Uitleg verschil strip- en spirit run

Geupdate op 13 januari 2020 in Stookforum
8 op 13 januari 2020

Wil iemand mij is uitleggen, het verschil tussen een striprun en een spiritrun?

 
  • Geliked door
Antwoord
0 op 13 januari 2020

Tijdens productie van bijvoorbeeld Whisky wordt dit in twee aparte stills gedaan. De reden is dat er twee doelen behaald dienen te worden.

  • Stripping Run is volumevermindering en de verwijdering van sediment zoals gist en vaste deeltjes. Alles wordt opgevangen van begin overloop tot een bepaald eindpunt, dit kan zijn wanneer het alcohol percentage 0% van de overloop behaald wordt of soms iets verder voor sommige zwaardere componenten. Snel en grof.
  • Spirit Run is om de scheiding te maken van je Heads (ongewenste meest vluchtige componenten), Hearts (gedeelte wat je wilt, alcohol en smaakmakers) en je Tails (meestal zwaardere componenten die soms gewild zijn zoals rooksmaak). Hierbij vang je alleen op wat je wilt hebben, de rest is voor de gootsteen.

De ontwerpen van de stills zijn meestal ook anders, de eerste zorgt voor een snelle doorloop en de tweede heeft een “beter” scheidend vermogen.

 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 13 januari 2020

eerlijk knoet? Volgens mij moeilijk doen om het moeilijk doen? 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 13 januari 2020

Dus als ik het goed begrijp stripping run, temp iets hoger als normaal, we vangen alles op , en als de staart 0% is stoppen we, spirit normale temp voorloop voor de kwast en staart bewaren we voor de volgende keer klopt dit?

 

Forum Lid
op 13 januari 2020

Het antwoord op die vraag is ietwat complexer, afhankelijk van de drank, je manier van verwarmen, kan dit een negatief effect op de drank hebben. Je kunt in principe tweemaal een gewone stookronde uitvoeren waarbij je bij de eerste keer gewoon alles overhaalt zonder iets van product te scheiden van elkaar. De tweede ronde ga je scheiden op basis van smaak (bij een Whisky of soortgelijke drank die smaak moet houden), je proeft totdat het zure weggaat en je iets hebt wat bevalt, dan begin je met opvangen en blijft proeven tijdens het stoken, de kunst komt in het anticiperen wanneer iets ongewensts over gaat komen en daarvoor moet je stoppen.

De kwast is prima en de staart voor de volgende keer kan, er zijn een aantal dranken die zo gemaakt worden maar ook een hele hoop niet. Dat is je eigen keuze, bij mij gaat wat overblijft ook de gootsteen in eerlijk gezegd.

Forum Lid
op 13 januari 2020

Bij mijn 25 liter pot still ketel zet ik voor de striprun de vermogensregelaar op 70%. De eerst 150 ml gooi ik altijd weg(deze stinkt bij mij altijd). Dan stook ik door totdat er ongeveer 20% alcohol uit komt. Wat ik dan nog in de ketel heb gebruik ik alleen bij de rum nog een keer anders gaat het weg. Bij de spiritrun gaat de regelaar op ongeveer 35%(het moet niet te snel gaan). De eerst 150 ml gaat weer weg(deze stinkt nog meer). Ik begin op te vangen in potjes van 200 ml, daarna in potten van 500 ml. Dit doe je op smaak en reuk, maar dat is wat moeilijk te beschrijven. Maar het komt er ongeveer op neer dat ik 3 potjes van 200 ml vul. Dan ga ik over op de 500 ml potten totdat het promillage 55% is, en dan weer de 200 ml potjes tot ongeveer 30%. Na 2 dagen ga ik de potjes beoordelen. Meestal gaan de eerst en laatste 1 a 2 potjes weg. De  potjes met hoge promillage bewaar ik om de kachel mee aan te maken, de rest gaat weg.

Forum Lid
op 13 januari 2020

Bij mijn 25 liter pot still ketel zet ik voor de striprun de vermogensregelaar op 70%. De eerst 150 ml gooi ik altijd weg(deze stinkt bij mij altijd). Dan stook ik door totdat er ongeveer 20% alcohol uit komt. Wat ik dan nog in de ketel heb gebruik ik alleen bij de rum nog een keer anders gaat het weg. Bij de spiritrun gaat de regelaar op ongeveer 35%(het moet niet te snel gaan). De eerst 150 ml gaat weer weg(deze stinkt nog meer). Ik begin op te vangen in potjes van 200 ml, daarna in potten van 500 ml. Dit doe je op smaak en reuk, maar dat is wat moeilijk te beschrijven. Maar het komt er ongeveer op neer dat ik 3 potjes van 200 ml vul. Dan ga ik over op de 500 ml potten totdat het promillage 55% is, en dan weer de 200 ml potjes tot ongeveer 30%. Na 2 dagen ga ik de potjes beoordelen. Meestal gaan de eerst en laatste 1 a 2 potjes weg. De  potjes met hoge promillage bewaar ik om de kachel mee aan te maken, de rest gaat weg.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 13 januari 2020

het hangt van product en distillatie methode af hoe vaak je de vloeistof opnieuw overhaalt . Wanneer je meerdere keren moet overhalen doet ga je in eerste overhaal ruwweg het product in volume verminderen en groot deel van niet gewenste bijproducten verwijderen . De een noemt dit strip run de andere ruwstook of verhelderen . Of 1e , 2e 3e overhaal . ( Hoewel het maken van dranken niet Amerikaanse oorsprong heeft wordt door hobbyisten meestal Amerikaanse kreten gebruikt zoals strip run en spirit run ) de spirit is de uiteindelijke te maken drank op smaak . De spirit run is dan de keer overhalen waarbij je scheiding maakt tussen de uiteindelijke drank en de voor en naloop . Ook wel fijn stook genoemd . Je bewaard dan het hart / ziel / best nat . De spirit .

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 13 januari 2020

we weten het thx

 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren