Stel je even voor

Geupdate 1 dag geleden in Stookforum
8 op 4 maart 2020

Hallo Allemaal,
Ik ben Mario, ik kom uit Gelderland, en ben 18 jaar oud. 
Ik ben een aantal jaar geleden door het programma moonshiners, samen met mijn vader begonnen aan het maken van een alambiek. Dit ging erg voorspoedig en binnen een mum van tijd stond er een prachtige roodkopere installatie. (Foto’s volgen nog!) Helaas stopte mijn vader met deze prachtige hobby, en probeer ik samen met mijn beste kameraad de draad weer op te pakken! Mijn favoriete drankje is Gin-tonic en ben momenteel bezig met mijn eigen versie.

Crew member
op 4 maart 2020

Mario, leuk man! Welkom bij de club!

Forum Lid
op 4 maart 2020

Welkom en ben benieuwd naar de foto’s. 

Forum Lid
op 4 maart 2020

Mario welkom,stoppen met deze hobby?!!! Hoe durft je vader🤔ik zou blij zijn als mijn zoon het ook zou leren.

Forum Lid
op 4 maart 2020

Hij is gestopt met het stoken, omdat hij zich nu gaat richten op zijn nieuwe hobby: Het brouwen van bier. 

Crew member
op 4 maart 2020

Lol ! Nou dan zit paps hier ook helemaal geramd! 🙂

Forum Lid
op 5 maart 2020

Welkom Mario

Forum Lid
op 5 maart 2020

Bij deze een foto van mijn alambiek 🙂

 

Forum Lid
op 6 maart 2020

Kijk eens aan dat ziet er mooi uit. Een liebigkoeler en omlaag lopende lyne arm, je gaat dus voor wat robuustere smaken in de Gin, ten minste ik neem aan dat een zelfde gedachtegang gevolgd kan worden als bij Whisky.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 5 maart 2020

Dag, ik ben Tara M, een herborist (o.a.) ik gebruik alcohol voor het maken van tincturen, om bepaalde olie uit planten te winnen en voor het maken van parfum, reiniging etc.

ik maak graag wijn, vlierbes en mede echter drink zelf geen gedestilleerd.

vorige week de t500 gekocht en nu “prutsende.” De eerste suikerwash staat al een week in de kamer te gisten. 

Nu vooral druk met uitzoeken hoe eea op een werkt en hoe mijn wash op een zo natuurlijke manier omgezet kan worden in alcohol :-).

 

groet! Tara

Forum Lid
op 5 maart 2020

Welkom Tara

Forum Lid
op 5 maart 2020

Welkom Tara.

Crew member
op 7 maart 2020

Hoi Tara, zet hem op! Welkom.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 6 maart 2020

Even voorstellen dus: Ik ben john en heb een paar weken geleden mijn eerste 4,5 liter uit mijn T500 weten te peuteren waarvan ik een klein gedeelte tot limoncello heb verwerkt en dat viel me helemaal niet eens tegen. Beetje te zoet maar dat kon ik oplossen.

Maar, ik heb nog een lange weg te gaan en hoop via dit forum nog veel meer te weten te komen over deze boeiende hobby.

De trigger voor dit experiment was dat hier in zuid-limburg bijna niemand meer de peren gebruikt van de hoge-stam peren-bomen en fruit in het algemeen in het najaar bij de tonnen ligt weg te rotten. Dit kan beter dus daar wil ik naar toe werken.

Forum Lid
op 6 maart 2020

Hoi John,

Welkom op het forum en Zuid Limburgers juich ik persoonlijk altijd toe 😉

Leuk om te horen dat de eerste pogingen meteen een leuk resultaat opleveren.

Forum Lid
op 6 maart 2020

Welkom John, 

 

Crew member
op 7 maart 2020

John, welkom!

Forum Lid
op 7 maart 2020

John,welkom komen gelukkig meer Limburgers bij.ben ik niet zo eenzaam.ben Noord Limburger.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 8 maart 2020

Goedemorgen,

Ik ben Wurmpie woonachtig in Den Helder ben hier lid geworden omdat ik me eigen likeuren en rum wil gaan stoken. Via via over jullie gehoord dus denk ik regstreer me meteen maar. Dus hoop hier een hoop leuke en goede tips te vinden.

 

 

Forum Lid
op 8 maart 2020

Wurmpie77 welkom,je zit hier goed,de leden zijn erg behulpzaam.dus als je vragen hebt,vraag gerust en domme vragen bestaan niet.

Forum Lid
op 11 maart 2020

Welkom Wurmpie ,

Volgens mij is er nergens zoveel informatie te vinden over rum, dan hier.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 8 maart 2020

Wurmpie, in Den Helder zit je goed als je voor Rum gaat! Als het goed is gaat lid Pino in mei weer van start met de gezamelijke inkoop van rietsuikermelasse, het belangrijkste ingredient voor rum. En laat Pino nou juist bij jou in de buurt wonen 🙂 zie de rum topics!

 

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 11 maart 2020

Hoi vrienden, ik ben jos en ik wil mij hier bij even voorstellen. Ben woonachtig in het oosten van het land. Zelf heb ik een T500 aangeschaft met een water flow regulator. ik ben zeer tevreden met deze opstelling. ik gebruik de alcohol om alkolides te extraheren uit planten en zaden. en nee niet uit cannabis want dat is rommel, planten zoals harmala die daad werkelijk wel een positieve bijdrage kunnen leveren aan het lichaam. zie hier onder een aantal eigenschappen deze informatie is afkomstig uit een wetenschappelijke document. bron:

https://www.anoniem.org/?http://iglobaljournal.com/wp-content/uploads/2011/02/RACHANA-ET-AL-9.pdf

* Antioxiderende en ontstekingsremmende activiteit * Genoprotectivity (DNA-bescherming) * Hepatoprotectieve activiteit (leverbescherming) * Antitussieve en bronchusverwijdende activiteit * Spierstimulerende activiteit (gladde spier – baarmoeder, luchtpijp) * Abortifaciënte activiteit * Anti-diabetische activiteit * Anticestodale activiteit (doodt darmparasieten) * Antileishmaniële activiteit (beschermt tegen bepaalde protozoa) * Anti-helminthische activiteit (doodt parasitaire wormen) * Antibacteriële activiteit: anti-mycobacteriële activiteit * Anti-ulcer activiteit met vriendelijke groet,

Forum Lid
op 11 maart 2020

Welkom Jos

Forum Lid
op 12 maart 2020

Welkom!

Crew member
op 12 maart 2020

Welkom allemaal!

Forum Lid
op 12 maart 2020

welkom allemaal

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 19 maart 2020

Goedendag, ik ga online onder de naam Dirtbag en heb mijzelf recentelijk een T500 ketel met kolom aangeschaft. Woonplaats is in Deemter. 😉

Ben een aantal jaar geleden begonnen proberen neutraal te destilleren vanuit een turbo mash met behulp van een soeppan, 22 mm koperbuisje en liebigkoeler. Toen kwam ik er achter dat met de spullen die ik had ik ook een bierblik kon aanmaken.

Vanuit daar ben ik momenteel op een punt dat ik een Easybrew 50 heb, een poolse kunststof CCT in een liebherr vergistingskast, nog zo’n koelkast als tapkast met 4 kranen en allerlei andere aanverwanten. (het bierbrouwen is best ver uitgegroeit 🙂 )

Tussendoor heb ik voor de stook een melk vacuümpot (reeds omgebouwd tot destillatie set) gekocht en daarmee neutraal geprobeerd te stoken. Ergens heb ik nog eens een poging gedaan tot het zelf maken van Wiski (sp). Aangezien dat spul niet echt lekker is zal er geen probleem zijn dat 15 jaar te laten liggen in de glazen fles 🙂

Voor een eerste test heb ik reeds al mijn vorige stooksels door de kolom gehaald, heb ik een verse turbo batch gedestilleerd en ben ik nu bezig met het verwerken van dat neutraal.

De huidige plannen zijn om met de lazybrew twee keer 25 liter stook wort te maken van palemout en andere restjes mout wat ik heb liggen om rond de 1080 sg uit te komen. (misschien wat hoger door toevoeging van suiker)

Vervolgens wil ik dat als neutraal weg gaan stoken. (met de turbo had ik alsnog het idee andere smaken tegen te komen. Ondanks dat ik het heb verstookt naar 94%, verdunt naar 40%. Door het carbonfilter gehaald te hebben en vervolgens weer gestookt te hebben naar 94%. Er zat een ruim de helft een afwijkende smaak die mij niet geheeld bekoort.

Op dit moment heb ik van de week net Limoncello gemaakt, een recept op basis van diepvriesaarbeien en veel suiker en +/- 3 ltr Apfelkorn van de verkeerde appel. 🙂

Nog niet een vast plan wanneer ik trouwens de 50 liter wort ge maken trouwens en ook nog geen definitief iets over welke gist ik ga gebruiken, het huidige plan is om biergist te pakken vanuit een vergisting wat op dat moment beschikbaar is.

db

Forum Lid
op 19 maart 2020

Jos en Dirdbag welkom.

Forum Lid
op 20 maart 2020

Welkom Dirtbag

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 20 maart 2020

hallo, ik ben Wim 34, en kom uit het noorden van het land, ik stook al een ruime tijd (3 jaar)met een 30 liter potstill. ik maak voornamelijk whisky, en vaak ook schone alcohol.

afgelopen jaar helaas niks kunnen doen door drukte, maar sinds deze week wat opgezet.

ik zit er over te denken een reflux ketel er bij te nemen, omdat ik dat toch nog eens zou willen doen, en het een prachtige installatie vind, en daar bij de alcohol percentage hoger word, en andere drankjes kan maken.

 

 

Forum Lid
op 20 maart 2020

Wim welkom.ik stook zo’n 15 – 16 jr. en nog altijd met plezier.net weer een vat van 65 ltr.vol gegooit ik stook voornamelijk mais en fruit,wel op een antieke manier met een ketel van 100 ltr.uit Roemenie.🥃

Forum Lid
op 20 maart 2020

Welkom Wim

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 5 dagen geleden

Hallo forum,

Ik ben Nico, 56.

Ben sinds enkele weken geleden weer begonnen met stoken. Een hobby waar ik in mijn jeugd al eens mee bezig geweest ben en die af gaf op mijn vader ( is toch vaak andersom, niet?). Hij heeft toentertijd ook aardig geïnvesteerd in deze hobby en had een breed assortiment aan spullen verzameld. Mijn vader is inmiddels 16 jaar geleden overleden en ik heb al zijn stookspullen, inclusief een zelfgebouwde ketel in mijn bezit. Samen met mij buurman de hobby weer eens opgepakt en inmiddels staat de eerste 30 liter sugar wash ( met wat appelsap) te pruttelen. Ook gelijk maar een plek in de schuur aan het inrichten.  😉

Alle weggezakte en ontbrekende kennis tot nu toe goed kunnen vinden op het forum. Dank daarvoor.

Dit weekend de eerste stook sinds zo’n jaar of 20!

Groet,

Nico

Crew member
5 dagen geleden

Nico, goed voorbereid is het halve werk. Stook ze en zet hem op! Welkom.

Forum Lid
5 dagen geleden

Welkom Nico. Cheers🥃😎

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 4 dagen geleden

goeiemiddag.

Ik heet Piet en ben 59 jaar. Heb een Al-Ambik keteltje gekregen en een klein vaatje. Nu in deze rare periode vond ik het een goed moment om me eens te gaan wijden aan het stoken.
Mijn vaatje heb ik nu staan om te zorgen dat deze waterdicht wordt en ben me nu aan het inlezen om te gaan beginnen.
Op zich denk ik dat het gaat lukken. Zo moeilijk is uiteindelijk het proces niet. Heb al eens een aantal malen bier gemaakt en dat lukte ook wel aardig.

Waar ik wel enigszins tegenop kijk is het scheiden van de verschillende  cuts. Met name het scheiden van de methanol van de ethanol. Maar ik denk dat dat nu gewoon afwachten is.

Maar nu eerst verder lezen en nog even het starters meetpakket bestellen

Groet en proost

Piet

Crew member
4 dagen geleden

Hoi Piet, maak je niet teveel zorgen over cuts.
Je zult snel je draai erin vinden, al doende leert men.
Welkom!

Forum Lid
3 dagen geleden

Ben het met je eens Marnix maar heb wel een kanttekening.

Nadat je een goede stookwijn of stookbier gemaakt hebt ga je distilleren.

Afhankelijk van wat je stookt kan het Methanol aandeel nogal variëren. En niet alleen Methanol maar ook een hoop andere prut die je niet in je drank wil hebben.

Het maken van cuts is dus wel terdege belangrijk…

Forum Lid
3 dagen geleden

Piet welkom.Lespaul ik heb nog nooit cuts gemaakt.ik vang wat voorloop op ,stook door tot 20% gooi alles gewoon bij elkaar,iedereen vind het lekker en ik leef nog.heb ook vaak met pitten gestookt.ik stook ook maar een keer.zo werk ik 16 jr.en wat nog erger is mijn ketel is van aluminium.heb geen water sloten,meet niets,heb alleen alc.meter.werk ook meestal op gevoel.

Forum Lid
1 dag geleden

Welkom Piet, het cutsgebeuren is ook niet zo mijn ding. De eerste drank stinkt en smaakt afschuwelijk, dan komt het betere, je smaak zal je niet teleur stellen. Met de tijd weet je hoeveel drank je gaat krijgen. Onder de 40% houd ik apart voor een volgende stook. Als je genoeg voorloop weggooit, (ik over de grind voor de “Angels”) dan heb je niet zo zeer de echte cuts nodig. Wil je 2e keus en 1e keus apart, dan krijg je het belang van cuts. Maar dan ben je vooral met perfectioneren bezig. 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 3 dagen geleden

Welkom Piet!

Maak je maar niet te druk over de methanol. Lees eerst het fabels en feiten topic maar eens door en je weet al veel meer. Veel succes!

https://www.stookforum.nl/thread/methanol-blind-worden-fabels-en-feiten/

 

 

Crew member
2 dagen geleden

Of check onze welgewaardeerde Snurrebreut bijdrage met zijn interessante,
methanol testen met samples van onze leden.<klik>

En de resultaten. Alles onder de norm, iedereen die heeft meegedaan,
alsnog gefeliciteerd!

https://www.stookforum.nl/thread/uitslagen-methanol-test/

 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren