stoken op smaak

Geupdate op 13 december 2019 in Stookforum
45 op 26 september 2019

Nou heb ik ‘geleerd’ dat een hoge kolom een hoog % alcohol geeft, maar weinig smaak over laat.
En andersom dat een korte kolom minder % oplevert, en meer smaak.
maar toen ik dat laatste probeerde, bleef er toch te weinig smaak over.
suggesties  / tips / goede raad?

 
  • Geliked door
Antwoord
0 op 26 september 2019

Wat was de de beoogde smaak?

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 26 september 2019

dit is de kleinste hoogt van mijn kolom

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
6 op 26 september 2019

Er zijn diverse andere facetten die mee spelen in smaak en percentage dan alleen kolom hoogte .
Temperatuur in ketel , temperatuur op brug , koel temperatuur of warmte toevoer op kolom , samenstelling product wat je in ketel verwerkt, ..warmte transport in ketel , Flow , wel of geen additieven , materiaal waar ketel uit bestaat , kwaliteit van ketel , vulhoogte van ketel , hoe is de inrichting van ketel . Kortom ;
Wat wil je gaan maken Guus en met wat voor soort ketel ga je werken .
Iets met vol aroma of hoog percentage alcohol ?

Forum Lid
op 26 september 2019

Oei, dat zijn wel heel veel facetten,,,, 🙂
nu maak ik ‘blanco’ alcohol van 75%, meestal van een wash.
Daar voeg ik dan later extracten en/of kruiden aan toe. 
Maar nu heb ik bv peren in de vergisting (en straks druiven), die zou ik graag in 1x op smaak destilleren.

Forum Lid
op 26 september 2019

75 % alcohol is erg laag dat moet sowieso hoger kunnen ook al is het slechts 22 cm .
strak op temperatuur houden en eventueel kolom koelen . ( dat kan vrij simpel op naniet warmte onttrekken door vochtige doek erom heen te wikkelen en deze klam te houden . ) RVS houd warmte vast en dat moet je doorbreken .
Heb je geen thermo meter mogelijkheid op brug ? Met deze hoogte kun je ook smaak pakken .
je zal op vulhoogte en temperatuur moeten werken .

Forum Lid
op 26 september 2019

Vaak is het ook zo dat als de gestookte drank twee drie weken oud is er meer smaak komt.en geur.appel ruiken na twee weken liggen naar appels.ik stook ook alles een keer.mijn kersen wil ik twee keer stoken.

Crew member
op 26 september 2019

En dan vergeet Robbert nog een hele belangrijke smaakmaker, de grondstof en de kwaliteit ervan.

Forum Lid
op 26 september 2019

Uiteraard Erik heel belangrijk !

Forum Lid
op 26 september 2019

Ja niet rijp of zoet.dan niet goed.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 26 september 2019

Je kunt ook nog rijmen Chris, het is nog geen Sinterklaas😁.

Groet, @ndré

Crew member
op 26 september 2019

Fruit niet bijna verrot… Weinig alcohol voelbaar in de strot…?

Forum Lid
op 27 september 2019

Nimrax dat klopt daar zit de meeste suiker in,als ik bananen eet moeten die bijna zwart zijn ,dan heb je de meeste suikers en vitaminen

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 26 september 2019

Even terug Naar Guus , Je wil peren en druiven distilleren ?
peren hebben vrij subtiele smaken . Wil je die behouden moet je zoveel mogelijkheden ook de pulp mee stoken .
Dit kun je ook doen met de druiven . Gebruik kookstenen en een kookzak tegen aanbranden .
ruime voorloop scheiding en op tijd ook op naloop overgaan .
voor smaak moet je ook ruimere temperatuur grens houden .
Blijf wel onder de 92graden .

Forum Lid
op 27 september 2019

Ik stook al 16 jr druiven heerlijk en zeker op snippers.zit nu lekker aan die van mais😋maar mij palinca ook heel lekker,en ik hou niet van palinca.(heb alles opgezopen nog 2 flessen) staat nog een vat wat ik moet stoken maar ben helaas te ziek😭

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
11 op 27 september 2019

Ze zeggen dat stoken op smaak met een kolom niet kan ik stook met een T500 waarvan ik de vulling eruit haal laat alleen de koperen zadels zitten en vul de kolom voor twee derde met glazen knikkers. Ik stook er perfecte ouzo mee met een heerlijke anijs smaak en haal op die manier nog 90 tot 92% abc.

Forum Lid
op 27 september 2019

Als je creatief bent kun je veel

Forum Lid
op 27 september 2019

Het is niet gezegd dat het niet kan met T500 om smaak overdracht te krijgen .
Het is alleen wanneer je er een alambiek ernaast zet je uit dezelfde stookwijn een intenser smaak aroma zal krijgen.

nu is anijs smaak algauw aanwezig of overheersend .
ondanks dat is het op lager percentage stoken smaakvoller en 92 % niet noodzakelijk.
Meeste likeuren worden ook op lagere percentages gedistilleerd .

De hierboven getoonde ketel heeft zo te zien ook simpele mogelijkheid om de kolom te verhogen door bij klem een tussenstuk te plaatsen .
Dus zal net al de T500 ook percentage van ruim in de 92 % ++ mogelijk zijn met die ketel .
Perslot kan dat met elke kolom ketel .

Forum Lid
op 29 september 2019

toch kom ik niet boven de 80%
ondanks condensgaas, lange kolom en max 90 graden

Forum Lid
op 29 september 2019

wat is jou temperatuur continu op brug ?
Of temperatuur kooknat of op hals gemeten.
wanneer je hoog percentage wil moet op overgang kolom naar koeler ( de brug ) temperatuur rond 78,3 gr gehouden worden .
Wanneer je op andere plaatsen meet zal daar verschil zijn waarmee je rekening moet houden .
Tijdens stook is er een voorloop waarin ook de ketel op stook temperatuur komt , een middendeel en een naloop .
in naloop loopt vaak temperatuur op en daalt percentage .
Bij een goed afgeregelde ketel is het midden gedeelte ruim 8/10 van de stook en is daar percentage het hoogste . Zodra percentage terug loopt te scheiden voorkomt ook dat je lager percentage overhoud .

Forum Lid
op 30 september 2019

Maar waarom wil je een hoog alcoholpercentage als je op smaak wil stoken? Als je drank 80% is en je verdun met water naar 40% ben je volgens mij de helft van je smaak kwijt.

Forum Lid
op 3 oktober 2019

T500 geeft 96%,  eigen gemaakte kolom van 1,5 meter 60% en geloof me die pusde ik 2 the limits.

T500 heeft reflux, het toverwoord.

laat je de vuling weg heb je perfekte brandy uit goedkope supermarktwijn.

met vulling en dezelfde wijn versla je menige brandy van de slijter

En katervrij ook nog eens  😉

 

Forum Lid
op 3 oktober 2019

guus je zou eens naar de snelheid van overzetten kunnen kijken, een vermogensregelaar ertussen en traag stoken zou wel eens verschil kunnen maken. Gefeliciteerd met je ketel trouwens, ziet er goed uit.

En de T500 haalt 96% door perfekte reflux: een koelspiraal binnen de kolom.

Ik ben diep onder de indruk van hun reflux.

Forum Lid
op 3 oktober 2019

alsof dat een wonder is dat de T500 dat kan .

Er zijn absoluut hier veel zelfbouwers of mensen op dit forum met andere ketels die dat zelfde en meer kunnen met hun ketels .
Reflux is echt niet iets nieuws .
96 % is op een normale kolom ketel niets bijzonders .
Met wat vaardigheid lukt dat zeker .

Er zijn alambieks waar voor enkele tientjes een home made kolom op is geknutseld die dat ook kunnen .
sorry T500 is een leuke gadget om misschien wat alcohol erbij te Stoken
Maar voor het maken van een simpele Whiskey of een echte cognac schiet het ding ver tekort .

Forum Lid
op 3 oktober 2019

Ook de Grainfather heeft hetzelfde resultaat als de T500, werkt perfect, maar voor mijn 2e stook ga ik toch steeds over op koper. Heb laatst rum meteen als eerste stook op koper gedaan, en het smaakverschil is gigantisch. De percentages die ik er uit haal, zijn door te weinig ervaring nog wel lager. Maar ik weet dat het er in zit, alleen blijven oefenen tot het er ook allemaal uit komt.

Forum Lid
op 19 oktober 2019

een avondje wat tijd over en nu hier wat aan het struinen, al een paar weken houd mij als beginner de vraag bezig: is het mogelijk om het alcoholpercentage beneden de zeg maar 40% te houden en zo meer smaak in de drank te krijgen? 

Forum Lid
op 19 oktober 2019

er zijn vruchten , zaden , kruiden en wortel producten die prima smaak af geven bij macereren op 40 %
Een overhaal op 40% zal je teveel vervuiling voor mee stoken.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 20 oktober 2019

Nou heb ik ‘geleerd’ dat een hoge kolom een hoog % alcohol geeft, maar weinig smaak over laat.
En andersom dat een korte kolom minder % oplevert, en meer smaak.
maar toen ik dat laatste probeerde, bleef er toch te weinig smaak over.
suggesties  / tips / goede raad?

Van guus

Guus, het enige wat ik hier kan bedenken is dat je vergiste vruchten niet zo veel smaak bevatte. wanneer je met zo een korte kolom stookt moeten de aanwezige smaken meekomen.

Hoe stook je gas/electra?

Electra, zo met hoeveel vermogen stook je?

Hoe smaakt je vergiste pulp? wat was je start SG aan te vergisten suikers? en wat was je SG na vergisting?

Welke gist heb je gebruikt, dit bepaalt ook welke smaken er ontstaan tijdens vergisting? en op welke temperatuur heb je vergist?

Geef zoveel mogelijk info zodat wij een betere inschatting kunnen maken waar het aan ligt.

Nu gaat de discussie alle kanten op.

Ik wil wel wat kennis op gebied van stoken met je delen.

 

p.s. Heey gasten ik hang hier nog steeds rond, en ik loop alvast warm voor stook zomer 2020

Mn nieuwe regelbare voeding (grotendeels eigen ontwerp) is bijna klaar. Cheers mates.

 

Forum Lid
op 20 oktober 2019

Ja Techneut , je raakt een gevoelige snaar, want ik ben heel slecht in de details,
al ga er na verloop van tijd wel veel verbetering in komen, meestal.
Bv. met SG heb ik mijn nooit bezig gehouden
Ik heb een 20 L ketel rvs met een 3000 watt element. Die laat ik ‘draaien’ op zo’n 800 watt, temp in de kop  80-85 C.
Meestal werk ik met een wash + turbogist
Nu in de oogsttijd met fruitwijn. Die laatste peren stond te koud (in de schuur), toen heb ik er een klein beetje gist + suiker aan toegevoegd
Als ik er mee weg kom, dan hou ik ’t liever simpel
Maar ik wil toch ook met eigen fruit  op smaak kunnen stoken….

Crew member
op 20 oktober 2019

p.s. Heey gasten ik hang hier nog steeds rond, en ik loop alvast warm voor stook zomer 2020 Cheers mates.Van Techneut

Techneutje, gaaf dat je er (nog steeds) bent! Cheers man! 😉

 

Forum Lid
op 20 oktober 2019

@guus zoals techneut al melde er zijn veel meer dingen om rekening mee te houden .
Maar Het toevoegen van suikers aan peren zal sowieso invloed hebben op ” verdunde” minder smaken krijgen .
Brug temperatuur voor zuiver alcohol is zeer nauwkeurig . Voor het overhalen en smaak extractie uit zaden , vruchten , wortels , hout ,bast , harsen ,kruiden bloemen , oliën ,vetten en granen gelden verschillende temperaturen en temperatuur grenzen . Met minimum temperaturen en maximums . Je kunt te laag stoken en weinig smaken krijgen maar ook te hoog waardoor de smaken “stuk” gaan .

Forum Lid
op 20 oktober 2019

Ja Techneut , je raakt een gevoelige snaar, want ik ben heel slecht in de details,
al ga er na verloop van tijd wel veel verbetering in komen, meestal.
Bv. met SG heb ik mijn nooit bezig gehouden
Ik heb een 20 L ketel rvs met een 3000 watt element. Die laat ik ‘draaien’ op zo’n 800 watt, temp in de kop  80-85 C.
Meestal werk ik met een wash + turbogist
Nu in de oogsttijd met fruitwijn. Die laatste peren stond te koud (in de schuur), toen heb ik er een klein beetje gist + suiker aan toegevoegd
Als ik er mee weg kom, dan hou ik ’t liever simpel
Maar ik wil toch ook met eigen fruit  op smaak kunnen stoken….

Van guus

Guus, goed om te horen dat je er plezier in hebt, dat is het belangrijkste.

Alleen is het ook in dit geval zo dat de details het verschil uit maken tussen succes en jezelf afvragen waar het fout is gegaan.

Gelukkig ben ik tot nog toe van mening dat wanneer je plezier in deze hobby hebt, je de details met gemak binnen no time onder de knie hebt, en dat dat alles zo veel makkelijker maakt.

Ik blijf wel tegen iedereen zeggen: er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden, als je er maar komt.

Een wijze man zij ooit: mijn manier van stoken is niet DE manier, maar EEN manier.

Oke, je werkt met een 20L ketel van RVS met een 3kW element belast op 0,8kW tijdens je stook, dat klinkt goed, ik  gebruik ongeveer hetzelfde aan vermogen om de verdamping in de ketel aan de gang te houden. Wanneer je vol vermogen zou blijven doorstoken dan komt er ook sneller meer water mee naarmate er meer alcohol uit je ketel verdampt is.

Je werkt meestal met een suikerwash met turbogist. Ik heb dit ook geprobeerd en ik kreeg hiervan met een simpele kolom zonder reflux geen smakelijke of smaakloze alcohol uit. De smaken die bij deze snelle vergisting met een turbogist ontstaan vind ik echt heel ranzig. Deze turbogist wash krijg je naar mijn mening alleen neutraal door te stoken met een kolom in reflux. Ik ben dan ook meteen gaan bouwen aan een lange kolom met een reflux koeler bovenin. En ik heb toen ook meteen mn kolom vol gestopt met packing voor een groot reflux oppervlak.

Nu ben je bezig met het vergisten van peren, alleen stonden die te koud en heb je er een beetje gist en suiker aan toegevoegd. Helaas kom je hier niet mee weg, en wordt je resultaat alles behalve simpel zoals jij het liever houd. Ik leg het je uit: de gistcellen moeten zich lekker voelen (juiste omstandigheden zoals temperatuur, zuurtegraad) en willen lekker veel voedsel hebben om deze om te zetten in alcohol. Nu stond jouw vergisting te koud en voelde de gistcellen zich niet lekker, waardoor de gist waarschijnlijk weinig suikers heeft omgezet in alcohol. Dan kan je extra suiker en gist toevoegen, maar dat heeft helaas net zo veel zin als benzine in een auto gooien waarvan de motor kapot is. Het helpt niet. Zorg dat je basics kloppen anders is het alles behalve simpel, en doe je alle moeite voor niets (naja, je leert er hopelijk wat van). Geef je vergistings ton zo nodig een elektrisch dekentje om eerst even lekker op te kunnen starten, daarna produceert de vergisting vaak genoeg warmte van zichzelf.

Als je fruit vergisting goed lukt kunnen we verder praten over de stook.

Succes, Techneut

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 20 oktober 2019

Stook 2020 nog niet gedaan ,en het bierseizoen begint. Het (Bio recept op maat) kerstbier moet nu bij Munckerik besteld worden, anders is het te laat. Moet je in maart je bier verder op maken, en moeten de kennissen het zonder doen. 😉 😉 Mannen we hebben een verkeerde hobby gevonden. We moeten blijven denken, plannen, organiseren, en verbeteren. Het lijkt wel werk. Maar ja ,vissen, jagen, darten (vogelpik) en biljarten, geeft alleen maar koppijn ,door de slechte drank, achteraf. Overige sporten wordt je snel moe van.  Dilemma’s Dilemma’s.

 

Forum Lid
op 20 oktober 2019

@Guus

Heb je er wel eens over gedacht om een Dephlegmator er tussen te zetten, bij jouw past hij er zo tussen…

Forum Lid
op 20 oktober 2019

@Guus

Heb je er wel eens over gedacht om een Dephlegmator er tussen te zetten, bij jouw past hij er zo tussen…

Van gompie

Dephlegmator = reflux koeler boven in de kolom.

Forum Lid
op 20 oktober 2019

@Nimrax, hebben we hier al zoiets als een “basic”s for fermenting en distilling” document?

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 20 oktober 2019

Bij de laatste stook (perenwijn en restanten) heb ik een koperen spons boven in de kolom gezet
daar kwam 80% neutrale alcohol uit, dwz geen vervelende bijsmaak
Die neutrale alcohol is  voor mij hoofddoel
Breng ik later op smaak met diverse ingrediënten
Momenteel staan er 12 flessen met verschillende recepten te rijpen 🙂

Forum Lid
op 22 oktober 2019

Recepten van hier of van jezelf? Benieuwd naar resultaat

Forum Lid
op 22 oktober 2019

hahaha… ja ik ook !
Ik laat ze zog een paar maanden
combinaties van sinas-schil, moerbei, rozemarijn, anijs, limoen, macedonies mint, majoraan, propolis, eik en molasse

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 10 december 2019

Dit weekend gin gestookt in mijn T500 eerst weer de zadels eruit gehaald koperen pakking weer terug erin en de kolom voor twee derde gevuld met knikkers. De kruiden voor de gin 25 gram jeneverbes 8 gram korianderzaad 2 gram zoethout 1 gram engelwortel en 1 gram kardemom plus een halve citroenschil per liter zuivere alcohol eerst gekneusd in een vijzel en 24 uur laten marcereren en dan in de T500 met voor twee derde met knikkers gevulde kolom afgestookt. De alcohol die eruit kwam was over de gehele linie 90% maar met heel veel smaak, Je kon ook de diverse smaken tijdens het proces proeven eerst kwam de jeneverbes op een gegeven moment veel citroensmaak en ga zo maar door. Ik had 8 liter zuivere alcohol gebruikt en de kruiden in een zak gehangen in de ketel en voor de rest aangevuld met water tot de maximum vulgraad van de ketel bereikt was. Het resultaat is nu 14,8 liter gin met een percentage van 45%. Ik heb niets hoeven weg te gooien alcohol was al gestripped en gezuiverd waardoor zelf de voorloop super smaakte ook geen naloop gehad die vies smaakte.

Je proeft en ruikt direct de jeneverbessen op de dag na de stook was de smaak al heel goed en ik verwacht dat de smaak naarmate dat de tijd verstrijkt alleen maar beter wordt, Ondanks het feit dat ik de kruiden los in een zaak heb gehangen in de ketel toch een bruin randje op de bodem en boven langs de rand van de ketel maar geen brandsmaak. Vermoed dat dit de jeneverbes doet. Maar al met al een geslaagde proef. Nu zal ik wel de rest van mijn leven genoeg gin in huis hebben want echte gin drinkers zijn er weinig in mijn omgeving maarja weeer wat geleerd en toch wel trots op het resultaat.

Forum Lid
op 10 december 2019

Volgende keer kooksteentjes op de. Bodem van ketel . Je krijgt meer werveling waardoor minder kans op aan branden .
Je kunt gin zonder vulling in kollom overhalen .
Je krijgt nog meer aroma .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 12 december 2019

Ik had kooksteentjes op de bodem en ondanks dat toch een bruin randje

Forum Lid
op 12 december 2019

Komt mij bekend voor. Ik had mijn kruiden in een gin basket ruim boven de stookwijn hangen maar de eerst heldere stookwijn was na het stoken donker(en leek wel dikker). Ik denk dat er een soort reflex is ontstaan en er weer vloeistof terug is gedruppeld van uit de kruiden. Maar ik gebruik standaard altijd de kooksteenjes en dus niets aan de hand. Ik had ook 17 liter gin als eind resultaat, maar dat is niet erg want je zal merken dat de gin na maanden of jaren steeds beter gaat smaken.

Forum Lid
op 12 december 2019

Wat voor ketel heb je vodkaman ?
Cylindrische RVS boiler ? Electrisch ?
Temperatuur verdeling , oppervlakte structuur , hoe de verwarming aanlegt aan materiaal , flow .
Warmtegeleiding door materiaal waar de vloeistof verwarming ( boiler ) van gemaakt is heeft allemaal invloed op het karakter van een apparaat .

Zelf gebruik ik verschillen koperen ketels waarvan 3 met holle en bolle bodems , verwarming op gas branders .
en als ik pulp stook op een vlakke bodem gebruik ik naast kooksteentje een ” gaas ‘ bodem als dubbele bodem . Of proppen van latoen .
veel werveling dan heb je minder kans op aanbranden onder en boven langs rand.
En heel belangrijk is verschillende type branders gebruik ik . Niet alleen voor type ketel maar ook inverband met beter kunnen beheersen van temperatuur .
Bij grotere vulling niet alleen meer vermogen maar ook andere / grotere vlamverdeling over oppervlakte dan wanneer er kleinere vulling is .
Laatse keer dat bij mij iets aan aan brande is ruim 35 jaar geleden . Dat kwam door te laat temperen van branders door even onoplettendheid .
Dus ook bij blijven en het binnen enkele tellen kunnen weghalen van warmte / temperen . Is ook belangrijk .
Of je nu weinig of veel , helder product of pulp stookt is gewoon kwestie geschiktheid van ketel of mogelijkheid tot aanpassen .
Een ketel die gauw aanbranden of met weinig middelen niet is aan te passen zou ik weg gooien .

Forum Lid
op 13 december 2019

Alles gestookt in een T500 waarbij ik de kookzak met kruiden zwevend in de vloeistof had hangen en kooksteentjes op de bodem. Verder kolomvulling eruit koper zadels terug erin en de kolom verder voor twee derde gevuld met knikkers. De mash in dit geval zuivere alcohol met kraanwater wordt tijdens het koken bruin doir de jeneverbes en blijkbaar is deze bruine substantie gevoelig voor het aankoeken op de bodem van de kerel maar ook op de ketelwand

Forum Lid
op 13 december 2019

probleem is dat een cilindrische ketel met vlakke bodem minder wervelingen heeft dan een bolle , ketel .
Door meer werveling heb je minder last van aankoeken en aanbranden .
Je zal meer kook stenen kunnen gebruiken en de oopervlakte spanning van de vloeistof moeten verlagen door iets toe te voegen .

ik heb vorige jaar vanwege het aan branden verhaal voor iemand van dit forum een bodem roosten en een gaas plaat gemaakt . Dat bleek ook voordelen te geven en minder aan te branden .

Ik heb toen ook contact zelf opgenomen met de producent van de T500 en een mail wisseling en een telefoon gesprek gehad met iemand van die firma .
Ze vonden update op die manier zelf niet nodig omdat zij vonden dat de ketel disign geschikt was voor hun producten en waren nogal stellig dat de ketel niet geschikt is voor andere producten dan heldere vloeistoffen en uitsluiten in een kruiden mand ander producten konden worden verwerkt .
het materiaal en de finish ervan en de warmte geleiding in materiaal geven dus sneller kans op aan koeken / branden als je niet heldere vloeistoffen
In de T500 verwerkt .
Hierin was ook de producent stellig dat hun disign puur voor hun beoogde methode en producten was.

Ook het gebruik van een koperen dubbele bodem was niet de bedoeling in hun boiler disign .
Ze waren ook stellig over eventuele schade door contact en galvanische corrosie die zou kunnen ontstaan door gebruik van verschillende metalen dan rvs in hun boiler .

( Ik zal een kijken of ik de mailtjes nog heb . )

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren