stoken op smaak

Geupdate op 3 oktober 2019 in Stookforum
24 op 26 september 2019

Nou heb ik ‘geleerd’ dat een hoge kolom een hoog % alcohol geeft, maar weinig smaak over laat.
En andersom dat een korte kolom minder % oplevert, en meer smaak.
maar toen ik dat laatste probeerde, bleef er toch te weinig smaak over.
suggesties  / tips / goede raad?

 
  • Geliked door
Antwoord
0 op 26 september 2019

Wat was de de beoogde smaak?

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 26 september 2019

dit is de kleinste hoogt van mijn kolom

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
6 op 26 september 2019

Er zijn diverse andere facetten die mee spelen in smaak en percentage dan alleen kolom hoogte .
Temperatuur in ketel , temperatuur op brug , koel temperatuur of warmte toevoer op kolom , samenstelling product wat je in ketel verwerkt, ..warmte transport in ketel , Flow , wel of geen additieven , materiaal waar ketel uit bestaat , kwaliteit van ketel , vulhoogte van ketel , hoe is de inrichting van ketel . Kortom ;
Wat wil je gaan maken Guus en met wat voor soort ketel ga je werken .
Iets met vol aroma of hoog percentage alcohol ?

Forum Lid
op 26 september 2019

Oei, dat zijn wel heel veel facetten,,,, 🙂
nu maak ik ‘blanco’ alcohol van 75%, meestal van een wash.
Daar voeg ik dan later extracten en/of kruiden aan toe. 
Maar nu heb ik bv peren in de vergisting (en straks druiven), die zou ik graag in 1x op smaak destilleren.

Forum Lid
op 26 september 2019

75 % alcohol is erg laag dat moet sowieso hoger kunnen ook al is het slechts 22 cm .
strak op temperatuur houden en eventueel kolom koelen . ( dat kan vrij simpel op naniet warmte onttrekken door vochtige doek erom heen te wikkelen en deze klam te houden . ) RVS houd warmte vast en dat moet je doorbreken .
Heb je geen thermo meter mogelijkheid op brug ? Met deze hoogte kun je ook smaak pakken .
je zal op vulhoogte en temperatuur moeten werken .

Forum Lid
op 26 september 2019

Vaak is het ook zo dat als de gestookte drank twee drie weken oud is er meer smaak komt.en geur.appel ruiken na twee weken liggen naar appels.ik stook ook alles een keer.mijn kersen wil ik twee keer stoken.

Crew member
op 26 september 2019

En dan vergeet Robbert nog een hele belangrijke smaakmaker, de grondstof en de kwaliteit ervan.

Forum Lid
op 26 september 2019

Uiteraard Erik heel belangrijk !

Forum Lid
op 26 september 2019

Ja niet rijp of zoet.dan niet goed.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 26 september 2019

Je kunt ook nog rijmen Chris, het is nog geen Sinterklaas😁.

Groet, @ndré

Crew member
op 26 september 2019

Fruit niet bijna verrot… Weinig alcohol voelbaar in de strot…?

Forum Lid
op 27 september 2019

Nimrax dat klopt daar zit de meeste suiker in,als ik bananen eet moeten die bijna zwart zijn ,dan heb je de meeste suikers en vitaminen

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 26 september 2019

Even terug Naar Guus , Je wil peren en druiven distilleren ?
peren hebben vrij subtiele smaken . Wil je die behouden moet je zoveel mogelijkheden ook de pulp mee stoken .
Dit kun je ook doen met de druiven . Gebruik kookstenen en een kookzak tegen aanbranden .
ruime voorloop scheiding en op tijd ook op naloop overgaan .
voor smaak moet je ook ruimere temperatuur grens houden .
Blijf wel onder de 92graden .

Forum Lid
op 27 september 2019

Ik stook al 16 jr druiven heerlijk en zeker op snippers.zit nu lekker aan die van mais😋maar mij palinca ook heel lekker,en ik hou niet van palinca.(heb alles opgezopen nog 2 flessen) staat nog een vat wat ik moet stoken maar ben helaas te ziek😭

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
9 op 27 september 2019

Ze zeggen dat stoken op smaak met een kolom niet kan ik stook met een T500 waarvan ik de vulling eruit haal laat alleen de koperen zadels zitten en vul de kolom voor twee derde met glazen knikkers. Ik stook er perfecte ouzo mee met een heerlijke anijs smaak en haal op die manier nog 90 tot 92% abc.

Forum Lid
op 27 september 2019

Als je creatief bent kun je veel

Forum Lid
op 27 september 2019

Het is niet gezegd dat het niet kan met T500 om smaak overdracht te krijgen .
Het is alleen wanneer je er een alambiek ernaast zet je uit dezelfde stookwijn een intenser smaak aroma zal krijgen.

nu is anijs smaak algauw aanwezig of overheersend .
ondanks dat is het op lager percentage stoken smaakvoller en 92 % niet noodzakelijk.
Meeste likeuren worden ook op lagere percentages gedistilleerd .

De hierboven getoonde ketel heeft zo te zien ook simpele mogelijkheid om de kolom te verhogen door bij klem een tussenstuk te plaatsen .
Dus zal net al de T500 ook percentage van ruim in de 92 % ++ mogelijk zijn met die ketel .
Perslot kan dat met elke kolom ketel .

Forum Lid
op 29 september 2019

toch kom ik niet boven de 80%
ondanks condensgaas, lange kolom en max 90 graden

Forum Lid
op 29 september 2019

wat is jou temperatuur continu op brug ?
Of temperatuur kooknat of op hals gemeten.
wanneer je hoog percentage wil moet op overgang kolom naar koeler ( de brug ) temperatuur rond 78,3 gr gehouden worden .
Wanneer je op andere plaatsen meet zal daar verschil zijn waarmee je rekening moet houden .
Tijdens stook is er een voorloop waarin ook de ketel op stook temperatuur komt , een middendeel en een naloop .
in naloop loopt vaak temperatuur op en daalt percentage .
Bij een goed afgeregelde ketel is het midden gedeelte ruim 8/10 van de stook en is daar percentage het hoogste . Zodra percentage terug loopt te scheiden voorkomt ook dat je lager percentage overhoud .

Forum Lid
op 30 september 2019

Maar waarom wil je een hoog alcoholpercentage als je op smaak wil stoken? Als je drank 80% is en je verdun met water naar 40% ben je volgens mij de helft van je smaak kwijt.

Forum Lid
op 3 oktober 2019

T500 geeft 96%,  eigen gemaakte kolom van 1,5 meter 60% en geloof me die pusde ik 2 the limits.

T500 heeft reflux, het toverwoord.

laat je de vuling weg heb je perfekte brandy uit goedkope supermarktwijn.

met vulling en dezelfde wijn versla je menige brandy van de slijter

En katervrij ook nog eens  😉

 

Forum Lid
op 3 oktober 2019

guus je zou eens naar de snelheid van overzetten kunnen kijken, een vermogensregelaar ertussen en traag stoken zou wel eens verschil kunnen maken. Gefeliciteerd met je ketel trouwens, ziet er goed uit.

En de T500 haalt 96% door perfekte reflux: een koelspiraal binnen de kolom.

Ik ben diep onder de indruk van hun reflux.

Forum Lid
op 3 oktober 2019

alsof dat een wonder is dat de T500 dat kan .

Er zijn absoluut hier veel zelfbouwers of mensen op dit forum met andere ketels die dat zelfde en meer kunnen met hun ketels .
Reflux is echt niet iets nieuws .
96 % is op een normale kolom ketel niets bijzonders .
Met wat vaardigheid lukt dat zeker .

Er zijn alambieks waar voor enkele tientjes een home made kolom op is geknutseld die dat ook kunnen .
sorry T500 is een leuke gadget om misschien wat alcohol erbij te Stoken
Maar voor het maken van een simpele Whiskey of een echte cognac schiet het ding ver tekort .

Forum Lid
op 3 oktober 2019

Ook de Grainfather heeft hetzelfde resultaat als de T500, werkt perfect, maar voor mijn 2e stook ga ik toch steeds over op koper. Heb laatst rum meteen als eerste stook op koper gedaan, en het smaakverschil is gigantisch. De percentages die ik er uit haal, zijn door te weinig ervaring nog wel lager. Maar ik weet dat het er in zit, alleen blijven oefenen tot het er ook allemaal uit komt.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren