Troebel (of niet) in het paradijs

Geupdate 4 dagen geleden in Stooktips
7 5 dagen geleden

Vorige week heb ik een 2de run van een suikerwash (10l aan 35%) fijn gestookt met de copperdome en gin-basket. Ik nam de standaard gin mix van still spirits met wat extra jeneverbessen, 1 steranijs, de schil van een citroen en de schil van een limoen. Ik heb alles licht gekneusd met een vijzel. Vervolgens heb ik heb heel langzaam gestookt met de grainfather (20% vermogen) en het percentage bleef bijna heel de tijd boven de 80%. Toen het percentage daalde ben ik gestopt op het moment dat het percentage van de uitloop op 40% was (de temperatuur was toen 94°C). Tot daar alles normaal (zoals mijn vorige stoken) maar dan …

 

Toen ik startte met dillueren kreeg ik al een melkkleur op 45% (kamertemperatuur 20°C). Een beetje teleurgesteld ben ik dan gestopt met dillueren en heb de gin opzij gezet. Een paar dagen laten ging ik alles klaar zetten om te gaan starten met klaren en alles was reeds helder bij een temperatuur van 12°C. Ik maakte een gin-tonic en die werd troebel. Ik tapte toch een flesje af en zette het in een koelkast van 5°C om te zien of ik het koud kon filteren en het werd troebel maar bij het toevoegen van tonic kreeg ik echt quasi melk. Nu 3 dagen later is de gin zonder enige manipulatie helemaal helder op 5°C en bij de toevoeging van tonic (5°C) blijft het helder.

 

Ik snap er niks meer van. Van waar kwamen die “troebels”?

 

PS: zelfs 1 steranijs is op een volume van 7l gin overwegend aanwezig. Wees er voorzichtig mee. Mijn gin is echt nog lekker maar 2 steranijzen zouden het veranderen in ouzo …

 
  • Geliked door
Antwoord
1 4 dagen geleden

Ik kan het niet met zekerheid zeggen maar, Pernod en andere dranken waarin anijs wordt gebruikt kleuren melkachtig bij lagere temperaturen en alcoholconcentraties, dit wordt veroorzaakt door een stofje dat Anethol heet;

Wanneer het alcoholgehalte van een water/ethanol-mengsel hoger dan 45% is, lost anethol op en is de oplossing helder. Door meer water toe te voegen neemt het alcoholpercentage af en de oplosbaarheid van anethol vermindert. Er ontstaat dan een witte suspensie. Anethol is dus oplosbaar in oplossingen met een alcoholpercentage van 45% of hoger.

Ik heb ditzelf bij een Ricard-kloon maken ook gezien, ikzelf had meer anijs per volume-eenheid alcohol maar wel sneller gestookt. Ik vermoed (maar anderen kunnen dit beter bevestigen) dat je een hoop uit de steranijs gehaald hebt waardoor deze melkachtig kleurt bij verdunning, hetzelfde wat je bij Pernod ziet.

Forum Lid
4 dagen geleden

Door de olie in de steranijs.geeft de zelfde werking met bv Turkse Raky.als je die verdunt word hij ook melkachtig.dus normaal.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 4 dagen geleden

O.a. Steranijs , anijszaden , citroen schil , limoenschil , mandarijn schil bevatten etherische oliën.
Deze lossen op in alcohol maar wanneer je meer water erbij krijgt is er een punt dat de oliën stollen .
Dat is het blindslaan van dranken als
ouzo , Pernod , absinth e.d. ( melkwit
)

Door iets alcohol toe te voegen zal het

helder worden.
ook wanneer je iets aanzuurt zal het punt
van blindslaan verlagen . .

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 4 dagen geleden

Ik had al het een vermoeden dat dit aan de steranijs lag.
De smaak is goed maar filteren heeft dus duidelijk geen zin .

Forum Lid
4 dagen geleden

Als je iets alcohol toevoegt zou het weer helder moeten zijn .
ik weet niet of het dan acceptabel percentage is voor jou .

Wanneer er veel gestolde oliën zijn kun je met wat eiwit toevoegen en daarna filteren de vertroebeling reduceren .
Soms helpt het filteren opzich ook.
De smaak wordt dan ook minder zwaar .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 4 dagen geleden

Een helder produkt is leuk maar de smaak primeert.
Volgende keer geen steranijs is voor mij de boodschap 😉

Forum Lid
4 dagen geleden

Daar heb je gelijk in . Uiteindelijk zijn er veel niet heldere dranken .
De steranijs kun je ook anijszaden voor gebruiken en wat peenzaad .
Ook de limoen olien folgende keer misschien iets verwisselen voor limloen sap ..

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren