Tsikoudia – Griekse brandewijn

Geupdate 4 dagen geleden in Spirits
37 op 15 mei 2019

Tsikoudia (Griekse brandewijn) 

https://nl.wikipedia.org/wiki/Tsikoudia

Op Kreta heb ik Tsikoudia gedronken in de lokale barettetjes en daar gekocht in van die plastic flessen.  Voor diegenen die het wel eens gedronken hebben … je vindt het lekker of .. niet te hachelen.

Recept (niet zoal het in Griekenland gemaakt wordt, maar zoals ik het maak – en lekker vind 🙂

(Recept is voor 5 liter wash – ongeveer 1 flesje Tsikoudia )

750 gram rozijnen (AH – AH Basic € 1,50)

2 eetleps Havervlokken (Lidl – 50 cent ofzo)

1 zakje gist (ook van de Lidl)

Om te beginnen spoel je rozijnen goed af met heet water, zodat er geen sulfiet meer op zit (of je koopt ongezwavelde rozijnen).
Stort de rozijnen in een hoge beker (is handig als je ze gaat blenden).
Giet er kokend water op totdat ze net onder staan (een litertje of zo).
voeg 2 eetlepels havervlokken toe.
Even laten staan zodat de rozijnen kunnen wellen.
Met een staafmixer nu het geheel tot een fijne prut blenden.
Aanvullen met koud water tot 5 liter totaal.
Check de temperatuur van de wash – is de temperatuur lager dan 30 graden: het zakje gist er bij.
Na ongeveer een week of 2 (afhankelijk van de temperatuur) is de wash uitgegist en kun je hem laten klaren.
Dat gaat sneller als je de wash in de koelkast zet.
Afstoken met een potstill en je hebt je eigen (Hollandse) Tsikoudia.

Gia mas,
Rik

 
  • Geliked door
Antwoord
2 op 15 mei 2019

Leuk idee.

Ik ga over niet al te lange tijd Iraanse sag-e sefied (witte hond) proberen.

En ik ben wel benieuwd of mijn Gelderse tsikoudia met die havervlokken veel verschilt.

(Hoop dat ze elkaar niet de fles uitvechten vanwege Thermopylae en Iskander.)

Forum Lid
op 15 mei 2019

Ha ha, .. Tsikoudia  verbroedert 😉

Die havervlokken doe ik er alleen voor de voeding.

Aan de smaak zal ’t niet veel bijdragen denk ik.

Wat is die ‘Íraanse hond’ eigenlijk?

Forum Lid
op 16 mei 2019

In Iran wordt arak gemaakt van rozijnen maar zonder anijs. Een bekend merk had een witte hond als beeldmerk. Sag (hond) sefied (wit).

Naar ik heb begrepen is dat een soortnaam geworden, zoals kwatta voor chocoladereep of kliko voor plastic afvalcontainer. Zelfs in de VSvA wordt  white dog als soortnaam voor illegale alcohol gebruikt.

Maar havervlokken als voeding? Hebben de rozijnen zelf al niet genoeg voeding?

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 15 mei 2019

wil ik ook wel eens proberen

 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 20 mei 2019

Als we dan toch in het grieks aan het schelden zijn: Tsipouro.

Een drank gedistilleerd van de overgebleven most van het maken van wijn. Boeren die wijn maken en alleen het sap hiervoor gebruiken laten na het persen van de druiven de most achter. Dit restproduct werd vroeger door de arme vergist en daarna gestookt. Het gaat hier om dr schilletjes, pitjes en al het andere rest afval van de wijnproductie.
Nou heb ik de druiven niet voor wijn gebruikt maar voor een lekker sapje. En daarnaast op deze wijze ook de most laten gisten en opgestookt.

2 totaal verschillende drankjes.
De druivensap een licht zoetig smakend distillaat, fris en fruitig erg lekker om weg te nippen op een warme zomerdag bij de bbq.
De tsipouro erg aards, groen, robuust en karakteristiek van smaak. Ook erg lekker maar meer voor als het buiten frisser wordt.

Misschien een volgend grieks idee voor jullie.
Kijk wel uit ivm aanbranden in de ketel.

Groetjes uit China

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 13 augustus 2019

Kijk Hobbyman, daar word ik nu vrolijk van TSIPOURO mijn Griekse drankje.

Wij zitten veel in Griekenland en drinken daar inderdaad of tsipouro of raki (Kreta).

Als je de druiven perst is dat alleen voor de  druivensap of laat je dit ook gisten ?

Hoe maak jij die tsipouro ?

vooral naar de tsipouro ben ik erg nieuwsgierig.

 

Forum Lid
op 13 augustus 2019

druiven most,water suiker en gist.laten vergisten en stoken.eigenlijk het afval vd.druiven,stoken de Roemenen ook.

Forum Lid
op 14 augustus 2019

chris zoiets wordt hier aan de moezel verkocht onder de naam trester

 

Forum Lid
op 16 augustus 2019

Inderdaad wat Chris zegt
Druiven persen = sap = voor de wijnproductie.
Overgebleven most apart vergisten en destilleren met alle pitjes en takjes en schilletjes = tsipouro.
Bij het stoken goed uitkijken dat het niet kan aanbranden, meestal doen de stokers er water bij zodat het blank staat of via een indirect vuur.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
10 op 13 augustus 2019

OPA ! …dit is mijn eerste bericht in deze forum….Ik ben een nieuw forum lid 🙂

Arak in Iraans….Raki in het Grieks en Tsikoudia komt uit Tsikouda( Tsikouda worden de druiven pittjes in de Kreta dialect )  …Tsikouda worden ” Koukoύtsia ” in het Grieks genoemd.

Tsikoudia is wel sneaky hoor…..het begint vanaf je maag te branden en dan komt ie naar boven(in tegenstelling tot Ouzo die begint vanaf je mond en gaat ie naar beneden….) En met Tsikoudia besef je te laat dat je te veel heb gedronken…. 😀

Tsipouro is echt lekker en word meestaal (door de echte genieters) 3x gedistilleerd.

Gia mas 🙂

 

Forum Lid
op 13 augustus 2019

Ik kom er altijd te laat achter dat ik te veel gedronken heb😂

Forum Lid
op 13 augustus 2019

Tsikoudia-tsipouro-raki zijn vrijwel het zelfde. Tsikoudia-Raki wordt in Creta gemaakt en Tsipouro in noord Griekenland (de originele en echte Macedonia) .

Ouzo is zo een 70% distilaat en 30% water + anijs.

Tsipouro-Tsikoudia-Raki zijn 100 distilaat. 

Normaal gesproken Tsipouro word zonder anijs gemaakt maar tegenwoordig wordt anijs toch toegevoegd, In het verleden werden ook andere kruiden gebruikt zoals kaneel, masticha(uit Chios) or kardamon en andere. Beetje een regionale character te geven en soms gewoon als iets nieuws. De verschillen in smaak komt (natuurlijk) ook door de verschillen in de vorm van de ketel. Er is geen standaard vorm voor de ketels, maar in het algemeen werd de ui-vorm ketel gebruikt.

Forum Lid
op 13 augustus 2019

Die instalatie wil ik wel thuis hebben.mooi

Forum Lid
op 14 augustus 2019

ChrisV met zo een instalatia wordt het werk.

Crew member
op 14 augustus 2019

Goeie shit heey!!  Nimpressed!

Forum Lid
op 14 augustus 2019

Nee zou ik voor prive gebruiken😂😂😂

Forum Lid
op 14 augustus 2019

wie wil zoiets niet hebben chris?

 

Forum Lid
op 14 augustus 2019

Als ik hier vertrek laat ik daar iets moois maken,zeker een ketel van 200 ltr.in het voorjaar stuur ik nog 10 persikbomen,en wil ik nog wat meer pruimenbomen planten.appels en peren heb ik al genoeg.😂

Forum Lid
op 14 augustus 2019

Is dit jouw stokerij PhoenixGX? WoW…..

inderdaad indrukwekkend. Ook ik heb al mooie stokerijen gezien in Griekenland en er veel zelfgemaakt moois gedronken. Op dit ogenblik, heb ik er nog de nodige gekregen liters staan die op volgend voorjaar moeten wachten. Vrouwtje wilde dit najaar ergens anders heen. Waar overal in Griekenland gestookt wordt Is de politie in de buurt van Kalamata waar wij veel zitten erg streng. Ze stoken er natuurlijk wel maar zijn oh zo voorzichtig terwijl in de rest van Greece we zelfs de politie zien stoken.

 

leuk die complete uitleg, dank je.

efthymía

 

 

Forum Lid
op 14 augustus 2019

Het dorp waar ik kom,in Roemenie daar stookte de burgemeester nog.hij is helaas door een explosie van zijn ketel overleden dit voorjaar.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
12 op 14 augustus 2019

Nee dit is niet van mij….Was het maar waar hoor….het is een traditionele tsipouro stokerij in Griekenland.

https://www.4ty.gr/merchant/10642/en/THOMAIDIS%20FAMILY

Die van mij is nog in de tekenbord…. het word wel een koper pot still met horizontaal zwanen neck en peltier gekoeld condenser. Zonder parrot (die vind ik ontzettend mooi, maar je krijg een beetje restant van je cuts) 

 

Inderdaad Paolo, de politie is zeer streng. De illegalle gestookt drank is slecht voor de markt en belastingen. Zolang dat je het niet verkoopt en je doet het alleen voor je zelf, dan vind ik het geen probleem. Pas als je begint te verkopen en maak je een handel er van, dan ben ik zeer tegen.

Forum Lid
op 14 augustus 2019

Dan gaat het op werken lijken,in al die tijd die ik stook heb ik nog nooit een fles verkocht,wel afgegeven,dat doen we met alles wat we maken,daardoor krijgen we ook veel gratis.deze week moet ik kip slachten,die krijg ik gratis,maar daar geven we ook weer van af.ik heb geen winkel.

Forum Lid
op 14 augustus 2019

Vriend van mij 4 jaar geleden ernstig keelkanker en gebruikt wiet alleen s’avonds om zich wat te ontspannen en zich gewoon wat beter te voelen.  Vorig jaar oktober met nog 7 vrienden opgepakt nadat zijn telefoon werd afgetapt. Puur voor gebruik en geen handel ! Na een week is alleen hij door een verklaring van zijn specialist vrijgelaten maar zijn vrienden hebben nog 3 weken gezeten. Afgelopen juni moesten ze voorkomen maar werd uitgesteld tot aankomen oktober. Puur alleen voor gebruik van wiet. Ik weet dat half de Grieken zelf stoken maar voor dit……..  Het wordt spannend want hij kan voor 4 jaar de bak in gaan. Omdat hij een eigen bedrijfje heeft waarschijnlijk door de week thuis en elk weekeinde melden en opgesloten.

Forum Lid
op 14 augustus 2019

PhoenixGX leuk filmpje trouwens. Moet ik ook maar eens gaan maken, dank je.

Forum Lid
op 14 augustus 2019

Ja in het buitenland moet je opassen,zeker als buitenlander.of je moet hele goede vrienden hebben,ik ben in Roemenie heel lief,de laatste jaren ook hier.Robinhood is met pensioen.

Forum Lid
op 14 augustus 2019

In Griekenland de problemen zijn zeer deep geworteld. Als iemand je niet mag dan gaat ie je naar de politie verkliken. Dus die vriend van je was zo iets gebeurt. Geen prettige verhaal. En de politie treed zeer hard tegen blanken. Als je niet blank ben, dan de politie kijkt de andere kant. Er zijn tientalen gevallen waar aan de ene kant van de straat waren blanken en aan de andere kant niet blanken, en de politie heeft de blanken opgeruimd en de niet blanken lekker hun gang gaan.

“Ik weet dat half de Grieken zelf stoken”  😛 nee niet de helft. Niet eens de 5%. Wat ze doen is ze gaan naar een stokker die licentie heeft, en hij stookt voor ze. Het mag van de wet maar daar wordt ook veel door de vingers gekeken. Dus als je zo een 150 kilo druiven heb dan kopen ze ook wat er bij en na de fermentatie, gaan ze naar de stokker(met licentie). 

Het kost enorm veel en het papierwerk is waanzinnig, veel bureaucratische rompslomp dus.  En als er iemand in de gemeente jou niet mag(of heeft geen zin, of is hij ongesteld, of wat dan ook) hij kan je dwars gaan staan en je krijg de licentie niet. Veel corruptie. Daarom de meeste mensen proberen om een bestaande licentie te kopen/overnemen.

 

 

 

 

 

 

Forum Lid
op 14 augustus 2019

Ja in het buitenland moet je opassen,zeker als buitenlander.of je moet hele goede vrienden hebben,ik ben in Roemenie heel lief,de laatste jaren ook hier.Robinhood is met pensioen.

Van ChrisV

Zo is het.

Forum Lid
op 14 augustus 2019

PhoenixGx vind ik hier een audio freak in u?

Forum Lid
op 15 augustus 2019

In het dorpje waar ik kom,stook ik ook,maar het is een verschil,ik heb daar fam.16 petekinderen,ben van div.trouwgetuigen,heb veel voor het dorp gedaan dus die slachten de kip niet vlug.de burgemeester was onze trouwgetuige,staat een doopvond in de kerk met onze naam op.voor de school hebben we gezorgd tevens voor gehandicapte kinderen.dus kan veel daar.

Forum Lid
op 15 augustus 2019

PhoenixGx vind ik hier een audio freak in u?

Van Murmillo

Headphone gebruiker, sorry

Forum Lid
op 16 augustus 2019

Ik zou hier nooit een fles verkopen,maar in Rooemenie zou ik er van leven.ik weet heel zeker dat ik geen problemen zou krijgen.daar zet ik twee ketels van 100 ltr neer.of twee van 200.

Forum Lid
5 dagen geleden

@ PhoenixGS.  Afgunst is één van de slechte eigenschappen van de gemiddelde Griek. “Het gras is altijd groener bij de buurman en dat wil ik ook, of liever nog, groener”   Helaas. Ik ben ongeveer 3 maanden per jaar in Greece en voel me inmiddels geen vreemde meer, maar daar loop je als ” local” vaak tegenaan. 

Forum Lid
4 dagen geleden

Ook wij zitten er een 3 a 4 maanden per jaar en voel me in het voorjaar in Koroni echt thuis. Afgunst ken ik daar eerlijk gezegd niet maar meer een soort verbroedering misschien omdat het een klein plaatsje is. De grote steden, dat weet ik verder niet maar dat zou me niet verbazen zeker door de grote werkloosheid.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 21 augustus 2019

en jawel Rik, uiteraard kan ik niet achterblijven je Tsikoudia proberen te maken.

ik begrijp eruit dat je gelijk de fijnstook doet? Welk alcoholpercentage hoort bij jouw Tsikoudia 😄.

nog bedankt voor het recept. Ik laat het weten of het gelukt is.

Forum Lid
op 21 augustus 2019

Nieuwsgierig!

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 22 augustus 2019

Yep, meteen de fijnstook. Percentage tussen 40 en 45 procent.
Succes met de stook.
Groet,
Rik.

Forum Lid
5 dagen geleden

Heb alles keurig gedaan maar na een goede 2 weken was het een aardig vieze brij. Was sowieso niet te meten eveneens de sg toen het uitgegist was. Rook echt erg lekker maar proefde er weinig alcohol in. 

Toch maar gestookt. Helaas na half uurtje hele handel uitgezet. Nog geen 1/2 liter van een 35% . Heb het idee dat de rozijnen te weinig suiker hadden. Ik ga het zeker nog een keer maken maar dan toch wel een paar kilo suiker erbij.

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren