Van Rum gist naar Nieuw gist

Geupdate op 5 mei 2019 in Gist vragen
21 op 24 april 2019

Robbert’s tips en tricks: Van Rum gist naar Nieuw gist.


Ketel gevuld door een kaasdoek.

Restanten gist onder in ketel . Dit gooien wij weg.

gist resten uit kaas doek mengen we met meel.

buiten in zon , schepje gistvoeding erbij.

3 uren later is de gist rest weer actief ..
morgen korst afscheppen en meel en water erbij .
vers gist word gevormd .

dag 2 beetje roeren voor zuurstof . Het gist moet delen.

dag 3 gist.

afscheppen bovenlaag.



mengen.

t is een stevigere massa die flink gekneed / door geslagen moet worden.

na 2 uren zie je dat het gaat rijzen.

tada Gist .
Morgen herhalen met korst verwijderen .
Met meel en water nog een x aanvullen .
Na rijzen dan in koelkast of delen in vriezer .
En je hebt zelfde basis gist met zelfde karakter .
Kijk eens wat een mooie laag!
overmorgen nog een keer verversen en dan na rijzen in vriezer .

Teksten en foto’s: Robbert.

 

Wat eraan vooraf ging:


je begrijpt dat de gist alleen zinvol is om te oogsten wanneer het om een specifiek gist gaat . Bakkers gist is goedkoop en overal te koop . Turbo gist absoluut niet zinvol omdat na 1 e gisting niets over is .
De gist die ik voor de Rum gebruikte had is eerst daarvoor gemaakt .
Nu kan het geregenereerde gist in koelkast of vriezer zodat ik volgende week of over een jaar zo weer kan pakken.

Kijk nu kun je zien hoe het gerezen is . Dus klaar .! koelkast of vriezer .
gist ! gist en nog eens gist .

Proberen ??

Dus uitkoken van suikerstengels is begin . dan de eigen gist toevoegen . Zie foto bordje . gisten in tonnen 3 week . . dan kom je bij foto van kaasdoek waardoor ik de ketel vulde .
daarin de nog zwevende gist opgevangen . deze in kan gemengd met water en meel . .
enz voor .
zoals op de laatste foto gaat het in koelkast met wat huishoudfolie erover heen .
Je kunt als je ervan gebruikt het deel wat je weg haalt aanvullen met water en meel en doorkneden na week kun je weer gebruiken .

Ook kun je de gist in delen invriezen .
de originele gist was voor Rum gemaakt uit o.a. meel water , fruit , schil en sugarcane restanten .
Het is een zogenaamde natte gist , dus ongeveer 150 gr op vergelijkbare 5,5 – 6 kilo suiker op 25 liter .
Het opkweken doe je gewoon op kamer temperatuur op onder geperforeerde folie in zonnetje . U.V. geeft sneller een sterke gist .

opvolgend . men nemen suiker , water , de gist uit koelkast en een pot appelstroop .
wat appelstroop met gist en 1/2 liter lauw water en dat meng je .de harde afgeschepte korst van de gist gaat voor de vogeltjes . de gist vul je aan met meel , lauw water en meng je weer .
Suiker water en de gist met appelstroop voeg je bij elkaar en 15 min later —–
en de gist laat je op kamer temperatuur weer opkomen en kan morgen weer in koelkast .
Verwachting omdat de gist als rumgist is gemaakt over ongeveer 3 weken een stookwijn van 16- 18 % .

 
  • Geliked door
Antwoord
0 op 24 april 2019

Kijk! Mooi beeld-verslag; geen woorden maar daden (foto’s). ‘k Mag hopen dat het eindresultaat even goed is als deze openingstopic.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 24 april 2019

Mooi project.

Forum Lid
op 24 april 2019

Voor mij eigenlijk geen project Murmillo.
vroeger hoorde dit gewoon erbij .
Iedere distilleerderij had eigen gist recepten en deze wordt bijgehouden om steeds van te kunnen gebruiken .

Forum Lid
op 24 april 2019

oh sorry dat wist ik dan weer niet. Newbie he….

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 24 april 2019

Het gist waarmee ik begon in de eerste vergisting op de twee vaten bracht 13,7 liter Rum op .
De geregenereerde gist staat nu deel van op suikerwater .
En het overige deel is aangevuld en nu weer aan groeien .
Met laatste foto boven 2 uren geleden vergelijken met nu :

Forum Lid
op 24 april 2019

Even om het in mijn hoofd helder te krijgen: was dit gist zoals oorspronkelijk gemaakt als in het topic “Gist zelf maken ! “?

Forum Lid
op 24 april 2019

Onoplettend van mij! Reportage begint met het afvangen van de riet,,, wash. Blijft mijn vraag wel min of meer hetzelfde: Is de (starters)gist gemaakt als in “Gist zelf maken ? ” (topic omdat gekoppelde link niet werkt) en is de gist dan ook ‘aangeleerd’ op suikerriet?

Forum Lid
op 24 april 2019

Deze was opgekweekt op basis van plantaardig bijproduct en fermentatie .
Fermentatie rest met vocht op meel gezet .
Is wat specifieker en minder neutraal dan de yoghurt kweek uit zelf maak topic
maar zeer geschikt voor rum molasse en suikers . minder voor b.v. vruchten .
De basis lijnen zijn vaak in regenereren het zelfde .
Je zal alleen naast water en meel en standaard gistvoeding ook na paar x gebruik wat fermentatie vocht moeten toevoegen .

Het hangt van de basis weer af .
fermentatie vocht zou kunnen zijn van b.v. blad , fruit , wortel materiaal.
Door dat op lauwwater te zetten krijg je fermentatie . voordeel is wel dat je een klein beetje eigen gist kunt toevoegen om dat te versnellen .

Dus deze is niet hetzelfde maar in basis lijnen wel .

Forum Lid
op 24 april 2019

Dank voor het delen! Als ik het in mijn woorden mag vertalen:
De (restproducten van) de suikerriet (als plant) ‘natuurlijk’ laten fermenteren. Dit ferment opkweken met  hoog glutenmeel.
Eens dit ‘belegener’ is heb je een rum-gist.
Om de start voorspoediger te laten verlopen heb je ‘citaat:’ “een klein beetje eigen gist toegevoegd”.

Heb ik het zo goed gelezen?
Zo ja, denk dat er een hele nieuwe (micro)wereld voor me open gaat. (En ja, je verteld dit verhaal steeds opnieuw, maar het kwartje viel niet.)
 @ChrisV Als bovenstaande klopt snap ik jou visie/werkwijze ook.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 24 april 2019

Je vertaling is inderdaad vrij goed .
Inderdaad een van de producten voor fermentatie bij een rum gist is restanten / vezels van de sugarcane .
Soms blijft iets door vaker herhalen beter hangen 😃😃😃😃

Hier op foto Gisting schuim 5 uren na opstarten .
dikke laag schuim .
Nu is schuim witter dan schuim op foto meer naar boven .
Reden is nu gebruikte ik gewoon suiker .
boven had ik sugar cane uitgekookt

Forum Lid
op 25 april 2019

Ach, kwartje moet een keer vallen. 😉 (Weet nog niet hoe smilies hier werken…) Denk dat je me in de afgelopen dagen op het juiste spoor hebt weten te zetten! Oprechte dank hiervoor!!!

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 25 april 2019

Hahaha. Dat gaat als een jojo tussen Limburg en Friesland. Waar een klein land toch groot in kan zijn!

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 25 april 2019

voor eventuele liefhebbers zal ook eens wat foto’s stap voor stap maken bij maken van of regenereren van gist op andere bodems .
Heldere bodems waardoor de gist ook voor wijnen en bieren geschikt is .

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
7 op 28 april 2019

Na 4 dagen nog een dikke schuimlaag en felle gisting .

voor wie in de buurt woont en het gist proberen wil . Er mag wat afgehaald worden .
( gist tot 16 a 18% )

Forum Lid
op 5 mei 2019

Oké; door onderdelen van de rietsuikerplant te laten fermenteren kweek je specifieke gistcellen die je ent/voed met meel. Dit om een ‘volwaardige’ rum te krijgen. (Omdat het hierbij gaat om kwaliteit (kost wat handelingen en tijd) ipv kwantiteit (effe een zakkie bestelle en gaan met die banaan) klinkt dit logisch en begrijpelijk maar is wss niet weggelegd voor iedereen.
Vervolgens oogst je na deze noeste arbeid de gistresten (die ‘ingesteld’ zijn op suikerriet ). Dit kweek je op (kost wat handelingen en tijd). Vervolgens zet je dit in bij een suikerwash en verwacht een suikerstookwijn van 16 á 18% ABV. (Was dit ook zo bij je rumstookwijn?)
Dit klinkt als een ‘super’gist, kost qua handelen een beetje tijd, qua dagen iets meer tijd maar is zeker de moeite waard!
Verwacht wel een ‘objectief’ oordeel van dit stokavontuur… 😉
Denk dat heel Noord-Nederland bij je op de stoep heeft gestaan! 😉 (Ik iig wel, THNX!)
Door deze gist liefde zorg en aandacht te geven zou je hier een aantal jaar mee vooruit kunnen… Of klink ik nu te optimistisch?

Forum Lid
op 5 mei 2019

Je kunt i.d.d. een stookwijn verwachten van rond de 16 + %
Wil wel zeggen dat je de gist optijd moet ” onderhoud / voeden/ verversen ”
Ja je kunt de cultuur een aantal jaren ( min 3 ) delen gebruiken en weer laten groeien en zo jaren er van gebruiken .

Forum Lid
op 5 mei 2019

Denk dat m’n nieuwe huisdiertjes zich wonderwel bij me thuis voelen, hihihi.
Binnen een uur na de verzorging zie ik tekenen van voortplanting (geslachtelijk of ongeslachtelijk dat weet ik niet).
Heb me wel voorgenomen er alles aan te doen om hier een flink aantal jaar van te ‘genieten´. 😉

Forum Lid
op 5 mei 2019

Komt vast goed Wiebe met jou beestjes
( ik heb de bitters recepten gevonden . ik zal ze omrekenen naar moderne maten i.p.v. kannen en loden en dan jou sturen )

Forum Lid
op 5 mei 2019

(‘k Zie de recepten vol vertrouwen tegemoet. Je kunt hier zonder haast aan werken omdat m’n stook pas over een 6 weken is.)

Forum Lid
op 5 mei 2019

(Lood = 15,440 gram (Amsterdamse lood) 14,679 gram (Haagse lood). Later 10 gram.
Kan = 1,3 liter (Nijmeegse kan) 1,6 liter (Bredase kan). Later 1 liter.
https://www.allesopeenrij.nl/kennis/wetenschap/oude-maten-en-gewichten 😉 😉 😉

Forum Lid
op 5 mei 2019

Ik heb de tabellen ik moet alleen even rekenwerk doen en i.d.d. de juiste lijst even erbij pakken i.v.m. ook tijd periode .
De kan en het pond zijn essentiële gewichten en in verschillende perioden anders . Ik moet van voor de lijst van voor 1870.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren