Uiteindelijke opbrengst obv ervaringsgetallen

Geupdate op 9 juli 2020 in Het Café (praathuis)
12 op 8 juli 2020

Goedemorgen mede-stokers,

Ik ben erg benieuwd wat jullie opbrengst is van het stoken bij gebruik van granen. En dan ben ik benieuwd naar de hoeveelheden op basis van ervaringsgetallen bij gebruik van een pot still opstelling en niet wat theoretisch (volgens de berekeningen) de opbrengst zou moeten zijn.

Ik begrijp dat er meerdere factoren een rol spelen, maar jullie input geeft mij (denk ik) toch wat meer inzicht.

Mocht je willen reageren, dan graag aantal liters waarmee de stooksessie is begonnen en hoeveelheid eindproduct met alcohol percentage.

Bedankt alvast!

 
  • Geliked door
Antwoord
7 op 8 juli 2020

Je zit altijd met kwaliteit van het graan product en hoeveelheid zetmeel en koolhydraten aanwezig per kilo graan gewicht .
Dat verschilt ook van graan soort .
Combinatie van granen en mouten .
Granen zijn ook afhankelijk van de grond waarop verbouwd em het weer tijdens het groeiseizoen .Dit alles is bepalend opbrengst en kwaliteit.
Gemiddelde zal 34- 38 kilo granen / mouten op 90 liter rond 10 liter drank 42 % kunnen opbrengen .

Forum Lid
op 9 juli 2020

Ik was in de veronderstelling dat je per kilo granen ongeveer 3 à 4 liter water gebruikt. Als ik jouw voorbeeld hierboven zo zie, dan kan ik het aandeel granen per liter water omhoog bijstellen?

Forum Lid
op 9 juli 2020

Alles heeft een optimum wat afhankelijk is van de methode en apparatuur. 3 a 4 liter water per kg mout wordt veelal aangehouden, met andere producten zoals aardappels en mais kan t aantal liter water per kg granen lager liggen, dus dikker beslag.

Forum Lid
op 9 juli 2020

Het bovenstaande geef ik ook aan het is een standaard gemiddelde zoals van oudher voorgeschreven bij graanbeslag maken
Deze verhouding geld voornamelijk voor granen als gerst ,rogge , tarwe en haver .
Bij andere soorten zal je hoeveelheid vloeistof moeten aanpassen indien nodig .
( Zeker bij mais en gierst )
Bij het maischen moet je altijd het beslag in de gaten houden en eventueel water aanvullen of later indampen .
Beetje ervaring en het wijst zich zelf .

Forum Lid
op 9 juli 2020

Top! hier kan ik weer wat mee. Volgende beslag ga ik proberen iets dikker te maken, aangezien ik gerst, rogge en mais gebruik. Wil aandeel rogge dan verhogen.

Crew member
op 9 juli 2020

Zeker bij een hoog  aandeel rogge kan het heel dik worden en zou ik niet te weinig water gebruiken anders wordt spoelen wellicht onmogelijk. Ik adviseer bij een hoog percentage rogge, tarwe of haver rijsthulzen in de maish te gebruiken

Forum Lid
op 9 juli 2020

@kevin Bij topic ” mais verwerken ” staat een foto serie van een beslag maken .
Daarin kun je beetje zien hoe het werkt en hou simpel het is .

Forum Lid
op 9 juli 2020

thnx!

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 8 juli 2020

Ik kreeg ook een beetje een error in mijn hoofd van deze vraag.

Te veel variabelen voor een accuraat antwoord.
1 ding staat vast: Gegarandeerd een feestje na de stook, wat er ook uitkomt.

Forum Lid
op 9 juli 2020

Groot variabel is ook het kunnen maischen .
Maar dat zou voor iedere stoker een basis beginsel moeten zijn dat wat eigen te worden .
Uiteindelijk t is niet zo moeilijk als het lijkt .
Mensen blijven te veel gefixeerd op suiker beslagjes te maken terwijl juist kwaliteit van de meeste dranken zit in alcohol uit een goed mout / granen beslag .
Maakt ook makkelijker in distileren en eind afwerking .
Mooiere vollere smaken met minder scherpe of vervelende bijsmaakjes .

Forum Lid
op 9 juli 2020

Ik had ook wat getallen kunnen rond strooien, maar dat zeg jou niet zoveel. Er zullen zoveel dingen zijn die ik waarschijnlijk anders doe, denk aan grondstof, ketel, gist, grote van gistvat en ketel, heldere vergisting, helder stoken misschien nog wel een paar dingen. Maar met alleen graan in plaats van alleen suiker hou ik de helft aan alcohol over(en dat is weer allen een cijfertje). Uit de zetmeel test blijkt dat mijn maischen goed verloop. Nu nog de juist graan en ik denk dat het filteren beter moet. Er mag niet alleen teveel ongebruikte suikers achter blijven, maar als je teveel dikke drap te je emmer en ketel heb pas er gewoon minder alcohol bij. Ik ben nu opzoek naar de juiste balans tussen smaak en opbrengst. Die cijfertjes komen later wel.

En ja Nim, er kom altijd genoeg alcohol uit die ketel om een feestje te bouwen.

Crew member
op 9 juli 2020

Oh yeah! Partyyyy….!

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren