Troebele kleur klaren

Geupdate op 6 maart 2020 in Stookforum
30 op 14 juni 2018

Collega stokers,

Al even ben ik bezig met deze hobby en heb al het nodige gestookt. Ik blijf echter met een probleem zitten. Namelijk het volgende. Als ik een alcohol stook van, laten we zeggen suiker vergist komt deze eruit met een % van +/- 80%. Hier doe ik dan kruiden bij en laat dit enkele maanden trekken om bijvoorbeeld een Gin te maken. Dit verdun ik dan weer met water om de boel op +/- 50% wederom af te stoken. Het probleem daarbij is dat ik dan een destillaat krijg van een te hoog alcohol %. Als ik dit wil terugbrengen naar +/- 35% slaat het altijd witachtig uit. Dit is natuurlijk niet mooi, zeker niet bij Gin. Hoe lossen jullie dit op?

THNX

 
  • Geliked door
Antwoord
7 op 14 juni 2018

Zorgen dat van beide ( gin en water ) dezelfde temperatuur hebben, en alcohol bij water gooien i.p.v water bij alcohol.

 

Crew member
op 14 juni 2018

Ik denk dat er olien met je destillaat meekomen die wel oplossen in een hoger percentage alcohol maar niet in water. Hetzelfde zie je bij limoncello of bij diverse anijsdrankjes waar water aan toegevoegd wordt. Heb je al geprobeerd om je gin tot 40% te verdunnen?

 

Forum Lid
op 14 juni 2018

Ben het met Munckerik eens hoger alc.pesentage,als het door de olie komt,en als je wil verdunnen,water en drank zelfde temp.ik zet altijd 5 ltr.water een nacht bij mijn drank,ik gooi water bij de drank,dan kan ik mijn alc.%meten,en laat wat drank met hoger % staan zodat ik hem altijd op sterkte kan brengen.wat ik ook wel doe als hij blind slaat filteren door keuken papier met daar tussen wc papier.(wit) probeer gewoon met een beetje.sucses.gr.Chris

 

Forum Lid
op 14 juni 2018

Ik denk dat er olien met je destillaat meekomen die wel oplossen in een hoger percentage alcohol maar niet in water. Hetzelfde zie je bij limoncello of bij diverse anijsdrankjes waar water aan toegevoegd wordt. Heb je al geprobeerd om je gin tot 40% te verdunnen?

Van Munckerik

de laatste batch die ik heb gestookt was 72% en zeer smaakvol. Elke druppel water die ik daarbij liet vallen slaat wit uit net zoals bij Pernot. 

Forum Lid
op 14 juni 2018

Ben het met Munckerik eens hoger alc.pesentage,als het door de olie komt,en als je wil verdunnen,water en drank zelfde temp.ik zet altijd 5 ltr.water een nacht bij mijn drank,ik gooi water bij de drank,dan kan ik mijn alc.%meten,en laat wat drank met hoger % staan zodat ik hem altijd op sterkte kan brengen.wat ik ook wel doe als hij blind slaat filteren door keuken papier met daar tussen wc papier.(wit) probeer gewoon met een beetje.sucses.gr.Chris

Van ChrisV

dus een alcohol percentage van rond de 30 krijg ik niet voor elkaar zonder witte waas. hoe zouden ze dit doen bij een fabrieks-matige productie. 

 

Forum Lid
op 14 juni 2018

Ik las net dat het komt door de olie in de anijs kruiden, deze is oplosbaar in alcohol maar niet in water. Er zit vast anijs in jouw gin.

https://www.quora.com/Why-does-absinthe-turn-milky-white-when-water-is-added

 

Forum Lid
op 14 juni 2018

Ik las net dat het komt door de olie in de anijs kruiden, deze is oplosbaar in alcohol maar niet in water. Er zit vast anijs in jouw gin.

https://www.quora.com/Why-does-absinthe-turn-milky-white-when-water-is-added

Van gompie

Klopt inderdaad, natuurlijk…..  Pernot… maar laas ook dat dit bij 

Ik las net dat het komt door de olie in de anijs kruiden, deze is oplosbaar in alcohol maar niet in water. Er zit vast anijs in jouw gin.

https://www.quora.com/Why-does-absinthe-turn-milky-white-when-water-is-added

Van gompie

Klopt inderdaad, natuurlijk…..  Pernot… maar laas ook dat dit bij limoencello gebeurd. daar zit geen anijs in toch? 

limoncelloVan Munckerik

 

Crew member
op 14 juni 2018

In Limoncello zit citroenolie en die is ook niet oplosbaar in water.

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 14 juni 2018

gedisteleerd water toevoegen ,er zit te veel kalk en andere zooi in je water 

mvg. 

PS: ik heb geen zin om het ganse topic te lezen. 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 16 juni 2018

Ik heb hetzelfde gehad met gin. Het gebruik van gedestilleerd water of water van dezelfde temperatuur heb ik geprobeerd, maar dit maakte geen enkel verschil. Het gaat er puur om dat er meer citrusolie inzit dan de alcohol kan oplossen. Het enige dat helpt is het verminderen van de citrusschillen. Dit kan je compenseren door citrussap mee te stoken. Ook jeneverbessen bevatten olie.

 

Forum Lid
op 17 juni 2018

Raky is 55% als je die verdunt in het glas krijg je het zelfde resultaat,komt door de olie.

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 17 juni 2018

En als je eens probeert om je gin-maceraat verder te verdunnen dan 50% dus bv naar 10% en dan gaat stoken? Dan zal je eindpercentage een stuk lager zijn en ik neem aan dat het helder uit de ketel komt.

Forum Lid
op 17 juni 2018

Dat weet ik dus niet,ik ben een echte fruitstoker.maak het meeste wijnbrand,en palinka.appels.mijn geluk is dat ik heeeeel veel fruit voor een schijntje krijg.ik weet niet hoe dat komt maar bij mij komt het gewoon ik doe ook nergens moeite voor,ook flessen volgens mij heb ik er wel 300.komt bij mij gewoon aanwaaien.ook eikenhout.mischien houden veel mensen van mij.(heb ik effe geluk)

 

Forum Lid
op 19 juni 2018

En als je eens probeert om je gin-maceraat verder te verdunnen dan 50% dus bv naar 10% en dan gaat stoken? Dan zal je eindpercentage een stuk lager zijn en ik neem aan dat het helder uit de ketel komt.

Van markb

Dat kan natuurlijk. Maar ook verdund naar 30% zal in eerst instantie resulteren in een start distillaat van +/- 70%. Doorstoken tot alles op 35% is geeft geen zuiver eindproduct. hoe doen ze dit bij een professionele destilleerderij? 

Forum Lid
op 19 juni 2018

Dat kan natuurlijk. Maar ook verdund naar 30% zal in eerst instantie resulteren in een start distillaat van +/- 70%. Doorstoken tot alles op 35% is geeft geen zuiver eindproduct. hoe doen ze dit bij een professionele destilleerderij? 

Van drank

Smaakstoffen zijn voor de professionals de oplossing.  

Kijk even in het topic: “likeurextract te koop” van EPO en je ziet wat er allemaal mogelijk is.

Persoonlijk denk ik, “Beter weten wat er in zit, dan meteen de perfecte kleur”.

Filteren kan helpen, maar wat haal je er uit?

 

Forum Lid
op 19 juni 2018

De olie,paar keer mijn trukje proberen,doe het met een ltr.dan weet je het.niet geschoten niet geraakt.3 velletjes keukenrol daartussen 4 laagjes wit ongeparfumeerd wc papier. de olie gaat er uit de smaak blijft.

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 17 augustus 2018

Het probleem zit bij te langdurig macereren of op een te hoog alco percentage. Hierdoor komen teveel olieën vrij en gaat er na het  destilleren en toevoeging van water inderdaad een troebel effect komen. Voor veel klassieke gin kruiden is 2 dagen macereren op +-50 % alco voldoende alvorens destilleren.

Forum Lid
op 17 augustus 2018

Probeer mijn trukje,heb ik al vaak drank mee helder gekregen en de smaak blijft,gooi een litr een paar keer er doorheen.baat het niet schaad het niet,

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 18 augustus 2018

Je maakt je gin met macereren… Infused methode… Ik Denk zelf dat je om van je probleem af te komen een dephlagmator nodig hebt… Still dragon heeft ze in de verkoop……

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
10 op 1 september 2018

Witte waas komt meestal door te veel aanwezige etherische olieen . [ bij dranken als absint , pernot ,Ouzo is het zelfs erg sterk  aanwezig ..]

deze olieen komen mee wanneer de stook temperatuur boven de 81 graden komt of de damp maar weinig alcohol bevat . 

Ook in lagere temperatuur vanaf  55 graden in voorloop kunnen vervuilingen mee komen . 

Maar voornamelijk in de stookproces  wanneer alcohol pecentage daalt in de damp later in het stookproces komen deze olieen  mee

wanneer percentage van de damp lager dan 65% komt zal deze al troebel kunnen worden .

Dus wanneer er kruiden en vruchten met olieen zijn getrokken in de te distileren vloeistof is

het moment van scheiding van voorloop , ziel en naloop nauwkeuriger aan tehouden van belang. .

is er dan toch de waas aanwezig in distilaat  zal bij alcohol pescentace verhogen  deze waas  verdwijnen .

Wil je toch een lager alcohol percentage en blijft de waas aanwezig  zijn er diverse methoden om deze te laten verdwijnen .

klaren is mogelijk  door b.v.  wat melk , eiwit of vislijm toe tevoegen . er onstaan dan vlokjes die olie of vertroeveling bind en doet neerslaan . Hierna even door papier filteren en de drank is weer glashelder .

er zijn nog diverse andere klaringsmiddelen mogelijk en zelfs gewoon in de handel . 

Forum Lid
op 1 september 2018

Robbert schreef: wanneer percentage van de damp lager dan 65% komt zal deze al troebel kunnen worden

Kortom, met de helm blijven strippen tot je boven de 65 % komt want dan is alles zeker schoon? Dat ga ik proberen. 

Forum Lid
op 1 september 2018

Nee niet alles is schoon ! wanneer alcoholPercentage onder 65% daalt kan de witte vertroebeling door oliën ontstaan . Maar de alcohol heeft dan wel smaak / geur invloed nog door andere stofjes . (schoon is 98% )

Forum Lid
op 1 september 2018

Ok schoon is 98% maar de eerste stook met helm wordt slechter onder de 60% dan komt er teveel zooi mee. Wanneer je bereik je het maximale rendement. Dat is de vraag?

 

Waarschijnlijk nooit daarom is dit zo’n leuke hobby en je wordt er nog vrolijk van ook. Althans, zo was het gisteravond, nu ben ik mezelf weer bij elkaar aan het rapen met een six-pack. Terwijl ik gebiologeerd naar de ketel staar. Om straks het hele ritueel weer te herhalen. 

Forum Lid
op 1 september 2018

Wanneer je zou stoken op Uitgaande van een potstil op simpele ouderwetse wijze methode zou je wanneer je begint met een stookwijn van stel voor 30 liter van 12% de eerste stook 10 liter van tussen 20 tot 24 % hebben . tweede stook 3 liter van rond 60 % ( iets aanlengen met water ) en een 3e stook ( met scheiding van voor en naloop ) uiteindelijk 2,4 l van 75 – 78 % . Ga je nauwkeuriger stoken op temperatuur op brug en je houd 78,4 graden aan zou je sneller een hoog percentage krijgen in eerste stook van rond of boven de 78 % op +/- 3,2 liter opbrengst ( ik heb het nog over potstil ! geen industrie machine )

Forum Lid
op 1 september 2018

Je moet wel in de gaten houde wanneer alcohol percentage uit de uitstroom zakt en optijd overgaan op naloop.

Forum Lid
op 5 maart 2020

Heb hier net hetzelfde probleem met Gin. Net de truck met de melk geprobeerd, morgen zien wat dat geeft…

Hoe zit dat met dat klaarmiddel uit de handel?
Ik moet er hier ergens nog liggen hebben, maar denk dat deze diende om wash te klaren (nooit gebruikt eigenlijk) is deze goed. Volg Ik dan de richtlijnen om een wash te klaren ivm de juiste hoeveelheden…

Morgen eens zoeken. Bedankt alvast … grJim

Forum Lid
op 5 maart 2020

Er zijn diverse klarings middelen te krijgen .
Vislijm , kiezelguur, caseïne ,bentoniet .
In verschillende vormen en merken .

Ik weet niet wat voor wash jij bedoelt . Wat je maakt dus .
bier en wijnen worden veelal geklaard .
betreft stoken hangt ook af van wat je maakt
En ik weet niet wat voor ketel je hebt .
De meeste wash en beslag kunnen door ketel prima verwerkt worden zonder klaren alleen afhevelen van de droesem / gistlaag is voldoende .

Een goed ingerichte ketel zal niet aanbranden en ook zeer troebele producten kraak helder kunnen krijgen .

Forum Lid
op 5 maart 2020

Dat is het probleem niet…
Ik had een mooi helder doorzichtige en lekkere gin 77% deed er water bij naar 40% . Resultaat troebel …
Dus de vraag hoe krijg Ik het terug helder, ik denk dat ik wijn klaringsmiddel liggen heb. Kan ik deze hiervoor gebruiken? Dank

Forum Lid
op 5 maart 2020

Dat komt door de mineralen in het water . Komt. Vaak voor bij heel hard water .
Is lastig uit te filteren .
Wijn klaringsmiddel is meestal vislijm .
Ja dat moet prima werken .

Forum Lid
op 6 maart 2020

Nochtans gekocht water, flessen van 18L … vreemd
Bedankt ik ga ermee aan de slag .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren