelijk te boycotten. De ijskast staat vol met ingelegde ansjovis, marmelade, tafelzuur en ook staan er beugelflessen zelfgebrouwen weizenbier en Russian Imperial Stout (met zoethout en koffie) te rijpen. Als keukenpiraat moet ik natuurlijk rum gaan stoken.

Forum Lid
op 30 november 2018

Pazz je bent goed bezich,welkom op het forum.gr.Chris.ps.wij maken ook zo veel mogenlijk zelf👍

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 30 november 2018

Pascal, lekker bezig! We hebben meerdere topics over rum maken van melasse siroop.
Welkom man! Cheers alvast 😉

Forum Lid
op 30 november 2018

Welkom Pascal, voor rum maken, kun je hier je hart ophalen, ze stoken hier, volgens mij, net zo goed, of zelfs beter dan in de Caraïben. Zee(p)schuimers en (weg)piraten zijn er hier in overvloed, en die hebben de afgelopen 2 jaar, het beste van het beste gestookt. Ook zijn hier nog een aantal verdwaalde bierbrouwers , en wordt de een na de ander hiermee besmet, via onze dealers; stookwinkel jan , en Bio-Brouwmaat Munckerik. Beide boven aan de homesite te raadplegen. Brouw- en stookmaterialen en Bio producten bijna nergens voor betere prijzen en service te verkrijgen.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
12 op 2 december 2018

Hoog tijd om mij voor te stellen. Mijn naam is Philippe en woonachtig in het Belgische Limburg. Ik volg het forum sinds een maand en ben nu gestart met de voorbereidingen tot mijn eerste stook. 

Een 2-tal maanden geleden kwam ik toevallig een moonshine-installatie tegen op een Chinees verkoopplatform en heb deze zonder veel nadenken aangekocht. Sinds enkele weken heb ik de informatie ingewonnen op dit geweldig forum en de benodigdheden aangekocht voor het aanmaken van mijn eerste sugarwash. Met de kennis die ik nu heb opgebouwd lijkt het erop dat mijn installatie niet voldoet aan mijn wensen. Desalniettemin zal deze dienen om de basistechnieken onder de knie te krijgen.

Een 2-tal weken geleden heb ik mijn eerste sugarwash aangemaakt volgens het recept dat ik hier gevonden heb. Het resultaat is circa 25 l basisdestillaat aan 20% alc dankzij turbogist, 21 l water en 8kg suiker. Deze lijkt volledig uitgeklaard en gereed om gestookt te worden.

Zonet heb ik mijn Chinese installatie voor het eerst geinstalleerd en een water run gedaan om het boeltje te ontsmetten. Het gedestilleerd water leek nog een lichte kopersmaak te hebben en ben benieuwd of dit de smaak van mijn neutrale alcohol zal beïnvloeden…….zorgen voor morgen wanneer ik voor het eerst de pot met sugarwash op het vuur gooi. 

De bedoeling is om in de toekomst enkele heerlijke geestrijke dranken te brouwen maar besef maar al te goed dat dit tijd, ervaring en kennis zal vergen.

Alvast bedankt aan de leden om jullie ervaring te delen en zo de leken in te wijden in dit boeiende wereldje van het stoken.

mvg – Philippe!

 

 

 

 

Forum Lid
op 2 december 2018

Philippe,welkom,als het virus je te pakken heeft kom je er niet meer van af,ik wens je sucses met de eerste stook,als je vragen hebt hier staat een heel leger om die te beantwoorden en dat met veel plezier,we zijn net een grote fam.die soms elkaar ook jent maar bij stoken hoort elkaar stoken ook bij,dus welkom bij de familie.gr.Chris.en stook ze👍

Forum Lid
op 2 december 2018

Phillipe, welkom in ons midden en alvast veel plezier van je installatie toegewenst.
Cheers 😉

Forum Lid
op 2 december 2018

Deze namiddag enkele uren vrijgehouden om 2x een eerste run van 10l tot een goed eind te brengen. Het was even wachten tot de eerste druppel tevoorschijn kwam maar nadien liep alles op rolletjes. Daar ik nog enkele vragen en bemerkingen heb zal ik even een nieuw topic opstarten. 

Forum Lid
op 3 december 2018

een nieuw topic opstarten. Van Papabeer

Philippe, kijk vooral eerst even in het trefwoord zoekscherm op de homepage.
Vaak bestaat je vraag al en kun je eronder zo “aanhaken”.
Cheers alvast man 😉

 

Forum Lid
op 3 december 2018

Welkom Philippe.

Forum Lid
op 3 december 2018

Sorry Nimrax, te laat maar neem je advies de volgende keer in acht 🙂

Forum Lid
op 4 december 2018

Heey Philippe, je hoeft je niet te verontschuldigen hoor. Het was een goed bedoeld advies. Je topic is heel gezellig en leerzaam geworden. Leuk dat we je al hebben kunnen assisteren met advies! Cheers man! 😉

Forum Lid
op 4 december 2018

Welkom Philippe,

Met de kennis die ik nu heb opgebouwd lijkt het erop dat mijn installatie niet voldoet aan mijn wensen.Van Papabeer

Herkenbaar, ben begonnen met een smart still. Prima apparaat maar de zelfbouw riep al snel heer hard. Nu begint de T500 ook wel erg hard te roepen…. Smartstill gebruik ik nu voor drank die heeft staan trekken met kruiden voor een stook.

Brouwmaat
op 4 december 2018

En wanneer je een T500 hebt……. gaat de Grainfather roepen 😉

 

Forum Lid
op 4 december 2018

Ja tuurlijk, je begint me al gek te maken voordat ik er aan begonnen ben 🙂

 

Brouwmaat
op 4 december 2018

Je kunt ook een stap overslaan hahaha.

Ik heb alle stappen doorlopen 🙂

Forum Lid
op 4 december 2018

Zal er eens over gaan nadenken met een zelf gestookt drankje…. 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 3 december 2018

Bij deze heet ik iedereen die ik nog niet genoemd heb van harte welkom!

Het was een vreemde week waarin we een lange tijd offline waren door een ddos aanval. Maar we zijn er sterker uitgekomen!

Nu weer aan de slag om lekkere drankjes te maken voor de feestdagen 🥂🥃🍺

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
5 op 4 december 2018

Ik ben John en woon net over de gens in Duitsland (gronau). Ik heb nog helemaal niets aan ervaring met stoken. Ik zou graag in contact komen met mensen hier in de regio (Twente en Nordrhein Westfalen ) om van te leren en samen lekkere drankjes te maken. Ik ben een liefhebber van kruidenbitters en rum. 

Ik ben 39 jaar oud en heb een eigen bedrijf. In ons huis in Duitsland hebben we een grote kelder waar ik deze hobby zou kunnen uitoefenen.

 

 

Forum Lid
op 4 december 2018

Welkom  op dit leuke forum Johan,

er zijn vast wel mensen in de grensstreek die je voort kunnen helpen, anders wel op het forum. Net een grote familie waar je met al je vragen en tips terecht kunt. Groet, @ndré😎🥃 cheers

Forum Lid
op 4 december 2018

Gezellig Johan, drankjes maken is leuk en drinken nog veel leuker… Zit genoeg kennis hier op het forum om je zeer goed op weg te helpen. Misschien heb je ook een grote tuin, zal maar vast wat fruitbomen gaan planten…

Gtz, ScS

Forum Lid
op 4 december 2018

Hij heet John,jongens.. 
Heey John, leuk dat je ook meedoet. Klinkt veelbelovend, een grote kelder. Nu moet je gaan bedenken waarmee je die kruidenbittertjes en rum mee wil gaan distilleren. En de keuze is enorm. Succes en we lezen het allemaal graag van je.

Alvast cheers man 😉

Forum Lid
op 4 december 2018

John,welkom op het forum,voor vragen of advies zit je hier goed iedereen is behulpzaam,helaas zit ik niet in de buurt van je,en stook ik op een antieke manier,maar er zullen vast stokers in je buurt zitten die contact met je opnemen.gr.Chris.

Forum Lid
op 7 december 2018

Welkom John (Johannes 😉 )

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
9 op 5 december 2018

Ik ben Gerco, 59 jaar,  woon in Amsterdam en ben sinds vandaag in het bezit van een T500 met een reflux en een copper dome. Een kerst cq. verjaardagscadeau, gekregen van mijn vrouw.                     Heb in het verre verleden wel eens een stookwijn gemaakt en op een chemisch lab in de zuurkast gedistilleerd. Heb een opleiding tot scheikundeleraar gedaan, vandaar, maar heb dat vak nooit uitgeoefend. Morgen eerst maar eens een turbozakje met suiker vergisten, kijken hoe dat gaat verlopen. De bedoeling is om volgend jaar vooral fruit te gaan stoken. Ook een goede jenever zal in de smaak vallen. Hier is veel informatie over te vinden op dit forum.

Ik ben er klaar voor.

Alvast proost

Forum Lid
op 5 december 2018

Gerco, welkom!! Zo te lezen kunnen we veel van elkaar opsteken. Gefeliciteerd met je T500 met extra’s. Dit is allemaal een thuis wedstrijdje voor je. Veel succes en hoe sneller je stookwijn maakt, hoe eerder je T500 aan kan. Cheers alvast! 😉

Forum Lid
op 5 december 2018

Welkom Gerco. Kan je mij vertellen wat de afmetingen van die koperen hoed aan de onderkant zijn? Misschien past hij wel op mijn brouwketel en zet ik hem vast met weckklemmen. Online zie ik verschillende maten:
14x14x10 inch
6x6x24 inch
en op de foto weer 12 inch

Forum Lid
op 5 december 2018

Welkom Gerko,nog gefeliciteerd. Erg leuk cadeau, is dit ook iets waar je vrouw zelf iets aan heeft…. 🙂

Forum Lid
op 5 december 2018

Welkom Gerko,je hebt net zo’n lieve vrouw als ik,kreeg van haar een ketel van 100 ltr.ik stook altijd fruit,nu probeer ik mais,ik stook op een antieke manier zonder meters etc.dat doe ik ongeveer 14 jr.ben je er wel van bewust dat het een hele mooie hobby is  waar je niet makkelijk van afkomt,sucses met je eerste en daarop volgende stooksels.gr.Chris.

Forum Lid
op 5 december 2018

@pazz   Hij is 31 cm exact

Forum Lid
op 5 december 2018

Er staat nu een Turbowash te pruttelen. Lekker rustgevend gebubbel op de achtergrond.  Na een half uurtje kwam de boel op gang. Ga voor 14 %, anders duurt het te lang.

Forum Lid
op 5 december 2018

Hoi Gerko,

Leuk dat je dat kado hebt gekregen van je meissie !
Ik woon zelf dichtbij Amsterdam en heb de 51 voor de deur 🙂
Voor vragen enz heb je een medestoker dicht bij wonen in ieder geval. Heb zelf de reflux en copperdome ook. Voor Whiskey nog een overschot aan mais meel trouwens !

groetjes Boomer

 

Forum Lid
op 7 december 2018

Welkom Gerco.

Forum Lid
op 10 december 2018

Turbowash al na 1,5 dagen uitgepruttel. Ging erg tekeer in de keuken. Ik heb een temperatuursensor op de emmer geplakt, die ik met mijn homeautomatiesysteem kan uitlezen. mocht het te koud worden, dan gaat de warmteriem vanzelf aan en uit. Dank aan  Homeassistant  Na 3 dagen helemaal stil. Even klaren en hup, morgen is de reflux. Ben benieuwd

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
16 op 7 december 2018

Een goeienavond. Ik ben Hans. 55 jaar gerijpt en leef in het boergondische zeeuws-vlaanderen. Sinds de jaren negentig stook ik al een borrel. Eerst met een zelfgemaakte ketel, maar sinds een jaar met een Ali ketel van 55 l. Eindelijk geen geklooi met deeg om de boel te dichten maar een fatsoenlijke triclamp met een siliconenpakking dr tussen. Volledig modulair, ik kan hem zo hoog maken als ik maar wil. Met of zonder reflux. Daarnaast brouw ik regelmatig een donker biertje. een liter of 45 per keer. Alstie mislukt (zoals afgelopen zomer….) weet ik er wel raad mee….. Ik maak graag m’n eigen graanjenever, bramenlikeur, slivovitch, druivenrakiya, en sinds kort ook sleedoornlikeur.  Regelmatig zit ik met een glimlach de topics van dit forum te lezen… de sfeer bevalt me wel,  dus ik dacht,  ik meld me ook es aan. Bijgaand wat fotos van mn ketel tijdens een spiritrun van 18 l graanstooksel van 50 procent 

Forum Lid
op 7 december 2018

Forum Lid
op 7 december 2018

Hallo Hans, indrukwekkende machine! Welkom hier en cheers! 😉

Forum Lid
op 7 december 2018

Welkom Hans.

Forum Lid
op 7 december 2018

Welkom Hans, dat is een aardige opstelling zo. De vermogensregelaar ook aangepast zie ik 🙂 , ik heb een digitale met draaiknop en werkt prima. Alleen even de stekker aanpassen en prima regelaartje.

Forum Lid
op 7 december 2018

Welkom Hans en proost. Ooit heb ik ook zo’n ketel, maar nu nog niet want ben de stookkunst aan het bestuderen. Waarom een dubbele condenser?

Forum Lid
op 7 december 2018

welkom hans

Forum Lid
op 7 december 2018

Hans,welkom dat deeg gebruik ik nog altijd om af te dichten,zal ik ook wel blijven doen tot mijn dood,ik werk heeeel primitief en dat doe ik ook bewust,voor mij is dat sport,de instalatie die je hebt is prachtig.je bent goed bezich,en welkom bij de fam.gr.Chris.

Forum Lid
op 7 december 2018

Hans,welkom dat deeg gebruik ik nog altijd om af te dichten,zal ik ook wel blijven doen tot mijn dood,ik werk heeeel primitief en dat doe ik ook bewust,voor mij is dat sport,de instalatie die je hebt is prachtig.je bent goed bezich,en welkom bij de fam.gr.Chris.

Forum Lid
op 7 december 2018

Hans,welkom dat deeg gebruik ik nog altijd om af te dichten,zal ik ook wel blijven doen tot mijn dood,ik werk heeeel primitief en dat doe ik ook bewust,voor mij is dat sport,de instalatie die je hebt is prachtig.je bent goed bezich,en welkom bij de fam.gr.Chris.

Forum Lid
op 7 december 2018

Je bent wel erg enthousiast met welkom heten Chris of werkt de borrel nog zoveel door dat ik 3dubbel zie 🙂

Forum Lid
op 7 december 2018

Nee er ging iet fout,krijg heel moeilijk contact met het forum.als ik intoets dan valt het weer weg ik denk dat de bvd mij dwars zit.🤔😎

Forum Lid
op 7 december 2018

Heeft volgens mij te maken met de grote van een topic. Dit icm de server kan het wel even duren voordat het een en ander geladen of verwerkt is/kan worden.

Forum Lid
op 7 december 2018

Welkom allemaal die ik gemist heb.

Ben bezig met een whisky dieet en ben al 3 weken kwijt. Cheers. Groet, @ndré🥃😎

Forum Lid
op 7 december 2018

@ndre dan heb je niets gemist😂😂😂😂 

Forum Lid
op 7 december 2018

Gelukkig Chris, eerst het forum buiten westen, nu gelukkig weer opgelapt😁👍.

Groeten, @ndré🥃😎

Forum Lid
op 7 december 2018

Welkom Hans en proost. Ooit heb ik ook zo’n ketel, maar nu nog niet want ben de stookkunst aan het bestuderen. Waarom een dubbele condenser?

Van pazz

Heb ik nog een beetje reflux, heb hem volzitten met soort rvs spons. In mn kijkglas kan ik de reflux zien en met kraantjes de koeling in de condensors regelen

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
6 op 7 december 2018

Gegroet Stokers,
Na enige tijd als anonieme gast te hebben gelezen op het stookforum is het nu toch echt om een account aan te maken. De DDOS affaire en mijn hopeloze pogingen in die periode toegang te krijgen tot de recepten, avonturen en ongein van al de vaste forumleden maakte mij wel duidelijk dat ik maar beter gewoon lid kan worden… Dan kan ik als beginnende stoker ook gewoon mijn vragen stellen zonder te hopen dat een ander ze voor mij stelt.

Mijn thuisbasis ligt in nabij de duinen van Noord-Holland alhoewel ik Zeeuwse roots heb. Stoken doe ik nu een paar maanden met een T500 en de alambiek op dezelfde ketel. Deze laatste ben ik een beetje aan het op- en ombouwen zodat ik hier ook gin mee kan maken. Een vermogensregelaar is ook gemaakt met behulp van het forum en onze Chinese postorder vrienden.

Hiervoor, in een ver verleden (ik van 1970), heb ik ook wel bier en wijn gemaakt. Het afgelopen najaar zijn al de appels, druiven en de vlierbessen uit mijn moestuin in de gistton verdwenen. Ik denk dat ik nu meer fruit nodig heb op de tuin…

Met het product uit de T500 heb ik wat ge-experimenteerd met macereren van diverse kruiden en bessen. Sommige hiervan waren succesvol en anderen uiteraard complete bocht…, gelukkig kan het meeste gewoon weer gerecycled worden. Ik blijf het moeilijk vinden om eigen gestookte drank te verspillen.

tot later
Tycho

Forum Lid
op 7 december 2018

Heey Tycho, Welkom! We wonen vlakbij elkaar trouwens, ik heb de NH duinen en noord zee in mijn achtertuin..ok paar km verder. Goed bezig en ja, wat je verprutst kun je later altijd de alcohol weer uit terugwinnen. Cheers man, 😉

Forum Lid
op 7 december 2018

Welkom Tycho,bij de fam.van stokers,en prettig gestoorde,alcohol verspillen is inderdaad jammer.die drinken we.heb je vragen,ze worden graag beantwoord,en domme vragen bestaan niet.gr.Chris.

Forum Lid
op 7 december 2018

Welkom Tycho,  Het ge-DDOS is gelukkig voorbij en bijna vergeten. 

En alcohol verspillen is niet nodig. We wachten op je gelukte recepten, en horen uiteraard ook graag de mindere recepten. Voordeel als je experimenteert is, dat je op een dag een drank maakt, die de standaard gaat worden, voor al je volgende ideeën.

Sköll William

Forum Lid
op 8 december 2018
Als je aansluit bij de laatste berichten lezen we het vlotVan Stookforum

Kan nog net volgens mij….. 🙂

 

Welkom Tycho, heerlijk dat prutsen want daar wordt de volgende alleen maar beter van. Voor je het weet heb je een drankje compleet naar eigen smaak en idee en die smaakt altijd beter.

Forum Lid
op 8 december 2018

Bedankt allemaal voor de hartelijke welkom. Deze week heb ik even niets te stoken en gebruik ik de tijd om de ketel en de rest eens te poetsen. Het oog wil ook wat… Gelukkig staan al mijn gisttonnen en flessen vol en is er volgende week weer wat te doen!

Forum Lid
op 11 december 2018

hahaha nee weggooien van mislukte smaak alcohol doety geen 1 forumbewoner volgens mij, zeker niet als we een t-500 reflux hebben, dan strippen we het nare smaakje gewoon 🙂 Ik ga ook weer lekker ad stook heb nog whiskey gist en mais(meel) om een tweede ( en hopelijk smakelijker ) run te gaan doen met mn copper dome voor ik weer 94% nodig heb voor mijn wiet olie 🙂

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 7 december 2018

Welkom nieuwkomers! Willen jullie er wel op letten  niet halverwege dit 22 paginas tellende topic te reageren, dan is je berichtje niet terug te vinden. Als je aansluit bij de laatste berichten lezen we het vlot 😎 veel plezier op het forum 😉🥃🍺

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren