Turbogist

Geupdate op 12 september 2019 in Stookforum
18 op 11 september 2019

Ik neem die van 18%
8 kg suiker op 25 liter totaal, 5 dagen gisten

velen hier zullen steigeren bij het idee alleen al
maar deze suikerwijn gestookt met T500 tot wodka
gefilterd met kool. na behandeld met ozon

geen commerciële fabrikant kan er tegen op (tot 50€ per liter, daarboven waagde ik me niet)
Bakkersgist heb ik hier ook nog, mss doe ik ooit de test om te vergelijken.

Wie zweert er nog meer bij turbogist?

grapje natuurlijk 😉
Ik had ff behoefte aan flink wat flessen alcohol, zodoende turbo
ik brouwde vroeger wel met champagnegist, wel lekker en bakkersgist, ook lekker
Er is speciale wodkagist, maar dat is meer om aardappels te vergisten
mijn regel No 1: suikerwijn Ik neem die van 18%
mijn regel No 2:welke gist zou je me aanraden? 8 kg suiker op 25 liter totaal, 5 dagen gisten

 
  • Geliked door
Antwoord
2 op 11 september 2019

ik ben nu de ultieme katertest aan het uitvoeren. En ik proef toch nog ietsje van de turbogistmethode terug.
Dat is wel kwezels op laag water zoeken, want de drank is > 30 € slijtersprijs waard 30? 50!
ik heb een gistingsvat van 25 liter
ik denk dat ik weer eens een bakkersgist stook ga doen
Hoeveel suiker op 25 liter kunnen die goden hebben?
Gaat bakkersgist nog steeds tot 14%?
Bakkersgist maakt mooie samagon, de eigenstook in Rusland
Literwijze dronk ik die daar, goede herinneringen aan.

Forum Lid
op 11 september 2019

6 kilo suiker de liter is de luxe grens, 8 kilo suiker de liter is overkill. 14% is misschien mogelijk, onder ideale temperatuur, maar kwaliteit voor procenten. Een likeur maken van topmateriaal, met een scherpe alcoholsmaak, blijft rommel. 30? 5! Pak je droge bakkersgist of natte?

Forum Lid
op 11 september 2019

precies William

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
6 op 11 september 2019

waarom Blijft iedereen alleen maar hangen op suiker alcohol ?
Enige argument is denkt ik goedkoop en snel ..
Suiker alcohol is voor roeren en mengen .
Een goede basis alcohol bestaat hoort uit granen , vruchten of knollen .
Vodka is ook officieel uit granen en knollen .
Rum uit suikerhoudende stengels . ook niet uit geraffineerde suikers.

Turbo gist is voor zuip drank . snel maken voor alcohol buzz .kwaliteit onbelangrijk .

als je moet na corrigeren met kool van bijsmaken betekent dat in voor traject van bereiden of stoken iets fout is gegaan .
Dus niet een standaard in werkwijze maar rechtzetten van fout .

ook kool laat residu en geeft een bijsmaak .
neem maar eens een hap kool .

Forum Lid
op 11 september 2019

ozon is ook reiniging of correctie middel trouwens .
Je kunt ook in voortraject kiezen voor neutralere of betere grondstoffen .

Forum Lid
op 11 september 2019

Heb nog nooit suiker alcohol gemaakt,weet zelfs niet hoe het moet,ik stook alleen fruit en mais.als ik een likeur maak dan gooi ik er die van druiven op.gebruik ook alleen natte bakkersgist.of geen.wild vergisten zonder suiker en gist.

Forum Lid
op 11 september 2019

Daarom hou ik zoveel van jou ChrisV 😄😄

Forum Lid
op 11 september 2019

Robbert dank je.😘 zie het niet zitten om suiker te verstoken,dan zou ik suikerbieten pakken.met een beetje moeite moet er bij iedereen wel wat fruit te ritselen zijn,ik kan tonnen krijgen,weet soms niet wat ik er mee moet.

Forum Lid
op 11 september 2019

ChrisV Ik betrap mijzelf nu en dan op gebruik van gewone suiker vergisting .
voor een snel redelijkE ” gall en gall ” borrel voor feestje of tussendoortje.
( de kwantiteit drank dus )
Voor een serieuze drank maak ik uit granen of fruit vergisting . ( kwaliteit)
Ook knollen ( aardappel) Kun je prima mee werken .
Suikerbiet heeft veel bijsmaak geeft extra voorbehandeling .

Forum Lid
op 12 september 2019

Robbert ik zorg altijd dat ik min.100 flessen op voorraad heb kan wel een feestje hebben😂

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
7 op 11 september 2019

Turbogisten zijn niet per definitie slecht, de Classic 8 en de Pure van Still Spirits zijn zelfs op basis van Champagnegist. Al het andere in het zakje is gistvoeding. Dat er een groot verschil zit tussen suiker en mooie producten als mout of aardappelen is logisch. 

Maar een turbo samen met dextrose geeft een goede alcohol om te gebruiken voor likeurtjes. (of eventueel essenses roeren inderdaad) Ja, je kunt een filter gebruiken maar ik heb het nog nooit nodig gehad. Ik heb geen last van bijsmaakjes omdat ik niet na een paar dagen al stook. Ik laat alles lekker bezinken en tegen de tijd dat ik door de wash heen kan kijken stook ik. Ik hoef dat niet te corrigeren. De alcohol wijkt qua smaak echt niet af van de consumptie alcohol die ik voorheen bestelde in Duitsland.

Waarom Turbo? Ik gebruik de alcohol uit granen voor Whisky en ik gebruik de alcohol uit de vruchten om puur te drinken als Eau de vie of ik maak eens een calvados. Voor likeuren is een neutraal gemaakt van suiker voor mij prima. 

 

Forum Lid
op 11 september 2019

Het probleem zit volgens mij meer de 8 kilo per 25 liter totaal wash…….
In het grijze verleden gebruikte ik de Turbo van Brouwland en had daar altijd goede ervaringen mee. Maar dat was max 6 kilo per 25 liter wash én in het najaar in de garage bij ‘normale’ temperatuur (16-18C) ipv de 30C van deze zomer.

En vooral een combi van 8 kg per 25 liter en die hoge temperatuur heeft mijn destillaat deze zomer echt verkloot! Gebruik gemaakt van de Turbo Classic 8. Uiteindelijk een vervelende geur en dan niet alleen de eerste 100-200 ml, maar gewoon door de hele stook. Ozon erdoor gejaagd en dat maakte al heel veel verschil. Daarna een tweede stook met de bokakob a.k.a. “De Fagot” en nu is het echt goed. Mooi 94%, iets zoete smaak en zacht.

Maar de volgende keren ga ik over op minder suiker en lage temperatuur en een test zoals Robbert aangeeft met aardappel en diastatisch mout 10:2 verhouding. Eens kijken wat dat brengt!

Gr. Erwin

Admin
op 11 september 2019

De 8 kilo gebruik ik zelf wel. Maar 6 kilo zal ongetwijfeld beter zijn. Ik denk dat vooral de hoge temperatuur de boosdoener is geweest. Een turbovergisting kan zelfs tijdens de eerste heftige dagen door de activiteit in het vat tot wel 6 graden stijgen boven de omgevingstemperatuur. Dat zou dan bij 30 graden dus zelfs 36 graden kunnen worden.

Een bakkersgist in een mash van granen had dit ook niet lekker gevonden. 

Forum Lid
op 11 september 2019

6 kilo op 25 liter heeft het gist meer ruimte om zijn afval kwijt te raken .
Je krijgt een Vicieuze cirkel . gist neem suiker en vocht op en stoot ethyl co2 en diverse bijproducten uit . Dus in een krap milieu gaat het ook steeds meer zijn eigen vervuiling opnemen en dus ook weer meer uitstoten en slechter product uitstoten .
Des te zuiverder het product en makkelijker te verwerken des te hoger de kwaliteit.

Forum Lid
op 11 september 2019

Zoals we al eerder schreven, niemand vindt het fijn om in zijn eigen ontlasting te zwemmen(een klein plasje in het zwembad daar gelaten).

Forum Lid
op 11 september 2019

Gadverdamme. Dat gebeurt dus echt. Gelukkig ga ik nooit naar een zwembad. De laatste keer was voor mijn zwemdiploma. 40 jaar terug of zo. 

Forum Lid
op 12 september 2019

Champagnegist ook mee gewerkt, dat is gist die mee de fles ingaat.

Kan niet vies zijn.

Daarom interessant.

Ik stapte later over op turbogist vanwege de haast. Mss weer eens terug naar de Champagnegist.

Ik heb nog wat 96% alcohol die nu ozon gefilterd wordt.

Als die lekker wordt zonder over kool te filteren blijf ik bij de turbogist

 

Forum Lid
op 12 september 2019

probeer eens de cider gist van mangrove jack .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren