Stel je even voor

Geupdate 19 uur geleden in Stookforum
6 op 11 juni 2020

Goedenavond.

Mijn naam is Johannes. Ben 63 jaar en woon in Emmen.

Ik ben een liefhebber van lekker eten (hobby-kok), bier, wijn, cognac en vooral whisky.

Ik werk als onderzoeker bij een bedrijf waar we instrumenten voor vloeistof-chromatografie maken (analytische scheidingstechniek). Dus redelijk veel in aanraking met laboratorium-en scheidings- technieken.

Heel veel jaren (20) geleden heb ik zelf bier gebrouwen (van gekochte mout). Hier ben ik al een tijdje mee gestopt vanwege tijdgebrek.

Heb weer wat meer (vrije) tijd. Nu zit ik er aan te denken om weer iets in die richting te gaan doen en het destilleren van met name lekkere whisky’s is mijn eerste doel. Later wellicht ook andere borreltjes.

Via een advertentie op facebook kwam ik bij de Stookwinkel terecht. Geweldige winkel overigens!

Ik heb nog geen apparatuur en daarover heb ik een vraag. Daarom alvast lid geworden van dit forum. Ik vind de GrainFather een fantastisch apparaat (vooral vanwege de techniek). Maar omdat ik voornamelijk whisky wil stoken lijkt me een Alambic een betere investering. Misschien dan later een temperatuur geregeld gistings vat dacht ik aan. Mijn idee is, dat de Grainfather voor het stoken een te groot volume heeft. Ik zat te denken aan een Alambic van 15 liter. Graag zou ik wat advies krijgen.

Ik hoop, dat ik snel aan de slag ga en mee kan praten op dit forum.

Groet,

Johannes

 

Forum Lid
op 11 juni 2020

Johannes,welkom,bedenk wel als het stookvirus je te pakken heeft kom je er niet vanaf.heel mooie en lekkere hobby,en op het forum leuke behulpzame mensen.

Forum Lid
op 11 juni 2020

Welkom Johannes, mooie achtergrond heb je (soortgelijke hier 😉). Ik gebruik zelf de Grainfather voor het maischen en een 10 liter Alambiek voor het stoken, deze combinatie werkt voor me qua volumes. Vuistregel is dat je van je ruwstook 1/3e overhoudt en je bij iedere keer stoken rond de 2/3e tot 3/4 de ketel wilt vullen. Dus zul je met de begin hoeveelheden hier ook rekening mee moeten houden. 

Forum Lid
op 15 juni 2020

Whisky stoken is mij nooit goed gelukt, ook niet omdat ik het zelf niet lekker vind en dus niet weet hoe het hoort te smaken. Ik wilde wel een vriend en mijn vader er mee verrassen, dus ik heb een poging gewaagd:

Wat ik heb begrepen is dat je een stookwijn moet maken van granen, al dan niet aangevuld met suiker. Elke keer als je gestookt hebt, moet je dan 1/5 deel van je granenmix vervangen door vers graan. Ook doe je er een portie overblijf bij (dus het vocht dat na het stoken in je alambiek blijft zitten). Suiker er bij en vergisten maar weer.

Het idee is dat die granen gaan rotten, waardoor de stookwijn zuurder wordt bij iedere fermentatie. In theorie zou de smaak na een batch of 3 drastisch moeten verbeteren. Bij mij bleven complimenten echter uit, dus ik denk dat ik iets fout deed 😉

Mijn belangrijkste adviezen:

 • Blijf proberen!
 • Werk schoon!
 • Werk twee keer langzamer dan wat je nu als langzaam beschouwt!
 • Loop niet te koop met je hobby!

Veel plezier!

Forum Lid
op 15 juni 2020

Boka, ik weet dat er mensen zijn die de granen doen herbruiken meestal met suikervergistingen, maar als je een goede Whisky wilt maken zou ik die methode ook niet aanbevelen. 

Forum Lid
op 17 juni 2020

+++

Forum Lid
op 27 juni 2020

Welkom

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 15 juni 2020

Mijn naam is Frans, ben 64 jaar en woon in Hoofddorp. Sinds twee jaar met pre-pensioen en derhalve veel vrije tijd. Drie jaar geleden een koperen 10 liter alambiek gekocht uit Portugal en stook incidenteel. Heb er middels een verloop een reflux-kolom aan vast geknutseld en dit geeft een hoger percentage. Mijn laatste dhz project is een aangepast 50 liter bierfust. Soms lijkt het er op dat ik het knutselen net zo leuk vind als het stoken. Ik wil hier mijn ervaringen delen en tevens nog heel veel leren.
De bijgevoegde foto’s geven een beeld van de door mij gemaakte installatie.

Groet,Frans

Forum Lid
op 15 juni 2020

Hoi Snorkelaar! Een alambiek gebruik je om met smaak te stoken. Als je bij je fijnbrand een gemiddelde van 50-60% haalt, doe je het netjes (ook al is het in het begin natuurlijk veel hoger). Dit betekent namelijk dat je ook 40-50% smaak mee stookt en dat is precies waarvoor je het doet bij dranken als rum, whisky, jenever en gin!

Voor het stoken van hoge percentages alcohol is een alambiek niet geschikt. Dan kom je al snel aan een boka of soortgelijke oplossingen. Dan wil je juist zo puur mogelijk (liefst richting 95%) om zo weinig mogelijk smaak mee te stoken. Die smaak creëer je immers zelf als je likeur gaat maken.

Vergeet niet om je drank terug te mixen tot max. 40% alcohol. Dit om enge slokdarmziekten te voorkomen!

Forum Lid
op 15 juni 2020

De meeste stoken waren met een suikerwash dus daar zit weinig smaak aan. Daarvoor heb ik de refluxkolom gemaakt zodat ik redelijk neutrale alcohol krijg die ik nadien op smaak breng. De Alambiek heb ik laatst gebruikt om een Ouzo te stoken. Smaakte erg goed. 😉 

Lukt me helaas nog niet om foto’s te uploaden. 

Crew member
op 17 juni 2020

Frans, als je op
klikt dan kun je (niet te grote) foto’s uploaden.Welkom en cheers man 😉

Forum Lid
op 27 juni 2020

Welkom

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
7 op 17 juni 2020

Hallo

Ik ben Monique en ik heb mijn eerste brouwsel uit suiker klaar. Hier wil ik alcohol met een hoog percentage uit destilleren wat ik dan weer wil gebruiken voor het onttrekken van etherische oliën en het maken van geurolue voor bv een lampe berger. Ik ben geen drinker😊

Forum Lid
op 17 juni 2020

Welkom op het forum en succes!

Forum Lid
op 17 juni 2020

Welkom Johannes, McCorner en Monique op dit leuke en leerzame forum.

Cheers alvast, 😎🥃

Crew member
op 17 juni 2020

Monique, veel succes met je experimenten, welkom!

Forum Lid
op 17 juni 2020

Frans welkom,Monique jij ook welkom.Monique je drank verdunnen tot 40% en op nieuw stoken.

Crew member
op 18 juni 2020
Monique je drank verdunnen tot 40% en op nieuw stoken.Van ChrisV

Chris, dit is een kruidenvrouwtje die geurtjes, olietjes,medicamenten enzo maakt.
Die zuipen niet. Maar voor de rest toch een goeie tip!  😉

Forum Lid
op 18 juni 2020

Welkom…. 

Forum Lid
op 27 juni 2020

Welkom

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
5 op 18 juni 2020

Hallo , bij deze ik ben Pedro woon in limburg en wil beginnen met stoken
Groetjes

Forum Lid
op 18 juni 2020

Welkom Pedro, Cheers 😎🥃

Crew member
op 18 juni 2020

Pedro, heb je al een idee wat voor ketel je zoekt?

Welkom en cheers man! 😉

Forum Lid
op 18 juni 2020

Aha weer een Limburger er bij,,Pedro welkom,nu voel ik me weer een stuk minder eenzaam,als Limburger.

Forum Lid
op 19 juni 2020

Hoi Chris

Je bent niet helemaal alleen hoor, ik zit 20 km van jou af, langs de maas naar het noorden.

In het rijk van de Maasjoerts

 

Forum Lid
op 27 juni 2020

Welkom

 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
7 op 18 juni 2020

beste mensen

mijn naam is fred,spiegelbeeld derf

57 jaar en woon in oudenbosch

wil graag de set bestellen indien ik meer info heb over het gebruik

Still Spirits – Air Still – Mini Distillery Kit

drink nu 2 anijs borrels savonds en zit je al op 6 flessen per maand a 12 euro

dus vraag me af ben ik veel goedkoper uit na aanschaf set

hopelijk kan iemand me helpen met de zelfde set hoe en wat ik nodig heb

groeten fred

Forum Lid
op 19 juni 2020

Fred welkom,zelf stoken is goedkoper.en beter,ik stook ongeveer 16 jr.en koop niets en drink niets van drank uit de winkel behalve bier.ik stook meestal fruit dat ik geratis krijg,momenteel stook ik veel mais,mij kost een fles €1.00 

Forum Lid
op 19 juni 2020

Hoi Fred, 

Ik heb zelf ook een AirStill in m’n bezit en gebruikt voor een of twee Ricard pogingen, goedkoper kun je zeker uit zijn, even gerekend vanuit de kosten van de drank zelf zul je een paar euro de liter kwijt zijn (ga ik wel van een suikervergisting uit). Mooie is dat je je drank kunt aanpassen naar eigen smaak. 

Crew member
op 19 juni 2020

Fred welkom! Een heel forum vol inspiratie 😉

Forum Lid
op 19 juni 2020

Als ze nuchter zijn🤪🥃

Forum Lid
op 22 juni 2020

vandaag de laatste set besteld en ken wat gaan experimteren

jammer dat er maar een 10 litervat bij zit en moet je toch de 25 of 30 nog kopen

eerst maar wat testen en kijken wat er in het pakket zit

Forum Lid
op 22 juni 2020

Om het proces in de smiezen te krijgen is 10 liter een mooie begin hoeveelheid, eerste stook is maar 3 rondes dan. Je moet er toch even gevoel voor krijgen.

Forum Lid
op 27 juni 2020

Welkom

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
6 op 20 juni 2020

Nou, ik ook maar dan 🙂 .

Zoals mijn profielnaam al zegt is mijn naam Stephan 🙂 .

ik woon al een paar jaar in het wonderschone Tsjechië . Met mijn 46 jaar klinkt pre-pensioen wat apart, maar we zijn hier gaan wonen om te kunnen genieten van het leven zonder dat we nog 40-60 uur per week hoeven te werken. Nu is 8-16 uur per week meer dan genoeg.

En dus hou ik tijd over voor dingen die ik al heel lang wilde proberen. Het ‘lockpicken’ gaat aardig, dus nu wordt het tijd om mijn favoriete drankje, rum, zelf te gaan stoken. 

In eerste instantie wil ik vooral/alleen rum stoken, en als dat lukt misschien gaan kijken of ik, zoals een echte (import)Tsjech betaamd, ook slivovice kan maken.

We drinken wel eens wat zelfgemaakte slivovice (of soms mandlovice, de amandelvariant) bij de buren. Die hebben een neef, die een vriend heeft die weer een zus heeft die met de achterneef is getrouwd van wie de vader drank stookt 😀 .

Ik ben me nu aan het oriënteren en inlezen welke ketel ik ga kopen, en hoop na mijn volgende bezoekje aan Nederland over een paar weken de eerste echte stappen te kunnen maken!

Forum Lid
op 20 juni 2020

Stephan daar hebben ze goeie ketels ik stook met een ketel uit Roemenie van 100 ltr.ook palinka mais fruit etc.ik kom daar 18 jr ondertussen stook ik beter dan mijn geliefde dorpsgenoten,ik stuur nu 20 ltr van mijn uit mais gestookte(mais uit Roemenie die komt van mijn grond en is bio)en als ik daar ben brult de ketel weer.maar op de eerste plaats welkom.

Forum Lid
op 20 juni 2020

Hoi Chris,

Ik ben hier in Tsjechië nog niet heel veel aan ketels tegengekomen. Men maakt ze hier vaak zelf zeggen ze. Je hebt hier de Poolse Browin ketels te koop, maar koperen ketels heb ik nog niet gezien.

Ik begin klein, met een ketel van een liter of 12-15. Mocht het bevallen kan ik altijd nog eens een stapje groter gaan 🙂 .

Crew member
op 21 juni 2020

Stephan, welkom!

Forum Lid
op 21 juni 2020

Wij wonen hier in het IJzergebergte, dus er zit best wat ijzer in de grond, en dus ook in het water van onze eigen bron.

We filteren er flink wat uit, maar er zit toch nog steeds iets meer ijzer in dan normaal in het water.

Kan dat kwaad? En zo ja, wat voor water kan ik dan het beste nemen?

Forum Lid
op 21 juni 2020

Bronwater zonder prik.ik heb daar veel kalk in het water.ik stook daar ook door tot 20% die meng ik dan met de rest dan zit ik meestal aan de 45-50 % of soms aan de 40% als hij te sterk is gooi ik er bronwater bij.gaat goed.dus net als ik geen water uit de put gebruiken.

Forum Lid
op 27 juni 2020

Welkom

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
6 op 21 juni 2020

Goedendag, 

Mijn naam is Alex, kom van Voorne Putten, ben 53 jaar. 
Door Nimrax’s youtube filmpje ben ik het verkeerde … ehu … juist pad op gegaan. 
Na veel lezen op dit Forum, heb ik de beslissing gemaakt om een T500 te bestellen. 
Jan was razende snel deze bij mij thuis af te leveren, nog voor ik alle andere spulletjes op orde had…. ( nogmaals bedankt ) 

Ik lees veel, grote voorbeeld, zoals ik later wil worden als ik groot ben is ChrisV, de natuurlijke aanpak, de ervaring … helemaal super. 

Door dit forum, deze nieuwe hobby is mijn vrouw nu een soort stookweduwe geworden, heb weinig contact meer met haar, maar door jullie heb ik daar niet zo moeite mee 🙂 

Hoop veel van jullie te leren, o … ja … ik ga voor de wodka, liefst 40+ % …. helemaal lekker…
Daarnaast hoop ik ook wat likeurtjes te kunnen maken…. 

 

Groet
Alex

Forum Lid
op 21 juni 2020

Alex welkom.stoken hoort bij mijn wijze van leven,gisteren nog 16 ltr uit de ketel getrokken.staat nu in de zon met eiken beetje vanille suiker en glaasje scherry op kleur te komen.

Forum Lid
op 21 juni 2020

Stephan die ketel van mij is 100 ltr en van aluminium,die is door cigeuners in het dorp waar ik kom gemaakt.ook in de stad verkopen ze handgemaakte.bijna iedereen heeft daar zo’n ketel.als ik daar ben poten ze mij daar ook achter de ketel daar stook ik op hout wat ik ook erg leuk vind.en is de kunst om de themp.goed te houden,dat lukt mij zelfs beter dan velen van hun.ze nemen er ook niet echt de tijd voor.

Crew member
op 21 juni 2020
Door Nimrax’s youtube filmpje ben ik het verkeerde … ehu … juist pad op gegaan. Van GroteIkke

Bloos… Heel veel plezier hier en Welkom,Alex!

Forum Lid
op 22 juni 2020

Dank 🙂

Forum Lid
op 23 juni 2020

Welkom!

Forum Lid
op 27 juni 2020

Welkom

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 23 juni 2020

Hallo ik ben johan en wil beginnen met deze geweldige hobby en me nu aan t orienteren wat aan te schaffen.tevens hoop ik hier een boel te leren

Forum Lid
op 23 juni 2020

Welkom Johan en anderen, 

Johan, misschien is het handig om te vermelden wat je wilt gaan maken, dat wil nog al eens helpen qua advies 😉

Forum Lid
op 25 juni 2020

Welkom

Crew member
op 25 juni 2020

Johan, welkom!

Forum Lid
op 27 juni 2020

Welkom

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 24 juni 2020

Ik stel me even voor. Ik ben Peet uit Noord Limburg. Ik maak al heel wat jaren limoncello uit pure alcohol. De alcohol wordt steeds duurder en ben toen met mijn zoons en schoonzoon aan de slag gegaan. T500 en spullen gekocht en de eerste stook twee weken geleden! 4,5 liter alkohol van 92%. In het begin rook het wat vreemd. Maar na twee weken met textiel erop IPV dichte kurk is het nu prima. Gewoon gedaan wat in gebruiksaanwijzing staat en wat tips van het forum. De eerste 4,5 liter worden limoncello en de volgende gaan we met likeuren experimenteren. Dank voor wat jullie er al op hebben staan. Veel waardevolle info.

Crew member
op 25 juni 2020

Hoi Peet, hartelijk welkom en geweldig dat je eerste stook al een succes was.
Hou je hoofd koel en cheers man! 😉

Forum Lid
op 27 juni 2020

Welkom, amai wéér een Limburger. Dat wordt daar een kolonie. 😉

Crew member
op 27 juni 2020
Dat wordt daar een kolonie. 😉Van william

Een stookolonie

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 27 juni 2020

Hallo,

Mijn naam is jacco en stook sinds een paar maanden samen met mijn buurman op goeree oostflakkee

Samen hebben we een still 500 met dome en kolom aangeschaft. We maken met suiker en met granen mais de alcohol. Van de zomer fruit uit eigen tuin en rum lijkt ons ook lekker.

Crew member
op 27 juni 2020

Je forumnaam doet je goede werk eer aan!
Welkom Jacco en co , cheers mannen! 😉

Forum Lid
op 28 juni 2020

Welkom

 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 28 juni 2020

Hallo,

Ik heb net een bestelling geplaatst voor een 12 Liter Kolom distilleerketel. Ik twijfelde tussen de T500 set-up en deze koperen ketel, maar met nul ervaring en weinig kennis is de keuze gemaakt op wat er het mooist uit zag. (tja….)

Ondertussen maar eens goed dit forum afstruinen voor tips en truuks.

Groeten uit Enschede

Crew member
op 28 juni 2020

Hoi Sems, welkom en laat de stookwereld maar voor je opengaan want de variaties in alles is eindeloos. Veel plezier hier en cheers alvast man! 😉

Forum Lid
op 28 juni 2020

Welkom.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 28 juni 2020

Hoi allemaal,
Ik ben Masoumeh, vrouw van 37 jaar oud en woon in Bilthoven. Ik stook niet en heb ook zelf geen verstand van.
Heb van iemand die door Corona failliet was gegaan gist instant overgenomen en zal die ook als het mogelijk is hier aanbieden.
Als er vraag of opmerkingen zijn hoor ik het graag.

Crew member
op 29 juni 2020

Hallo Masoumeh, welkom! Er is al een topic: Zeer actieve instant gist te koop
Waar forumleden meer info kunnen krijgen. Dank voor het voorstellen. Groetjes,Nim

Forum Lid
op 3 juli 2020

Welkom

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 2 juli 2020

Goedendag ik ben Daniel uit Rotterdam en ben al een tijdje deze forum in de gaten aan het houden en eindelijk de knoop doorgehakt en besloten om ook te gaan distilleren.
Graag wil ik proberen om een propere rum te maken(melasse al besteld) en naarstig op zoek naar een koperen ketel zodat ik kan beginnen.
Hoop dat ik snel kan beginnen en hoop vragen kan afvuren over het proces en uitkomsten.

Crew member
op 3 juli 2020

Shiva010 Van harte welkom!

Forum Lid
op 3 juli 2020

Wiliam

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 3 juli 2020

Hoi iedereen

Ik ben Peter 54J uit de kempen in Belgie. Ik ben mij volop aan het informeren wat ik allemaal nodig heb en hoe ik het moet doen om zelf mijn drank te maken als hobby. Limoncello en Porto maak ik regelmatig maar daar is ni veel aan.Ik zou zelf alcohol willen stoken en er dan zo mss andere likeurtjes  mee maken.En als het allemaal wat lukt zou ik Gin en Cognac en mss whisky voor mijn zoon willen proberen. Ik probeer voor de moment zo veel mogelijk te lezen en te begrijpen wat als beginner niet altijd simpel is. Ik ga nu eerst op verlof en dan wil ik me een ketel aanschaffen ben er nog niet helemaal uit welke. 

Zal de vraag stellen op het forum en dan hoor ik het wel van de specialisten hier.

Allemaal succes en plezier met jullie hobby .

Forum Lid
op 3 juli 2020

Welkom

Crew member
op 4 juli 2020

Hoi Peter, hartelijk welkom. Op dit stookforum kan je “googelen”op de home page en geef zoekterm als “welke ketel”in dan kan je wat inspiratie op doen met bijvoorbeeld deze:

https://www.stookforum.nl/thread/beginners-shopping-list/

https://www.stookforum.nl/thread/welke-ketelom-mee-te-gaan-brouwen-stoken/\

en zo zijn er nog meer topics. Succes!!

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 3 juli 2020

Hi 

Ik had me nog niet voor gesteld, bij deze dus.

Mijn naam is Max en heb Abraham vorig jaar al gezien en woon onder de rook van Utrecht.

Ben voorzien van T500 en als Fan van Pirates of the caribbean wil ik zelf  rum maken.
Arr mateys! 

 

Crew member
op 3 juli 2020

Max, van harte welkom! Cheers man! 😉

Forum Lid
op 3 juli 2020

Welkom Max

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
9 op 6 juli 2020

Beste stookvrienden en stookvriendinnen,

Mijn naam houd ik voor mijzelf maar jullie mogen mij met DonQ of simpelweg Q aanspreken.

Ik ben met mijn 25 jaar wellicht een van de jongere leden als ik zo kijk naar de voorgaande introducties, maar ik hoop dat dat geen verschil zal maken hier. Ik ben nog enigszins aan het oriënteren, maar ben er eigenlijk wel over uit dat ik het hobbymatig kleinschalig stoken wel op wil pakken deze zomer.

Mijn gedachte is om uitsluitend smaakvolle alcohol te maken, dus geen neutrale wodka, maar wel gin en jenever, rum, whisk(e)y en brandewijn, en likeuren op basis daarvan, en wat ik verder nog bedenk. Wat daarvan terecht komt valt nog te bezien. Ik wil ook een installatie die zogezegd plug-and-play is, liefst met ingebouwde verwarming, eenvoudig aanpasbaar als het kan.

Wat dat betreft gaat mijn voorkeur op dit moment uit naar de Air Still set. Ik begrijp goed dat de meesten deze snel ontgroeien, maar denk wel dat het waardevol is te beginnen met wat makkelijks dat goed past in mijn situatie, en als ik wil uitbreiden kan ik dat altijd nog en blijft het een apparaat voor experimenteren.

Ik hoor graag jullie adviezen hierbij alvorens ik mijn besluit maak.

Forum Lid
op 6 juli 2020

Welkom op dit leuke en leerzame forum, Cheers alvast🥃😎

Crew member
op 6 juli 2020

Hoi Q, leuk dat je erbij bent. We hebben leden die jonger zijn dan 25 en meer presteren als de senioren maar die discussie gaan we nu hier niet voeren, welkom man! Airstill met vermogensregelaar=ideaal om te beginnen, zeker! Cheers man!;-)

Forum Lid
op 6 juli 2020

Hoi DonQ,

Welkom. 

Toen ik 25 was, liepen er nog dinosaurussen rond.

Sommige hebben zelfs een dino als huisdier.

Maar de pissebedden leven hier al jaren niet meer in huis. 😉

Je kunt hier veel leren, zowel van ons, als aan ons.

 

Forum Lid
op 6 juli 2020

Hey Nimrax, ja, leeftijd is maar een getal, het gaat er om wat je met je tijd doet, en uiteindelijk begint iedereen in deze hobby bij 0.

De Airstill heeft van zichzelf geen vermogensregelaar toch? Had inderdaad gelezen dat een externe regelaar een mogelijkheid was. Wat dat betreft aanraders? Dat lijkt mij namelijk wel de eerste upgrade die ik zou moeten maken.

Ook fijn om te horen dat een Airstill een goede beginnersoptie is. Hoef ik me er voorlopig nog niet voor te schamen.

Crew member
op 6 juli 2020

Hi DonQ, zo is het maar net. Ik stook met een smartstill Mark II vanwege de ingebouwde vermogensregelaar. (Traploos instelbaar draaiwieltje).
Hetzelfde effect kun jij ook bereiken door je airstil in een vermogensregelaar te prikken. En die weer in het stopcontact. Klaar al.
Check even deze url en je bent op het goede spoor 😉
https://www.stookforum.nl/thread/vermogensregelaar-2/

Met zo’n ding kun je ook fijnstookjes doen. Cheers man. 🙂

Forum Lid
op 6 juli 2020

Ah, kijk, dat apparaatje kwam bij mij ook naar boven. Heb ook deze gevonden maar als ik zo kijk gaat die tot ruim 1800 W terwijl de Airstill maar 340 W kan trekken, dus dat zal maar een klein regelbaar bereik zijn. Dan is met 0-400 W toch meer te bereiken.

Die Smartstill MkII ziet er verdacht veel uit als de Air Still, maar ja, die zullen allebei toch wel uit dezelfde fabriek in China gerold komen en de rest is vooral marketing en wat er verder bijkomt. Doet me wel even twijfelen of ik toch “vreemd moet gaan”, maar denk dat ik met externe vermogensregeling meer opties voor de toekomst heb voor ongeveer dezelfde prijs. Zal er in ieder geval nog even een nachtje over slapen.

Forum Lid
op 9 juli 2020

Ik ben zelf ook met de Airstill begonnen en nog steeds zonder vermogensregelaar (voornamelijk Whisky mee gemaakt en gebruik m soms nog voor kleine volumes), kwestie van een paar keer oefenen. Wat ik wel zou aanbevelen is koperen zadels voor op de bodem om te dienen als kooksteentjes en wat ongewenste bijsmaken weg te halen.

 

Vergeet niet dat bij granenalcohol deze de eerste stookronde kan gaan spuwen, nogal snel zelfs. Slaolie is ook aan te bevelen om de kans hierop te verkleinen.

Forum Lid
op 9 juli 2020

Bedankt voor de tips. Wat koper in de ketel kan vast geen kwaad inderdaad, al zullen de keramische kooksteentjes die erbij komen de rest van het werk ook wel doen. Heb elders ook het advies gelezen om een stuk koperen schuurspons in de kolom te duwen, zo zijn er altijd opties genoeg. Ik waardeer het allemaal zeer, over een paar dagen gaat het feestje beginnen.

Forum Lid
op 9 juli 2020

Koper zorgt bij Whisky dat een aantal ongewenste zwavelhoudende componenten verdwijnen zoals dimetylsulideoxide. Na wat leeswerk heb ik besloten het in de buik, in de vloeistof, te leggen en heb geen last ervan gehad. Zelfs een aantal Whiskies gemaakt die op positieve feedback van kritische proevers konden rekenen.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 8 juli 2020

Hallo,
Toch even voorstellen. Mijn naam is Joke en ik woon in het mooie Midden-Limburg. Na een workshop kruiden destilleren begon het te jeuken. Keteltje van oude hogedrukpan etc.

En proberen maar. Toen kwam de vraag: ook nog een andere ketel nodig om alcohol te stoken soms? Tuurlijk, lijkt me dus ook leuk. Gedronken wordt hier praktisch niet, af en toe een glaasje, dus heb niet zo bar veel nodig. Maar heb wel altijd allerlei soorten drank nodig bij het koken en likeuren voor in de jams. En ’s winters is  af en toe een glaasje in alcohol opgezet fruit ook niet te versmaden. Ben altijd in om vanalles te leren/proberen. En als ik weer bezig ben hoor ik vaak: doe bös toch unne knooier (vertaald in ABN: je bent toch een knoeier). 
Heel veel gelezen op dit forum. Zo veel dat het niet in mijn hoofd past. Vorig jaar drie emmers fruit vergist. In kelder gezet met de bedoeling te gaan stoken als ketel klaar zou zijn. Door omstandigheden is het er niet van gekomen. En iedere keer denken: die emmers moet ik leeg gooien en schoonmaken. Toen ik eindelijk zo ver was kwam uit emmer 1 de alcoholgeur me tegen. Toch proberen??? Ach wat, kan geen kwaad, kan het altijd nog weggooien. Dus vorige week ketel schoongemaakt en uitgestoomd. Deze week kijken wat het wordt. En weer lezen op het forum. Zo krijg ik de tijd ook om.
Intussen emmer kersen aan het vergisten en ga het ook met suiker proberen. En de pruimen lachen me ook al tegen.
Ben benieuwd.

Crew member
op 8 juli 2020

Joke, van harte welkom op ons leuke forum.
Je wil een oude fruitvergisting stoken. Dit gaat wel lukken en je krijgt er absoluut alcohol uit. Echter een dingetje: (hier kumt de kneierij/geknooi) lol..-> Door het lange staan hebben chemische processen er in de tussentijd geen goed aan gedaan en als je hierna niet teleurgesteld bent met het resultaat, (voorloop en naloop wegnemen sowieso) en dan nog een vergisting distilleert die wel vers is, zal er een wereld voor je open gaan. En dan ga je ook keteltjes koop ziekte krijgen op www.stookwinkel.nl met alle gevolgen van dien.De 10% Coronakorting laat het keteltje nog sneller  heet hoesten… Nim zegt Haaiee, cheers!;-)

Forum Lid
op 9 juli 2020

Welkom Joke op de leuke en leerzame forum.

Cheers alvast, groet @ndré😎🥃

Forum Lid
op 9 juli 2020

Welkom knooier.

 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
5 op 9 juli 2020

Hallo iedereen, ik ben Ken, 37 jaar en woon in Lier (BE).

Ik heb momenteel nog geen ervaring met stoken en/of brouwen, maar dit lijkt me wel een leuke hobby te zijn.

De laatste dagen heb ik me hier op het forum al wat aan het inlezen geweest, maar ik vind het redelijk lastig om een ‘beginsysteem’ te kiezen, aangezien ik nog niet weet waar mijn voorkeur ligt. Qua dranken en spirits, lust ik nogal veel 😉 Ik neem aan dat ik toch wel wat verschillende dingen zou willen proberen.

Mijn eerste idee was om een SmartStill/Airstill te nemen, maar dit is vrij beperkt in mogelijkheden, zwak verwarmingselementje, kleine inhoud, dus dat idee heb ik al snel laten varen. Daarna was ik naar een T500 aan het kijken, maar deze valt dan weer niet te regelen. Nu lijkt de Grainfather dan weer het interessants, aangezien die zowel op temperatuur als op vermogen te regelen valt. Deze kan ineens ook gebruikt worden om bier te brouwen. Aangezien er momenteel veel uit de stock verdwenen is, kan ik me in afwachting tot de dome en/of kolom terug binnenkomen al eens proberen bezig te houden met een biertje te brouwen.
De reden voor mij om eerst naar zo’n apparaat te kijken is omdat hier blijkbaar makkelijk en aan een min of meer deftig resultaat te komen is. Belangrijk om al niet na de eerste mislukte pogingen direct ontmoedigd te raken! 😉 Hiermee kan ik al wat likeurtjes beginnen maken en eventueel alvast met essences aan de slag gaan?
De volgende reden is om al direct met zulke spullen te beginnen, is de 10 % korting die momenteel op alles geldt, hier wil ik nog kunnen graag van profiteren.

Een mooi rood koperen destilleerketel levert waarschijnlijk wel betere kwaliteit, maar hier ben ik helemaal nog niet mee wat de grote verschillen zijn tussen de ketels. Whisky-ketel? Kolom? Alquitara?
Ik meen begrepen te hebben dat een Alquitara het meest veelzijdig zou zijn? Ongeacht welk type, dan is er nog de vraag: “Welke grootte?”. Ik lees dat 12 à 15 liter ideaal zou zijn? Met een grotere ketel kan je ook kleinere hoeveelheden stoken? Voor alle duidelijkheid, ik ben niet van zin om handeltje te drijven of zo, het is voor eigen consumptie. Moest er iets lekkers uitkomen, zou ik wel af en toe eens graag een flesje aan mijn ouders of zo willen geven. Dus als het netto resultaat 1 fles is, zou dat dan weer jammer zijn en veel moeite voor weinig? Zo lijken de tiny filmpjes van Robbert wel leuk, maar als je iets lekker hebt, is het dan zo weer op. Of is het altijd handig een klein keteltje achter de hand te hebben?

Disclaimer: Ik moet wel zeggen, ik begin dikwijls met veel enthousiasme aan iets, maar of het blijft duren, is bij mij dikwijls moeilijk te voorspellen. :-/ Verder zullen er waarschijnlijk nog wel wat vragen volgen.

Forum Lid
op 9 juli 2020

Welkom Ken, het wispelturige met hobbies kenmerkt mijzelf ook een beetje en had dezelfde soort vragen in het begin. Wat je zelf ook al benoemt is van belang, een beetje kijken naar welke drank je eigenlijk wilt. 

 

De AirStill is redelijk breed inzetbaar maar een allrounder levert misschien niet de finesse die je wilt. Voor de koperen varianten geldt dat je een vulgraad van 60 a 80% wilt hebben dus moet je van te voren even nadenken over de hoeveelheden die je wilt gaan vergisten. Zelf ben ik voor een 10 liter ketel gegaan, Whisky stijl, 20 liter na vergisten dus 2 keer eerste stookronde en eenmaal een tweede stookronde. 

 

Met wat spul zoals kalk en glycerine kun je het percentage opkrikken van de neutrale alcohol stoken. Een Alambiek of Alquitara zijn beide veelzijdig met kleine aanpassingen. Robbert heeft met de tiny’s laten zien dat die ketel veelzijdig is en een goede instap.

Forum Lid
op 9 juli 2020

Welkom ken.

Stoppen met wispelturig zijn, heb zelf vele hobby’s, die ik alleen kan doen, dus geen zorgen.

Ik heb ook nooit rommel op mijn werktafel, gewoon veel projecten. 🙂

Crew member
op 11 juli 2020

Van harte welkom Ken!

Forum Lid
op 14 juli 2020

En uiteraard weer te lang getwijfeld en uitgesteld, zodat de kortingscode ondertussen niet meer geldt 🙁
Nog maar even uitstellen en hopen dat er terug een actie komt 🙂

Forum Lid
op 14 juli 2020

Regelmatig op de site kijken, omdat er tussendoor ook aanbiedingen zijn.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 9 juli 2020

Hoi, 

Mijn naam is Daan en behoor tot de groep 18-25 samen met mijn stiefpa zijn we begonnen het stoken van vergiste suiker voor het maken van limoncello.
Een paar liter verder en hebben (met name dank aan dit forum) naast de limoncello ook koffielikeur, gin en binnenkort sambuca staan. 
Ook heb ik een zak mout en houtsnippers besteld, dus rara wat we gaan maken.

Dit is onze opstelling (ja er valt nog het een en ander aan te verbeteren, maar het werkt tot zo ver…

Ik heb met name dit account aangemaakt om wat vragen te stellen over het belang/effect van de timing van een aantal processen. Dus hopelijk kan ik hiervoor op jullie rekenen.

Met vriendelijke groet uit het zuid-oosten van Brabant 

Forum Lid
op 9 juli 2020

Hoi Daan , al goed op weg zie ik. 

 

Misschien dat hier wat vragen beantwoord worden, https://www.stookforum.nl/thread/theorie-whisky-maken-maischen-quasi-simpele-uitleg/

 

Anders stel ze daar en genoeg man die je verder kunnen helpen

(concentreren we de info een beetje)

Crew member
op 11 juli 2020

Daan, al lekker bezig!! Welkom.

Forum Lid
op 11 juli 2020

Welkom Daan

Forum Lid
op 27 juli 2020

Wat is de inhoud van de alambiek en is de kookplaat 1000 watt of 1500 watt?

 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 10 juli 2020

Hi,
Ik ben André. Door de Corona rust op het geweldige idee gekomen om zelf eens wat te gaan stoken samen met een kameraad. Inmiddels een paar leuke experimenteren gemaakt en al meteen geleerd dat er iets fout kan gaan 😂.
Hoop hier veel te kunnen leren.

Crew member
op 11 juli 2020

Hoi Andre, we hebben teveel info voor een normaal mens. Alleen Robbert heeft die gave 😉 Gelukkig kun je op stookforum ook “googelen”. Welkom!

Forum Lid
op 11 juli 2020

Welkom Andre

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 11 juli 2020

Goedemiddag, ik ben Rutger Rosman, al bijna 7 jaar bierbrouwer en momenteel 2 bieren op de markt. Woonachtig in Den Ham, Overijssel. Ik heb een Alambiek gekocht van 10 liter uit Portugal bij copermaster. Ik heb vergisting tanks van 30, 60 en 64 liter. Daarnet heb ik het beginners gids gelezen, duidelijk verhaal zelfs al heb je het nog nooit gedaan. Ben erg benieuwd en er zullen ongetwijfeld nog wel domme vragen komen.

Crew member
op 11 juli 2020

Hoi Rutger, domme vragen ben ik hier in 4 jaar zelden tegen gekomen.
Hartelijk welkom en cheers man! 😉

Forum Lid
op 16 juli 2020
Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 11 juli 2020

Hoi Rutger, welkom….. we wonen bij elkaar in de buurt. Dedemsvaart Den Ham is een paar Km.

Wanneer je vragen hebt stel ze maar, iedereen wil wel helpen..

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 12 juli 2020

Whoot whoot. Mijn eerste stook. Met de oude meuk. Super gelukt. Wel wat veel potjes gemaakt . Maar dat leer ik nog wel. Gestart vanaf 13,5 %. Hoogst gemeten 78%. Niet verwacht. 

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 14 juli 2020

Beste leden mijn naam is Emanuel Meijer en ben 56 jaar. Binnenkort wil ik beginnen met het leren stoken op elektrische met een ketel van 10 of 12 liter. Mijn voorkeur gaat uit naar likeuren en rum. Binnenkort naar Deventer een ketel opstelling bekijken en laten adviseren.

Forum Lid
op 15 juli 2020

Welkom Emanuel, met advies van Jan zal t helemaal goed komen. Op het forum kun je genoeg recepten vinden voor beide soorten drank.

Crew member
op 15 juli 2020

Welkom Emanuel!

Forum Lid
op 15 juli 2020

Welkom Emanuel,

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 16 juli 2020

Hallo, ik ben op zoek naar een hobby. aangezien ik een fervent wijnmaker ben zoek ik een uitdaging in het maken van alcohol en de dranken op basis ervan Mijn uiteindelijk punt is het maken van whiskey maar daar ben ik nog ver van. In eerste instantie zou ik graag een beetje ‘leren gin stoken’ en daarvoor het juiste materiaal aanschaffen. Ik ben gevallen op de stookwinkel en hoop daar het goede materiaal te vinden en zo mijn droom waar te maken. Maar eerst zou ik graag een beetje rondkijken naar hoe ik moet beginnen. Dank u voor het mogelijk te maken om me in jullie groepering op te nemen, en me hopelijk de juist weg te wijzen.

nog een prettige namiddag aan u allen!

mvg

dirkR

Crew member
op 16 juli 2020

Hallo Dirk, als er nog steeds vragen zijn kun je onderaan het topic van het onderwerp je vraag stellen. (Zoek op trefwoord in de zoekbalk boven in de homepage).We proberen die dan zo snel mogelijk te beantwoorden. Welkom!

Forum Lid
op 16 juli 2020

Welkom Dirk,

Gelukkig is het maken van Whisky geen raketwetenschap, er zijn al mogelijkheden met moutextract werken en houten chips. Dan is het een kwestie van mengen, vergisten, stoken en rijpen. Maar het zelf brouwen met mout is een heel stuk leuker moet ik zeggen.

 

Als je voor Gin en Whisky wilt gaan zou ik voor een Alambiek gaan. Met een kruidenei kun je dan een mandje maken voor de Gin kruiden tijdens het stoken.  Ik gebruik deze Alambiek zelf ook op het fornuis en het blijft een genot om mee te werken.

Forum Lid
op 17 juli 2020

Welkom Dirk

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 19 juli 2020

Hallo, mijn naam is Hans en woon in Dordrecht.
ik maak al jaren allerlei likeuren maar was nog niet in de gelegenheid om zelf te stoken.

Nu, net verhuisd, heb ik die ruimte wel in overvloed.
Eerst maar eens een hoop erover gaan lezen bedacht ik en dan eens een installatie aanschaffen en/of bouwen.

Crew member
op 19 juli 2020

Hoi Hans, nou we hebben heel veel van alles en nog wat. Veel plezier hier!

Forum Lid
op 25 juli 2020

Welkom Hans.

 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 25 juli 2020

Hallo,

Mijn naam is Timm. 46 jaren jong, en woonachtig in Harlingen, NW Fryslan.

Vorige maand heb ik een airstill aangeschaft op Marktplaats. Het is wel zo’n Chinese kloon, zonder regelaar. Met alleen een resetknop dus. Een water destillator staat er ook op dus haha.
Het leek mij wel handig om zelf water te destilleren voor (het koelwater van) mijn co2 laser snij/graveer machine.
En de airstill was echt voor een koopje! Slechts 15 euro. Nieuw, ongebruikt in een wel geopende doos. Wilde ik de gok wel voor nemen. Er zat alleen zo’n vreemde stekker bij , dus heb ik die vervangen voor een nl stekker. (pc snoer)
Ik kwam na wat Googelen tegen dat de airstills ook gebruikt werden om moonshine te maken. 

Dit was een blije verassing en mooie bijkomstigheid! Het lijkt me fantastisch om zelf mijn eigen borreltje te maken.

Afgelopen weken ben ik al flink aan het inlezen geweest , uiteraard ook zeker hier op het forum!

 

Toen de stoute schoenen dus maar aangetrokken en wat materialen besteld.
Ik heb vandaag mijn vergisting emmer, gist, alcoholmeter, meetglas en lepel binnen gekregen. En ben uiteraard gelijk bezig gegaan mijn eerste sugarwash te maken.
De gist is de Turbo8. Maar ik heb het met 6 kilo suiker aangemaakt i.p.v. met 8 kilo.
Ging allemaal best goed.  De emmer staat nu op een mooi plekje om te gisten.

Helaas zag ik vrij direct dat het kraantje van de emmer lekte. Ik heb dus mijn handen/armen extra goed gewassen en ook een waterpomptang schoongemaakt. En heb de kraan beter vastgezet. Nu hoop ik niet dat ik het mengsel “besmet” heb met mijn armen en/of de tang. Maar het kon even niet anders dus ik gok het er eerst maar op.

Na veel lezen op het forum denk ik nu nog nodig heb voor de stook:

* Kooksteentjes of koperen zadeltjes (gamma?)
* Een vermogens regelaar (sta open voor goede tip welke te bestellen. zag meerdere voorbijkomen in de forum posts.
* Voor de toekomst ook een refractometer. Lijkt me handiger werken als de dobber die ik nu heb . Zag ze ook op ome Ali staan. Is dat wat? Mag wel even duren qua besteltijd.
* en uiteraard GEDULD haha.  

Ik ben blij dat er zo’n goed informatief forum is. Het heeft me nu al flink geholpen!
Er zullen vast nog vele vragen ontstaan gaande weg, maar het begin is er. Ik ben los! 

Timm 

 

 

Forum Lid
op 25 juli 2020

Welkom Timm

Crew member
op 26 juli 2020

Hoi Timm, om meteen antwoord te geven op je vraag of je suikerwash nu besmet is door je nood reparatie: Maak je vooral geen zorgen. Je tubogist is zo krachtig dat het doet wat het moet doen en dat is als een razende de suiker vergisten. Je moet echt gek doen om het te verprutsen. Geef het wel een paar dagen langer dan de bijsluiter adviseert. En forumlid Stierke heeft ons al gewaarschuwd in een topic: check je kraantje voor het vullen. Veel plezier hier en cheers alvast man! 😉 

Forum Lid
op 26 juli 2020

Hoi Nimrax.

Bedankt voor je reactie. Net even gekeken en het vat staat al als een malle te borrelen. Dat lijkt hoopvol! 

En ik had inderdaad die waarschuwing wel gelezen over het kraantje, maar dacht hem met de hand al vast genoeg gedaan te hebben. Maar het moest dus toch echt nog een tikje vaster met een tang blijkbaar. Ach ja, al doende leert men. De “schade” valt mee. Ik zag het nog op tijd en heb gelukkig geen suiker zwembad boven :p 

 

Forum Lid
op 26 juli 2020

Het is echt een enorm feest boven in de kamer waar de emmer staat te vergisten.

Het waterslot kan het amper aan zo hard staat de boel te borrelen. Heb maar het raam op een kier bijgezet want het wil wel geuren haha. Misschien toch maar even een stuk tuinslang fixen om de boel naar buiten te laten blazen.

De temperatuur ligt vrij hoog lijkt me. met de digi thermometer geeft ie 27 a 28 aan als ik hem op de emmer richt. Het gist is dus flink aan het werk voor me! Het gaat er heet aan toe haha.
Het is allemaal nog nieuw voor me natuurlijk. Dus ja, best spannend zo’n eerste keer😉  Maar het lijkt allemaal goed te gaan.
Vind het nu al geweldig! 

 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
5 op 27 juli 2020

Vandaag maar eens geregistreerd na een dag of 14 meelezen. Daar heb ik de komende 6 weken nog ruim tijd voor nu ik met mijn been in het gips zit.

Inmiddels het boek “over drank” gelezen  en daardoor enthousiast geworden. Is het een idee om ook het “volkomen stookboek” te kopen en lezen?

Tot ik weer mobiel ben heb ik mooi de tijd om alle info te vergaren en te beslissen wat voor ketel ik ga kopen, gezien mijn forumnaam zal het wel een Alambiek worden.

Forum Lid
op 27 juli 2020

Welkom en jammer om te horen van het been.

Welke drank wil je uberhaupt gaan maken?

Forum Lid
op 27 juli 2020

Welkom.

Forum Lid
op 27 juli 2020

Ben me nog aan het verdiepen, wat is makkelijk om mee te beginnen?

Crew member
op 27 juli 2020

Je gaat je draai wel vinden hoor. Spoedig herstel van je been toegewenst en een “verdovingsmiddel” komt er snel aan 😉 Welkom!

Forum Lid
op 27 juli 2020

Het makkelijkste is om suiker te vergisten en daar een likeur mee te maken. Maar als je een rum of whisky fanaat bent kunnen we ook wel makkelijke recepten bedenken. Dus laat ik de vraag anders stellen, wat drink je graag?

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 27 juli 2020

Speciaal bier, Port (met een stukje kaas) en likeur. Maar nu even niet met alle pijnstillers.

 

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 27 juli 2020

Beste allen, Na een aantal weken zwerven over dit forum, materialen aangeschaft te hebben en (vanochtend!) een eerste run te hebben verricht, is het tijd om me voor te stellen: Ik ben Rekel en ik wil me op kleine schaal verdiepen in het creëren van alcoholische ‘vloeistoffen’. Hiervoor heb ik een startset voor vergisting en een airstill gekocht met thermostaat. Het eerste resultaat is heel aardig maar het verliep niet helemaal foutloos. Daarom kan ik geen zuivere data geven. Helaas stootte ik een cilinder van de middenloop om. Ik had me ingeprent dat ik aan 0,8 liter moest komen, maar dat leek dus te mislukken. Om er toch aan te komen, vanuit de 4 liter suikerwash, heb ik de voorloop er toch maar bij gemikt. Resultaat van het totaal: 45% Ik ga waarschijnlijk meerdere batches draaien en samengevoegd nog eens overhalen. Benieuwd waar ik op uit kom. Als het richting de 80% gaat, ga ik gewoon eens proberen om limoncello te maken. Tegelijkertijd heb ik in een melkkan appelsap met bakkergist gedaan. Zakje met elastiek erover als waterslot. Resultaat was er al in drie dagen: appelwijn van 6 à 7 procent. Daar heb ik nog wat suiker aan toegevoegd voor de smaak. Samen met ijsklontjes was dit heerlijk te drinken. Waarschijnlijk kan dit veel lekkerder worden als ik weet wat ik doe, dus dat ga ik ook verder uitproberen. Ik ben erg nieuwsgierig wat die appelwijn oplevert als ik die door de airstill haal!

Crew member
op 27 juli 2020

een airstill gekocht met thermostaat.Van Rekel

Hoi Rekel, klein advies: Zet de thermostaat op maximaal of haal hem er tussenuit en gebruik een vermogensregelaar. (geen dimmer ivm fase aansnijding) .Dan kun je het proces beter trimmen en fijnstoken. Welkom en cheers alvast man! 😉

 

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren