Temperatuur gisting

Geupdate op 8 juni 2019 in Gist vragen
46 op 23 juli 2018

Hallo Ik heb jullie forum al gevolgd en ben zelf begonnen met stoken. Ik heb een suikermash gemaakt met turbogist en vloeibare kool. Hij begon goed te gisten maar na 1 dag was de gisting gestopt. Bij dit warme weer is de temp van de gisting tot 30 graden en zelfs iets meer gegaan. Zou dit de reden kunnen zijn? Wat kan ik eraan doen? Groetjes Fonne

 
  • Geliked door
Antwoord
0 op 23 juli 2018

Dag Fonne, dat kan de reden zijn maar dat ligt ook een beetje aan hoe veel boven de 30 graden het is geworden. Als de gist daadwerkelijk dood is dan kun je daar niets meer aan veranderen.

Heb je je start SG gemeten en weet je wat je SG nu is?

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 23 juli 2018

Hallo Fonne,

30 graden Celsius is wel aan de hoge kant. Maar dit zou de turbogist wel aan moeten kunnen.

Wat is nu je SG of Brix? Het is mogelijk dat hij bijna is uit gefermenteerd. 

Het kan zijn dat de deksel of het rubber van het waterslot niet goed afsluit waardoor er CO2 ontsnapt. Dit zou je kunnen onderzoeken met wat zeep aan de buiten kant. Wanneer er belletjes ontstaan weetje dat er een lek is en dat hij rustig door blijft fermenteren. 

Het is aangeraden om de het vat wel altijd op zo’n koud mogelijke plek te zetten met dit weer.

Maar dat wist je waarschijnlijk al. 

Succes!

MVG 

Forum Lid
op 23 juli 2018

Bedankt voor de uitleg
Ik heb nog niets gemeten.
Wat moet ik aanschaffen voor die waarden te kunnen meten?
Een refractometer?

Crew member
op 23 juli 2018

Meten is weten Fonne 😉

 

SG kun je met een refractometer of een hydrometer meten. Een meting laat zien of je suiker vergist is of dat de vergisting nog gaande is. Ben je lui dan kun je een Tilt overwegen en kun je realtime je vergisting volgen.

 

Forum Lid
op 23 juli 2018

Merci voor uitleg, ik zal dan toch een meter moeten aanschaffen.
Kan het dat de gisting op 2 dagen gedaan is?

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
5 op 23 juli 2018

Ik sluit me aan bij het advies om te meten.

Anders een klein beetje proeven: Is het zuur, en is er geen zoetje meer te bespeuren dan is het waarschijnlijk al klaar. Even laten klaren is wel aan te bevelen.

Bij 30 °C kan het heel hard gaan en is het snel klaar.

 

Crew member
op 23 juli 2018

 

Kan het dat de gisting op 2 dagen gedaan is?Van Fonne

 

Bij 30 °C kan het heel hard gaan en is het snel klaar.Van Mick

 

Wat Mick zegt; de temperatuur in combinatie met turbogist dan is het snel gedaan. Klaren is met deze temperatuur weer wat lastiger en zal wat meer tijd vergen.

 

Forum Lid
op 23 juli 2018

Het ging wel heel hard.
Is het niet erg om te proeven met de kool erin? Ziet er niet smakelijk uit.

Forum Lid
op 23 juli 2018

Klaren ging ik zeker doen

Crew member
op 23 juli 2018

Kool is hetzelfde als Norit dus daar hoef je niet bang voor te zijn. En proeven is ook een vorm van meten natuurlijk.

Wanneer je de mogelijkheid hebt goed koelen om het klaren te bevorderen. Als je dat niet hebt, zal het wel iets langer dan normaal duren voor het geklaard is.

 

Forum Lid
op 23 juli 2018

Bedankt voor de uitleg. Ik heb ondertussen het suikergehalte kunnen meten en alle suiker was op.
Ben ondertussen gestart met het klaren

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 23 juli 2018

Ik heb mijn kirsch/stookwijn net uit de grainfather op het oude gistbed gegooid. De temperatuur was 33 graden maar had ook geen zin om te wachten. Dit was rond vijven en ben benieuwd of ik een plopje hoor, wanneer of dat ik het gist vermoord heb. 

 

Forum Lid
op 23 juli 2018

10 voor 6 hoorde ik het eerste belletje, altijd goed voor een klein stijfje en heb nog even gewacht maar hij doet het echt. Mijn conclusie niet blindstaren op die 30 graden. Het gist doet het gewoon. 

Forum Lid
op 23 juli 2018

Korrelgist wordt neestal tegen de 40 °C gehydrateerd dus dat overleeft de gist wel.

Te hoge vergistingstemperatuur is vooral van invloed op de kwaliteit van je vergisting (hogere alcoholen etc)

 

Forum Lid
op 23 juli 2018

Deze gist ontplofte, echt het is dat ik het zag anders was ik voor de 2e keer vandaag de lul, nog los van al het andere geknoei. 

Forum Lid
op 23 juli 2018

Man man man, moest naar buiten rennen met die ton en had het waterslot er al vanaf. Dit voor het nageslacht. 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
22 op 5 juni 2019

Hallo,

Ik wil vandaag een sugarwash maken met de pure van still spirits. Er staat bij dat de temperatuur zeker niet boven de 24 °C mag komen. In mijn garage is het rond de 22°C maar als het buiten warmer is kan het soms rond de 25°C zijn. Wat gebeurd er met mijn sugarwash als de omgevingstemperatuur boven de 24 °C gaat zijn?

Wat is de reden dat het niet boven de 24°C mag zijn. Gaat de gist dan afsterven en zijn werk niet meer doen of gaat deze een slechte smaak en nevenproducten produceren?

Mvg

Forum Lid
op 5 juni 2019

Als de temperatuur hoger wordt dan krijg je meer bijproducten en is jouw alcohol niet meer zo ‘pure’ als dat hun product beloofd.

Ik heb de standaard turbo classic 8 gebruikt, temperatuur was afgelopen weekend rond de 30 graden en alles is binnen 5 dagen vergist. SG nu op 975 en morgenavond ga ik klaren.

Dus, hoe lager (tussen de 12 en 20 is ideaal) de temperatuur, hoe zuiverder het mengsel wordt. 

Forum Lid
op 5 juni 2019

Is 12 graden niet een beetje koud s’nachts? Ik ga deze zomer ook buiten vergisten want de eerste fruitvliegjes zitten er alweer. Doodziek word ik van die beestjes. Maar met wat alcohol en een plantesproeier krijg je ze wel klein. Een uurtje of ze zijn niet dood of het zijn nieuwe. 

Admin
op 5 juni 2019

Schaaltje azijn met suiker neerzetten. Uur later ziet het in het schaaltje zwart van de verzopen fruitvlieglijkjes. Echter lijkt het idd of er geen einde aan komt. Ze blijven komen. Ik heb ze ook ieder jaar, maar nu nog niet gezien . Zal niet lang duren als jij ze nu al hebt gesignaleerd.

Forum Lid
op 5 juni 2019

Jan zijn middel werkt, denk ik, het beste. Als jij (Lummel) ze met alcohol bespuit worden ze alleen maar zat en pissen ze misschien je vaten onder, en nodige ze de rest van de familie op een verse borrel uit. Maar met een schaaltje drinken, komen ze allemaal mee(ver)drinken. Paar kooltjes erbij en ze houden een BBQ.

Forum Lid
op 5 juni 2019

Dan ga ik dat nu proberen. Maar met 92% alcohol moet toch ook werken alleen kan ik ze nu door de plee spoelen. Toch wat hygiënischer.  Wordt vervolgd. 

Forum Lid
op 5 juni 2019

Handgranaat helpt ook💥

Forum Lid
op 5 juni 2019

handgranaat helpt bij mij vaak tijdelijk, door alle wash die ik op die manier verspreid wordt het soms zelfs erger 

Forum Lid
op 5 juni 2019

Voila, mijn sugarwash is gemaakt. 6.5 kg dextrose met 21l water. In totaal 26 liter met een sg van 1085 (lijkt mij aan de lage kant). 

Forum Lid
op 5 juni 2019

Dit heeft misschien te maken omdat ik dextrose heb gebruikt ipv kristalsuiker? 

Heeft er iemand van jullie een tip wat ik kan doen tegen een lekkend kraantje van mijn vegistingsvat? Heb deze nog maar pas aangekocht. Vandaag voor de 3de maal gebruikt maar telkens lekt deze. Het is niet veel, enkele druppels per minuut en meestal stopt dit na enkele uren. Ik heb deze extra vast gedraaid en heb het vat met het kraantje tegen de muur geduwd voor nog extra druk maar het blijft in het begin telkens lekken. Aangezien er suikerwater uit kan heb ik schrik dat er ook zuurstof in terecht kan komen.

grtjs

Forum Lid
op 5 juni 2019

met Teflon tape ertussen opnieuw vastzetten .

Forum Lid
op 6 juni 2019

Bedankt voor de tip. Het lek is intussen gedicht. Maar de vergisting komt maar zeer traag op gang. Het is de eerste maal dat ik pure van still gebruik dus het kan zijn dat dit normaal is. Gisteren na 4 uur nog geen bubbel te zien in mijn waterslot. Vandaag 1 om de 20 seconden. Vorige keer had ik de classic 8 gebruikt. Toen begon de gisting heel snel en bleven de bubbels komen. 

Forum Lid
op 6 juni 2019

Heb je gist voeding gebruikt ?
is temperatuur goed ? mag niet hoger dan 30gr komen . beste us tussen 18 en 25 gr.
Je zou wat sinaasappelsap ( vers )anders kunnen toevoegen .

Forum Lid
op 6 juni 2019

Heb de turbo pure gebruikt. Hier zou geen voeding meer bij moeten. Temperatuur is momenteel 22°C. Mijn sg was 1085. Ik weet niet wat de temperatuur van mij wash was toen ik mijn dextrose, gist en carbon erbij gekieperd heb. Dit was zeker niet heet en voelde ook niet warm aan. Vermoed iets boven 30°C. Nadat ik alles goed erdoor geroerd had was het 24°C. Heb mijn vat gisteren na 3u eens geopend omdat ik geen reactie zag. hier was niet aan te zien. Sterke gist geur maar verder weinig. Deze morgen een bubbel om de 30 sec.

Forum Lid
op 6 juni 2019

Boven 30 gr is kans dat gist afsterft . Dus altijd mee uitkijken 22- 24 gr is prima .
Wanneer je naar oppervlakte kijkt zie je dan ook kleine bellen ?
Het zou kunnen dat co2 langs waterslotje ontsnapt . of deksel niet goed sluit .
Wanneer je een aansteker of lucifer boven oppervlakte houd gaat deze uit dan zou er voldoende gisting nu moeten zijn .

Carbon bijvoegen zou met normale vergisting niet hoeven . ( carbon is geen hulpstof maar correctie middel ) .
heb je citroenzuur gebruikt ??
Iets gist voeding erbij zou geen kwaad kunnen.

Hoe is de PH van de vloeistof ?

Forum Lid
op 6 juni 2019

Volgens mij gaat het water dan toch net boven de 30 graden geweest zijn. Maar aangezien het waterslot om de 30 sec bubbelt kan ik misschien nog hopen dat het nog goedkomt. Straks eens proberen met een lucifer. Ik heb thuis nog een zakje gistvoedingszout dus moest het nodig zijn kan deze er nog bij. Van de PH waarde heb ik geen idee. Heb nog geen PH meter.

Forum Lid
op 6 juni 2019

PH meter hoort bij basis paket wanneer je begint 😅.
Geef het tijd en probeer in eerste dagen nog gist deling te creëren .
Na 3 dagen niet meer aankomen .

Admin
op 6 juni 2019
PH meter hoort bij basis paket wanneer je begint 😅. Geef het tijd en probeer in eerste dagen nog gist deling te creëren . Na 3 dagen niet meer aankomen .Van Robbert

Ph meters staan in bestelling. Ik denk eerder dat er wat co2 ontsnapt. Eigenlijk vrij standaard inmiddels bij deze vragen. Extra gistvoeding bij een turbo waar alles al in zit zou ik niet doen. Hebben we straks weer een vraag over blauw distillaat 😎

Forum Lid
op 6 juni 2019

Precies. 

Forum Lid
op 6 juni 2019

@amateurke -Still Pure vergist veel rustiger dan de Classic 8 en het duurt vaak 1d vooraleer de vergisting deftig start. Maar ook tijdens het vergistingsproces is deze minder explosief dan Turbo8. Houd je start temperatuur onder de 27°C en omgevingstemperatuur beperken tot 23° max. Je zal ook merken dat de geur die mee vrijkomt met het CO2 aangenaam riekt itt Turbo8.

Komt allemaal goe, Gewoon ietske meer geduld maar je wordt beloond.

Forum Lid
op 6 juni 2019

PH meter moet gewoon Standaard bij basis pakket voor beginners Jan .😅
👍 .
Je kunt naast de standaard gistvoeding wel andere producten gebruiken waar gist goed op doet ( denk aan b.v. wat sinaasappelsap , ananassap , marmite rivela of iets dergelijks )
Inderdaad als je voeding als ammoniumsulfaat gaat opstapelen kun je problemen verwachten .
ontsnappen co2 had ik ook al geopperd.

Admin
op 6 juni 2019
PH meter moet gewoon Standaard bij basis pakket voor beginners Jan .😅 👍 Van Robbert

Wordt hard aan gewerkt, schoonmaaaktabletten staan ook online, grammenwegers zijn ook onderweg. En ik zoek nog een tabletteermachine voor de sulfiet. De tabletten zijn nergens in te kopen dus moet je zelf aan de slag 😜

 

Forum Lid
op 6 juni 2019

Je bent de beste Jan !

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 6 juni 2019

30 graden is toch geen probleem? De normale turbo van Stills kan 40 graden aan. Kan alleen in Stookwinkel de achterkant van zakje niet zien. Heb je dat nog? Daar moet het opstaan. Het is wel zo hoe lager vergist hoe beter. Of je dat proeft? Gewoon wachten en doorgaan.  

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
5 op 6 juni 2019

Ik heb een flinke vergisting achter de rug met de Classic turbo. In Still Spirits gisten zit al gistvoedingszouten dus niks extra toevoegen. Mijn suikermash was 8 kilo op in totaal 25 liter volume en heb ook de carbon bijgevoegd. meteen met de gist, want deze haalt wat extra geur en smaakjes (die je niet wilt) eruit. Natuurlijk niet gebruiken met een smaak mash!!!

De temp van mijn mash is ook 30C geweest, geen probleem, binnen 4.5-5 dagen volledig vergist tot sg 980 en ga ik vanavond klaren met turbo clear. Dit weekend afhevelen en dan afstoken.

Forum Lid
op 6 juni 2019

Het kan wezen dat de gist Of voeding misschien ook in verpakking niet goed is geweest .
Misschien ook door verkeerd opslag of datum .
Kortstondig 30 gr zal niet gelijk alle gist aanwezig doden of stil leggen .
30 gr is wel voor alle gisten een kritieke temperatuur .
Wanneer veel gistcellen niet werken of afgestorven zijn kun je in eerste dagen nog snel je gist kolonie laten herstellen / groeien.

Gistvoedingen kan door invloed van andere aanwezige stoffen te kort schieten .

een te lage zuurtegraad kan ook zorgen voor slechte opstart van vergisten .
Te hoge zuurtegraad kan evenzo .

Als je een carbon moet toevoegen om extra geurtjes en smaakjes weg moet halen is teken dat de het product niet een goede kwaliteit heeft .
Een goed basis product heeft geen correctie middelen als carbon of natrium bicarbonaat nodig.

Er zijn wel eventuele hulpstoffen die kwaliteit kunnen bevorderen.

Forum Lid
op 6 juni 2019

Op het zakje gist staat als starttemperatuur 30°C. Mijn vat lekt al zeker niet meer dus dat kan het al niet zijn. Turbo carbon heb ik bijgevoegd omdat het op de verpakking van de gist stond dat dit de kwaliteit nog beter zou maken. Slecht zal het in ieder geval niet zijn.pH-papier gekocht en morgen eens meten. Zal wel in orde komen!

Forum Lid
op 6 juni 2019

100% geloof me. Ik ben als Lummel begonnen, jij koos amateurke maar we leren hier supersnel van elkaar. en voor de rest, probeer zelf. En proef. Het is zo’n leuke hobby. 

Forum Lid
op 7 juni 2019

Heb niets moeten toevoegen of meten. Toen ik gistetenavond thuis kwam was het zalig aan het pruttelen! Het is zoals papabeer gezegd heeft. De pure start gewoon trager dan de classic. Het lag gewoon aan mijn ongeduldigheid. Bedankt voor alle tips!

Forum Lid
op 8 juni 2019

kijk toch happy end

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren