189 op 12 mei 2018

Tomatenwijn, ik ben me hier al een paar dagen over aan het inlezen. Je moet alles een keer geprobeerd hebben toch. Tomatenwijn wordt een witte wijn, dit komt doordat de rode kleur vooral in de vaste delen van de vrucht zit en na verloop van tijd naar de bodem zakken. Ik heb nog nooit tomatenwijn geproefd, het schijnt erg lekker te zijn en zelfs sterrenrestaurant De Librije in Zwolle heeft haar naam verbonden aan een tomatenwijn. Dat doen ze natuurlijk niet zomaar. Het schijnt zo te zijn dat de smaak in niets meer lijkt op tomaat, maar een druivenwijn smaakt ook niet perse naar druif.

Wie heeft hier al mee geëxperimenteerd? Viel het tegen of was het erg lekker? Ik wil het wel gaan proberen maar als iemand er al ervaring mee heeft hoor ik het graag, van elkaars ervaring kunnen we weer verder leren!

En als het niet lekker is maken we er een Tomateau De Vie van!

 
  • Geliked door
Antwoord
0 op 12 mei 2018

https://www.omropfryslan.nl/nieuws/577219-friese-tomatenwijn-gepresenteerd-zwols-toprestaurant

Ze zeggen hier overigens dat ze ook paprikawijn maken waarbij je wel kunt proeven dat het van paprika’s is gemaakt. Ook interessant.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 12 mei 2018

http://tomatennieuws.blogspot.nl/2014/06/tomatenwijn.html

Dan moeten we uit zien te vogelen hoe we het zo goed mogelijk kunnen laten gisten.
Ik heb hier een pot staan met een liter bio tomatensap.

Mogen jullie zeggen wat ik ermee mag gaan doen.

Forum Lid
op 12 mei 2018

hoe groot is het glas en welke hoeveelheid tomatensap is er in ?

 

Admin
op 12 mei 2018

Je kunt al wel goed zien dat het idd een witte wijn zal worden als alles bezonken is.

Crew member
op 12 mei 2018

Bij een temperatuur van 22,8 graden is de hoeveelheid iets meer dan een liter.
Gewicht vloeistof met aftrek van maatkan.

Nu is de vacuüm eraf, de geur is prima. Ik zet de fles nu in de koelkast.

En nu..Wie geeft me de volgende opdracht?

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 12 mei 2018

Ik heb vorige week op een festival een gin gedronken op basis van tomaat. In combinatie met een tonic met basilicum best lekker.

Crew member
op 12 mei 2018

Nou, DDM, we gaan op de BBQ nippen wat we er van vinden,ik neem de projectfles in dit topic mee. 

 

Forum Lid
op 13 mei 2018

Nimrax, je brengt me op ideeën. Zojuist een potje tomatenpuree door een liter gin geroerd. Enkele dagen laten rusten en dan nog eens overhalen. Ben benieuwd.

 

Admin
op 13 mei 2018

Dirk, combineren is leuk! Ik heb nu Classic Gin van Still Spirits gemaakt met eau de vie van appel. Ik had de appel gestookt met alambiek, maar het laatste beetje met de reflux er uit gehaald. Dat heeft nu 2.25 liter Gin opgeleverd ? erg lekker. Ben beniewd naar de Tomaten Gin!

Forum Lid
op 13 mei 2018

Jan, de echte ‘Black Tomato Gin’ was best lekker. Hij komt trouwens uit Zeeland. Ik zou er wel nooit € 45 voor geven. Dan maar zelf maken zeker? Indien het niet lukt kunnen wij als hobbystoker nog altijd opnieuw beginnen.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
16 op 12 mei 2018

Nimrax, kun je meten wat het suikergehalte is?

Crew member
op 12 mei 2018

Moet ik effe gaan zoeken naar een vinometer. Ik ga even spitten. Ik heb mn bestelling  van wemaxtrading (Stookwinkel) al vanochtend ontvangen van een koeriersdienst met een giraffe op zijn bus.In minder dan 24uur. Top.
Ok, nu v.meter zoeken, ik meld me zo weer hier of het gelukt is, incl. foto.

 

Admin
op 12 mei 2018

De vinometer is niet om het suiker te meten maar de alcohol die na get gisten is ontstaan in de wijn. Doe er maar een theelepeltje bakkersgist in en een paar eetkepels suiker ? waterslotje fabriceren en gisten maar ?

Admin
op 12 mei 2018

Sorry voor de typo’s. Loop in de stad en ben niet zo handig op de mobiel.

Crew member
op 12 mei 2018

Ok, ik laat de vino’s voor wat het is.
Nu een fles vinden voor de vergisting.
Dr.Oetcker bakkersgist (kleine groene zakjes) is in da house, suiker ook.
Voor een dikke liter tomatensap 1 zakje gist (7gram)-of is dat teveel? en 2 volle eetlepels suiker?

 

Admin
op 12 mei 2018

De hoeveelheid gist maakt geen bal uit, bakkersgist vermeerderd zich in rap tempo. Een theelepeltje is goed, een mespuntje zou ook al werken. Staat het suikergehalte niet ergens op een etiket vemeld? Om een wijn van 10% te krijgen heb je toch al zo’n 200 gram suiker per liter nodig. Ik weet niet hoeveel erbij moet. Kun je deze liter niet overgieten in een 1,5 liter colafles en daar 200 gram suiker bijdoen? Schudden tot de suiker is opgelost en dan de bakkersgist?

 

Ik zal vandeweek wel even een emmer tomaten halen, dan pakken we het meteen groot aan 😉

Forum Lid
op 12 mei 2018

100 gram tomaat Bevat ongeveer 0,8 – 1 gram suiker . Voor een normale wijn vergisting of stookwijn is meest ideale is 220 tot 240 suikers per liter .
Je zou dus een 200 gram suiker kunnen toevoegen . en 4 gram gist. Zou voldoende zijn op een liter .

Crew member
op 12 mei 2018

 

 

Staat het suikergehalte niet ergens op een etiket vemeld?Van Stookforum

Helaas, het is zelfgemaakt door mijn mams en heeft hiervoor een topkwaliteit overrijpe bio gekweekte tomaten gebruikt. Ik ga Robberts voorstel volgen:

200 gram suiker en 4 gram bakkersgist erbij. Foto volgt. Graag advies bij welke temperatuur de fles moet staan en hoe lang.

 

Forum Lid
op 12 mei 2018

Vergisten op kamer temperatuur 21 – 24 graden .
Vergisten zal 18 tot 24 dagen ongeveer duren . +/- 3 weken . Voeg wat water toe als oppervlakte begint Te ” koeken” en even door roeren .

Crew member
op 12 mei 2018

Gaan we doen. Mooi flesje gevonden, staat nu even in de chloor en dan schoonspoelen, sap erin, 200gr. suiker erbij (oplossen in water of niet)? en dan de gist..(Eerst in een warmwater bekertje of niet)?  En dan gaat ie op de vensterbank.

 

Admin
op 12 mei 2018

In een warmwaterbekertje is niet nodig, de totale hoeveelheid is al zo klein dat dat echt niet nodig is. Ik zou de suiker in het sap zelf oplossen, niet in extra water. Houd het lekker puur. En dan inderdaad lekker in de vensterbank 🙂 Heb je iets van een waterslot gemaakt? Je kunt er ook een condoom omheen doen, wordt vanzelf heel erg groot 🙂 Maar er kan geen zuurstof bij!

Forum Lid
op 12 mei 2018

Als je de suiker in heet water met mespuntje Citroenzuur even oplost even terug laten koelen naar ongeveer 24 graden . Gist erdoor roeren . Even laten staan en daarna toevoegen aan de tomaten sap/smurrie en een slag doorroeren . Dek je af met natte doek of waterslot ? Het kan gaan schuimen dus vul niet tot de rand . !

Forum Lid
op 12 mei 2018

(P.s. met artisjok , aubergine , wortelen , zoete aardappel , aardperen kan dit ook !
je kan het als wijn klaren en drinken maar ook distilleren . )

Crew member
op 12 mei 2018

Thanks voor de tips,Nim is nu aan de knutsel. Ik kom zo met een update.

 

Forum Lid
op 12 mei 2018

( suiker even omzetten in warm water en beetje citroenzuur geef makkelijker vergisten en oplosbaar in sap .
En er is iets minder kans op gistbijsmaak )

Crew member
op 12 mei 2018
(P.s. met artisjok , aubergine , wortelen , zoete aardappel , aardperen kan dit ook ! je kan het als wijn klaren en drinken maar ook distilleren . )Van Robbert

of…… het is nu de tijd van het jaar 🙂

 

Forum Lid
op 12 mei 2018

??? klopt munckerik ! maar asperges moet je voorzichtig mee zijn met wat je gebruikt . De toppen en onderkant ruim afsnijden anders word het bitter als gal en de asperges moet je koken en dan vergisten , afstoken en suiker toevoegen voor de drank . ( er is een receptenboekje voor drank uit groentes ) . Leuk voor biologisch stoken voor de veganisten . maar dan ook zelf de gist maken . de stookgisten met gistvoeding bevatten diammoniumfosfaat .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
18 op 12 mei 2018

Het staat, incl. mespuntje citroenzuur. De video moet ik nog monteren maar so far so good, het staat te gisten nu. Eerste bubbel in het waterslot al gespot…

Forum Lid
op 12 mei 2018

Gaat Jou lukken ! ?????

Crew member
op 12 mei 2018

Gaat ONS lukken. Dank voor jullie aanwijzingen. Interactief en leuk om te doen ook.
Ik blijf het updaten tot de BBQ, dan gaat ie getest worden. Kijken of mijn mini brouwsel veel afwijkt van Jan zijn groothandel tomaten per 1000 liter…kuch kuch… Nu nog even de zon in. Cheers 😉

Admin
op 12 mei 2018

Goed man! Benieuwd hoe het gaat 😉 Ik hoop echt dat er een lekker wijntje uit gaat komen. En anders een goede tomatenborrel natuurlijk! Leuk projectje weer zo!

Crew member
op 12 mei 2018

Jaaaa moeten we vaker doen. Ben nu al de video in gedachten aan het monteren met de Las Ketchup- The Ketchup Song…    

 

Forum Lid
op 12 mei 2018

Bieten sap kun je ook wijn van maken Nimrax ? Er kan nog wel een fles in vensterbank . ?

Forum Lid
op 12 mei 2018

nimrax graag een link naar de video aub

 

Crew member
op 12 mei 2018

Komt eraan zodra die klaar is. Ik post die onderaan dit topic. Komt goed 😉

 

Crew member
op 12 mei 2018
Bieten sap kun je ook wijn van maken Nimrax ? Er kan nog wel een fles in vensterbank . ?Van Robbert

Bieten daar kun je een hele lekkere port mee maken, gewoon een andere gist pakken.

Admin
op 12 mei 2018

Bieten daar kun je een hele lekkere port mee maken, gewoon een andere gist pakken.

Van Munckerik

Nog even en we gaan een hele nieuwe weg in met groentendrankjes ? hoewel de Canadese tomatenwijnmaker pas toestemming kreeg toen hij had bewezen dat de tomaat fruit is en geen groente.

 

Ik vind het leuk deze bijzondere experimenten. Pirt van bieten lijkt me ook gaaf!

Forum Lid
op 12 mei 2018

i.d.d munckerik en rietsuiker gebruiken bij de vergisting .

Admin
op 13 mei 2018

Port mmmmm ik krijg ineens een briljant idee voor mn 15 liter morellenwijn. Versterken met kirsch, glucose er bij en in een vaatje kieperen. Zou dit lukken denk je? Is het vaatje daarna meteen lekker geimpregneerd om er een bijzondere whisky in te laten rijpen.

Crew member
op 13 mei 2018

Je hebt inspiratie opgedaan in Zweden!?

 

Wel Portgist gebruiken. 

Admin
op 13 mei 2018

Mn morellenwijn is al klaar Erik. De volgende keer idd Portgist gebruiken. Heb hem net nog geproeft, hij komt er zeker voor in aanmerking. Hij is 14% en ik wil hem versterken naar 19% maar er moet ook suiker bij. Dus dat wordt rekenen…. ik wil een 15 liter vat vullen.

Inspiratie deels Zweden, vooral dat de whisky straks in een gebruikt portvat mag vind ik een mooi idee. De rest van de inspiratie kwam door jullie bietensap opmerking ?

Forum Lid
op 13 mei 2018

morrellen hebben per 100 gram ongeveer 10 gram suikers . Hierbij Glucose ( van rietsuiker )en een portgist zou zeker iets verfijnds kunnen worden . ( daarna een single malt rye in het vat ?)

Crew member
op 13 mei 2018

Daar wil ik mettertijd wel wat van proeven.

 

Admin
op 13 mei 2018
morrellen hebben per 100 gram ongeveer 10 gram suikers . Hierbij Glucose ( van rietsuiker )en een portgist zou zeker iets verfijnds kunnen worden . ( daarna een single malt rye in het vat ?)Van Robbert

Ryebread Whisky 😉

Admin
op 13 mei 2018

Daar wil ik mettertijd wel wat van proeven.

 

Van Munckerik

Wellicht is hij bij de 3e Stookforum BBQ al goed op dronk 🙂

Forum Lid
op 13 mei 2018

Rietsuiker bevat vezeltjes waar het gist ook op voed . dus voor Bijvoegen van suiker tijdens de vergisting en wat zachtere smaak zou ik daarvoor kiezen . even met SG weger kontroleren

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 12 mei 2018

Mijn groothandel gaat niet verder dan een 25 liter emmer 🙂 En daar gaat dan heel wat bezinksel vanaf.

 

Ik las een recept op smulweb waarbij er ook nog gember in de tomatenwijn ging…. Ik denk dan meteen ook weer aan basilicum 🙂 Tomaat Pesto wijn!

Crew member
op 12 mei 2018

Hij staat naast een plant basilicum… en Gember=Gadver… moet ik effe aan de bitch vragen(mijn mams, die heeft dat wel weer ergens). Robbert? Wat vind jij ervan? Zo laten of toevoegingen?

Forum Lid
op 12 mei 2018

Gewoon zo laten vergisten . Tomaten drankjes zoals wijnen kun je in een glas serveren met b.v. blaadje Basilicum of laurier er in of partje paprika . geeft dat beetje extra en staat ook leuk .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
5 op 12 mei 2018

En Mams maar denken “Waarom drinkt hij ineens zo braaf zijn tomatensap?”

Jan je snapt toch dat hij jullie advies gevraagt heeft, zodat als mams er achter komt Nim kan zeggen,;”Ik moest van Jan”. 😉 😉 😉

 

Admin
op 12 mei 2018

Je weet toch ?

Crew member
op 12 mei 2018

…en van Robbert,terwijl Chris zag dat het goed was… Wiliam,je hebt gelijk. Zo kom ik overal mee weg.. it’s true! 😉

 

Forum Lid
op 12 mei 2018

Zeg maar tegen mam dat het mijn schult was Nimrax ! t is wat laat voor moederdag maar geef haar rozen likeur dan kun je nooit meer stuk .

( alc 90% . 500 ml .
18 gr rozenblad . 4 gekneusde amandel , de helft van schil van 1 citroen , 1 kruid nagel . dit 10 dagen trekken . filteren , 200 ml suiker siroop en aanvullen met water ) ??

Crew member
op 12 mei 2018

Lummel krijgt de schuld en dank voor je input. De bitch krijgt een perenstookwijn distillaat op bakkersgist recept van ChrisV… dus alles komt goed. Die rozenlikeur bewaar ik voor een romantisch ontbijt op bed…Niet met de bitch 😉
Ps. 10 dagen trekken…ik heb dus al een driedubbele hernia he? omg…

 

Forum Lid
op 13 mei 2018

Lummel krijgt de schuld en dank voor je input.

 

Van Nimrax

Gelukkig zijn er nog zekerheden in het leven.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 12 mei 2018
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 13 mei 2018

Het filmpje, bij deze. Have fun!

https://youtu.be/ih1FdqTA3ZU

 

 

Admin
op 13 mei 2018

Leuk gedaan weer Nimrax! Je omschrijving van de smaak ook haha ?

Forum Lid
op 13 mei 2018

leuk filmpje nimrax

Forum Lid
op 13 mei 2018

cool ? ! leuk gedaan !?

Forum Lid
op 13 mei 2018

Leuk gedaan ook de smaak goed beschreven??gr.Chris.V.

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 13 mei 2018

Moet je bij een groenten likeur niet opletten wat betreft houdbaarheid ?

 

Crew member
op 13 mei 2018

Waarom? dat hoeft bij limoncello toch ook niet. Het alcoholpercentage ligt een stuk hoger dan bij wijn.

 

Forum Lid
op 13 mei 2018

Ik vroeg het me af omdat je bijvoorbeeld tomaat wel kan invriezen maar deze niet zo lang houdbaar is. Terwijl dit fruit anders is.Misschien is mijn gedachtegang complete onzin maar daarom is het ook maar een vraag. Limoncello kan je inderdaad zeer lang houden maar advokaat bijvoorbeeld ook niet.

Crew member
op 13 mei 2018

Bij advocaat gebruik je in verhouding meer eieren dan dat je fruit gebruikt in likeuren. Ik denk dat daar het verschil in zit.

 

Forum Lid
op 13 mei 2018

klopt .Het is vrij lang houdbaar door alcohol percentage.
Kan wezen dat het wat verkleurt omdat deeltjes zakken maar even schudden en het is weer fris .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 13 mei 2018

Nimrax, gaat het gisten goed? Hoe ruikt het aan het waterslot? Herkenbare tomaat of niet?

Crew member
op 14 mei 2018

Yooo even updaten, komt ie! Nim is door de bitch onder tafel gezopen met bio peren moonshine (recept © ChrisV) en heb het grootste deel van de avond in bed gelegen. Syndroom van Popcorn met een tikje Lamleggertje. Dat dus. Inmiddels de leuke reacties op mijn slechte video in ontvangst genomen, waarvoor dank!
Hierbij de Tomatenwijn topic update: 

 

Crew member
op 14 mei 2018
Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
11 op 14 mei 2018

Supermama en Nim. (Who’s your MAMA?)

Crew member
op 14 mei 2018

Unfortunely, she’s The bitch…

Ok, tijd voor een update. Waterslotje staat stil en met het zonnetje erop (25 graden):

Maandag 14-05-’18-16.45uur.

 

Forum Lid
op 14 mei 2018

Ik wist alang dat tomaten gezond zijn alleen wist ik niet dat je ze ook kon drinken,wat een vooruitgang?gr.Chris.V.

 

Crew member
op 14 mei 2018

In navolging van het verbod op stierengevechten volgt nu eerdaags ook het FOODFIGHT TOMATO verbod. Si si ! Heel Spanje drinkt tomatenwijn…
Ookal is dit ook zwaar niet verkeerd,eigenlijk….
<3

 

 

Crew member
op 14 mei 2018

Mooi etiket voor op de tomatenwijnfles?
En een idee voor de tv reclame…<3

http://www.latomatina.org/2014/01/cusitrin/

 

Forum Lid
op 14 mei 2018

Even door roeren of schudden . gist kan iets verstikken . in laatste dagen echt met rust laten . Kan i..d.d. te warm zijn in de fles .

Forum Lid
op 14 mei 2018

Leuk tomaatje,???gr.Chris.V

 

Crew member
op 14 mei 2018

Het gaat weer goed met Chris. Ook de ogentest : uitstekend 😉

Update tomatenwijn project: Robbert, ik heb de fles 10 seconden rond gedraaid. Het lijkt nu weer op tomatensap met een minimaal schuimkraagje. Verdere updates volgen. Waterslotje bubbelt niet (meer).

 

Forum Lid
op 14 mei 2018

als het schuimt Dan gist het nog steeds .
Als het te warm was in de zon kan gisting stoppen . even afwachten of hij weer opgang komt .

Crew member
op 14 mei 2018

33,6 graden op de laserthermometer.
Vette schuimkraag…

 

Forum Lid
op 14 mei 2018

temp wat hoog . schuim is goed teken .

Forum Lid
op 14 mei 2018

Die duif wacht op het eerste glas.???gr.Chris.V.

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
6 op 22 mei 2018

Update tomatenwijn uitprobeersel:
Is uitgebubbeld,
waterslot is nog voldoende gevuld
en de vloeistof ziet er mooi helder uit.

Admin
op 22 mei 2018

Dan is hij heel snel geklaard! Ik ben zo benieuwd naar de smaak! Ik wil het ook gaan maken maar ik moet eerst wat emmers leegstoken, anders wordt het hier wel heel erg vol 🙂

Crew member
op 22 mei 2018

Hahaha of de Chris buitenklimaatkast inrichten. Gaat prima nu. Ik moet eerst even gaan hevelen,ook al kan ik wel een beetje met een slangetje uit de fles snoepen.. ook wel benieuwd eigenlijk…

 

Forum Lid
op 22 mei 2018

En??of?

 

Crew member
op 22 mei 2018

Jongens en enkele meiden… Het is een lekker “strak”,droog wit wijntje geworden(zonder co2 dus prima uit zichzelf geklaard), met 14% ABV bij 23graden op de refractometer. Smaak is prima!
Hiervoor betaal je normaal de hoofdprijs in een restaurant.
Ik heb mezelf net 2x “Oh ja hoor!”horen zeggen.
Nu weer totaal laten bezinken en dan hevelen en bottelen 😉

 

Admin
op 22 mei 2018

Dat klinkt dus als dat we dat ook maar moeten gaan maken!

De 14% op de refracto zal denk ik niet kloppen. Wijn op de refracto werkt niet goed. Maar het gaat om de smaak. Ik heb nog 3 emmers staan die leeg moeten, daar moeten er 2 van vol met roggebrood mengsel, de 3e gaat dan vol met tomaten! Staafmixer erdoor en knallen maar!

Forum Lid
op 22 mei 2018

Heb je weer goed gedaan?zo komen we tenminste ergens.nu geen tomatensoep maaaar juist,en tomaten zijn gezond.?

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 22 mei 2018

Snel gegaan . ! klink goed . ??

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 24 mei 2018

De tomaten lijken deze week sterk in prijs te gaan dalen. Opletten op koopjes. Morgen en overmorgen is het hier weer markt. Eens in de gaten houden wat de prijzen doen.  Zou het soort tomaat nog veel uitmaken? 

https://www.gfactueel.nl/Glas/Achtergrond/2018/5/Markt-tomatenmarkt-belandt-in-gevoelige-periode-286019E/

 

Forum Lid
op 24 mei 2018

Weekje wachten.laat de zon de prijs drukken,na een tijdje van mooi weer is er een overschot en krijg je ze bij de tuinder voor een prikkie,en voor wijn te maken hoef je geen perfecte tomaten,ik koop ze elk jaar voor in te maken.gr.Chris.

 

Forum Lid
op 24 mei 2018

Verschil tussen belgische en nederlandse tomaten is groot wat vruchtvlees angaat

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
12 op 24 mei 2018

Welke bevatten meer vruchtvlees dan? Ik wil zoveel mogelijk sap en dus minder vruchtvlees. Zo kan ik de wijn zo puur mogelijk maken met vrijwel geen water. Alleen dat wat nodig is om de glucose op te losssen.

Forum Lid
op 24 mei 2018

Vleestomaten bevatten meer vruchtvlees,pak goeie rijpe tegen het overrijpe aan.bevatten veel sap.

 

Crew member
op 24 mei 2018

Jan ik denk dat je niet moet gaan voor zoveel mogelijk sap want dan krijg je de door Duitsers slecht gewaardeerde Nederlandse “waterbommen”. Wat Chris zegt, goeie rijpe tegen het overrijpe aan die bevatten meer suikers. 

 

Admin
op 24 mei 2018

Dan ga ik daar naar op zoek Erik en Chris!

Ik heb nu al van meerdere kanten gehoord dat het erg lekker kan zijn!! Hoop dat ik ook zoiets lekkers kan maken met tomaten.