Vergistingen

Geupdate op 16 januari 2019 in Stooktips
19 op 15 januari 2019

Ik ben aan het kijken om een extra vergistingsvat te kopen. 
Momenteel het ik een vergistingsemmer die ik zelf in elkaar heb geknutseld en een vergistingsemmer van mijn brouwtoebehoren. 
Nu zag ik dat er ook mandflessen zijn waar je in kan vergisten. Kan iemand vertellen wat het verschil is tussen een emmer en een mandfles en welke wanneer wordt?

#help

 
  • Geliked door
Antwoord
0 op 15 januari 2019

Eigenlijk geen.ik vergist in vaten van 100 en 200 litr.het bewaren van sterke drank maakt wel uit,daar kun je het beste glas voor gebruiken.gr Chris

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 15 januari 2019

Een plastic emmer is niet helemaal luchtdicht en kan daardoor ook zuurstof doorlaten. Ook neemt plastic makkelijker smaakjes en geurtjes op die je lastiger kwijtraakt. Bij langer gebruik gaat de kwaliteit van plastic achteruit.

Glas laat geen lucht/gassen door en neemt minder/geen smaakjes of geurtjes op. Glas is kwetsbaarder dan plastic.

Nog beter is een RVS vergistingsvat.

Forum Lid
op 15 januari 2019

Bedankt! Even rondkijken voor RVS dan!

Brouwmaat
op 16 januari 2019

https://www.stookwinkel.nl/product/23-liter-rvs-vat-mangrove-jacks/

 

Is iets duurder maar je hebt er zoveel meer plezier van.

Forum Lid
op 16 januari 2019

Bedankt! Even rondkijken voor RVS dan!

Van Thomasdewilde

https://www.tasbrouwwinkel.nl/product-categorie/olijfolievaten-van-rvs-inox/

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 16 januari 2019

Ik gebruik het liefst een vat waar ik met mijn hand in kan, zodat ik hem goed schoon kan maken. Ik heb een paar flessen staan die ik door de drap of kool niet meer goed schoon krijg.

Brouwmaat
op 16 januari 2019

Dat is ook een goed punt RuMo, de opening. Een glazen mandfles wordt vaak gebruikt om bier dat van het gist af is gehaald te laten klaren of te cold crashen.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 16 januari 2019

Er zijn hele mooie kunststof vaten voor caravans en boten te koop met grote en kleine spongaten ook waar draad in zit voor tapkraan .
Zijn niet echt goedkoop maar zeer duurzaam , goed reinig baar en afsluitend .
ook o ringen e.d. goed voor te krijgen .
Ook in deksels wel opening of iets waar een zwanenhalsje ( waterslotje ) in kan .

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 16 januari 2019

Samengevat:

  • Plastic emmers goed maar geven ze smaak af (is dit veel?), op termijn minder duurzaam (slijten) maar zijn wel goed te reinigen.
  • Mandflessen zijn goed, geven geen smaak af maar moeilijk te reinigen en breekbaar
  • RVS heeft de voorkeur maar is duur

Dit is een juiste conclusie? Tegenwoordig is er zoveel aanbod dat het moeilijk kiezen is. Je kan uren zoeken naar een vat, dan nog eens zoeken naar een waterslot etc. 

Brouwmaat
op 16 januari 2019

  • Plastic emmers goed maar geven ze smaak af (is dit veel?), op termijn minder duurzaam (slijten) maar zijn wel goed te reinigen.

Van Thomasdewilde

De vraag was wat het verschil is. Of je voor plastic, glas of RVS kiest is aan jou. Iedereen heeft hier een ander idee over. 

Je conclusie over plastic is niet juist. Plastic (als het voedselveiling is) geeft geen smaak af maar plastics nemen makkelijker smaken op en dan ruikt je vat naar wat je het laatst hebt vergist.

Plastic krast ook makkelijker en kan dan, indien niet goed gereinigd, een bron van infectie zijn.

Forum Lid
op 16 januari 2019

Klopt Erik, het is wel een persoonlijke zoektoch. Iedereen heeft wel zijn mening over duurzaamheid, grote, werkwijze of budget.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 16 januari 2019

Ik ben erg te spreken over de Fermentasaurus, gemaakt van PET. Deze is conisch en heeft een gist collector. De opening is iets te klein voor mijn handen, maar gelukkig heeft mijn vrouw wel kleine handjes( nog een voordeel, alles wat zij vastpakt lijkt groter).

Forum Lid
op 16 januari 2019

Ik gebruik mijn vaten al 14 jr.gaat gewoon een plastic zak over en deksel,heb nog plastic geproefd,zijn wel vaten voor levensmiddelen.

 

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 16 januari 2019

Ik gebruik de emmers uit de frituur waar mayonaise heeft in gezeten. Makkelijk uit wassen en makkelijk te dragen. De deksels zijn potdicht en in het midden heb ik een gat geboord voor het waterslot. Die gaan lang mee en kosten mij niks. De emmers zijn 10 liter (12 maar ik laat een beetje plaats over voor het schuim) en zijn zeer handig om in de alambiek te gieten.

 

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
2 op 16 januari 2019

 

Forum Lid
op 16 januari 2019

Gerdje de bakkers hebben er van 25 ltr.krijg ik voor niets.

Forum Lid
op 16 januari 2019

wist ik niet !! ik ga het hier eens vragen bedankt voor de info Chris V.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 16 januari 2019

Hoy,

Een mandfles is ideaal als je wijn, stookwijn, bier denk ik ook, langere tijd in de grote hoeveelheden wilt laten staan.

Bij vaten emmers enz…., is het contact oppervlakte met de lucht groter dan in een mandfles ( damme jeanne), een mandfles is conisch en als je ze helemaal vult en volhoud dan is het contact oppervlakte met de lucht maar een aantal vierkante centimeter.

IK laat altijd eerst een 14 tal dagen klaren en dan hevel ik het over in een mandfles, om dan langer te laten rusten, lageren klaren enz…, mijn bier doe ik meestal, voor die paar keer ik er al gemaakt heb, na de hoofdgisting in een mandfles, ik weet niet of dit goed is ???, ik denk het wel.

Grts.

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 16 januari 2019

Gratis bij mij op te halen . kan prima voor vergisting maar ook als koelwater vat .
Vijverpompje erin en genoeg om te koelen .

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren