Stookwijn van Suiker en Turbo Gist voor beginners

Geupdate op 29 juli 2020 in Stooktips
39 op 3 februari 2020

(Beste forumleden, ik weet dit is al meerdere malen aan de orde geweest maar een leek (zoals ik) ziet door de bomen het bos niet meer. Deze topic is dan ook speciaal voor de prille beginner die graag zijn eerste stook wil maken, het lijkt mij goed als de gevorderde stookmeesters, zonder te ver in details en zonder afdwalen, ons als prille beginners bijstaan met de juiste raad)

Mijn eerste 25 liter Stookwijn van Suiker en Turbo Gist!

Wat heb ik gekocht? (Bij www.stookwinkel.nl)

– Stookketel
– Vergistingsvat 30 liter met waterslot
– Still Spirits Classic 8 Turbo
– 8 kilo suiker (Supermarkt)

Schoonmaken

– De ketel: Deze heb ik gevuld met ongeveer 1/3 deel water, aan de kook gebracht en een uur flink laten doorstomen. De koeler niet gebruiken.
– Vergistingsvat: Deze heb ik schoongemaakt (leek mij overbodig) met Dubro en warm water, daarna flink uitgespoeld.

Het maken van de stookwijn:

– Ik heb het vat gevuld met HEET (Auw!! je brand je fikken!) water en daarin de 8 kilo suiker opgelost, dit heb ik gedaan met een garde die in de keukenla lag.
– Daarna het vat gevuld tot 25 liter lauwwarm water (30 graden). Ik heb nog geen thermometer dus het is een gokje, vraag ook even je vrouwtje of ze dit wil controleren. (vinden ze leuk)
– Als het goed is ben je nu al behoorlijk zenuwachtig 😉 Niets aan de hand gewoon doorgaan.
– Het zakje Still Spirits Classic 8 Turbo opengeknipt en voorzichtig in het water gestrooid even laten intrekken en dan voorzichtig doorgeroerd.
– Daarna de deksel (goed) gesloten en het waterslot geplaatst in de daarvoor bestemde opening. (natuurlijk ook het waterslot nog gevuld met water anders zou het niet werken)
– Ik heb het vergisingsvat in de keukenkast geplaatst en binnen een uur begon de zaak al te pruttelen.
– De volgende 2 dagen pruttelde hij bijna continu en het huis vas gevuld met een speciaal luchtje.
– De thermometer in het keukenkastje gaf 20 graden aan en het vat was lekker warm. 
– Op de derde (nu) dag wordt het pruttelen al minder (ongeveer 1 x per 5 seconden).
– De thermometer in het keukenkastje geeft nu 18,5 graden aan en het vat is al minder warm. (onze keuken wordt niet extra verwarmd, ik bedoel daar is geen CV of zo)

Oké, verder ben ik niet gekomen (zie bovenstaande als een live verslag). Voor mij als beginneling blijven nu een aantal vragen over die gegarandeerd beantwoord gaan worden door de gevorderden. 😉

Mijn (en voor elke beginneling) vragen: Ik heb geen Stops, klaringsspul, of iets dergelijks. Het enige wat ik heb is een pruttelend vergistingsvat.

– Wanneer kan ik nu eindelijk gaan stoken?
– Moet ik ècht wachten totdat het pruttelen voorbij is?
– Wat is klaren, moet ik wachten met stoken totdat het klaren klaar is en hoelang gaat dat ongeveer duren?
– Hoelang blijft mijn stookwijn nog goed? (rekening houdende dat ik het vergistingsvat niet open en het waterslot laat zitten)
– Het alcoholpercentage interesseert mij op dit moment niet zo veel, ik wil zo snel mogelijk stoken, wanneer kan dat?

Bij voorbaat hartelijk dank voor jullie wijze antwoorden broeders,
Whico.

 
  • Geliked door
Antwoord
2 op 3 februari 2020

Turbo gist producenten doen vaak mooie beloftes van snel klaar maar vaak duurt het langer dan op pakje staat .
Net als 8 kilo suiker op 25 liter .
misschien onder de lab omstandigheden van het fabriek zelf maar in praktijk kun je beter minder suiker gebruiken en voor beter gist milieu zorgen .
Als het bubbelen ophoud controleer je of er echt geen gisting meer is .
B.v. even aansteker boven oppervlakte houden . Gaat die uit is er nog co2 dat vrijkomt en nog activiteiten . Blijft hij branden is gisting over .
Dan kun je de stookwijn afhevel en in stookketel en verwerken .
Je laat dan de gist laag achter in gist ton .
Bij bier en wijnen maken moet je echt klaren maar bij een goed ingerichte en goed werkende ketel kun je nadat de stookwijn uitgegist is het verwerken .
Stookwijn kan vrij lang goed blijven maar blijft niet vers
Als je langer laat staan zullen allerlei processen de stookwijn oxideren en smaak en kwaliteit gaat achteruit .
Laat dus niet te lang staan .
Je kunt stoken in principe zodra de CO2 uit de stookwijn is .Zet je de stookwijn koud zal deze langer de CO2 vasthouden . ( Voor bier makkelijk , voor distileren kan co2 probleem geven )

Forum Lid
op 4 februari 2020

Dankje @Robbert voor je heldere antwoord.

B.v. even aansteker boven oppervlakte houden . Gaat die uit is er nog co2 dat vrijkomt en nog activiteiten . Blijft hij branden is gisting over .Van Robbert

Dus dan wel even de deksel eraf halen en boven de ‘prut’ de aansteker houden (niet beven het waterslot).

Dan kun je de stookwijn afhevelen in de stookketel en verwerken .Van Robbert

Dit is wat wij beginnelingen graag willen.

 

Forum Lid
op 4 februari 2020

Gewoon boven oppervlakte de aansteker .
Niet roeren . Is er gisting dan weer afsluiten is het over dan afhevelen en verwerken

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
12 op 4 februari 2020

Als je het simpel wil doen: 6 kg suiker(max) met wat water en een th lepel citroenzuur 15 min koken. Daarna aanvullen met water tot 25 liter. Gist erbij(bij turbo gist geen gistvoeding) als het 25 graden is en dan  3 weken wachten(wil je niet horen hé). Als je gistemmer een kraantje heeft deze hierna open zetten en je gistslurry blijft achter. Hierna hoofdstuk 2 het stoken.

Forum Lid
op 16 mei 2020

Hey RuMo, heb je advies opgevolgd en geduldig 3 weken gewacht. Volgens mij is het totaal mislukt. Ben de eerste 10 liter aan het stoken gegaan en bij een temperatuur van 95 graden begon er uiteindelijk wat te druppen. De eerste 50 cl (voorloop) had 30 procent alcohol. Ik krijg duidelijk het idee dat het vergisten niet helemaal gelukt is. De Stookwijn is nog erg zoet. (Je kan er plakstrips van maken om vliegen te vangen).

ik ben bang dat ik te weinig gist heb gebruikt, slechts 10 gram op 6 kilo suiker en 25 liter water. Ik denk dat ik de Stookwijn laat afkoelen, terug in het vergistingvat bij de andere 15 Liter mislukte Stookwijn en meer gist (vraag is dan hoeveel) erbij en maar weer een tijdje wachten.

Wie heeft raad?

Admin
op 16 mei 2020

Inderdaad weinig bakkersgist gist voor een suikerwash. Ik raad je sowieso aan je suikergehalte, soortelijk gewicht (SG) voor en na het vergisten te gaan meten. Dan weet je of je suiker vergist is en wat het percentage van je stookwijn geworden is. Als je dit eenmaal eens gedaan hebt wordt dat een vast onderdeel van de procedure en wil je ook niet meer zonder. 

Forum Lid
op 16 mei 2020

Ik ga zo’n SG meetapparaat in het winkelmandje droppen. 👍

Forum Lid
op 17 mei 2020

Een totale mislukking is het nooit, er kom altijd wel wat alcohol uit. Misschien net genoeg om je handen mee te ontsmetten zodat je niet ziek wordt. Ik ken het merk niet maar volgens mij is dit droge bakkersgist, dan moet je voor 25 liter stookwijn met 6 kg suiker wel 70 tot 100 gram gist gebruiken(zo doe ik het). Ik zou wel helemaal opnieuw beginnen zodat het wel overzichtelijk blijf wat je gedaan heb. Het zou kunnen dat je op deze manier een stookwijn van 10% krijg. Als je dit dan met een gewone ketel of zoals ik met T500/dome (dus geen reflex) stook hou je daar netto misschien 5 liter van 40% aan over.

Forum Lid
op 17 mei 2020

Ik heb alles toch weer bij elkaar gegooid en er 42 gram (droge) bakkersgist bijgegooid. Gist is evenals wc papier hier in Duitsland bijna niet te krijgen. Gister heb ik de hele voorraad gist van een supermarkt opgekocht, 42 gram dus. 😉 Maar even afwachten of het wat wordt. Ik laat het resultaat weten.

Forum Lid
op 17 mei 2020

HAHA wordt het toch tijd dat  je je eigen gist gaat kweken(zie topic hier voor<klik>). Maar ik denk dat Jan ook bij jouw je gist thuis bezorgt hoor.

Forum Lid
op 18 mei 2020

Ik ga zeker even kijken in dat Topic. Inmiddels ook bij Jan een bestelling geplaatst waar ik voorlopig mee vooruit kan.

Forum Lid
op 6 juni 2020

Inmiddels zijn we weer een aantal dagen verder en er zo goed als geen vergisting meer dus tijd om te gaan stoken.

 

De 25 liter stookwijn ga ik in porties van 4 x 6 liter verstoken en omdat ik vermoed dat mijn kookplaatje te weinig vermogen (1250 / 1500 wat) heeft om 10 liter stookwijn in mijn eveneens 10 liter stookketel voldoende op te warmen.

 

1e portie: Dus 6 liter stookwijn in de ketel, alles aansluiten en de kookplaat op ‘Max’. Nu een tijdje heen en weer lopen van de woonkamer naar de hobbykamer om de temperatuur van de ketel te controleren. Iets voordat de ketel 80 graden gaat bereiken zie ik de eerste druppeltjes al vallen. Yesss !! De temperatuur van de ketel klimt langzaam omhoog en bij 85 graden druppelt het al stevig. Tijd om de koeling aan te zetten. Hiermee bedoel ik dan de waterkraan opendraaien zodat er een klein stroompje koelwater door de Koeler loopt.

 

De eerste 4 tot 5 cl. (Voorloop) giet ik in een fles met de naam ‘schoonmaak-alcohol’, die standaard in het keukenkastjes staat. Daarna laat ik 3 glazen met elk +/- 10 cl. (head) vol druppelen en zet dat apart (eventueel nummeren van H1 t/m H3). Mijn kookplaat staat nog steeds op ‘Max’ en de temperatuur is inmiddels al naar 90 graden geklommen, het druppelt lekker door en soms zelfs een straaltje.

 

Ik blijf alles opvangen (heart) en controleer regelmatig het alcoholpercentage (tot nu toe 60 procent), zodra deze minder wordt dan 40 tot 35 procent giet ik de alcohol in een andere fles. (tail) (Deze ga ik later nogmaals stoken.)

 

Proeven: Ik neem een pipetje en druppel wat op een theelepel en proef de 3 apart gezette glazen (head) en de hoeveelheid die na die 3 glazen kwam (heart). Het zal dan wel aan mij liggen maar ze smaken alle 4 hetzelfde. Nog maar een keer proeven en nu met tussendoor een slokje water om de smaak te neutraliseren. Nee, nog steeds even lekker dus alles gaat bij elkaar in de fles voor latere verwerking.

 

Portie 2 t/m 4 hebben hetzelfde resultaat. Alles bij elkaar heb ik aan het eind 4 flessen van elk 70 cl. van 50 procent en 1 fles van 1,5 liter (om nogmaals te stoken (overhalen)) van 40 procent. Al met al ben ik dik tevreden.

 

Beste medestokers, ik ben/was nog beginnende en heb bovenstaande ‘live verslag’ speciaal geschreven voor andere prille beginners dus aanvullingen en commentaar, mits niet te diepgaand, zijn van harte welkom.

 

Proost.

Forum Lid
op 6 juni 2020

Met wat voor ketel stook je ? Waar meet je temperatuur ?
Voor uitsluitend alcohol stook zit je op 78,3 uitlopend tot 81 graden op de brug .

Je laat de toch temperatuur te hoog opklimmen

Je koeling altijd eerder aanzetten dan dat hij begint te druppelen .
Er komen ook voor de 78,3 graden diverse vluchtige stoffen vrij waarmee je de ruimte staat te vullen .
Als je gewone alcohol gaat stoken moet je echt meer beheersing op themperatuur toepassen .
Hoe groot is jou ketel ? Vanwege kookplaat zeg je minder te vullen . Denk wel aan een minimale vulhoogte . Vul nooit een ketel minder dan 2/3 .

Forum Lid
op 6 juni 2020

1500 Watt is helemaal niet weinig hoor. Mijn 6 en 15 liter keteltjes verwarm ik ook met een 1500 W kookplaat. En de knop staat alleen in het begin op max. In mijn T500 boiler zit een 2000 W element die ik altijd naar beneden moet regelen. Mijn temperatuur meters zitten boven op de brug en als die 55 graden aangeven is het echt tijd om  de koeling aan te hebben.  Het opnieuw  stoken van de staart of naloop vindt ik persoonlijk geen goed idee. Daar in zitten stoffen die ik niet wil gebruiken en zullen een volgende stook vervuilen. Je maak namelijk nooit een exacte scheiding tussen voor, midde en naloop.  En hoe meer ongewenst stoffen je gebruik hoe meer die in alle delen terug zullen komen. Dus ik gooi de naloop weg.

Maar je ben wel lekker bezig blijf daar vooral mee door gaan, ook met dat proeven.

Forum Lid
op 6 juni 2020

Robbert en RuMo dank voor jullie reacties, we hebben weer wat meer geleerd. Voordat ik ga stoken zit er al water in de koeling, alleen stroomt er dan nog geen water doorheen. Ik heb een 10 liter Whiskey Alambiek, de temperatuur lees ik af van de ingebouwde meter, ik heb al eens gelezen dat je deze temperatuur als benadering moet zien. Vandaag ga ik stoken met 8 liter stookwijn per keer en volg de richtlijnen van jullie beide, de vorige keer was ik van 11:00u. s’morgens tot 2:00u. in de nacht bezig om 25 liter te verstoken. Dat vond ik wel erg lang. Haha.. Het begon zelfs op werken te lijken.

😉

Forum Lid
op 6 juni 2020

Ja, dat ken ik. Ik was vroeger ook 2 dagen bezig, en dan alles bij elkaar en nog een keer 1 dag stoken. Maar volgens mij ben je goed bezig. Mooi ketel, heb je een leve lang plezier van.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 22 april 2020

Als je het simpel wil doen: 6 kg suiker(max) met wat water en een th lepel citroenzuur 15 min koken. Daarna aanvullen met water tot 25 liter. Gist erbij(bij turbo gist geen gistvoeding) als het 25 graden is en dan  3 weken wachten(wil je niet horen hé). Als je gistemmer een kraantje heeft deze hierna open zetten en je gistslurry blijft achter. Hierna hoofdstuk 2 het stoken.

Van RuMo

wat is het verschil tussen deze gisting en de vorige met 8 kilo en turbo gist? behalve dat deze langer moet staan?

ik wil graag zo’n hoog mogelijk percentage alcohol verkrijgen.

 

Forum Lid
op 22 april 2020

Je kunt met een ander gist zelfde hoeveelheid alcohol uit 8 kilo suiker krijgen als met turbo .
1 kilo suiker levert 510 gram alcohol .
Als je weinig water hebt is je percentage wat hoger dan als je meer water hebt . Volume alcohol blijft het zelfde behalve de turbo is zo chemische gemanipuleerd dat het in bijna riool water overleeft.
Gist produceert naast alcohol ook afvalstoffen wanneer er veel afvalstoffen zijn zal gist ook dat werr opnemen en nog meer troep uitscheiden .
Wil je meer alcohol in krappe hoeveelheid krijg je meer gist diarree mee .
Geeft je 36 liter water op 8 kilo suiker is percentage’s wel lager maar de hoeveelheid pure alcohol aanwezig in oplossing is hetzelfde .
Maar kwaliteit zal veel beter zijn .
Uiteindelijk wanneer je 14 % in ketel hebt of 18 % beide keren komt er hoogpercentage uit .
Alleen iets minder volume alcohol of je moet een grotere ketel gebruiken waar meer dan 25 liter inpast .
En het is uiteindelijk de ketel waar je hoogte bepaald van gewenste alcohol .
Het beslag bepaald kwaliteit .

Forum Lid
op 23 april 2020

Ik heb nog nooit stookwijn gemaakt of alcohol gestookt. Dus ben blij met alle info en suggesties. Wat adviseert u voor gist en hoeveelheid gist/suiker/water voor “goede” neutrale alcohol?

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
5 op 22 april 2020

interessant topic trouwens voor de leken onder ons 🙂 zoals ik

Forum Lid
op 23 april 2020

Likeurtjes, waarom wil je een zo hoog mogelijk alcohol percentage(?). Mijn inziens gebruik je turbo gist als je haast heb, grote hoeveelheden alcohol nodig heb en als je de kans wil lopen dat de alcohol van mindere kwaliteit wordt. En dat is allemaal prima, misschien proef jij wel nooit het verschil of gebruik je de alcohol voor andere doeleinden als drank(“medicijn” of parfum of ontsmetting) en dan is een turbo gist heel makkelijk. Als het om de smaak gaat vindt ik een stookwijn met een percentage van 10 a 12 % prima.

Mijn simpel advies is dan ook bij welke gist dan ook, gebruik voor 25 liter stookwijn max. 6 kg suiker en neem er 3 weken de tijd voor.

Forum Lid
op 23 april 2020

Duidelijk. Ik maak mijn likeurtjes altijd op basis van 95% alcohol.
Nu vandaag de T500 besteld, begin helemaal bij 0 om te stoken. Dus ben blij met elk advies en suggesties. Dus uw advies is stookwijn maken met bv turbogist en 6 kilo suikerven dan 3 weken laten staan? Hoe hoog wordt het % dan ongeveer na run met T500?

Forum Lid
op 23 april 2020

Wat is er nu belangrijk likeurtjes kwaliteit, percentage of hoeveelheid .

Hoe hoog je stookt hangt niet af van ketel maar wie hem bediend

Admin
op 23 april 2020

Het percentage zal sowieso 92+% zijn. Alleen de hoeveelheid is dan iets minder.

Forum Lid
op 24 april 2020

Ik hoop dat ik er iets meer van ga snappen als ik ermee ga starten en uitproberen. 🤐

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
6 op 8 juni 2020

Hoi Whico, 

Vandaag heb ik voor de eerste keer geprobeerd stookwijn te maken. Ik heb een gistvat van de stookwinkel gekocht waar 30 liter in kan. Ik lees net jouw proces en het blijkt dus dat ik het suiker in koud water (21 graden) heb gedaan samen met het gist. (Dus niet zoals jij eerst alles laten oplossen in kokend water.) Ik heb het vervolgens 2 a 3 minuten geroerd met een staaf. Het valt me nu wel op dat er een laag suiker van tussen de 7 en 10 cm op de bodem ligt. Heeft dit negatieve gevolgen voor het gisten van mijn stookwijn?

 

Mvg, Joep

Forum Lid
op 8 juni 2020

Suiker altijd goed oplossen! Je wilt er niet in gaan roeren als alles al bezig is. Gist zit er al bij? Dan kun je niet meer koken.
Omdat het de eerste dag is van de gisting, zou ik de suiker nog goed doorroeren tot het echt opgelost is, zuurstof kan nu nog geen kwaad (aerobe fase), maar over een paar dagen wil je er niet meer in roeren.

Forum Lid
op 9 juni 2020

Het valt me nu wel op dat er een laag suiker van tussen de 7 en 10 cm op de bodem ligt. Heeft dit negatieve gevolgen voor het gisten van mijn stookwijn?

Ik heb dit eens voor de test gedaan, het was geen enkel probleem, alles werd omgezet.

Forum Lid
op 9 juni 2020

Pikketanus, 

Ik heb de deksel open gemaakt en het nog even doorgeroerd. Kan het kloppen dat er een laag op het water was ontstaan door het gist?

Forum Lid
op 9 juni 2020

Gompie,

Ik hoop het. Ik ga het gewoon proberen en mocht het mislukken probeer ik het gewoon nog een keer 😉

 

Forum Lid
op 9 juni 2020

Alles zal wel vergisten alleen heeft gist meer tijd nodig en wat meer moeite moet het doen wat voor extra verontreiniging kan zorgen .
Je heb dus meer voor en naloop te verweideren .

Forum Lid
op 9 juni 2020

Hoi Joep,

Tja, ik ken het. Je bent zenuwachtig, te snel, ongeduldig en je wilt zo snel mogelijk stoken en resultaat zien. Ik als ervaren beginneling van 5 maanden (lol) weet precies wat je voelt. Maar ik denk zeker dat het goed gaat komen met je stookwijn, ik neem aan dat je Turbo Gist hebt gebruikt. Volg de richtlijnen die op de verpakking staan en als gompie gelijk heeft (en dat zal best) kan je na een weekje stoken. Die ‘smurrie’ die bovenop drijft komt door het vergisten, ze zijn dus aan het werk en de gistcellen bouwen nu een feestje, wat zeg ik feestje, het is meer een orgie want ze vermeerderen zich in rap tempo. Laat ze maar lekker feesten en hou de deksel dicht. (geen pottekijkers haha)

Inmiddels heb ik al een aantal stookwijnen van suiker met diverse soorten gist gemaakt en met ‘schade’ en ‘schande’ èn de wijsheden van de medestokers in deze topic zijn er altijd nog goede resultaten geweest. En achteraf kan ik nu zeggen:”Het is toch zo eenvoudig”

Stookwijn maken van suiker is nou niet echt mijn ding, ik heb het eigenlijk gebruikt om te oefenen en ervaring op te doen. Straks wanneer de boeren weer gaan oogsten zijn er voldoende grondstoffen om lekkere drankjes van te stoken/brouwen. Het meest natuurlijke proces om alcohol te stoken incl. zelf gist kweken lijkt mij een ultieme hobby. Maar of dat uiteindelijk gaat lukken???

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 15 juli 2020

Leuk om dit topic te lezen Whico! Erg leuk dat je al je handelingen en gedachtes zo uitgebreid beschrijft, ik herken er veel in 😛 Nu net mijn eerste suikervergisting en stook achter de rug, dus ik behoor zeker tot de doelgroep van je topic 😉 Ben gestart met een simpele vergisting met bakkersgist, maar achteraf waarschijnlijk toch iets te weinig gebruikt (2x42gr verse gist op 4,5kg suiker in totaal 20ltr wash). Gisteren wat turbo-, wijn-, en fruitgisten binnen gekregen om weer eens wat te expirimenteren.

Forum Lid
op 15 juli 2020

Ik zie trouwens dat je citroensap hebt gebruikt (had ik ook), maar lees ook vaak citroenzuur. Toevallig ervaring of dit zo heel verschillend is? En heb je nog aparte gistvoedingen gebruikt (als je bakkersgist had)?

Forum Lid
op 17 juli 2020

Hoi Martini, dank voor je compliment op deze topic. 
Ik weet niet echt het verschil tussen citroensap en citroenzuur, volgens mij is dat hetzelfde. Ik heb ook geen aparte of andere gietvoeding gebruikt.

Veel succes met experimenteren, je zal merken dat het steeds makkelijker gaat en je jezelf laat uitdagen om meer soorten drankjes te maken.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 21 juli 2020

Nou het enige verschil dat ik kende was dat het ene vloeibaar in een geel plastic flesje zit, en het ander witte korrels of poeder in een potje/zakje betreft. (stookwinkel)

Maar in dit topic lees ik wat nu het verschil is; Citroenzuur vs. Citroensap.

Kort samengevat is citroenzuur geconcentreerder dan citroensap. Het citroensap bevat zo’n 10% citroenzuur.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 28 juli 2020

zijn er recepten om minder stookwijn dan 25 liter in 1x te maken? Ik zoek eigenlijk een recept voor 10 liter stookwijn.

Forum Lid
op 28 juli 2020

Elk recept draait om verhoudingen. Als het recept voor 25 liter is, deel alle hoeveelheden door 2,5 om er een 10 liter recept van te maken en het zal vrijwel zeker werken en waarschijnlijk bijna hetzelfde resultaat opleveren.

Forum Lid
op 29 juli 2020

Alleen een deel van een zakje turbo gist gebruiken wat bedoelt is voor 25 liter is niet aan te bevelen. In een zakje turbo gist zitten naast gist ook een hoop andere stoffen, en de kans dat die verhoudingen niet meer  kloppen is dan groot.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren