Stel je even voor

Geupdate op 13 maart 2019 in Stookforum
7 op 26 februari 2019

Goedemorgen,

mijn naam is Erik (van Gent), mede door dit forum te lezen de voorbije maanden is een sluimerende passie ontwaakt en heb ik vorige week na lang talmen een complete kit met T500 etc.. hier gekocht.

Ik ben ingenieur-elektronicus van opleiding, beroep en hobby. Vorig jaar bij een bezoek aan vrienden in Oostenrijk (geitenboeren in een klein dorpje voorbij Salzburg) is alles begonnen en wat ik aan mijn vrouw toen nog omschreef als iets “om erbij te nemen” voor mijn pensioen over enkele jaren kon dus niet langer wachten. Vermist lekker koken mijn leven lang al een andere hobby is (naast nog een aantal andere), en brouwen daarvan in mijn ogen het verlengde is heb ik het alzo aan mijn vrouw proberen uit te leggen.

Over enkele weken een eerste opstart, wordt dus vervolgd hier.

Forum Lid
op 26 februari 2019

Goedemorgen Erik, welkom! Je technische inzicht zal vast nog van pas komen.
Altijd leuk als je updates plaatst en vragen op dit forum worden altijd graag beantwoord.Succes met de setup!

Forum Lid
op 26 februari 2019

Eric, van harte welkom !

iemand die het lukt zijn vrouw uit te leggen waarom een t500 aan te schaffen is helemaal welkom 😜. T’is mij nog niet gelukt.

Forum Lid
op 26 februari 2019

Ik heb het “proberen” uit te leggen aan mijn vrouw. Mission not yet accomplished 😉

Forum Lid
op 26 februari 2019

Beste Eric,

Geen probleem, ik ben van het Antwerpse en ik zal je vrouw bij ons eens uitnodigen om allerlei lekkere stooksels te proeven …. dat komt dik in orde hoor. Je kan natuurlijk ook voorstellen om voor haar een leuk juweeltje te kopen als jij een T500 krijgt. Ik zal voor je duimen en ondertussen nadenken hoe we dat  kunnen oplossen. Heb je al eens geprobeerd om een andere vr….  Mopje!

 

Forum Lid
op 26 februari 2019

Welkom Erik, eindelijk nog eens een Erik in ons midden, Karel wil blijkbaar een bepaalde vr…… aan de man brengen. Niks mopje. We plagen hier graag, je technisch inzicht wordt gewaardeerd. En je moet je geen T500 aanschaffen. Gewoon een Grainfather  (voor het bier), met deksel en kolom van T500, koperen helm erbij, en je maakt haar lievelings drankje. Zelfs al wil ze Limoncello ,Jan zijn sprankelende cider Lummel/ Betweter hun Buurman wat doe je nu Advocaat , of (hoe scheld je het uit ) Baleys etc. Je bijt even door de zure appel heen, laat haar vriendinnen overkomen, speelt de perfecte Garçon, en laat de dames van alles proeven. Heren alleen toegestaan om te brengen en halen. Een keer per jaar en je kunt stoken wat je wil. Snap de problemen van de mannen vaak niet, geef je vrouw/partner de kans om de show te stellen , tegenover vrienden/ vriendinnen en de zaak is beklonken. 

Forum Lid
op 26 februari 2019

Een andere vrouw Karel, pfff moet er niet meer aan denken. Heb al 43 jaar dezelfde en moet er noet aan denken. Veel te veel gedoe. Ik weet wat ik heb ondertussen 😉.

een T500, lijkt me schitterend maar eerlijk gezegd de ouderwets zelfgemaakte ketel werkt nu nog perfect genoeg voor mij.

Forum Lid
op 26 februari 2019

Welkom Erik, eindelijk nog eens een Erik in ons midden, Karel wil blijkbaar een bepaalde vr…… aan de man brengen. Niks mopje. We plagen hier graag, je technisch inzicht wordt gewaardeerd. En je moet je geen T500 aanschaffen. Gewoon een Grainfather  (voor het bier), met deksel en kolom van T500, koperen helm erbij, en je maakt haar lievelings drankje. Zelfs al wil ze Limoncello ,Jan zijn sprankelende cider Lummel/ Betweter hun Buurman wat doe je nu Advocaat , of (hoe scheld je het uit ) Baleys etc. Je bijt even door de zure appel heen, laat haar vriendinnen overkomen, speelt de perfecte Garçon, en laat de dames van alles proeven. Heren alleen toegestaan om te brengen en halen. Een keer per jaar en je kunt stoken wat je wil. Snap de problemen van de mannen vaak niet, geef je vrouw/partner de kans om de show te stellen , tegenover vrienden/ vriendinnen en de zaak is beklonken. 

Van william

Dàt is nu nog eens een voorstel! Ik hou dat in gedachten, je bent een geboren diplomaat.

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 26 februari 2019

Ik zal me ook even voorstellen ik ben Roel woon in het oosten en wil na een paar jaar niet gestookt te hebben weer beginnen met stoken.

ik lees al wat mee hier op het forum en ben nu aan het sparen voor een T500 kolom omdat mijn huidige kolom te lang is voor mijn kelder en opnieuw gesoldeerd moet worden.

naast het stoken brouw ik mijn eigen bier.

Forum Lid
op 26 februari 2019

RuleR,

uiteraard ook van harte welkom op dit prachtige forum. Zo zie je maar, na een paar jaar kan je het toch niet laten. Het is en blijft een prachtige hobby🥃. Proost

Forum Lid
op 26 februari 2019

Welkom Erik en Roel op dit leuke en leerzame forum. Groet @ndré🥃😎(ook uit het Oosten)

Forum Lid
op 27 februari 2019

Roel, ook welkom vanuit het noordwesten..Cheers man!

Forum Lid
op 27 februari 2019

Welkom Roel.

Hier het zuiden van het oude Brabant (omgedoopt tot Vlaanderen)

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 1 maart 2019
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 1 maart 2019

stokers onder elkaar hebben het snel gezellig . 🤪🤪

Forum Lid
op 1 maart 2019

Haha Troet, welkom. Dat ziet er zeker heeeeel gezellig uit! 😉

Forum Lid
op 2 maart 2019

Troet, van harte welkom. Zo een warm welkom als op de foto geven wij niet maar toch…. . Waar is de foto genomen, Gambia ?

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 2 maart 2019

dit was met de stamhoofden met een van hun vrouwen en we dronken een versterkte palmwijn.en we hadden lol omdat ik liet merken daar ik wel zin had in het hele emmertje . 🤪🤪

Forum Lid
op 2 maart 2019

En het was in Kenia .

Forum Lid
op 2 maart 2019

Wat gaaf Troet, genieten dus 👍

Forum Lid
op 3 maart 2019

Toen er flink wat op was , zag ik dit voorbij komen . 🤩

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
11 op 2 maart 2019

Hallo, Ik ben Ron (Sjonnie) en ben verzot op smoky en peaty whisky met name van Islay. Lang over nagedacht maar ik wil me droom uit laten komen en dat is het zelf stoken van whisky. op dit ogenblik ben ik begonnen met inlezen en ik heb ook nog helemaal NIETS. dus ik kan ook geen opstelling laten zien. Wat ik wel heb zijn goede ideeën. Ik heb in de loop der jaren heel veel distilleerderijen bezocht in Schotland, Ierland en Wales en daar is ook me voorkeur van smaak uit voort gekomen. ik hoop hier heel veel te lezen en te leren.

Forum Lid
op 2 maart 2019

Sjonnie54, welkom op dit forum. Je inlezen is al een goed begin en er is genoeg te lezen hier. Pas wel op, Voor je het weet heb je een leuk keteltje gekocht😜. Een verslavende hobby.

Forum Lid
op 2 maart 2019

Welkom Sjonnie op dit leuke leerzame en gezellige forum.

Cheers, @ndré😎🥃

Forum Lid
op 3 maart 2019

Welkom Ron,

Voor de distillatie-mouten, moet je zeker bij Bio-brouwmaat kijken. Erik heeft de juiste mouten voor whisky, maar ook hun andere mouten zijn goed bruikbaar. Mail je Erik daarover  ,dan zal hij je zeker vooruit kunnen helpen. Overigens hebben we liever dat je  hier op de site vragen stelt, zodat wij er ook van leren. Hij (Munckerik) zal je dan zeker vooruit kunnen helpen.  (Overigens ben ik dat gedoe over Whiskey of Whisky beu, en ga ik vanaf nu het hier alleen noch maar ,op zijn Nederlands , als whiskie schrijven, met de gedachte Dutsch spieking “maanschijners” for evver.

Forum Lid
op 3 maart 2019

Ron, welkom en vraag vooral advies nadat je hebt bedacht hoe je het wil en waarmee.
Ik zit hier echt niet om Jan stookwinkel (lees-snoep paleis met voor elk wat wils) te promoten maar ik lees lang genoeg mee om je te adviseren een T500 te kopen.
Dan een geschikte ruimte waar je beschikking hebt over water en of regentonnen voor koeling en stroom uiteraard. (Schuurtje)? In elk geval succes bij je setup, cheers man!

 

met de gedachte Dutsch spieking “maanschijners” for evver.Van william

But that is an other koekie, William. Want is het nou RHum of gewoon Rum…
Whisky Whiskie…Wodka Vodka. Zolang we begrijpen wat er bedoeld wordt is het dikke prima toch? 😉

 

Forum Lid
op 3 maart 2019

Beste Nimrax, ik ben nu dagen me eigen aan het inlezen maar en zo ook op de T500. Als ik de t500 met koperen helm en koperen condensor aan zal schaffen heb ik toch nog vraagtekens. De T500 is 2000 Watt en niet regelbaar (teminste er zijn electrische hobbyisten die er wel raad mee weten maar ik als leek lees het anders) en je krijgt in 1 run 92% waarvan je de voorloop niet hoeft weg te gooien wat je anders bij een ketel wel hebt. Je hoeft ook maar 1x te distileren en je bent klaar. Is er in die 92% nog smaak over van de peaty mout waar je de stookwijn van gemaakt hebt? waarom hoef je bij de T500 je voorloop van 50 tot 100 ml niet weg te gooien? Neem dan aan dat als je de alcohol in het eiken vat wilt doen en het voor 3 jaar op wilt slaan dit dan met water te verdunnen tot 50%?. waarom verkies je dan de t500 boven de ketel waar je wel meerdere malen mee kan distilleren en je uiteindelijk ook op 50% komt? Domme vragen heb je niet en ik moet alles nog aanschaffen dus vandaar mijn vraag. Alvast bedankt

Brouwmaat
op 3 maart 2019

Ron, als je whisky wilt maken kun je overwegen om een Grainfather aan te schaffen. Daar kun je in maischen en op vermogen met helm stoken. All in one.

De reflux is bedoeld om alcohol met een zo hoog mogelijk percentage te stoken en daarbij geen smaak (hoewel hier de meningen over smaak wel uiteen lopen). De reflux kolom van de T500 past prima op de Grainfather, enkel een T500 dekseltje erbij aanschaffen.

 

Bij een suikerwash hoef je geen voorloop weg te gooien. Ik doe dat wel want er zitten altijd/vaak wel wat stofjes/smaakjes in die niet prettig zijn. Bij whisky gooi je wel een voorloop weg.

Forum Lid
op 3 maart 2019

Ron, ik heb zelf geen T500 dus deze vraag laat ik graag door iemand anders beantwoorden. Kijk ook eens op topic: alle-vragen-en-antwoorden-betreft-de-t500-mogen-hier <klik>

Er zijn ook simpelere systemen om mee te beginnen smartstill / alambiek.
Alvast graag gedaan 🙂

Forum Lid
op 3 maart 2019

Ik zou ook wel eens een Whisky willen maken , maar stook met een Baby Crystal Dragon , maar dit is in Inox zal dan zeker niet gaan als het geen koper is ?

 

Brouwmaat
op 3 maart 2019

Koper is niet echt noodzakelijk. Ik ken de Baby Crystal Dragon niet, is daar geen manier voor om koper in aan te brengen? Koper is sowieso wel een aanrader voor stoken.

Forum Lid
op 3 maart 2019

ik denk dat de bubbel platen in koper zijn.

Forum Lid
op 4 maart 2019

Voor de moment stook ik met 3 bubbelplaten en een verlengstuk er boven gevuld met koperen sponsen , maar hierdoor krijg je ook veel herdistillatie 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 10 maart 2019

Hallo allemaal

Ik ben Bart .Ik heb een paar jaar bier gebrouwen met potten en pannen.Wegens tijdgebrek ben ik daar een paar jaar geleden mee gestopt maar het is toch altijd blijven kriebelen. Een tijd geleden voor het eerst gelezen over de grainfather en aangezien ik ook wil gaan destileren lijkt me dat een perfecte ketel daar voor.Ik heb een klein boomgaardje waar ik wat fruit uit wil gaan stoken. Maar vooral wil ik gin gaan maken.Nou begreep ik dat dat op 2 manieren kan; macereren met pure alcohol ,filteren en terugverdunnen. Of destileren met koperen alambiek en gin basket. Ik kan alleen niet echt vinden wat nou de beste  manier is .Ik hoop hier een hoop te leren en mijn experimenten weer met jullie te delen.

groeten Bart

Forum Lid
op 10 maart 2019

Welkom Bart,

Gin is een graanjenever met een extra smaak. Een alambiek met ginbasket kan daar goed voor dienen, maar pak je de Grainfather, de T500 deksel, dan kun je met helm en kolom stoken. Ga je alles apart kopen, ben je veel duurder uit.

Forum Lid
op 10 maart 2019

Ha William

Sorry , dat bedoelde ik inderdaad ook .De  grainfather met zowel de refluxcolom (voor hoge alcoholpercentages) plus de koperen helm met koeler (voor fruit en whiskey e.d.)wil ik aan gaan schaffen.Ik vraag me alleen af bij gin welke van de 2 methodes het beste resultaat geeft.En als je met de refluxcolom stookt om uiteindelijk gin te maken ,mag dat dan met een sugarwash of moet dit met tarwe(mout)?

Brouwmaat
op 10 maart 2019

Volgens mij is er geen beste methode. De ervaren gin stokers zullen wel ieder hun voorkeur hebben.

Voor wat betreft tarwe(mout)….. beter geen tarwemout gebruiken maar gerstemout zoals b.v. distillatiemout. 

Forum Lid
op 10 maart 2019

Bedankt voor alle info.Ik ga het allemaal even op me in laten werken (-:

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 11 maart 2019

Hallo ik ben karelappelboom en ben er nog niet helemaal uit wat voor mij het beste is ik hou van limochello maar ook erg van een whisky of rum of gin of alles eigenlijk wel haha ik lees al een tijdje rond maar weet nog niet goed hoe ik moet beginnen

Forum Lid
op 11 maart 2019

Karelappelboom; welkom hier! Ik weet niet wat voor installatie je hebt. Maar een limoncello maken van een vrij pure alcohol is niet erg moeilijk en kan erg goed zijn. Ook het maken van de Gin naar het recept van Odin, is vrij simpel maar erg goed. De recepten zijn op dit forum te vinden. Je kunt er gemakkelijk op voort borduren..

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 11 maart 2019

Welkom Karelappelboom,

Wat je vooral moet weten, wat je voor stookketel aanschaft of maakt. Als je alleen voor alcohol gaat, dan is een T500 een perfect apparaat, wil je meer smaak dien je ook een helm aan te schaffen. Klinkt bierbrouwen ook interessant, dan kun je beter een Grainfather met helm bestellen. Deksel van een T500 past daar ook op, en dus ook de kolom ,van T500, voor hoge alcoholpercentages. Maar ben je iemand die liever zelf iets maakt, is alles mogelijk. Je gaat nog wel even twijfelen, maar uiteindelijk zul je de juiste keuze maken,………… en daarna wil je de rest ook. 😉 Rietsuikermelasse project is alweer op gang aan het trekken, whiskiemout endergelijke is te krijgen bij Bio-brouwmaat, ketels, gist, en toebehoren bij de stookwinkel. Je ziet wel, je zult het budget moeten weten te verdelen. Of zoals bij het roggebrood whiskie recept, de juiste spullen in de supermarkt (laten) meebrengen.

Sköll William

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 11 maart 2019

Hallo allen,

Mijn naam is Jasper en ben sinds een jaar aan het stoken geslagen.

Al ruim een jaar laat ik mij inspireren door alle leden en de bijbehorende recepten op dit forum. Wel zo leuk om voortaan zelf deel te nemen aan de interessante discussies.

Ik distilleer in een 5 liter alambiek; gewoon in huis met goede afzuiging. Via marktplaats heb ik een 15 liter installatie gekocht, maar daarvoor heb ik toch echt een schuurtje met stromend water nodig.

Mijn distillaten merk ik met mijn familiewapen (die ik gisteren zelf verzonnen heb, haha). 

Van beroep ben ik kok, dus ik wil graag gekke smaakcombinaties ontdekken.

 

Groeten

Forum Lid
op 12 maart 2019

Welkom Jasper / Tuinboon. We hebben hier deelnemers met allerlij invalshoeken. Van Laboranten/chemicus tot autetieke moonshiners en dan alles wat daar tussen zit. Je kunt dus waarschijnlijk je bijdrage doen, en veel leren en ontdekken.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 12 maart 2019

Hoi,

Ik ben Jan , kom uit etten leur.

Ik heb nog geen ketel en heb dus ook nog nooit iets gestookt, maar ik ben zeker geintresseerd. Ik wil me eerst goed inlezen alvorens ik actie ga ondernemen. Daar kan ik mezelf alvast een berg beginnersfouten mee besparen. Aan info geen gebrek hier.

Forum Lid
op 12 maart 2019

Welkom allemaal op dit leuke leerzame en gezellige forum.

Genoeg informatie te vinde voor eenieder.

Cheers, @ndré😎🥃

Forum Lid
op 13 maart 2019

Welkom Jan.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren