Suikerwash: risico op methanol?

Geupdate op 14 februari 2020 in Stookforum
7 op 12 februari 2020

Mijn vermoeden is dat er geen methanol mogelijk is bij een suikerwash. Klopt dit?

 
  • Geliked door
Antwoord
0 op 12 februari 2020

Nee, niet helemaal waar. En voorloop zal je altijd hebben. Het is een veel voorkomend fenomeen dat mensen dit denken, omdat het een “zuiver product” is, zit geen pectine in zoals een pruim bv.
Gist produceert nou eenmaal meer dan alleen alcohol. Daarnaast kun je nog infecties hebben wat vanalles kan zijn en maken. Er zal bij suiker vergisting weliswaar minder methyl geproduceerd worden, maar toch houdt je een smaakje als je geen voorloop neemt. Altijd een voorloop houden.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 13 februari 2020

Bij een suikerwash loop je geen enkel risico op het produceren van methanol. Methanol zou je kunnen produceren wanneer je “hout” mee fermenteert. “Hout”, dat zijn onder andere pitten, steeltjes en dergelijke. Maar dan nog, je zal heel erg je best moeten doen om zodanig veel methanol te kunnen produceren dat het gevaarlijk is. Een fles wijn bevat veel meer ethanol dan wanneer wij stokers fruit fermenteren. En dit ook nog eens versterken in de ketel. Maar het is niet onmogelijk. Wanneer je “hout”, dus pitten en dergelijke niet mee fermenteert, dan is er niets aan de hand. Maar we wachten nog even op de uitkomst van Snorrebreut, die gaat lab tests doen. Dat het zo lang duurt komt denk ik doordat men veel meer methanol had verwacht. 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 13 februari 2020

Ik heb nu een 25 liter vat gevuld welk nu staat te fermenteren met appelsap van de aldi en 3 kg suiker. Nou vraag ik mij af of deze sap welke is gepasteuriseerd en gemaakt van geconcentreerd sap ook nog methanol zal produceren. Uiteraard zal ik sowieso van de voorloop voldoende appart houden om honderd procent zeker te zijn dat mijn drank geen methanol bevat. Althans niet in onveilige hoeveelheden.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 13 februari 2020

Gepasteuriseerd wordt op 2 methoden . Dat kan zijn op 72 graden voor min 15 sec maar ook op 138 Gr voor maar enkele seconden .
Bij op hoge themperatuur gepasteuriseerd of gesteriliseerde producten is het enzym wat methyl aanmaak kapot en dus via die weg geen methyl komen .
Dus ook gewoon even aan de kook brengen van fruit voor vergisten vang je al een “mogelijk probleem’ mee af .
Maar zoals pikketanus ook aangeeft gist zelf maakt naast ethyl meerdere bijproducten waaronder meerdere alcoholen en zuren dus ook daar ontstaat methyl .
Wanneer gist anaerobe is en in goed milieu is het minimaal maar in aerobe situatie of stress zal zelfs bij uitsluitend suiker ook methyl aanwezig zijn .
Maar dat is ver onder de veilige norm .
Bij hard schillige producten vergisten ontstaat de meeste methyl .
(Kersen uitgezonderd )
Maar ook daarvan is de hoeveelheid wat in distilaat komt minder dan de hoeveelheid die in een gewoon glas wijn zit .
Ook uit pitten kan methyl ontstaan maar pitten zijn eerder een probleem betreft cyanide .
Hoewel ook daarvoor hoef je niet zo gauw zorgen te maken . Bij amandelen ,abrikozen pitten wel rekening daarmee houden .
Methyl kun je met een voor distilatie grotendeels weg krijgen maar slecht een beetje voorloop krijg je sowieso niet mee weg en methyl ” hecht” en bind zich makelijk aan andere producten denk ook aan acetaten dus blijft het gehele proces meekomen .

Maar nogmaals bij granen en suiker is methyl minimaal en zal geen problemen geven .
en ook bij Normale wijze van werken ook bij fruit geen probleem geven omdat dat ook ruim onder de veilige norm zit .
( Hergebruik NOOIT voorloop hierin zit de meeste rotzooi bij hergebruik stapel dus foute stoffen op !)

je kunt makkelijk even testen met wat chemicaliën of er methyl of cyanide aanwezig is .

Er zij hier in veel topic over methyl en er zijn veel geruchten .Maar maak er geen heksen jacht van .

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 13 februari 2020

Voorloop gebruik ik voor de ruitensproeier van de auto of verder eventueel als ontvetter en of ontsmetter voor bijvoorbeeld gereinigde fermentatie vaten ik spuit de schone vaten in met de voorloop welke boven de 90 procent is en laat het even inwerken en spoel dan ruim uit met schoonwater. De boel is dan goedkoop en veilig ontsmet

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 13 februari 2020

Dank aan allen voor de heel hulpzame antwoorden!

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 14 februari 2020

Wat de voorgangers al zeggen. (Ik deel het vermoeden van Duiker over de testen van Snurrebreut!)

Overigens heeft een slechte smaak niks te maken met methanol: methanol smaakt, net als ethanol, naar niks.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren