Stookwijn likeur maken

Geupdate op 12 februari 2019 in Likeuren
23 op 1 januari 2019

Vraagje!! Kan je van het eindproduct van suiker en water en turbogist laag alcoholgehalte likeur maken? Dus zonder het te stoken?

 
  • Geliked door
Antwoord
14 op 1 januari 2019

Alles kan. De vraag zou niet moeten zijn kan je daar een likeur van maken maar wil je daar een likeur van maken. Stookwijn is zurig.

Forum Lid
op 1 januari 2019

Oké dus dat is sowieso niet aan te raden. Je moet hem daarna dus altijd stoken?

Brouwmaat
op 1 januari 2019

Ik zou het altijd stoken inderdaad

Forum Lid
op 1 januari 2019

Stookwijn is net als gewone wijn gewoon drinkbaar. En je kan er erg teut van worden en zonder hoofdpijn alleen zoals Munckerik al schreef: het smaakt zurig. Ook zit je aan de max.ABV van 18%. Bij verdunnen en smaak/geur correctors toe te voegen zakt dit nog meer. Plus dat je dode gistcellen en andere rest chemie zit te drinken, ik zeg: please: don’t…
Dus distilleren kom je eigenlijk niet onderuit.
Je raakt dan veel zurigheid en ellende kwijt en je ABV percentage is veel hoger en vooral zuiverder.

Forum Lid
op 3 januari 2019

Oké super!! Hier kan ik wat mee. En moet je het mengsel ook regelmatig roeren? En bij welke temp moet je het laten gisten?

Forum Lid
op 3 januari 2019

En alvast bedankt voor de goede tips 👌

Forum Lid
op 3 januari 2019

Niet roeren maar bij kamer temperatuur + – 20 graden zetten.wel gist er bij doen.gr Chris

Forum Lid
op 10 januari 2019

Oké tijd voor de volgende vraag haha. Hoe lang moet ik de emmer laten staan. Je mag hem niet te vaak openen. Het liefst helemaal niet. Maar hoe lang raden jullie aan?

Brouwmaat
op 10 januari 2019

Totdat alles uitgegist en geklaard is. 

Forum Lid
op 10 januari 2019

Antoine,laten staan een of twee weken,als je een waterslot hebt,dan als het uitgebubbelt is dat het uitgegist is,laat het dan koel staan tot het bezonken is,en stook het dan,heb je geen waterslot,dan hou een brandende aansteker boven je stooksel,als die blijft branden en niet flakkerd is het ook uitgegist.gr.Chris.sucses

Forum Lid
op 10 januari 2019

Oke bedankt.

Forum Lid
op 21 januari 2019

Uuuhm ben ik weer met een vraagje. Allereerst super dat jullie zo snel antwoorden. Maar het is nu uitgegist. Het zit in een emmer en ziet een beetje troebel. Moet het helemaal helder zijn? Het ziet een beetje geelachtig. Het smaakt nu echt naar wijn. Kan het nu gestookt worden?

Forum Lid
op 21 januari 2019

antoine nee als het uit gegist is moet het nog klaren !

doe een beetje in een borrelglaasje en na een paar dagen zal je het verschil zien en ook dat er nog wat gist op de bodem ligt 

Forum Lid
op 21 januari 2019

Nu lees ik dat het goed is om de boel buiten te zetten om het te klaren?

Forum Lid
op 21 januari 2019

ja bij deze koude klaart hij sneller 

aar doe eens een proef en doe wat in een glaasje je zal snel zien wat er onder op de bodem ligt

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
5 op 23 januari 2019

Kijk Antoine, daarvoor is dit zo’n super forum ondanks alle alcoholdampen een snel antwoord waar je mee uit de voeten kan !

Ik ben hier pas een paar maandjes lid maar al zoveel geleerd met dank aan…… 

Forum Lid
op 25 januari 2019

Oké weer een vraagje?? De gestookte alcohol kan je verdunnen met water om het alcohol gehalte naar beneden te brengen. Is dat gewoon water of moet het eerst gekookt worden?

Brouwmaat
op 25 januari 2019

Dat mag ieder soort water zijn waar jij de voorkeur aan geeft. Mag gekookt maar hoeft niet. Zorg wel dat het water en de alcohol op dezelfde temperatuur zijn. Kraantjeswater kan een vertroebeling veroorzaken (afhankelijk van waar je woont). 

Forum Lid
op 27 januari 2019

Goeiemorgen!! Weer een vraagje haha. De alcohol is klaar. Nu zit er een soort van heersende alcohol smaak aan. Kan ik er dat nog vanaf krijgen?

Forum Lid
op 27 januari 2019

Hoi Antoine, distillaat smaakt naar peper. Zit er een zurig smaakje/geurtje aan dan zou je het kunnen filteren langs actief carbon (speciaal gemaakt van kokosnoot die verkoold is en gemalen in korrels). (Stookwinkel verkoop het).
Wat je ook kan doen is je opbrengst nogmaals stoken met extra kraanwater in je ketel (Alcohol wassen) en terwijl je die 2e stook doet, meteen filteren langs actief carbon.
Robbert heeft ook veel geschreven hierover op dit forum.
Wie weet kan je hier weer iets mee.
Cheers man!

Forum Lid
op 27 januari 2019

Van vragen wordt je altijd wijzer 😅👍
Wat Nimrax al zegt je kunt altijd corrigeren of opnieuw overhalen .
Hangt wat af van de verdere kwaliteit van de alcohol.
Wat is percentage onverdund ?

Maar wat ook belangrijk is is de vraag hoe kom je aan die heersende bijsmaak .
Je scheidingen ( cuts ) op tijd gemaakt ?
distillatie temperatuur was die niet te hoog opgelopen ?
Was het vergisting proces goed verlopen ?
Door vinden waar de bijsmaak is gekomen kun je bij volgende batch het voorkomen En na bewerken of corrigeren niet nodig .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 12 februari 2019

Hallo
Ik wil een after eight likeur maken. Nu moet ik de cacao en pepermunt marcereren en opnieuw stoken. Kan iemand mij de juiste instructie verschaffen. Bij voorbaat dank.

Forum Lid
op 12 februari 2019

ik weet niet 100% zeker of de after eight likeur hetzelfde is als 110 j geleden de Een chocolate -mint likeur .
Maar deze kon ik vinden :

alcohol 92% daarin later macereren
3 gr mint per liter
60 gr gemalen cacaobonen. voor bitter . 40 gr voor mild .per liter
3gr vanille liter
Dit 10 dagen macereren laten .
na 10 dagen de drank delen in tweeën .
1/2 deel van drank overhalen .
Andere deel filteren en beide delen samen voegen .
Drank bevat per liter
20 cl suikersiroop
15 ml Glycerine .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren