Still Spirits Turbo 8 versus Alcotec Turbo 48

Geupdate op 8 april 2020 in Gist vragen
26 op 26 maart 2020

…welke is de betere voor suikervergisting? Waarom?

Grtjs, Erik

 
  • Geliked door
Antwoord
0 op 26 maart 2020

Als je voor fabrieks gist gaat voor suiker fermentis safsperit C70
0ok al is het in 500 gram . Je kunt het in vershoudbakje lang in koelkast bewaren .
Beter dan die chemisch gemanipuleerde turbo gisten

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 28 maart 2020

Dank je wel Robbert. Maar mijn vraag was eigenlijk over het verschil tussen Still Spirits Turbo 8 en de Alcotec Turbo 48 met betrekking tot vergisten van een suiker mash.

Forum Lid
op 28 maart 2020

Ik snap de vraag , ik heb beide geprobeerd . En het geeft gewoon mediocre resultaat .
Leuk voor commercie maar Voor zelfde of minder geld kun is er beter te koop .

Forum Lid
op 28 maart 2020

Ok, ik probeer jouw advies uit, bedankt Robbert.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 8 april 2020

Ik denk het antwoord zelf te hebben gevonden:

  1. Still Spirits Turbo 8: 8,5kg suiker, 1 teelepel citroenzuur, 25 liter totaal; start SG: 1090, eind SG: 860 na 18 dagen @23°C constant. Totaal 5.5l @93%
  2. Alcotec 48 Turbo: 9kg suiker, 1 teelepel citroenzuur, 25 liter totaal; start SG: 1130, eind SG: 1090 na 18 dagen @23°C constant. Gisting herstart met extra 4l water en extra Alcotec gist. No lopend.

Still Spirits gist reeds enkele malen gebruikt en resultaten consistent met bovenstaande. Volgens mij is dus Still Spirits turbo 8 duidelijk superieur aan de Alcotec 48.

Iemand anders dergelijke ervaringen?

 

Forum Lid
op 8 april 2020

Qua prestatie leuk maar qua smaak en kwaliteit alcohol doen ze zwaar onder aan o.a. fermentis safsperit C70 .
Max Volume alcohol te halen uit suiker per kilo blijft hetzelfde . Alleen oplossing van suiker water hoger in begin .
Maar ik heb liever iets meer i liters in ketel en goed resultaat dan minder liters in ketel met mediocre resultaat en toch zelfde hoeveelheid alcohol aan eind .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 8 april 2020

9 kg suiker voor 25 liter stookwijn is volgens mijn begrip veel te veel. Ik zou max. 6 kg suiker gebruiken. Ik heb alle bij de turbo’s gebruikt maar nooit naast elkaar vergeleken, en dat ga ik ook niet meer  doen. Ik heb persoonlijk niet zoveel meer met turbo’s.

Forum Lid
op 8 april 2020

Is ook teveel @Rumo , helemaal gelijk
Als je omrekenen zal je bij 9 kilo op 25 liter aan alcohol volume dat suiker op zou brengen te kort komen .
turbo is makkelijk voor snel alcohol te maken voor meng en roer slurp drankjes .

Wil je kwaliteit zijn er betere conventionele gisten alleen .moet je toch ook gist de tijd geven en goed milieu .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
11 op 8 april 2020

Ik heb die oefening ook gemaakt, maar met 5,5 kg op een volume van 18 liter. In beide gevallen klaar met gisten op een dag of 8-9. Nog 1 dag gegeven om te bezinken en afstoken. (ruwstook) Geen echte verschillen merkbaar. Ik behandel zowiezo iedere ruwstook eerst een half uur met ozon en dan een dag of 3 met actieve kool. Daarna , na filteren, een fijnstook. Geen verschil in eindresultaat (of te subtiel voor mijn zintuigen). Het is hierboven ook al gezegd; Beter wat minder suiker gebruiken, je verliest nauwelijks rendement en de kwaliteit is duidelijk beter…

Forum Lid
op 8 april 2020

Crispi, wat jij doet met filteren doe ik na de fijnstook, wat ik mij afvraag is wanneer  je filtert na de ruwstook, of je dan bij de fijnstook veel makkelijker cuts kan maken omdat je dan beter de overgangen proeft.

Forum Lid
op 8 april 2020

Waarom een 1e stook na corrigeren en ook nog koolstof toevoegen .??
( Ook koolstof geef residuen )
De ketel en kolom zelf zouden bij goede werking voldoende moeten wezen voor groed product .
Dan zou extra werk correctie s niet nodzakelijk zijn.
Uiteraard moet ook basis product goed zijn .

Betreft koolstof zou ik zeggen neem eens een hap . Ook daar zit een bijsmaak die je toevoegt .
Elke correctie heeft gevolgen of verlies . Zelfs ozon .
Bij langdurig beluchten met ozon verdampt alcohol mee .
Correctie middelen zijn bij preventief altijd nadelig .

alleen echte vodka hoort na 5 x overhalen met koolstof nabewerkt .

Forum Lid
op 8 april 2020

@ Gompie, Ik merk dat ik door de behandeling met actieve kool een grotere bruikbare cut krijg, dus meer opbrengst bruikbare alcohol. Ik stook mijn fijnstook dan ook puur op temperatuursinterval (alles tussen 83°C en 92°C is bruikbaar (is natuurlijk afhankelijk van de installatie)) Ik proef zelden tijdens de fijnstook.

@ Robbert. Je opmerkingen zijn terecht, maar ik heb momenteel niet de plaats om een langere kolom op mijn ketel te zetten om zo de kwaliteit te verhogen, en op deze manier krijg ik een uitstekend bruikbare alcohol, die ik, voor ik hem gebruik (aanmaak van gin, limoncello;;;enz) eerst nog een maand of twee laat verouderen in een fles waar de dop gewoon op ligt. (dus niet volledig afgesloten) Resultaat: perfect geurloze licht zoet smakende alcohol van pakweg 87°.

Forum Lid
op 8 april 2020

Crispi, ik had al het vermoeden dat wat jij doet een beter resultaat zou geven, goed om te horen, ik sta ook volledig achter jouw verhaal. Echte 100% smaakloze alcohol kun je pas verkrijgen door filteren of distilleren door een 40 platen still. Robbert je hebt gelijk betreft de actieve kool, maar bij extreem wassen en daarna ozone van een prof. ozone machine levert voor mij een zeer zachte perfecte smaakloze alcohol op uit suiker.

Normaal actieve kool gebruiken door slecht te wassen smaakt naar petroleum wat gebruikt wordt voor de productie, ik was het 10 x uit met 100 graden water, en de residu is organische en verwijderbaar door ozone.

Forum Lid
op 8 april 2020

Als je dan vooraf optimaliseert kun je meer winst maken dan na correctie’s .
Zelfs bij gebrekkige kolom .
Betere gist gebruiken. , Goed milieu waarbij ph bij suiker ook zo optimaal mogelijk is en ook al gebruik je kristal suiker kun je die suiker beter vooraf ook na zuiveren alvorens te vergisten dus niet alleen deels inverteren .( Soms krijg ik idee dat heel vaak wordt nagelaten . )

( Gin ? gebruik je daar suikeralcohol voor ? Gin hoort van granen beslag te worden gemaakt ! Suiker alcohol verziekt zulke dranken )

Forum Lid
op 8 april 2020

Mijn suikerwash is na mijn idee goed genoeg, ik gebruik goede gist, vitamine, gistvoeding, PH is goed, alles van goede kwaliteit, ook temperatuur geregeld, en een goede kolom, maar toch vind ik suikerwash niet lekker zonder filteren.

Granen heb ik nog niet gebruikt, maar dat komt binnenkort, ben zeer benieuwd of daar vele malen betere alcohol van komt. Ik ben ook nog niet zo ver als jij Robbert, volg wel jouw leerzame items.

Forum Lid
op 8 april 2020
Gin ? gebruik je daar suikeralcohol voor ? Gin hoort van granen beslag te worden gemaakt ! Suiker alcohol verziekt zulke dranken )Van Robbert

Vind ik echt wel kort door de bocht en bijna grappig. Je bent echt wel een beetje een purist 🙂 In principe is alcohol gewoon alcohol. Of hij van granen, aardappelen of suiker of wat dan ook komt. Als ie van granen of andere zetmeelbronnen komt moeten deze toch eerst in suikers omgezet worden door enzymen. Ergo ook weer ‘gewoon’ suiker die in alcohol omgezet wordt. Akkoord, de verschillende bronnen zorgen voor verschillende bijsmaken alsook de verschillende gisten. Maar dus door voldoende behandelingen (kolomdestilatie, ozon, actieve kool enz) wordt de alcohol grotendeels verlost van eventuele bijsmaken. En de subtiele verschillen die eventueel overblijven zijn onmogellijk nog te merken in de smaken die ontstaan door maceratie met de kruiden (gevolgd door destillatie natuurlijk). Ik gebruik een licht aangepast recept van ‘Odin’s gin’ en krijg perfect reproduceerbare resultaten die iedereen die hem proeft, de beste gin ever vindt. Ik ga niet enkel en alleen vasthouden aan een traditie omdat dit eventueel zo hoort, als ik op een andere veel efficientere manier ook een perfect resultaat krijg…

Forum Lid
op 8 april 2020

@Gompie probeer ook eens de suiker vooraf nog eens te zuiveren .
Men gaat uit dat kristal suiker 100% schoon is maar je kunt zeker nog iets winst halen door deze te zuiveren .
Je zal ook zien dat het opgelost In water helderder is .
simpel wanneer je de suiker oplost in water met wat citroensap of zuur om te inverteren voeg je opgeklopt eiwit toe . (Eiwit uit Ei scheiden van dooier en met garde tot schuim slaan )
Gewoon opwarmen tot rond 80 gr
Na poosje drijft er schuim op het suiker en dit room je af .
Na enkele minuten nog een keer .
Na 40 min laat je het koelen
Je zal zien dat je suiker water sprankelender is en ook dus betere alcohol geeft maar ook als suiker siroop lekkerder is .

Forum Lid
op 8 april 2020

Crisp, Ik sta achter jouw verhaal omdat dat ook mijn mening is, echter moet ik wel zeggen dat ik nog geen vergelijking heb gehad van eigen gin met granen, dus kan ik hier niet over meepraten. Echter goede suiker alcohol geeft mij voldoening.

Robbert, jouw idee geeft een nieuwe weg die ik zeker wil uitproberen, vanaf de basis perfectioneren is altijd de beste weg, ik ben zeer benieuwd, top tip.  

Forum Lid
op 8 april 2020

Gelijk heb je. Ik ben zelf eigenlijk helemaal geen (grote) drinker, Maar hou enorm veel van experimenteren, en als het resultaat goed is…waarom niet?

Forum Lid
op 8 april 2020

@crispi alcohol is alcohol maar karakter verschil is er altijd .
Uiteindelijk medische alcohol is het schoonst en proef maar verschil
En wanneer je beetje smaak ervaring hebt merk je het gelijk ook dat ondertonen kun je proeven zeker als je de smaken weet te herkennen .
Daar naast wordt er altijd uitgegaan van 96 % bij hobbyis ten en giedkope hobby boekjes voor de meng en roer alcoholen .
Basis alcoholen voor verschillende dranken zijn sowieso NOOIT hetzelfde .
Er zijn dranken die op brandende wijnen van granen , diverse fruiten , als druiven of appels maar ook op b.v. rijst of zelfs kool of zelf blad en knollen alcohol behoren te worden getrokken
het type alcohol als basis bepaald karakter van de drank!
Veel oude recepten worden zelfs op brandewijnen van 68% getrokken !
Een schrale suiker destilaat van 96 % zal dan nooit het juiste warmte en karakter brengen als een ander type waarop een drank juist door de tijd heen liefhebbers heeft gekregen .
Het is een groot misverstand dat er altijd op 96 % wordt gewerkt .
Dat zijn maar een handje vol van de duizenden bestaande dranken en recepten .

Dus alcohol is alcohol is onzin !
Je karakter en kwaliteit en diepte wordt bepaald door het alcohol

Maar goed er zijn ook mensen die een roggebrood fantasie drank tegenwoordig whiskey noemen en zeggen dat dat drink baar is .
Of werken met andere eindproducten als zuurstokken en gomballen.
Dat is toch zeker gebrek aan smaak en vaardigheid .

Maar goed als mensen kiezen om alles karakterloos eentonige te willen maken met suikeralcohol .
Prima .
Laat mij dan maar purist zijn .
Ik denk dat er meer mensen toch zijn die van een ambachtelijke drank meer houden dan moderne een heids smaken .

Voor die mensen zijn ook de soepen uit pakje . Lang leve de jeugd .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 8 april 2020

Hahaha Robbert. Je hebt natuurlijk principieel gelijk, hoor. En ik geloof graag dat er enorme karakterverschillen kunnen zijn. Maar inderdaad, soep uit een pakje kan ook lekker zijn. Ik heb ooit eens een super speciale exclusieve Japanse whisky te proeven gekregen (klein glaasje geen idee meer wat de naam was) Dat is 15 jaar geleden, maar ik herinner mij nog steeds de subtiliteiten en fantastische smaak. Maar toch ik drink ook nog graag af en toe eens een ‘ordinaire’ Jack Daniels of mijn eigen brouwsel gebaseerd op havermout. En hoe dan ook is alcohol toch gewoon alcohol. Het zijn echter de onzuiverheden, die zeker bij lagere %-en, een karakter kunnen geven.

Forum Lid
op 8 april 2020

Nee alcohol is geen alcohol wanneer het niet 100% is.
Als zou je met water vrijkopersulfaat de alcohol drogen tot 99, 6 zelfs dan zal de 0,4 % van zuiver alcohol die aanwezig zij verschillen maken .
Verbindingen van de alcoholen en andere stoffen werken door .
Dus ook een alcohol van 96 % draagt een karakter en maak je dat schoon met koolstof is de residu een karakter.
En zoals ik eerder opmerkte het is maar enkele dranken die met dat suiker alcohol karakter als basis weg komen .
De manier van alcohol maken en soort alcohol bepaald het soort en karakter van drank .
Suiker alcohol maakt schrale smaken en daarmee mindere kwaliteiten .
Het is het gemak van goedkope commerciële gisten , suiker wat de laatste jaren de hobbyist het makkelijk maakt en daarmee mindere en dubieuze kwaliteit al de norm is geworden.
Smaak profielen verdwijnen. .
En daarmee ook vaardigheden.

Het is zo simpel om een gist te maken of een beslag van mout en granen maar veel nemen de kortste weg .
De alcohol buzz is belangrijker dan de smaak .
Zonde .

En een gin uit suikeralcohol zal een echte gin kenner gelijk in de gootsteen laten lopen .
Net als een cognac uit suiker alcohol en extract is geen cognac .
Whiskey uit roggebrood is een fantasie drank voor mensen zonder smaak maar geen whiskey .
Suiker alcohol met water en extract is geen wijn maar hoofdpijn.

Een stuk vlees komt toch ook niet van een plant !

Forum Lid
op 8 april 2020

Ik snap jou volkomen Robbert, en je hebt wel gelijk, het is een ambacht, maar leren vanaf de basis is geen slechte keuze, alles komt stap voor stap, je moet ook alles nog eens kopen voor je zover bent en dat moet maar kunnen. Goede gin drinken doet ook niet iedereen, de meeste gins in de winkel worden gemengd met kruiden en de alcohol komt van een grote fabriek die dit maakt uit… suiker. Ik snap je ergenis, zoals ik vaak verbaasd staat dat sommigen hier na een striprun zonder zelfs cuts te maken alles opdrinken en het geweldig lekker vinden, er zijn dus nog meer “no go’s”. 

Forum Lid
op 8 april 2020

Ik geef je een beetje gelijk Robbert, maar vind je mening over de ordinaire ‘suiker’ alcohol een beetje te streng. Er zijn heus ook wel lekkere dranken mee te maken. Het maken van zgn likeuren met gekochte extracten is echter ook iets waar ik ver van blijf. En inderdaad, over smaak valt niet te twisten. Een maat van me zweert bij peated whisky en vind de gewone commerciële Jack’s en Johnny’s rotzooi. Ik heb 1 keer geproefd van een ‘goede’ peated whisky bij hem en hij kreeg het bijna terug per direct. En ik heb de ambitie niet om een absolute godendrank te brouwen (alhoewel je nooit weet wat nog kan 😉 ) maar wil gewoon een kwalitatief en goed drinkbaar drankje, cheers!

Forum Lid
op 8 april 2020

Je kunt wel een aantal dranken te maken van suikeralcohol alleen dat is maar een klein deel van de wat modernere dranken .
De meest oudere en authentieke dranken zijn vaak al van voordat de suikerbiet voldoende suikerwaarde had om daar mee te werken .
En veel afgeleide dranken dus ook op oude schoen geleest .

het vreemde is dat een druiven of appel vergisting zeer simpel is en veel bredere aantal recepturen zijn daarop gebaseerd .
Een graan , mout brouwsel maischen is een ochtend werk en staat s’avonds ook te pruttelen .
Waarom dan blijven hangen in suiker en dat overal voor willen gebruiken ?

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 8 april 2020

Ik snap ook niet dat mensen zo graag een neutrale alcohol willen of iets wat in hun ogen daar op lijkt. Wat is neutraal, is water neutraal. Ik kan in verschillende waters zoals bijvoorbeeld verschillende kraanwaters of bron waters ook smaak nuances proeven. Bij een goed recept zijn er altijd verschillende smaken die samen komen tot een geheel, en dat is dan lekker. De alcohol zit er niet alleen in om dronken te worden. Mijn wodka stook ik met een Dome en niet met een reflex kolom, want er mag best wel een smaak aan zitten. Maar het zal wel iets persoonlijks zijn dat ik op smaak af ga en niet alleen maar dronken wil worden.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren