Stoken met de kolom erop

Geupdate op 24 juli 2020 in Stooktips
11 op 23 juli 2020

Ik heb een koperen alembiek met een losse kolom. Ik heb een aantal runs gedaan zonder kolom (de eerste flessen rum van de melasse staan met een prop erin te ‘rijpen’) en will nu eigenlijk een keer de kolom gaan gebruiken.

De volgende suikerwash staat ook al flink te gisten, en die wil ik als we terug zijn van een weekje Polen gaan stoken met de kolom erop.

Ik heb van die raschig ringen voor in de kolom, maar moet de kolom dan tot aan de nok gevuld worden? Of voor de helft?

En als ik bijvoorbeeld kruiden in de kolom wil doen, kunnen die dan in een zeefje of zo?

De kolom heeft een diameter van 14cm. Ik heb de gaten al wat kleiner gemaakt met een stuk koperdraad zodat de raschig ringen er niet doorheen vallen, maar de kruiden moeten toch ergens in.

Kan dat een kleiner zeefje zijn, kan het rvs zijn, of moet het echt de hele breedte van de kolom hebben?

 
  • Geliked door
Antwoord
5 op 23 juli 2020

Je kunt ook een kruidenei overwegen en die tussen de ringen in duwen.

Forum Lid
op 23 juli 2020

Is dat zo’n soort thee ding?

Maakt het dan niet uit dat er van alles ‘omheen’ gaat? Ik dacht als je iets met een diameter van 5 of 6 cm in een kolom van 14cm zou doen, het meeste er omheen zou gaan šŸ˜.

Forum Lid
op 23 juli 2020

Volgens mij heb je ook grotere van een 10 of 12 cm. Dan gaat t merendeel erdoor.

Forum Lid
op 23 juli 2020

Ga ik eens op Googlen.

En hoeveel ringen moeten er in de kolom? Moet die vol?

Forum Lid
op 23 juli 2020

Daar heb ik geen antwoord op, ik stook alleen met een Whisky ketel.

Forum Lid
op 24 juli 2020

In een ander topic heb ik gelezen dat dat een kruidenei is van Dille en Kamille. Zijn in 2 maten. Sccs

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 23 juli 2020

Ik heb ook een zeefje voor m’n 12L’er. Moet rvs zijn, en hoogwaardig rvs. Heb het handvat er af gebroken en een lichte vouw er moeten inbrengen. Door de vouw in het midden (als soort taco maar dan subtieleršŸ¤£) kan ik het schuin in de helm inbrengen (potstill of kolom kan altijd dus) waardoor deze ook het hele oppervlakte overstrekt.
Kolom wordt hier amper gebruikt, maar ik gebruik als ik hem gebruik geen vulling dus daar kan ik niet op antwoorden…

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 23 juli 2020

Waarom zou je kruiden doen in een kolom ?

Forum Lid
op 23 juli 2020

Omdat ik begrepen dacht te hebben dat als je bijvoorbeeld de jeneverbessen in je ketel doet je helm en alles kan vervuilen wat misschien niet makkelijk schoon te houden is, en als je het via een zeefje doet je de beste smaakoverdracht krijgt.

Is dat niet zo?

Forum Lid
op 23 juli 2020

Wanneer je Jeneverbessen enn dergelijke stookt kun je een mand in je ketel of de kruiden in de stookwijn als maceraat maar dan ga je niet een kolom er tussen zetten ..

Forum Lid
op 23 juli 2020

En hoe lang moet ik het dan laten ‘trekken’ voor ik kan stoken?

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren