61 op 26 januari 2020
 
  • Geliked door
Antwoord
1 op 26 januari 2020

Praktijk moest eigenlijk berekeningen zijn.

Forum Lid
op 27 januari 2020

ik mis de andere mogelijkheden in het filmpje
Secondair Thumper kan als doubler , drystill , cleaner , rectificatie , booster , kruiden vat dat komt niet echt uit filmpje .

er zijn diverse berekeningen wel te vinden in de constructie en ontwerp boeken van stills .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 27 januari 2020

De mini alquitara hier (met een buisje in de plaats van de thermo) in gebruik als doubler . Hierbij wel de secondair met voor verwarming .
Ook een gewone methode van toepassing van een tweede ketel . Hierin wordt een wijn voorverwarmd op 65 Gr .
( Zie anders ook de charantaise waarbij ook een tweede ketel word toegepast .

Forum Lid
op 27 januari 2020

p.s. van deze ouderwetse gebruiks methode waarbij ik het mini alquitaratje heb gebruikt is ook een filmpje als er mensen zijn met belang stelling Hiervoor kan ik ook deze plaatsen .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 27 januari 2020
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 27 januari 2020

de lengte / diepte is bepalend voor vulhoogte maar ook wat voor functie je de secondaire ketel ( thumper ) geeft .

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 27 januari 2020

Ik vind de berekeningen nogal mager, trouwens. Maar voor een eerste inleiding is het wel een aardig verhaal.

Voor de grap heb ik de Nederlandse ondertiteling even geprobeerd, maar daar klopt werkelijk geen hout van.

Zoals Robbert al schrijft: er zijn heel veel meer toepassingen te bedenken voor een secundair vat. Ik moet zeggen: het is de beste uitbreiding die ik tot nog toe gemaakt heb.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
8 op 27 januari 2020

Een van de door mij wel gebruikte opstellingen .
voor dit secondaire vat heb ik kortere en langere binnen buisjes maar ook een rooster waar het binnen buisjes doorheen steekt zodat de damp onder het rooster uitkomt en weers stijgt door droge producten zoals b.v. getoast eiken .

Forum Lid
op 28 januari 2020

Ja, ik zit nog steeds te puzzelen op zo’n soort rooster, maar ben er nog niet uit.

Forum Lid
op 28 januari 2020

Ik heb een soort tafeltjes van 3koperen draadeindjes en koper strip .
en daarboven op een ronde plaat koper met gaatjes erin in twee helften ( halve maan ) die daar op liggen met een uitsparing waar het buisje door tot paar cm van de bodem steekt

Forum Lid
op 28 januari 2020

Ja, zoiets zou kunnen. Maar de ingang is vrij smal en ik ben bang dat ik mijn hand niet meer uit de ketel krijg als ik die er eenmaal ingefrot heb.

Het is ook nog niet dringend en ik heb altijd nog een paar grote rvs theeëieren die ik er in kan doen.

Forum Lid
op 28 januari 2020

De bbq / frikandellen tang misschien een optie om door de hals te komen Kees22 ?

Forum Lid
op 28 januari 2020

Is een idee, maar heb ik niet. 😉 Zal eens bij de Emmaus langs gaan.

Forum Lid
op 28 januari 2020

action vind je ze ook .Kees22

 

 

Forum Lid
op 28 januari 2020

Vast wel, maar als je iets bij de Action koopt is het al kapot als je de deur uitloopt, dus dat doe ik niet meer.

Forum Lid
op 28 januari 2020

Tja dat heb ik meestal als ik op Ali wat bestel .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 27 januari 2020

Wat een mooie creaties zie ik voorbijkomen zeg

Forum Lid
op 28 januari 2020

Dan heb je nog niks gezien. Zoek maar eens op Tennessee thumpers, dan krijg je prachtige constructies te zien.

Ik kan inmiddels 2 10-literbijvaten achter elkaar zetten en hoop binnenkort een ketel te kopen die met 15 liter groot genoeg is om ze allebei te voeden. Zoals bij het stoken van rum soms gebruikelijk is.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
14 op 28 januari 2020

Wat ik in het filmpje niet gezien heb, maar wel belangrijk is: na het einde van de stook meteen het bijvat loskoppelen! Zeker als je van die kleine gaatjes hebt als hij liet zien

Als de verwarming uitgedaan wordt, koelt de ketel af en begint binnen enkele minuten het bijvat leeg te slobberen. Krachtdadig! Als dat niet lukt omdat de pijp verstopt is, ontstaat er een onderdruk in de ketel, die dan dus implodeert.

Dus ofwel de verbinding tussen ketel en bijvat losmaken ofwel met een T-stuk en een kraan een open verbinding met de buitenlucht maken.

Forum Lid
op 2 februari 2020

Ja Kees, daar maakte ik mij ook zorgen over. Maar een kraantje tussen de ketels(met een T stuk) lijk mij een goede oplossing. Gelukkig zag George dat achter af ook in.

https://www.youtube.com/watch?v=l-of37yweyE

Forum Lid
op 2 februari 2020

Kogel ventiel erop met veertje . Zodra druk veranderd gaat kogeltje open

Forum Lid
op 2 februari 2020

Of bovenop een gat met kurkje . Zodra klaar kurkje eruit .
bij mij is 15 mm aansluiting en uitstroom .
En ik heb thermometers aansluiting en op top .
Ook al zit er geen thermometer in . .
Kurkje eruit
Nooit problemen .

Forum Lid
op 2 februari 2020

Hangt trouwens ook af in welke functie de secondair wordt gebruikt . Secondair Thumper kan als doubler , drystill , cleaner , rectificatie , booster , kruiden vat .
Een dry still of kruiden vat zijn meestal alleen damp door voer en geen vloeistof

Forum Lid
op 2 februari 2020

Ook kun je een aftapje maken naar een U-bocht, dan kun je meteen de over- of onderdruk meten.

Forum Lid
op 2 februari 2020

Als de overdruk te hoog is klapt mij veiligheid er uit of blaast de ketel af op andere plaants zoals b.v. waar thermometer zit .
Je kunt ook T stukje zetten tussen koppel stuk tussen primair en secondair met kogelventiel ( die zijn zelfs instelbaar verkrijgbaar.

Forum Lid
op 2 februari 2020

Uiteraard. Maar met zo’n drukmetertje heb je ook wat zicht op wat er gebeurt als alles goed gaat. Extra informatie is nooit weg, toch?

Forum Lid
op 2 februari 2020

Een metertje kan wat meer inzicht geven dat klopt .
Misschien herriner je de barstvliezen . ( Folie plaatsje .
Die kun je ook hier om toepassen . Bij overdruk scheuren ze open .
Maar ook bij vacuüm trekken ze kapot

Forum Lid
op 3 februari 2020

Ja, die herinner ik me wel. 😉

Maar al die dingen zijn vooral bedoeld voor als het misgaat en voor het voorkomen van ex- en implosies. Maar zo’n metertje werkt ook als alles gewoon goed gaat. En als er iets misgaat, gaat het niet kapot, het wordt alleen leeggeblazen of -gezogen.

Forum Lid
op 3 februari 2020

Veiligheden inbouwen is sowieso verstandig .
ik heb in al die jaren dat in nu dit doe 1 x gehad dat er 360 liter is aangebrand en 1 x jaren geleden dat de kolom van ketel werd afgeblazen .
Persoonlijk vind ik dat wel genoeg in 40 j maar je moet ook altijd erbij blijven en rekening houden en in de gaten houden .
Je kunt heel veel voorkomen .
dingen om op te letten is altijd het geluid van de ketel en de uitstroom .
Wanneer een ketel normaal werkt is er altijd wat geruis en gerommel in de ketel .
Wanneer het stil wordt en de verwarming loopt gewoon is voorteken van druk opbouw en wanneer uitstroom ineens stokt is er onderdruk .
Daaraan kun je merken dat er iets niet goed gaat en je moet aanpassen of ingrijpen .
Gewoon altijd opletten .

Forum Lid
op 7 februari 2020

Héé hier zocht ik al even naar. De veiligheidsvoorzieningen die ik op weinig ketels zie hier op het forum (kan aan mij liggen). Ik heb de filmpjes van de beste engels-sprekende meneer ook gevolgd, erg interessant vond ik.  Maar wat ik tot nu toe heb opgeslagen in mijn simpele brein is dat als ik géén thumper gebruik, ook niet bijzonder veel gevaar op ex/implosie heb. Maar ooit wil ik er een thumper bij hebben op de manier zoals George laat zien, door de vloeistof heen. Maar daarvoor wil ik vast een over en onderdruk beveiliging erop bouwen. Maar hoeveel bar moet dat zijn? Dat ligt aan je ketelbouw natuurlijk maar hoe kom je erachter?

Forum Lid
op 7 februari 2020

Er gebeurt relatief weinig ongelukken met ketels maar toch is het niet geheel verwaarloosbaar .
Bij elke ketel niet gewoon een of andere veiligheid zijn ingebouwd .
Voor overdruk en onderdruk moet je kijken naar treksterkte van materiaal en opbouw .
Ook al kunnen meeste ketels wel wat hebben Het is verstandig om zo minimaal jou overdruk en onderdruk te houden .
Onderdruk van 0,2 zuigt al een Thumper leeg .
Overdruk van 3,5 max op ketel .
Druk simpele kogel /veer ventieltjes zijn snel op te bouwen .
Ook kun je met een simpel barst vlies werken .

Forum Lid
op 10 februari 2020

In principe is de overdruk in een ketel niet hoger dan de kolomhoogte in het bijvat. Dus bij een bijvat van 30 cm hoog dat voor 2/3 gevuld is, is de overdruk in de ketel 20 cm waterdruk. Een atmosfeer is 10 meter waterkolom, dus de overdruk in de ketel is 0,02 atmosfeer. Laat het bij een zware bijvatvulling het dubbele zijn, dan wordt het 0,04 bar. Een knelkoppeling kan pakweg 2 atmosfeer in de leiding weerstaan (althans in mijn waterleiding) en een koperen Daalderopketel pakweg 8 atmosfeer overdruk.

De onderdruk ligt anders: als de waterdamp in een ketel na afloop van de stook condenseert, wordt het volume rond de 1000 keer zo klein. Dat wordt dan bijna vacuüm.

Forum Lid
op 10 februari 2020

Dat klopt in zo verre dat het ook afhangt van wat stook je vanuit primair .
De opstelling van secondair is bij b.v. absint stilll hoger dan bij een opstelling voor bepaalde rum types waarbij de primaire hoger staat dan secondair
Ook in een charantaise staat het 2e vat hoger dan primair .
Dit heeft weer te maken met zuiverder of rauwer alcohol stoken ..
daarbij veranderd ook ” kolom ” hoogte en druk ..
Bij onderdruk zal een ventiel ook in 10de afgeregeld worden en overdruk ik pounds of kilo’s .

( Knelkoppelingen kunnen meer dan 2 atmosfeer weerstand . Persdruk waarop wij keuren is 1200kpa = 12 bar ) (en stijgleidingen op 1600 kpa )

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 7 februari 2020

Voor overdrukbeveiliging kun je voor €3,00 een ventiel als deze gewoon op de ketel plaatsen .

Forum Lid
op 7 februari 2020

En als je een onderdrukbeveiliging wil monteer je hem andersom? Of werkt hij twee kanten op?

Forum Lid
op 7 februari 2020

Kan wel Mick alleen de is dan ook 3 bar waar deze op open gaat .
Onderdruk van 3 bar is vrij hoog .
Onderdruk beveiliging zou eigenlijk moet lager liggen .
Voor een simpele beveiliging die 2 kanten uit werkt kun je het goedkoopste een barstvlies gebruiken

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
6 op 10 februari 2020

even wat ideeën spiegelen…

ook ik loop al tijden te denken over een thumper en omdat het een proef is wil ik zo veel mogelijk hardware hergebruiken maar wel het echte resultaat krijgen. Ketel is de T500 ketel die ik heb en 2de is een fermenter die ik heb; veel van de RVS heb ik liggen.

Zou een design als dit werken, ideeën zijn welkom om te verbeteren.

Een idee dat ik heb is om de granen die ik mee fermenteer in de thumper met wat heads/tails te gooien(om die extra smaken en alchol er uit te halen).. ideeen hier over? Kan dit of heb je dan meteen alle gist smaak mee?

 

Forum Lid
op 10 februari 2020

Het idee zou kunnen werken hou wel rekening met vulling verhoudingen en de mogelijkheid tot voldoende warmte inbreng .
Als damp te veel afkoelt kan wezen dat secondair vat verstikt .
Grote secondaire vaten worden daarom vaak voorverwarmd met stoom of externe verwarming .
vulhoogte en hoever de buis doorsteek moet ook zo zijn dat de damp voldoende flow houd .

Heads en tails hen je eerder gescheiden omdat ze niet goed waren waarom zou je ze dan in secondair vat gooien . Je verontreiniging het deel wat uit primaire ketel komt .
Volgorde van wat in eerste , tweede ,of derde ketel komt heeft veel invloed op resultaten .
voor een brandy bijvoorbeeld gaat altijd het rauwe vergiste pulp deel in primaire en de low wine of wijn in secondair . Zou je dit omdraaien vervuil je in principe met b.v. gist restanten de goede lowwine weer ..
Er word helaas veel gekeken naar Amerikaanse moonshiners .
De Fransen en Zwitserse methodes zijn uitgebreid er en duidelijker .( En gaan langer terug )
Een Amerikaanse ” Thumper ” methode is vaak summier en men gaat dan vaak uit van verwarming door eigen damp terwijl ook bij veel drank typen het tweede vat behoort voorverwarmd te worden .
er zijn verschillende mogelijkheden met een secondair vat . Als doubler , cleaner , rectificatie , drystill , kruiden vat .
Je kunt smaken verhogen , verrijken. ,Milder maken ,verarmen of rectificatie .
Op al die verschillende vormen kun je inspelen maar soms moet ook inrichting van secondair of( 3e of 4e vat ) daarop aangepast .
Zie ook de voorloper de charantaise ketel .

Forum Lid
op 10 februari 2020

Over smaken kan ik niet veel zeggen, maar technisch lijkt je ontwerp in orde. Hangt een beetje af van een paar details. De dampuitvoer moet ongeveer dezelfde capaciteit hebben als de dampinvoer. Ik heb zelf een T-knelkoppeling 22-15-15: de ruimte tussen de binnendiameter 20 mm en de buitendiameter 15 mm is ongeveer even groot als de oppervlakte van binnendiameter 13 mm.

Condensatiewarmte van water is 2.250 kJ/kg, de soortelijke warmte is 4,2 kJ/(kg.grd). Uitgaande van 20 graden begintemperatuur en geen verlies (!!!), kun je met 1 liter water uit de ketel 6,7 liter water in het bijvat tot kooktemperatuur verhitten.

Ik reken zelf als vuistregel met 1 liter uit de ketel om 5 liter in het bijvat tot koken te brengen. Dus de eerste liter uit de ketel blijft in het bijvat hangen. Daarna gaat er ongeveer evenveel het bijvat uit als in. Je kunt natuurlijk ook de vulling van het bijvat voorverwarmen of het bijvat bijstoken, dat scheelt weer.

Twee problemen waar je geen zicht op hebt: droogkoken van de ketel en overlopen van het bijvat.

Forum Lid
op 11 februari 2020

Voor overlopen kun je een overstort leiding maken terug naar primair wat bij de groter vaste installaties het geval is .
droog koken heeft ook te maken met temperatuur beheer . Normaliter zal in secondair een lowwine of een product met lager alcohol dan 80% zitten . De hoeveelheid ” vocht / water” zou dan niet tot kook / verdampings temperatuur worden gebracht.
Normaliter zal ook damp themperatuur nooit boven 95gr komen dus kans op droogkoken is klein wanneer op juiste manier wordt gewerkt .

Forum Lid
op 11 februari 2020

Die overstort is een idee, maar dan wordt je installatie al weer ingewikkelder.

Mwoa, ik heb wel eens de hoeveelheden iets verkeerd ingeschat, waarna een rumstook droogkookte. Gelukkig kon ik horen dat het geluid in de ketel veranderde en ben ik maar gestopt. Het kostte me wel een dag voor ik de dikke stroop onderin de ketel opgelost en weggewerkt had.

Ik stook regelmatig met ketel en bijvat en het komt vaak voor dat de ketel een hele tijd damp van 100 graden levert, dus gewoon waterdamp, eigenlijk. Daar moet je dan wel water voor in de ketel hebben.

Of je moet je bijvat bijstoken, dat kan natuurlijk ook.

Forum Lid
op 11 februari 2020

Er zijn zelfs ketels van enkele honderden liters met hele kleine ” thumpertjes ” van 250 a 500 milliliter inhoud waarin een soda oplossing wordt gebruikt voor rectificatie .
Ook deze kunnen normaal gesproken een hele stook mee zonder droogkoken .
De damp themperatuur heeft daarbij veel invloed .

Ook wanneer een toevoer te diep steekt raak je veel warmte kwijt en zou je dus je denken met hogere temp werken maar dan ook ” verbrand ” je smaken .
Het is dus belangrijk dat de inrichting goed is voor het doel en daardoor ook temperatuur beheer .
Veelal worden ook secundaire ketels voorverwarmd . temperaturen op temp 60 – 65 graden

(Helaas zijn de ” Amerikaanse Thumper ” stokers weer erg beperkt en geven niet voldoende duidelijke of kloppen info daardoor . En vind je in Frans naslag werk meer over principes )

Overstort is vrij normaal in grote installaties met meerdere vaten .

Ik moet zeggen ik heb toch regelmatig met meerdere ketels gestookt maar droog koken nooit gehad .
(Ik gebruik enkele ook wel een drystill en die moet je juist zorgen dat die droog blijft en niet vol loopt ,maar dat is dan ook weer een andere manier van werken met secondair e ketel ) .

Forum Lid
op 13 februari 2020

Bedankt voor alle feedback , ik ga het meenemen en mogelijk toch een kleiner vat bestellen; kan ik er meteen de terugloop in bouwen.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 11 februari 2020

even wat ideeën spiegelen…

ook ik loop al tijden te denken over een thumper en omdat het een proef is wil ik zo veel mogelijk hardware hergebruiken maar wel het echte resultaat krijgen. Ketel is de T500 ketel die ik heb en 2de is een fermenter die ik heb; veel van de RVS heb ik liggen.

Zou een design als dit werken, ideeën zijn welkom om te verbeteren.

Een idee dat ik heb is om de granen die ik mee fermenteer in de thumper met wat heads/tails te gooien(om die extra smaken en alchol er uit te halen).. ideeen hier over? Kan dit of heb je dan meteen alle gist smaak mee?

 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 11 februari 2020

Ik had zoiets in gedachten (ruwe schets):

Forum Lid
op 11 februari 2020

Wat ga je erin doen ?
Als het niveau daalt moet de damp nog voldoende doorvloeistof zonder al te veel tegen druk .

Forum Lid
op 11 februari 2020

Ik denk niet dat het niveau veel zal zakken daar er als de thumper koud is er damp van de primaire ketel zal in condenseren en warm het omgekeerde. Maar de hoogste kokende fracties zullen er wel in blijven en voorkomen dat het niveau daalt.

Forum Lid
op 11 februari 2020

Verdampings hoeveelheid en niveau is afhankelijk van percentage alcohol inderdaad en ook welke andere vluchtige stoffen er in zitten , en natuurlijk temperatuur van de damp .
Maar je wil alleen verwarmen via overkomende damp of ook eventueel voorverwarmen ?
Je zou eventueel ook de kap over damp invoer in jou model kunnen meelaten zakken op niveau door er een floodbowl omheen te maken van latoen koper.

Forum Lid
op 11 februari 2020

Float bowl

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
6 op 13 februari 2020

@Freek grote van doubler/ secondair / thumper hangt niet af van grote van primaire ketel maar doelstellingen.
gebruik het vat ook specifiek voor bepaalde dranken .
Hij kan ook in de weg zitten . In gebruik juiste volgorde .

Terug loop kun je beste maken met een niveau klepje zodat je niet een negatieve circulatie krijgt in damp richting.

Gister zelf een keteltje moeten testen .
Ik had nog wat spul staan om over te halen .
Op foto zie je opstellen nog .
Hoofd ketel , doubler en de alquitara gebruikte ik voor rectificatie van teveel zuren uit de wijn .

Forum Lid
2 dagen geleden

Hoe bedoel je doelstelling? Op de google hits vind ik van alles over verhoudingen en vul hoogtes.. maar sinds dat jij het daadwerkelijk doet hoor ik graag jou inzichten. Mijn goal is dus om te kijken of ik meer uit mijn rest pulp kan krijgen … ik vergist op graan en uiteindelijk blijft daar veel drank in zitten

Forum Lid
2 dagen geleden

Als doelstelling bedoel ik dat een secondair vat in meerdere functies kan worden gebruikt . doubler , cleaner , rectificatie , drystill , kruiden vat .
Je kunt smaken verhogen , verrijken. ,Milder maken ,verarmen of rectificatie .
Pulp verstook je in principe in primaire vat . Eerst stook je de drank grof weg ” schoon “. Ga je de pulp in opnieuw in secondair doen voeg je de rommel weer toe en zal je daarna nog een keer moeten overhalen .
Met de restanten weer gebruiken uit zuinigheid om het laatste beetje drank te winnen zal je de winst weer kwijt raken in de volgende stap waar je opnieuw voorloop en naloop ruim moet afzetten .
H
Je kunt dan beter in het primaire vat ruimer uitstoken en met secondair rectificeren .
Vulhoogte en steekdiepte van pijpje moeten zo zijn dat je voldoende door stroom houd en niet te hoge tegen druk .
Ga je damp uit eerste vat in tweede gevult met pulp laten stromen moet de damp aan oppervlakte strijken bij lichte vloeistoffen is steekdiepte verder .

Forum Lid
2 dagen geleden

Robbert, ik geloof dat ik het hier voor de afwisseling eens niet met je eens ben. Maar misschien begrijpen jij of ik Freek niet goed.

Ik vergist zowel graan als fruit zo veel mogelijk op de pulp. Resultaat is bij graan meestal een bovenlaag van dunne vloeistof en een onderlaag van dikkere pulp. Bij fruit is de scheiding meestal minder uitgesproken, dus dan zeef ik soms het dunste deel van de wijn.

Dan doe ik de dunne vloeistof, plus evt wat water, in de ketel, of ik doe pakweg 5 liter water in de ketel met rooster en dan nog 3 liter dikke stookwijn. Vervolgens pakweg 5 liter dikke onderlaag of wijnprut in het bijvat. Of de filterkoek, die dan bijna droog is.

Mijn invoerpijp in het bijvat komt tot bijna op de bodem. Ik controleer door blazen of de uitvoer open is en niet blokkeert.

Hoe dan ook: in de ketel kan ik stoken zonder veel risico op aanbranden. In het bijvat stroomt de damp door de hele laag dikke prut of droge koek en neemt de alcohol en de smaak mee. Met aanvankelijk ca 8 liter in ketel en 5 liter in bijvat (beide 10 L) kan ik tot het einde doorstoken. Dan zit er in de ketel nog 1 tot 2 liter dikke prut en in het bijvat 6 tot 7 liter dunne brij.

Een en ander is voor de ruwstook. Afhankelijk van de logistiek zou ik ook ruwstook in de ketel kunnen doen en stookwijn of -bier in het bijvat.

Toevoegen van voor- en naloop aan ruwstoken doe ik al een tijdje niet meer. Ik spaar ze liever apart op om ze dan later verder te verwerken. Maar ik kan niet zo goed proeven, dus daarin kan ik geen raad geven. Als je ze wel toevoegt, pomp je natuurlijk ook allerlei andere stoffen mee rond, maar dat kan soms gewenst zijn: die geven immers de smaken.

Wat betreft de verhoudingen tussen ketel en bijvat: ik heb sinds een week een ketel van 15 liter. Nu kan ik een ketel van 10 liter vullen met water, een bijvat van 15 liter vullen tot minstens 10 liter dikke stookwijn en die uitstoken.

Gewoon wat experimenteren en proeven. Wel voorzichtig zijn en je verstand gebruiken, maar niet zo maar geloven wat anderen (incl ik) zeggen of vinden.

Forum Lid
2 dagen geleden

t is niet kwestie van eens of oneens t is een manier die jij gebruikt .
Jij werkt zo te lezen een beetje volgens ” Amerikaanse ” begrijp me niet verkeerd youtube methode met dan wat meer nadenken en overwegingen moet ik wel zeggen dan wat die Amerikanen ervan maken .
Secondaire ketels gebruik is al ouder dan wat de ( amerikanen en moonshiners ervan maken .)
De Ieren brachten het mee daarheen .
ik werk conventioneel zoals in de boeken beschreven . Ook daarin staat opbouw en optimale steek diepte bij verschillen gebruiks methodes van het secondair . Ik experimenteer ook wel eens maar blijf toch de professionele lijn volgen zoals mij is geleerd.
Maar jij praat over dunne vloeistof op de prut dat ik wat anders dan dikke koek .
dikke brei in secondair geeft kans op een obstruktie en kan ook zorgen dat in primair flow verander dat kan positief maar ook negatief zijn .
Daarom zijn er diverse types en inrichtingen voor secondaire vaten (en ook 3e en 4e )
Er zijn ook pijpjes die overdwars door secondair gaan met meerdere ” borrel ” gaatjes .
Of meerdere buisjes .
Verhouding in grote is ook weer afhankelijk van de functie die je de vaten geeft .
B.v.
Er zijn ” thumpertjes ” van 250 milliliter die uitsluitend voor cleaner dienen .
Drystills van dubbele grote vergeleken met primair .
Maar ook wat uitgangs themperatuur is heeft invloed op vermogen en vulling van secondair .
Evenals voorverwarming of niet .
Het verrijken van smaken door product verdubbelen dus stookwijnen nogmaals over stookwijnen overhalen gebeurt vaker .
Een low wine overhalen over een stookwijn ook maar dan heb je wel weer een ” vervuiling ,’ toegevoegd .

Forum Lid
1 dag geleden

Bedankt voor alle inzichten… kees22 geeft met veel meer detail weer wat ik in gedachte heb “ Dan doe ik de dunne vloeistof, plus evt wat water, in de ketel, of ik doe pakweg 5 liter water in de ketel met rooster en dan nog 3 liter dikke stookwijn. Vervolgens pakweg 5 liter dikke onderlaag of wijnprut in het bijvat. ”… het gaat hier dus om de eerste ruw stook meeste er uit te krijgen incl veel smaak(daarna volgt een fijnstook zonder 2de vat & als goedkoop experiment..andere opties is fruitpers gebruiken en alleen de heldere vloeistof stoken of een echte investering met indirecte gestookte ketel

Forum Lid
1 dag geleden

Nu ben je ook iets duidelijker wat jij wilde . Dat wt jij wil wordt ook wel vaker gedaan .
je kunt ook overwegen jou hoofdketel te optimaliseren waardoor je jou ruwstook volkomen gebruikt en uitstookt in 1e overhaal .
Daaraan een secondair met een wijn ter verrijking .
Dan kun je zonder tussenkomst meteen naar jou eind overhaal .
het her distileren van restanten van ruw stook om nog meer smaken en alcohol eruit te kunnen halen betekent dat de ketel inrichting niet goed is .

( Uitzondering is rum waarbij restanten worden opnieuw geïntroduceerd aan de stookwijn als dunder )

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 13 februari 2020
Forum Lid
op 13 februari 2020

Mooie opstelling! vooral jouw bling bling ketel. 😉

Forum Lid
op 13 februari 2020

dat bling bling gaat er nog af Murmilo .
Ik moet hem nog even patineren .

Forum Lid
op 13 februari 2020

Kijk, dat ziet er leuk uit!

Twee vragen:

1) Stook je de tweede ketel bij?

2) Gebruik je geen isolatie?

Forum Lid
op 13 februari 2020

Ja de tweede ketel is voor het overhalen al voorverwarmd en op temperatuur gebracht waardoor er meteen al aroma’s vrijkomen bij passeren en daarnaast de doorstroom niet stokt .
Zeker wanneer je zo als in dit geval een 3e ketel gebruikt hou je dus ook weer betere flow .

Het wel of niet bijverwarmen van de tweede ketel hangt dus af van in welke functie de ketel zit een ook de inhoud en de consistentie van de inhoud .

Nee ik gebruik geen isolatie .
Koper geleid heel goed warmte en is zeer snel bij te verwarmen .
Wanneer je isoleerde neemt iets minder energie maar nadeel is dat tijdens de stook loopt altijd temperatuur op in ketel dus moet je juist temperen .
Door isolatie wordt temperen op dus ook vertraagd .
Ik heb nu snellere reactie en temperatuur beheer .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren