Te snel gegist?

Geupdate op 10 september 2019 in Stookforum
21 op 27 augustus 2019

Hallo,

Gister heb ik een nieuwe whiskymash gemaakt, ik heb het als volgt gedaan.

 • 6kg geschroot mout in een grote pan voor 1u op 60graden met 18 liter water
 • 10 minuten op 70 graden
 • mout gefilterd d.m.d. stookzak
 • temperatuur laten dalen door het toevoegen van water tot 30liter totaal naar 30 graden
 • toegevoegd Prestige WD

Nu heb ik gemerkt dat het gistingsproces na bijna dagen dagen nu gestopt is. Is dit ok, of heb ik gewoon meer geduld nodig? Dank alvast en proost!

 

Groeten,

Ruben

 

 
 • Geliked door
Antwoord
1 op 27 augustus 2019

Hoe lang staat het nu te vergisten?

Forum Lid
op 28 augustus 2019

nu gaat de derde dag in

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 27 augustus 2019

Ruben, het is geen suikervergisting van 7 dagen,Ook al heb je een stilstaand waterslot, het zegt heel weinig over je na-gisting die lang duurt.
Je kan meten of de aansteker/lucifer brandtest doen maar ik denk dat je te snel wil…

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 27 augustus 2019

Meten is weten.

Heb je het SG gemeten? Dus bij start en nu?

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 27 augustus 2019

maischen voor whisky : 55 gr – daarna 65 gr en daarna 72 gr .
en 10 min is te kort !

Heb je Jodium test gedaan ?
Wat was Het SG aan begin .?
en wat is het nu ?
Is de gisting echt gestopt ?
Eventueel met een lucifer boven oppervlakte even testen . gaat vlam uit gist het nog .
Blijft vlam branden is er geen activiteit .

Een waterslot is geen indicator betreft vergisten slechts een stank afsluitertje en wat bescherming tegen invloed van buiten als insecten .
Er kan langs andere plaatsen ook co2 ongemerkt de weg van de minste weerstand nemen .

Gist gaat in eerste uren tot enkele dagen voornamelijk vermeerderen dan is er wel activiteiten maar weinig alcohol nog . lijkt het soms even te stagneren waarna het weer oppakt maar dan gaat het voornamelijk de alcohol produceren

Forum Lid
op 27 augustus 2019

Tijdens meerdere van mijn Whisky vergistingen ben ik erachter gekomen dat zelfs op momenten dat het waterslot stilstaat, er nog iets gebeurd.

Hiermee doel ik op smaakvorming van het vergistend spul. Ik heb 3 keer gezien dat in de eerste 48 uur het waterslot bijna gromt (of als een drinkende hond klinkt). Tijdlang niks maar de smaakvorming (proeven tijdens vergisting) liet wel een verandering zien. In de eerste week een hele hoop activiteit en in de tweede week kwamen extra smaken.

Forum Lid
op 27 augustus 2019

Heb twee vaten kersen staan maar die staan wild te vergisten,een had ik afgesloten met plastic zak met een elastiek er om,het ander gewoon de zak en een deksel er op,ik test altijd met een aansteker,bij de een ging de vlam uit en bij de ander niet,dus ik simpele ziel dacht dat die niet aan het vergisten was,maar ik kreeg een helder moment(heben stokers ook wel eens) en heb daar ook een elastiek om gedaan,s’morgens getest en alles was ok.aansteker test gebruik ik al 15-16 jr.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 28 augustus 2019

Hi Robbert,

Dankjewel voor je antwoord. Kun je mij vertellen hoe lang ik 55, 65 en 72 graden moet verwarmen? Een Jodium en SG test heb ik nog niet gedaan, ik ben echt een beginner 😉

Bedankt voort de nittige tips, ik duik weer de boeken in

Groeten,

Ruben

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 28 augustus 2019

Wanneer je het SG meet, met een hydrometer  af refractometer, dan weet je hoeveel alcohol je kunt verwachten. Is je SG 3 dagen hetzelfde dan mag je aannemen dat het uitgegist is. 

Vergisten met de huidige temperaturen zal sneller gaan dan in een koele schuur in de herfst.  Iedere vergisting verloopt weer anders. Temperatuur gecontroleerd vergisten geeft een beter resultaat en je vergisting verloopt dan redelijk hetzelfde (met dezelfde ingrediënten).

 

55 Graden is niet echt nodig (ik doe het nooit i.i.g.). Een uur of langer op 65ºC en een minuut of 10 op 78ºC is prima. Met wat jodium kun je een testje doen om te kijken of er nog zetmeel in zit.

Koken is optioneel. Heb je met teveel water water gespoeld dan kun je weer wat laten verdampen. 

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 28 augustus 2019

De 55 gr is voor de eiwit af tw breken . voor biermaken i.d.d. niet noodzakelijk bij distilleren kan dit o.a. voor schuim problemen zorgen .
Daarnaast de eiwitten worden omgezet in aminozuren die weer als voeding dienen voor de gist .
55 gr 1/2 uur min 65 gr 1/2 uur tot een uur . 72 graden 45 min .

 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
5 op 31 augustus 2019

net mijn mash getest op alcohol, maar er zit bijna niks in na een week. Kan ik nog iets verwachten hiervan of is het beter om het weg te spoelen?

Crew member
op 31 augustus 2019

na een week? Ik zou het nog 1,5 week extra de kans geven.
Dan doe je een test stookje en bepaal je of het wat is of niet.

Crew member
op 31 augustus 2019

Waar heb je mee getest?

Met een alcoholmeter (dobber) kun je geen stookwijn meten.

Forum Lid
op 31 augustus 2019

gewoon lekker laten uitgisten .
Nu niet goed te testen of je moet met klein beetje ( paar milliliter ) een proef distillatie doen

Forum Lid
op 1 september 2019

Inderdaad met een alcoholdobber getest. Hoe zou ik het volgens jullie moeten doen?

Forum Lid
op 1 september 2019

.het staat nog geen 3 weken toch ?Als er nog gist werking is gewoon geduld hebben .
Meet SG ! als SG onder 1000 is of liever 990 kun je het distilleren . is het SG hoger dan 1000 controleer dan over aantal dagen nog eens . het zal dan iets gezakt moeten wezen .

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 1 september 2019

De dobber is voor het distillaat, niet voor de stookwijn. Restsuikers in de stookwijn zorgen er voor dat de dobber hoog blijft drijven en zo vaak gewoon 0 aangeeft. 

Met een vinometer zou je nog enigzins kunnen meten. https://www.stookwinkel.nl/product/vinometer-tot-25/

In het vervolg zou je voor de gist er bij gaat het Soortelijk gewicht (SG) moeten meten en na het gisten opnieuw. Door het verschil in voor en na SG kun je eenvoudig uitrekenen wat het alcoholpercentage is. Hiervoor is een formule die ik zelf staads vergeet, maar ik gebruik hier een app voor 🙂

Een SG meter kan wel een dobber zijn, ik gebruik graqg deze. Bedoeld als Cider meter maar hij meet natuurlijk alles, dus prima geschikt voor jouw doel. https://www.stookwinkel.nl/product/mad-millie-cider-hydrometer/

Je kunt ook kiezen voor een refractometer. Iets duurder maar erg prettig gadget https://www.stookwinkel.nl/product/refractometer-soortelijk-gewicht/

 

 

Forum Lid
op 1 september 2019

Bij de dobber die jan aangeeft is 010 een SG (suikergehalte) van 1010 , 120 is een SG (suikergehalte) van 1120. Belangrijk is het dan als je een hoog SG (suikergehalte) hebt, dat je dan gist hebt, dat een hoog alcohol percentage aankan. Anders sterft de Gist te vroeg in zijn eigen Alcoholproductie. Dit ter info. Heb dit al eens meer hier besproken, maar omdat je meestal alleen op bier en wijn sites over alcohol spreekt, is de gist vaak , de gist die bij de wijn, of het bier maïsch schema past. Wordt dus (te) weinig over gesproken, en over nagedacht. Gist maakt van suiker alcohol, maar sterft uiteindelijk af , omdat er 1: geen suiker meer is, of 2: teveel alcohol aanwezig is. Overigens is het boek “Yeast” van  Chris White en Jamil Zainasheff een hele interessante aanvulling.

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 1 september 2019

Bedankt voor alle tips! Inmiddels heb ik m’n stookwijn gemeten met een vinometer en blijkt dat er nu 8% alc. in zit. Ik ben erg tevreden voor een eerste keer!

Forum Lid
op 10 september 2019

Misschien is het handig om een proefmeting te doen met de vinometer. Bij mij (en heb gelezen meerdere mensen) heeft ie een afwijking van een paar procent. Als je dit weet, kun je een correctie toepassen zodat je een iets realistischer beeld hebt. Voor t zelfde geld meet ie correct en heb je gewoon 8%, maar als ie er 4% naast zit (bij mij wijkt ie 4% af jah) heb je dus slechts 4%, of 12%. Al lijkt me het in jouw geval wel enigzins te kloppen.

Ideale temperatuur voor meting is 20°C, ook kun je rekening houden met opgelost CO2, ook hierdoor kun je een meetafwijking krijgen.

Veel kstookplezieren succes!

Admin
op 10 september 2019

Inderdaad, een proefje met een commerciele droge wijn is zeker aan te raden. Ook bij de vinometer geldt, hoe meer rest suiker des te meer afwijking. Test dus enkel volledig uitgegiste wijnen voor een zo realistisch mogelijk beeld. En de volgende keer gewoon vooraf je sg meten 😉

Toon meer reacties
 • Geliked door
Antwoord
Annuleren