Stel je even voor

Geupdate op 7 januari 2019 in Stookforum
3 op 1 januari 2019

Alle nieuwe leden, hartelijk welkom en de beste wensen voor 2019!

Forum Lid
op 1 januari 2019

Alle nieuwe leden welkom op dit fantastische forum, en dat het maar een goed stookjaar mag worden, Cheers. Groet, @ndré🥃😎

Forum Lid
op 2 januari 2019

Iedereen de beste wensen en alle nieuwe leden van harte welkom,een mooi stookjaar veel gezondheid en geluk voor de toekomst.🥃💥💥💥

Forum Lid
op 2 januari 2019

iedereen de beste wensen uit de hunsruck in duitsland en laten we nog veel stook plezier  en off toppic plezier hebben meen eerste T500 van het jaar is al bezig appels en peren

gr erik

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
7 op 2 januari 2019

Hallo! Hier Vulpes. Ik woon in Drenthe en had al jaren de wens om whisky te maken. Mijn vader heeft onlangs een destilleerketel gekregen. Hierdoor kwam voor mij het whisky stoken een heel stuk dichterbij. Via een paar vrienden die bierbrouwen, informatie verzameld over een brouwketel. Ik heb nu zelf de Arsegan Easybrew 30 gekocht, met daarbij 2 gistvaten van 30 liter.

Ik heb mijn eerste 15 liter (whisky)brouwsel gemaakt met 5 kg Munich mout (SG 1061). Dit hebben we gisteren de eerste run gestookt tot ca. 4 liter met 25% alc . Hetgeen mij een beetje teleurstelde. Dit kan ook komen door de grote destilleerketel (50 liter bruto / 40 l vulbaar).

Het type destilleerketel weten we niet precies, we denken een “Brennanlage SUPER 50”,

(Dit plaatje is samengesteld uit de Super 25 en de Super 125).

Ik ga nu een volgend brouwsel maken, totaal 60 liter van Munichmout. Na dit gestookt te hebben voeg ik de huidige 4 liter erbij, om een tweede run (met cuts) te maken. KWW !

 

 

 

Brouwmaat
op 2 januari 2019

Welkom Vulpes.

Vanwaar de keuze voor Munich mout? (en welke Munich was dit qua EBC?)

Welke gist heb je gebruikt en wat was het eind SG?

Forum Lid
op 2 januari 2019

Hallo Vulpes, welkom in ons midden. Tegenvallende opbrengst kan veel redenen hebben maar al doende leer je het meeste en er zit hier veel expertise voor iedereen klaar. Het gaat de meesten hier niet zozeer om hoeveelheden maar om een specialiteit te vervaardigen met een eigen persoonlijke tintje die ver boven de winkelkwaliteit uitstijgt. En daarin ben je nu al mooi geslaagd. Cheers man! 😉

Forum Lid
op 2 januari 2019

Welkom Vulpes,

Waarschijnlijk is je 25 % wat lager dan verwacht, maar als je gaat omrekenen, kan dat 2,5 liter van 40% worden, en dat van 15 liter. Waarschijnlijk moet je de ketel nog leren kennen, ivm met temperatuur, etc waardoor er na een tijdje een hoger percentage uit komt. Maar vergeet niet kwaliteit van 25% is beter dan een hoeveelheid mindere smaak. Leren stoken heeft zijn tijd nodig, maar je hebt voor een eerste keer al een mooi resultaat.

Forum Lid
op 2 januari 2019

Heren dank voor de reacties !

Munckerik,

Ik heb Dingemans Munichmout gekocht (25kg). EBC ben ik niet mee bekend, vast op te zoeken. De keus was uit Pilsenermout of Munich. Met de gedachte om straks ook een iets bijzonder bier te gaan maken voor Munich gekozen.

Maisch-schema werd 45 min op 58 gr.C. gevolgd door 50 min op 78 gr.C. Na de eerste stap was SG 1045; aan het eind 1061. De volgende batch ga ik de eerste stap warmer zetten ca. 65 gr.C.

Gist is Arsegan Turbogist. 20 gr aangemaakt in 300 ml water met 150 gr kristalsuiker.

Nimrax,

Misschien had ik ook wel wat problemen verwacht en heb ik daarom alvast deze 15 liter gestookt. Mijn eerste idee was 60 liter te brouwen om deze na de eerste run samen te voegen voor de tweede run. Nu heb ik met dit resultaat al enkele punten om bij de volgende run in de gaten de houden, zoals SG na vergisting, vermogen reduceren voor lagere stooktemperatuur en beter temperatuur meten.

William,

Ik heb bij deze stook geen ‘cuts’ gemaakt, voorloop, heads en tails zit er allemaal nog in. Het moet dus nog een tweede keer gestookt worden.

Helaas is 2,5 liter is nog net niet genoeg voor een eiken vaatje van 3 liter 😉

Mijn idee is om 2 vaatjes te vullen en een weckfles met daarin houtsnippers. De vaatjes laat ik dan zo lang mogelijk staan (tot geduld op is of 3+ jaar). De weckpot kan ik in tussen gaan drinken..

Forum Lid
op 2 januari 2019

Welkom Vulpes

Ik ben ook nieuw in het stoken en zou ook nog een Whisky willen maken, ben eigenlijk hobby brouwer en ja uw SG is beetje aan de lage kant je had moeten SG 1.073 halen.

Voor het gemak zou ik de volgende keer maishen op 66 a 67 graden voor 60 min dan moet je de 1.073 halen.

Voor de gist keuze zou het niet beter zijn om een whisky gist te nemen , wat denken de meer gevorderde stokers ervan , deze vraag stel ik nu om te weten wat ik moet doen als ik zover ben .

Kan je b.v. suiker bij doen voor een Whisky om een iets hoger SG te behalen ?

Forum Lid
op 3 januari 2019

Goedemorgen,

De optimale temperatuur van zowel de alfa als de beta-amylase zit tussen de 63 en 64 graden Celsius. Daarnaast is het inderdaad verstandig om meestal whiskygist te gebruiken. Deze zijn bestand tegen hogere alcoholpercentages. Biergist produceert vaak meer esters wat men soms graag zou willen hebben in de whisky i.v.m. de ”fruit aroma’s”.  

Men kan suiker toevoegen aan de wort om de totaalhoeveelheid suikers in de wort te verhogen. Het nadeel is alleen dat de alcohol scherper wordt en minder smaak bevat. 

MVG Thijs

Brouwmaat
op 3 januari 2019

Ik zou inderdaad een whiskygist gebruiken zoals Stook en Thijs zeggen, zeker geen turbo gist. Als mout zou ik zelf geen 100% Munich gebruiken maar eerder een whisky mout of distillatie mout. Munch mouten zijn er in veel variëteiten een laag EBC kan nog wel maar hoe hoger het EBC is hoe minder distatisch vermogen deze heeft. Whiskygist van StillSpirits heeft ook nog amylase zodat hij tijdens het vergisten nog zetmeel om kan zetten en zoden je rendement hoger wordt.

Biergisten kunnen ook prima om reden zoals Thijs al zegt maar het rendement is doorgaans wat minder. De smaken/aroma’s kunnen dan weer wel interessant zijn.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 2 januari 2019

Hoi vulpes, welkom. Ben de hele dag bezig geweest om 9 kilo pilsgraan te maischen. Moest op stond nog van de zomer weet niet hoe lang mout overigens vers blijft.

 Ik vind het resultaat van jou niet slecht, 1 liter gerekend naar 100% want ik heb uit die 9 kilo een SG van 1080 gehaald op 27/28 liter. Ik heb de grainfather gebruikt,

 

Althans zo meen ik me te herinneren. Kan misschien wat meer zijn geweest maar niet veel meer. Was het zat heb niet meer precies gekeken en wilde zelfs de stookwijn niet meer koelen. Temp stookwijn was nog 38 graden en dacht fuck, hup de gist erbij zie het morgen wel… 

 

kon het toch niet laten en naar de cave geweest en staat keurig te gisten. Morgen nog een keer een ton, dan wederom de cave opruimen, grainfather goecondef handen nemen, wat een zooi geeft die zetmeel en dan ga ik brouwen. Eerst nog de fermenters uitpakken en nog dingen bestellen. Het lijkt wel werk

Forum Lid
op 5 januari 2019

Hallo Lummel. Inmiddels 2 extra batches gemaakt van 5 kg Munich, kwam daarmee op SG van 1052 en 1056 bij 25 om 24 liter. Ben er nog niet helemaal uit of ik nu continu moet pompen, of enkel pompen tijdens opwarmen aan begin van de stappen.
De 2 vaten staan nu op zolder lekker te pruttelen..

Brouwmaat
op 5 januari 2019

Bij maishen moet je continu pompen.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
10 op 3 januari 2019

Goedemorgen, 

 

Ik ben Ron Brinkman 32 jaar uit Groenlo. 

Whisky liefhebber en ben heel erg benieuw naar wat het forum allemaal te bieden heeft.

Forum Lid
op 3 januari 2019

Nou een hoop geouwehoer heer brink, Maar welkom nieuw bloed zien we graag. 

 

Over ouwehoeren gesproken ben weer off topic maarook niet echt want ik geloof nooit dat je zoals Stook beweerd 1073 kan halen met 5 kilo graan.  Dat zou betekenen dat er uit 5 kilo met 15 liter stookwijn 9% inzit. = 1,35 liter 100% dus dat maal 20 gerekend naar 100 kilo dan zou er 27 liter 100% uitkomen. Volgens mij kan het niet maar ik kan het ook het fout hebben. Ben maar een Lummel. Maak ik een rekenfout? 

Proefondervindelijk ben ik nu 13,5 liter aan het maischen met 3,5 kilo graan voor wodka. Hou het genoemde maischema door Stook precies aan. Dan weten we het zeg ik altijd maar. 

Forum Lid
op 3 januari 2019

Ron, welkom. Goede “move”om je aan te melden want we hebben veel te bieden op het beste stookforum met eigen stookwinkel inclusief een dosis gezelligheid.Dus have fun en cheers man!

Forum Lid
op 3 januari 2019

Ok over 58 minuten we het. Net sg gemeten op de weg naar 67 graden staat de refractormeter op sg 1028.  

Forum Lid
op 3 januari 2019
Forum Lid
op 3 januari 2019

Dank je Nimrax. Zal het resultaat zo melden al ben ik skeptisch. Aan de andere kant, als het werkt.. dan gaat Stook op de schouders op de volgende BBQ. 

Forum Lid
op 3 januari 2019

Ik zie aan de kleur nog geen 1073 maar we zijn er nog niet

Forum Lid
op 3 januari 2019

kijk eens naar dit rekenblad

Forum Lid
op 3 januari 2019

Graag gedaan,Lummel, onze “king of offtopic” 😉

als het werkt.. dan gaat Stook op de schouders op de volgende BBQ. Van Lummel

En dat ga ik dan weer filmen haha
Even voor de nieuwe leden over de BBQ,
We hebben een “het grote BBQ topic waar je culinair je hart kunt ophalen en

de jaarlijkse BBQ waar stookforumleden een gezellige dag met elkaar doorbrengen op kosten van stookforum/winkel. Dit topic komt eerdaags weer voorbij zodat we ons ervoor kunnen aanmelden.
Een echte aanrader, zorg dat je die niet mist!

Forum Lid
op 3 januari 2019

Daar snap ik werkelijk niks van. Ben maar een eenvoudige boerenlul. Maar 3,5 kilo kan ik nog wel afwegen op 13,5 liter water en dan reken ik dat door naar 100 kilo. Ik ben nooit verder gekomen dan op 25 kilo 5 liter 100%. 

Kortom 100 kilo levert 20 liter op.

Als ik dat naar 27 liter kan lach ik me kapot maar volgens mij kan het niet. In de praktijk niet maar ook theoretisch niet. Maar zoals gezegd ben maar een Lummel. Dus doe het proefondervindelijk. 

Forum Lid
op 4 januari 2019

Ondanks alle informatie hier, Even ontopic.

WELKOM RON, je ziet de heren laten zich snel meeslepen maar ze weten meestal waar ze het over hebben.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 3 januari 2019

In het rekenblad van stook wordt uitgegaan van een rendement van 80% met 5 kg mout. Als je met 20l water maischt en niet spoelt zul je ongeveer 15l overhouden. Maar dan haal je geen rendement van 80%.

Ik ben dus wel benieuwd wat de eindwaarden zijn.

Forum Lid
op 3 januari 2019

Ik ook nog 18 minuten en dan tap ik 250 ml af om te meten en dan ga ik voor de zekerheid toch maar even 45 minuten op 77 graden verder en dan meten we weer. 

Forum Lid
op 3 januari 2019

Dit rekenblad zegt storten in 23 L water

Spoelen is wel degelijk gebeurd en dan wordt er gekookt tot de benodigde aantal liter

Jullie gebruiken toch ook een programma om te weten waar je uitkomt

Ik gebruik veel brouwhulp om te weten te komen hoeveel alcohol er in mijn bier zit 

Forum Lid
op 3 januari 2019

Ja ik heb ook maar tot de 1ste kleuterklas naar school geweest en moet zodus nog veel leren

Lummel , petje af voor U dat je daar onmiddellijk mee begint te testen , maar waarom ga je nog 45 min. op 77 graden of bedoel je soms 72 graden , ik weet van niets anders dat 78 graden uitmaishen is en normaal doe je dit toch maar 5 min. 

 

Forum Lid
op 3 januari 2019

Stook ik ben oud graan aan het opruimen en wil beginnen met bierbrouwen. Maar er staat dus nog oud mout en die moet op. En ja dat moest gisteren en vandaag, al kan ik dit weer vergeten door deze extra handelingen. Tel er maar weer een dag bij. Maar dat maakt het leuk. 

 

Dus 72 graden, 77 graden wat maakt dit voor wodka uit? Ik zal het niet kunnen proeven verwacht ik. Hoop wel het maximale eruit te halen. Voor de grap. Dit moet ik allemaal nog uitpakken voor bierbrouwen. Zo gek is het toch niet dat me de moed in de schoenen zinkt en ik maar wodka ga maken. 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 3 januari 2019

Volgende fase in Stook’s avontuur. Monster genomen, is nu heet op 20 graden ga ik meten en laat hem nu nog 3 kwartier op 77 graden staan. Nogmaals het is geen bier maar wodka. 

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 3 januari 2019

Stook, ik ga je nog niet blij maken maar het lijkt er verdomd op dat ik meer dan gisteren heb gemeten met de refractormeter.

De temp van het monster is nog 38 graden, (dobber kan dus nog niet) maar er is ook nog niet gespoeld. Wordt vervolgd.. hahaha zal toch niet. 

Pas alles alle monster op 20 graden zijn meet ik weer. Spoelen doe ik ook maar dan met 2 batches tegelijk. Dat kan ook 1,5 % schelen is mijn ervaring. Hahaha leuke dag. 

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 3 januari 2019

Ok heb serieus mijn best gedaan. Ik kom omgerekend naar 100 kilo op 22,85 liter gerekend naar 100%. Wie het beter kan mag het beter doen. 

 

corrigeer mezelf het kan nog net, spoelen moet nog. Kortom  denk dat Stook weet waar hij over praat. 

Forum Lid
op 3 januari 2019

Nogmaals berekend en bevestigd.  Hahaha wat een hobby met slechts 100 kilo graan, wat water en stroom nooit meer dorst. En alles ligt open voor wodka, whiskey, jenever, gin enz. Laat staan de mogelijkheden met likeuren in plaats van suiker. Voor het mondgevoel. 

 

Neem er nog maar eentje op. Proost. Mooie dag. 

Forum Lid
op 3 januari 2019

Kortom  denk dat Stook weet waar hij over praat. 

Van Lummel

Ik ben dan ook al jaren aan het brouwen om te weten wat ik doe

Maar ben binnen 2 maand 63 jaar en mijn hersentjes laten het soms afweten waarbij ik iets zou vergeten tijdens het brouwen , zoals verleden week vergeten mijn laatste hop bij te doen.

Maar met een goed brouwprogramma een goede instalatie die ook goed moet ingegeven worden in het programma, kom je over het algemeen goed uit en niet vergeten de jodium test te doen om te zien of alle zetmeel in suiker is omgezet en zoniet moet er langer gemaisht worden .

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
9 op 3 januari 2019

Hallo,

         ik ben Piet, ik destilleer als hobby alweer een jaar of 15, voornamelijk Calvados-achtig product en sinds 2 jaar ook Whisky. Sinds een aantal jaren een 50 liter (bierfust) RVS ketel. Ik zie wel de mogelijkheid om foto’s te uploaden maar ik zou graag een excel bestand uploaden waarin je kunt berekenen hoe een alcoholmengsel te verdunnen met water of te mengen naar een in te geven sterkte, maar dan wèl rekening houdend met contractie. Dit naar aanleiding van de vraag hulp nodig bij het berekenen van de hoeveelheden alcohol!

Sowieso zou een downloadsectie op de site nuttig kunnen zijn toch (mogelijk bestaat die maar ik heb hem nog niet gevonden) ?

Forum Lid
op 3 januari 2019

Piet, hartelijk welkom. Excel bestanden worden niet ondersteund door de forumsoftware. Alleen foto’s,helaas.Als je naar boven scrolt en in het zoekbalkje:” alcohol berekenen”,invoert dan zit daar eventueel nog nuttig  materiaal bij voor je.
Cheers man! 😉

Forum Lid
op 3 januari 2019

Welkom Piet

Als je Calvadosachtige dranken maakt, dan verwacht ik geen water verdunning. Bij Whiskey gewoon doorgaan tot onder 40% gemiddeld, en je hoeft ook niet te verdunnen. Ik hoor hier regelmatig dat men gaat verdunnen naar 40%, maar ik prefereer door te stoken tot 20% , of de smaak/geur niet te harden is. Verdunnen is een smaakverdunning dus tot 15/20%  doorstoken, dan hoef je geen smaak te verdunnen.

Forum Lid
op 3 januari 2019

Ik stook ook altijd door tot 20% maar ontdanks verdun ik tot 40%met kraanwater.

Forum Lid
op 3 januari 2019

Ik stook altijd door tot er niks meer inzit en stook nog een keer over en vaak nog een derde keer. Ik gooi niks weg. Mijn alcohol is me te kostbaar om weg te gooien voor een paar kwartjes stroom en een dubbeltje water en wat je teug krijgt overtreft alle verwachtingen. 2 of 3 keer stoken, geloof erin.

Forum Lid
op 3 januari 2019

Dat is niet mijn ervaring, eerste stook alles doortrekken OK, maar bij de tweede stook voorloop weg en afhankelijk van geur en smaak stoppen, in de praktijk is dat meestal bij een afloop dan van ergens tussen 60 en 55 % sterkte. Wat er daarna overkomt is toch echt minder van kwaliteit en bevat teveel foezels. Overall komt er dan zo’n 70-75 % van de alcohol uit de wijn / het bier terecht in het destillaat, rest in voorloop en naloop, vind ik een mooi resultaat. Hangt natuurlijk wel af van je ketel, als je een kolom gebruikt kan je een hoger rendement halen (maar minder smaak). Tijdens de 6 jaar op kleine (10ltr /15 ltr) eiken vaatjes daarna gaat er meer verloren maar win je nog meer kwaliteit.

Forum Lid
op 3 januari 2019

@ Nimrax, nog even terugkomend op die spreadsheet, ik zoek niets maar heb juist iets aan te bieden, een super makkelijke (in gebruik) spreadsheet om alcohol te verdunnen met water of om uit 2 alcoholoplossingen een derde te krijgen door mengen, bv uit 94 % en 40 % een 75,5 % oplossing maken. En dan wèl rekening houdend met contractie (waar voorzover ik het kan zien alle andere tooltjes géén rekening mee houden). Ik snap wel dat excel niet ondersteund wordt maar er zou een plaats kunnen zijn op de site waar iemand interessante rekenbladen naartoe kan uploaden zodat anderen die weer kunnen downloaden. Eventueel via de/een moderator zodat er géén rommel ter download staat.

Forum Lid
op 4 januari 2019

Piet, ik had er te snel overheen gelezen en inderdaad, er bestaan upload sites waar je het voor iedereen kunt aanbieden om te downloaden. Dan plaats je de URL ervan hier op het forum en denk ik dat je een hele nuttige toevoeging daarmee kan leveren. Ik zag al dat je het topic van Tris hebt gekozen, helemaal top man! Cheers! 😉

Forum Lid
op 5 januari 2019

Hierbij trouwens nog een vers fotootje van m’n ketel in werking.

Forum Lid
op 5 januari 2019

Toch wel handig zon kapstok👍.

mooie opstelling PiWa, cheers

Groet, @ndré🥃😎

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 3 januari 2019

hallo allemaal,

ook ik ben aangestoken met het stook virus.

ik heb van de week mijn eerste twee stook runs gehad 

de eerst keer was 4 liter stookwijn turbo gist met suiker ,hieruit haalde ik ruim een 1/2 liter 80%

en  de tweede run 7 liter en hier haalde ik ruim 1 liter 83% uit en ben toen gestopt omdat het alcohol in % terug liep.

ik heb mijn ketel zelf gemaakt van RVS dit waren allemaal afval materialen die anders de oudijzer bak in zouden verdwijnen.

ik hoop dat ik nog een aantal lekkere drank kan gaan maken 

 

gr Marco.

ik hoop dat het gelukt is met de foto’s

Forum Lid
op 4 januari 2019

Marco, welkom. Ziet er prachtig uit hoor! Mooi systeem om te zien.Brandblusser in de buurt zie ik ook graag. En dan gemaakt van gerecycled materiaal, respect! Cheers man! 😉

Forum Lid
op 4 januari 2019

Welkom Marcoo

Ziet er goed uit, en binnenkort nog een stookinstalatie voor Whiskey, of een andere smaak, en met wat goodwill, zullen we je ook nog aan het bierklungelen helpen. Je ziet we zijn net Familie, voor je het in de gaten hebt, gaat het in de papieren lopen. 

sköll Wiliam

Forum Lid
op 4 januari 2019

Marco welkom,mooi spul.

Forum Lid
op 5 januari 2019

Zo, dat ziet er gaaf uit. Kan zo in de boekjes👍

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
31 op 4 januari 2019

Stook er zijn al zoveel topics dus plemp het even hier.

Ik heb vannacht alles afgelezen ook in de VS maar begin 20e eeuw haalde commerciële jongens maximaal 22 liter met 100 kg gerst gerekend naar 100%. Ik haal nu al al meer. Ben ik blij, nee want ligt het aan de verbeterde apparatuur of is dit gemodificeerd graan? Zit me niet lekker. 

Nu kan het mij voor wodka niet schelen maar pils is een ander verhaal. Wat is je mening? En anderen natuurlijk ook. Ga pils sowieso anders doen maar is dit opgefokt graan? 

Forum Lid
op 4 januari 2019

Nee ik denk het niet , het graan is de dag van vandaag veel beter gemout

Vroeger moest je nog de stap van 50 graden maishen, de dag van vandaag is dat verleden tijd

De brouwerijen moesten nog zelf hun gerst mouten nu gebeurd dit in gespecialliseerde  mouterijen en is veel beter te bewerken

Forum Lid
op 4 januari 2019

Ok duidelijk. Bedankt.

Forum Lid
op 7 januari 2019

Toch is er de laatste 100 jaar behoorlijk wat veredeld in de graan-industrie. Dit wil niet zeggen dat er kunstmatig / genetisch is gemanipuleerd. De meeste veredeling (verbetering) vind plaats doormiddel van selectie. Met deze techniek worden er van de 100 planten de 10 beste uitgeselecteerd om mee verder te kruisen. Zo komt men tot rassen met andere eigenschappen. Een hoger eiwitgehalte, beter bestand tegen ziektes, ect.

Forum Lid
op 7 januari 2019

Het probleem daar van dat bijna elke boer dat ras gebruikt,met de daarbij horende pesticide.als het ras imuun word voor deze pesticide dan gaat het grootste deel naar de klote,het is zo geregeld dat die het graan teeld,verplicht is om die te gebruiken.iets anders geeft geen bescherming,dat noemen ze monopolie,

Forum Lid
op 7 januari 2019

Wordt er veel gespoten op graan of valt dat wel mee? Ik heb trouwens nog wat anders Chris. Ik kan wellicht aan Iraanse saffraan komen via een vrouw die ik zaterdag sprak en die bevriend is met een Iraanse.

Jij gebruik dat spul toch waar dient het precies voor. Uiteraard voedsel maar het wordt ook in verband gebracht met gezondheidsvoordelen. Weet jij welke

Forum Lid
op 7 januari 2019

Helaas heb je gelijk. Nederland heeft best goede en biologische veredelaars, die veredelen om het gebruik van chemische middelen te minimaliseren. De veredelaars die populaire soorten maken, zijn bijna allemaal overgenomen door Monsanto / Bayer.  Die spelen dat smerige spelletje.

Forum Lid
op 7 januari 2019
waar dient het precies voor. Uiteraard voedsel maar het wordt ook in verband gebracht met gezondheidsvoordelen. Weet jij welkeVan Lummel

Lummel, check this.. 
https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/105597-de-geneeskracht-van-saffraan.html

en val om van verbazing…

Forum Lid
op 7 januari 2019

@Lummel: In Nederland wordt niet veel gespoten. Alhoewel je beter voor biologisch kan kiezen. Het paardemiddel Roundup (Monsanto) is nog steeds toegestaan in NL. Je zou er van uit kunnen gaan dat een biologische boer dat niet gebruikt. Daarnaast wordt er internationaal veel in graan gehandeld. Dus wie weet waar het vandaan komt.. En welke regels daar gelden mbt chemicalien.

Forum Lid
op 7 januari 2019

Ik krijg de safraan uit Iran ook veel van mijn andere kruiden,kanneel gebruik ik elke dag in mijn koffie max een theelepeltje,de rest word in de keuken gebruikt,zo ben ik ook zeker dat ik de orginele kruiden krijg,een vriend brengt ze speciaal voor ons mee.want kanneel zijn ook twee soorten.ik wil de goede.neem ook mijn knoflook mee uit Roemenie is bio gekweekt,als hij op is laat ik nieuwe sturen incl.mais,kruiden etc.daarom is die ouwe nog zo gezond,wat je eet en drinkt ben je.

Forum Lid
op 7 januari 2019

Lummel, check this..  https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/105597-de-geneeskracht-van-saffraan.html

en val om van verbazing…

Van Nimrax

Die site kende ik al, maar Chris gebruikt het zelf ook las ik eerder.  Dus hij is ervaringsdeskundige, wat weet hij eigenlijk niet! 

Forum Lid
op 7 januari 2019

@Lummel: In Nederland wordt niet veel gespoten. Alhoewel je beter voor biologisch kan kiezen. Het paardemiddel Roundup (Monsanto) is nog steeds toegestaan in NL. Je zou er van uit kunnen gaan dat een biologische boer dat niet gebruikt. Daarnaast wordt er internationaal veel in graan gehandeld. Dus wie weet waar het vandaan komt.. En welke regels daar gelden mbt chemicalien.

Van aukedebier

Auke, ik ga toevallig vandaag een bestelling doen bij brouwmaat voor 2 fermenters maar heb geen zin in 2 keer het zelfde recept. Dus bestel sowieso het pilsrecept, de overige recepten trekken me niet zo omdat ik dan mijn eerste brouwsel niet kan vergelijken maar heb wel zin om een DAB er maken. Als dat bij broumaat te bestellen is. Anders kies ik een ander, voor mijn part een tripel zoals Westmalle of kolsch spuug ik ook niet in. Maar Weet jij een recept voor DAB of als erik al wakker is, kan je me vertellen wat ik moet bestellen. 

Forum Lid
op 7 januari 2019

Het stomme toeval wil dat alles wat gezond is ik ook lekker vind,wat niet gezond is lust ik ook niet,ik rook wel,maar ik lust graag ijs maar het vreemde is dat ik het bijna nooit eet.verdiep me wel een beetje in de voeding.ik ben de enige van mijn broers die geen hart problemen heeft of wat dan ook,en er zijn er bij die niet drinken of roken,maar wel echt rotzooi eten,en nu nog.de meeste mensen gaan hun eetpatroon veranderen als ze ziek zijn,ik doe dat voor ik ziek word.heerlijk als je mag drinken tot je 105

Forum Lid
op 7 januari 2019

Ik zou het eerlijk gezegd niet weten.. Je zou brouwhulp kunnen proberen?

Brouwmaat
op 7 januari 2019

Maar Weet jij een recept voor DAB of als erik al wakker is, kan je me vertellen wat ik moet bestellen. 

Van Lummel

Ik ben wakker Lummel 😉

Helaas heb ik geen DAB recept. Ontwikkelen van recepten vergt behoorlijk wat tijd en ik moet soms ook aanpassingen doen omdat de variëteit van bio mouten en bio hopsoorten wat beperkter is dan de gangbare. 

Forum Lid
op 7 januari 2019

Dat is jammer en de overige recepten liggen me niet zo. Weet je wat ik bestel gewoon 2 keer de pils en je zou er bij een een ander soort gist bij doen toch? Is ook best een leuke uitdaging achteraf, wat maakt gist qua smaak uit? Ook leuk om te proberen. Verder ben ik op je site aan het snuffelen en ik zal een hopzakje nodig hebben verwacht ik en jodium zocht ik ook al. Mooi dat je die hebt. Moet ik nog iets met brouwzouten doen? Ik hou het liefst alles zo neutraal mogelijk. 

Forum Lid
op 7 januari 2019

Je kunt daarnaast nog variëren met hop, natuurlijk.

Brouwmaat
op 7 januari 2019

Klopt, het zijn drie erg verschillende biersoorten. Tripel,dubbel, blond….en IPA, ze zullen allemaal wel komen hoor. Ben nu bezig met een Dusseldorf Alt maar weet niet of dat een pakket gaat worden.

Wanneer je 2 pakketten besteld zal ik bij de ene een andere gist doen. Een andere gist kan zo een andere smaak(beleving) opleveren.

Brouwzouten…. legt er een beetje aan wat je met je water gaat doen. Ga je osmosewater gebruiken dan moet je wel wat aanvullen. Calciumsulfaat verhoogt je tijdelijke hardheid en verlaagt je pH (zorgt ook voor een wat bitterdere smaakbeleving). Calciumchloride verhoogt je pH waarde en zorgt voor een zoetere smaakbeleving. Met melkzuur kun je makkelijk je pH waarde wat verlagen. Zorg dat je wort een pH van rond de 5,4 heeft, dat vindt je gist prettig 😉

Forum Lid
op 7 januari 2019

Water ben ik nog niet uit maar ik heb ooit actieve kool gekocht, weet niet waar ik meen ooit in Meteren waar we ook kirsch hebben gehaald. Kan ik hiermee kraanwater zuiveren? Wie weet het? 

Forum Lid
op 7 januari 2019

En pH 5,4 zorgt ook voor een mooie omzetting tijdens maischen.

Als tussen 5,2 en 5,6 zit is het goed met maischen. Let wel op dat je de pH van je wort bepaald als het 20 °C is, ook als je een pH meter met compensatie hebt!

 

Brouwmaat
op 7 januari 2019

Tuurlijk kan dat.

Forum Lid
op 7 januari 2019

Gist is 50% van de smaak van uw bier , denk er aan wanneer je pils brouwt dat je genoeg gist gebruikt , Ik lees veel dat ze te weinig gist gebruiken en dan met een stilgevallen vergisting zitten , zelf heb ik geen ervaring in het brouwen van lagers , bij mij zijn het altijd bovengistende bieren.

Hopzakjes gebruik ik niet , niet voor pellets en niet voor bloemen , alles zakt mooi uit zonder problemen bij het overhevelen .

 

Brouwmaat
op 7 januari 2019

Klopt Stook dat gist zeer bepalend is voor de smaak. Ondergisters vergisten wat langzamer dan de gemiddelde bovengisters en doen er ook wat langer over is mijn ervaring.

Ik gebruik voor mijn pellets wel hopzakjes, dat zorgt voor veel minder neerslag op de bodem en de kans dat de Grainfather pomp verstopt raakt is aanmerkelijk kleiner. De zakjes kun je goed uitwassen en hergebruiken. Een hopspider is ook een goede oplossing.

Forum Lid
op 7 januari 2019

Dan bestel ik ook een zakje mee. Dan ben ik er, denk ik, wel uit.

 

Laatste puntje van zorg, dat kan Jan beantwoorden denk ik. Ik heb de eerste keer met het aansluiten van de fermenters aardig wat glycol verkloot omdat die pluggen niet goed sloten. Nu met 3 fermenters is het op. Er zou zelfs nog wat bij kunnen al loopt de chiller mooi. Het kost geen drol zag ik, 25 liter 80,- maar zou graag slechts een enkele liter willen kopen. Kan je dat mengen met deze glycol? En lever jij dat of hoe werkt dat? En als je bijvoegt moet je dan weer ontluchten? 

Forum Lid
op 7 januari 2019

Wat ik doe is mijn kraanwater vermengen met gedistileerd water 50/50

Brouwhulp rekent dan uit hoeveel brouwzouten ik nog moet geven maar voor mij is dat bijna nihil 

PH meet je best 10 min. na het inmaischen 

Forum Lid
op 7 januari 2019

Jan zit nu in het vliegtuig naar NL(11.30uur -11.40 in de lucht) , antwoord van hem kan nog even duren.

Forum Lid
op 7 januari 2019

O heeft hij alweer vakantie. Was ik maar met een stookwinkel begonnen. 

Brouwmaat
op 7 januari 2019

Jan verkoopt ook glycol (ik niet), staat in zijn shop. Kun je gewoon in de juiste verhouding mengen met water en dan de chiller ermee bijvullen, zo doe ik dat ook.

Ik weet niet voor hoeveel liter je wilt gaan Lummel maar bij de 20 liter pakketten zit 1 zakje gist en bij de 25 liter 2 zakjes. Wanneer je extra gist bij wilt bestellen dan moet je de Mangrove Jack’s M76 en M84 hebben. Of je moet voor een van de Fermentis gisten willen gaan, te herkennen aan de naam Saflager.

 

Forum Lid
op 7 januari 2019

Kut, had je net gebeld maar dit niet gelezen. Bestelling is al betaald. Kan ik dan 1 keer 25 liter bestellen en 1 keer 20 dan moet ik zeker op 38 liter uitkomen. Mail me dan even wat ik moet bijbetalen dan doen we het op deze manier. 

Brouwmaat
op 7 januari 2019

Ik heb je een mailgestuurd 😉

Forum Lid
op 7 januari 2019

Nou Erik, was mijn eerste bestelling en betaling door Lummelientje (mogen we niet vergeten zal ze zo wel weer sex voor eisen) maar ze was o.a. verbaasd over al je betaalmogelijkheden. Je hebt iets profi neergezet zo blijkt. 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 7 januari 2019

Hahaha, als je de hitte niet aankan moet je uit de keuken blijven Erik. 

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren