Troebele whisky

Geupdate op 18 februari 2020 in Stookforum
14 op 1 augustus 2019

Eigenaardig. Ik heb geprobeerd een zeeeer simpele whisky te maken door een mengsel van havermout en suiker met een whiskygist te vergisten. Dit gaat probleemloos, en na decanteren en afstoken(zonder kolom) heb ik een tijdje gelagerd op eiken snippers (verschrootte Jack Daniëls vaten, snippers te koop bij Aveve voor barbecue). Het resultaat na affilteren en verdunnen was eigenlijk helemaal niet slecht en zonder meer een prima drinkbare whisky, die na nog wat lagering op een grote fles alleen nog maar beter werd. Alleen, werd de whisky helaas ook troebel. Filteren was moeilijk (heel fijn neerslag) en na een paar weken werd de drank opnieuw troebeler. Hoe kan dit? Dit moet toch iets uit het hout afkomstig zijn? Wat te doen?

 
  • Geliked door
Antwoord
2 op 1 augustus 2019

Dat komt waarschijnlijk door de houtsnippers, daar zit zoveel fijn stof in dat krijg je er haast niet uit, zelfs niet met de fijnste VinBrite filter. Lang met rust laten en heel voorzichtig afhevelen. 

Forum Lid
op 1 augustus 2019

Dat is vaak met snippers het geval . Inderdaad lastig weg te krijgen. Soms is het met keuken papier uit te filteren maar dat werkt niet altijd bij alle vormen van troebelheid en zweem Snippers voor toevoegen even snel afspoelen kun je probleem mee tegen gaan . Maar om snel weg de vertroebeling weg te krijgen kun je het simpelweg klaren . Je kunt daarvoor vislijm , eiwit of melk gebruiken . een van deze klarings middelen in goede verhouding door roeren . Laten staan tot helder is en de deeltjes zijn neergeslagen . Daarna overhevelen van bezinksel af of heel rustig door wat filterpapier halen . Simpel en snel kristal heldere drank !

Forum Lid
op 1 augustus 2019

hmmm beetje rare zin gebruikt sorry daarvoor .( 4 dingen tegelijk aan doen 😊😊😊)

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 1 augustus 2019

Het eigenaardige is dat ik de snippers inderdaad eerst gewassen heb, en dat de drank na affilteren wel helder was. Pas na een aantal dagen werd deze terug troebel. De troebelheid bezinkt ook, maar zeeeeer langzaam. Ik vrees dat zelfs na klaren, de troebelheid terug ”ontstaat’…

Forum Lid
op 1 augustus 2019

Met klarings middel moet het na klaren goed wezen .
(En als je gaat verdunnen altijd het water aan alcohol toevoegen niet alcohol aan water . )

Forum Lid
op 1 augustus 2019

Robbert, waarom is dat met het water aan alcohol en niet andersom? Neerslag van foezels of iets?

Forum Lid
op 1 augustus 2019

Gooi door twee lagen keukenrol en doe daar tussen twee laagjes wc papier,wedden dat hij helder word

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 17 februari 2020

Heb hetzelfde voor met BBQ eik snippers.

Had ze niet afgespoeld. Wist niet dat dat moest…
Was ook maar een van mijn eerste experimenten (Calvados), maar toch… Zou fijn zijn als ik de drank nog kon redden! Bij het scheiden van de houtsnippers heb ik de drank al eenmaal gefiltreerd door een koffiefilter.

Kan iemand me het exacte proces voor filtrage met vislijm of melk uitleggen? Mij lijkt dat zo louche, er nog extra spullen aan toevoegen. Ben bang deze er dan zelf niet meer van te kunnen scheiden, waardoor de drank dan echt totaal verloren is.

Zie probleem in foto. Niet alles was geheel bezonken, er zweefde ook nog een deeltje in de vloeistof (wel zichtbaar).

 
Forum Lid
op 17 februari 2020

Ik zou beginnen met de methode van ChrisV

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 17 februari 2020

vislijm is vrij simpel en doel teffend als gewoon filteren niet afdoende werkt

 gebruik 0,1 gram per liter meng dit met een klein de beetje van  drank  .[oplossen ]

warm even de drank op eau bain marie tot  25 a 27graden .

voeg dit toe aan de drank roer  het er goed  door

door afkoeling vlokt dit en neemt zwevende mee naar beneden . hierna door fiter halen .

 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 18 februari 2020

Methode van ChrisV lijkt te hebben gewerkt! Er lijkt een hele hoop troep (kleur) in het papier te zijn achtergebleven. Nu nog afwachten of er na een week niets meer bezonken blijkt. Bedankt!

Ter info: Ik had de drank ook al een nacht in de vriezer gezet, zodat deze wat dikker werd voor filtratie. Ik had ergens gelezen dat dit kon helpen, maar vraag me niet meer waar. In het beste geval hielp het, in het slechtste geval liep het gewoon trager door vermoed ik.

@Robbert Vislijm heb ik voorlopig niet. Dacht van wel, maar het bleek Gelamost CF te zijn. (met wel vislijm in, maar tevens ook gelatine en PVPP (?)) Dat zal ik best niet gebruiken voor de spirit, toch?

 
Forum Lid
op 18 februari 2020

Nee kun je beter niet gebruiken dan.
Je kunt wat vislijm bestellen of met melk proberen .
25 – 50 ml magere melk toe te voegen Per 10 liter drank en door roeren dan worden er caseïne vlokken gevormd . deze houden Als het ware kleine deeltjes vast waardoor ze neerslaan en kun je het makkelijker uitfilteren .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 18 februari 2020

Ik heb ook wel eens last van bezinksel. Ik zie het alleen bij heldere dranken en likeurtjes. Het ziet er ook wel uit als watten en het drijft op de bodem.

Hier had ik de fles wat geschud.

Ik denk dat het een soort eiwitten zijn. Na filteren door een koffiefilter zie of proef je er niets van. En tegen mijn gasten zeg ik “Ja dat heb je met een natuur product met zo veel mogelijk smaak”.

Forum Lid
op 18 februari 2020

Neem een beetje van bezinksel en gooi er een drup zoutzuur op .
Kun je zien of het een mineraal / calcium basis is .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren