Supermarkt wijn distilleren?

Geupdate op 4 mei 2017 in Bieren en wijnen
20 op 15 april 2017

Hoi allemaal,

Ik ben supernieuw met het fenomeen distilleren, ben er zeer geïnteresseerd en gefascineerd door geraakt en heb besloten een ketel te kopen.

Ik heb nu weliswaar een hele kleine van 1,5L en vroeg mij af of het distilleren van supermarkt wijn gewoon kan en een goed resultaat oplevert?

Zelf ga ik natuurlijk ook de alcohol zelf maken maar vandaag omdat ik de set net binnen heb wil ik graag direct experimenteren.

Ik sta heel open voor tips en advies!

 
  • Geliked door
Antwoord
2 op 15 april 2017

Uiteraard kan dat.

Forum Lid
op 15 april 2017

Moet ik bij de wijn nog water toevoegen voordat ik het distilleer? Neetoch?

Dankjewel voor je reactie

Crew member
op 15 april 2017

Nee hoor percentage is laag genoeg dus verdunnen is niet nodig

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 15 april 2017

Goede manier om de eerste keren te testen

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 15 april 2017

Mijn eerste keer had ik allemaal restjes sterke drank bij elkaar gegoten, wel 10 flessen met allemaal een bodempje er in. gewoon om eens te kijken hoe het nu allemaal werkt. Was echt leuk! Het was ook goed drinkbaar hoewel de smaak van de brandy die er dus ook doorheenzat wel herkenbaar aanwezig was. 

 

Al met al een prima ervaring voor de eerste keer!

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 15 april 2017

Hoy,

Dat was ook een van mijn eerste stooksels.

hier lees je er meer over

https://www.stookforum.nl/thread/oude-wijn-recupereren-stoken/

Ik had er een goede aux-de-vie aan over gehouden

groetjes

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 15 april 2017

Dankjullie wel!

Helemaal mooi, ik ga er lekker mee aan de slag!

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 15 april 2017

Je kunt zelf heel makkelijk een wijnazijn maken met restjes wijn die overblijven (niet de droesem; dit is het laagje onder in de fles).
Je kunt zowel witte als rode wijnazijn maken.
Doe hiervoor een klein laagje wijnazijn in een kruik of een donkere fles.
Het is belangrijk, dat er geen direct zonlicht bijkomt.
Giet er de restjes van de wijn in.
Sluit dit zeker NIET af met een kurk, maar wel met een stukje stof en elastiek  zodat er lucht bij kan komen.
Als je een grote weckpot gebruikt kun je een neteldoek gebruiken.
Door de azijnzuur-bacteriën en de zuurstof  in de lucht wordt de alcohol omgezet  in azijnzuur en krijgt het  mengsel de zure smaak.
Ook kun je ook van champagne, sherry, port en andere zogenaamd “laag-alcoholische” dranken azijn maken.

Velen maken wijnazijn door wijn  (of de resten ervan) over beukenhoutsnippers te gieten en te laten rijpen (verzuren) door bloot te stellen aan de lucht.
Men gebruikt meestal een oude wijnazijnfles of giet er een scheutje zuivere en nog werkzame wijnazijn bij om het proces te versnellen.
De kwaliteit van de azijn is ook afhankelijk  van de soort wijn die gebruikt wordt om de azijn aan te maken. Maar men  maakt tenslotte géén azijn van  topwijnen ….. dat zou pas echte zonde zijn….!!!

 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 15 april 2017

hahaha, ik ook bij mijn eerste keteltje. 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 15 april 2017

1.5 liter is precies een fles wijn

Gewoon een keer proberen en zien wat je ketel doet !
Let vooral op de temperatuur !

je kunt ook bier in de ketel gooien …

Verder kan je ook zelf fruit of alleen suiker met water vergisten..

Waar kom je vandaan ??

Admin
op 15 april 2017

In de meeste gevallen 2 flessen wijn 🙂

Forum Lid
op 15 april 2017

Meestal 2/3 van je ketel volgooien toch?

Ik kom uit den haag

Admin
op 15 april 2017

Ja, gewoon zorgen dat het niet snel kan overkoken.

Een 1,5 liter ketel moet ook gewoon 1,5 liter in kunnen. Als het goed is houd je dan nog wat ruimte over.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 4 mei 2017

Jay…waar ben je gekomen met je stook?

Ik heb zelf vanmiddag 12 flessen witte wijn (0,75lt.) van 13% in de ketel gemikt. Voorloop weggemikt. Eerste flesje was 3 kwartier geleden vol.

alcoholmeter erin……rond de 70 (ZEVENTIG) procent. Paar scheutjes geproefd…prachtig…doet me wat aan grappa denken.

 

Temperatuur op de helm is ondertusen opgelopen naar zo’n 88..90 graden. Ben benieuwd waar mijn tweede flesje op uit gaat komen. Zal denk ik eerder in de buurt van de 50 procent liggen.

 

Nouja …super.

Admin
op 4 mei 2017

Dat het op Grappa lijkt dat klopt. eigenlijk is het net als Cognac gestookt van witte wijn. Het verschil met Grappa is dat dat wordt gestookt uit de uitvergiste pulp van de druiven.

 

De druiven worden geplet/gekneusd en vergist. De vloeistof wordt afegtapt en geklaard. Witte wijn dus. De drap die onderin de gistingstank ligt zoals de schilletjes enz… bevat nog veel alcohol. Daar wordt Grappa uit gestookt.

 

Gooi je hier weer houtsnippers bij heb je eigenlijk gewoon een Brandy, een Cognac achtige zonder dat het Cognac mag heten 🙂

Forum Lid
op 4 mei 2017

Gebruiker Stookforum…beter bekend als “de wandelende encyclopedie” 🙂

Weer wat geleerd. Ik dacht eigenlijk dat grappa gewoon slechte witre wijn was die dan maar word gedestilleerd.

Het zit kennelijk toch anders…dank.

Admin
op 4 mei 2017

Grappa is overigens Italiaans, in frankrijk gebeurt dit ook maar dan wordt het weer een Marc genoemd. 

Forum Lid
op 4 mei 2017

2 fles…..42%

Dadelijk nog maar even voortstoken.

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 4 mei 2017

Straks mik je alles bij elkaar en dan verdun je dat allemaal tot drinksterkte, dan heb je alles in dezelfde sterkte en smaak.

Dan kun je het opdrinken of nog een keer stoken en dan alsnog opdrinken 🙂

Of je laat het rijpen op houtsnippers en zo maak je je eigen brandy. Doe je dit met vergist en gestookt appelsap kun je weer een Calvados achtige verkrijgen.

Je hebt genoeg dingetjes uit te proberen! Succes!!

Forum Lid
op 4 mei 2017

tnx mate.

Voor deze “batch” ga ik alleen maar alles gelijktrekken (lees alles bij elkaar mikken), en opdrinken.

Rijpen en houtsnippers staan voorlopig niet op mijn lijstje. Marcereren met fruit soorten staan wel op de lijst.

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren