verschil in gistsoorten?

Geupdate op 15 maart 2020 in Gist vragen
31 op 15 december 2016

Beste, Ik zie op bv brouwland dat je vloeibare gist kan kopen itt de “normale” gedroogde gist. Is het 1 beter als het andere, zitten er verder grote verschillen tussen? Jurj

 
  • Geliked door
Antwoord
0 op 15 december 2016

Hoi Jurj, dat zijn waarschijnlijk biergisten van White Labs. Bij het stoken gebruiken we deze gisten in principe niet. Tenzij je bier mislukt is en je dat wilt gaan stoken natuurlijk ūüôā

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 15 december 2016

JURJ,
Deze vloeibare- en korrelgisten zijn allemaal gisten om bier mee te brouwen.
Bij bierbrouwen is de gist voor het overgrote deel de smaakbepaler.
Dat is bij distilleren van alcohol niet het geval, behalve als er vooraf gebrouwd moet worden zoals b.v. bij whisky of bij wijn en appelcider.

Forum Lid
op 17 december 2016

dus stel dat ik whisky wil maken en zou moeten kiezen tussen de prestige whisky gist of de White labs whisky gist vloeibaar welke zou ik dan het beste nemen?

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 16 december 2016

Welke gist is er aan te raden om een graanwort te vergisten ? Met wat mazzel kan ik daar binnenkort eens mee aan de slag en ik was van plan om daar een droge wijngist voor te gebruiken.

Crew member
op 16 december 2016

Wat wil je bereiken?
Whisky? Jenever? Gin? ……… iets anders?
Voor whisky zou ik een whiskygist nemen voor de andere, geen idee.

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
0 op 17 december 2016

Bedankt voor de antwoorden!

  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
4 op 11 april 2018

iweet er iemand de verschillen tussen de vele gist soorten, zijn er wel verschillende soorten?

Forum Lid
op 12 april 2018

Verschillende gisten hebben verschillende eigenschappen zoals vergisten bij lage temperatuur of hoge temperatuur, of kan hogere alcohol produceren, of geeft andere soorten smaken (esters enz), vergist snel of langzaam noem maar op. 

Forum Lid
op 12 april 2018

Dank je voor je reactie,

Forum Lid
op 12 april 2018

Hbox,in Hongarijen en Roemenie stoken ze met natte bakkersgist,ze stoken daar ook meestal fruit,ik stook altijd fruit met bakkersgist werkt perfect.gr.?Chris.V.

 

Forum Lid
op 12 april 2018

In Zwitserland en frankrijk zijn Absint en Calvados en in Itali√ę Benedictine Distilleerderijen die nog steeds werken met Natte Gist . Zelfde als onze bakkersgist . Hiermee kun je bijna alles maken . alleen alcohol percentage dat je kunt verwachten in de stookwijn is lager dan de moderne stook/ cultuurgisten. (max 12 tot 14% . )

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
7 op 12 april 2018

Niet dat ik erg veel ervaring heb maar het praktische speelt ook een rol zoals Gompie ook zegt: Flocculatie, alcoholtollerantie, vergistingstemperatuur en estervorming bijvoorbeeld. De meadgist van Mangrove Jack vergist als een malle met hoge alcoholtollerantie, heeft een groot temperatuurbereik en ruikt aangenaam naar fruit. Daalt alleen erg slecht neer bij het klaren. Reden voor mij om het niet snel meer te gebruiken. Whiskygist van Prestige doet dit ook slecht. Ook een no-go voor mij. Nu vergist ik alles met bruggemans korrelgist. Makkelijk, goedkoop,aangenaam smaakprofiel tollerant en daalt goed neer. Blijvertje. Gr. Catnip

 

 

Forum Lid
op 12 april 2018

Wat ik begrepen heb is dat whisky stokers (de professionele) het slecht neerslaan prettig vinden.

Gist die niet neerslaat op de bodem brandt ook niet aan (en wachten op klaren willen ze niet). Ik als hobbyist denk er (net als Catnip) anders over…

Forum Lid
op 12 april 2018

Op buitenlandse sites wordt vaak EC1118 gist gebruikt als vervanger voor bakkers gist,

vanaf 10 graden tot 25 graden werkt het, tot 16 % alcohol, dikke vaste koek bij klaren, en zeer zuiver van smaak. Ik heb nu suikerwater staan hiermee, het komt pas in 2 dagen tot volle gang maar daarna gaat het als een wilde.

Forum Lid
op 12 april 2018

Wordt dit dan gebruikt in bv een birdwatchers wash? 

Forum Lid
op 12 april 2018

Ja, ik heb net even wat geproefd van mijn suikerwash, en qua smaak is het al een duidelijk verschil, het is bijna reukloos/smaakloos.

Forum Lid
op 12 april 2018

Dit geeft dus een beter resultaat dan de turbo pure?

Forum Lid
op 12 april 2018

Dat kan ik niet over oordelen, ik heb nog nooit turbo pure gebruikt, ik weet alleen dat ik met Birdwatcher persoonlijk dit een betere gist vindt t.o.v. bakkersgist, ik blijf het dan ook gebruiken.

 

Forum Lid
op 12 april 2018

dank je!

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
1 op 22 december 2019

Wat denken jullie over gewoon droog bakkers gist, is die voldoende alcohol tolerant om een stookwijn met begin SG van 1095 kan die gisten tot SG van 985 

Forum Lid
op 22 december 2019

droge bakkersgist is een prima gist . ( Het is eigenlijk een gewoon bier- wijngist )
Bij een verhouding van suiker water en goede vorm van voeding , goede temperatuur en PH kun je tot max sg 1100 gaan en kan het tot 985 gaan met bakkersgist
Maar SG van 1100 is wel af te raden . Beter is iets lager te blijven rond 1080 maar dat geld niet alleen voor bakkersgist .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
3 op 27 december 2019

Vorige maand een stookwijn gemaakt met de turbo-8 van Brouwland. Vergistingstemperatuur 20¬įC. Duurtijd gisting 5 weken.¬†

Begin SG 1100 eind SG 885 waarna het helder werd

Vorige week afgestookt en de laatste cut nr 10 kleurde heel duidelijk licht blauw en die cut rook alles balve goed hoewel nog boven 80 vol%

Daarna aan cut 9 geroken en die rook ook niet goed.

Kan dat zijn oorzaak hebben aan de bijprodukten van de turbo-8 

Forum Lid
op 27 december 2019

bijproducten van de gist en veel te lang gestaan waardoor bindingen vormen . .
Misschien ook te veel gist onder druk gehad door meer dan 6 kilo op 25 liter te gebruiken .
10 cuts ???
hoelang blijf je doorstoken ?

Forum Lid
op 27 december 2019

Ik gebruik 16 jr. natte bakkersgist,werkt perfect voor mij,ik heb een keer turbo gist gekregen.ok beetje meer alcohol,sneller nee niet echt.dus blijf bij mijn bakkersgist.iets sneller of iets meer maakt mij niet uit.ik heb geduld en kijk niet op een liter.

Forum Lid
op 27 december 2019

die turbo zooi is voor snel en hebberigheid niet voor kwaliteit .
Zuip drank . niet om te genieten .

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren
5 op 27 december 2019

Ik heb een keer 23% gehaald met een turbo gist, dat vond ik toen geweldig voor mijn snelkook-ketel. Maar toen ik een keer een chemische lucht en smaak aan mijn drankjes kreeg(en dit was later toen ik er al div. likeurtjes er van had gemaakt) was ik helemaal klaar met die turbo’s. Ik heb ook de vloeibare whiskey gisten geprobeerd. Dit omdat ik dacht dat mijn whiskey dan in de buurt van een bepaald whiskey merk zou komen(niet dus). Dat is volgens mij ook de rede dat er zoveel gist soorten zijn. Die bierbrouwers willen een biertje perfect namaken, en ze beschouwen het als een mislukking als de smaak iets afwijkt. Nu beschouw ik mijn moonshine als iets persoonlijks, mijn gist, mijn ingredi√ęnten, mijn ketel en mijn werkwijze. De perfecte gist bestaat volgens mij dus niet, het is proberen dan aanpassen en weer proberen. En vooral veel proeven.

Forum Lid
op 27 december 2019

een perfect gist is een gist die smaak meegeeft of wegblend in de smaak van de drank .
er zijn wat algemene gisten die vrij goed resultaat geven of nagenoeg smaakloos alcohol geven .
Maar de goede gist maak het beste zelf je voor het product wat je beoogt .

Forum Lid
op 27 december 2019

Rumo inderdaad,voor mij is dat ook persoonlijk ik streef niet na om een copy te maken maar om mijn eigen uniqe drank te stoken.ik wil iets lekkers wat van mij is.

Forum Lid
op 15 maart 2020

Ik ben wat aan het rondkijjken op het forum (moet wachten op mijn eerste whisky mash welke nu staat op te warmen). tot nu toe gebruikte ik de gist van Oetker… gewoon uit gemak zucht. Nu ik na een aantal stooksels aan een serieuze whisky ga beginnen heb ik een potje whiskey gist van uniebrew gekocht bij van der kooi in jubbega. Hier maak ik eerst een starter van¬† en morgen als de mash is afgekoeld gaat alles bij elkaar. Over 2 weken hoop ik te stoken en dan zie ik wel wat voor resultaat het op levert. Tot nu toe komt¬† er¬† uit m’n ketel geen alcohol van boven de 80 % dit is voor mij geen probleem. 80% alcohol kan ook 20 % smaak zijn…Zelf gist maken wil ik op een later ogenblik ook nog eens proberen, maar zoals het nu gaat vind ik ook al fantastisch! Gr. Slokje

Forum Lid
op 15 maart 2020

Heel verstandig Slokje, je kan het beste kleine stapjes  nemen. En iedere keer een klein deel van het proces verbeteren, dan kan je het resultaat herleiden. Er zijn ook stokers die terug vallen op ervaring en stoken zoals ze al jaren doen  niets mis mee, maar ik probeer graag dingen uit. Overigens vindt ik 2 weken vergisten wel wat weinig, ik ben meestal na  4 weken klaar om te stoken.

Forum Lid
op 15 maart 2020

¬†Ja Rumo dat dacht ik ook al toen ik het gepoost had…maar de wens(om te stoken) is de vader van de gedachte!

Toon meer reacties
  • Geliked door
Antwoord
Annuleren