181 op 12 mei 2018

Tomatenwijn, ik ben me hier al een paar dagen over aan het inlezen. Je moet alles een keer geprobeerd hebben toch. Tomatenwijn wordt een witte wijn, dit komt doordat de rode kleur vooral in de vaste delen van de vrucht zit en na verloop van tijd naar de bodem zakken. Ik heb nog nooit tomatenwijn geproefd, het schijnt erg lekker te zijn en zelfs sterrenrestaurant De Librije in Zwolle heeft haar naam verbonden aan een tomatenwijn. Dat doen ze natuurlijk niet zomaar. Het schijnt zo te zijn dat de smaak in niets meer lijkt op tomaat, maar een druivenwijn smaakt ook niet perse naar druif.

Wie heeft hier al mee geëxperimenteerd? Viel het tegen of was het erg lekker? Ik wil het wel gaan proberen maar als iemand er al ervaring mee heeft hoor ik het graag, van elkaars ervaring kunnen we weer verder leren!

En als het niet lekker is maken we er een Tomateau De Vie van!

 
  • Geliked door
Antwoord
0 op 12 mei 2018

https://www.omropfryslan.nl/nieuws/577219-friese-tomatenwijn-gepresenteerd-zwols-toprestaurant

Ze zeggen hier overigens dat ze ook paprikawijn maken waarbij je wel kunt proeven dat het van paprika’s is gemaakt. Ook interessant.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 12 mei 2018

http://tomatennieuws.blogspot.nl/2014/06/tomatenwijn.html

Dan moeten we uit zien te vogelen hoe we het zo goed mogelijk kunnen laten gisten.
Ik heb hier een pot staan met een liter bio tomatensap.

Mogen jullie zeggen wat ik ermee mag gaan doen.

Forum Lid
op 12 mei 2018

hoe groot is het glas en welke hoeveelheid tomatensap is er in ?

 

Admin
op 12 mei 2018

Je kunt al wel goed zien dat het idd een witte wijn zal worden als alles bezonken is.

Forum Lid
op 12 mei 2018

Bij een temperatuur van 22,8 graden is de hoeveelheid iets meer dan een liter.
Gewicht vloeistof met aftrek van maatkan.

Nu is de vacuüm eraf, de geur is prima. Ik zet de fles nu in de koelkast.

En nu..Wie geeft me de volgende opdracht?

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 12 mei 2018

Ik heb vorige week op een festival een gin gedronken op basis van tomaat. In combinatie met een tonic met basilicum best lekker.

Forum Lid
op 12 mei 2018

Nou, DDM, we gaan op de BBQ nippen wat we er van vinden,ik neem de projectfles in dit topic mee. 

 

Forum Lid
op 13 mei 2018

Nimrax, je brengt me op ideeën. Zojuist een potje tomatenpuree door een liter gin geroerd. Enkele dagen laten rusten en dan nog eens overhalen. Ben benieuwd.

 

Admin
op 13 mei 2018

Dirk, combineren is leuk! Ik heb nu Classic Gin van Still Spirits gemaakt met eau de vie van appel. Ik had de appel gestookt met alambiek, maar het laatste beetje met de reflux er uit gehaald. Dat heeft nu 2.25 liter Gin opgeleverd ? erg lekker. Ben beniewd naar de Tomaten Gin!

Forum Lid
op 13 mei 2018

Jan, de echte ‘Black Tomato Gin’ was best lekker. Hij komt trouwens uit Zeeland. Ik zou er wel nooit € 45 voor geven. Dan maar zelf maken zeker? Indien het niet lukt kunnen wij als hobbystoker nog altijd opnieuw beginnen.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
16 op 12 mei 2018

Nimrax, kun je meten wat het suikergehalte is?

Forum Lid
op 12 mei 2018

Moet ik effe gaan zoeken naar een vinometer. Ik ga even spitten. Ik heb mn bestelling  van wemaxtrading (Stookwinkel) al vanochtend ontvangen van een koeriersdienst met een giraffe op zijn bus.In minder dan 24uur. Top.
Ok, nu v.meter zoeken, ik meld me zo weer hier of het gelukt is, incl. foto.

 

Admin
op 12 mei 2018

De vinometer is niet om het suiker te meten maar de alcohol die na get gisten is ontstaan in de wijn. Doe er maar een theelepeltje bakkersgist in en een paar eetkepels suiker ? waterslotje fabriceren en gisten maar ?

Admin
op 12 mei 2018

Sorry voor de typo’s. Loop in de stad en ben niet zo handig op de mobiel.

Forum Lid
op 12 mei 2018

Ok, ik laat de vino’s voor wat het is.
Nu een fles vinden voor de vergisting.
Dr.Oetcker bakkersgist (kleine groene zakjes) is in da house, suiker ook.
Voor een dikke liter tomatensap 1 zakje gist (7gram)-of is dat teveel? en 2 volle eetlepels suiker?

 

Admin
op 12 mei 2018

De hoeveelheid gist maakt geen bal uit, bakkersgist vermeerderd zich in rap tempo. Een theelepeltje is goed, een mespuntje zou ook al werken. Staat het suikergehalte niet ergens op een etiket vemeld? Om een wijn van 10% te krijgen heb je toch al zo’n 200 gram suiker per liter nodig. Ik weet niet hoeveel erbij moet. Kun je deze liter niet overgieten in een 1,5 liter colafles en daar 200 gram suiker bijdoen? Schudden tot de suiker is opgelost en dan de bakkersgist?

 

Ik zal vandeweek wel even een emmer tomaten halen, dan pakken we het meteen groot aan 😉

Forum Lid
op 12 mei 2018

100 gram tomaat Bevat ongeveer 0,8 – 1 gram suiker . Voor een normale wijn vergisting of stookwijn is meest ideale is 220 tot 240 suikers per liter .
Je zou dus een 200 gram suiker kunnen toevoegen . en 4 gram gist. Zou voldoende zijn op een liter .

Forum Lid
op 12 mei 2018

 

 

Staat het suikergehalte niet ergens op een etiket vemeld?Van Stookforum

Helaas, het is zelfgemaakt door mijn mams en heeft hiervoor een topkwaliteit overrijpe bio gekweekte tomaten gebruikt. Ik ga Robberts voorstel volgen:

200 gram suiker en 4 gram bakkersgist erbij. Foto volgt. Graag advies bij welke temperatuur de fles moet staan en hoe lang.

 

Forum Lid
op 12 mei 2018

Vergisten op kamer temperatuur 21 – 24 graden .
Vergisten zal 18 tot 24 dagen ongeveer duren . +/- 3 weken . Voeg wat water toe als oppervlakte begint Te ” koeken” en even door roeren .

Forum Lid
op 12 mei 2018

Gaan we doen. Mooi flesje gevonden, staat nu even in de chloor en dan schoonspoelen, sap erin, 200gr. suiker erbij (oplossen in water of niet)? en dan de gist..(Eerst in een warmwater bekertje of niet)?  En dan gaat ie op de vensterbank.

 

Admin
op 12 mei 2018

In een warmwaterbekertje is niet nodig, de totale hoeveelheid is al zo klein dat dat echt niet nodig is. Ik zou de suiker in het sap zelf oplossen, niet in extra water. Houd het lekker puur. En dan inderdaad lekker in de vensterbank 🙂 Heb je iets van een waterslot gemaakt? Je kunt er ook een condoom omheen doen, wordt vanzelf heel erg groot 🙂 Maar er kan geen zuurstof bij!

Forum Lid
op 12 mei 2018

Als je de suiker in heet water met mespuntje Citroenzuur even oplost even terug laten koelen naar ongeveer 24 graden . Gist erdoor roeren . Even laten staan en daarna toevoegen aan de tomaten sap/smurrie en een slag doorroeren . Dek je af met natte doek of waterslot ? Het kan gaan schuimen dus vul niet tot de rand . !

Forum Lid
op 12 mei 2018

(P.s. met artisjok , aubergine , wortelen , zoete aardappel , aardperen kan dit ook !
je kan het als wijn klaren en drinken maar ook distilleren . )

Forum Lid
op 12 mei 2018

Thanks voor de tips,Nim is nu aan de knutsel. Ik kom zo met een update.

 

Forum Lid
op 12 mei 2018

( suiker even omzetten in warm water en beetje citroenzuur geef makkelijker vergisten en oplosbaar in sap .
En er is iets minder kans op gistbijsmaak )

Brouwmaat
op 12 mei 2018
(P.s. met artisjok , aubergine , wortelen , zoete aardappel , aardperen kan dit ook ! je kan het als wijn klaren en drinken maar ook distilleren . )Van Robbert

of…… het is nu de tijd van het jaar 🙂

 

Forum Lid
op 12 mei 2018

??? klopt munckerik ! maar asperges moet je voorzichtig mee zijn met wat je gebruikt . De toppen en onderkant ruim afsnijden anders word het bitter als gal en de asperges moet je koken en dan vergisten , afstoken en suiker toevoegen voor de drank . ( er is een receptenboekje voor drank uit groentes ) . Leuk voor biologisch stoken voor de veganisten . maar dan ook zelf de gist maken . de stookgisten met gistvoeding bevatten diammoniumfosfaat .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
18 op 12 mei 2018

Het staat, incl. mespuntje citroenzuur. De video moet ik nog monteren maar so far so good, het staat te gisten nu. Eerste bubbel in het waterslot al gespot…

Forum Lid
op 12 mei 2018

Gaat Jou lukken ! ?????

Forum Lid
op 12 mei 2018

Gaat ONS lukken. Dank voor jullie aanwijzingen. Interactief en leuk om te doen ook.
Ik blijf het updaten tot de BBQ, dan gaat ie getest worden. Kijken of mijn mini brouwsel veel afwijkt van Jan zijn groothandel tomaten per 1000 liter…kuch kuch… Nu nog even de zon in. Cheers 😉

Admin
op 12 mei 2018

Goed man! Benieuwd hoe het gaat 😉 Ik hoop echt dat er een lekker wijntje uit gaat komen. En anders een goede tomatenborrel natuurlijk! Leuk projectje weer zo!

Forum Lid
op 12 mei 2018

Jaaaa moeten we vaker doen. Ben nu al de video in gedachten aan het monteren met de Las Ketchup- The Ketchup Song…    

 

Forum Lid
op 12 mei 2018

Bieten sap kun je ook wijn van maken Nimrax ? Er kan nog wel een fles in vensterbank . ?

Forum Lid
op 12 mei 2018

nimrax graag een link naar de video aub

 

Forum Lid
op 12 mei 2018

Komt eraan zodra die klaar is. Ik post die onderaan dit topic. Komt goed 😉

 

Brouwmaat
op 12 mei 2018
Bieten sap kun je ook wijn van maken Nimrax ? Er kan nog wel een fles in vensterbank . ?Van Robbert

Bieten daar kun je een hele lekkere port mee maken, gewoon een andere gist pakken.

Admin
op 12 mei 2018

Bieten daar kun je een hele lekkere port mee maken, gewoon een andere gist pakken.

Van Munckerik

Nog even en we gaan een hele nieuwe weg in met groentendrankjes ? hoewel de Canadese tomatenwijnmaker pas toestemming kreeg toen hij had bewezen dat de tomaat fruit is en geen groente.

 

Ik vind het leuk deze bijzondere experimenten. Pirt van bieten lijkt me ook gaaf!

Forum Lid
op 12 mei 2018

i.d.d munckerik en rietsuiker gebruiken bij de vergisting .

Admin
op 13 mei 2018

Port mmmmm ik krijg ineens een briljant idee voor mn 15 liter morellenwijn. Versterken met kirsch, glucose er bij en in een vaatje kieperen. Zou dit lukken denk je? Is het vaatje daarna meteen lekker geimpregneerd om er een bijzondere whisky in te laten rijpen.

Brouwmaat
op 13 mei 2018

Je hebt inspiratie opgedaan in Zweden!?

 

Wel Portgist gebruiken. 

Admin
op 13 mei 2018

Mn morellenwijn is al klaar Erik. De volgende keer idd Portgist gebruiken. Heb hem net nog geproeft, hij komt er zeker voor in aanmerking. Hij is 14% en ik wil hem versterken naar 19% maar er moet ook suiker bij. Dus dat wordt rekenen…. ik wil een 15 liter vat vullen.

Inspiratie deels Zweden, vooral dat de whisky straks in een gebruikt portvat mag vind ik een mooi idee. De rest van de inspiratie kwam door jullie bietensap opmerking ?

Forum Lid
op 13 mei 2018

morrellen hebben per 100 gram ongeveer 10 gram suikers . Hierbij Glucose ( van rietsuiker )en een portgist zou zeker iets verfijnds kunnen worden . ( daarna een single malt rye in het vat ?)

Brouwmaat
op 13 mei 2018

Daar wil ik mettertijd wel wat van proeven.

 

Admin
op 13 mei 2018
morrellen hebben per 100 gram ongeveer 10 gram suikers . Hierbij Glucose ( van rietsuiker )en een portgist zou zeker iets verfijnds kunnen worden . ( daarna een single malt rye in het vat ?)Van Robbert

Ryebread Whisky 😉

Admin
op 13 mei 2018

Daar wil ik mettertijd wel wat van proeven.

 

Van Munckerik

Wellicht is hij bij de 3e Stookforum BBQ al goed op dronk 🙂

Forum Lid
op 13 mei 2018

Rietsuiker bevat vezeltjes waar het gist ook op voed . dus voor Bijvoegen van suiker tijdens de vergisting en wat zachtere smaak zou ik daarvoor kiezen . even met SG weger kontroleren

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 12 mei 2018

Mijn groothandel gaat niet verder dan een 25 liter emmer 🙂 En daar gaat dan heel wat bezinksel vanaf.

 

Ik las een recept op smulweb waarbij er ook nog gember in de tomatenwijn ging…. Ik denk dan meteen ook weer aan basilicum 🙂 Tomaat Pesto wijn!

Forum Lid
op 12 mei 2018

Hij staat naast een plant basilicum… en Gember=Gadver… moet ik effe aan de bitch vragen(mijn mams, die heeft dat wel weer ergens). Robbert? Wat vind jij ervan? Zo laten of toevoegingen?

Forum Lid
op 12 mei 2018

Gewoon zo laten vergisten . Tomaten drankjes zoals wijnen kun je in een glas serveren met b.v. blaadje Basilicum of laurier er in of partje paprika . geeft dat beetje extra en staat ook leuk .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
5 op 12 mei 2018

En Mams maar denken “Waarom drinkt hij ineens zo braaf zijn tomatensap?”

Jan je snapt toch dat hij jullie advies gevraagt heeft, zodat als mams er achter komt Nim kan zeggen,;”Ik moest van Jan”. 😉 😉 😉

 

Admin
op 12 mei 2018

Je weet toch ?

Forum Lid
op 12 mei 2018

…en van Robbert,terwijl Chris zag dat het goed was… Wiliam,je hebt gelijk. Zo kom ik overal mee weg.. it’s true! 😉

 

Forum Lid
op 12 mei 2018

Zeg maar tegen mam dat het mijn schult was Nimrax ! t is wat laat voor moederdag maar geef haar rozen likeur dan kun je nooit meer stuk .

( alc 90% . 500 ml .
18 gr rozenblad . 4 gekneusde amandel , de helft van schil van 1 citroen , 1 kruid nagel . dit 10 dagen trekken . filteren , 200 ml suiker siroop en aanvullen met water ) ??

Forum Lid
op 12 mei 2018

Lummel krijgt de schuld en dank voor je input. De bitch krijgt een perenstookwijn distillaat op bakkersgist recept van ChrisV… dus alles komt goed. Die rozenlikeur bewaar ik voor een romantisch ontbijt op bed…Niet met de bitch 😉
Ps. 10 dagen trekken…ik heb dus al een driedubbele hernia he? omg…

 

Forum Lid
op 13 mei 2018

Lummel krijgt de schuld en dank voor je input.

 

Van Nimrax

Gelukkig zijn er nog zekerheden in het leven.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 12 mei 2018
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 13 mei 2018

Het filmpje, bij deze. Have fun!

https://youtu.be/ih1FdqTA3ZU

 

 

Admin
op 13 mei 2018

Leuk gedaan weer Nimrax! Je omschrijving van de smaak ook haha ?

Forum Lid
op 13 mei 2018

leuk filmpje nimrax

Forum Lid
op 13 mei 2018

cool ? ! leuk gedaan !?

Forum Lid
op 13 mei 2018

Leuk gedaan ook de smaak goed beschreven??gr.Chris.V.

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 13 mei 2018

Moet je bij een groenten likeur niet opletten wat betreft houdbaarheid ?

 

Brouwmaat
op 13 mei 2018

Waarom? dat hoeft bij limoncello toch ook niet. Het alcoholpercentage ligt een stuk hoger dan bij wijn.

 

Forum Lid
op 13 mei 2018

Ik vroeg het me af omdat je bijvoorbeeld tomaat wel kan invriezen maar deze niet zo lang houdbaar is. Terwijl dit fruit anders is.Misschien is mijn gedachtegang complete onzin maar daarom is het ook maar een vraag. Limoncello kan je inderdaad zeer lang houden maar advokaat bijvoorbeeld ook niet.

Brouwmaat
op 13 mei 2018

Bij advocaat gebruik je in verhouding meer eieren dan dat je fruit gebruikt in likeuren. Ik denk dat daar het verschil in zit.

 

Forum Lid
op 13 mei 2018

klopt .Het is vrij lang houdbaar door alcohol percentage.
Kan wezen dat het wat verkleurt omdat deeltjes zakken maar even schudden en het is weer fris .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 13 mei 2018

Nimrax, gaat het gisten goed? Hoe ruikt het aan het waterslot? Herkenbare tomaat of niet?

Forum Lid
op 14 mei 2018

Yooo even updaten, komt ie! Nim is door de bitch onder tafel gezopen met bio peren moonshine (recept © ChrisV) en heb het grootste deel van de avond in bed gelegen. Syndroom van Popcorn met een tikje Lamleggertje. Dat dus. Inmiddels de leuke reacties op mijn slechte video in ontvangst genomen, waarvoor dank!
Hierbij de Tomatenwijn topic update: 

 

Forum Lid
op 14 mei 2018
Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
11 op 14 mei 2018

Supermama en Nim. (Who’s your MAMA?)

Forum Lid
op 14 mei 2018

Unfortunely, she’s The bitch…

Ok, tijd voor een update. Waterslotje staat stil en met het zonnetje erop (25 graden):

Maandag 14-05-’18-16.45uur.

 

Forum Lid
op 14 mei 2018

Ik wist alang dat tomaten gezond zijn alleen wist ik niet dat je ze ook kon drinken,wat een vooruitgang?gr.Chris.V.

 

Forum Lid
op 14 mei 2018

In navolging van het verbod op stierengevechten volgt nu eerdaags ook het FOODFIGHT TOMATO verbod. Si si ! Heel Spanje drinkt tomatenwijn…
Ookal is dit ook zwaar niet verkeerd,eigenlijk….
<3

 

 

Forum Lid
op 14 mei 2018

Mooi etiket voor op de tomatenwijnfles?
En een idee voor de tv reclame…<3

http://www.latomatina.org/2014/01/cusitrin/

 

Forum Lid
op 14 mei 2018

Even door roeren of schudden . gist kan iets verstikken . in laatste dagen echt met rust laten . Kan i..d.d. te warm zijn in de fles .

Forum Lid
op 14 mei 2018

Leuk tomaatje,???gr.Chris.V

 

Forum Lid
op 14 mei 2018

Het gaat weer goed met Chris. Ook de ogentest : uitstekend 😉

Update tomatenwijn project: Robbert, ik heb de fles 10 seconden rond gedraaid. Het lijkt nu weer op tomatensap met een minimaal schuimkraagje. Verdere updates volgen. Waterslotje bubbelt niet (meer).

 

Forum Lid
op 14 mei 2018

als het schuimt Dan gist het nog steeds .
Als het te warm was in de zon kan gisting stoppen . even afwachten of hij weer opgang komt .

Forum Lid
op 14 mei 2018

33,6 graden op de laserthermometer.
Vette schuimkraag…

 

Forum Lid
op 14 mei 2018

temp wat hoog . schuim is goed teken .

Forum Lid
op 14 mei 2018

Die duif wacht op het eerste glas.???gr.Chris.V.

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
6 op 22 mei 2018

Update tomatenwijn uitprobeersel:
Is uitgebubbeld,
waterslot is nog voldoende gevuld
en de vloeistof ziet er mooi helder uit.

Admin
op 22 mei 2018

Dan is hij heel snel geklaard! Ik ben zo benieuwd naar de smaak! Ik wil het ook gaan maken maar ik moet eerst wat emmers leegstoken, anders wordt het hier wel heel erg vol 🙂

Forum Lid
op 22 mei 2018

Hahaha of de Chris buitenklimaatkast inrichten. Gaat prima nu. Ik moet eerst even gaan hevelen,ook al kan ik wel een beetje met een slangetje uit de fles snoepen.. ook wel benieuwd eigenlijk…

 

Forum Lid
op 22 mei 2018

En??of?

 

Forum Lid
op 22 mei 2018

Jongens en enkele meiden… Het is een lekker “strak”,droog wit wijntje geworden(zonder co2 dus prima uit zichzelf geklaard), met 14% ABV bij 23graden op de refractometer. Smaak is prima!
Hiervoor betaal je normaal de hoofdprijs in een restaurant.
Ik heb mezelf net 2x “Oh ja hoor!”horen zeggen.
Nu weer totaal laten bezinken en dan hevelen en bottelen 😉

 

Admin
op 22 mei 2018

Dat klinkt dus als dat we dat ook maar moeten gaan maken!

De 14% op de refracto zal denk ik niet kloppen. Wijn op de refracto werkt niet goed. Maar het gaat om de smaak. Ik heb nog 3 emmers staan die leeg moeten, daar moeten er 2 van vol met roggebrood mengsel, de 3e gaat dan vol met tomaten! Staafmixer erdoor en knallen maar!

Forum Lid
op 22 mei 2018

Heb je weer goed gedaan?zo komen we tenminste ergens.nu geen tomatensoep maaaar juist,en tomaten zijn gezond.?

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 22 mei 2018

Snel gegaan . ! klink goed . ??

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 24 mei 2018

De tomaten lijken deze week sterk in prijs te gaan dalen. Opletten op koopjes. Morgen en overmorgen is het hier weer markt. Eens in de gaten houden wat de prijzen doen.  Zou het soort tomaat nog veel uitmaken? 

https://www.gfactueel.nl/Glas/Achtergrond/2018/5/Markt-tomatenmarkt-belandt-in-gevoelige-periode-286019E/

 

Forum Lid
op 24 mei 2018

Weekje wachten.laat de zon de prijs drukken,na een tijdje van mooi weer is er een overschot en krijg je ze bij de tuinder voor een prikkie,en voor wijn te maken hoef je geen perfecte tomaten,ik koop ze elk jaar voor in te maken.gr.Chris.

 

Forum Lid
op 24 mei 2018

Verschil tussen belgische en nederlandse tomaten is groot wat vruchtvlees angaat

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
12 op 24 mei 2018

Welke bevatten meer vruchtvlees dan? Ik wil zoveel mogelijk sap en dus minder vruchtvlees. Zo kan ik de wijn zo puur mogelijk maken met vrijwel geen water. Alleen dat wat nodig is om de glucose op te losssen.

Forum Lid
op 24 mei 2018

Vleestomaten bevatten meer vruchtvlees,pak goeie rijpe tegen het overrijpe aan.bevatten veel sap.

 

Brouwmaat
op 24 mei 2018

Jan ik denk dat je niet moet gaan voor zoveel mogelijk sap want dan krijg je de door Duitsers slecht gewaardeerde Nederlandse “waterbommen”. Wat Chris zegt, goeie rijpe tegen het overrijpe aan die bevatten meer suikers. 

 

Admin
op 24 mei 2018

Dan ga ik daar naar op zoek Erik en Chris!

Ik heb nu al van meerdere kanten gehoord dat het erg lekker kan zijn!! Hoop dat ik ook zoiets lekkers kan maken met tomaten. 

Forum Lid
op 24 mei 2018

Jan het beste bij een tomatenkweker kijken zijn goedkoop en kunt uitzoeken,die kunnen met die overijpe niets.gr.Chris.

 

Forum Lid
op 24 mei 2018

Belgische tomaten hebben meer vruchtvlees terwijl de nederlandse meer “water” hebben. Zeker als je nu bij een boer de mindere kwaliteit gaat vragen van tomaten die overrijp zijn. Prijzen zijn afhankelijk van de kwaliteit van de tomaat en de grote. Ik ga proberen een boer te pakken te krijgen die naar de veilingen gaat . Eens een morgend daar gaan staan en je komt alle boeren tegen van groenten en fruit die je maar wil. Contactje leggen, telefoonnummers vragen en erbij schrijven wat ze kweken en je kan volgens mij de goedkoopste groenten en fruitsoorten krijgen van de verre omgeving.Het is voor mij al heel lang geleden dat ik zelf naar de veiilingen geweest ben maar om een idee te geven wat de prijzen aangaat kon je op de veiling de tomaten bijvoorbeeld tegen 1/4de van de prijs van de winkel koppen en nu spreek ik van de goede kwaliteiten. De overrijpe krijg je dan zo goed als gratis. Denk toch dat het eens de moeite waard is

Forum Lid
op 24 mei 2018

Als je het dan nog in bulkverpakking vraagt en het zelf kan halen heb je grote kans dat je heel wat gratis kan krijgen. Ze verkopen het wel niet per kilo maar zal eerder per pallet zijn of van die grote houten bakken

Brouwmaat
op 24 mei 2018

Belgische tomaten hebben meer vruchtvlees terwijl de nederlandse meer “water” hebben. Van RenéR

Oei dan baseer je je wel op hele oude informatie. Toen de Duitsers (Bild) over de Nederlandse export tomaat zeiden dat het smakeloze overrijpe waterbommen waren zijn de Nederlandse telers hard aan het werk gegaan om dat imago te veranderen. Ze kwamen bijvoorbeeld met de trostomaat en de Tasty Tom die weer aan de basis staan van vele varianten. Er zijn nu meer dan 300 gangbare Nederlandse tomatensoorten. Negen van de tien exporttomaten komen uit de Nederlandse kassen. Een beetje nuance is wel op zijn plaats 😉

Forum Lid
op 24 mei 2018

9 van de 10 komen uit Nederland en dat wil ik best geloven maar de reden is eerder  dat ze veel goedkoper zijn. Ik heb zelf jaren in en export gedaan van groenten en fruit.

Nu los daarvan kan het natuurlijk wel zo zijn zoals je zegt dat er een inhaalprocedure gestart is in Nederland en dat de kwaliteit nu beter is.

Hoe dan ook is er elk jaar overproductie van tomaten vanwaar dan ook dat ze komen en kan je gouden zaken doen aan de veilingen en veronderstel ook in Nederland en om een beetje aan de topic te blijven maakt het voor ons nu echt niet uit of het goede of slechte zijn daar we ze liefst zelf zo overrijp mogelijk willen hebben. 

Ik heb de veilingen aangehaald omdat ook fruit daar goedkoop als niet soms gratis te verkrijgen is. op naar de veilingen en boeren aanspreken zou ik zeggen. Grts RenéR

Brouwmaat
op 24 mei 2018

Klopt Nederlandse tomaten zijn goedkoper dan van de grootste concurrent Spanje. De kassen zorgen voor een hogere opbrengst en logistiek is Nederland ook verder vooruit dan de Spanjaarden.

Maar je hebt aan de ene kant ook wel gelijk hoor, de “standaard” Nederlandse tomaat vind ik ook niets aan. Wat je zegt voor ons doel maakt de kwaliteit allemaal niet zo veel uit en probeer ergens je slag te slaan. 

 

Forum Lid
op 24 mei 2018

Heb wel eens met iemand gepraat die in de spaanse tomatenkassen kwam op de tomaten lag een laag bestijdingsmiddelen van af die tijd eet hij geen spaanse meer.ik heb zelf elk jr.tomaten in mijn tuin staan,maar koop ook voor een prikje tomaten op de groente veiling,en die zijn net zo lekker,de slechte naam hebben de nederlandse mischien nog maar het is niet terecht.

 

Forum Lid
op 24 mei 2018

25 jaar geleden was de Nedrlandse tomaat net plastic geen smaak en geur ,en de laatste jaren is het weer goed. In het zuiden van Europa gebruiken ze nog bestrijdingsmiddelen die hier al jaren verboden zijn zo ook in de ijsbergsla spuiten ze nog met metacistox niet best.en op de sinasappels spiuten ze ook wat en staat op het kaartje of doos vermeld en is hier ook verboden. Dit is nu EEG

Forum Lid
op 24 mei 2018

Ik denk dat de negatieve reclame destijds vooral door de Duitsers kwam. Ik heb op heel wat groenten en fruitbeursen in Duitsland gestaan en toen was het al van de Holländische Wassertomaten und die Belgische Fleischtomaten. Dat heeft de Nederlandse tomaat jaren lang parten gespeelt terwijl er toen ook al bijvoorbeeld Turkse Tomaten waren wat noch veel rampzaliger was dan de Nederlandse. Nu tijden veranderen en de Nederelandse tomaten zullen ook wel serieus gebeterd zijn daar twijfel ik niet aan.

Maar back to topic ik wou enkel aanhalen dat er bij de veilingen zowel fruit als groentenveilingen volgens mij heel wat contacten kan gelegd worden met plaatselijke boeren waar je dan spotgoedkoop kilo’s en kilo’s fruit en groenten kan krijgen…just a Tip

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 28 mei 2018

Nog geen goedkope tomaten kunnen vinden. Op de markt enkel trostomaten. Volgens de marktkoopman zijn die nou eenmaal duurder. Ruik maar en ruik maar eens aan de supermarkttomaten, dan merk je het verschil zegt hij. Laat je niet gekmaken want die geur komt enkel uit de steeltjes en niet uit de tomaat. De supermarkttomaat die je zelf kan afwegen is dezelfde tomaat als die bij Albert Heijn per 6 stuks in een doosje zit met de takjes er nog aan. Nog even geduld dus voor de tomatenwijn. Zodra ik ze voor 1 euro per kio of minder heb ga ik aan de slag. 

 

Helaas geen kwekerij in de buurt 🙁

Forum Lid
op 28 mei 2018

zijn er bij jullie geen veilingen in de omgeving waar alle boeren elke dag aankomen. Die van de markt doet natuurlijk alsof zijn tomaten de beste zijn….Delhaize,albert hein aldi allemaal kopen ze hun tomaten rechtstreeks aan op  de veilingen. Verschil van prijs zit hem in de kwaliteit en dan meer bepaald de maten en de schade. Een tomaat 60 met lichte regenschade is dus een pak goedkoper dan de maat 70 waar geen vlekje te bespeuren is. De trostomaten  zijn  duurder omdat ze een andere soort zijn die je niet plukt maar met een hele tros afknipt en zo heb je nog wel een aantal verschillende soorten. Zijn er geen veilingen dan misschien wel groothandelsmarkten maar daar kom je amper een boer tegen en zit er dus al iemand tussen die al winst maakt op hetgeen hij op de veiling gekocht heeft. Dan nog zijn ze waarschijnlijk goedkoper dan in een winkel of op de markt. Succes met de zoektocht. Voor de Belgen hier veilingen zijn in mechelen, sint truiden, henegouwen , hoogstraten en nog ergens een maar die ben ik vergeten 🙂

 

Admin
op 28 mei 2018

In mijn buurt geen veilingen volgens mij, ook de kwekers zitten volgens mij meer in het zuiden dan in het oosten van het land. We blijven zoeken! Tomatenwijn zal er komen!

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
7 op 28 mei 2018
Admin
op 28 mei 2018

Haha geweldig, zien we je ook weer eens in het echt Nim!

Forum Lid
op 28 mei 2018

Nimrax je bent gezond bezig,er zitten veel antioxidanten in tomaten,dus gezond???

 

Forum Lid
op 28 mei 2018

Thanks & Cheers 😉

Forum Lid
op 28 mei 2018

Maar dat wil niet zeggen dat je er misbruik van moet maken,zo van ja mams ik ben gezond bezig drink nog alleen een tomaten sapje,denk er aan dan bel ik je moeder.????

 

Forum Lid
op 28 mei 2018

Hahaha, Die zegt meteen: Dat heeft ie van mij en ik pak nog een wijntje…als je dr toch aan de lijn hebt zeg meteen effe tegen haar dat ze haar bril weer terugkrijgt en mn buurmeisje haar gele Jumbo supermarkt bij-baan sjaaltje. Biertje is inmiddels op… 😉 😉 ;-P

 

Brouwmaat
op 28 mei 2018

Schitterend filmpje 🙂

 

Forum Lid
op 28 mei 2018

WAT BIER OP!!!!!! DE EERSTE LEVENSBEHOEFTE??? EN MET DIT WEER? WAT EEN RAMP, een vraagje hoe overleef je dat,toch niet met water he dat is eng spul,en gevaarlijk voor je gezondheid,goed voor de wc door te spoelen,en vol met resten van de medicijnen ☠️☠️☠️☠️Ik heb nog een kratje maaskantjes koud liggen???dat heet overlevings tactiek,ik weet zeker dat Lummel ook de koelkast vol heeft??

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 11 november 2018

Dit project is weer een beetje in de vergetelheid geraakt maar ik wil het nog steeds gaan maken. Nimrax had ook een goed wijntje hieraan overgehouden.

Ik ben al tomaten aan het verzamelen, en ik ga ze ergens volgende week door de sappers gooien. Net zoals we met Lummel zijn appels gedaan hebben. En dan in de Conical Fermenter op een constante temperatuur vergisten.

Ik heb pas 10 kilo tomaten, als ik terugben uit Duitsland nog even speuren naar aanbiedingen.

Forum Lid
op 11 november 2018
Nimrax had ook een goed wijntje hieraan overgehouden.Van Stookforum

Ohh yeahh..en ik heb het veel te lang in deze bloedhete zomer van 2018 in de brandende zon gestaan. Heb het wel weggestookt, het had absoluut de smaak van tomaten. Net als banaan, erg overheersend zelfs, je moet er een beetje van houden. Wel superleuk experiment. Heb nu een tomatenplantje staan onder een LED bloei-lamp. 😉

Admin
op 11 november 2018

Ik lees juist veel vergelijkingen tussen tomaten en paprikawijn. De paprikawijn schijnt heel herkenbaar naar paprika te ruiken en te smaken. De tomatenwijn schijnt bijna door te kunnen gaan voor een druivenwijn met een klein beetje een toets van tomaat.

 

Het zal per maaksel natuurlijk verschillen, maar ik wil het heel graag zelf proberen. Helemaal om het nu op een constante temperatuur te kunnen vergisten. En ik kan het nu goed zelf persen, dat maakt het ook nog eens heel leuk om te doen.

Forum Lid
op 11 november 2018

Verwijder wel het witte hart en pitjes ,
Dat is bitter scherp . Paprika bevat veel ascorbinezuur .
Bij vergisting even rekening houden met PH voor optimale vergisting .
(Je kunt ook zoete punt paprika gebruiken .)

Forum Lid
op 11 november 2018

( p.h. paprika ligt tussen 8 – 9 )

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 12 november 2018

Dit is idd een leuk experiment, er zijn op het web diverse manieren hoe te bereiden.

Ik ga er mee aan de slag alsof er een tomatensap van gemaakt wordt. Eerst koken, dan door de blender en de suiker toevoegen.

Forum Lid
op 13 november 2018

Vandaag mijn laatste blauwe druiven geplukt,vond het jammer om te laten hangen,ongeveer 25-30 kg morgen ontstelen en wijn maken,hoop op 20 ltr wijn de druiven hebben een geweldige geur en zitten vol suiker,vandaag ook nog wat eiken en walnootdoppen bij de drank gegooit.dus laat de feestdagen maar komen,heb vast een nieuwe lever aan de Sint en voor de zekerheid ook aan de Kerstman gevraagd.?

Forum Lid
op 13 november 2018
heb vast een nieuwe lever aan de Sint en voor de zekerheid ook aan de Kerstman gevraagdVan ChrisV

Als je er van allebei krijgt kan je er eentje op sterk water zetten, grootste gedeelde van de ingredienten heb je vast wel….:-)

Forum Lid
op 15 november 2018

Ja afwachten of er een in mijn schoen en onder de boom ligt.ik heb het geluk ik woon midden tussen de kwekers,had in jul.6 kg.tomaten voor €1 en 30 kg paprika voor €10- zit alle maal in potjes nu.400 potjes vol?en de nodigge flessen drank,laat de winter maar komen.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 17 november 2018

Ik heb nu ook eindelijk mijn tomatenwijn project opgestart. Ik heb van 30 kilo tomaten ruim 20 liter sap geperst. Eerst door de appelvreter, daarna in de hydropers. Net als de appels van Lummel. Met 3,5 kilo suiker erbij en een liter water om de suiker in op te lossen ben ik uitgekomen op een SG van 1080. Zonder suiker is hier geen wijn van te maken.

deze staat nu heel relaxed te gisten met een Mangrove Jacks wijngist, ik heb het in de conical fermenter gedaan zodat ik de temperatuur netjes op 19 graden kan houden. Zo gaat het vergisten vrij langzaam, ik hoop zo een hele mooie schone vergisting te krijgen. De Chiller hoeft niets te doen want de temperatuur in de loods is erg laag, hij hoeft dus alleen af en toe een beetje bij te warmen.

ik lees over tomatenwijn dat het een heel verrassende smaak heeft, ik kan dus bijna niet wachten om hem te proeven.

Ik heb overigens ook voor het eerst de Tilt in gebruik genomen, werkt fantastisch ? wel is het zo dat de fermenter staat ingesteld op 19 graden en de tilt 17,3 meet. De tilt meet natuurlijk in de vloeistof en de fermenter meet aan de zijkant waar de  vloeistof wordt bijgewarmd.

Ik ben vergeten foto’s te maken, maar ik zal proberen af en toe een update te doen ?

 

Brouwmaat
op 17 november 2018

De Tilt wijkt bij mij ook altijd 0,6 graden af. Ik kalibreer hem ook niet meer, meet met de refractometer en de hydrometer het SG en gooi daarna de Tilt in mijn wort, mash of wat dan ook. Geeft de Tilt 5 punten meer aan dan de meeting met refractometer/hydrometer  weet ik dat ik dat steeds moet aftrekken van het start SG. 

 

Ben benieuwd naar je tomatenwijn Jan.

Forum Lid
op 17 november 2018
Eerst door de appelvreter, daarna in de hydropers.Van Stookforum

Krijg je daar ook het velletje van de tomaat mee weg/af? Wil deze liever niet mee vergisten. Na het koken is het even vissen maar wel te doen….. bij een kilo ipv  20 🙂

Forum Lid
op 17 november 2018
Eerst door de appelvreter, daarna in de hydropers.Van Stookforum

Krijg je daar ook het velletje van de tomaat mee weg/af? Wil deze liever niet mee vergisten. Na het koken is het even vissen maar wel te doen….. bij een kilo ipv  20 🙂

Admin
op 17 november 2018

De appelvreter hakt alles in stukken, de hydropers perst daar zuiver sap van. Dus zonder stukjes en schilletjes. Koken doe ik niet. Gewoon vergisten ?

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 17 november 2018
Forum Lid
op 21 november 2018

Hahaha, kende het filmpje niet. Mooi project eigenlijk had ik dat van de zomer maar geweten de tomaten waren extreem goedkoop. En witte wijn maken heb ik opgegeven bij gebrek aan druiven. Ik ga dit project zeker volgen en wellicht volgend jaar tomaten persen bij Jan. 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 21 november 2018

Gisteravond de wijn overgeheveld om te klaren. Uiteraard even geproefd….. wat een lekkere smaak zeg. Hoe simpel en verbluffend resultaat. Dat wordt tomaten verzamelen…

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 21 november 2018

Leuk dat hij bij jou ook goed gaat! Ik heb een miniglaasje afgetapt maar nog veel te zoet om te kunnen oordelen.

Ik vergist vrij koel, dan duurt het langer.

Forum Lid
op 21 november 2018
Ik vergist vrij koel, dan duurt het langer. Van Stookforum

Waarom het koeler vergisten? 

 

 

Brouwmaat
op 21 november 2018

Dan krijg je minder esters en foezels die de smaak (negatief) kunnen beïnvloeden.

Forum Lid
op 21 november 2018

Oke thx, overload aan informatie te verwerken… krijg je er van met de diverse “drankjes”… 🙂

Brouwmaat
op 21 november 2018

Alles rustig op je in laten werken Serge 😉

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
10 op 23 november 2018

Vandaag zit de tomatenwijn precies een week in de fermenter. Op het plaatje hierboven van een paar dagen terug zie je de tilt op 1044 staan. Dit klopt niet. De tilt zat vast in een dikke laag drap die bovenop dreef. Vandaag snel er afgeschept waarna de Tilt 1052 aangaf. Het smaakt ook nog erg zoet.

Het bubbelen gaat nog steeds als een raket, zeker een bubbel per seconde. Maar op lage temperatuur vergisten heb je dus wel geduld voor nodig. Ik hoop dat ik met de kerst een lekkere tomatenwijn heb.

 

 

Brouwmaat
op 23 november 2018

Wordt een prima wijntje met zo’n lekkere trage vergisting, geen “last” van smaak beinvloedende esters en foezels.

Admin
op 23 november 2018

Daar ga ik ook al een beetje van uit. Ik kan niet wachten om ook te beginnen met het maken van een Bio Pils! Ik heb er nu de ruimte voor ? het tomatenwijn project is meteen om te wennen aan langzame vergistingen ?

Brouwmaat
op 23 november 2018

Nou maak de borst maar nat, Pils gaat ook een lange tijd duren. En dan heb ik het niet enkel over de vergisting maar ook over het lageren en de hergisting op fles (gebeurt ook bij lagere temperaturen). Maar het belooft een mooie te worden 🙂

Admin
op 23 november 2018

Het lageren kan in beginsel gewoon in de fermenter, maar het hergisten moet ik nog een oplossing voor bedenken. Zo groot is mijn koelkast niet. De hele loods is nu maar 7 graden maar dat blijft natuurlijk niet zo.

Brouwmaat
op 23 november 2018

Dit is ook bij uitstek de periode om pilsners en lagers te maken.

Lageren doe ik ook in de fermenter. Voor de hergisting heb ik een klimaatkast gemaakt. Oud koelkastje (krijgertje) en een STC1000. 

Admin
op 24 november 2018

Daar zal ik ook eens naar op zoek gaan, vaak zijn ze gratis en aan ruimte heb ik geen gebrek meer ?

Forum Lid
op 24 november 2018

Jij hebt het helemaal goed voor elkaar, lekker brouwen en stoken de hele dag. Jan ik heb nog een vraag over die tap want ik lees steeds over hergisting van pils en bier. Maar dat hoeft toch niet met die tap? Dat is toch gewoon lageren en dan istie klaar of mis ik wat? 

 

Dus effe kinderlijk gezegd. Ik koop de tap en CO2, koop bij Erik mout en hop, vergisten, lageren, overpompen in keg en zuipen? 

Admin
op 24 november 2018
Forum Lid
op 24 november 2018

Na dat ik de wijn een aantal dagen koel heb weggezet was vandaag de dag om te proeven. Helaas is de smaak en kracht teveel weg om het lekker te vinden. Alcohol smaak was overheersend. Het is niet gelijk als gootsteenontstopper gebruikt…… Wellicht zal de manier van Jan met een andere gist en koeler vergisten een betere zijn om de smaak te behouden en te verbeteren.

Brouwmaat
op 24 november 2018

Welke gist had je gebruikt?

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
9 op 24 november 2018

Wat jammer dat het tegenvalt, in eerste instantie leek het toch geslaagd. Je zegt dat de alcohol overheerst, weet je wat het percentage is? En idd wat Erik vraagt, welke gisg heb je gebruikt?

Laat het even rusten, wellicht moet het even rusten. En je kunt het nog altijd stoken tot een Tomateaudevie ?

Bij mij moet ook nog blijken of het zo lekker gaat worden hoor. Ik lees overal wel dat het erg lekker zou moeten zijn.

 

Forum Lid
op 25 november 2018

Ik heb bakkersgist gebruikt, het zal beter gaan met een wijngist en lagere temperatuur begrijp ik. Wat denk ik ook heeft meegespeeld is dat er bij het overhevelen zuurstof is bijgekomen. Trek een wijntje open en de smaak wordt met de dag minder. Dit in combinatie zal wellicht de oorzaak zijn want de smaak tussen het gisten en klaren was beloofde heel veel. Dus verder met experimenteren is de moeite waard vind ik.

Forum Lid
op 25 november 2018

Ik denk dat het alcoholpercentage ongeveer 12 á 14% is, zal morgen even meten met de vinometer.

Brouwmaat
op 25 november 2018

Je kunt er nog altijd, zoals Jan zegt, een tomaten eau-de-vie van maken 🙂

Experimenteren is zeker de moeite waard en je leert er steeds van. 

Forum Lid
op 26 november 2018

Nou….. 13%.

Forum Lid
op 30 november 2018

Het kan zijn dat de PH te hoog was waardoor o.a. ethylacetaat is gevormd . zeker Als zuurstof erbij komt word er vrij snel acetaten gevormd doordat gist zelf ook meer ethyl en methyl acetaat gaat uitscheiden.
Dan maakt het niet uit of er nu bakkersgist of wijngist gebruikt is .
de ethyl acetaat versterkt ook de alcohol smaak.
tomaten / pulp heeft zelf al een vrij hoge zuurtegraad.
Wanneer er zwavelzuur of zwavelwaterstof wordt gevormd of aanwezig is zal dit de binding tussen zuren als azijnzuur aan ethyl en methyl versnellen .
Dit vormt acetaten.

Forum Lid
op 30 november 2018

Zooo….. dit klinkt allemaal nog een beetje abrakadabra. Zal er eens mee gaan inlezen.

Hoe kan je dan het beste overhevelen zonder al te veel zuurstof erbij te laten komen?

Forum Lid
op 30 november 2018

afhevelen als vergisting geheel voorbij is ,afhevelen als alles goed bezonken is waardoor je zo minimaal mogelijk gist meekrijgt .

Brouwmaat
op 30 november 2018

Zooo….. dit klinkt allemaal nog een beetje abrakadabra. Zal er eens mee gaan inlezen.

Hoe kan je dan het beste overhevelen zonder al te veel zuurstof erbij te laten komen?

Van ScS

En niet laten kletteren. De overhevel-slang op de bodem van het vat leggen, dan stroomt het rustig het nieuwe vat in.

Of je schaft een pressure transfer kit aan (maar dan moet je ook een conical fermenter erbij aanschaffen 🙂 )

Forum Lid
op 30 november 2018
afhevelen als vergisting geheel voorbij is ,afhevelen als alles goed bezonken is waardoor je zo minimaal mogelijk gist meekrijgt . Van Robbert

Dit zal beter gaan met een grotere hoeveelheid. Ik had nu 1,5 liter in een 5 liter gistfles, bijna niet te voorkomen dat er gist meekomt.

(maar dan moet je ook een conical fermenter erbij aanschaffen )Van Munckerik

Schaft al zoveel aan de laatste tijd (met plezier 🙂 )….. maar de conical fermenter volgende week maar bestellen 😉

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 27 november 2018

Mijn SG is inmiddels al gedaald naar 1018. Net een beetje geproefd, de smaak lijkt zich goed te ontwikkelen. Echter stoort het suikergehalte, ik houd helemaal niet van zoet, maar als ik het zoet probeer weg te denken lijkt dit helemaal goed te gaan komen 🙂 Hij staat nog goed te gisten. Denk dat het uiteindelijk een prima droge wijn gaat opleveren.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 30 november 2018

Vandaag is het precies 2 weken aan het gisten. Nog steeds om de paar seconden een bubbel. Ik denk dat hij helemaal droog vergist. De smaak is lekker en bijzonder.

Forum Lid
op 30 november 2018

Ben heel benieuwd Jan,ziet er goed uit. Wacht nog even jouw eindproduct af.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 30 november 2018

De Conical fermenter is ook voor wijn echt ideaal. Ik kan nu zonder bezinksel af en toe een glaasje tappen om te proeven. Het is echt een wijntje waarvan ik mij niet kan voorstellen dat iemand hem niet zou lusten 🙂

Als na het weekend alles volledig is uitgegist kan ik hem coldcrashen zodat hij mooi helder kan worden.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 3 december 2018

SG nu al 2 dagen 0.996/0.997. De Tilt twijfelt hier een beetje tussen. Maar er is geen verandering meer. Bubbels zijn gestopt. Het heeft dus precies 2 weken staan gisten. Een klein restzoetje dus maar je kunt het wel een droge wijn noemen hoor!

Hij is nog niet helder, het is een beetje een wit/gele kleur. Wel heel mooi. Ik heb de temperatuur nu 2 graden afgebouwd. Ik weet niet of ik hem echt moet Coldcrashen, voor het helder worden is dat wel ok natuurlijk. Ik ben er nog niet helemaal over uit wat ik met de temperatuur ga doen. 

Er is ook bar weinig te vinden over wijnmaken met een Conical Fermenter en Chiller 🙂

Forum Lid
op 3 december 2018

Ik ga ook wijn maken maar zal ik je een geheim verklappen. Ik heb de fermenters nog en koeler geen enkele keer gebruikt , wel getest, en de 2e staat nog in de doos. Toen ik hem bestelde duurde het heel lang voor hij kwam en sindsdien geen tijd meer gehad, nu cave opruimen voor feestje en baileys en advocaat maken. 

 

Volgende week dan misschien echt beginnen met brouwen en tomatenwijn ga ik ook zeker maken als ze goedkoop zijn van de zomer. Iedere keer als ik op dit topic kom zit ik de hele dag met dat filmpje van Nimrax in mijn hoofd. Niet kijken dus. 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren