Stel je even voor

Geupdate 18 min geleden in Stookforum
4 op 22 april 2020

ik ga me opnieuw voorstellen 🙂

Ik ben Corina, bijna 48 jaar jong, woon in het brabantse land bij Eindhoven met 2 pubers

Jaren geleden lid geworden van dit geweldig forum, omdat ik het erg leuk vindt om likeurtjes te maken. 

Tot nu toe altijd nog pure alcohol gekocht in Luxemburg of Italië, maar al heel vaak gekeken of het interessant is om toch zelf te gaan maken.

Ik heb helemaal geen ervaring met zelf stoken etc dus hoop dat iemand van jullie me op de goede weg kan/wil helpen. 

 

Crew member
op 22 april 2020

Hoi Corina, nogmaals van harte welkom en vraag het vooral als er iets is wat je niet kan vinden via de zoekfunctie.

Forum Lid
op 22 april 2020

Dank je. zal ik zeker doen 😉

Forum Lid
op 23 april 2020

Wederom welkom Likeurtje, er zijn genoeg mensen die je willen helpen hier dus dat gaat helemaal goed komen.

Forum Lid
op 29 april 2020

Welkom terug Corina

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 23 april 2020

Ik ben stookertje en ook een aantal jaren lid van het forum. Na het bouwen van een stookketel maakte ik een aantal keren stookwijn met turbogist, resultaat 86 graden maar met een geurtje en smaak aan.. stookketel in de hoek maar gelukkig nog niet naar de schroothoop. Nu ik met pensioen ben en wat meer tijd heb ga ik met frisse moed terug aan de slag gaan en het forum uitpluizen.

Crew member
op 23 april 2020

Stookertje, je vind zeker je weg wel en anders een vraag stellen in een bestaand topic en dan komt het vaak snel goed. Welkom!

Forum Lid
op 23 april 2020

Stookertje, er zijn gelukkig met suiker-alcohol genoeg manieren om tot een goed eindproduct te komen. Wel mooi dat je het weer oppakt.

Forum Lid
op 23 april 2020

Corina welkom.komt wel goed hier krijg je hulp genoeg,dus geen zorgen,
Stookertje welkom en komt allemaal goed.

Forum Lid
op 29 april 2020

Welkom Stookertje

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
6 op 24 april 2020

Even voorstellen dan maar, ik ben bert woonachtig in de kop van Noord-Holland en vandaag een roestvrijstalen olijfolie vat van 50 liter gekocht. Dit vat wil ik gaan verbouwen tot stookketel met daarop een refluxkolom en dan eerst maar eeens beginnnen met een suikermash te verstoken, bouwtips en tipsen trucs zijn van harte welkom

 

Forum Lid
op 24 april 2020

Welkom op het forum Bert, er zijn genoeg hier die hun eigen ketels gebouwd hebben dus tips en trucs kun je genoeg krijgen hier.

Crew member
op 24 april 2020

Bert, hartelijk welkom!

Forum Lid
op 24 april 2020

Bert welkom.goed bezich.stoken is echt een mooie hobby,bij mij hoort het bij mijn levenswijze.ik stop als ik de pijp uit ga,het is heerlijk om je eigen drank te stoken,wat je maakt ,maak jij alleen.en drinken anderen mee😂

Forum Lid
op 24 april 2020

Bedankt, ik zit nu momenteel nog op zee, en vanaf woensdag als ik thuis ben maar eens wat materiaal gaan verzamelen om de bouw te gaan beginnen, zin in.

Forum Lid
op 24 april 2020

Goed zo,ik zit nu aan een zelfgestookte,effe de stress weg zuipen.ben de laatse week erg gestrest weinig slaap,maar je zit op een forum met speciale mensen met het hart op de goeie plaats.we houden van stoken,maar soms ook van stoken.😜maar zijn zeer behulpzaam,is net een fam.

Forum Lid
op 29 april 2020

Welkom Bert

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 25 april 2020

Welkom naam genoot. Ik ben ook een BertW……. en ook op zee gezeten lang geleden. Leuke hobby dat stoken. Je kan er hier alles over lezen. 

Forum Lid
op 21 mei 2020

Mijn voorbereidende werk zit erop, bokakob is klaar kolom is klaar als ik weer thuis ben flens voor aansluiting op de ketel nog even tiggen en dan het hele spul maar eens schoonstoken en suikervergisting maken om eens een testrun te doen. Hartstikke veel zin in 🙂

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
13 op 26 april 2020

Hallo

Ik zal me even voorstellen ik ben de kleine stoker kom uit het oosten van het land Twente ,Ik ben een lief hebber van whiskey en nu bezig om mijn eerste Whisky zelf te stoken.al wel veel informatie opgezocht en met mensen gesproken toen eens gekeken wat we zoal nodig hebben maar blijf nog zekers een beginner.Afgelopen winter mijn eerste ketel gebouwd samen met een ervaren stoker. en deze opgesteld een enkele proeven mee gedaan. ging niet van harte enkele installatie foutjes gemaakt.een kookgroep geïnstalleerd en 2 fasen aan elkaar gezet niet wetende dat dit in een bouwmarkt waar je deze koopt dit standaard gebeurd en dat je de brug er uit moet halen.nu staat alles er en kunnen we beginnen een Barrel 674 gemaakt deze kan nu gefilterd worden en gestookt,zal een foto plaatsen van de ketel met een kolom die we gemaakt hebben.

Forum Lid
op 26 april 2020

Hoi kleine stoker uit het oosten, hier een grote stoker uit het zuiden. Whisky maken blijft een leuke hobby, zelf nu een maandje of 9 mee bezig z e lf en blijf bijleren. Welkom op t forum.

Forum Lid
op 26 april 2020

Dank je Alchemist 

al wel een vraag ik wil wel een foto plaatsen van mijn bouwwerk maar krijg het niet voor elkaar

Crew member
op 26 april 2020

Op upload foto klikken en niet een te zware foto downloaden

 

 

Je krijgt dan niet je foto te zien maar een tekst

Forum Lid
op 26 april 2020

Munckerik 

net geprobeerd krijg een melding in een rode balk de kom ik weer in het veld foto 

ik zie dat de foto te groot is zal eens proberen te verkleinen

Crew member
op 26 april 2020

Inderdaad de foto’s mogen niet te groot zijn.

Forum Lid
op 26 april 2020
Forum Lid
op 26 april 2020

Kijk eens aan, het duurt even maar dan heb je wat. Heb je ook een andere kop voor de Whisky? Want deze zal veel smaak gaan strippen.

Forum Lid
op 26 april 2020

Alchemist 

nee geen andere kop daarom ook bij een forum aan gesloten om advies te krijgen.nog te weinig ervaring met stoken wat is jou advies in deze? 

Forum Lid
op 26 april 2020

Ondanks dat sommigen wat anders zien, heb je in de hoofdlijn 2 soorten van dit soort ketels. Een reflux column en een potstill versie.

De refluxkolom is gericht om 90 a 96% alcohol te verkrijgen, er treedt meer condensatie binnenin op waardoor reflux ontstaat. Als gevolg een hoger scheidend vermogen, je kunt een betere scheiding van de componenten krijgen. Dus geschikt om “pure” alcohol krijgen.

Een potstill is bedoeld om smaken mee over te krijgen zoals bij Whisky, Rum, Eau de vie etc. Tweemaal stoken vaak om 45 a 70% te behalen. Bewust een lager scheidend vermogen om smaak mee te krijgen.

Forum Lid
op 26 april 2020

Zoek maar eens op internet naar pot still diy of design. Ik ben geen ketelbouwer, maar zoek maar eens op t forum voor inspiratie.

Forum Lid
op 29 april 2020

Welkom kleine stoker

Forum Lid
op 30 april 2020

Welkom stokertje. Je kan ook deze kolom in potstill modus gebruiken lijkt het.

Als je alleen water door de eind koeler laat lopen en uit de kolom de pakking haalt dan ben je er al. Veel plezier met je weiskey.

Forum Lid
op 8 mei 2020

Hoi Arak 

toch even een vraag wat bedoel je precies met pakking uit de kolom halen.

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 27 april 2020

Hallo allemaal,

Ik kom uit de omgeving van Rotterdam en ben nu ongeveer een jaar bezig met deze leuke hobby. Ik ben begonnen met een EcoStill die ik 2e hands gekocht heb. Toen Stookwinkel eind december aangaf dat er tiny alquitara’s besteld konden worden, heb ik gelijk een 2,5 liter versie besteld. En wat ben ik daar blij mee zeg. Mede door de inspirerende filmpjes van Robbert heb ik al wat successen kunnen boeken met dit keteltje. En er zullen er vast nog meer volgen. 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 27 april 2020

Welkom Alquitara! Leuk dat je de filmpjes van Robbert gebruikt ter inspiratie. Vandaag is het 10e Tiny recept toegevoegd, heb je die al gezien?

Forum Lid
op 27 april 2020

Welkom, al een goed keteltje zie ik. Mooi.

Forum Lid
op 27 april 2020

Welkom op forum .

leuk te lezen dat mijn filmpjes inspiratie geven.

Leuk dat de alquitara jou zoveel plezier geeft.

Voordeel ook door de veelzijdigheid van de ketel is dat je hierdoor ook snel ambacht kunt oppakken .

Er is geen betere ketel dan de alquitara om ook te leren en zeer brede ervaring op  te kunnen doen.

 

Forum Lid
op 29 april 2020

Welkom Alquitara

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
5 op 5 mei 2020

Ik ben Olf 50 jaar uit Enkhuizen.

En in deze toch wel vreemde tijden, dacht ik laat ik eens proberen een keteltje te bouwen.

We hebben toch tijd over ten slotte.

Forum Lid
op 5 mei 2020

Welkom Olf, dat ziet er goed uit.

Forum Lid
op 6 mei 2020

Welkom Olf,

Mooie opstelling ,zie alleen geen 2e steunpunt bij je koeling, blijft het geheel zo toch veilig overeind?  Je hebt namelijk nog al wat “bedrading” aangesloten en een ongeluk is snel gebeurt.

Forum Lid
op 6 mei 2020

Alle nieuwe leden welkom.en veel stookplezier.

Forum Lid
op 6 mei 2020

Welkom Olf,

Mooie opstelling ,zie alleen geen 2e steunpunt bij je koeling, blijft het geheel zo toch veilig overeind?  Je hebt namelijk nog al wat “bedrading” aangesloten en een ongeluk is snel gebeurt.

Van william

tweede poot was wel het plan, maar was met een al verassend stabiel.

Moet nog even een definitieve maken

Forum Lid
op 7 mei 2020

Gasfles vind ik erger,staat bij mij 3 meter van de ketel en zo dat ik kan vluchten.alc.brand,verzekering betaald niet,maar wat belangrijker is je veiligheid.stook maar veilig

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 12 mei 2020

Hallo mijn naam is Hans en ik kom uit Tiel. Ik ben mij aan het oriënteren omdat ik een stookketel wil kopen waarin ik o.a . Fruit kan stoken maar ook gin of andere drankjes. Ik hoop hier op te steken wat ik het beste kan gaan kopen of eventueel zelf maken.

Forum Lid
op 12 mei 2020

Welkom Hans, dan doe ik als eerste een duit in het zakje en zou je een koperen ketel adviseren. Advies en recepten zul je hier genoeg vinden.

Crew member
op 12 mei 2020

Hans en alle anderen hierboven: Welkom!

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 13 mei 2020

Hallo, Ik ben René.

Heb al geruime tijd het plan om het stoken uit te gaan proberen. Ik ga een 10 liter keteltje bouwen met de info die ik kan/ga vinden op het stookforum.

Drink bier en hou van likeurtjes, citroentje en kruidenbitter . Van wiskey en graanjenever enz. heb ik weinig verstand, dus ook hier heb ik nog een leerproces. Lekker toch?

Het bierbrouwen, incl vergisten, heb ik onder controle. De grootste uitdaging is dus het bouwen en werken met een ketel(tje)

 

Forum Lid
op 13 mei 2020

Welkom René, je kunt altijd vragen voor verdere info als je wat mist, genoeg ketelbouwers aanwezig hier (ik dan toevallig niet).

Deze hobby heeft een zo steil mogelijke leercurve als je zelf wilt, succes. Voor vragen over Whisky kun je altijd aan de jas trekken, daar weet ik onderhand wel iets van.

Forum Lid
op 13 mei 2020

Ben nu bezig met de beginners-pdf. Daarna een aantal van de vele pagina’s doorkijken, zodat ik beter weet wat ik wil met mijn kolom. Ben de eerste week wel zoet met lezen, maar laat ik me horen als ik vragen heb.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 16 mei 2020

Beste mensen, 

Bij deze zal ik mezelf even voorstellen op het forum. 

Ik ben een geboren en getogen Zaankanter die de afgelopen jaren voornamelijk bier en cider heeft gemaakt met zeer smakelijk succes (al zeg ik het zelf). 

Sinds een aantal maanden een kolom alambiek van 12 liter in het bezit waar ik mijn eerste stook sinds kort gedaan heb. Dat ligt nu 2 maanden te rijpen dus nog geen idee of het lekker is. 

Ik hoop hier de komende tijd veel te leren en inspiratie op te doen. 

Aangenaam kennis te maken!

 

 

Admin
op 16 mei 2020

Welkom! Wat was je eerste stook? Na 2 maanden is er vast al wel iets te proeven 😉

Forum Lid
op 16 mei 2020

Welkom op het forum Jerono, ik sluit me aan bij Jan z’n vraag.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 16 mei 2020

Hoi, Ik ben Gerrit 74 jaar en woon in Nieuwstadt. Bierbrouwen en Whisky maken is mijn hobby. Brouwen (vanaf 1985) doe ik nu m.b.v. mijn BrewMonk waar ik erg tevreden over ben. Deze gebruikt ik ook om mijn start Whisky te maken. Daarnaast destilleer ik ook met mijn kolom distillaatketel. De Whisky maak ik met mijn koperen Alambiek van 25 liter. Lageren van de Whisky doe ik in eikenfusten. Ik maak ook gebruik van dit stookforum om mijn product nog beter te maken. Met dank voor de waardevolle tips.

Forum Lid
op 16 mei 2020

Welkom op het forum Gerrit, mooi om te horen dat het forum een bijdrage levert.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 17 mei 2020

Net aangemeld, nog niet echt bekend met dit forum. Maar dat zal vanzelf wel komen.

Mijn naam is Sander, woon in de op een na grootste gemeente van Nederland en brouw al een aantal jaren bier, maak ciders van appels en peren en mengsels van beide. Daarnaast destilleer ik ook. Tot nu toe meestal simpel met water, suiker en turbogist. Met mijn eigen gebouwde kolom kan ik in een keer 84% halen. Meestal maak ik  1 liter van 80% die ik apart houdt om daar wiet olie mee te maken. Van de rest maak ik meestal een Bourbon, lemoncello, koffielikeur en dropshot.

Forum Lid
op 17 mei 2020

Sander welkom.JerOnO jij ook.

Forum Lid
op 17 mei 2020

Gerrit jij ook welkom.het is een mooie hobby.net gisteren 14.5 ltr van 40% gestookt staat al weer met eiken in de zon.😋🥃

Crew member
op 20 mei 2020

Iedereen van harte welkom.

Forum Lid
op 20 mei 2020

Welkom iedereen.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 20 mei 2020

Hallo allen, Ik ben Miranda, woon in de Vogezen in Frankrijk en ik maak tincturen. Ik kocht altijd Weingeist in Duitsland, maar sinds dat niet meer mag worden geëxporteerd uit Duitsland heb ik andere mogelijkheden onderzocht om het aan te kunnen schaffen. Te veel gedoe iedere keer, dus uiteindelijk besloten om zelf maar eens aan de slag te gaan.

Ik heb al gelijk een vraag, maar ik weet niet zeker of ik die gelijk hier kan stellen of beter in een nieuw topic daarvoor aanmaken?

Anyways: ik schrijf het hier gewoon alvast:
Aan de hand van een recept dat ik online vond, heb ik neutrale alcohol gemaakt, nl. een batch van 26 liter water, 8,5 kg suiker en turbogist. Dat ben ik nu doorheen en ik heb het grootste deel op ong 60% (4,5 liter) en daarnaast respectievelijk nog een literfles van 40% en 1 van 30% gemaakt. Dus verschillende sterktes. De rest heb ik weggegooid. Zonde, maar ik weet (nog) niet wat ik moet met alcohol die lager is dan 30%.
Nou vraag ik me af of ik die 60% nog een keer kan distilleren zodat ik uiteindelijk op 96% uit kan komen. En kan ik dan al bij voorbaat uitrekenen hoeveel ik overhoud? En als ik die 60% opnieuw ga distilleren moet ik dan weer met suiker en gist aan de slag, of kan ik het rechtstreeks in de distilleerder doen? Als ik dat zou moeten doen (met suiker en gist aan de slag), wat zijn dan de verhoudingen?

Dank voor het accepteren op dit forum 🙂 Ik ga vast veel leren!

Forum Lid
op 21 mei 2020

Welkom Miranda, een hele hoop vragen door elkaar meteen. Welke ketel gebruik je?

Forum Lid
op 21 mei 2020

Ha Alchemist,

Ik heb een elektische distilleerder gekocht die ik hiervoor heb gebruikt, maar ik heb ook een Alambik (5 liter) die ik normaal gesproken voor het maken van hydrolaten (destilleren van plantmateriaal op waterbasis) gebruik.

Forum Lid
3 dagen geleden

Hoi Miranda,

Excuses voor de vertraging, heb het forum wat weinig bezocht de laatste tijd vanwege wat andere dingen die de aandacht vroegen.

Je kunt inderdaad opnieuw destilleren, je kunt de overige mengen en even checken dat je op 40% of lager zit voordat je gaat stoken (beetje veiligheidsmarge), anders aanvullen met water, gist hoeft er niet aan te pas te komen.

Ook kun je uitrekenen hoeveel erin zit, echter haal je nooit 100% rendement met destilleren dus ik vind het persoonlijk niet al te nuttig om te doen. 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 7 dagen geleden

goeiendag allemaal,

Wat een mooi forum hebben jullie hier zeg! door alle info die ik vond mij vergeten voor te stellen nog..:-)  dus bij deze.

Pieter is het hier, ergens uit Friesland, nu werkzaam op schip in Ivoorkust.

Door de Corona beetje langer aan boord dan gedacht, dus had tijd om mij nu eens te informeren over drank stoken, iets dat ik al lange tijd wou gaan doen.

Ben al jaren fervent Whiskyproever en verzamelaar, nu wordt het wel eens tijd zelf wat te stoken dacht ik zo. De bedoeling is een boiler te kopen, en de rest zelf te bouwen. Heb mijn oog laten vallen op een Milk can boiler van Stilldragon, ben nog aan het uitzoeken of dit de goeie keuze is hahaha. Zal van de week wel met wat vragen komen dus. Las wel al dat een elek element kans op aanbranden geeft…. dat is even mijn grootste vraag voor nou dus..

Vond de stilldragon er wat cooler uitzien dan die T500 en de grainfather, het oog wil ook wat toch?

Als er iemand al zo een ding heeft al dan mag die wel een berichtje sturen aub, wie weet heeft iemand wat tips alvast.

Met de Vriendelijke groeten.

https://www.stilldragon.eu/en/milk-can-boilers/145-50-liter-milk-can-boiler.html

Crew member
6 dagen geleden

Hoi Pieter, ja door corona lopen vaak dingen anders dan voorzien.
Welkom en succes met beslissen. 🙂

Forum Lid
6 dagen geleden

Pieter welkom,ik kan je over die ketels helaas geen advies geven ik stook met een ketel uit Roemenie van 100 ltr die iedereen daar op het dorp gebruikt.en aanbranden.dat kan met gas en hout ook.ik stook op beiden,hier op gas sinds een paar jr.vroeger op hout en nu in Roemenie als ik daar ben ook op hout.ik gebruik tegen aanbranden een rooster op de bodem.

Forum Lid
6 dagen geleden

Welkom Pieter.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 5 dagen geleden

Ik ben Bart, 68 jaar en wij wonen al 20 jaar in Jars Frankrijk. Wij wonen in een watermolen op het platteland en bijna al mijn buren stoken hun eigen ,Gout, wilde pruimen. Omdat wij zoveel fruit hebben heeft mijn buurman voorgesteld me het stoken te leren, maar dan wel op hun manier. Ik heb al veel op het forum gelezen maar de wijze van stoken is toch wel iets anders als ik zoal gelezen heb. Ketel word hier meestal gemaakt van een hoge drukpan en al de andere delen van koper. Ik stook peren, pruimen en perzik.

Forum Lid
5 dagen geleden

Bart welkom,ik ook 68 kom zo’n 18 jr in Roemenie ook op het platteland heb daar het stoken van hun geleerd en stook ook met een alu ketel vandaar van 100 ltr.stook ondertussen beter als velen daar op het dorp.ik stook ook anders en eigenwijzer dan de meeste stokers op dit forum.maar leer ook op dit forum dingen,leuk forum met leuke mensen.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
8 5 dagen geleden

Ik wil toch nog even uitleggen hoe men hier eau de vie stookt. Pruimen worden met pit en al in een ton gedaan , per 10kg pruimen 1kg suiker daarna licht kneuzen in drie weken elke dag omroeren. Daarna laten rusten tot april en dan gaan stoken. Het stoken duurt eenmalig totdat men 52% alcohol bereikt heeft en dan stoppen. Ongeveer per 6 liter pulp 0,75 liter a 1 liter eau de vie. Voor peren ongeveer dezelfde bereiding alleen worden ze in vieren gesneden en gekneusd en per 11 kg peren 1kg suiker. Perziken, pit verwijderen doorsnijden 9 kg a 1kg suiker toevoegen en kneuzen maar weer lang laten gisten.

Nu heb ik best veel gelezen over stoken en het is overal anders, maar hier heb ik het geleerd van Roland mijn buurman van 83 jaar oud en ik laat hem altijd keuren.In den beginne was het niet altijd naar zijn zin maar na jaren drinkt hij zelfs een borreltje met mij en daar gaat het toch over.

 

Forum Lid
5 dagen geleden

Pitten van pruimen heb ik ook altijd mee vergist net als met appels en peren en kersen,suiker naar behoefte,soms laat ik het wild vergisten maar gebruik ook natte bakkersgist.ik stook wel door tot 20% roeren doe ik nooit.nu stook ik veel mais die laat ik uit Roemenie komen die is bio.als ik in Roemenie ben stook ik ook maar dan op hout.dat heb ik hier ook lang gedaan,nu op lpg.

Forum Lid
4 dagen geleden

Dank je voor je bericht. Alles wat ik zo zie op het forum is voor mij ook iets te hoog gegrepen. Ik heb zeer zeker goede ideeen opgedaan maar ik hou me het liefst aan de lessen die mijn oude buurman heeft gegeven (is overleden) . Ik zag wel een mooie ketel van een oude daaldrop, zal ik eens moeten zoeken als we nog een keer in Ned. zijn (zeer zelden) hier vind je zoiets niet.

Forum Lid
4 dagen geleden

O ja Chris ik heb een zeer kleine koeler maar ik heb zoveel water en bronnen dat ik werk met een hydrofoorketel en drukpomp dus altijd waterdruk.

Forum Lid
4 dagen geleden

Welkom Bart.

Forum Lid
4 dagen geleden

Bart ik koel met tonnen van 200 ltr.regenwater.in Roemenie uit de put.en werken doe ik ook op mijn manier,ik hou wel van primitief,maar drank moet wel goed zijn.staat ergens op het forum mijn hele werkwijze.ook mijn ketel,en staat ook ergens stoken in Roemenie.maar ik heb op het forum ook wel wat dingen geleerd.maar hou van de oude manier,maken ook nog kaas maken nog in plukken nog paddestoelen roken nog vlees en vis maken nog zelf worst en slacht ook nog vaak zelf.ben ook van plan om in Roemenie te gaan wonen.bevalt mij prima daar.

Forum Lid
4 dagen geleden

Zeker doen heb in 1998 de stap genomen alles verkocht en lekker gaan genieten in France, oh wat hebben daar goed gedaan. Hier leven de mensen nog zoals het hoort alles uit de natuur is goed en gezond. Iedereen een moestuin en boomgaard, en daarom natuurlijk het maken van die lekkere eau de vie.

Crew member
3 dagen geleden

Bart, welkom.

Forum Lid
3 dagen geleden

Bart in eenvoud leven met de natuur om je heen en lieve mensen dat is in mijn ogen rijkdom.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
7 2 dagen geleden

Ik ben nieuw hier. Onlangs met 3 vrienden deze ‘hobby’ gestart. We hebben via de stookwinkel een startersset gekocht en willen een rum stoken. We zijn ondertussen al bezig met de gisting dus het distilleren zal niet meer lang op zich wachten.
We drinken allen graag Havana van 3j, dus die smaak zullen we proberen te evenaren. Op dit forum heb ik zeer veel bijgelezen en bijgeleerd. Bedankt hiervoor 🙂 Ook de service van Stookwinkel was dik in orde. Bij levering zat er iets te kort in de doos en deze werd direct nageleverd!

Ik zal ook maar eens kijken in de behoefte voor rietsuikermelasse want de kleine potjes kopen komt duur uit

Forum Lid
1 dag geleden

Hallo Jeroom en vrienden, welkom op het forum. 

Goed om te horen dat het al voorspoedig loopt, let wel even bij de 2e overhaal op de smaken om een begin- en eindpunt te kiezen. Ook met het rijpen op hout is een prop watten in de fles (in het begin) aan te bevelen zodat het kan ademen, wat direct uit de ketel komt zal ook geen 3 jaar oude Havana zijn 😉

Forum Lid
1 dag geleden

Jeroom en vrienden welkom,3 jr wachten,pff ik blij dat het 3 mnd staat.😂

Forum Lid
1 dag geleden

Ik vrees dat het voor onze eerste keer ook geen 3jr zal duren hoor 😉

bedoeling is om alles uit de gistemmer over te hevelen en bezinksel te houden (kan ik dat bezinksel gebruiken voor volgende gisting, zitten de gistcellen daar nog in?) De voorloop gebruiken als brandstof voor de bbq, dan de heads en tails die ik niet zal mee nemen in het finaal product terug ‘sparen’ en terug gebruiken ipv het water voor de nieuwe gistemmer?

benieuwd naar het resultaat 🙂

 

Forum Lid
1 dag geleden

Met verouderen op kleine vaatjes, blokjes of zelfs chips gaat sneller dan in grote vaten. De verhouding tussen contactoppervlak van het hout en volume van de drank wordt vergroot, ikzelf zou aanbevelen het eerste stooksel op houten blokjes of chips te leggen in een fles die met een prop watten / keukenrol is afgesloten zodat deze kan ademen (want ook dat gebeurd in een vat). Dan zul je zien dat het opeens weken is in plaats van jaren. Wel blijven proeven tussendoor of het hout niet de overhand krijgt, als dit gebeurd kun je het nog langer op fles (zonder hout) laten rijpen en wordt dat iets minder maar dat kan maanden duren is mijn ervaring.

 

Het hergebruik van wat er in de ketel achterblijft of in de gistemmer is nogal een persoonlijk iets waar de meningen over verdeeld zijn. Ikzelf zou het niet doen maar er zijn er die zweren bij de zogenoemde dunder (advies op dat eens in Google te gooien). 

 

Als tip zou ik meegeven voor de beginner om eerst alles schoon te gebruiken, dus geen hergebruik van gist, wat er in de ketel overblijft, heads en tails idem. De reden is dat je eerst het vergisten, destilleren en het rijpen onder de knie moet krijgen. Ga je een hele hoop veranderen iedere keer dan blijf je in het begin rondjes lopen. Bij de eerste Rum zou ik je ook aanbevelen om een klein beetje te proeven tijdens het rijpen, bij wijze van om de 5 dagen, schrijf de geuren en smaken op die je bemerkt. Lees aan het einde nog eens door of je een verandering hebt meegemaakt, ik kan uit ervaring met mijn Whiskies zeggen dat de smaakvorming zich flink ontwikkeld als een bijna organisch iets.

 

Ikzelf heb de “fout” gemaakt om te gaan corrigeren wat ik proefde direct na het destilleren, het heeft echter tijd nodig dus nogmaals het advies om hetzelfde proces (gist, ingrediënten, manier van stoken, rijpen etc.) een paar keer uit te voeren. 

Forum Lid
10 uur geleden

Op zich een goed verhaal maar waarom zet je dit verhaal in het “voorstellen” topic. Op deze manier is er nooit iets terug te vinden.

Trouwens in ieder topic is het raak ik wordt hier lichtelijk geïrriteerd door.

 

Forum Lid
10 uur geleden

Lespaul, hij stelt de vraag hier. Wees gerust ik ben niet de gehele dag aan het plannen om je te irriteren 😉

Forum Lid
8 uur geleden

Welkom Jeroom

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
5 11 uur geleden

Dag allemaal,

Ik ben Marc uit Landsmeer en als starter in stoken moet je ergens je kennis vandaan halen. Dus een forum werkt echt super. Vandaar dat ik me heb aangemeld. Ik wil graag leren hoe ik whisky’s kan maken. Ben al jaren fan van whisky en moet dan toch ook een keer leren hoe ik het zelf kan maken.

Dus, we gaan van start….spullen kopen bij de Stookwinkel…. ben zeer benieuwd, ik heb er erg veel zin in.

Ik zal gaandeweg wel een foto delen met de installatie en resultaat etc.

Groeten en hopelijk kunnen we ervaringen uitwisselen.

Marc

 

Forum Lid
10 uur geleden

Welkom Marc en veel succes / plezier. Whisky blijft een wondere wereld die ikzelf ook graag verken. Als je vragen hebt laat het maar weten.

Forum Lid
10 uur geleden

welkom Marc…

Forum Lid
8 uur geleden

Welkom Marc

Crew member
3 uur geleden

Marc, welkom!

Forum Lid
18 min geleden

Welkom

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren