Vanillemoonshine stookwijn

Geupdate op 23 februari 2019 in Stooktips
6 op 22 februari 2019

Weet iemand misschien hoe ik het beste een simpele, dunne vloeiende, en dus geen dikke likeurconstistencie moonshine van mais en graan kan maken? Hoe infuseer ik de vanillesmaak het beste? Ik heb peulen, en extracten. Eventueel heb ik ook honing maar ik wil de vanillesmaak het meest naar voren laten komen

 
  • Geliked door
Antwoord
5 op 22 februari 2019

Wanneer een 1 kilo hoog diastatisch gerstemout zou nemen . daarbij 9 a 10 kilo mais daarvan brouw je een mash en vergist je Dit met een zuurdesem Gist.
De vanillebonen week je in een vruchtensap b.v.b. sinaasappelsap of appelsap ( e v.t. melk) breng dit even aan de kook .
Laat dit afkoelen en een uur staan .
hevel jou uitgegiste mash in stookketel en doe de vanillebonen met het aftreksel daarbij .
stook dit in potstill 1/3 x 1/3 af .

Je kunt ook de mais nog een deel vervangen voor een ander graan als rogge of haver .

Honing smaak verlies je bij stoken / verhitten wanneer je deze in mash gebruikt .
Honing kun je als het om smaak gaat beter na de distillatie toevoegen.
Ook kun je deel van de getrokken vanille apart houden filteren en na distilleren toevoegen .

.

Forum Lid
op 23 februari 2019

Ok dit is informatie waarmee ik iets kan!!
Wat is dit een geniaal forum zeg!
En 1×3 1×3, betekend dat voor hoofd na lopen en dan nog een keer fijnstoken?
Ik ga dit zeker gebruiken zodra mijn keteltje binnenkomt!
Dankjewel!

Forum Lid
op 23 februari 2019

1/3 x 1/3 betekent dat je stook jou Mash af tot je 1/3 deel van de hoeveelheid ongeveer hebt opgevangen . dan maak je ketel leeg . het opgevangen deel gaat dan in de ketel dan stook je dit deel weer tot je weer 1/3 daarvan hebt opgevangen .
maar in deze overhaal verwijder je voorloop en naloop.
b.v. je begint met 24 liter stookwijn met ongeveer 8- 10% alcohol je stook dit tot je ongeveer 8 liter hebt overgehouden . je heb nu een lowwine van +/- 24 % alcohol.
deze 8 l gaat terug in ketel deze stook je met voor en naloop verwijderen dan stook je weer tot +/- 1/3 deel over is .
je komt dan op 2,7 – 3 liter van 68- 72% uit .
dit verdun je tot iets boven drinksterkte om te
lageren op vat of voor in fles op drinksterkte .

Forum Lid
op 23 februari 2019

Ooooo wauw! Eindelijk eens uitleg die mij doet zeggen , ja dit snap ik! Ik heb een goede 200 uur op internet en in boeken gezeten en vaak snap ik het wel maar dan vraag je je toch af, hoe ziet dit er in de praktijk uit!

Forum Lid
op 23 februari 2019

En kan ik ook die vanille extract of pasta gebruiken met de peulen in de melk? Ik gok dat melk ipv sap een ietwat romerige smaak geeft dan toch? Wat zou u aanraden?

Forum Lid
op 23 februari 2019

Je zou zeker ook extracten of pasta kunnen gebruiken of ze samen gebruiken .de extracten zijn soms in smaak versterkt . persoonlijk prefereer ik de bonen zelf de smaak is zachter , verfijnder . vanille gaat snel overheersen . t is , naar mijn idee, prettiger als vanille Je kunt ook melk gebruiken maar melk in ketel kan aanbranden of smaak verlies geven omdat melk een soort van “strippende” werking heeft.
Ik zou aanraden de bonen in een vruchtensap te trekken .
Sinaasappel , appel of ananas sap .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren