Stel je even voor

Geupdate 1 dag geleden in Stookforum
4 op 15 december 2019

Hallo, ik ben Johan en ben nieuw hier.
Ben bezig met mn ketel bouwen.
Hard solderen en buigen en koper bewerken

Crew member
op 15 december 2019

Hoi Johan, dat wordt nog even knutselen.
Er zijn veel topics te vinden met goede tips.
Veel plezier hier 😉

Forum Lid
op 15 december 2019

Welkom Johan 

Forum Lid
op 15 december 2019

Welkom

Forum Lid
op 16 december 2019

Johan welkom bij de grote en gezellige stook fam.ze staan je graag bij,dus als je vragen hebt.vraag maar.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 18 december 2019

Noem mij maar kippie komt omdat ik kippen heb en uitbroed nu lijkt dit mij ook leuk heb van de week alles een beetje doorgenomen nu dus een t500 besteld en daar volgende week mee aan de gang eerst maar eens likeuren en bitters daarna ook whisky hoop veel hier te kunnen leren 

Gr kippie

Crew member
op 18 december 2019

Kippie, je eerdere berichten staan op de vorige pagina, te weten pagina 28. We zitten hier al op pagina 29

Forum Lid
op 18 december 2019

Niet handig dus de mobiele versie moet een hoop scrollen en laden gaat niet zo hard

Crew member
op 18 december 2019

Dan kun je beter je smartphone overschakelen op desktopversie.

 

Forum Lid
op 20 december 2019

Welkom Kippie

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 18 december 2019

Hoi, Ik ben al jaren hobby bierbrouwer en maak zo nu en dan eens een likeurtje, zoals Limoncello, Amaretto, Tia Maria en Advokaat van de eitjes van onze kippen. Daarnaast maak ik ook ieder jaar Port. Allemaal dranken waarbij je alcohol nodig hebt. De volgende stap is dus zelf alcohol stoken met een T500. Maar omdat toevallig vorige maand onze CV ketel werd vervangen, met daarin een hele mooie koperen ketel, heb ik ook een zelfbouw destilleerketel gemaakt. Nu veel lezen en onderzoeken hoe alles in zijn werk gaat. Groetjes Loo

Crew member
op 18 december 2019

Prachtig werkstuk Loo. Welkom!

Forum Lid
op 19 december 2019

Welkom.

Forum Lid
op 20 december 2019

Welkom LimonLoo

Forum Lid
op 20 december 2019

Welkom loo mooi gemaakt,veel stookplezier er mee.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
5 op 28 december 2019

Hoi allemaal,

Ik heb zelf nog geen ketel. Ben mij een beetje aan het inlezen. Maar zie door het bos de bomen niet meer. De eerste vraag die ik al heb is hoe groot moet mijn keltel zijn? ik zie maten van 5-10,15,30 liter. De tweede vraag is: ik zie verschillende ketels die uit RVS bestaan. maar ik dacht dat een kopere helm juist nodig was om bepaalde smaken te elimineren? of he bik dit fout gelezen.

Zelf ben ik een grote whisky drinker. Het zou mooi zijn om ooit mijn eigen whisky te kunnnen maken. maar ik zie andere snaps ook wel zitten.

Ik ben woonachtig Noord-limburg BE. op 2km van de nederlandse grens. 

 

Forum Lid
op 29 december 2019

Welkom wilske, 

De ketelgrootte hangt van jou persoonlijk af, maar 12 tot 15 liter is een mooie maat om te beginnen. Dan kan je kiezen voor een Grainfather of T500 met koperen helm,. Dit zijn goede gemiddelde ketels, (Grainfather top voor bier), maar een geheel koperen alambic of wiskieketel zijn voor kwaliteit beter. Bij deze grootte is een gasbrander geen overbodige luxe. Dit zorgt voor een constante temperatuur, zonder afslaan zoals bij een hitteplaatje. En je kan beter je ketel “sturen”. 

Sköll William

Forum Lid
op 30 december 2019

Wilske welkom.het is inderdaad zo als William zegt.ik stook met een ketel van 100 ltr.uit het oostblok.maar ik heb ook vaak 2- 400 kg fruit te verstoken.

Forum Lid
op 30 december 2019

Welkom 

Crew member
op 2 januari 2020

Welkom!

Forum Lid
op 24 januari 2020

De Grainfather kan weer specifieker aangestuurd worden wat een absoluut voordeel is. Bij het maken van whisky is koper nodig om vervuilingen uit je stookwijn te halen. Sommige mensen zeggen dat als je start product zuiver genoeg is, je geen koper nodig hebt om verder te gaan. En dat koper op zichzelf ook een vervuilende werking heeft op den duur. Maar daar zijn de meningen over verdeeld. 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 30 december 2019

Hallo iedereen ik ben jouri ik heb onlangs een t500 gekocht en ik ben vooral bezig met het maken van gin.

 

Forum Lid
op 30 december 2019

Jouri welkom,sucses met je aanwinst.

Forum Lid
op 30 december 2019

Welkom

Crew member
op 2 januari 2020

Stookwijn maken en gaan! Welkom.

Forum Lid
op 2 januari 2020

Welkom Jouri.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 1 januari 2020

Hallo leden,

Mijn naam is Randell, 27 Jaar en woon in Almere. Ik spiek al een jaartje mee op het forum maar dacht dat het wel eens tijd werd om mij eens voor te stellen.

Sinds een jaar ben ik lekker druk met het lezen, leren, bouwen en stoken. Mede dankzij jullie heb ik mij goed kunnen in lezen hoe ik mooie en veilig drinkbare dranken kan maken.

Ik heb vorig jaar een ketel gebouwd van wat onderdelen die ik nog hier en daar had liggen ( fototje 1). Sinds een paar dagen vond ik het tijd voor een upgrade.

Zojuist een aantal keer goed schoon gemaakt met een vinigar run en nu even wen korte test stook om die azijn smaak weg te halen. Op foto twee zien jullie versie twee van mijn ketel.

Nou dat was het zo een beetje.
Ben blij dat er nog mensen zijn die van echt ambacht houden !!

Forum Lid
op 2 januari 2020

Hoi, ziet er mooi uit. 
Ik heb ook het idee om zo iets te bouwen als je versie2.

Waar heb jij zo een ronde koperen koepel gevonden? Hoe heb je deze vastgemaakt op de keteldeksel?

Jeroen

Forum Lid
op 2 januari 2020

Welkom Randell.

Forum Lid
op 2 januari 2020

Hoi, ziet er mooi uit. 
Ik heb ook het idee om zo iets te bouwen als je versie2.

Waar heb jij zo een ronde koperen koepel gevonden? Hoe heb je deze vastgemaakt op de keteldeksel?

Jeroen

Van wilske

Leuk om te horen dat mensen mijn bouwwerk mooi vinden ! 

De helm is gemaakt van een close in boiler 10 liter volgens mij.

ik heb deze er op gesoldeerd met zoals gebruikelijk lead free silver soldeer. Om rvs aan koper te solderen gebruik ik griffon universal flux. Met dat spul kan je bijna alles aan elkaar solderen.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 2 januari 2020

Origineel ketelontwerp Randell, welkom!

Forum Lid
op 2 januari 2020

Mooi gemaakt !

 

Forum Lid
op 2 januari 2020

Welkom Randell.

Forum Lid
op 2 januari 2020

Origineel ketelontwerp Randell, welkom!

Van Nimrax

Thanks ! Ik heb er veel plezier aan gehad om deze te bouwen !! 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 2 januari 2020

Hoi Allen

Ik ben Michiel en ben 32 jaar. Ik zou graag willen beginnen met stoken van alcohol. Zowel zuivere alcohol om bijvoorbeeld Limoncello van te maken. Een kennis heeft me verwezen naar dit forum en vertelde me dat de T500 een ideale ketel zou zijn. Nu zoek ik iemand die ervaring heeft met een T500 en samen met mij even wilt zien wat ik net allemaal nodig heb om dit tot een succesvol einde te brengen….

 

Forum Lid
op 2 januari 2020

Welkom Michiel.ik stook met een ander ketel,maar er zullen best een paar leden zijn die je helpen.

Forum Lid
op 2 januari 2020

Welkom Michiel.ik stook met een ander ketel,maar er zullen best een paar leden zijn die je helpen.

Van ChrisV

Dank je… Want ben een beginneling die momenteel nog van niet al te veel weet 🙂

Forum Lid
op 8 januari 2020

Welkom Geelke (michiel)

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 8 januari 2020

Geert1403

Ik ben Geert Moens. ik kom uit Oost Vlaanderen. Heb mij een T500 aangekocht en de uitbreiding de koperen alambiek.

heb gisteren mijn eerste suikerwash met turbogist gestookt. en ik moet zeggen ,het smaakt naar meer.

Forum Lid
op 8 januari 2020

Hoi Geert, welkom op het forum en mooi om te horen dat je meteen succes boekt!

Forum Lid
op 8 januari 2020

Welkom Geert.

Forum Lid
op 8 januari 2020

Welkom! Lekker bezig.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 14 januari 2020

Hallo

Ik ben Ton uit Beek. Ik heb recent een StillSpirit T500 aangeschaft om mijn eigen gin en sommige likeuren mee te maken. Mijn eerste probeersel is half gelukt en smaakte goed, maar de andere helft lukte niet. Ik ga nu verder testen met verschillende smaken en kruiden voor de gin.

Forum Lid
op 14 januari 2020

Hallo Ton, welkom op het forum, altijd gezellig meer Limburgers erbij.

Wat lukte er niet aan de tweede helft?

Forum Lid
op 14 januari 2020

Hoi Ton,
Ben jij uit beek (BE) of beek (NL)?

Forum Lid
op 18 januari 2020

Welkom Ton

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
7 op 14 januari 2020

Goedemiddag!

Ik ben Rudy en kom uit Katwijk. Ik ben al jaren whisky liefhebber. En vind de kunst van whisky dan ook erg Interessant. En al jaren loop ik met het idee om die kunst ook te willen uitvoeren. En dat heb ik als goed voornemen genomen van 2020 omdat dus daadwerkelijk te gaan uitvoeren. Ik heb dus de laatste weken enorm veel gelezen op jullie fora en allerlei anderen dingen opgezocht / bekeken. En ben veel wijzer geworden en vond het dus ook wel tijd om me aan te melden 😉 ik moet alles nog gaan aanschaffen. Ik ga deze hobby ook samen met mijn vader uitvoeren omdat wij samen de passie voor whisky delen!

Wij zijn van plan een alambiek van 10 liter aan te gaan schaffen. En de rest van alle benodigdheden voor het stoken van whisky😉ik hoop nog een hoop nuttige informatie hier op te mogen doen 👍🏻

Crew member
op 14 januari 2020

Rudy en vader van Rudy, en alle anderen hierboven,
veel plezier hier en van harte welkom! Cheers 😉

Forum Lid
op 14 januari 2020

Rudy en vader welkom.

Als er nog vragen over Whisky zijn wil ik best helpen, ben nog steeds een beginner met een half jaartje ervaring maar kan je wel op weg helpen.

Welke Whisky-stijl wil je gaan maken?

Forum Lid
op 18 januari 2020

Rudy en vader welkom.

Forum Lid
op 23 januari 2020

Bedankt voor jullie welkom! Sorry voor de late reactie. Het was me tot op heden nog niet gelukt om mijn post terug te vinden omdat dat niet lukt met de mobiele versie!  Heb al veel gelezen van je alchemist. En veel wijzer geworden maar ook daarvan de weg kwijt geraakt 😂 het werd me te veel informatie. Heb ondertussen het boek “de chemie van whisky” gelezen op aanraden van het forum. Wat zeker de moeite waard was. En ben begonnen om eerst even een soort “opstel” te maken met wat ik nou precies nodig hebt en hoe ik het wil gaan doen/aanpakken. En als ik vragen heb zal ik ze gaan stellen. Dus voor nu nog lezende en lerende, en wil binnen nu en een maand of 2 de spullen gaan aanschaffen. We zijn de van plan om mashes te maken van +/- 25l en zelf dachten we aan een of 10L of 15L Alambiek aan te schaffen. Wat zou jullie voorkeur zijn? 

Forum Lid
op 23 januari 2020

Begrijpelijk, heb zelf ook nog vaak last ervan dat het teveel informatie is die binnenkomt 😉 maar dit is zo’n hobby die een stijle leercurve heeft wanneer je goed wilt doen. 

 

Ikzelf maak ook 25 liter batches, voor mij persoonlijk leek de 10 liter ketel handiger, maar dat is ook afhankelijk van plaats etc. De 10 liter ketel past bij mij prima op het fornuis en reageert lekker, dat gezegd hebbende is gisteren pas de eerste ronde geweest en was het water en schoonmaakazijn, maar dat mocht de pret niet drukken. 

 

Met 25 liter batches zul je met de 10 liter ketel 3maal de ruwstook doen en eenmaal de fijnstook. Met een 15 liter wordt dit 2maal de ruwstook en eenmaal de fijnstook. Qua vulgraad weet ik even niet of dit te weinig wordt voor de 15 liter maar vermoed het niet.

 

Bedenk wel dat je vergisting een 3 a 4 weken kan duren, dus een gedeelte eerder aanschaffen is wel aan te raden, anders zit je zo tegen die koperen dame aan te staren. Als je wilt kan ik je wel een privébrichtje sturen met de spullen die ik zou aanraden.

Forum Lid
op 23 januari 2020

Alchemist graag! Ik heb al het een en ander op geschreven maar weet nou niet of ik de juiste meet gereedschappen heb opgeschreven. Goed punt om de andere spullen eerst aan te schaffen. Ik had deze week bijna nog een kleine alambiek kunnen kopen alleen was die net voor me neus verkocht

Forum Lid
op 23 januari 2020

Prima ik stuur je zo een privéberichtje en zal dit weekend eens wat informatie bundelen in een topic dat de introductie van Whisky maken behandelt aangezien het schrijven van een uitgebreider document nog even gaat duren.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
5 op 19 januari 2020

Goede morgen  ,

mijn naam is Bert en kom uit het midden van het land .Mijn interesse is ontstaan door het drinken van zelfgemaakte likeuren en jenever van een goede vriend van mij .

De interesse is zo groot geworden dat ik  een kamer heb verbouwd tot stook en proef-lokaaltje

Mijn maat gaat me er mee helpen met de aanschaf van materialen die ik nodig heb om te beginnen . Ik denk dat ik bij stookwinkel bij het juiste adres ben .

Vraag . Is er een starters lijst wat je nodig hebt ?

 

Forum Lid
op 19 januari 2020

Alle nieuwe leden welkom.

Crew member
op 19 januari 2020

Hoi Bert, welkom! Beginnerslijstjes zijn afhankelijk van welke drank je pressies wil stoken. Het handigste is om even Jan stookwinkel te bellen tijdens kantooruren.

Forum Lid
op 20 januari 2020

Welkom Bert.

 

Forum Lid
op 20 januari 2020

Alle nieuwe stokers welkom. Cheers🥃😎

Forum Lid
op 20 januari 2020

Welkom Bert

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 24 januari 2020

Ik ga onder de naam Daftman door mijn digitale leven dus daar hou ik het bij wat betreft mijn naam. Ik woon in het westen van het land.

De hobby ben ik graag meer open over. Sinds zo’n 15 jaar ben ik met stoken bezig. De hobby heb ik opgelopen bij enkele vakanties in het buitenland, Hongarije om precies te zijn. Hier woont familie met veel fruitbomen dus ik heb aardig wat liter Palinka gemaakt inmiddels.

In Hongarije heb ik een dubbelwandige ketel (ideaal voor fruit verstoken) tot mijn beschikking maar in het pitoreske Nederland-regelland heb ik een wat subtielere opstelling, welke ik komende tijd wil gaan professionaliseren. Denk aan een vaste opstelling maken om stabieler eindresultaat te bereiken en electrisch om gericht op de toekomst te zijn. 

Het proces en de hobby heb ik met vallen en opstaan geleerd. Van mijn eerste prutstook tot inmiddels flueelzachte abrikozen palinka.

Daarnaast hobby ik nog met ciderbrouwen maar omdat ik hier niet helemaal dol op ben is dat een minder intensieve hobby. 

Tot mijn grote verdriet sloot in 2018 het thuisdestilleren forum, en de verloren informatie was van onschatbare waarde voor onze hobby; Hopelijk weten we het daarom hier gaande te houden. Om deze reden sla de meeste informatie lokaal op om mijn eigen archief te hebben, helaas zijn veel foto’s van mijn opstellingen ook verloren geraakt met het forum. 

Gelukkig heb ik nog wel wat dus hierbij een foto van een zaterdagmiddagopstelling om een test-stook te doen. Hier testte ik het effect van suikerwijn over ranja verstoken om te kijken hoe de smaak overgaat. tip: NIET DOEN!

Grotere ketelfoto’s moet ik opzoeken, en voeg ik toe zodra ik die gevonden heb.

Bij vragen, stel ze gerust, doe ik namelijk ook graag 🙂 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 24 januari 2020

Welkom Daftman, we horen graag elkaars geweldige ervaringen, maar genieten ook van de “mindere ” resultaten. Je gaat ook hier een schat aan informatie vinden. En onze Jan is nog een jonge snaak, en aan dit forum zit ook zijn onderneming gekoppeld, dus stoppen kan het hier niet zomaar. En waarschijnlijk zal hij ook niet durven. Moet hij thuis verantwoording gaan afleggen, voor al dat bier en sterke drank dat hij maakt. 😉 😉 .

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 1 februari 2020

Goedenavond mijn naam is THWP.

Sinds een jaar of 10 bezig met bier brouwen en na de gebruikelijke opstap van een kant en klaar setje opgeschaald naar een speidel Braumeister 20L en 2 tot klimaatkasten omgebouwde koelkasten. In het begin was het nogal een allegaartje van recepten die ik heb gebrouwen om mijn smaak te leren kennen maar later steeds meer gaan richten op Stouts en de wat zwaardere bieren.

Tot ik enkele jaren geleden via een vriend kennis heb gemaakt met destilleren en ik steeds vaker een wash aan het maken was om samen met hem te destilleren dan daadwerkelijk brouwen van bier. Ik heb uiteindelijk een T500 aangeschaft maar er al snel achter gekomen dat ik toch een stapje verder wilde gaan en dat is uiteindelijk de Baby dragon 2,5″ geworden bovenop mijn T500 boiler. 

Ik hoop hier voornamelijk mijn kennis te kunnen delen rondom het maken van mash bills, brouwen, fermenteren en weer veel kennis op te kunnen doen rondom destilleren! 

 

Groet

 

Thomas 

Forum Lid
op 1 februari 2020

Welkom Thomas.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 6 februari 2020

Bij deze wil ik mij voorstellen.
Ik heet Douwe
ik woon in Friesland en wil als de nieuwe schuur klaar is beginnen met stoken.
hoop dat het in april zo ver is.
mocht er iemand in de buurt zijn waar ik een keer mag komen kijken om adviezen en idee op te doen dan graag.

Forum Lid
op 6 februari 2020

Welkom Douwe

Forum Lid
op 7 februari 2020
Forum Lid
op 7 februari 2020

Welkom. Er zijn meerdere collegas in Friesland die open staan voor een kijkje. Ze zullen vanzelf reageren op je oproep. 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 7 februari 2020

Hallo,
Ik ben Rolf kom uit de buurt van Emmen. Graag zou ik binnenkort willen beginnen met het stoken van alcohol. Dit komt omdat ik van kinds af aan al in Oostenrijk kom met de wintersport en bij de mensen daar thuis wordt zelfgemaakte schnaps gemaakt. 

Nu heb ik eigenlijk gelijk al een vraag. Welke ketel adviseren jullie aan om mee te beginnen? Heb de hele tijd naar een alambiek distilleerketel gekeken van 15 a 20 liter. Maar nu kom ik ook de T500 tegen. En wat is jullie ervaring en tip voor beide ketels?

 

Met vriendelijke groet,

Rolf

Forum Lid
op 7 februari 2020

Welkom. Ik ben ook een beginner duskan je niet goed adviseren. 

Forum Lid
op 8 februari 2020

Welkom Rolf, als je voor veel smaak en stookervaring gaat, kun je het beste een alambiek nemen. Kies je voor goed spul en voor een (automaten)gemak gaat, kan je voor de T500 met helm, of een Grainfather met helm kiezen. (ook te gebruiken om bier te brouwen) De alambiek vereist meer oefening, maar geeft meestal een tevredener resultaat, de T500 doet waarvoor hij bestaat, zonder enig probleem.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 7 februari 2020

De Mats, sinds een maandje of 4 aan het stoken. zelfbouw ketel gekregen van een oude buurman. ik woon op een boerderij ergens achteraf. fruit, mais, hout en plaats voldoende. eerste stook van appels (onbekend oud ras) een Calvados gemaakt. staat nu 3 maanden met Europees eiken in een weck potje. ruikt al heerlijk en ziet er top uit. 63% alc. later nog terug mixen naar 40%. tips altijd welkom. foto van de installatie volgt. GRD

Forum Lid
op 8 februari 2020

Welkom Mats.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 7 februari 2020
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 9 februari 2020

Goedemiddag allen,

Na enkele jaren bier brouwen wil ik graag ook een poging wagen in de richting van destilleren. Ik drink graag whisky maar heb mijn vraagtekens bij de kwaliteit van eigen brouwsels tov commerciële whisky. Aangezien ik niet de ruimte en tijd heb om 16 jaar te wachten op een lekkere whisky. Ook vind ik Gin, rum en limoncello lekker. Helaas zijn deze wensen niet verenigbaar in een still, zo heb ik begrepen. Daarom hik ik al maanden aan tegen de aankoop van een keteltje. 

Wellicht is hier iemand die de doorslag kan geven? Op dit moment denk ik dat de lambiek pro met kolom/rooster om zo ook een gin te kunnen maken.

Wie helpt mij een beslissing te nemen? 

Groet Andries

 

 

 

Forum Lid
op 9 februari 2020

Welkom Andries, omdat je meestal met een 25 liter emmer gaat vergisten, kun je het best een 12.5 liter koperen ketel pakken. (20 liter is voor later.) Deze zijn goed te stoken. Zowel op gas als op inductie. (persoonlijk zeg ik “gas”) Veel inlezen, en verouderen via houtsnippers gaat sneller dan in een vat, en met ultrasoon nog vlugger.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 10 februari 2020

Bedankt Wiliam,

Ik heb inmiddels een 12 liter kolomketeltje besteld. Hoop snel aan de slag te kunnen. 🙂
Mazzel dat ik op zolder nog een 20 liter ultrasoon met verwarming heb staan. Dat gaat een feest worden denk ik zo! 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 10 februari 2020

Hallo en welkom nieuwe leden!
Nim is weer terug van even weggeweest 🙂

Forum Lid
op 10 februari 2020

Ook van mijn kant allemaal welkom.heb het erg druk gehad,met mijn 68 rij ik nog 20 25 uur per week taxi,buiten mijn ander werkzaam heden ben gemiddeld 10 uur per dag bezig en dat 365 dagen per jr.de rest heb ik vacantie en speel ik met Adriana.

Crew member
op 10 februari 2020

Heey ouwe reus! Ja Chris, je kan maar op 1 plek tegelijk zijn hé. Cheers man!

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 15 februari 2020

Hallo allemaal mijn naam is Axel , 48 jaar en woon in midden van het land .
Ik stook nu 6 j en wil graag wat meer leren .
Dit forum werd ik wat kortaf naar door verwezen  toen ik bij een stokerij in de polder waar ik vracht ophaalde  en vraag stelde omdat ik mijn citroen jenever graag beter wil maken .

De verwijzer bij de wijnmaker en stokerij zei lid te zijn .

Groet Axel

Forum Lid
op 15 februari 2020

welkom Axel, ja de wijnmaker en stokerij moeten ook up to date blijven. 😉

Crew member
op 16 februari 2020

Hallo AxelF (meteen hoor ik Harold Faltermeyer – Axel F (1984) Beverly Hills Cop – Soundtrack)
Terecht dat ze je door verwezen naar deze databank van, inmiddels ook de professionals. Zoek en gij zult vinden. En anders staat vragen vrij. Welkom!

Forum Lid
5 dagen geleden

Ook de crazy frog hoor ik vaak met mijn naam  meneer Nimrax.

de F is Ferwerda . 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 16 februari 2020

Hoi allemaal,

Zoals mijn nickname al doet vermoeden, ben ik een groot liefhebber van Islay single malts, maar eigenlijk drink ik alles waar alcohol in zit… 😀

Omdat ik helaas veel tijd over heb en ik door omstandigheden mijn andere hobby’s niet zo goed meer kan beoefenen ging ik op zoek naar at nieuws: likeurtjes maken. Inmiddels heb ik twee weckpotten, een met citroenschil en een met mandarijnenschil, in de koelkast staan.
Ik heb nog drie flessen Navimer staan en het boek “Zelf likeuren bereiden” liggen.
Omdat ik wel vaker aan iets enthousiast begin om er later achter te komen dat dit toch niet echt iets voor mij is, wil ik nog niet beginnen met een destillatieketel te kopen, maar mij eerst gaan toeleggen op het maken van lekkere likeurtjes. De zoete hebben daarbij mijn voorkeur boven de bittere versies. Die vin ik zelf lekkerder en ook, omdat ik de zoete ook makkelijker kwijt kom aan familie of vrienden.
Voorlopig zal ik dus mijn vragen en opmerkingen plaatsen in die rubrieken, maar wie weet.

Verder: ik ben net voorbij de 50 en woon in het uiterste Zuidoosten van het land, ben gehuwd en heb een kat.

Forum Lid
op 16 februari 2020

Welkom Peatsmoke. Je zult merken dat je resultaat niet de voldoening geeft vanwege je likeur, maar vooral de weg er naar toe. En zo zal je op een gegeven moment ook je eigen maceraatvloeistof (ethanol, (alcohol)) willen proberen te produceren. Geloof ons , deze alcohol zal beter smaken dan die uit de winkel. Je weet zelf ook wel, je “pure” alcohol is de basis, en verbeter je de basis ,dan verbeter je het eindresultaat. Welkom in de wereld van de liefhebbers. 

Crew member
op 16 februari 2020

Mooi gezegd William, Welkom Peatsmoke

Forum Lid
op 16 februari 2020

@William

Dat zou ik nu al willen, maar ik leef niet alleen… Mijn vrouw kent me inmiddels beter dan ikzelf en ze remt me (vanwege resultaten uit het verleden) bewust een beetje af in mijn enthousiasme. Na het eerste filmpje op YT waar whisky gemaakt werd, had ik al zoiets: hebben, hebben, hebben… 😀
Als het een echte hobby gaat worden, zal het idd niet lang duren voordat ik mijn eigen  alcohol wil gaan produceren of ook met destillaat likeuren aan de slag wil. Eerst maar eens goed inlezen en theoretische kennis opdoen, maar ik twijfel er niet aan dat ik zelf zou willen stoken. De zelf gestookte schnaps in Südtirol bevalt me ook altijd beter dan de kant-en-klare obstler of Williams…

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 16 februari 2020

Hoi zal me zelf ook ff voorstellen

Jw is mijn naam kom uit Zeeuws Vlaanderen en brouw al een jaar of 7 bier en nu wil ik met de rest producten iets gaan doen dan het weg gooien .
Ik heb via wish een keteltje besteld en dan wil ik de hobby om een drankje te maken uitbreiden .

ben zelf een bier drinker en de korte drank is meer voor mijn kennissen kring want dat drink zelf eigenlijk niet .

of ik moet een lekker drankje ontdekken die in mijn smaak lig , en blijkbaar moet je toch om een goed product te verkrijgen proeven en ruiken .

ik denk dat deze forum wel een leuke ontdekkingsreis ga zijn 

Crew member
op 16 februari 2020

Hoi JW, ja hoor, hier kun je alle kanten op en vragen staat vrij.
Veel plezier hier!

Forum Lid
7 dagen geleden

Welkom JW, Ook jij gaat je favoriete drankje vinden, desnoods een met hopsmaak. 😉

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 16 februari 2020

Ik ben een gepensioneerde veelzijdige techneut, heb 48 jaar gewerkt, ter land, ter zee en in de lucht. Zo ben ik geboren en getogen in de stad waar de overhemden met opgerolde mouwen in de etalages liggen.

BBQen doe ik al 45 jaar en ben sinds 5 jaar ook vlees en vis gaan roken. Door de ongewilde functie van Mantelzorger ben ik geleidelijk hobby kok geworden, stoken maakt het plaatje compleet. Ik vind het interessant om mij diverse (niet technische) technieken eigen te maken, waardoor ik instaat ben met eerlijke natuurlijke producten mooie smaken te maken.

Wat is er mooier om je familie, vrienden en kennissen af en toe te verwennen met een heerlijk zelf gemaakt etentje en dit etentje te begeleiden

Crew member
op 17 februari 2020

Storm, hier kun je de beste ideeën opdoen. Welkom!

Forum Lid
7 dagen geleden

welkom. 

Forum Lid
7 dagen geleden

Welkom Storm. Dat wordt op de BBQ van het stookforum, kennis en kennissen opdoen.

Forum Lid
2 dagen geleden

met een heerlijk home made drankje. (dit hoort nog mijn even voorstellen)

Ik heb inmiddels, tot mijn verbazing met een verrassende goed resultaat, de volgende drankjes gemaakt: Wodka, Baileys, Nutella likeur, Rum, Amaretto, Malibu.

Ter vergelijking koop ik ook het origineel, van dat verschil in smaak wordt ik erg blij.

Ik heb nog gefermenteerde suiker mash staan  die ga ik na de Carnaval overhalen. Verder ben ik graan aan het mouten voor de bourbon mash.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren