stookwijn geneutraliseerd met NaOH

Geupdate op 20 mei 2020 in Stookforum
8 op 9 mei 2020

Hi, Ik heb de pH gemeten van mijn stookwijn en deze was 4.5. Om eventueel azijnzuur weg te halen heb ik NaOH gebruikt ipv CaCO3. Had ik niet. pH is doorgeschoten naar pH 10. Is dit nog te stoken naar een destillaat van kwaliteit? mvg

 
  • Geliked door
Antwoord
7 op 9 mei 2020

4.5 is prima, niet corrigeren als je boven de 4 zit.

Citroenzuur toevoegen en hopen op het beste.

Gist is waarschijnlijk om zeep maar je weet maar nooit. NaOH is veel te sterk voor correctie, gebruik zuiveringszout/baking soda.

Als je tussen de 4 en 5.2 zit is het goed (genoeg).

Forum Lid
op 9 mei 2020

De gist maakt niet uit.

De 6 kg suiker op 20 liter met een turbogist was uitvergist.

Eind pH was 4.5.

Omdat ik gelezen had dat er altijd wat azijnzuur gevormt werd, dacht ik te neutraliseren tot pH 7. 

Alleen werd dit dus pH 10.

Ik ben deze aan het overdestilleren met een striprun nu.

Het eerste spul is smerig qua geur. Aceton en wat scherp.

Dit heb ik weggegooit. 100 ml.

Het volgende ruikt al wat beter.

Die citroenzuur heb ik meteen wel wat toegevoegd toen bleek dat de pH zo hoog was.

Nou ja. Even kijken hoe het gaat.

Forum Lid
op 9 mei 2020

Aceton-achtig spul kun je vaker in het begin ruiken, dat zijn acetaten die gevormd zijn. Wat Mick zegt sluit ik me bij aan, er worden tijdens de vergisting sowieso een aantal zuren gevormd die de p.H. wat omlaag trekken maar dat is (vaak) niks om je zorgen over te maken.

Let wel dat geur en smaak leidend zijn en niet het aantal ml, dit omdat iedere vergisting toch wat anders verloopt.

Forum Lid
op 9 mei 2020

Natrium hydroxide kun je heel goed gebruiken maar moet je heel nauwkeurig mee werken . Voor grote volumes en zeer lage ph gebruik je vaak wat meer resoluut product .
Voor kleine hoeveelheden en kleine correcties zijn inderdaad natrium bicarbonaat of wat Calcium vriendelijker in gebruik .
Soms kan ook een of paar liter gewoon kraanwater vanwege eigen PH al voldoende zijn ok ph een een punt te laten stijgen .
Ph 10 kun je altijd weer verlagen met wat fosforzuur ,zwavelzuur , wijnsteenzuur .
De meeste gisten kunnen bij ph van 10 tot 12 overleven maar drogen als het ware uit dus werken slecht of niet meer bij ph verlagen zullen ze meestal weer opstarten .
Ph van stookwijnen verschillen al na gelang wat je vergisten gaat .
Bij een suiker vetgisting komt ph niet zo nauw omdat je niet zo afhankelijk bent van enzymen maar meer van gist .
Verschillende gist stammen kunnen vragen om verschillende ph .

Forum Lid
op 20 mei 2020

Dank je wel voor jullie antwoorden.

Ik heb het gistvat een eerste striprun gegeven.

Aangezien hier het eerste distillaat al smerig rook heb ik hiervan de eerste 200 ml in de ruitenwisservloeistof van de auto zitten.

Hierna werd de stook wat minder ‘verdacht’.

Ik heb 2x 8 liter ervan gedistilleerd.

Hieruit nu 2.5 liter van 55% alcohol staan.

Deze ruikt redelijk neutraal.

Hij krijgt nog een 2de stook en ik strooi er nog wat aktief kool bij.

De bedoeling is of een zuivere wodka of een whisky op houtsnippers met een alcohol mix uit gedistilleerd bier.

 

Forum Lid
op 20 mei 2020

Je munt beter wat calcium gebruiken bij de stook of wat natrium bicarbonaat dat actief kool als je smaak wil wegwerken

Forum Lid
op 20 mei 2020

Volgende keer doe ik dat.

Als het niet neutraal genoeg is kan dan altijd nog aktief kool.

Het laatste kan verder geen kwaad. Hooguit wat absorbtie verlies van vloeistof.

Thx.

Forum Lid
op 20 mei 2020

Actief kool laar residuen en kan een zweem in de alcohol achterlaten .
Daarnaast kunnen die residuen je drank aroma aantasten .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren