Te veel houtsmaak reduceren (vat vergeten)

Geupdate op 20 maart 2020 in Stookforum
20 op 15 maart 2020

Ik heb mijn rum nu 2 jaar in een vaatje zitten van 5 liter. Daarvoor had ik t een paar weken in glas met wat eikenhout blokjes in verschillende brandingen, zelf gedaan. Ik krijg opeens heel veel tijd door dat virus en nu dacht ik gisteren laat ik het allemaal weer eens wat aandacht geven. Dus een flesje rum gemaakt uit het vat en terug gelengd op 38,5%. De smaak en reuk is in eerste instantie sterk verbeterd maar de houtsmaak is veel te sterk. Ik heb tussendoor eigenlijk veel te weinig geproefd en nu zit ik met 5 liter, of althans het zal wel een stuk minder zijn, die niet lekker is. Misschien door de cola maar dat vind ik zonde.

Wat zal ik doen? Alles opnieuw afstoken en weer opnieuw beginnen of aanlengen met witte rum, daar heb ik nl nog 4 liter van. Of is er nog een andere truc?

Ik heb zo wel een lesje gehad..

 
  • Geliked door
Antwoord
0 op 15 maart 2020

Markb, hier weet Robbert vast  iets op te verzinnen.
Opnieuw stoken met extra water (wassen) kan altijd nog.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 15 maart 2020

Daar hoopte ik ook op 😉

Forum Lid
op 15 maart 2020

op nieuw stoken raak je veel smaken kwijt en vervelende is dat de houtsmaak juist meest achter blijft .
Er zijn diverse optie .

Je kunt het beste blenden met een blanke rum .

Andere optie in deze gevallen is een ozon generator een prachtig apparaat om sf te zwakken van smaken.

Wat je ook kunt doen is natrium hydroxide toevoegen en Na enige tijd neutraliseren .( Niet doen als je niet bekend bent hiermee )

Wat ook wel wordt gedaan is een klein beetje hele jonge lichte wijn of sherry toevoegen .
de zuren zwakken smaak iets af je krijgt alleen een iets fruitig bijsmaakje aan de rum . (Dit kan zelfs een zeer aangename bijkomstigheid bieden )

Forum Lid
op 15 maart 2020

Dank je Robbert! Blanke rum heb ik en de ozon generator ook dus ga ik daar maar eens mee aan de gang. Ik hou jullie op de hoogte.

Forum Lid
op 16 maart 2020

Ben benieuwd markb, ik heb ook een bio whisky staan die ik was vergeten uit het vat te halen. Hij smaak nu wat bitter, maar ik laat hem nog wat rusten in een weck pot misschien trek het bij. Het is 45% dus ik kan hem ook nog wat verdunnen.

Forum Lid
op 16 maart 2020

ook whiskey kun je opfrissen door iets sherry toe te voegen [email protected]

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
5 op 16 maart 2020

Beste Stokers

Ik ben juist op zoek naar een stevig houtkarakter. Ik heb wat testhoeveelheden met verschillende gradering toasting geprobeerd op wat roggebrood stooksel, maar krijg de eikengeur en smaak niet over. Kun je aangeven welke toasting jij hebt gebruikt (duur en temperatuur)? Wellicht dat iemand anders die meeleest ook een antwoord heeft?

Ter info: ik gebruik eikenhout van gekapte eikenbomen (uiteraard goed gedroogd) en een eikenhouten plank (onbewerkt) waar ik blokjes van zeg 2×4 cm van zaag.

vr gr, Kevin

Forum Lid
op 16 maart 2020

Ik heb m’n houtblokjes ook op ongeveer die maat gezaagd. Daarna in 4 verschillende gradaties gebrand op kleur. Van elke kleur heb ik 3 blokjes op 5 liter rum in een glazen fles gegooid. Denk dat ik ze daar 2 maanden in heb gehouden en daarna in het vat gegooid. De houtsmaak is nu echt veel te heftig. Het is dus echt een kwestie van tijd en regelmatig proeven, iets wat ik te weinig heb gedaan..

Forum Lid
op 16 maart 2020

Hoi Kevin,

Na wat experimentjes met hout in z’n algemeenheid gedaan te hebben durf ik wel advies te geven. Als eerste geldt dat de body van de Whisky heel veel doet voor de smaakbeleving en het hout naar boven halen, het roggebrood stooksel wat je noemt heeft een kleine body sowieso als gevolg van het hoge aandeel suiker, immers doet suiker veel minder voor smaakmakers dan de aminozuren uit de mout (voorlopers van esters).

Ik heb zelf de meeste houtsmaak meegekregen uit blokjes die ik bij Stillspirits besteld had, zie hier. Als je wilt stuur ik er een paar op maar denk aan sigaren- of pruimtabak als eerste smaken die je merkt. Het duurde bij sommigen nog een aantal maanden op fles voordat de houtsmaak mooi naar voren kwam en het lukte ook niet bij alle Whiskies (afhankelijk van de mouten in combinatie met gebruikte stookketel).

Qua toasten temperaturen en tijd kun je deze vinden op het internet voor Amerikaans Eiken;

 

 

Forum Lid
op 16 maart 2020
Het duurde bij sommigen nog een aantal maanden op fles voordat de houtsmaak mooi naar voren kwam en het lukte ook niet bij alle Whiskies (afhankelijk van de mouten in combinatie met gebruikte stookketel).Van Alchemist

Bedoel je hiermee: aantal maanden op fles nadat blokjes eruit waren of aantal maanden op fles met blokjes er nog in voordat hout naar voren kwam? Collega van me geeft namelijk aan dat bij bierbrouwen na bottelen de smaak op de fles verder ontwikkelt. Ik snap dat we geen bierbrouwen maar zie toch wel parallellen hiermee.  

 

Forum Lid
op 16 maart 2020

In dit geval bedoelde ik op fles nadat de blokjes eruit waren. Maar de manier van verouderen heeft zeer zeker een impact op de smaakvorming en hoe snel deze gaat, bij de eerste 4 Whiskies heb ik het gedaan in een afgesloten pot waarbij de zure en scherpe tonen van de new-make Whisky lang blijven hangen, zelfs nog als ze op fles gaan en op de fles heeft het een 5 a 6 maanden geduurd voordat in één van de gevallen  dit weg trok. Bij 2 andere is het zure nog gebleven en de houtsmaak niet in harmonie gekomen, ik vermoed dat dit komt door het gebruik van zuurmout in combinatie met de Airstill. De laatste was op voordat die tijd had om te rijpen 😉 

 

Wat ik tegenwoordig een fijne manier van verouderen vind is in een fles met het hout maar in plaats van een dop, een propje watten te gebruiken (dank aan Robbert voor de tip), hierdoor ademt de Whisky ook en trekt deze sneller naar z’n uiteindelijke smaak als deze op fles gaat zonder hout. De zure en scherpe tonen trekken snel weg maar gedurende 5 a 6 weken gebeurd er nog veel met de smaak, op de fles kan het dan nog even duren ook. Maar wat Markb zei klopt, kwestie van proeven maar vooral bij de eerste Whiskies wat langer laten liggen uiteindelijk om te kijken wat de smaak op langere tijd doet, daar ben ik ook een beetje te snel in geweest.

Forum Lid
op 16 maart 2020

Nog een kleine toevoeging, je collega heeft gelijk over het bier en die parallel mag je zeer zeker doortrekken naar Whisky. Smaakvorming in Whisky is niet statisch maar een dynamisch proces, een hoop van de smaken worden tijdens de vergisting gevormd en het type ketel wat je gebruikt kan deze zeker beter naar voren halen (Alambiek), het hout doet ook nog een redelijke duit in het zakje waarbij ik denk dat 30 a 40% van de uiteindelijke smaak ook door het hout komt.

Na het rijpen op hout als het de fles op gaat gebeurd er nog een rondje van smaakvorming. Bij Laphroaig werd me verteld dat de flessen normaal een aantal maanden nog in het magazijn staan voordat deze verstuurd worden.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
7 op 17 maart 2020

@Kevin je zegt het hout is gedroogd en uit plank gezaagd.
Is het voor drogen na kap ook gewaterd ?
Het beste hout voor gebruik en dus ook voor vaten wordt enige tijd [ soms wel tot 2 jaar ]
gewaterd alvorens drogen en verwerken .
ongewaterd hout bevat namelijk ook veel onwenselijke stoffen…

Forum Lid
op 18 maart 2020

En met gewaterd bedoel jij hout in het water en dan regelmatig het water verversen?

Forum Lid
op 18 maart 2020

Gewatert hout zijn stammen die na de kap voor een langere periode in basins kanalen of rivieren hebben gelegen alvorens drogen en zagen .
je kunt zelf wateren door het hout in welwater of ander onbehandeld schoon water enige tijd te leggen .

Forum Lid
op 18 maart 2020

P.s. hout wordt i.p.v. gewatert ook ( omdat alles steeds sneller en goedkoper moet ) ook wel gestoomd

Forum Lid
op 18 maart 2020

Stromend water lijk mij ook beter, dit in verband met bederven van het water. Bij het nieuwe vaatje adviseerde ze ook om er eerst water in te doen en dat om de paar dagen te verversen i.v.m. bederven. Maar misschien is dit een advies uit de tijd dat het drinkwater nog niet zo zuiver was.

Forum Lid
op 18 maart 2020

Sommige streken hebben nog steeds toevoegingen in drinkwater . Fluoride en gechloreert water komt nog steeds voor .
Je kunt een vat vol zetten met water en aan buitenkant in nat linnen zetten .
Je kunt ook een vat stomen .
Wanneer je hout snippers of blokjes gebruikt van niet gewatert houd kun je die ook in de drystill bewerken .

Forum Lid
op 20 maart 2020

Ter verduidelijking:
Ik heb hout dat gekapt is, vervolgens goed gedroogd en zelf getoast en
Ik heb blokjes gemaakt van een massieve plank en vervolgens getoast.
Wateren voor het gekapte hout iig niet gedaan. Van de plank geen idee. Plank komt bij houthandel vandaan.
Toasten in de oven op verschillende temp en variërend van 1 tot 3 uur.

Forum Lid
op 20 maart 2020

het wateren van het hout zorgde ervoor dat hout niet ging scheuren . Dat wilde men zeker voorkomen bin vaten en meubels . Bijkomstigheid is dat wanneer stammen 9 maanden en soms ook veel langer in water lag sappen, cellulose , mineralen , tanines en diverse in het water oploste .
hierdoor krijg je dus ook dat wanneer drank erop gelagerd wordt die heftige bijsmaken minder of niet aanwezig zijn .
bij het branden / schroeien / roaste. / Toasten krijg je koolstof vorming in meer of mindere mate wat smaak geeft maar ook weer andere weg nemen .
De een prefereert wel geschroeid hout de ander niet .
ook nieuwe vaten of gebruikte vaten kun reconditioneren en op diverse gradaties schroeien .

Gekapt en meteen gedroogd hout bevat dus meer zware vaak onaangename bijsmaak makende stoffen .

Je kunt eventueel alsnog laten wateren alvorens gebruik .
Ook kun je het onder druk stomen .
Ook kun je in een dry still stoffen onttrekken tot een bepaalde gradatie en eventueel zelfs hout extracten daarmee maken in verschillende gradaties
of Simpelweg de drystill als secondair gebruiken en de drank erover distileren .

Modern hout bij houthandel wat niet voor de meubel industrie is wordt niet gewatert .
vaak na kap gelijk ruw gezaagd verscheept en tijdens verschepen verhit met stoom en ” deels ” gedroogd en zodra het aankomt in land van bestemming is het ” klaar voor verdere verwerking .
(in b.v. Harlinger haven staan grote loodsen vol met jong hout zo uit schepen wat nog sap bloed maar snel richting bouw gaat .
Dat hout is minder geschikt voor meubels en drank op smaak brengen )

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren