vergisting gestopt rum molasse

Geupdate op 18 juli 2019 in Gist vragen
51 op 14 juli 2019

 

Hallo graag ontvang ik jullie advies mij vergisting is na 1 nacht al gestopt wat doe ik fout?

 

Gevolgde methode:

6,4 kg molasse  verdunnen met 5 liter kokend water.

Amylase toegevoegd   temp was ongeveer 80 graden.

Na 30 min gist (rum turbo prestige) toegevoegd.

Bevindingen stond na een uur al lekker te borrelen.

Volgende morgen zat er geen beweging meer in het waterslot.

 
  • Geliked door
Antwoord
1 op 14 juli 2019

Waarom heb je amylase toegevoegd? Amylase zet zetmeel om in suikers en stopt bij 78ºC

Wat was de temperatuur toen je het gist toevoegde?

Lekt je vergistingsvat?

Forum Lid
op 15 juli 2019

waarom ? uhh ergens gelezen dat dit nodig is om alles uit de melasse te halen.

ik begrijp van jou dat dit niet nodig is ?

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 14 juli 2019

Ik denk ook als ik zo lees dat je bij te hoge temperaturen de amylase en gist hebt toegevoegd .
Bij toevoegen van gist moet temperatuur onder de 30 gr wezen .
Gist sterft af als die te warm is geweest .
Wacht nog 24 uur . gebeurt er dan niets opnieuw gist , en eventueel citroenzuur / wijnsteenzuur en voeding toevoegen .

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 14 juli 2019

munckerik vergistingsvat is niet lek! (ik zie dat er druk staat op het waterslot omdat het deksel schuin staat)

toen het 80 graden was (geschatte temp  door 6,4 kg malasse met 4 liter kokend water toe te voegen) ik denk zelfs dat de temp eerder 75 graden was.

temperatuur was 25 graden toen ik de gist toevoegde ( omdat het aanvullen tot 25 liter met koud water is gebeurd)

 

ik heb nu een lamp bij de gist ketel staan als verwarming  temp is 28 graden in de tent 

ik zal deze ook wat laten luchten en daarmee de temp omlaag brengen.

Ik zal nog 24 uur wachten en dan even terug melden wat de status is.

 

 

 

bedankt voor de hulp M en R !!!

Forum Lid
op 14 juli 2019

28 graden is ook wat aan hoge kant .
rond 23 proberen te houden .

Forum Lid
op 15 juli 2019

de temp is nu 23 graden

 

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 15 juli 2019

vanochtend weer even gekeken helaas zie ik geen beweging in het waterslot.

gisteren de omgeving temperatuur omlaag gebracht vandaag was de temp 23 graden.

de geadviseerde 24 uur is nog niet voorbij maar ik denk dat er weinig meer zal veranderen.

 

robert je advies is om wederom gist toe te voegen… geld dat nog steeds na de extra info die ik heb gegeven ?  ook benoemde je extra voeding … ik neem aan dat je suiker bedoeld?

 

 

Forum Lid
op 15 juli 2019

Het kan wezen dat je gist dood is .
Wat was het SG en PH bij de start ?
Wanneer SG ergens nog Rond 1050 – 1060 zou zitten is suiker toevoegen niet van toepassing .
Is SG boven 1080 dus dichter bij 1100 is het beter om ook water toe te voegen .
Meeste gist werkt niet of nauwelijk bij te hoog SG .
Je werkt met molasse daarom zou een PH van 5- 5,5 te prefereren zijn .
Als die waardes nog toereikend zijn kun je Gist met b.v. gistvoeding als diammoniumfosfaat toevoegen .
dan zou in principe het circus weer opstarten .

(Mocht dat niet het geval zijn is er grote kans dat er in de ton andere stoffen nog aanwezig konden zijn als b.v. een schoonmaak product waardoor vetgisting niet werkt . dat zou sneu zijn want dan is enigste optie nog opnieuw te beginnen )

Forum Lid
op 15 juli 2019

Ik heb helaas geen ph meter  die moet ik dus gaan aanschaffen.

de sg zou ik moeten kunnen berekenen 

Molasse 10 liter can  14,4 kg gemeten (voor de start)

Rho = 14,4 / 0.01 =1.440  kg/m3

( 6,4 kg : 14,4 kg ) x 10 ltr = 4,44 ltr    er is dus 20,66 ltr water bij gegaan.

sg water  = 0,998 kg/m3

ik weet miet zeker of je sg zomaar op mag tellen naar volume verhouding? ( iets met ruimte verschil tussen moleculen) 

maar als ik de verhouding bereken kom ik op een begin sg van 1070

 

ik heb wel een bier en wijn meter liggen met een sg schaal die zou ik er even in kunnen hangen.. maar het ergens gelezen dat dat niet ging met molasse…  

met de wijn meter gemeten 1032 

schoon maken:

ik had de ton voor het vullen uitgespoeld met kokend water zonder schoon maak middel . en door het kraantje laten uitlopen zodat ook deze was gespoeld.

het laatste dat in die ton zat was een klein restant van de vorige vergisting. 

ik heb wel geroerd met een lepel die ik niet heb uitgekookt bedenk ik me nu. wel in de vaatwasser geweest.

 

dus al ik je verhaal goed begrijp kan ik de gisting weer opstarten …waar haal ik  diammoniumfosfaat ?

 

 

Forum Lid
op 15 juli 2019

Robbert  kan ik uit het bovenstaande concluderen dat ik  diammoniumfosfaat moet toevoegen?

hoe lang kan dat nog wachten ? want ik heb het besteld maar zal nog wel een paar dagen duren voor het binnen is ! 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
10 op 15 juli 2019

SG meten is altijd heel belangrijk, pas dan weet je of er iets gebeurt of gebeurd is.

 

Over het toevoegen van amylase….. ik durf dat niet met 100% zekerheid te zeggen maar volgens mij doet dat bij molasse niets. Wellicht weet Robbert daar een beter antwoord op te geven.

Forum Lid
op 15 juli 2019

Hangt af van de molasse zuiverheid en waarvan deze is gewonnen. Molasse bevat vaak ook andere organisch bestanddelen waaronder koolhydraten . koolhydraten zijn weer polysachariden Deze kunnen door enzym gebruik vrijgemaakt . gaat Vaak maar klein percentage . Normale vergisting zonder gebruik van enzym zou vertraging of meer boterzuurvorming kunnen geven . bij Rum zal het bijdragen aan karakter .

Forum Lid
op 15 juli 2019

Dus volgende keer geen amylase bij het maken van rum

Forum Lid
op 15 juli 2019

De een zal zeggen niet nodig . de ander zal zeggen van wel .
Voor vergisting voor rum zou ik de gist zijn werkt laten doen . Gist produceert zijn eigen enzym . de gisten gekweekt voor vergisting molasse voor Rum zal daarom voldoende zijn voor optimaal resultaat .

Forum Lid
op 15 juli 2019

Bedankt Robbert! 

Heb je misschien nog tijd om het bovenstaande door te lezen en mijn te voor zien van feedback? 😉 

Wel heel fijn om dat jullie mij zo helpen ! word zeer gewaardeerd!

 

Forum Lid
op 15 juli 2019

ik kan alleen adviseren.
Wanneer je suikers of molasse kookt doe dit in voldoende water voor een oplossing . Na koken aanvullen met koud water .
Gekookt water is alle zuurstof uit .
Aan begin van gisting is er zuurstof nodig om gist te “activeren”
Zodra gist actief is neemt zuurstof af en begint het gist met omzetten van alcohol .
( wanneer je in later stadium water toevoegd dus dat wel koken .
Let ook op PH . (voor molasse 5-5,5 . )
Gooi nooit gist zo in de ketel maak eerst een giststarter b.v. door gist eerst in wat sinaasappelsap ( fruitsap ) of rivella op te lossen . . Je weet dan ook voor toevoegen of de gist goed werkt .
Ga je voor Rum start de vergisting op rond 23 graden . je kunt de temperatuur iets verlagen om iets trager te gisten .
Hierdoor krijg je meer aroma .
Verlaag of verhoog ook niet abrupt de temperatuur .
is molasse mooi heldere kwaliteit is vergisten makkelijker dan donkere teerachtige molasse . die neemt meer tijd en zou eventueel iets enzym profijt kunnen geven .
Voor de SG berekening heb je je best gedaan .
SG van 1060 – 1070 is prima.

Forum Lid
op 15 juli 2019

Bedankt Robbert!

Robbert  kan ik uit het bovenstaande concluderen dat ik  diammoniumfosfaat moet toevoegen? 

hoe lang kan dat nog wachten ? want ik heb het besteld maar zal nog wel een paar dagen duren voor het binnen is !

of adviseer je mij om overnieuw te beginnen

Forum Lid
op 15 juli 2019

als je zeker bent dat er geen residuen van reinigings middelen o.i.d. oorzaak is zou je nog een poging tot opstarten kunnen doen .
zonde om meteen op te geven toch ??
Maak een giststarter voeg Vers water toe . bij gebrek aan gistvoeding kun je iets anders toevoegen . b.v. een halve sinaasappel ( zonder schil gewoon kapot knijpen en erin ) met wat havermout vlok of stuk banaan , wat ook goed werkt is theelepeltje vegemite ( marmite ) , of wat gekookte bonen .
Wacht niet te lang max 4 a 5 dagen met herstart of hevel de vloeistof van de bezonken gist laag dan kun je langer uitstellen .

( Wat ook werkt Neem een emmertje met lauw water , gekneusd fruit of appelschillen , kiwi of ananas schil wat spinazie , andijvie of sla restant . Dus wat fruit en groente dek dit af met een vochtige theedoek laat dit 3 a 4 dagen staan fermenteren in de zon of bij kachel . giet het door een kaasdoek en voeg het vocht toe aan jou suikerwash ( of ander te vergisten product ) normaliter zou je product weer starten . )

Forum Lid
op 16 juli 2019

Dat ga ik zeker proberen ! bedankt voor de tip

Forum Lid
op 17 juli 2019

ik heb de gistvoeding binnen (diamoniumfosfaat)

er staat op 1 thee leper per 5 liter most  ( vergisting van fruit groente en bloemen wijnen)

mag ik de molasse  als fruit most zien en de zelfde dosering aan houden?

dus 5 thee lepels   omdat ik 25 ltr molasse oplossing heb….?

 

 

 

Forum Lid
op 17 juli 2019

Ik weet niet hoe groot jou theelepels zijn . maar hou 8 a10 gram per 10 liter aan .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 15 juli 2019

In de rum gist van Jan zit amylase en het zit er niet voor jan doedel in. Het doet zn werk bij de moeilijk vergist bare suikers is mij verteld,Heb zelf goed resultaat mee behaald.

Forum Lid
op 15 juli 2019

hey pino,

nog bedankt voor de molasse! 😉 

zoals je leest gaat mn eerste vergisting niet erg best.

 

 

Forum Lid
op 15 juli 2019

pinodestoker In eerder bericht gaf ik ook aan dat in molasse koolhydraten aanwezig zouden wezen . koolhydraten zijn net als zetmeel polysacharide . deze suikers kun je sneller vrij maken met de enzym . Het wel of niet voor Jan Doedel zijn is aan hoe je wil vergisten of gebruik maken van de voor en nadelen en de manier de gist is opgebouwd . Net als gisten met of zonder gist voeding of toegevoegde zuren . Ik heb gist opgekweekt op sugar cane voor rum te maken, deze gist kon zelf volstaan zonder verder toegevoegd enzym het eigen enzym was opgewassen voor de job .

Forum Lid
op 15 juli 2019

ook interessant robbert!   Zelf de gist maken staat op mn verlang lijstje.

Maar zolang het mij met de turbo gist niet eens lukt wacht ik daar nog maar even mee.  

Forum Lid
op 16 juli 2019

Hou er een brandende aansteker boven als hij uitgaat staat het nog te vergisten.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 17 juli 2019

Bij mij is alles perfect gegaan en nu een 2e ton aangemaakt met de oude gist en 3 liter dunder. Eerst 31/2 liter melasse, nu 5. Pruttelt al 3 dagen als een gek👍.

spriritrun met eerste tonnetje van 25 liter en 3.250 over a 67 % en ruikt fantastisch. 

Ik ben een blij mens 😜

Crew member
op 17 juli 2019

Mooi man! Cheeerrrsss!!

Forum Lid
op 17 juli 2019

Ik ben jaloers 🙂

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
5 op 17 juli 2019

Johny, gist hij inmiddels weer? 

Forum Lid
op 17 juli 2019

helaas nog niet ! om 21:00 pas de toevoeging van voeding kunnen doen.

helaas had ik de lamp die als verwarming bij de set staat uit gezet  dus de temp van het vat is onder de 20 graden.

het zal dus wel ff duren voor het start …?

ik weet eigenlijk niet of ik ook  water moet toevoegen ivm zuurstof ( het had immers al gegist)  

Forum Lid
op 17 juli 2019

je heb net gist en voeding toegevoegd . Een liter water erbij zou kunnen voor de opstart .
48 u dan zou het moeten werken weer mits je de warmte goed houd .
anders is er toch iets anders fout .

Forum Lid
op 17 juli 2019

ik heb alleen voeding toe gevoegd ! ik dacht dat de gist die er al in was gegaan dan weer zou opstarten….. 

 

Forum Lid
op 17 juli 2019

Ik meende dat je opnieuw op had gestart met gist Als gist niet meer werk / dood is en er is voldoende suikers en voeding zou met nieuw gist weer moeten opstarten .
Maar gooi niet zo het gist erin ! maak een giststarter zoals ik eerder hierboven had beschreven .

Admin
op 17 juli 2019

Ik vermoed dat er geen vergistbare suikers meer aanwdzig zijn of de gist is er bijgegaan toen het mengsel te heet was. Het mengsel staat bol van voeding. Als het na toevoegen van gist nog niet op gang komt heb je geen vergistbare suikers meer en is de eerste dag dat hij het wel deed gewoon heel erg hard gegaan. Ruik je ook geen alcohol?

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 17 juli 2019

ik zal de extra gist weer toevoegen!

 

Admin
op 17 juli 2019

En weet je het SG inmiddels al? Niet onbelangrijk 😉

Ik weet voor 99% zeker dat wanneer je suiker toevoegt het in no time gigantisch tot leven komt. Roer maar eens een pondje doorheen, meer kan altijd nog. Maar dan zal je beleven wat er gebeurd.

Echt waar. Gistvoeding is bij dit mengsel niet nodig. Maak het jezelf nou niet te moeilijk met al die analyses. En meet voortaan je SG. Maakt de hobby veel eenvoudiger 😎  succes!

Forum Lid
op 18 juli 2019

deze had ik dus nog niet gelezen hahaha  maar zoals je had gelezen wel uit gevoerd .

sg was 1030 tussen tijds

wat is daar uit moet concluderen vind ik lastig  misschien kan je daar wat over uitleggen of mij door verwijzen naar een ander topic ?

 rum van melasse  daar vond ik dat niet terug maar  dat topic is ook wel erg lag en moet bekennen dat ik wat ongeduldig ben 😉

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 18 juli 2019

Het SG van melasse meten is mij nog niet goed gelukt, en meer mensen schijnen problemen te hebben om een nauwkeurige en betrouwbare meeting te verrichten. In mijn recept gebuik ik 5 liter melasse(7 a 8 kg), 2.5 kg rietsuiker en 1 kg Diastatische mout. Het SG zal daardoor aanzienlijk hoger liggen dan in jouw recept(met alleen 6.4 kg melasse). Ook gebruik ik diammoniumfosfaat en marmite. Als ik een deel van het water vervang door de dunder voeg ik ook kalk toe. Deze toevoegingen gebruik ik ook omdat ik mijn eigen rietsuiker gist gebruik. Ook belucht ik de giststarter en de stookwijn in het begin intensief. De vergisting verloop snel. 2 dagen echt hard, 2 dagen normaal en 2 dagen rustig, dan nog een week af en toe een bubbeltje. Na de striprun reken ik het alcohol percentage van de stookwijn terug, en kom meestal op ruim 11 procent effectieve alcohol opbrengst uit. Ik vind een percentage van 10 a 12 procent ideaal. Net als het gist vind jij het toch ook niet leuk om in je eigen uitwerpselen te zwemmen( een plasje in het zwembad daar gelaten).

Dit zijn misschien geen antwoorden op jouw vragen, maar zie het als vergelijkingsmateriaal. En melasse is ook niet de makkelijkste(en goedkoopste) grondstof om je stook carrière mee te starten.

Forum Lid
op 18 juli 2019

Hallo rumo,

erg fijn je vergelijk te lezen. zeer interessant.

wanneer ik deze sessie heb verstookt wil ik graag iets meer weten over het zelf gist maken 😉  

 

Forum Lid
op 18 juli 2019

Zelf gist maken passend bij hetgeen je wil vergisten zorgt dat het gist makkelijker vergist omdat het meer ” eigen ” is aan product . dus ook geen bijsmaak maar valt binnen smaak palet .
zeker bij Rum , Whiskey’s en bourbon merk je dat vers gemaakt gist de zakjes fabrieks hobbygisten overtreffen .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
8 op 18 juli 2019

update 

na het toevoegen van de gist en gistvoeding en het weer op temperatuur brengen was het  nog steeds stil in het waterslot!

eigenlijk had ik de moet al opgegeven en wilde vanmiddag 16:00 alles door de gootsteen spoelen…

mmmm opgeven kan ik niet zo goed mijn laatste gedachte was  wat als er nu niet genoeg om te zetten suikers in de molasse zitten of mogelijk is de gist (rum turbo prestige) niet zo goed voor deze molasse is…?

Dus even een kilo suiker warm gemaakt in 2 liter water en toegevoegd…… twee uur later stond het te pruttelen! 

eerlijk gezegd weet ik niet zo goed wat er nu is gebeurt en wat ik verder moet doen .

suiker toe blijven voegen ? tot er niets meer gebeurt ?

 

 

Admin
op 18 juli 2019

Zei ik toch 😉

Hoeveel suiker je toevoegt is aan je zelf, hoe meer suiker hoe meer alcohol maar hoe lager de kwaliteit. Lees voor vergelijkende recepten het topic rum van melasse even door. Dan zie je een beetje hoeveel anderen hebben gebruikt.

Succes!

Forum Lid
op 18 juli 2019

Misschien dat toch in eerste gisting alle suikers op waren .
SG meting konden antwoord geven .
uit laten gisten en afstoken .

Forum Lid
op 18 juli 2019

Ja dat denk ik ook robert!   de sg was toen 1030

maar ik had ook ergen gelezen dat sg meten met melasse  niet heel betrouwbaar zou zijn

Forum Lid
op 18 juli 2019

inmiddels zitten er wel twee zakjes gist in… moet ik er niet voor zorgen dat die laatste gist uit kan werken ?

Forum Lid
op 18 juli 2019

Kun je het niet filteren door een paar lagen keukenrol papier en met een vinometer testen ?

Forum Lid
op 18 juli 2019

dat gaat vast lukken ff uit laten gisten en dat filteren met  kaas doek  

ga ik ff kopen.

Admin
op 18 juli 2019

Overtollige gist is niet erg. Ik denk alleen dat er echt heel erg weinig vergistbare suiker in de melasse zat en dat je nu op je hele emmer maar 1 kilo suiker hebt toegevoegd zorgt voor een heel laag percentage alcohol. Wat Gompie zegt, een beetje filteren door een stukje keukenrol en dan met de vinometer kijken. Je hebt maar een theelepel vloeistof nodig. Het meet niet precies maar geeft wel een indicatie.

Admin
op 18 juli 2019

dat gaat vast lukken ff uit laten gisten en dat filteren met  kaas doek  

ga ik ff kopen.

Van Johnnydestilaat

Dat hoeft niet joh, de troep zakt vanzelf naar de bodem en dan hevelen. Alleen filteren voor de meting omdat anders de meter verstopt.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 18 juli 2019

Nu gewoon uit laten gisten . met hevel naar ketel en afstoken.
Bij volgende project gewoon vooraf aan vergisten meten wat SG is .
Al doende leert men 👍

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren