Stookwijn maken voor schoolproject

Geupdate op 17 oktober 2020 in Recepten
17 op 23 september 2020

Goedeavond,

Dit jaar zit ik in mijn examenjaar van de middelbare school en moet daarvoor een profielwerkstuk maken gedurende een paar maanden.

Mijn team genoot en ik besloten voor scheikunde te kiezen en iets te gaan doen met betrekking van gisten enzv. Wij hebben al ons ingelezen op internet en op dit ‘forum’ en kwamen tot de conclusie dat we uit vruchten alcohol willen halen.

Mijn vraag aan jullie is: zouden jullie aan ons willen uitleggen hoe en wat het beste kan werken om tot een mooi resultaat te komen. En welk fruit is het beste om te gebruiken?

met vriendelijk groet,

Max

 
  • Geliked door
Antwoord
0 op 24 september 2020

Hallo Max,

Vraag me af of dit echt eindexamenproject, of willen jullie gewoon aan alcohol komen? Als ik nl grofweg tel begin je op je 12e aan de middelbare school, doet daar ongeveer 5 jaar over, hetgeen zou betekenen dat jullie nog geen 18 zijn. Dus ook hier op het forum zal gelden : géén 18 NIX.

groet, Knooier  

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 24 september 2020

Knooier heeft op zich gelijk. Maar we hebben het hier niet over alcohol drinken, maar over een ‘ gist-project’. En dat is echt heel wat anders😇. Op mijn school hebben ze in dit verband een bierbrouw-project gedaan: hardstikke interessant en leerzaam .

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 24 september 2020

Overigens is de gemakkelijkste manier om een paar kilo pruimen in een ton te gooien, er zit al gist op de pruimen, deksel erop en het gaat vanzelf.

Forum Lid
op 24 september 2020

Bedankt! Gaan we zeker proberen! Nog andere tips en tricks?

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 24 september 2020

Even de forumregels gecheckt en we mogen Max hierin ondersteunen.

2: Ondanks dat het gebruik van alcohol niet is toegestaan onder de 18 jaar mag je wel lid worden om mee te praten. Bijvoorbeeld voor een werkstuk op school. De community helpt je graag! Het is niet toegestaan om foto’s te plaatsen waar jongeren alcohol aan het nuttigen zijn.

Dus Tim, na afloop geen foto plaatsen van het zelfstook-schoolfeest..haha

Wat Snurrebreut zegt is een goede tip, mits je fruit onbespoten is(biologisch), let daar op.

In de schillen van fruit zit al gist. Denk hierbij aan druiven,pruimen,peren,appels…
Geeft een zeer neutrale vergisting. Pureren, in een emmer met een vochtige doek erop en 2 weken laten staan en je bent er al.
Laboratoriums en educatieve experimenten zijn vrijgesteld door de fiscus voor het maken van alcohol.

Forum Lid
op 24 september 2020

Bedankt! En zonder pitten neem ik aan, en wat is de beste manier om te pureren?

Crew member
op 25 september 2020

Je kunt de pitten wel mee laten vergisten, ze zullen naar de bodem zakken en als het uit gegist is niet mee stoken maar met het residu onderin (bezinksel) weggooien.

Wel de voorloop royaal verwijderen en ook de naloop.
Wij gebruiken veel vak-jargon. Mocht je niet weten wat we bedoelen, vraag het vooral.
Er mogen zeker geen kapotte pitten in je stookwijn zitten, je kunt ze beter dus meteen er uithalen.

Meer info op relevante topics zoals:

https://www.stookforum.nl/thread/pruimen-hoe-stookwijn-maken/

Topic 2000 van ChrisV

Of “google” ook eens in de zoekbalk bovenaan de homepage van dit stookforum op bijvoorbeeld: kersen, pruimen palinka.
Of andere fruitsoorten
en je komt er wel.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 24 september 2020
Laboratoriums en educatieve experimenten zijn vrijgesteld door de fiscus voor het maken van alcohol.Van Nimrax
 
Dit forum bestaat uit alleen maar mensen die aan het leren en experimenteren zijn.
Gelukkig maar.
Forum Lid
op 25 september 2020

De eerste alcohol destilleerde ik toen ik in het vierde leerjaar zat. Had er veel succes mee gehad bij de andere leerlingen. Dat was voor mij leren en experimenteren.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 24 september 2020

Super bedankt voor de reacties!

Als iemand nog meer ideeën heeft laat maar achter! we gaan ze proberen allemaal te testen.

 

Crew member
op 25 september 2020

Prima hoor Max, alleen welke ideeën denk je aan?

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
5 op 25 september 2020

Leuk dat soort projecten op School.
Ik moest scheikunde stage doen in mijn schooltijd Keuze was een lab bij farmaceut of in destilleerderij . Dus die was snel gemaakt
Paar stages in paar Destileerderijen gedaan en daarna tijd vakantie werk gedaan en tijdelijk baantje en later bijbaan eruit gekregen .
Gewoon leuk en nu 40 jaar verder en nog steeds aan het neuzelen met drankjes .

Forum Lid
op 15 oktober 2020

Hallo Robbert,

Voor een school project moeten wij 3 verschillende stookwijnen maken. Onze vraag is wat is de beste manier om een goed resultaat te krijgen. 

gr,

max

Forum Lid
op 15 oktober 2020

Nou Max de pruimen heb je al dan zou je nog een suiker wash kunnen maken (6 kilo suiker wat gist en totaal in volume 25 liter water) en een graan mash maar hoe dat gaat precies zal vast iemand anders uitleggen want dan moet je het op bepaalde temperaturen laten pruttelen en dat zou dan de derde manier kunnen zijn… 

veel suces

 

Forum Lid
op 15 oktober 2020

Ik neem aan dat er geen gerichte drank type is bedacht .
Dus ga ik uit van een simpele basis voor de stookwijnen .
Nodig :
2 kilo suiker
5 kilo mout diastatisch .
( Ik heb bij een collega een leuke goede mout gezien waar een beginner geen probleem mee zou kunnen hebben. Namelijk ” viking enzym mout )
5 liter puur druiven sap of appelsap(zonder concerverings mid of aspartaam )
Bakkersgist van b.v.b. bruggeman .
Citroen zuur .
Diammoniumfosfaat of ander voeding b.v.b potje Marmite .
Calcium carbonaat .
Calcium sulfaat.
Ph tester .
SG weger.
Jodium.
En uiteraard zacht Water.
.
STOOKWIJN SUIKER .
2 kilo suiker los je op in 1 liter water van 80 gr waarin 5 gr citroen zuur is opgelost .
Hou dit 40 min op deze temperatuur .
Hierna voeg je 8 liter koud water toe .
Bij 21 gr
30 gr van de gist .
3 -5 gram diamoniumfosfaat of 3 theelepeltjes Marmite .
Afsluiten in vat met een ontluchter of waterslotje.
Gem gist temp aanhouden van 21-23 gr
Na 3 weken zou het uit gegist
Sg onder zal rond 990 dan zitten.

Stookwijn uit sap .
Vul tank met de sap .
Controleer SG . Deze mag tussen 1040 en 1070 zitten .
Aanvullen met water hiertoe .
Controleer ph . Corrigeer eventueel tot ph 4 – 4,2 .
Voeg iets voeding toe ( de sap kan wat arm zijn ) idem als suiker .
En de gist 30 gram op 10 liter.
Gem gist temp 21 gr .
3 weken gisten .
Sg van een sap kan afwijken na gisten door andere aanwezige stoffen dus zal dan tussen 990 en 1010 zitten

Stookwijn van mout .
(Deze gaan we in 2 stap bewerken het is een simpele stookwijn voor schoolproject )
Vul vat met 15 liter water van 55 graden .
Strooi de mout al roerende hierin .
Controleer PH .
Deze moet tussen 5,4 en 5,6 zijn.
Dus deze zonodig corrigeren.
( Calcium sulfaat verhoogt zuurtegraad , PH verlaagt / calcium carbonaat verlaagt zuurtegraad PH verhoogt .
Hou het beslag op 55 graden voor 30 min.
Breng dan de temperatuur op 67 graden .
Hou deze ongeveer 1 uur aan .
Test met jodium en beetje beslag op lepel of alle zetmeel is omgezet .
Verkleurt jodium dan is er nog zetmeel aanwezig . Is er verkleuring Hou dan nog 20 min aan test opnieuw .
Hierna het beslag door zeef overgieten .
De op zeef achtergebleven resten uit spoelen met wat water van 80 gr .
Hierna voeg je gist toe 30 tot 50 gram per 10 liter .
Gisten op 21 tot 23 graden .
Na 3 a 4 weken uitgegist ..

Forum Lid
op 17 oktober 2020

Schoolproject is een project voor de school.

School project is een school van een of ander project.

Fruit en graan worden niet in de eerste plaats gebruikt om alcohol te maken, maar om smaakvolle drank te maken. Wijn en bier om te beginnen, die later gedestilleerd kunnen worden.

Succes! Dat wordt een interessant en leerzaam project!

Forum Lid
op 17 oktober 2020

Voorheen werd voornamelijk graan en fruit gebruikt voor alcohol .
in oude china gebruikte men rijst en soort aardperen en wilde granen al ruim voor vasco da gama daar kwam.
Vasco da Gama kwam met een de voorloper van de latere alembiek .
Gebruik van van rietsuiker kwam in de 16E eeuw maar was erg duur .d
Gebruik van suiker uit biet kwam pas eind 1800 en in begin vorige eeuw op toen de suikerbiet door verbetering meer suikergehalte kreeg .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren