temperatuur & t500 copperdome

Geupdate op 11 juli 2019 in Stooktips
3 op 11 juli 2019

De afgelopen tijd heb ik enkele keren opmerkingen gezien over de onbeheersbaarheid van de ‘uitgangs’-temperatuur van het stooksel bij het gebruik van de t500 met koperen helm. dat probleem had ik ook, maar ik heb dat verholpen door een combinatie van een regelbare transformator, de fijne waterregelaar die bij de t500 kolom hoort en een thermometer op de uitgang van de condensor/koeler. voor de opstelling, zie het plaatje. op deze manier hoef ik er minder liters water doorheen te jagen en kan ik de temperatuur in de helm lang constant houden (rond de 90 graden celcius).

bij 60 graden (helmtemperatuur) zet ik zachtjes het water aan. vanaf dat moment volg ik vooral de thermometer aan het eind van de koeler. die moet maximaal rond de 30 graden blijven. steeds een beetje meer koelwater. maar bij ongeveer 80 graden in de helm ga ik langzaam het voltage knijpen. bij 90 graden zet ik de regelaar op 150 tot 175 volt en zorg vervolgens met de watertoevoer dat de condensering op 30 graden uitkomt.

 
  • Geliked door
Antwoord
2 op 11 juli 2019

bedoel je met 90 gr helm temperatuur echt in de helm of op de brug ?
Des te dichter de brug temperatuur op de brug bij 78,3 graden zit des te schoner de alcohol en hoger percentage .
De uitstroom zou dan ook meer rond de 20 gr kunnen .
bij 20 graden is ook waarbij het percentage beter te meten is .

Forum Lid
op 11 juli 2019

in de helm of op de brug… is dat niet ongeveer hetzelfde? ik bedoel de temperatuur die mijn thermometertje van de copperdome aangeeft.

mijn ervaringen met de methode zijn goed. ook met de genoemde temperaturen. maar misschien moest ik het toch weer eens zo net onder de 80 graden proberen. met die trafo kan ik dat allemaal redelijk secuur regelen.

de uitstroom… 20 of 30 graden… inderdaad je kunt het percentage precies meten bij 20 graden, maar bij 30 kun je het toch ook best wel goed gokken hoor ;-).

Forum Lid
op 11 juli 2019

De helm zit voor de brug . de brug is deel van helm naar koeler .
Bij 10gr verschil heb je bij hoge percentage 4- 5% afwijking in meting.
dus stook je geen 94 % maar 90% .
Daarnaast is de dam dichtheid lager dus vluchtiger waardoor ook iets verlies zou kunnen ontstaan .
daarom is terug koelen naar 15- 20 gr eigenlijk de normale waarde

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren