Stel je even voor

Geupdate 1 dag geleden in Stookforum
2 op 3 augustus 2020

Hallo!

Sinds enkele weken heb ik een Grainfather ketel + conical fermenter die ik morgen voor het eerst ga gebruiken. 
Details over mijn opstelling zal ik zeer binnenkort posten!

DJ

Forum Lid
op 4 augustus 2020

Welkom DJ,

Crew member
op 5 augustus 2020

DJ, welkom!

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 6 augustus 2020

Hoi,

Ik ben Hedwig en in mijn vrije tijd maak ik vaak likeur van het fruit uit mijn moestuin en van de wildpluk. Iedere keer jenever of wodka kopen wordt op den duur vervelend en dus wil ik me verdiepen in het zelf stoken. 

Crew member
op 6 augustus 2020

Hoi Hedwig, je gaat hier vast leuke ideetjes opdoen. Welkom!

Forum Lid
op 6 augustus 2020

Welkom Hedwig

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 6 augustus 2020

Hallo, ik ben Dirk. Ik woon in het midden van het land en heb daar een wijngaard. Naast zelf wijn en bier maken houd ik ook erg van goede whisky’s. En ik maak zelf likeuren. Leuk forum!

Crew member
op 6 augustus 2020

Dirk, welkom op het leukste, gezelligste en meest informatieve forum ooit ontstaan.

Forum Lid
op 9 augustus 2020

Welkom Dirk

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 6 augustus 2020

Hallo allemaal, 

Mijn naam is Thierry, woonachtig te Noord Holland, en na een paar maanden op dit forum rondgehangen te hebben heb ik twee weken terug een 15 liter Whisky alambiek besteld, en vorig weekend eindelijk mijn eerste twee gistvaatjes opgestart.
Ik zou graag whisky stoken, en een beetje experimenteren met vruchten. 

Ik zie er naar uit hier vele domme vragen te stellen! 

Forum Lid
op 7 augustus 2020

Welkom Thierry,

Domme vragen zijn er niet, en anders zullen we er toch wel op antwoorden.

Wiskie liefhebbers zijn er hier genoeg, dus dat gaat zeker lukken. 

Crew member
op 7 augustus 2020

Welkom Thierry!

Crew member
op 7 augustus 2020

Het is alvast een goede start, dat is een feit. Welkom Thierry!

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 7 augustus 2020

Hi, mijjn naam is Hennie. Een paar maandjes geleden heb,ik een 12 liter alambiek aangeschaft en sindsdien helemaal gek van deze voor mij “nieuwe wereld”. Super leuk, interessant EN LEKKER!!

stookforum is een mooie plek om dingen uit te wisselen en kennis op te doen over deze leuke hobby!

Forum Lid
op 7 augustus 2020

Welkom Hennie en anderen. Inderdaad mooi zo een forum, genoeg ervaren lieden die hun ervaringen delen en ons jonkies die graag willen leren.

Forum Lid
op 8 augustus 2020

Welkom Hennie

Forum Lid
op 8 augustus 2020

Dank voor dit warme welkom!

 

Crew member
op 8 augustus 2020

Ziet er goed uit Hennie, welkom!

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 8 augustus 2020

Naast brood en pizza bakken en mijn eigen worsten maken ben ik toe aan een extra hobby. Appelmoes en perenstroop is best lekker, maar niet zoveel als ik nu maak….

Ik wil me gaan verdiepen in het verstoken van fruit in een zelfgemaakte ketel (oud boiler vaatje uit de keukenboiler als basis). Wat ik nu al wel zelf maak is limoncello, rabarcello en bramocello door een aantal maanden te laten weken in 96% alcohol en vervolgens naar een drinkbare likeur om te buigen met rietsuikerwater.

Al veel gelezen en geleerd hier op het forum, dus tijd om ook eens af en toe mee te kletsen.
Ik woon op de Veluwezoom, als er een thuisnabije stoker een keer aan de gang gaat en het leuk vind om een beginner mee te nemen in het proces hou ik me aanbevolen.

Crew member
op 9 augustus 2020

Backertje welkom!

Forum Lid
op 9 augustus 2020

Welkom Backertje.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 15 augustus 2020

Hallo allemaal. mijn naam is arjan en ben 46 en woon in overijssel. Op het moment kan ik niet werken door me chronische ziekte en met een uitkering wordt whiskey een beetje duur voor me en ja ik lust wel een borrel 🙂

En de dokter zei ik moest maar een hobby zoeken om me bezig te houden.Dus ik ben op onderzoek gegaan op het internet  naar zelf drank stoken. zo doende kwam ik op deze site.

ik heb al veel gelezen hier en ik bedank jullie voor alle info en interesante video’s. Ik ben van plan zelf een 15 liter koperketel te maken van een daalderop( de boiler heb ik op marktplaats gekocht voor 20 euro). het moet niet te duur worden en ik ben wel handig dus dat gaat wel lukken denk ik. (met een paar vragen hier)

ik heb al wat verschillende ideeën maar wil voornamelijk whiskey en fruit stoken en later misschien ook wel wat anders proberen. de tiny video’s waren zeer leuk om te kijken.

Forum Lid
op 15 augustus 2020

Welkom Arjan, dan ben je hier aan het goede adres. 

Forum Lid
op 16 augustus 2020

Welkom Arjan

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 15 augustus 2020

Hallo, ik ben Herman uit België.

Mijn doel is om een stook te maken >95% omdat mijn vriendin dit goed kan gebruiken bij tincturen maken, dit leek me een goede manier  om geld te besparen en wat fun te hebben.

Ze had immer al een Alambiek om hydrolaten te maken

Eerste stookwijn is gemaakt volgens de richtlijnen op stookwinkel website, en hiervan de eerste 2,5 L verwerkt, resultaat was beter dan verwacht. (zie foto’s).

Nu de rest verwerken en dan gaan kijken /lezen hier hoe ik dit het beste naar >95% kan krijgen, als dit al mogelijk is met deze ketel.

 

Forum Lid
op 16 augustus 2020

Welkom Herman,

Mooie Alquitara, Robbert heeft er wat leuke filmpjes van.

Crew member
op 17 augustus 2020

Arjan en Herman, welkom!

Forum Lid
op 19 augustus 2020

Welkom

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 19 augustus 2020

Beste Forum leden,

Dank voor dit forum en de ongelofelijke hoeveelheid info die hier te vinden is, het duizelt me inmiddels wel behoorlijk van de verschillende mogelijkheden.

Ik woon in omgeving Arnhem/ Nijmegen en al een jaar of 1.5 wil ik starten met destilleren, een verhuizing en enkele andere gezinsverantwoordelijkheden hebben voor wat vertraging gezorgd. Maar ik ben nu dan eindelijk klaar voor een rustige start. Dat het wat langer geduurd heeft komt ook omdat ik graag een installatie maak die redelijk goed is, kwalitatief en handig in het gebruik. Gelukkig heb ik bij mijn huis een garage met een spoelbak, water en elektra.

Het doel is een goed drinkbare borrel voor in de avond met een prima smaak. Over smaak valt natuurlijk te twisten. Kijk, ik kan goed proeven, maar ben geen zeikerd.

Kortgeleden kon ik een T500 kopen met condensor dus het eerste plan is beginnen met stoken van likeuren en jenever/ gin. Eerst eens kijken of hier iets redelijks mee te maken is  en daarna kan ik altijd starten met de bouw van een andere ketel.

Het lijkt me fijn eens bij iemand te komen kijken en samen te kletsen over stoken. Leerbaar ben ik zeker maar het ‘waarom’ wil ik wel graag begrijpen… 3x een dansje rond een ketel in de maneschijn is leuk maar of het een betere vergisting oplevert…

Al met al hoop ik een hoop te leren hier en wens iedereen veel plezier met alle lekkers dat hij aan het maken is.

Vriendelijke groet,

Peer

Forum Lid
op 19 augustus 2020

Welkom Peer.

Forum Lid
op 19 augustus 2020

Welkom,

Crew member
op 20 augustus 2020

Peertje, veel plezier hier en welkom!

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 22 augustus 2020

Hallo allen,

 

Patrick hier, liefhebber van whisky.

Toen ik recent een klein vaatje met 2 flessen spirit kreeg raakte ik geïnteresseerd in het maken en niet alleen het drinken van whisky.

Vooral nu blijkt dat de spirit in verhouding erg duur is en er geen lol aan is als je het koopt heb ik alle fimpjes op youtube bekeken en zo hier beland.

ik acht de kans vrij groot op een bestelling van wat hardware binnenkort. 😉

 

groet,

Patrick

Forum Lid
op 22 augustus 2020

Welkom Patrick,genoeg whisky liefhebbers hier dus met vragen moet het goedkomen.

Forum Lid
op 2 september 2020

Welkom Patrick

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
5 op 22 augustus 2020

Hoi allemaal,

 

Mijn naam is Koos ik ben 43 jaar en ben woonachtig in Brabant. (tegen Zeeland aan)

Ik heb na jaren Te twijfelen en velen excuses te hebben gemaakt, eindelijk een destilleerketel aangeschaft. Ik heb gekozen voor een 35 liter ketel.

De reden hiervoor is omdat deze via een Servische vriend op mijn pad is gekomen.

De reden waarom ik zelf wil gaan stoken is om zelf likeuren te gaan maken. Maar een kleine uitstap naar het proberen van het maken van whisky, zal ik zeker op een bepaald moment gaan doen.

Ik hoop nog lang en vaak gebruik te maken van de kennis en ervaring van de experts die zich op dit forum hebben samengeschoold.

Maar aan iedereen die zijn kennis al heeft gedeeld, alvast bedankt voor jullie inbreng. Dit geeft een beginnende hobbystoker toch een bepaalde rust en het gevoel dat hij terug kan vallen op anderen.  👍☺️

mvg Koos 

Crew member
op 23 augustus 2020

Patrick en Koos, welkom!

Forum Lid
op 23 augustus 2020

Welkom Koos, je hebt al een goed begin gemaakt zie ik.

Mooie ketel die voor je doeleinden geschikt is, er zijn genoeg recepten voor likeuren en Whisky op het forum te vinden, kwestie van even zoeken.

 

Forum Lid
op 25 augustus 2020

Patrick en ook Koos, nog van harte welkom op dit prachtige forum 🥃

Forum Lid
op 30 augustus 2020

Welkom

Forum Lid
op 2 september 2020

Welkom Koos

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
5 op 25 augustus 2020

Goede avond,

Na wat lezen (op dit forum) en wat plukwerk hebben mijn kameraad en ik onlangs 28 liter pruimen vergist en daarna onze eerste Palinka stook erop zitten. We hebben het Palinka staartje gevolgd en hier een hoop van opgestoken(letterlijk), bedankt hiervoor! We zijn net met de 2e 14 liter begonnen en zijn redelijk tevreden, we hebben nog wel wat vragen voor de experts maar die zullen we in het daarvoor bedoelde topic plaatsen. Stook ze allemaal! Groeten uit Zuid-holland Zuid.

Crew member
op 25 augustus 2020

Beginnende stokers, welkom. Groetjes uit Noord-holland Noord 😉 Cheers mannen!

Forum Lid
op 25 augustus 2020

Ook van harte welkom namens mij. 👍

Forum Lid
op 29 augustus 2020

ha beginnende stoker , welkom ! hier nog een uit zuid holland zuid.

Forum Lid
op 30 augustus 2020

Welkom

Forum Lid
op 2 september 2020

Welkom beginnende stoker

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 29 augustus 2020

Dag allemaal,

Nieuw op dit forum.

Tom uit Gistel (Belgische kust).

Ik heb één keer bier “proberen” te brouwen met een begin-setje die ik van mijn zoon kreeg. Niet te drinken uiteraard aangezien de temperatuur houden nogal moeilijk was op een inductie kookplaat met een thermometer.

Na het lezen op dit forum nu, weet ik wel beter, en besliste ik onlangs om een Grainfather G30 te bestellen om te leren brouwen, alsook een T500 om zuivere alcohol te produceren (Gin), Lemoncello,….

Ik moet nog veel leren, maar de startgids was alvast interessant.

Ik overweeg ook nog om een fermenter (conisch) aan te schaffen (grainfather) met glycol koeling.

Ik streef graag altijd naar perfectie in een hobby vandaar dat ik het echt goed wil doen volgens de regels der kunst. Maar nogmaals, ik heb beslist veel te leren van jullie.

Alvast bedankt en ik kijk uit om jullie te leren kennen.

Groeten,

Crew member
op 29 augustus 2020

Tom, bedankt voor je bemoedigende woorden. Welkom!

Forum Lid
op 30 augustus 2020

Welkom. Veel succes

Forum Lid
op 30 augustus 2020

Welkom Tom,

heb zelf ook de Grainfather g30 en de fermenter.

paar maanden terug T500 kolom koper ontvangen.

2x mee gestookt en gaat steeds beter.

Gaat helemaal goed komen.

Forum Lid
op 2 september 2020

Welkom Tom

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 31 augustus 2020

Erik-Jan, gefeliciteerd met het winnen van de weddenschap,
William gaat je in de watten leggen want…
Vol trots mag ik hier melden dat lid 2000 een feit is.
Hopelijk stelt Anna zich even voor… 😉

Forum Lid
op 1 september 2020

uitstekend

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 31 augustus 2020

Hoi, ik ben al lang bezig met kruiden en tincturen. Met de T500 wil ik alcohol hiervoor gaan maken en gaandeweg lijkt het maken van whisky me ook wel een leuke uitdaging. Dus wie weet wat er nog komt.

Forum Lid
op 1 september 2020

Welkom. Veel plezier hier

Crew member
op 2 september 2020

Welkom!

Forum Lid
op 2 september 2020

Welkom Ichigo

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 1 september 2020

Ik ben anneke en ben gestart met stoken van fruit. Gaat allemaal nog niet zoals ik wil 🙂 ik ben 57 en woon sinds begin van dit jaar in Hongarije. En natuurlijk wil ik een Palinka stoken. Ik heb een ketel alhier gekocht. We zijn nog druk met verbouwen en opbouwen van onze woonplek. Ik ben vanaf mijn 18 altijd als verpleegkundige werkzaam geweest in de ggz. Ben nu 10 jaar eerder met pensioen gegaan om vooral in Hongarije te doen wat ik leuk vind.

Forum Lid
op 1 september 2020

Welkom 

Crew member
op 2 september 2020

Hallo Anneke, er is enorm veel te vinden hier over fruit stoken. Gaat helemaal goed komen. In Hongarije is alcohol stoken legaal -of het moet intussen veranderd zijn- Maar ga vooral lekker los! 

Forum Lid
op 2 september 2020

Welkom Anne , nummer 2000, 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 3 september 2020

Hoi, mijn naam is Patrick. Waarom mijn nickname altijd derooie is weet ik zelf niet meer, had volgens mij iets te doen met mijn (vroegere) rode haren.

Ik heb nog niks op stookgebied. Ja interesse, maar dat ook al heel lang. Echter nooit aan begonnen om meerdere reden, maar denk vooral vanwege teveel hobby’s, tijd en kennis gebrek. 

We zijn verhuist van een ruime eengezinswoning met tuin naar appartment, dus een van mijn vorige hobby’s , BBQ’en op mijn Big Green Egg, is gestopt. Sta nu wel meer in de keuken en vind het leuk voor vrienden te koken. 

Ook ben ik gek op een lekker drankje. De laatste maanden wel eens wat heel simpel geexpirimenteerd met wat drop in jenever en wodka gooien (ben echt gek op drop/salmiak likeur/drank). Hier zij hele lekkere drankjes uitgekomen die niet alleen in, maar ook vrouw en vrienden wel konden waarderen. 

En dan ga je toch denken, laat ik nog eens keer wat lezen over drank stoken (jenever/wodka, of welke basis is nog meer goed voor lekker drop/salmiak drankje), hoe maak je die? etc… Zo kwam ik ook op stookwinkel met zijn mooie spulletjes en via daar weer op het stook forum. 

Ik ben dus eigenlijk opzoek naar iets waar ik zelf lekkere drankjes mee kan maken, soort van wodka en jenever met smaakjes. Maar heb niet veel ruimte of garage ofzo, dus een grote ketel gaat het niet worden. En wil ook eerst wat rustig beginnen, geen spannende dingen denk ik. Mijn doel is om iets te maken wat lekkerder smaakt een goede drop wodka uit de winkel (vrij simpel, gooi gewoon drop in goede wodka en je bent klaar) maar dat ook een stukje voordeliger (lastiger gok ik) is dan de winkel drankjes. Een fles van 15 euro en 5 euro drop maakt nog een duur drankje 🙂 

Ik dacht misschien is zon air still voor mij wel een perfect ding?

Ik zal vooral wat lezen en vragen ben ik bang, ik ben helemaal beginner en sta open voor jullie tips en ervaringen.

Sorry voor het lange verhaal, weet niet of dit allemaal bij voorstellen hoort 😉

Crew member
op 3 september 2020

Hoi Patrick, hartelijk welkom! Veel ruimte heb je niet nodig voor een gistton en een airstill. Cheers man 🙂

Forum Lid
op 3 september 2020

Welkom Patrick

Forum Lid
op 14 september 2020

Ha Patrick, als je van drop drankjes houdt: los eens een zakje Tyrkisk peber (Finse drop/salmiak/peper snoepjes) in een fles wodka. 
Dat vinden wij hier bijzonder lekker.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 12 september 2020

Hoi allemaal ik ben Xandor.

Ik kom uit NB en heb gister mijn eerste suiker wash opgestart.  Hier een klein fototje van mijn opstelling…

Forum Lid
op 14 september 2020

Welkom Xandor, 

Mooi materiaal, je zult daar nog veel plezier aan beleven, 

en binnenkort je eerste stook.

Laat het vooral horen.

 

Crew member
op 14 september 2020

Xandor, mooi systeem. Welkom hier en veel plezier! Cheers man 😉

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 14 september 2020

Ha All,

Ik ben al een jaar of 10 bezig met het maken van wijn, druiven, bramen etc. Nu het besluit genomen om ook te gaan stoken. Helaas nog geen destilleerinstallatie, dus ook geen fotos. Ik ben nog aan het uitzoeken wat voor een goede intsallatie is.

Forum Lid
op 18 september 2020

Welkom 30proof

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 14 september 2020

Hallo allemaal,

Ik ben Bas en kom uit Tilburg.

Na een korte onderbreking van 2 jaar, heb ik weer mijn hobby opgepakt. Direct goed begonnen door een T500 te bestellen. Aangezien mijn hoofddoel is, likeurmaken.
Zelf heb ik 2 potstills gebouwd maar die moet ik binnenkort even nakijken/en evt reviseren. Deze heb ik ooit gebouwd om destilatielikeuren en ouzo te kunnen maken.

Ondertussen ben ik mijn werkplaats een beetje gebruiksklaar aan het maken en kruiden/specerijen aan het inkopen.

Ik heb het geluk dat de vorige eigenaar van mijn nieuwe woning, dezelfde hobby had. Dus mijn werkplaats heeft al explosieveilige armaturen en beluchting. Ik ben dus zo goed als klaar om weer met passie verder te gaan, daar waar ik ben geëindigd.

Ik hoop jullie allen nog veel te spreken middels dit forum.

Groetjes,

Bas

Crew member
op 16 september 2020

30proof en Bas, hartelijk welkom!

Forum Lid
op 18 september 2020

Welkom Bas1975

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 20 september 2020

Goedemorgen allemaal,

Ik ben reno 52 jaar oud en lees al enige tijd over zelf stoken van alcohol om likeuren te maken.

Deze interesse komt door een Franse vriend die zelf eigen gemaakte likeuren maakt waaronder Genepi van de zwarte Genepi die hij zelf plukt. Maar omdat hij ook een fruitteler is maakt hij ook Poire Williams likeur van gestookte drank van de zelfde peer. Dus niet met Eau de Vie. Hierdoor ben ik steeds meer geïnteresseerd geraakt voor het zelf maken van likeuren. Helaas is de alcohol erg prijzig om te experimenteren dus ben ik hier lid geworden om mij te verdiepen alvorens zelf te gaan stoken. Ik moet zeggen het kriebelt al om te beginnen. Een mooi informatief forum en zeker de beginners info. het zal niet lang duren voordat ik de materialen aanschaf 🙂 

Crew member
op 20 september 2020

Hoi Reno, welkom!

Forum Lid
op 20 september 2020

hoi reno sucses en als je recepten hebt is wil je die ook graag delen ? 

 

Forum Lid
op 20 september 2020

Zal ik zeker doen. Vraag het 1 en ander na bij mijn Franse vriend. 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 21 september 2020

Hallo allemaal,

Ik zal mij even voorstellen zoals het ook hoort 😉

Ik ben Jan, heb jaren in de horeca gewerkt en de laatste 10 jaar in de zorg. Verder geef ik instructie voor circuitracen op internationale circuits bij een professionele motor race school.

Deze week start ik met een nieuwe hobby waar ik helemaal in op kan gaan en ik denk dat deze hobby mij op het lijf geschreven is 🙂 Destilleren en stoken 🙂 hoe cool is dat !

Ik heb zojuist de T500 besteld met de refux en met de benodigde spullen om tot een eerste stook te komen. Ook een koelkast is binnen die ik ga ombouwen tot vergistingskast.

De bedoeling is om eerst pure alcohol te brouwen waar ik limoncello en andere likeuren van kan maken. Maar daarnaast wil ik zeker ook Gin en later Whiskey gaan maken. Dan wss met de alambiek die op de T500 past.

De meeste info kun je met goed zoeken al van het forum halen maar ik zal zeker nog met vragen komen en een beroep doen op de medeforumleden die meer kennis van zaken hebben en mij kunnen behoeden om fouten te maken, al fouten maken ook leerzaam is.

Ik hoop deze of komende week mijn spullen binnen te krijgen en eerlijk gezegd kan ik niet wachten tot het zover is. Voordat ik mij een beetje had ingelezen dacht ik dat het stookproces best lastig was. Maar je kunt dus al snel goede resultaten behalen met niet teveel extreem dure spullen en het proces is ook geen hogere wiskunde. De verfijning van het stoken is deel twee van de hobby waar ik vanzelf wel terecht kom.

Kortom…Dit ben ik, een beginnende en enthousiaste stoker 🙂

Grtz Jan 

Forum Lid
op 21 september 2020

Welkom Jan, net zo enthousiaste beginner als ik 🙂

Crew member
op 23 september 2020

Jan, welkom! 😉

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 22 september 2020

Hoi, ik ben Ellen, 38 en woon in Borger. Sinds kort ben ik vanalles aan het uitproberen zoals wijn en likeur maken op basis van gekochte alcohol. Logische volgende stap voor mij was een ketel aan te kopen. Ik heb een veel te grote ketel gekocht en wil m nu aan de praat krijgen zonder enige kennis of ervaring. Niet handig maar wel erg leuk!
Ik zal hier en daar dus meelezen en vragen stellen in de hoop straks mijn eigen zuivere alcohol te stoken.
Groet Ellen

Forum Lid
op 22 september 2020

Welkom Ellen, ik ben hier ook net en raad je aan voordat je vragen stelt eerst deze mooie uitleg eens te lezen. Ik heb er al veel van geleerd en snap heel wat meer.
https://www.stookforum.nl/thread/beginners-informatie-lees-dit-eerst/

Crew member
op 23 september 2020

Hoi Ellen, dat wordt stookwijn maken dan. Ik zou eerst gaan voor een suiker vergisting en dan kijken wat er verder allemaal mogelijk is. Succes!

Forum Lid
5 dagen geleden

komt goed Ellen, beter te groot gestart dan te klein! succes gewenst!

Ik sluit me helemaal aan bij Nimrax. weinig risico, altijd goed!

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 23 september 2020

Hallo,

Ik ben Anna, 63 jaar jong en woon sinds vijf jaar in ons paradijsje in Zweden😊
Wij hebben hier een appelboom en twee pruimenbomen en verder rode, wite en zwarte bessenstruiken, frambozen, bramen aroniabessen (appelbessen) en kruisbessen. Een hele rijkdom dus. In het begin maakte ik alleen jam en appelmoes. Vervolgens ben ik ook siroop en likeur (op basis van vodka) gaan maken. En verder hebben we nog kippen dus wordt er ook advocaat gemaakt. En nee, we drinken het natuurlijk niet allemaal zelf op maar het is leuk als presentje.

Nu ben ik begonnen met het maken van appelcider en als dat lukt wil ik ook proberen om fruitwijnen te maken. Ik heb een starterspakket wijn en cider maken gekocht en ook een fruitmolen en fruitpers.
Eerst maar eens afwachten of de appelcider gaat lukken. Het sap staat te vergisten alhoewel het waterslot nog niet borrelt, maar dat schijnt nog wel even te kunnen duren🤔

Verder heb ik al even rondgeneusd op het forum en wat een leuke onderwerpen.

Crew member
op 23 september 2020

Hoi, welkom Anna vanuit Zweden waar de drankprijzen fiscaal ongekend hoog zijn, dus is dit een hele goede move! Tuurlijk gaat je appelcider lukken (zelfs zonder gist-wilde gisting is mogelijk) en weet dat een waterslot geen indicator is hoe je vergisting verloopt. Dit is wel te meten. Zeker bij cider is de heftigheid er snel vanaf met bubbelen maar dat is totaal onbelangrijk. Geef het de tijd en lees ondertussen hier mee of schrijf zelf een topic met wat je allemaal doet op stookgebied. Cheers 😉

Forum Lid
op 23 september 2020

Welkom Anna, wat een rijkdom. Wonen in zweden en dan nog zoveel fruit om te stoken 🙂 Ideaal voor de winter 😉 Veel plezier hier en ben benieuwd naar je recepten.

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 23 september 2020

Goede avond allemaal,

ik zal me even voorstellen, ik ben Ad, woon in Zuidwest Brabant.

Behalve als gilde bierbrouwer probeer ik ook het scheiden van het geest rijke vocht onder de knie te krijgen. Ik volg sinds korte tijd jullie forum en zie, dat er veel belangstelling voor deze hobby is.

Mijn installatie heb ik in de loop der jaren van lieverlee samengebouwd. Helaas ben ik nog niet goed in het opzetten van foto’s op deze site, maar probeer dit via navraag voor elkaar te krijgen. 

Wat ik zoal gedestilleerd heb, bijvoorbeeld moutwijnen (van diverse graan soorten) bij de 2e overhaling tussen de 85 en 90 procent, heerlijke geur (zeer zacht) kunt er allerlei vruchten, kruiden en snoepgoed mee macereren. Aardbeien, aardappelen heel lastig, suiker, enz.

Voor mij is het uitproberen van de techniek,  en waar de grenzen liggen, het meest interessante van deze hobby.

Met vriendelijke groet, Ad.

Crew member
7 dagen geleden

Hoi Ad, welkom. Hierbij een kleine illustratie om een (niet te grote) foto te kunnen posten in je post:

 

Forum Lid
7 dagen geleden

Welkom Ad…

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 5 dagen geleden

ff voorstellen: Willem2.

Al ff (vanaf 2012) bezig met ontdekken wat nu helemaal een lekker drankje is. Vooral een leacher, lezen, opslaan, eigen plan maken, uitproberen, openstaan voor alles, de wereld is groter dan je dorp…. Ik ben begonnen met een dubbelwandig oliegevulde: “thinner terugwin installatie”. Jawel, ze bestaan. Een apparaat waar de autospuiter zijn vervuilde thinner ingooit om die terug te destilleren om nogmaals te kunnen gebruiken. rvs ketel van 10ltr, omhuld met oliegevuld, elektrisch gestookt “bad van marie”, waarmee je dus aanbrandvrij een lekkere basis voor drank uit kan toveren. begonnen uit nieuwsgierigheid, geinitieerd door een kennis die heel graag zijn eigen drank maakte. Je ontdekt gaandeweg, en uiteindelijk dat de tingesoldeerde verbindingen je drankje tot gif maken en toen met de kennis van toen een alambic uit Portugal gekocht. Inmiddels verrijkt met ook een rvs ketel met dubbele thumper en een friemelketeltje van een liter, denk ik dat ik voor alle voorkomende stookjes wel een passende oplossing heb. Ik ben erg benieuwd naar wat jullie, aka: de gemeenschap, zoal maken van de gestookte alcohol. Je wilt tenslotte niet alleen maar whisky of konjak maken…. Erg benieuwd naar de verhalen en recepten van jullie…. Door schade en schande geleerd dat je moet schrijven om de lekkere drankjes nogmaals te kunnen maken! Eerste whisky was de beste, maar hoe was die ook alweer gemaakt????? Inmiddels geleerd: je doet nooit iets fout, het kan hooguit beter. Je kunt altijd uitstoken en opnieuw beginnen!!! (behalve als er veel anijs inzit, die smaak blijft meekomen…)

Allemaal veel lekkere borrels toegewenst!!

Groet, Willem2.

 

Forum Lid
4 dagen geleden

Welkom 

Crew member
4 dagen geleden

Willem2, hartelijk welkom. Verhalen en recepten hebben we hier te kust en te keur.
Zoekterm ingeven en gij zult vinden… Veel plezier hier!

Forum Lid
4 dagen geleden

Welkom!

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 4 dagen geleden

Goedemorgen,

Mark is m’n naam, woon in de Betuwe en ben met een wat vergistingsvaten, een grainfather en alambiek en refluxkolom aan het experimenteren.

Bier, whisky, eau de vie, calvados, cognac, ricard, allemaal heerlijk.

Paar weken terug eerste bio brouwmaat pakket op vergisten gezet. Gisteren waren de druiven rijp en zijn die op vat gezet.

Heel spannend allemaal! Echt super benieuwd naar de resultaten.

Groetjes Mark

Forum Lid
4 dagen geleden

Welkom Mark op dit leuke leerzame forum. Mooi dat je in de Betuwe woont met al dat fruit.

Cheers, groet @ndré🥃😎

Forum Lid
4 dagen geleden

Welkom!

Crew member
3 dagen geleden

Mark, welkom!

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 3 dagen geleden

Dag allemaal. Mijn naam is Patrick, en ik zit in het midden van de Calvados-scene in Frankrijk. Ik heb een massa vruchten en noten op mijn terrein en vind het elk jaar zonde om alles weg te geven aan de buren/ te zien afvallen en rotten/ etc. Dus ik heb me een geronselde koperen stookketel bij de zigeuners gekocht, en ga aan de slag met noten, peren, tot 3 ton ciderappels, mirabellen, pruimen, druiven, en peren. 

 

Crew member
3 dagen geleden

Hoi Patrick, leuk een zigeuner geronselde ketel, ik hoop op een afbeelding ervan.
Welkom!

Forum Lid
3 dagen geleden

Welkom Patrick ben wel benieuwd naar een foto van jouw installatie eigenlijk 🙂

Forum Lid
1 dag geleden

Welkom. Ik ben ook nieuwsgierig. 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren