Welke temperaturen aanhouden tijdens stoken?

Geupdate op 10 oktober 2019 in Stookforum
5 op 9 oktober 2019

Ben nog maar beginneling in deze leuke wereld. Maar wat zijn de temperaturen die we moeten handhaven bij het stoken? Tijdens de voorloop enz?

 
  • Geliked door
Antwoord
0 op 10 oktober 2019

Bij 65 graden begint de voorloop, die gooi je weg en bij 78 graden het lekkerste van de drank, doorstoken tot ongeveer 30%

Cheers, André🥃😎

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 10 oktober 2019

Temperatuur is afhangende van wat je gaat stoken . Wanneer je schone alcohol stookt begint op 78,3 tot max 81 gr . Voorloop scheiding zit in begin van de 78,3 . Naloop komt als je percentage gaat zakken daar bepaal je op geur en smaak . In 1e overhaal stook je wat langer door is de finale overhaal stop je tijding Wanneer je op smaken stookt hangt het af van product . tussen 78,3 graden en max 95 gr maar dat hangt ook af dus van product .
Er zijn kruiden die tot 95 gr kunnen er zijn fruiten tot max 88 gr .

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 10 oktober 2019

Stook temperatuur is ook afhankelijk van je ketel. Reflex of pot still en waar meet je de temperatuur. Begin gewoon met destilleren volgens de basis principes met jouw ketel en verbeter jouw manier van werken en techniek.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 10 oktober 2019

Ook afhankelijk waar je het meet; helm geeft hoger aan dan in je brug. Ik meet altijd de temperatuur (zoals de meeste mensen) van de brug, vanaf waar ie terug naar beneden gaat.
Voorloop kan verschillen, vanaf 55°C of vanaf 65°C tot inderdaad ca 78°C.
Ik houd m meestal een tijdje op maximaal 70°C tot dat het erg langzaam druppelt (druppel per 5 sec), verhoog voorzichtig de temp tot 78 a 79°C en van het eerste staaltje nog op in m’n voorloop potje. Dan gaat de fles er onder.
Ik stook door tot 88°C (bij ‘rum’) of 92°C (bij fruit). Ik vang het op in verschillende flessen en ruwweg alles onde de 30% is naar mijn zin niet zo lekker meer om bij de het hogere te doen.

Forum Lid
op 10 oktober 2019

Brug meting en vloeistof / kooknat temperatuur zijn de meest betrouwbare en constante om op te distilleren . Hals helm meting fluctueert meer .
Alleen in een eerste overhaal kun je tot of onder 30% doorstoken . . Bij een tweede zit je bij 48 – 52 % al op grens maar wanneer het continue percentage in ziel deel daalt begint in principe de naloop .
dus een scheiding wordt gemaakt in dat deel . Je kunt niet scheiden op percentage .
Je scheiding maak je op geur , kleur , smaak en viscositeit .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren