Stel je even voor

Geupdate 3 dagen geleden in Stookforum
1 op 19 juli 2019

Welkom allemaal,

Cheers

Forum Lid
op 19 juli 2019

Stuiver,welkom je schrijft dat je veel fruit hebt,dan zou ik persoonlijk een ketel nemen van min.30 ltr.ik zelf krijg veel fruit en stook met een ketel van 100 ltr.die vind ik soms al te klein.als je een ketel hebt van 30 liter kan daar ongeveer 20 ltr stookwijn in.dus waarom twee keer geld uitgeven.en als het vierus je te pakken heeft kom je er niet van af.hulp krijg je genoeg van de medeleden.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 19 juli 2019

Stuiver, ik heb zelf een T500 met koperen helm en vermogensregelaar, ik maak Whisky en verder verstook ik fruit, druiven appels perenabrikozen pruimen, noem maar op. Ben er zeer tevreden mee.

Ik zou inderdaad niet een te kleine ketel kopen, ik heb zelf een koperen ketel van 5,5 liter gehad maar snel weer van de hand gedaan omdat deze te klein voor mij was. 

Groet, @ndré

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 26 juli 2019

Hallo allemaal,

Ik ben Pieter en woon in Enkhuizen. Ik ben sinds 2 jaar een enthousiast bierbrouwer mbv een elektrische weckketel en een elektronische brewcontroller obv Arduino en ArdBir software (verder geen verstand van). Vroeger in de wilde jaren tijd heb ik veel wijn gemaakt (vnl vlierbessen). Ook een keer van een aantal kisten pruimen die ik voor niks kreeg. Met mijn broer de boel vergist en tjonge, tjonge wat een bocht was dat. Broerlief kwam op het idee om de boel te verstoken tot slivovich. Daarvoor een oude geiser gebruikt, deze van onder dichtgelast  en stoken maar. Nou, dat werd een mooie borrel, maar wel heftig.

In de tussentijd wel af en toe limoncello gemaakt. De alcohol kwam dan uit een Italiaanse supermarkt voor €12/liter. Op een gegeven moment een leuk iets meegemaakt. Ik was ook bergbeklimmer en op een van mijn tochten kwam ik een Franstalige berggids tegen die plantjes aan het pukken was en in zijn hoedje deed. In mijn beste Frans vroeg ik hem waar dat voor diende. Hij vertelde dat dat voor medicijn was. Dat triggerde mij toen wel. Navraag tegen welke ziekte leverde het antwoord: ‘tegen alle ziektes.’ Toen wist ik genoeg, deze man maakt sterke drank.

Het bleek om Génépí te gaan, een hoog-alcoholische drankje dat door de hele alpenregio wordt gemaakt, van Frankrijk tot in Slovenië. In de meeste berghutten staat het dan ook in de kast. Het recept van de gids bleek doodsimpel. Je koopt een fles goedkope wodka, stopt en 40 takjes van het bewuste plantje in, 40 suikerklontjes en dan 40 dagen wachten. Affilteren en klaar. Ik gebruikte de goedkope Italiaanse 96% alcohol en verdunde na afloop 1: 1 met water.

Het bewuste plantje is Artemisia glacialis en enkele andere Artemisia soorten zijn ook bekend. Het is een onooglijk planten en lid van de Absint-familie en groeit pas boven de 2000 meter op cols, rotspartijen, naast de gletsjers, vaak op moeilijk bereikbare plaatsen. als je ze eenmaal kent valt je oog er vaker op. Inmiddels vele tientallen liters van dit kostelijke vocht gemaakt.

Echter nu de actualiteit. Ik wil het gepruts met bierbrouwen vereenvoudigen en verder automatiseren met een (semi)-automatische brouwketel. Ik vertrouw de goedkope Chinese klonen niet zo en heb geen geld voor de dure Duitse Speidel en SS Brewtech. Zodoende kom ik uit bij de GrainFather, ook Chinees fabrikaat maar met een goede ontwikkelde firma die boel redelijk onder controle lijkt te hebben. Ik overweeg deze aan te schaffen maar vind op het hobbybrouwen-forum toch veel klachten, mn over de pomp. Geldt dat ook hier voor de stokers die maischen in een GF?

Aangezien ik van een uitkering moet leven moet ik toch ook op de kleintjes letten. Nu is de GF bij de stookwinkel redelijk aantrekkelijk geprijsd voor Nederlandse begrippen. In Duitsland is er nog een goedkopere aanbieder maar dan zit je weer met garantie en verzendkosten die de pan uitrijzen.

Heeft de stookwinkel weleens aanbiedingen voor de GF zoals de heren uit Almere of Jubbega dat ook soms hebben?

 

 

 

Forum Lid
op 26 juli 2019

Op de eerste plaats,welkom pieter,voor een ketel zou je het beste op stookwinkel kunnen kijken ik weet alleen niet of Jan aanbiedingen heeft,maar er zijn mensen op dit forum die ook goede ketels bouwen en soms staan er ook voor weinig geld op het forum,zelf stook ik met een ketel van 100 ltr.die heb ik meegebracht uit Roemenie.staat op het forum bij.Chris V 2000 ketel is niet te koop.sucses met je zoektocht,gr.en welkom op het forum.Chris.V

Crew member
op 26 juli 2019

Hoi Pieter, welkom! Leuk dat je al veel projectjes tot een goed einde hebt gebracht.
Heel veel succes bij het vinden van de beste deal, bij stookwinkel ligt de korting vooral in de ijzersterke garantie en persoonlijke aandacht en hulp bij vragen. Hou het hoofd koel, cheers man! 😉

Forum Lid
op 26 juli 2019

Welkom op het forum. Graanvader zelf nog niet vaak genoeg gebruikt om je een zinnig antwoord te kunnen geven maar vooralsnog werkt de pomp prima. 

 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 26 juli 2019

Welkom Pieter. Misschien zeg ik iets heel stoms, maar dat gaat gecorrigeerd worden. Ik heb veel met de Grainfather gespeeld voor wodka ( ik vind hem geweldig vooral om mee te stoken) en ik weet niet of het onhandigheid is, weet ook niet of dat mijn mout goed geschroot was. Moet Erik weten. Hij heeft hem ook.  

Wat ik wel weet is dat dat 6,5 kilo verwerken problemen met de pomp kan geven. Met 4,5 tot 5 kilo loopt het als een zonnetje en is de Grainfather ook snel schoon. 

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
10 op 26 juli 2019

Dag Pieter,

Ten eerste heel erg welkom op ons gezellige forum 

Echte stuntacties zoals je wel eens ziet hebben we eigenlijk niet. Ik vind het ook vreemd dat de prijs soms zo enorm laag gezet wordt, ver onder inkoop maar dat de voorraad dan 0 is. Vervolgens is er weer voorraad en gaat de prijs omhoog. Wat Nimrax zegt, service staat bij Stookwinkel hoog in het vaandel en je krijgt altijd de Graincoat cadeau. 

Desalniettemin komt er nu toch een aanbieding aan. Dit is omdat we vanaf volgende week 2 weken dichtgaan vanwege de zomervakantie. Het wachten in deze periode gaan we compenseren met een aantrekkelijke kortingscode. Een korting die tijdens de vakantie geleidelijk terugloopt tot de normale prijs op de dag dat we weer opengaan. Houd de site dus in de gaten! Het enige nadeel is dat je dan dus even moet wachten op de spulletjes. Maar bij de grote concurent, ik noem geen naam,  is wachten bijna standaard 😉

Volgende week woensdagmiddag presenteer ik op de winkelsite en op het forum het zomervakantie kortingsplan! Een korting op alles,  behalve de cadeaubonnen uiteraard 😎

Forum Lid
op 26 juli 2019

En dat zeg je nu pas? Of nu al..???  

Top marketing! Nou gaat iedereen wachten met bestellen tot woensdag. Of was dat de bedoeling?

Crew member
op 26 juli 2019

Ik ben totaal ongevoelig voor kortingen, als ik iets nodig heb haal ik dat en een hobby kost geld. Als je dan bedenkt hoeveel je bespaart aan de andere kant…tja.

Admin
op 26 juli 2019

En dat zeg je nu pas? Of nu al..???  

Top marketing! Nou gaat iedereen wachten met bestellen tot woensdag. Of was dat de bedoeling?

Van Lummel

Nee hoor, het is een teaser. Als je het nu nodig hebt ga je geen week wachten om het vervolgens nog eens 2 weken later pas geleverd te krijgen. Maar zodra het zover is hoop ik ook tijdens mijn vakantie wat te verkopen. En zo haal ik mischien wel mensen over de streep die een bepaalde aankoop soms net iets te duur vinden.

En wie weet valt de vakantiekorting wel heel erg tegen 🤣

Forum Lid
op 26 juli 2019

Garantie is belangrijker dan korting,heb wel eens wat meer betaald voor spullen,maar kreeg daar ook een hele goede garantie.ze kennen je meestal persoonlijk.en in die mega winkels ben je vaak gewoon een nr.daarbij heb ik nog nooit klachten gehoord over Jan.alleen klachten als hij alcoholvrij bier drinkt😂😂😂

Forum Lid
op 26 juli 2019

Ik ben totaal ongevoelig voor kortingen, als ik iets nodig heb haal ik dat en een hobby kost geld. Als je dan bedenkt hoeveel je bespaart aan de andere kant…tja.

Van Nimrax

Fijn dat je dit zegt Nimrax, ik voelde me net al Lullig heb niks met de bedrijfsvoering van Jan te maken. En blijf er ook buiten. Excuses Jan en wis maar Nimrax! 

Crew member
op 26 juli 2019

Lum, als je er op staat wil ik het best deleten, echter weet dat ik het niet schreef om jou een k^tgevoel te bezorgen of als kniert af te schilderen, absoluut niet. Ik zie in jouw postings niets kwaads of negatiefs, eerder grappig. Waarom excuses, relax man! Het is toch dikke prima zo.

Forum Lid
op 26 juli 2019

nr.daarbij heb ik nog nooit klachten gehoord over Jan.alleen klachten als hij alcoholvrij bier drinkt😂😂😂

Van ChrisV

Dat is marketingtechnisch ook niet handig. Een  opticien draagt een bril, een manicure heeft prachtige nagels, een ouderling kijkt zuur en draagt een zwart pak, een hoer is geil maar stookwinkel drinkt alcoholvrije alcohol. Hahaha. 

Crew member
op 26 juli 2019

Okeey, ik ga iets opbiechtten: Ik moest nog rijden en ik krijg van mijn mams een Heineken 0.0. Ijskoud. Dus ik moest meteen aan Jan denken en had toen zo iets van,ik TEST het gewoon. En eerlijk is eerlijk… een dikke 2,7 het was weg te gieten bij 35graden. Nu durf ik nietmeer op de blauwe antwoord button te drukken terwijl ik dit schrijf… jullie maken me af…okeey….komt ie dan he…zucht….kleur bekennen Nim..klik…klik dan! neee……

Forum Lid
op 26 juli 2019

Een dikke 2,7???

Laat ik er dan een halve punt bij optellen en er een 3,2 van maken. Denk dat Jan iets uit te leggen heeft. Buckler is voor minder onderuit gegaan hahahah. 

Forum Lid
op 26 juli 2019

Okeey, ik ga iets opbiechtten: Ik moest nog rijden en ik krijg van mijn mams een Heineken 0.0. Ijskoud. Dus ik moest meteen aan Jan denken en had toen zo iets van,ik TEST het gewoon. En eerlijk is eerlijk… een dikke 2,7 het was weg te gieten bij 35graden. Nu durf ik nietmeer op de blauwe antwoord button te drukken terwijl ik dit schrijf… jullie maken me af…okeey….komt ie dan he…zucht….kleur bekennen Nim..klik…klik dan! neee……

Van Nimrax

Prachtig!

 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
5 op 26 juli 2019

Dank voor alle positieve reacties. Leuk forum hebben jullie. Hou dat zo en laat iedereen in z’n waarde. Er zijn al genoeg afzeikfora.

Vooralsnog ga ik (nog) niet stoken alleen brouwen. Ik heb nu een alcoholbron aangeboord via mijn zoon. Hij is chef-kok en heeft ergens een vriendje die moonshiner is. Hij verkoop voor € 7,50 per liter 92%. Is dat redelijk? Op dit moment zijn 20 liter limoncello in de maak.

Dank voor de melding van de kortingscode. Dan ga ik woensdag bestellen. Een paar weekjes wachten lukt ook nog wel.

Crew member
op 26 juli 2019

Ik heb hem ook alweer wat jaren, ik maak bier en whisky mash en nog nooit enig probleem gehad met de pomp. Overigens met niets van de Grainfather. Ik lees het andere forum ook en lees ook over de problemen maar herken daar niets van. Er zijn natuurlijk altijd maandagochtend modellen maar ook daar zijn oplossingen voor.

Oh ja en alcohol verkopen…… daar moeten jij en het vriendje van je zoon zich niet aan wagen. 

Forum Lid
op 26 juli 2019

Dank voor alle positieve reacties. Leuk forum hebben jullie. Hou dat zo en laat iedereen in z’n waarde. Er zijn al genoeg afzeikfora.

Van Pieter1954

Hahahah, lees het nu pas, afzeikfora?

Leuk gevonden! Bestaan ze echt? Gaat hier niet lukken want we hebben hier allemaal een glas voor onze kop. 

Crew member
op 26 juli 2019

Ja Lummel, afzeikfora. Het schijnt extreem uniek te zijn dat we hier zo familiair met elkaar omgaan. Weer een compliment voor stookforum.
Erik, ik begrijp uit bovenstaande dat hij het juist koopt van een derde persoon via via.
Dan is 7,50 een nette onkostenvergoeding voor de suiker, gist en brandstof.
Pieter, we zijn een stookforum en iets wat huiverig bij onderwerpen als kopen of het verkopen ervan. Ligt aan ons, niet aan jou 😉

Forum Lid
op 26 juli 2019

Nette onkostenvergoeding, maar zelf stoken is weten wat je krijgt. En deelnemen aan zwarthandel, met accijnsontduiking, Pffffff. Ik drink dus nooit met maten, (van mijn eigen drank) ze kopen maar bocht, of gaan zelf stoken. Ze weten het niet eens. Maar de Grainfather is een topmachine, die doet wat hij beloofd. Sorry waar zijn mijn manieren.

Welkom Pieter.

Macereren kun je overigens met bijna alles, maar als je het nog niet gelezen hebt, dan gaat er nu een wereld voor je open. En afzeiken, doen we hier alleen, als we er zelf ook tegen kunnen. Want je krijgt het terug , zeker weten. Maar altijd met een glimlach, en nooit om te ruziën. Het mag natuurlijk wel kriebelen, maar voor vragen staan we altijd open, en dan zijn we wegens veiligheid en gezondheid ook altijd eerlijk en oprecht. En we maken uiteraard ook een hoop lol. https://www.stookforum.nl/thread/de-3e-stookforum-bbq-22-juni-hier-inschrijven/

Deze is voorbij, maar de eerste zijn al weer aan het broeden , op een brouwsel, of stooksel voor volgend jaar.

 

 

Forum Lid
op 26 juli 2019

Weet je waarom Nimrax. Omdat we hier normale volwassen kerels zijn. Ieder op zijn eigen manier. Laten we daar eens mee beginnen..

Bij de zogenaamde zeikfora, waar ik geen minuut tijd zou insteken, zie je dat ze bij elkaar vliegen proberen af te vangen. Nou dat werkt hier dus niet. We zijn allemaal gevangen door de hobby en we leren van elkaar door te delen. Dat is de gemeenschappelijke deler. We komen steeds verder en mensen die afzeiken en niet op de treinen vooruit willen die zullen/willen afhaken. Maar we streven allemaal naar het beste product. Samen met stookwinkel laten we dat niet vergeten. jannanticipeert ook op ons. We doen het samen. 

 

 

 

 

 

 

 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 26 juli 2019

OK, sorry. Ik begrijp het probleem. Gevaar voor blauwe enveloppen waarschijnlijk.

Crew member
op 26 juli 2019

Ach, die enveloppen zijn nog het minst spannend maar “backstage”zijn er met de douane gesprekken geweest met de distilleerketel leveranciers, zo ook met stookwinkel, en hebben we een vorm van gedoogconstructie met de harde eis dat er geen handel plaatsvind in distillaten, dus uitsluitend voor eigen consumptie.
In jouw situatie zie ik geen misdrijven, je beschrijft hoe je aan je grondstoffen komt en dat is gewoon lekker open kaart spelen waarmee we het hier op die manier het langste volhouden.

Forum Lid
op 26 juli 2019

In België zijn ze bruin, maar dat is mijn zorg niet. Van bed gelicht worden, en huiszoeking, met gevangenisstraffen en boetes tot €200.000, alleen omdat ik een paar euro kan winnen. Dat is het niet waard. Nu laten ze ons met rust, en wij hen. 

Forum Lid
op 26 juli 2019

Welkom!

Forum Lid
op 26 juli 2019

Mij is in 15 jr stoken al heel vaak gevraagd om te verkopen,zelfs als vaste leveransier.ik stook om dat het bij mijn levenswijze hoort en niet om er wat aan te verdienen,ze hebben ons ook wel eens gevraagd of we onze eigen gemaakte kaas verkopen nee dus,wij zitten nu met deze hitte boontjes in te maken,dat hoort ook bij onze levens wijze,we worden gedoogd met stoken om dat wij niets verkopen,mensen die wel hun eigengestookte verkopen kunnen een mooi stuk van mijn levenswijze en van andere stokers af nemen,en helaas zal ik ze dat dan ook kwalijk nemen.Chris V

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
17 op 27 juli 2019

Hoi mede stokers.

als eerst jullie hebben een leuke community! Wat hier boven ook al staat jullie gaan echt tof met elkaar om geen azijn gezeik.

Ik ben john 26 jaar en woon in Grave.

Ik ben nou bezig met me eigen ketel bouwen ben al aardig op weg (zie fotos) nu moet ik helaas nog wachten op wat 2 of 3mm dik koper plaat of buis. De ideeën heb ik van iemand op het forum gepakt bedankt hier voor!😂

Dus ja ik heb nog nooit gestookt en hopelijk gaat daar volgende maand verandering Inkomen.

“Even wat fotos maken”

Forum Lid
op 27 juli 2019
Forum Lid
op 27 juli 2019

Welkom John,

Ziet er veelbelovend uit, dat gaat zeker lukken. 

sköll William

Forum Lid
op 27 juli 2019

Welkom! Mooie opstelling.

Forum Lid
op 27 juli 2019

John welkom op het forum mooi dat je al zo ver bent met je ketel,bij vragen helpen alle leden graag,dus schroom je niet.en met stoken zijn we wel serieus maar voor de rest,zijn ze gestoort,alleen ik niet en Jan,zal wel komen van hun eigen gestookte.👍😂😂😂

Forum Lid
op 27 juli 2019

Welkom en dat gaat helemaal goedkomen met de hobby zie ik al.

Crew member
op 27 juli 2019

Johnny, mooi keteltje! Welkom en cheers alvast man! 😉

Forum Lid
op 27 juli 2019

Dankjewel voor jullie reacties! Meeste koper is gratis aangezien ik best wat mensen ken die mensen kennen😂

Forum Lid
op 27 juli 2019

En betreft me kunst werk ik leer van de besten: me pa en jullie natuurlijk🤪

Forum Lid
op 27 juli 2019

Johny wat ik vergeten ben,als lid van de club mag je absoluut geen 00% bier drinken daar krijg je last mee,dan kom je voor het stookgerecht,indien dan advokaat van Lummel nemen,hadden Jan en Nimrax ook,die zijn er nog goed vanaf gekomen😜

Crew member
op 27 juli 2019

advokaat van Lummel nemenVan ChrisV
(naar Betweter’s recept, anders geld het niet. Zie topic Advocaat). (Ps. Betweter heet eigenlijk Rob maar is offline verder gegaan als Piet). Oud forumlid die veel gezelligheid en kennis bracht…haha
En Bier 0.0 kan je dus wel drinken maar NOOIT hier zeggen, je hoort dat dan nog maandenlang tot op het einde van de komende BBQ4. pfff….

 

Forum Lid
op 27 juli 2019

Je mag zelfs geen 0.0 bier TESTen, of je moet het zelf kunnen brouwen, dan zit er nog altijd en weinig alcohol erin. Daarom zijn de heren 0.0 drinkers nog niet harder aangepakt, omdat we vermoeden dat ze gaan proberen een beter <1% Bier te brouwen.

Crew member
op 27 juli 2019

Vooral die na zorg na zo’n miskleun is geweldig hier, al die steun. 😉

Forum Lid
op 27 juli 2019

Ja is net als tbs😂😂😂ik heb nooit naar de reclasering gehoefd,ze wisten 😏dat ik op het goede pad bleef😂😂😂😎

Crew member
op 27 juli 2019

Okeey…ik HEB TBS! Ter Beschikking Stookforum. …😂😂😂😎

Forum Lid
op 28 juli 2019

Thanks voor de tip Als ik een 0.0 ga drinken gooi ik er 1ml iets van alcohol in 😂

Gister nog (bier) gehad laat ik niet zeggen hoeveel % daar in zat😂
Maar ik heb daarna ook BIER gedronken omdat we hebben besloten om terug te lopen naar huis

Ik ga geen bier brouwen althans voorlopig niet
Zou niet goed zijn voor de lijn heb ook als hobby Calisthenics💪😂

Forum Lid
op 28 juli 2019

Ps die advocaat ga ik eens proberen

Crew member
op 28 juli 2019

Echt een aanrader Johny. Als je hem voor de lange duur wilt maken is het wel aan te raden om even de 70graden aan te tikken ivm het ei.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 27 juli 2019

Hoi Johny,

Schiet al lekker op zie ik. Veel plezier en vraag maar raak.

 

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
14 op 6 augustus 2019

Hallo,

Ik ben Keitje en woon in het oosten van het land. Vorig jaar in Noord Frankrijk op vakantie geweest. Waar we veel appelcider hebben gedronken, helaas valt het erg tegen om en Nederland lekker cider te vinden. Dus het idee is snel ontstaan om het zelf te gaan maken.
En wie weer in de toekomst zelf wel calvados.

Gr. Keitje.

Forum Lid
op 6 augustus 2019

Welkom op het forum Keitje!

Crew member
op 6 augustus 2019

Keitje, welkom! We hebben een heel mooi topic hierover:
Razendsnelle-sprankelende-appelcider-in-de-maak<klik>
En mocht de smaak een keer tegenvallen kun je het altijd nog als stookwijn distilleren.
Cheers man! 😉

 

Forum Lid
op 6 augustus 2019

Welkom Keitje,op dit mooie forum je kunt het ook een grote fam.van stokers noemen,want dat is het.

Forum Lid
op 6 augustus 2019

Welkom keitje.

Forum Lid
op 6 augustus 2019

Welkom Keitje, Cheers🥃😎

Forum Lid
op 6 augustus 2019

🍻Welkom!

Forum Lid
op 6 augustus 2019

Welkom, de appelcider hebben ze je al gewezen. Calvados, Cognac etc. zal je ook wel vinden. (de naam is beschermd, maar dat proef je niet 😉 )

Sköll William

Forum Lid
op 6 augustus 2019

Hoi Keitje… nog een oosterling..😄

Forum Lid
op 6 augustus 2019

We gaan samen een Oostblok vormen💪.

Cheers, @ndré🥃😎

Forum Lid
op 6 augustus 2019

Nim, (oost)blok erop. 😉

Crew member
op 6 augustus 2019

Hahaha dan slaan ze terug met een Nimrax filter…

Forum Lid
op 7 augustus 2019

Welkom Keitje, let er wel op, als je eenmaal met je eigen drank maken, appelcider of….., bezig bent een ander leven binnen stapt.

yamas ofwel proost

Forum Lid
op 7 augustus 2019

Ook namens deze Ommenaar hartelijk welkom en veel stookplezier.

Forum Lid
op 7 augustus 2019

Ja stoken gaat bij je leven horen.het verveelt nooit.na 15 jr stook ik nog met plezier.en na drie jr.op het forum ben ik ze nog niet moe.dat betekend wel wat.alleen svp.geen alc.vrij bier kopen.of niet vermelden op het forum.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
5 op 7 augustus 2019

Hallo,

Hierbij wil ik mij graag aan jullie voorstellen. Mijn naam is Ruben, 38 jaar jong en geboren en getogen in Nijmegen. Al enkele jaartjes stook ik samen met mijn whisky-vriendengroep af en toe eens een klein vaatje vol whisky. Zelf ben ik enorm liefhebber van whisky en heb inmiddels ook al aardig wat geproefd 😉

Al enkele tijd zit ik erover te denken om gin te gaan stoken, maar weet niet precies wat voor een soort ketel je hier het beste voor kunt gebruiken. Kan ik dezelfde ketel gebruiken, of raden jullie mij een andere aan?

Momenteel gebruiken wij deze ketel:

 

Groeten,

Ruben

 

 

Forum Lid
op 7 augustus 2019

Welkom Ruben,

Dat zie ik graag, Whisky stokers (ben zelf pas op weg om hiermee te beginnen). Nog een bepaalde stijl die je volgt? Probeer zelf Islay-achtig spul te gaan maken.

Bij mijn weten kan dezelfde ketel alleen moet je de kruiden in een mandje ertussen hangen zodat de damp de leuke stofjes kan extraheren. Maar ben allesbehalve een expert.

Forum Lid
op 7 augustus 2019

Welkom Rubin.

Crew member
op 7 augustus 2019

Ruben, welkom!

Forum Lid
op 7 augustus 2019

Ruben, van harte welkom op dit gave forum waar iedereen iedereen helpt.

Ik Weet zeker dat er stokers zijn op dit forum die ook gin maken.

succes 👍

Forum Lid
op 7 augustus 2019

Ook drinken🤫

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 7 augustus 2019

Welkom Ruben.

Gin is eigenlijk Jenever. Monoblock heeft daar bijvoorbeeld al eens een recept van opgeschreven. https://www.stookforum.nl/thread/recept-voor-een-jonge-en-oude-jenever/ Koning Willem III van Engeland, (Stadhouder Willem III van Oranje) bracht jenever naar Engeland, en daar noemde ze het Gin.

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
10 4 dagen geleden

Aangenaam, mijn naam is Vos en ik begin op zeer korte termijn met stoken vanuit Zeeland. Ik heb een behoorlijk groot terrein (1.6 ha) waar van alles op groeit (hoogstamfruit boomgaard met vele soorten pruimen v reine claude tot mirabel, kweepeer, williams peer, appels, sleedoorn en zelfs rode kornoelje). Omdat ik wanhopig werd van het idee van de verspilling van al dat moois (je kunt immers nooit meer dan 150 potten jam per jaar consumeren) heb ik een 30 liter koper alambiek gekocht en een flinke oude vrieskist al compleet volgetrapt met allerlei fruit en bessen; zelfs een plek bij een vriend waar ik eea nog in tonnen diepgevroren kan bewaren. Alles voor eigen gebruik en genot uiteraard 🙂 Gist, enzymen, gistvaten en meetapparatuur inmiddels ook in huis dus ga jullie zeker op de hoogte houden van de ontwikkelingen alhier, proost alvast!

Forum Lid
4 dagen geleden

Welkom Vos,ik hou ook niet van verspilling,dat is een mooie manier om fruit om te zetten naar iets lekkers.sucses.gr.Chris

Crew member
3 dagen geleden

Hallo Vos, dat klinkt nu al als een succes verhaal. Helemaal Chris zijn straatje dit. 🙂 Inderdaad echt een prachtige optie om fruit deze eer te gunnen.
Even een welkomsttip, je kunt veel fruit “wild”vergisten, gewoon wat in de schil zit en geeft een verbazingwekkend neutrale alcohol met de fruitsmaak die geweldig behouden blijft…nu al zin erin,kan ik me voorstellen. Cheers alvast man! 😉

Forum Lid
3 dagen geleden

Hoi Vos, welkom op het forum en dat gaat helemaal goed komen. Veel plezier met deze geweldige hobby.

Forum Lid
3 dagen geleden

Ja Vos.past in mijn straatje,heb zelf in Roemenie fruitbomen aangeplant zo dat ik niet verdorst daar.ik stook meestal fruit,ik laat veel wildvergisten zonder suiker en gist.mits het zoet genoeg is en warm genoeg buiten,staat nu 430 kg kersen zo te vergisten.ik stook primitief, met een ketel van 100 ltr.

Forum Lid
3 dagen geleden

Welkom !!

Forum Lid
3 dagen geleden

Welkom Vos op dit prachtige Stookforum. 

Als je zoals Chris gaat stoken komt het helemaal goed met dat prachtige fruit.

Proost alvast

Forum Lid
3 dagen geleden

Welkom Ruben en Vos.

Veel stookplezier, Cheers🤓@ndré 😎🥃

Forum Lid
3 dagen geleden

Welkom Vos.

Forum Lid
3 dagen geleden

Dank voor dit warme welkom mensen, heel erg leuk! En van Chris had ik al in de gaten dat ik daar nog heel veel van kan leren, bijvoorbaat dank alvast voor de wijsheid die ik nog van je ga oppikken Chris!

Vandaag einde dag een dikke 30 liter mash van fijngesneden Williams peertjes in het vergistingsvat gegooid, goed (over-)rijp, deels valfruit, een deel had ik al ingevroren en deze kwamen perfect kapot als sappige mummies uit de vrieskist; dit nadat de cellen in het fruit kapot gaan na 48 uur in de vriezer. Zakje turbogist toegevoegd (wil zeker op korte termijn wild gaan vergisten maar ben ook heel erg benieuwd dus even wat tijdwinst om hopelijk zsm een stook te kunnen doen). Dit zal best snel gaan gisten want deze peertjes zitten bomvol suiker. 

Vragen: 

-hoe lang deze williams mash laten staan voor afhevelen en stoken? Ik wil het vat zo min mogelijk openen om besmetting te voorkomen maar besef dat ik nu en dan moet meten…

– ik heb een filterzak voor het vat gekocht of hoef ik enkel voorzichtig af te hevelen naar schone emmer oid om te gaan stoken? Uiteraard na meten van de SG en alcohol.

– Stel het lukt me om een goede run te maken; wat erna mee te doen afgezien van eea direct wegdrinken? Ik ben dol op Poire William eau de vie maar wil graag veel leren en proberen.

Meer tips in dit stadium? Dank alvast!!

PS Mocht iemand deze week op/rond Schouwen-Duiveland zijn: ik heb nog flink wat pruimen hangen voor de pluk; ga gerust je gang! In ruil voor wat van je beste stook uiteraard 🙂

 

Forum Lid
3 dagen geleden

Peren laten staan tot ze uitgegist zijn.ik gooi alles in een oud katoene laken,behalve het bezinksel.en stook dat.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren