Stel je even voor

Geupdate 25 min geleden in Stookforum
0 op 3 september 2019

Was even onderweg maar alsnog

welkom: Libra, Raposka en Rumjack op dit prachtige stookforum,

van iedereen, voor iedereen en voor elkaar!

Alvast proost 🥃

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
15 op 4 september 2019

Hallo me even voorstellen, ik ben Jim, ik volg het forum ongeveer een jaar zo ongeveer en heb me eindelijk gisteren gewaagd aan een eerste destillatie van 28L suikerwash in een zelfgebouwde uit een biervat gemaakte kolomdestilatieketel.

Na eerst getest te hebben met water en azijn op lekken en ineens proper te maken heb ik me dan gisteren gewaagd en kreeg in het begin een destilaat van 80% die ik kon aflezen van de zo handige Parrot die ik in de online Stookwinkel kocht. Het moet natuurlijk ook weer lukken op 95°C viel ik zonder gas, de brandstof die ik gebruik. Moet ik weer voorhebben. Geen reserve voor handen. Op de laatste metingen had ik nog 45% alcohol. Ineens vragen, wat doe ik nu met de rest terug opstarten (is dit de moeite) of bij een volgende batch gieten ? Hoelang kan ik die goed houden ? Verder mss een domme vraag al bestaan die niet, ik weet bij suiker is dit niet relevant maar 2% van de voorloop opzij houden … Is dat dan 2 % van de Stookwijn ? En nog een derde: ik deed bij mijn suikerwash het sap van één citroen en een halve liter sinaasappel sap (ik gebruikte bakkersgist) moet ik er nu van uitgaan dat er wel ‘slechte’ alcohol bijzit? Alles laten lopen in kleine potjes en genummerd dus kan geen probleem zijn deze eruit te halen . Wel dank voor de leerstof , ik heb het te pakken… Groet, Jim

Crew member
op 4 september 2019

Hoi Jim. 2% voorloop betreft de eerste opvang van je distillaat. Of dat ook 2% van je stookwijn is,tja…Hartelijk welkom in elk geval. Cheers man! 😉

Forum Lid
op 5 september 2019

Nog een vraagje over turbogist, dosage 3,6 gram per liter fermetatie… Reken je dan alleen het water of telt de suiker ook mee , reken ik een liter per kg suiker bij of niet?

Dank …

Crew member
op 5 september 2019

Jim, check de verpakking xx van je gistzakje. Hier staat het op.
Doorgaans xx liter water en dan de aangegeven kilo’s suiker er doorheen roeren.
Je kunt proefondervindelijk  beter iets minder suiker gebruiken om overkill voor je gist te voorkomen. 1kg suiker per liter water is geen goed idee…

Admin
op 5 september 2019

Welke gist is het? Een zakje turbogist van Still Spirits is goed voor 25 liter wash gemaakt van 8 kilo suiker aangevuld tot 25 liter. Je gebruikt dan altijd het hele zakje inclusief alle gistvoeding die in het zakje zit.

Forum Lid
op 5 september 2019

Ik gebruikte 15 l water, waarvan ik 5 l gebruikte om de 8 kg suiker te invertereren … Moet ik nu 15 l rekenen of 23l? Dosage 3,6 gram per liter staat er op de verpakking, dank je…

Admin
op 5 september 2019

Dan 23 liter.

Maar welke gist gebruik je?

Ik zou hem overigens aanvullen naar 25 liter, 8 kilo op 25 liter is al heel veel maar op 23 liter kan het zijn dat de gist dat niet trekt.

Crew member
op 5 september 2019

Dat inverteren heb ik nog nooit op turbo verpakkingen zien staan. Erg luie turbo gist?

Forum Lid
op 5 september 2019

Black Label Turbo gist verpakking van 1 kg … Ik volg een uitleg op het forum voor de bereiding. Op de verpakking staat verder niets op . Buiten 3,5 ge per liter, Max temp voor toevoegen, acohol productie 14 tot 17,5 % en einddatum

Forum Lid
op 5 september 2019

Dit aan het volgen :
Turbogist is echt ideaal voor het maken van een schone alcohol, gewoon om goedkope wodka van te maken of om een goede basis voor een likeur te maken.

Heel simpel. Men neme een 25 liter vat en vul deze met 10 liter water, gewoon koud uit de kraan.

Vervolgens pak je een grote pan om 8 kilo suiker in 5 liter water op te lossen. Dit mag natuurlijk ook in 2 keer. Laat de suikerstroop een kwartiertje langzaam koken. De suiker veranderd dan in “invert suiker” dit is makkelijker te vergisten.

Gooi de suikerstroop in de grote emmer bij het koude water.

Als het mengsel lauw is, maar niet boven de 30 graden celcius, dan gooi je de turbogist er bij. Heel goed roeren tot er geen klontjes meer zijn.

Doe een deksel los op de emmer, zodat het koolzuurgas dat gevormd gaat worden kan ontsnappen zonder dat het deksel van je emmer af klapt is.

Het mengsel gaat nu bruisen en schuimen miljarden gistcelletjes zijn aan het werk om de 8 kilo suiker om te zetten in alcohol. Turbogist kan wel tot 23% alcohol behalen (onder de ideale omstandigheden, maar 18% is redelijk normaal.

Na ongveer een week is het mengsel uitgegist. Als je het direct wilt stoken hoef je het mengsel niet te klaren.

Langzaam stoken voor een zo hoog mogelijk percentage schone alcohol. Distillaat verdunnen tot 40% en klaar is je basis voor likeur…

Admin
op 5 september 2019

Dan aanvullen tot 25 liter, is echt beter. Dan 25x 3,6 gram. 90 gram dus. Gebruik rustig 100 gram. Beter iets teveel dan te weinig.

Forum Lid
op 5 september 2019

Bedankt ! Laat wel iets horen …
Wat is juist de reden om nog 2 liter bij te vullen ? Uit interesse…
Waarom beter ?

Crew member
op 5 september 2019

Minimaliseert de kans op gist overbelasting.

Admin
op 5 september 2019

Precies, verhouding suiker per liter wordt dan iets lager, teveel suiker is overkill. Ook de zakjes Still Spirits die voor 8 kilo gemaakt zijn worden door veel mensen gebruikt met maar 6 kilo, omdat het ook de kwaliteit ten goede komt.

Verder over dit onderwerp beter in een topic dat hier over gaat, dan blijft dit het voorstel topic 🙂

Forum Lid
op 5 september 2019

…en de suiker zoals ik het lees moet eigenlijk niet geïnverteerd worden dan, een volgende keer (niet nodig?).
Bedankt alvast.

Crew member
op 5 september 2019

Inverteren levert geen extra voordeel op bij turbo ten opzichte van de nadelen: Veel werk, kost energie, afkoeltijd… terwijl je gist dit prima zelf kan doen voor je.
Gewoon die 25 liter water op 30 graden en suiker erdoor roeren. Gist er doorroeren en klaar al. Cheers alvast man! 😉

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 4 september 2019

👍👍👍

Forum Lid
op 4 september 2019

Op de eerste plaats welkom Jim,je kunt doorstoken tot 20% voorloop is van de eerste alc.die uit de ketel komt,ik stook zelf geen suiker,maar twee glaasjes moet voldoende zijn,en van sinasappelsap en die citroen krijg je geen slechte alc.ps.mooie ketel.en zeer goed resultaat.en leuk dat het de eerste keer goed gelukt is.(volgende keer met volle fles gas starten)👍👍👍👏👏👏

Forum Lid
op 4 september 2019

Ik bereken het zo : bv 20 liter van 8%

2000ml x 0.8 = 1600 ml

Ik stook gemiddeld 60 % als ik doorstook

1600ml / 0.60 = 2666 ml alcohol van 60 %

2666 / 100 X 3 = 79,98 ml voorloop ( voorloop +- 3 % )

2666 / 100 x 17 = 453,22 ml heads (heads +- 17 % )

Dit maakt samen 20 %

Dit heb ik ergens gelezen maar weet niet meer waar , heb het in ieder geval opgetekend , verbeter het als het niet klopt

Die 3 % is naar gelang het fruit dat je verstookt , de hoeveelheid pectine die er in zit

kan meer of minder zijn

Forum Lid
op 4 september 2019

Welkom Jim

 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 4 september 2019

Mijn naam is Koekoek en woon in Apeldoorn. In het verleden heb ik wel zelf wijn gemaakt maar nog nooit gedistilleerd. Een specifieke drank om te maken heb ik (nog) niet, wil zeker enkele likeuren proberen, ook om de vrouw enthousiast te houden, voorlopig dus een kwestie van uitproberen. Het vergistingsvat staat ondertussen als een idioot bellen te blazen, waarschijnlijk door de turbo gist, nooit eerder zo gezien. Excuses voor de verkeerde volgorde, vanmiddag eerst  op het ride topic gereageerd en mij nu pas voorgesteld….

Crew member
op 4 september 2019

Snoek/koekoek, welkom!

Forum Lid
op 4 september 2019

Welkom Koekoek, 

Heb je voor je likeuren al een idee? Macereren is natuurlijk altijd (voor de liefhebber) een simpel, maar doeltreffend iets. Mag voor jou hopen dat je een echte Snoek rijdt. Als ik de moderne voertuigen zie, met het nieuwe DS logo, wordt ik lichtelijk onpasselijk, er is maar één Snoek, zoals er voor mij alleen maar de 911 en mustang zijn. Als je de fabrieksnaam bij dit soort auto’s moet gaan noemen, dan zijn ze niet iconisch genoeg. Hoeveel liter is je ketel, heb namelijk over een 12 liter , gisteren wat gemopperd. Duurde te lang op kookplaat.

Forum Lid
op 4 september 2019

Welkom Koekoek,mooie ketel trouwens,en sucses met stoken.

Forum Lid
op 4 september 2019

Beste William,

Dank. Ik wil inderdaad eenvoudig beginnen, maar belangrijk vind ik dat je precies weet wat je drinkt. Wat mijn snoeken ambulances betreft, zie mijn reactie met foto op het ride topic, beide snoeken zijn bouwjaar 1972, dus de echte…. Heb vorige week een 10 liter ketel aangeschaft, dat zou voor eigen gebruik toch voldoende moeten zijn, idd met electrisch plaatje.  

 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
9 op 5 september 2019

Ja ik ben een wannabe stoker voor de fiscus
stook ondertussen al decennia

Forum Lid
op 5 september 2019

Ik stook voor mij zelf,en mijn fam. niet voor de fiscus,ben wel niet te beroerd om ze een flesje te geven,zijn ook mensen.😂zo lang je niets verkoopt gedogen ze het,vind ik ook netjes.ik stook best veel is mij ook wel een paar keer gevraagd om te verkopen,nee dus,zo verkloot ik het niet voor mij alleen maar voor alle stokers.en dan is het uit met de pret.

Forum Lid
op 5 september 2019

Prima Chris, niet verkopen maar gewoon voor eigen gebruik of om weg te geven, een leuker en lekkerder cadeautje bestaat niet.

Forum Lid
op 6 september 2019

ik verkoop/verkocht nog nooit een drup.
Ik starte op de middelbare school. De biologie leraar liet het zien hoe het moet. Dus ik naar de scheikundeleraar voor wat glaswerk. en een tijdje later drupte het.Glaswerk was dat, dus peanuts.Daarna kwam ik een boek tegen in de openbare bibliotheek: het volkomen stookboek van BrouwerToen eigen metalen opzet gemaakt, kwam tot circa 60 %Was veel RVS dus weggegooid.Toen kocht ik zo een 5 liter Portugees koperen stookketeltje.Jaar plezier van gehad.Heb hem nog maar nu mijn hart verpand aan de T500.Die probeer ik te optimaliseren.Fijne koperen vulling, de moeite waard. Extra kooksteentjes, de moeite waard. Bestelde een ozon generator, dat vind ik spannend
zag je al aan die penguin natuurlijk 😉

Forum Lid
op 6 september 2019

er is hier ergens een moderator, die voegt losse regels aaneen

Ik heb de neiging na elke zin te versturen, dat oogt lelijk, en de moderator lost dat op

Edit Nimrax, klopt, graag een verhaaltje bundelen in 1 post, dan blijft het beter leesbaar.

Forum Lid
op 6 september 2019

wel een tof forum!

Ik hoop me genoeg voorgesteld te hebben 🙂

alcohol houdt de aderen soepel!

Crew member
op 6 september 2019

John, we doen ons best,(jij ook) en dan komt het helemaal goed. 😉

Forum Lid
op 6 september 2019

Ik vergat nog te melden dat ik puur zuivere wodka van suiker wil en kruidenbitters daarmee gemaakt,

Whisky van granen, rum van melasses waag ik me niet aan.

Nimrax ty

Crew member
op 6 september 2019

John, met hulp hier, kun jij je eerdaags overal aan wagen met dank voor je input, ik zie liever iemand als jij met veel imput dan 1400leden die niets “ïnbrengen”, jij produceert tussendoor leuke tips dus John, TY 😉 👍

Forum Lid
op 7 september 2019

Welkom John

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
8 op 7 september 2019

Hallo ik ben Gerrit en hou als hobby bijen hierdoor in aanraking gekomen met mede maken vandaar over gegaan op wijn maken en nu bezig met het stoken van mijn eigen drankjes ben nog beginnende dus hoop hier veel te kunnen leren en op te steken

Forum Lid
op 7 september 2019

Welkom John en Gerrit. Cheers alvast😎🥃

Forum Lid
op 7 september 2019

Welkom Gerrit.

Crew member
op 8 september 2019

Gerrit, welkom in ons midden.

Forum Lid
op 8 september 2019

Gerrit welkom,ook mooi dat je de bijen houd.👍

Forum Lid
5 dagen geleden

Bijen houden is idd een edele hobby, welkom

Forum Lid
4 dagen geleden

“hoop hier veel te kunnen leren en op te steken”

steken noemen we hier gewoon stoken 🙂

je krijgt alle hulps van echte hobbyisten en een enkele pro

Forum Lid
4 dagen geleden

Allemaal pro’s op hun gebied.

Forum Lid
17 uur geleden

Welkom 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
11 2 dagen geleden

Hoi ik ben Martijn en ik brouwde al een tijdje bier en nu dus ook aan het distileren!lummel heeft ons een grainfather aangepraat op de bbq,hier was ik met mijn vader en broertje om info in te winnen!we hebben hier nog geen spijt van gehad bedankt nog voor het goede advies lummel.het was trouwens super gezellig !!en ook nog mijn favoriete Youtuber nimrax leren kennen en de hand mogen schudden!

Forum Lid
2 dagen geleden

martijn met de Mercedes en de caravan ????

 

Forum Lid
2 dagen geleden

Nee een andere martijn met een  golfstation en puptentje,ik had die honingborrel gemaakt

 

 

Crew member
2 dagen geleden

Martijn, het was zeer aangenaam kennismaken, altijd leuk als je gewaardeerd wordt en ik ga eerdaags weer vol aan de slag met nieuwe producties die ik hier op het forum lanceer. Dus “stay tuned!”. 😉 Cheers man(nen) 😉

Forum Lid
2 dagen geleden

ik had nu is eindelijk de tijd om me aan te melden!heb mijn enkelbanden gescheurd dus lekker met labtop en pot bier zelf gebrouwen uiteraard op de bank.
oke wordt wel weer tijd voor een paar nieuwe filmpjes Nimrax! ik verveel me echt de tering neem nog maar een borreltje voor de pijn!! Hoe moet ik een foto plaatsen bij forumlid?

Edit AdNim 😉 Filmpjes komen er aan en foto avatar kun je uploaden in de instellingen als je rechtsboven aan op de homepage op je naam klikt.

 

Forum Lid
2 dagen geleden

Tyson welkom.en beterschap met je enkels.

Crew member
2 dagen geleden

Zeker sterkte Martijn, enkels is giga pijnlijk, ik ben ervaringsdeskundige v3.0.
Wel gemeend en goed bedoeld advies: Neem nog een borreltje voor de pijn! 😉
Herhaal dit tot je het weer een beetje trekt.

Forum Lid
2 dagen geleden

dankje CrisV en Nimrax

 

Forum Lid
2 dagen geleden

Sorry, wederom laat maar alsnog welkomTyson en beterschap. Ach, je hebt veel leesvoer op dit forum 😬.

Forum Lid
2 dagen geleden

bedankt Paolo

Forum Lid
1 dag geleden

Welkom Tyson.

Forum Lid
17 uur geleden

Welkom

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 5 uur geleden

Goeie morgen mijn naam is oegait ,ben samen met mijn zoons op de barbecue geweest.

we waren al een dag te vroeg, maar we hebben ons goed vermaakt,aardige lui de boer en zijn vrouw.Kris was ook vrachtwagen chauffeur en vertelde ons mooie verhalen.de bb was wel heel goed geregeld.de makrelen waren hartstikke goed gerookt en smaakten ook zo.We hebben alles heel positief gevonden.En voelden ons snel thuis .Als een grote familie .En we hebben veel geleerd, zo eet ik nu elke dag paardebloemen en blad ,een recept uit Roemenië van Chris en Ariana.ook veel opgestoken van lummel ,hier voor allemaal bedankt

groeten Oegait uut tukkerland.

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 4 uur geleden

Welkom pa

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 4 uur geleden

Welkom allemaal op deze super toffe gestoorde plek op het interweb met andere helden die mooie lekkere dingen willen maken

Forum Lid
4 uur geleden

Welkom medestokers, Groet @ndré😎🥃

Ook uut Twente

Forum Lid
2 uur geleden

Oegait,welkom.ik gebruik ook elke dag paardenbloesem siroop.vorige week ook siroop van rozenbottels gemaakt.vitamine C.zo blijf ik gezond en hoop 105 jr. te worden.en met een borrel in de hand naar de eeuwige jachtvelden te gaan.van de wortel vd.paarden bloem kun je ook koffie maken ,drogen roosteren en malen.

Crew member
26 min geleden

Nogmaals welkom Oegait 🙂

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 1 uur geleden

Welkom tukkers. Groeten uit het Reestdal.

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren